facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Την Κομισιόν δείχνει το ΤΑΙΠΕΔ για το ναυάγιο της ΔΕΠΑ

Σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο της ΔΕΠΑ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης, σχολίασε την απόσυρση του ενδιαφέροντος των Ρώσων, λέγοντας: «Δεν το περιμέναμε, αλλά δεν πάθαμε και σοκ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, η απόφαση της Gazprom δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να ενημερώθηκε για τις ρωσικές προθέσεις ένα 24ωρο πριν από το άνοιγμα των προσφορών, αλλά είχε εικόνα για τις αντιρρήσεις της Κομισιόν ήδη από το Σαββατοκύριακο. Το πρόβλημα των Βρυξελλών ήταν η δημιουργία ρωσικού ολιγοπωλίου στην ενέργεια.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι οι συνεννοήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ρώσων έκαναν την Gazprom να υπαναχωρήσει. Σημείωσε, πάντως, ότι «είναι νίκη της ελληνικής πλευράς ότι οι Ρώσοι αιστάνθηκαν καλοδεχούμενοι· το ότι δεν συμμετείχαν τελικά, δεν έχει σχέση με την ελληνική πλευρά».

Ο Στ.Σταυρίδης σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ παραμένει σε ελληνικά χέρια και οι πλειοψηφία των μετοχών της στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ προανήγγειλε ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί πολύ γρήγορα. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα επισπεύσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ερωτηθείς για την αποκάλυψη εκ μέρους των Ρώσων ότι η Ελλάδα πληρώνει 30% ακριβότερα το αέριο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Σταυρίδης απάντησε ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το μάθαμε», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι στρεβλώσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η Αθήνα έχει τη διαβεβαίωση της Κομισιόν ότι τα διαφυγόντα έσοδα, της τάξης του 1 δισ. ευρώ, από τη ματαίωση της συμφωνίας για τη ΔΕΠΑ δεν θα προσμετρηθούν στον φετινό στόχο για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Κατά τις πληροφορίες, σημείο - κλειδί για το ναυάγιο ήταν όταν η ρωσική πλευρά ζήτησε να μάθει από την Κομισιόν αν η εξαγορά της ΔΕΠΑ θα μετρούσε στη γενική εικόνα κινήσεων και τοποθετήσεων της Gazprom στην ΕΕ, καθώς διερευνάται η συγκρότηση ολιγοπωλίου ενέργειες και όπως φαίνεται έλαβε θετική απάντηση. Αυτό μέτρησε αρνητικά στις επόμενες κινήσεις των Ρώσων.

Σύμφωνα με Το Βήμα, τα μηνύματα από το ρωσοευρωπαϊκό συνέδριο για την ενέργεια πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες δεν ήταν ενθαρρυντικά για την Gazprom. O νούμερο δύο στην ιεραρχία του ρώσικου κολοσσού Αλεξάντερ Μεντβέντεφ εισέπραξε αρνητικό κλίμα για την επικείμενη επένδυση στη ΔΕΠΑ.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον «διαβεβαίωσαν» ότι σε περίπτωση που η Gazprom διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ, αμέσως η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού θα εντάξει και αυτή την υπόθεση στο μεγάλο φάκελο που έχει σχηματίσει για τη δραστηριότητα της Gazprom στην ΕΕ.

Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε 1,5 χρόνο καθυστέρηση για να εγκριθεί -αν έπαιρνε τελικά «πράσινο φως»- η συγκεκριμένη εξαγορά.

«Μας προτιμούν προμηθευτές και όχι επενδυτές», ήταν η φράση που φαίνεται να εκστόμισε δυσαρεστημένος ο κ. Μεντβέντεφ και κάπου εκεί ο κύβος ερρίφθη για τη μη συμμετοχή της Gazprom στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξε και αμερικανικός δάκτυλος: Όπως αποκαλύπτεται, πριν από λίγες ημέρες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σμιθ, πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στις Βρυξέλλες. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι πήγε για τη ΔΕΠΑ, αλλά η αμερικανική επιρροή στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Κατόπιν αυτών, οι Ρώσοι «άδειασαν» την ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί η μη υποβολή προσφοράς να ήταν ένα σενάριο, αλλά η σιγή ιχθύος μέχρι την τελευταία στιγμή από τη Gazprom δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, η άλλη ρώσικη εταιρεία, η Sintez, ειδοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν θα υποβάλει δεσμευτική πρόταση σε αντίθεση με τη Gazprom που δεν έστειλε ούτε ένα μήνυμα, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου τρεις φορές.

Αντιστάθμισμα στο ναυάγιο της ΔΕΠΑ φαίνεται να είναι η προσφορά της αζέρικης Socar για τη ΔΕΣΦΑ, αφού αν ανακηρυχθεί ανάδοχος, ανοίγει ο δρόμος για να περάσει ο αγωγός TAP από την Ελλάδα. Πάντως, και για το θέμα της Socar τα μηνύματα είναι συγκεχυμένα, καθώς υπάρχει φημολογία ότι η προσφορά των Αζέρων δεν είναι ικανοποιητική.

O πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης στο Mega



Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news