facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Έχασε μέρος των ασφαλιστικών μέτρων η Coca Cola

Απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ως προς το ένα σκέλος της, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Coca Cola σε βάρος των απεργών εργατών του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, επειδή καλούσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοφιλές αναψυκτικό και άλλα προϊόντα της 3Ε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό οι απολυμένοι του εργοστασίου της Coca Cola, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη».

Το δικαστήριο με την απόφασή του (αρ. 8839/2014) έκρινε ότι η προσφυγή της Coca Cola θα πρέπει «να απορριφθεί ως νόμω αβάσιμη δεδομένου ότι το μποϊκοτάζ, το οποίο γίνεται για ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς λόγους, κείται εκτός του Ν.146/1914, επειδή στερείται σκοπού ανταγωνισμού και γίνεται από πρόσωπα που δεν μετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Θεωρείται δε ως νόμιμη απόρροια του ατομικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης (άρθρο 14 του Συντάγματος). Το μποϊκοτάζ στο οποίο προτρέπουν το καταναλωτικό κοινό, δεν έχει ως σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων εργαζομένων, ήτοι αποτελεί μέσο πίεσης για την επίτευξη ενός συνδικαλιστικής, κοινωνικής φύσεως σκοπού».

Ωστόσο, σύμφωνε με πηγές της Coca Cola 3E, «το δικαστήριο απαγόρευσε στους εργαζόμενους να ισχυρίζονται ότι το προϊόν "παράγεται στη Βουλγαρία και φορολογείται στην Ελβετία για να καταναλωθεί στην Ελλάδα», κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία, «επιβεβαιώνει ότι το 96% του προϊόντος παράγεται στην Ελλάδα και συνακόλουθα τη δέσμευση της 3Ε να διατηρήσει ισχυρή την παρουσία της στη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και 335 ημέρες σε απεργία μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου, χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο προκειμένου να θέσουν σε εμπορική απομόνωση το διάσημο προϊόν. Ακολούθως η πολυεθνική κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα επικαλούμενη σημαντική οικονομική και ηθική βλάβη.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των απολύσεων στο εργοστάσιο της Θέρμης και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.

voria

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news