facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σε ελληνικά χέρια 340 υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών

Την απόφαση της Κύπρου περιμένει η ελληνική πλευρά για να ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.


Οι τράπεζες Κύπρου, Cyprus Popular Bank (πρώην Λαϊκή) και Ελληνική έχουν στην Ελλάδα δίκτυο 340 υποκαταστημάτων, τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Τα υποκαταστήματα αυτά, όπως προβλέπει η συμφωνία της 16ης Μαρτίου, θα πρέπει να απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες.
Ήδη οι τρεις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Alpha, Πειραιώς-, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών. Ενδιαφέρον παράλληλα έχει εκδηλώσει και το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς ενδέχεται να κληθεί να παίξει το ρόλο του «σωτήρα» εφόσον δεν προκριθεί καμία από τις τρεις συστημικές τράπεζες.
Ωστόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις προτάσεις τους, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές. Δηλαδή οι τράπεζες Εθνική και Alpha επιθυμούν να αποκτήσουν τμήμα των τριών κυπριακών τραπεζών -και συγκεκριμένα την Τράπεζα Κύπρου-, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς όπως και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου των υποκαταστημάτων.
«Αγοραστές υπάρχουν, περιμένουμε όμως τον πωλητή» ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος και Ελληνες τραπεζίτες, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Την ίδια ώρα η Κύπρος ζει τις πρώτες ώρες του δράματος από το «κούρεμα» των καταθέσεων που επιβάλουν οι όροι του υπό ψήφιση μνημονίου. Η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που «σπάει» τα ταμπού, και φέρνει την ανασφάλεια σε εκατομμύρια Ευρωπαίους καταθέτες.
Διότι κουρεύονται ακόμα και οι καταθέσεις των μικροαποταμιευτών και αυτό παρά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μέχρι το τέλος του 2015 είναι απολύτως εγγυημένες -ως του ποσού των 100.000 ευρώ-, όλες οι καταθέσεις στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Οι όροι του μνημονίου, που καλείται να ψηφίσει η κυπριακή Βουλή, προβλέπουν μεταξύ των άλλων: το κούρεμα όλων των καταθέσεων που βρίσκονται στο νησί και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, σε ποσοστό 6,7% για ποσά ως 100.000 ευρώ και κατά 9,9% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Την αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων και την απόσχιση των υποκαταστημάτων που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Το κόστος από τη μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων σε ελληνικές τράπεζες θα είναι περίπου 1,5δισ ευρώ. Τα 750εκ ευρώ θα δοθούν από το κυπριακό δημόσιο και τα άλλα 750εκ ευρώ θα τα εισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ προκρίνει την πώληση «πακέτο», δηλαδή μία ελληνική τράπεζα να αγοράσει το σύνολο των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα των κυπριακών τραπεζών.
Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τίποτα δεν είχε οριστικοποιηθεί και αναμένονταν οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, όπως και των ΔΣ των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής. Η PCB όπως είναι γνωστό έχει κρατικοποιηθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθώς οι τρεις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς), βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δεν αποκλείεται τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών να περάσουν αρχικά κάτω από την ομπρέλα του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και στη συνέχεια να πωληθούν σε μία από τις τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για το deal, και υπογράμμιζαν ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ούτε να καθυστερήσει η διάσπαση τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών.
Τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Κύπρο (σε εκ. ευρώ)
ΕΤΟΣ
Κάτοικοι εσωτερικού
Κάτοικοι λοιπών συμμετεχόντων κρατών μελών
Κάτοικοι υπόλοιπου κόσμου
Σύνολο
2008
39.461,8
1.090,6
15.456,8
56.009,3
2009
41.011,6
1.290,7
15.852,7
58.154,9
2010
45.379,3
4.035,3
20.525,2
69.939,7
2011
43.747,9
5.355,4
20.194,2
69.297,6
2012
43.316,8
5.322,6
21.518,0
70.157,4
Ιανουάριος 2013
42.789,6
4.748,3
20.882,9
68.420,8
ΠΗΓΗ: Κεντρική Τράπεζα Κύπρου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν βρεθεί εκατομμύρια καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες της Κύπρου. Διότι φοβούνται για το «αύριο» των καταθέσεων τους.
Οι Ελληνες τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι τα ΑΤΜ στην Ελλάδα δεν θα ξεμείνουν από ρευστό και ότι ο ανεφοδιασμός τους θα είναι συνεχής και χωρίς περιορισμούς.
Παράλληλα σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τα χρήματα που διατηρούνται σε τράπεζες στην Ελλάδα.
Μάλιστα σημειώνουν με έμφαση πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει τεσταριστεί με επιτυχία τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, όταν ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις οι εκροές χρημάτων ήταν συνεχείς.
Ωστόσο τα εύλογα ερωτήματα που διατυπώνουν οι καταθέτες -μετά την απόφαση του eurogroup να «κουρευτούν» για πρώτη φορά οι καταθέσεις, ακόμα και για ποσά ως 100.000 ευρώ, που είναι εγγυημένα σύμφωνα με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου- είναι τα εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω καταθετικό λογαριασμό στην Κύπρο, θα «κουρευτούν» οι καταθέσεις μου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, όλες οι καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες στην Κύπρο θα κουρευτούν.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω καταθέσεις σε κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα. Τι θα συμβεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι καταθέσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε σε ελληνικές, είτε σε κυπριακές τράπεζες υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο και δεν επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο. Δεν κουρεύονται καταθέσεις που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος, στην Cyprus PB Ελλάδος (πρώην Λαϊκή-Marfin) και στην Ελληνική Τράπεζα Ελλάδος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω καταθέσεις σε θυγατρική ελληνικής τράπεζας στην Κύπρο. Θα χάσω μέρος των χρημάτων μου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Οι καταθέσεις σας θα κουρευτούν, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Διατηρώ τα χρήματά μου σε κυπριακή τράπεζα στην Ελλάδα και μετέφερα μέρος αυτών στην Κύπρο υπό το φόβο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ το 2011. Τώρα θα κουρευτούν όλα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Θα κουρευτούν μόνο οι καταθέσεις που διατηρούνται -είτε σε ελληνικές είτε σε κυπριακές τράπεζες- που βρίσκονται στην Κύπρο.
Απολύτως διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Ωστόσο σήμερα και αύριο τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών θα μείνουν κλειστά καθώς υπάγονται στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών:
«Τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.
»Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.


imerisia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news