facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Νέα μέτρα τον Αύγουστο για να καλυφθεί μαύρη τρύπα 4 δισ. ευρώ, ζητά το ΔΝΤ

Τα τελευταία μέτρα, δεν θα είναι... «τα τελευταία», εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή, προειδοποιεί το ΔΝΤ την κυβερνηση και απειλεί με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Προειδοποιεί όμως και τους ευρωπαίους εταίρους πως αν δεν βοηθήσουν με νέες διευκολύνσεις την χώρα μας, για να μη ληφθούν πιο σκληρά μετρα, τότε θα υποστούν νέο κούρεμα κατά 25% τα δάνεια των κρατών.

Μέχρι τον Αύγουστο όμως θα πρέπει κυβέρνηση και Τρόικα να συμφωνήσουν και να εξειδικεύσουν τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψους 4 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μνημόνιο.

Με βάση την έκθεση του ΔΝΤ, έως τον Σεπτέμβριο του 2012 εκπληρούνταν κατά το πλείστον οι δημοσιονομικοί στόχοι. Παρά την πρόοδο όμως, παραμένουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Οι απώλειες κρατικές εσόδων από την φοροδιαφυγή είναι τεράστιες. Αν αυτό συνεχιστεί, θα απαιτηθούν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις: «οι περικοπές δεν είναι επιθυμητές αλλά αναγκαίες» αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, τονίζει ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ.Πωλ Τόμσεν. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι παρά τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που συνεχώς λαμβάνονται, το μη δηλωθέν εισόδημα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ ή 11δισ. ευρώ.

Στα «αδιευκρίνιστα μέτρα» που προβλέπει το Μνημόνιο για τη διετία 2015-2016, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να εξειδικευτούν και να ανακοινωθούν μέχρι τον Αύγουστο φέτος. Θέτει όμως σαν παράδειγμα την παράταση έως το 2016 (ή και μονιμοποίηση) του τέλους Αλληλεγγύης καθώς θεωρεί ότι αν καταργηθεί, θα σημάνει απώλεια εσόδων και την ανάγκη αναπλήρωσής του με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων.

Η μελέτη του ΔΝΤ δείχνει πάντως ότι η υπερβολική λιτότητα μπορεί να αποδειχθεί «αυτοκαταστροφική». Ο κ.Τόμσεν σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ είχε από την αρχή υποστηρίξει την ανάγκη για να επιτραπεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλαε πισημαίνει ότι η Ελλάδα τώρα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο της λιτότητας, ώστε να σταθεροποιηθεί την οικονομία και μετά να ευελπιστεί για πρωτογενές πλεόνασμα των 4,5% του ΑΕΠ δύο χρόνια αργότερα, το 2016.

«Υπάρχει προηγούμενο» αναφέρει ο κ.Τόμσεν, καθώς στο παρελθόν το έχουν επιτύχει και το Βέλγιο, και η Ιταλία, αλλά και η ίδια η Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης συνασπισμού όσον αφορά την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που παρέχουν μια αναγκαία ώθηση στην ανταγωνιστικότητα. Συνολικά, το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα» αναφέρουν οι ελεγκτές.

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος που βρίσκεται στο έκτο έτος της ύφεσης, ο κ.Τόμσεν τονίζει ότι η προοπτική για ανάκαμψη εξαρτάται από το πόσο καλά η κυβέρνηση θα υλοποιεί το πρόγραμμα από εδώ και μπρος. «Αυτό δεν είναι μια εύκολη κατάσταση» παραδέχεται. «Το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο, και οι όποιες αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να μεταφραστούν πολύ γρήγορα σε νέες πτωτικές τάσεις» καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα δείχνουν αυτοσυγκράτηση και οι αναλήψεις καταθέσεων θα περιορίζουν ξανά την ρευστότητα.

Το ΔΝΤ απειλεί όμως και με απολύσεις! Διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση και στην μείωση προσωπικού στο Δημόσιο. Σε εφεδρεία τέθηκαν 200 άτομα το 2012 έναντι στόχου για 15.000 εργαζομένους. Συστήνει το πρόγραμμα Εφεδρείας να συνδυαστεί με στοχευμένες απολύσεις στο δημόσιο.

Ωστόσο ο κ.Τόμσεν «ποντάρει» πολλά στην περαιτέρω βοήθεια που έχουν υποσχεθεί στη χώρα μας οι ευρωπαίοι, καλώντας τους ουσιαστικά να αναλάβουν δράση: «τώρα υπάρχει ένα πλαίσιο για να επιτευχθεί μια ριζική λύση στο ελληνικό πρόγραμμα χρέους. Οι εταίροι της Ελλάδος έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα για να πέσει το χρέος σημαντικά χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ ως το 2022».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως θεωρεί ουσιαστικά «μη βιώσιμο» -επί του παρόντος τουλάχιστον- το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν τονίζει ότι, παρά τα μέτρα, το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό, και θα παραμείνει υψηλό αν δεν συμβάλουν στην περαιτέρω μείωσή του οι ευρωπαίοι εταίροι, είτε διαγράφοντας μέρος από το "επίσημο" χρέος της Ελλάδας, είτε μεταφέροντας κεφάλαια και επενδύσεις σε αυτήν.

dailynews24

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news