facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Ανήθικος φόρος!

Μέτρα-σοκ που προβλέπουν τη μείωση κατά 50% του αφορολόγητου ορίου σε γονικές παροχές και κληρονομιές εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με το νέο καθεστώς οι μεταβιβάσεις ακινήτων ή και άλλων περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς προς τα παιδιά όπως επίσης και οι κληρονομιές θα φορολογούνται για αξία από 75.000 ευρώ και πάνω, αντί των 150.000 που είναι σήμερα το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει κατατεθεί στον διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση προβλέπει τη μείωση από τα 150.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο. Αντίστοιχα θα μειωθούν τα αφορολόγητα όρια 30.000 ευρώ και 6.000 ευρώ αντίστοιχα για τις περιπτώσεις κληρονομιών ή δωρεών ακίνητης περιουσίας προς άλλους συγγενείς (ανίψια, αδέλφια, ξαδέλφια κ.ά.)

Αλλαγές έρχονται και στους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογούνται οι κληρονομιές και οι γονικές παροχές. Με βάση τις ισχύουσες σήμερα κλίμακες, για φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι μόλις 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα). Επίσης, ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης των γονικών παροχών είναι 10%. Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές, ώστε και με τη βοήθεια των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια να «επιβαρυνθούν» όσοι αποκτούν με τους προαναφερόμενους τρόπους ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα προωθείται η ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας και εφαρμογή ενός επαχθέστερου ενιαίου φόρου. Το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί η νέα κυβέρνηση προβλέπει από την 1/1/2013 την αντικατάσταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι Βενιζέλου) από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό αφορολόγητο, που δεν θα υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, και θα υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών, που μπορεί να φτάσουν και έως το 2% ή 3%.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και κατάργηση της φοροαπαλλαγής που ισχύει για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις.

dimokratianews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news