facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων - Ριζικές αλλαγές στα εργασιακά

«Βρισκόμαστε στο μέσον μιας διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, σημειώνοντας ότι την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις.

Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Χρήστο Σταϊκούρα. Η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ θα επαναληφθεί την Κυριακή, παρουσία και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Η νομοθέτηση των αλλαγών στο ισχύον εργασιακό καθεστώς αποτελεί μια από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μείωση των αποζημιώσεων (με μάξιμουμ 12 μισθούς ανεξαρτήτως του συνολικού χρόνου εργασίας) ή και η μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση (που μειώνει στο ήμισυ την αποζημίωση), η ευελιξία στο ωράριο εργασίας (με μίνιμουμ 11ωρη διακοπή), η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού κ.ά..

Η σύσκεψη της Παρασκευής, κατά την οποία θα εξεταζόταν το διαρθρωτικό πακέτο που αφορά στην προώθηση μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, αναβλήθηκε έπειτα από αίτημα της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο των επώδυνων μέτρων, φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» τα 9 δισ. ευρώ για το 2013 (σε σύνολο 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014).

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι θα είναι αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν τα μεγαλύτερα «βάρη», ύψους 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το πρόσθετο αυτό ποσό θα προέλθει από την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση των ποσοστών περικοπών των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, την περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, τη μείωση των εφάπαξ και των συντάξεων άγαμων θυγατέρων και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news