facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Φωτοβολταϊκά: οι επιπτώσεις στην Ελλάδα από την επιβολή δασμών στα κινεζικά πάνελς

Σημαντικές επιπτώσεις έχει και για την Ελλάδα η απόφαση της Κομισιόν για επιβολή δασμών στα Κινεζικά πάνελς. Πρώτα απ` όλα, όπως μεταδίδει το energypress.gr, το ποσοστό των δασμών (μέσος συντελεστής φορολόγησης 47% και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλότερος) θεωρείται πολύ υψηλό.

Οι δασμοί θα ισχύσουν αρχικά για έξι μήνες και για να συνεχιστούν θα πρέπει να λάβει προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση των κρατών-μελών της, ωστόσο παράγοντες του κλάδου φοβούνται ότι θα παγώσει κάθε δραστηριότητα, ενώ είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να καταστούν και πάλι βιώσιμες οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις.

Η τάση στην Ευρώπη είναι η ριζική μείωση στα ταρίφες των φωτοβολταϊκών, κάτι που είναι εφικτό χάρη στη ραγδαία μείωση του κόστους του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθετική εμπορική πολιτική των Κινεζικών εταιρειών πάνελς.

Τώρα, η βάση στην οποία στηρίχτηκε η «χαμηλή ταρίφα», δηλαδή τα φθηνά Κινεζικά πάνελς, κλονίζεται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη χώρα μας, τα κόστη που έλαβε υπόψη της η ΡΑΕ για να διαμορφώσει την πρόσφατη γνωμοδότησή της δεν στέκουν πλέον, κάτι που επιφέρει αλλαγές και στον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για τις νέες ταρίφες.

Επίσης, δυσκολεύει κατά πολύ το γενικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο το φωτοβολταϊκό ρεύμα θα πληρώνεται με χαμηλές τιμές, τέτοιες που να αντιστοιχούν στο καύσιμο που αντικαθιστούν (φυσικό αέριο) και άρα δεν θα επιβαρύνει παρά ελάχιστα τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, ενώ με τους δασμούς στα Κινεζικά πάνελς, απομακρύνεται επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αυτοπαραγωγής ή θέσπισης του net metering στα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news