facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Στουρνάρας: Δε μειώνεται ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Στον "πάγο" βάζει προς το παρόν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ο υπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, δήλωσε ότι "η μείωση των φόρων είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή", αποδίδοντας τα "μεγάλα εμπόδια" για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι "λίγο χειρότερα από τους στόχους".

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, "εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα".

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι "δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων". Επισήμανε δε χαρακτηριστικά, ότι "κάθε απόκλιση έχει κόστος, για κάθε μέτρο μείωσης φόρων θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο. Έχουμε δρόμο ακόμη, γιατί πρέπει να υπάρξει πρωτογενές (πλεόνασμα) σε ετήσια βάση".

Παράλληλα, δήλωσε ότι το 72% των επαγγελμάτων έχει απελευθερωθεί.

"Από τα 343 επαγγέλματα, το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως, μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Επιφυλάξεις για την έγκριση "διπλής" δόσης από το προσεχές Eurogroup

"Μικρό καλάθι" κρατά πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με το ενδεχόμενο να εγκριθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, η "διπλή δόση" από την ευρωζώνη για την Ελλάδα (α΄ και β΄ τρίμηνο- συνολικά 7,4 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα "έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα". Πρόσθεσε δε, ότι "θα ήταν ευχής έργο. Το Eurogroup δεν σταματά να μας εκπλήσσει, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις άλλων κρατών- μελών".

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση της έγκρισης της "διπλής δόσης", το πιθανότερο είναι να αποδεσμευτούν σταδιακά τα ποσά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Ερωτηθείς για την εξόφληση των "ακούρευτων" ελληνικών ομολόγων, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Μαΐου, ο υπουργός δήλωσε ότι "υπάρχουν τρόποι να καλυφθούν" και επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα με την έγκριση ή μη της "διπλής δόσης", οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν τον Ιούνιο για τον νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

news247

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news