facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πέντε ημερών το παστεριωμένο γάλα

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθαρίστηκε πως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος λόγω και των συνθηκών παραγωγής - διακίνησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.

Τσαυτάρης: Βρέθηκε λύση για το γάλα

Συμφωνία επιτεύχθηκε για το θέμα του γάλακτος, όπως δήλωσε στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την πρότασή μας και είπε: “κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα και πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.



Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε αναλυτικά: «Οπως γνωρίζετε χθες ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και μας έφερε το κείμενο με τις προτάσεις όπως ήταν διατυπωμένες. Του εξηγήσαμε τι δυσκολίες δημιουργεί αυτό το κείμενο και του είπα τη δική μου πρόταση. Το γάλα που κυκλοφορεί σήμερα και βαφτίζεται φρέσκο, που είναι το κανονικό παστεριωμένο γάλα, η έννοια και η μέθοδος της παστερίωσης είναι γνωστή από τον Παστέρ ακόμα, άρα είναι δεκαετιών και λέει με ακρίβεια πώς προσδιορίζεται το παστεριωμένο γάλα.

Αν λοιπόν κάποιος θα ήθελε να βγάλει την έννοια φρέσκο και να το λέμε πλέον με τη μέθοδο επεξεργασίας θα λέγεται ελληνικό εφόσον είναι ελληνικό παστεριωμένο γάλα. Θα έχει υποστεί επεξεργασία στους περίπου 72 βαθμούς και αυτή την ώρα έχει διάρκεια ζωής 5 ημέρες, θα το εξετάσουν οι επιστήμονες που θα μαζευτούν αν μπορεί να πάει κάποια μέρα και με ποιον τρόπο παραπάνω. Από την άλλη μεριά όμως δεν είναι σωστό το γάλα που υφίσταται υψηλή θερμική επεξεργασία, έτσι είναι ο όρος ο επιστημονικός σε εκείνη την περίπτωση, ξεπερνούν δηλαδή τους 84 βαθμούς και στο υπέρ-υψηλή τους 127 βαθμούς, αυτό το γάλα δεν μπορεί και δεν πρέπει να το ονοματίσουν παστεριωμένο. Επομένως, αν δεχτείτε, του είπα, ότι αυτό θα βαφτιστεί γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, τότε ο άλλος κόσμος που παράγει το παστεριωμένο μπορούμε τότε πραγματικά να έχουμε αυτές τις δύο κατηγορίες τις βασικές, το παστεριωμένο, αυτό που μέχρι τώρα το λέγαμε φρέσκο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας που στο εμπόριο αναφέρεται σαν long life δηλαδή γάλα μακράς διάρκειας».

Και πρόσθεσε: «Θα έρθει και το σήμα με το ελληνικό γάλα, εφόσον είναι ελληνικό πραγματικά δηλαδή παράγεται και μεταποιείται εδώ, αν έρθει και το γάλα της ημέρας που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει... Σας θυμίζω επίσης ότι απαστερίωτο γάλα απαγορεύεται να πωλείται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για λόγους υγείας. Επομένως αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα. Ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με αυτήν την πρότασή μας και είπε: “ κ. Τσαυτάρη αφήστε με να συνεννοηθώ, να συζητήσω με την τρόικα” και μάλιστα πριν από λίγο έληξε αυτή η συζήτηση και είπε ότι δέχεται αυτήν την αλλαγή και η τρόικα». Συνέχισε δε λέγοντας: Από τις συζητήσεις που κάνω και με άλλους νομίζω ότι αρκετοί συμφωνούν και μπορεί πραγματικά αυτή τη δύσκολη στιγμή να μας δώσει μια λύση.

Στην ερώτηση αν ο κ. Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμφωνεί με τη λύση αυτή ο κ. Τσαυτάρης απάντησε: «Και ο κ. Χαρακόπουλος το βλέπει θετικά».

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε: «Το σημαντικό όμως για μένα είναι το μαζικό που αφορά αυτές τις δύο κατηγορίες. Το κανονικό παστεριωμένο γάλα που ως χθες το λέγαμε φρέσκο και το υψηλής θερμικής επεξεργασίας που έχει μακρά διάρκεια. Αυτή είναι η πιο σημαντική διάκριση γιατί πραγματικά βοηθά να ξεχωρίσουν οι δύο κατηγορίες γάλα».

Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η ρύθμιση στην εγχώρια παραγωγή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε: «Με την πρόταση αυτή διασφαλίζονται οι πάντες και η ντόπια παραγωγική διαδικασία και κάποιος που θέλει να φέρει γάλα απ’ έξω όμως δεν μπορεί να το φέρει σε 5-6 ημέρες, άρα θα υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία. Άλλωστε έρχεται τέτοιο γάλα και ξέρετε δεν είναι και φτηνότερο από το ελληνικό, γιατί στις ημέρες μας έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα, αλλά οι πολλές κουβέντες είναι φτώχεια. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτή η λύση μπορεί να συγκεράσει τις επί μέρους απόψεις που έχουν ακουστεί και να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο σωστό που βοηθάει όλους. Είμαι σίγουρος ότι και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν θετικά αυτό που είπα, εγώ μίλησα με τους ανθρώπους, συμφωνούν με μια τέτοια λύση, και νομίζω ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτή τη στιγμή πριν οξυνθεί περισσότερο.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news