facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Για κίνδυνο στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ προειδοποιεί ο Βαρουφάκης(ΒΙΝΤΕΟ)

Δήλωση-σοκ από τον υπουργό Οικονομικών: «σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων»!

Σε κίνδυνο στάσης πληρωμών της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της χώρας παραπέμπουν ευθέως νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που μεταδίδονται διεθνώς από το Reuters.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα με τις προγραμματισμένες πληρωμές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

«Δεν θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας με το δημόσιο τομέα. Αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Σημειωτέον ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για την παράταση της δανειακής σύμβασης δεν προβλέπει εκταμίευση, ολική ή μερική, της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς, τον Ιούνιο.

Όμως, η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένες υποχρεώσεις, μέχρι και τον Ιούνιο, κυρίως προς το ΔΝΤ, για την εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου. Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου θα πρέπει να πληρωθούν σχεδόν 2 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, ενώ το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου οι υποχρεώσεις φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους δανειστές να εγκρίνουν την αύξηση του πλαφόν δανειοδότησης της χώρας με έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις με εσωτερικό δανεισμό, αλλά προς το παρόν η έγκριση δεν έχει δοθεί.

Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει η ευρωζώνη να υπάρξει ένα τόσο σοβαρό γεγονός για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στάσεις πληρωμών σε δάνειο του ΔΝΤ είναι ανεπίτρεπτες και στο παρελθόν έχει υπάρξει μόνο μία τέτοια σοβαρή περίπτωση, της Αργεντινής το 2003, που είχε κλονίσει συθέμελα το Ταμείο, εγείροντας αμφισβήτηση ακόμη και για την ίδια την ύπαρξή του.

Δείτε το βίντεο


ienimerosi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news