facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εμπορικά ακίνητα αξίας 125 εκατ. απέκτησαν επενδυτές από το Κατάρ

Στην απόκτηση χαρτοφυλακίου εμπορικών ακινήτων συνολικής αξίας 125 εκατ. ευρώ προχώρησαν πριν από μερικούς μήνες επενδυτές από το Κατάρ, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας. Πρόκειται για ένα πακέτο 5-6 μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας. Δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ήταν διαφορετικοί, απαιτήθηκε συντονισμός από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Doha Properties, η οποία ενήργησε για λογαριασμό των επενδυτών. Η εταιρεία εντόπισε τα ακίνητα και με τη συναίνεση των ιδιοκτητών δημιούργησε το σχετικό χαρτοφυλάκιο, καθώς η επενδυτική πρόταση αφορούσε το σύνολο των ακινήτων.

Την κίνηση αυτή επιβεβαίωσε ο κ. Γιώργος Μαντζαβινάτος, γενικός διευθυντής της Doha Properties, η οποία εδρεύει στο Κατάρ, όπου και ιδρύθηκε πριν από περίπου 18 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγοραστές των ακινήτων ήταν ιδιώτες και όχι κάποιο κρατικό fund ή κάποιος εμίρης. Σημειωτέον ότι η Doha Properties συμμετείχε και στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, έχοντας ρόλο συμβουλευτικό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές από τη Μέση Ανατολή.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Μαντζαβινάτος, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον και των Αράβων επενδυτών, ωστόσο κατά κανόνα, οι τελευταίοι δεν επιθυμούν να γίνονται γνωστές οι συμφωνίες τους, γεγονός που εξηγεί τις λίγες πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τις λεπτομέρειες της εν λόγω επένδυσης των 125 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδυτές από το Κατάρ έχουν ως αρχή να επιλέγουν την απόκτηση ακινήτων σε περιοχές του κόσμου που διαθέτουν ενεργειακό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, όπως είναι η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα, η πολιτική αστάθεια και οι ταραχές στις αγορές ακινήτων, όπου επενδύουν παραδοσιακά οι αγοραστές από το Κατάρ (π.χ. Αίγυπτος, Συρία, Ιράν, Ιράκ κτλ.) έχει στρέψει όλο και περισσότερους προς την Ελλάδα. Ωστόσο, κατά τον κ. Μαντζαβινάτο, σε γενικές γραμμές, αποφεύγουν τις χώρες της Ε.Ε., καθώς σε αυτές δεν είναι εφικτή η εξασφάλιση διακρατικών συμφωνιών για την ανάπτυξη μεγάλων δημοσίων εκτάσεων (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ελληνικού), που αποτελούν την προτιμητέα επιλογή τους. Αντιθέτως, τέτοιου είδους επενδύσεις απαιτούν διαγωνισμούς, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, κάτι που αποφεύγουν οι επενδυτές του Κατάρ, γεγονός που εξηγεί και τη μη κατάθεση προσφοράς για την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού.

Αντιθέτως, αυτήν την περίοδο, πολλοί επενδυτές από το Κατάρ ενδιαφέρονται για σειρά ιδιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, όπως π.χ. μεγάλα τουριστικά έργα ή εμπορικά κέντρα. Η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης από την αραβικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund αναμένεται να έχει θετική επίδραση, αναφορικά με τον βαθμό ελκυστικότητας της ελληνικής αγοράς και σε άλλους Αραβες επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιοποίηση του Αστέρα, με αποτέλεσμα η επένδυση να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της.

Αντικίνητρο, πάντως, αποτελεί το φορολογικό καθεστώς, καθώς κατά τον κ. Μαντζαβινάτο, ο οποίος έχει θητεύσει και στον όμιλο της Eurobank με αντικείμενο ενασχόλησης την αγορά ακινήτων, η επιβάρυνση είναι πλέον πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) να αποτελούν το ελκυστικότερο «εργαλείο» για δραστηριοποίηση στην αγορά ακινήτων, ιδίως μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, που διεύρυνε σημαντικά το αντικείμενο δραστηριοποίησής τους και σε άλλες κατηγορίες ακινήτων.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news