facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Την Παρασκευή οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Σε συμφωνία για την εφαρμογή των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Παρασκευή κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Η Ρωσία διαμήνυσε ότι θεωρεί την επιβολή των νέων κυρώσεων «μη φιλική» ενέργεια και προειδοποίησε ότι θα ανταποδώσει με ισοδύναμα μέτρα.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. ενδέχεται να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία εάν η αξιολόγηση την οποία θα κάνει ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου δείξει πως το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία εφαρμόζεται.

«Υπό το φως της αξιολόγησης αυτής και εάν η κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέπει, η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ) προσκαλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την τροποποίηση, την αναστολή ή την άρση των κυρώσεων εν μέρει ή στο σύνολό τους», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα εμποδίζουν κυρίως την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών της Ρωσίας, της Rosneft και της Transneft, αλλά και της Gazprom Neft, πετρελαϊκής θυγατρικής της Gazprom.

Γενικά, οι κυρώσεις της Ε.Ε. που αφορούν την άντληση κεφαλαίων στα κράτη μέλη της και επιβάλλονται στις ρωσικές επιχειρήσεις θα ισχύσουν για εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1 τρισεκ. ρούβλια (26,95 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, 20,8 δισεκ. ευρώ) και προκύπτει κατά το 50% ή περισσότερο από την πώληση ή από τη μεταφορά πετρελαίου, είπε ο διπλωμάτης.

Επίσης, θα προστεθούν τα ονόματα δεκάδων αξιωματούχων από τη Ρωσία και φιλορώσων από την Ουκρανία στους καταλόγους εκείνων που αντιμετωπίζουν πάγωμα πόρων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Πάντως, οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν περικλείουν τον τομέα του φυσικού αερίου και ιδίως την δημόσια Gazprom, τη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όρους παραγωγής αερίου παγκοσμίως, που αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο προμηθευτή αυτού του καυσίμου για την Ευρώπη.

Ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκάλεσε «μη φιλική» ενέργεια την επιβολή κυρώσεων και επιβεβαίωσε επίσημα πως θα υπάρξουν αντίποινα. Ωστόσο «η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη προς τη ζημία που θα προκαλούσουν οι κυρώσεις αυτές στην οικονομία μας», επισήμανε ο ίδιος. Κάλεσε τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. να αποτρέψουν την εφαρμογή των κυρώσεων διότι είναι «αντιπαραγωγικές».

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζεται να ληφθούν σε ανταπόδοση, είναι η θέσπιση ορίου στις εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από την ΕΕ καθώς και να απαγορευθούν οι εισαγωγές ορισμένων καταναλωτικών προϊόντων και «ελαφρών βιομηχανικών αγαθών», είπε ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου επί οικονομικών θεμάτων. Ωστόσο, εξέφρασε την «ελπίδα να επικρατήσει η κοινή λογική και να μην αναγκαστούμε να θεσπίσουμε αυτά τα μέτρα».

Ο ρώσος πρωθυπουργός έχει απειλήσει ακόμη και να κλείσει τον εναέριο χώρο της Ρωσίας εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της.

Μετά τη χθεσινή ασυμφωνία για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου κυρώσεων, διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι παρά το γεγονός πως η Γερμανία πίεζε να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. ήθελαν αυτές να καθυστερήσουν, διότι η εκεχειρία στην Ουκρανία εξακολουθεί να τηρείται σε γενικές γραμμές.

enet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news