facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ θέτει σε αμφιβολία το πλεόνασμα

Την ώρα που η κυβέρνηση «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και άνω του 1 δισ. ευρώ, μία νέα απόφαση - βόμβα του Συμβούλιου Επικρατείας έρχεται να... ανατρέψει τους μισθολογικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, να δυσχεράνει περαιτέρω τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να επιβάλει την αναζήτηση και άλλων ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην ροκανιστεί το πλεόνασμα.

Η απόφαση αυτή τη φορά έχει να κάνει περί αντισυνταγματικότητας της φορολόγησης των επιδομάτων των πανεπιστημιακών που αφορούν τη συμμετοχή τους σε συνέδρια και σε ενημέρωση της βιβλιοθήκης. Τα επιδόματα αυτά το ΣτΕ δεν θεωρεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να φορολογούνται. Σύμφωνα μάλιστα με το σκεπτικό της Απόφασης, κάθε παροχή που καταβάλλεται στον μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κ.λπ.) που, κατά τον νόμο ή από τη φύση της, προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της, δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός! Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όσα θεωρείται ότι φορολόγησε παρανόμως, χωρίς μάλιστα να μπορεί να εκτιμηθεί από τώρα το δημοσιονομικό κόστος, καθώς η προσφυγή των πανεπιστημιακών έγινε σχεδόν πριν από μία..

. δεκαετία (!) και συγκεκριμένα το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει ήδη τις αποφάσεις για τους δικαστικούς και τους ένστολους, οι οποίες και πρέπει να καθαρογραφούν, προκειμένου να ελεγχθεί εάν αφορά και σε άλλους κλάδους που θα εκτινάξει περαιτέρω το δημοσιονομικό κόστος. Οι πρώτες εκτιμήσεις το εκτινάσσουν στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς η απόφαση θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τόσο τις συντάξεις των ενστόλων όσο και τα επιδόματα για τις θέσεις ευθύνης. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν παράλληλα ότι θα απαιτηθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη των περικοπών που είχαν υποστεί οι δικαστές με τον ίδιο νόμο που επιβλήθηκαν οι μειώσεις στους ένστολους. Στην περίπτωση δε που προσφύγουν και δικαιωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια, τότε το κόστος μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.

Η λήψη ισοδύναμων μέτρων φέρεται να θεωρείται επιβεβλημένη από τους δανειστές, πόσο μάλλον όταν υπάρχει χάσμα διαφορετικών εκτιμήσεων για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 - 2015. Η ελληνική πλευρά προτείνει μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ τη στιγμή που η τρόικα κάνει λόγο για 2 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη ακόμη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2014 - 2015, με την τρόικα να θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί περί τα 14 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και την ελληνική κυβέρνηση περί τα 11 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στην περίπτωση που η τρόικα δεχόταν να ψαλιδίσει τις απαιτήσεις της, ουδεμία διάθεση επιδεικνύει να αποδεχθεί τις ελληνικές εκτιμήσεις για την απόδοση των μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για την παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, όπου οι Βρυξέλλες οριοθετούν τις απώλειες στα 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η Αθήνα μιλά για απώλειες μόλις 100 εκατ. ευρώ. Περί τα 300 εκατ. ευρώ, εξάλλου, χωρίζουν τις εκτιμήσεις των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την απόδοση από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων. Οι πιστωτές θεωρούν ότι η απόδοση του μέτρου δεν θα υπερβεί το 78% του προσδοκώμενου στόχου, ενώ οι ελληνικές εκτιμήσεις δεν πέφτουν κάτω από 82%, σε ένα συνολικό προσδοκώμενο έσοδο της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

kerdos.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news