facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Κίττας: Τα κόμματα να συμφωνήσουν γιατί ο άρρωστος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ...

Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι καρκινοπαθείς από την έλλειψη φαρμάκων ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.

"Έχουμε έναν άρρωστο και ο άρρωστος είναι η οικονομία της χώρας μας. Εδώ καλούνται οι γιατροί, οι γιατροί είναι τα κόμματα. Άλλος προτείνει χημειοθεραπεία, άλλος προτείνει χειρουργική επέμβαση. Εμείς είμαστε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι νοσοκόμες, θεραπεύουμε και τον κρατάμε στη ζωή... Με ποια τακτική θα χειρουργηθεί θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός που είναι αυτή την στιγμή ο ασθενής. Εάν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να συμφωνήσουν οι γιατροί (σσ δηλαδή τα κόμματα) γιατί ο άρρωστος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ...", προειδοποίησε ο Χρήστος Κίττας, υπηρεσιακός υπουργός.
 
Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Ant1 ο κ. Κίττας έκανε έκκληση στους φαρμακοποιούς που όπως υποστήριξε γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα "να ικανοποιήσουμε τα προβλήματα που μπορούμε για να εξυπηρετηθεί ο ασθενής".

"Παρακαλώ όλους να κάνουν ό,τι μπορούν για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση", τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.
 
Ο κ. Κίττας τόνισε ότι όταν ανέλαβε υπήρχαν ορισμένες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες και πρόσθεσε: "Αυτό επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από ένα πακέτο της ΕΕ. Αν είχαμε αυτό το ένα δισ.ευρώ θα επιλύαμε τώρα ορισμένα προβλήματα".

Παρά τα ερωτήματα των δημοσιογράφων ο υπηρεσιακός υπουργός δεν θέλησε να εξηγήσει περαιτέρω την άποψή του, δεδομένου ότι όπως είπε δεν θέλει να εμπλακεί στην προεκλογική αντιπαράθεση. Ωστόσο, πέραν πάσης αμφιβολίας, το ένα δισ.ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κίττας είναι το ποσό που έκοψαν οι Ευρωπαίοι από την δόση των 5,2 δισ.ευρώ του Μαϊου...
 
Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία των φαρμάκων άμα τη παραδόσει.
 
Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή του Ant1, ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι τα προβλήματα προκαλούνται από την στάση "ορισμένων εταιρειών όπως η ελβετική Roche που απαιτούν να πληρώνονται μετρητοίς" και συμπλήρωσε: "Επίσης σε ορισμένες ιδιωτικές κλινικές στέλνουν τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία να πάρουν το φάρμακό τους και να επιστρέψουν να κάνουν την θεραπεία".

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι μια πολιτική κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με μεγαλύτερη επιτυχία σημειώνοντας: "Λόγου χάρη όταν μια ιδιωτική κλινική δημιουργεί πρόβλημα να την απειλήσει ότι θα διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τότε θα αναγκαζόταν να υποχωρήσει...".


 

 
Εξασφαλίστηκαν φάρμακα αλλά μόνο για ένα μήνα...
 
Η εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την αγορά των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος, αναμένεται να οδηγήσει στην ομαλοποίηση της δραματικής κατάστασης που είχε προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με τη χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων στους ασθενείς και να δώσει ανάσα στους καρκινοπαθείς που δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ογκολογικά φάρμακα...
 
Ύστερα από συμφωνία του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Χρήστου Κίττα με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν και το μερίδιο του λέοντος στη διακίνηση των ογκολογικών σκευασμάτων , οι καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται πλέον κανονικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών (μέσω του ΕΟΠΥΥ). Το ποσό του ΕΟΠΥΥ θα καλύψει τις τρέχουσες παραγγελίες φαρμάκων αλλά και πρόσφατα χρέη  του Οργανισμού προς τις εταιρίες.
 
Με δεδομένο πάντως ότι η μέση μηνιαία δαπάνη του συστήματος υγείας της χώρας μας για τα ογκολογικά φάρμακα των Ελλήνων ασθενών  είναι περίπου 17 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό που διαθέτει –και θα εκταμιεύσει σταδιακά-  ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει επαρκώς  μόνο τον τρέχοντα μήνα, μέχρι και τη σύγκληση της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
 
Η εξασφάλιση των χρημάτων για τις αποπληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους οφειλέτες του, Δημόσιο και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακευτικές εταιρίες, θα είναι το μείζον θέμα στο χώρο της υγείας που θα κληθεί να διαχειριστεί με απτές και αποτελεσματικές λύσεις  η επόμενη κυβέρνηση.
 
Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Οικονομίας, κκ. Χρήστος Κίττας και Γιώργος Ζαννιάς, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στο πεδίο της υγείας  προκειμένου να αποτρέψουν μοιραίες επιπτώσεις της κρίσης στους Έλληνες ασθενείς.
 
Στο Υπουργείο Οικονομικών έχει συγκληθεί νέα σύσκεψη με θέμα τα ποσά που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία είναι εφικτό να καταβληθούν σε προμηθευτές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, σε εργαζόμενους ιατρούς φυσικοθεραπευτές και νοσοκομεία.



protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news