facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Εφοριακοί συνελήφθησαν με “φακελάκι”, αθωώθηκαν λόγω νόμου

Εφοριακοί αθωώθηκαν από το εφετείο Θεσσαλονίκης για δωροδοκία 30.000 ευρώ, παρότι είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ενώ και οι συνομιλίες τους είχαν υποκλαπεί από την ΕΛΑΣ.

Το τριμελές εφετείο κατά πλειοψηφία δέχτηκε ότι η δωροδοκία τελέστηκε σε χρόνο που δεν αφορούσε μελλοντικές πράξεις και η υπόθεση του καταγγέλλοντα είχε περατωθεί, επομένως με βάση τον νόμο που ίσχυε την περίοδο εκείνη (2007) δεν συνιστούσε... δωροδοκία.

Οι δύο εφοριακοί της ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών Θεσσαλονίκης είχαν συλληφθεί στις αρχές Ιουνίου 2007, ύστερα από επιχείρηση των αστυνομικών της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ, μετά την καταγγελία επιχειρηματία ότι ένας επιθεωρητής και μία ελέγκτρια του ζήτησαν τα χρήματα για να του δώσουν άμεσα επιστροφή ΦΠΑ 426.000 ευρώ.

Μετά την καταγγελία οι αστυνομικοί “μπλόκαραν” τα τηλέφωνα των εφοριακών και ο φάκελος με τις 30.000 ευρώ παραδόθηκε από τη λογίστρια του καταγγέλλοντα στη γυναίκα εφοριακό, η οποία αμέσως συνελήφθη έξω από το κτίριο της ΦΑΕ, όπου βγήκε για να τον παραλάβει.

Πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 4 μηνών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της συμμορίας.

Στο δικαστήριο οι “αδιάφθοροι” της ΕΛΑΣ επιβεβαίωσαν την εμπλοκή των δύο υπαλλήλων στη δωροδοκία, ενώ και η ελέγκτρια που συνελήφθη με τον φάκελο με τα χρήματα στην απολογία της δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την πράξη της, λέγοντας πως βγήκε από το κτίριο για να παραλάβει έναν φάκελο με δικαιολογητικά της ίδιας επιχείρησης, για την επόμενη δόση της επιστροφής ΦΠΑ της ίδιας επιχείρησης. “Πήρα τον φάκελο αλλά δεν γνώριζα ότι είχε μέσα χρήματα, νόμισα ότι είναι έγγραφα”, είπε χαρακτηριστικά.

Και ο συγκατηγορούμενός της επιθεωρητής αρνήθηκε την εμπλοκή του. Υποστήριξαν μάλιστα ότι ο καταγγέλλων “έστησε” την υπόθεση προκειμένου να αποφύγει τους ελέγχους, εκμεταλλευόμενος έναν σχετικό νόμο, και πως έχει εμπλοκή με τη δικαιοσύνη για άλλες υποθέσεις.

ΑΘΩΟΙ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΥ
Το τριμελές εφετείο αποφάσισε τελικά την αθώωση των κατηγορουμένων, βασισμένο στον νόμο που ίσχυε το 2007 για τη δωροδοκία (άλλαξε το 2008), σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί δωροδοκία για υποθέσεις καταγγελλόντων που είχαν ήδη περατωθεί.
Έκρινε πως στην περίπτωση του επιχειρηματία η διαδικασία για την επιστροφή ΦΠΑ είχε περατωθεί, επομένως θα μπορούσε ο ίδιος να μη δεχτεί να δώσει το “φακελάκι” των 30.000 ευρώ.

Με την άποψη αυτή δεν ταυτίστηκε ο ένας δικαστής, ενώ και η εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή της θεώρησε ότι η υπόθεση του καταγγέλλοντα δεν είχε περατωθεί, με την έννοια ότι οι κατηγορούμενοι στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους έλεγαν ότι έπρεπε να προωθήσουν τον φάκελό του για υπογραφές και σε άλλους ελεγκτές της ΔΟΥ ώστε να λάβει την επιστροφή ΦΠΑ. Γι’ αυτό πρότεινε και την ενοχή τους, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

makthes

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news