facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Attac: Σε τράπεζες και επενδυτές τα 160 δισ. από τα 207 δισ. των ελληνικών δανείων διάσωσης

Πάνω από τα τρία τέταρτα των δανείων διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών και των επενδυτών, δείχνει μελέτη του... αντικαπιταλιστικού οργανισμού Attac.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, από τα 207 δισ. ευρώ της βοήθειας που έχει δώσει μέχρι σήμερα η τρόικα, τα 160 δισ. ευρώ έχουν λάβει τράπεζες και επενδυτές. “Οι πολιτικές ελίτ δεν προσπαθούν να διασώσουν τον πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά το χρηματοοικονομικό κλάδο”, δηλώνει η Lisa Mittendrein, της Attac Austria, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα, 58 δισ. ευρώ δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, άλλα 55 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή κρατικών ομολόγων και 11 δισ. ευρώ για την επαναγορά συσσωρευμένου χρέους. Άλλα 35 δισ. ευρώ ξοδεύτηκαν προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι της αναδιάρθρωσης χρέους του 2012, για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά funds.

Όπως σημειώνει η Attac, μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων κατέληξαν στα κρατικά ταμεία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βοήθεια του πληθυσμού, καθώς 35 δισ. ευρώ ξοδεύτηκαν στην εξυπηρέτηση του χρέους.

“Η διαδεδομένη εκτίμηση, την οποία υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ότι τα διάφορα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα βοήθησαν τους απλούς ανθρώπους της χώρας, δεν μπορεί πια να στηριχθεί”, λέει η Mittendrein. Αντ΄ αυτού, οι Έλληνες πληρώνουν το λογαριασμό, με τη σκληρή λιτότητα και την ανεργία – ρεκόρ.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει τα συμπεράσματα της Attac, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες ωφελήθηκαν από το γεγονός ότι η κυβέρνησή τους είχε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της, για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Και προσθέτει ότι όλοι οι Έλληνες ωφελήθηκαν από την αποτροπή της κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών.

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news