facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ευνοϊκότερες οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για άνεργους, τρίτεκνους και ανάπηρους προβλέπει το τελικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος».

Το νομοσχέδιο, που κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται ότι θα ψηφιστεί έως τις 20 Ιουνίου, αφορά στεγαστικά δάνεια μόνο πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ για τρίτεκνους και με τη συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 250.000 και τις 300.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι καταθέσεις του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για τρίτεκνες και άνω οικογένειες, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο δεν πρέπει να είναι πάνω από τις 150.000 ευρώ. Ακόμη, το εισόδημα θα πρέπει να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% από το 2009, το καθαρό ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, το οικογενειακό τις 25.000 ευρώ και για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους τις 30.000 ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει τετραετή περίοδο που η δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος, ενώ άνεργοι χωρίς εισόδημα ή μόνο με επίδομα ανεργίας έχουν δικαίωμα έξι δόσεων χωρίς τόκους, που όμως θα κεφαλαιοποιηθούν για να πληρωθούν μετά την 4ετη περίοδο χάριτος (48 δόσεις).

Σημειώνεται πως δικαίωμα στη ρύθμιση έχουν όσοι πήραν δάνεια πριν από το πρώτο μνημόνιο (έως τις 30/06/2010), ενώ καλύπτονται και όσοι έχουν καθυστερήσει δόση έως και 2 μήνες. Η αίτησή τους θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση της ρύθμισης, χωρίς να αποκλείεται παράταση, με την τράπεζα να υποχρεούται να απαντήσει μέσα σε 55 ημέρες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, επέρχονται και βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες διευκολύνουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης, καθώς και με τη δυνατότητα καταβολής της μειωμένης δόσης προτού αποφανθεί το δικαστήριο. Με έφεσή του ο δανειολήπτης θα επιτυγχάνει αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης, ακόμη και μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

ant1

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news