facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Γιατρός τέλος για την Πάτμο, μεσίστιες οι σημαίες την 25η Μαρτίου

Στη μοίρα τους έχουν εγκαταλειφθεί οι κάτοικοι της Πάτμου. Περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι του νησιού έχουν μείνει χωρίς γιατρό και 650 παιδιά χωρίς παιδίατρο λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην πλήρωση των θέσεων αγροτικών και ειδικών γιατρών. Οι οργανικές θέσεις του Κέντρου Υγείας που είναι κενές, προβλέπουν 6 ειδικευμένους και τρεις αγροτικούς γιατρούς.

Αποκορύφωμα της τραγικής εγκατάλειψης του νησιού αποτέλεσε την Πέμπτη η παραίτηση του μοναδικού αγροτικού γιατρού του νησιού.

Κατά τη διάρκεια επείγουσας λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποίησαν αποφάσισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μην συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και, αντιθέτως, να κυματίζουν οι σημαίες μεσίστιες σε όλο το νησί. Παράλληλα ο Δήμος Πάτμου εξέδωσε ψήφισμα, απευθύνοντας έκκληση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ιατρικό δυναμικό.

Πριν η ολιγωρία κοστίσει ανθρώπινες ζωές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκπέμπει SOS, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Πάτμου και καλεί τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τις εισαγγελικές Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Εδώ και τώρα πρέπει να δοθεί λύση» δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης. «Αν δεν στελεχωθεί το νησί με γιατρό τις επόμενες ώρες, τότε οφείλουμε να καλύψουμε εμείς, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Επαρχίας Καλύμνου, την Υγεία του νησιού με εθελοντές γιατρούς. Δεν θα επιστρέψουμε η ολιγωρία κάποιων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

Οι ασθενείς δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να στέλνουν ταχυδρομικώς τα βιβλιάριά τους σε συγγενείς σε άλλες περιοχές για να μπορέσουν να τα γράψουν.

Την ίδια ώρα ενώ υπάρχει βιοχημικός αναλυτής στο κέντρο υγείας της Πάτμου δεν έχει διοριστεί παρασκευαστής ώστε να μπορούν να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις.

Έτσι για μια απλή εξέταση αίματος είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να έρχονται ακόμα και στον Πειραιά, τα δρομολόγια δε πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα. Και αυτό φυσικά όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και δεν έχει απαγορευτικό απόπλου.

Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν εδώ και χρόνια αλλά σε μικρότερο βαθμό τόνισε ο δήμαρχος αφού το κέντρο υγείας είναι χρόνια υποστελεχωμένο. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που το νησί δεν έχει ούτε έναν γιατρό Οι πιέσεις κατοίκων και δήμου στο υπουργείο κατοίκων και δήμου είναι ασφυκτικές αφού μιλάμε για υπόθεση ζωής ή θανάτου, ωστόσο όπως λένε έχουν βαρεθεί να ακούν κούφιες υποσχέσεις με πρόσχημα ότι η τρόικα έχει μπλοκάρει όλες τις προσλήψεις.

«Η Πάτμος φαίνεται πως είναι τριτοκοσμική» λέει ο δήμαρχος αφού ακόμα και τα βασικά εμβόλια των παιδιών-για παιδίατρο ούτε λόγος να γίνεται, έχει να εμφανιστεί στο νησί πάνω από πέντε χρόνια-γίνονται από τους Ιατρούς του Κόσμου, οι οποίοι επισκέπτονται κατά καιρούς το νησί.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε και τις καταγγελίες των κατοίκων του νησιού η παραίτηση του τελευταίου γιατρού στο νησί δεν έγινε δεκτή μέχρι να βρεθεί αντικαταστάστης. Ωστόσο όπως επισημαίνεται το μεγάλο πρόβλημα για το νησί δεν λύνεται αφού ο γιατρός θα παραμείνει εκεί για να εξυπηρετεί μόνο τα επέιγοντα περιστατικά.

Άμεση αντίδραση της Μίκας Ιατρίδη, για το ζήτημα της Πάτμου 

Αμέσως μόλις πληροφορήθηκα ότι η Πάτμος έχει μείνει χωρίς γιατρό, - νωρίς το πρωί σήμερα - επικοινώνησα τηλεφωνικώς, με τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο.

Στη συνομιλία που είχα μαζί του, ο υπουργός με διαβεβαίωσε, ότι θα προσπαθήσει να βρει άμεσα λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε στην Πάτμο, με την έλλειψη γιατρού. Εντύπωση πάντως προκαλεί, το γεγονός ότι, εκ των τοπικών βουλευτών της συγκυβέρνησης, στα μείζονα αυτά προβλήματα του τόπου, μερικοί δείχνουν πλήρη αδιαφορία, ενώ κάποιοι άλλοι, περιορίζονται απλά, στην αποστολή επιστολών.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. υπουργός, με διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να βρει άμεσα λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα που προέκυψε στην Πάτμο, με την έλλειψη γιατρού. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να βρει άμεσα λύση, χρησιμοποιώντας κοινή λογική, με δεδομένο ότι, ξοδεύονται πολύ περισσότερα χρήματα στις αεροδιακομιδές, παρά στην τοποθέτηση γιατρών, στα νησιά που έχουν έλλειψη.

Με δεδομένη, την άμεση ανταπόκριση του υπουργού, θα περιμένω για τις εξίσου άμεσες ενέργειές του. Πάντως, θα πρέπει η κυβέρνηση να γνωρίζει, ότι οι νησιώτες είναι επίσης υπερφολογούμενοι πολίτες της Ελλάδος και η διασφάλιση των αυτονόητων αγαθών, αποτελεί κεκτημένο και απαράβατο δικαίωμά τους.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news