facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Εκτός ρύθμισης οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Αλλάζουν το νόμο για τις 100 δόσεις μόλις μια ημέρα μετά την έκδοση της εγκυκλίου, ύστερα από παρέμβαση της τρόικας.

Ενώ ο νόμος προβλέπει ότι στις 72-100 δόσεις μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που βεβαιώθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου αλλά δεν έγιναν ληξιπρόθεσμες, η κυβέρνηση θα αλλάξει τη σχετική διάταξη, έτσι ώστε να μην περιληφθούν στη ρύθμιση οι επόμενες δόσεις για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ .

Οι δόσεις αυτές θα μπορούν να εντάσσονται στις 12-24 δόσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αφού ο ΕΝΦΙΑ βεβαιώθηκε πριν την 1η Οκτωβρίου πρέπει να μπουν στη ρύθμιση των 72-100 δόσεις υποχρεωτικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και προαιρετικά οι μη ληξιπρόθεσμες.

Όμως με δελτίο τύπου το Υπ. Οικονομικών, προαναγγέλει αλλαγή στις 100 δόσεις μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την οποία, μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να μπει στις 100 δόσεις και οι υπόλοιπες ή να εξοφλούνται ή να μπαίνουν στις 12-24 δόσεις.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έρχεται, σαφώς, σε ευθεία αντιδιαστολή με την απόφαση την οποία εξέδωσε μόλις προ δύο ημερών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κ. Σαββαϊδου δεν ήταν ενήμερη για τις αλλαγές. Το πρωϊ άλλωστε στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΒΕΑ για τη ρύθμιση των 100 δόσεων η κα Σαββαϊδου επανηλημένα ρωτήθηκε και επανηλημένα διέψευσε κάθε ενδεχόμενο να γίνει αυτό που τελικά συνέβη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τρόικα αντέδρασε σφόδρα στη διάταξη αυτή, γιατί θα επέτρεπε σε πολλούς να μην πληρώσουν τίποτε στην εφορία γα ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος έως τον Μάρτιο, αλλά να ζητήσουν την τελευταία στιγμή να κάνουν ρύθμιση (έως 31.3.2015) για το σύνολο των οφειλών αυτών και να τα πληρώσουν με δόσεις ή εφάπαξ χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Έτσι ο νόμος από την Πέμπτη θα αλλάξει και πλέον θα πρέπει μετά να εκδοθεί και νέα ερμηνευτική εγκύκλιος από την κυρία Σαββαΐδου που θα ακυρώνει την προηγούμενη, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την ψήφιση του νέου νόμου στη Βουλή.

Από την εξέλιξη αυτή όμως αδικούνται κατάφωρα οι συνεπείς φορολογούμενοι που πλήρωναν ανελλιπώς τις δόσεις τους για φόρους και ρυθμίσεις, ενώ επιβραβεύονται οι τουλάχιστον 200.000 φορολογούμενοι που επίτηδες «τα φόρτωσαν στον κόκκορα» και σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους από τον Ιούλιο και μετά, όταν διέρρευσε πως σχεδιάζεται η νέα ρύθμιση, προκειμένου να καταστούν ληξιπρόθεσμοι και να τα εντάξουν στη ρύθμιση χρεών. Αυτοί πλέον βρίσκονται σε θέση ισχύος αφού κράτησαν ρευστότητα τριών μηνών και θα μπορούν να πληρώσουν ευκολότερα τις επόμενες τρέχουσες οφειλές τους και σε 100 δόσεις, ενώ όσοι «στέγνωσαν» πληρώνοντας στην ώρα τους του φόρους ή δεν έχαναν δόση για τις παλαιές ρυθμίσεις που είχαν κάνει, τώρα θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν όπως και πριν.

Ωστόσο η κυβέρνηση -που χρειάστηκε 2 μήνες για να φτιάξει νόμο- μέχρι εχθές έλεγε πως «η ρύθμιση χρεών είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί», παρά τις ενστάσεις της Τρόικα. Επιπλέον από το πρωί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων διεύψευδαν ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Ξαφνικά το βράδυ το υπουργείο επιβεβαιωσε την αλλαγή στάσης και ότι οι οφειλές αυτές θα εξαιρεθούν από στη ρύθμιση ενώ, μέχρι και αργά το βράδυ, δεν επιβεβαίωνε αν τελικώς η εξαίρεση επεκταθεί σε όλες τα μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Πηγές του υπ. Οικονομικών δεν διευκρίνησαν εάν η αλλαγή θα γίνει με νόμο ή με νέα εγκύκλιο. Παράλληλα οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν ότι λόγω της πρόβλεψης του ισχύοντος νόμου για ελάχιστη δόση 50 ευρώ εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στις 100 δόσεις. Με ένα απλό υπολογισμό, λένε οι ίδιες πηγές, οι 100 δόσεις θα αφορούσαν φορολογούμενους που έχουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 5.000 ευρώ, άρα τα μεγάλα πορτοφόλια.

Το γεγονός αυτό πάντως δείχνει ότι το υπουργείο υπαναχωρεί, πιθανώς ύστερα από πίεση της τρόικας η οποία ανησυχεί για την πιθανότητα να αφήσουν απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι μέχρι και το Μάρτιο του 2015 που υπάρχει το περιθώριο για ένταξη στη ρύθμιση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

- Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news