facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Επανασυστήνει τις ΜΟΜΑ ο Πάνος Καμμένος

Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) ανακοίνωσε από τον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές, και ειδικότερα στα Λαγυνά και τον Πόρο.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι ο στρατός θα βρίσκεται πάντα κοντά στις τοπικές κοινωνίες και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, όταν και όποτε χρειαστεί. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι επόμενες ΕΣΟ των στρατιωτών που θα κληθούν να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, θα υπηρετούν ένα διάστημα και στον Έβρο.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, ο υπουργός είπε «πως η κυβέρνηση αντέχει», θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει με επιτυχία τις προσπάθειες.

Η κατάσταση στον Έβρο τείνει προς μερική εκτόνωση και συμφώνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς υπάρχει σταθεροποίηση όσον αφορά την αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού, καθώς σταδιακά αποσύρονται από τον οικισμό Λαγυνά, όπου είχαν πλημμυρίσει περί τα 100 σπίτια.

Την ίδια ώρα αισιοδοξία υπάρχει και για τον Πόρο όπου η στάθμη του ποταμού άρχισε να πέφτει.

Τι είναι οι ΜΟΜΑ

Οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως (ΜΟΜΑ) αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων υποδομής. Το προσωπικό αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του Μηχανικού, αλλά και άλλων όπλων του Στρατού, όπως και πολιτικό τεχνικό προσωπικό.

Οι έδρες των ΜΟΜΑ βρίσκονταν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας (Ηράκλειο, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα και Ιωάννινα).

Εκτελούσαν έργα υποδομής στη νησιωτική χώρα, σε απρόσιτες και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας (δρόμοι, γέφυρες, διάδρομοι προσγείωσης, εγγειοβελτιωτικά υδραυλικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα κλπ).

Συμμετείχαν σε προγράμματα αποκατάστασης σεισμόπληκτων περιοχών με την κατασκευή προκατασκευασμένων σπιτιών, νοσοκομείων, σχολείων κλπ.

Σημαντική ήταν η συμβολή τους στο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ (1991) για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων Ποντίων από τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η Υπηρεσία καταργήθηκε το 1992.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news