facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ένταση στη Βουλή για τη συμφωνία συμβιβασμού με την Siemens

Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες των κομμάτων που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Παπαδήμου, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Siemens, που περιλαμβάνεται στο συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η συμφωνία προβλέπει αντισταθμιστικές καταβολές 270 εκατ. ευρώ εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας (80 εκατ. ευρώ από συμψηφισμό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην Siemens Hellas) και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων».

Της ρύθμισης, όπως διευκρίνισε η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, εξαιρούνται τα ζητήματα ποινικού δικαίου και διευθετούνται οι αστικές και διεκδικητικές διαφορές.

Κατά τη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκε στα θεωρεία της Βουλής ο Γερμανός υφυπουργός για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, Χ. Γ. Φούχτελ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ήδη ανεξάρτητος βουλευτής με το κόμμα "Κοινωνική Συμφωνία", Χάρης Καστανίδης, πρότεινε να καταψηφιστεί το άρθρο 324 του νομοσχεδίου που αφορά την σύμβαση, χαρακτηρίζοντάς τη «συμφωνία συμβιβασμού που ξεπουλά την αξιοπρέπεια της χώρας» - και υπενθύμισε πως ο ίδιος είχε επιβάλλει πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην γερμανική εταιρεία, πέραν των άλλων διεκδικητικών αξιώσεων της ελληνικής Πολιτείας.

Απαντώντας στον κ. Καστανίδη, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μουσουρούλης υπενθύμισε πως «υπήρξε ο αρχιτέκτων του δημοψηφίσματος, που λίγο έλειψε να μας διώξει απ' τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία κατά την αυριανή, επί των άρθρων συζήτηση.

«Ιταμή, βρώμικη και κατάπτυστη συμφωνία, που αναγορεύει την Siemens αρχιτέκτονα της κάθαρσης», τη χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο Νίκος Τσούκαλης από τη Δημοκρατική Αριστερά είπε απευθυνόμενος προς την κ. Διαμαντοπούλου, πως «κατανοώ το αίτημα της Siemens, γιατί δένει χειροπόδαρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν μπορώ όμως να καταλάβω την δική σας επιθυμία».

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, (ανεξάρτητος, μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας), ανέφερε πως θα μεταφέρει τα Πρακτικά της συνεδρίασης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί: «Αυτός που θα ψηφίσει διαπράττει απιστία, γιατί η γνώμη αυτή του βουλευτή, δεν είναι γνώμη προστατευόμενη από το Σύνταγμα, αλλά διαχειριστική πράξη χαρίσματος εκατομμυρίων, την ώρα που στενάζει η ελληνική κοινωνία», υποστήριξε.

Τους τόνους ανέβασε ακόμα περισσότερο, η νεότευκτη κοινοβουλευτική ομάδα των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», με τον πρόεδρό της, Πάνο Καμμένο, να διαπιστώνει «παράδοση δημόσιας περιουσίας και διάπραξη εγκλημάτων, που δεν θα πάνε με το νόμο περί ευθύνης υπουργών: Θα υπάρξει τιμωρία και θα γυρίσουν πίσω τα χρήματα που πήρε ο κ. Χριστοφοράκος τον οποίον καλύπτετε εσείς. Θα πληρώσετε, όχι μόνον απ τον ελληνικό λαό, αλλά απ' την ελληνική Δικαιοσύνη, όταν αποκατασταθεί η τάξη και η Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», αναφέρθηκε επίσης και στις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και στις διευκρινίσεις του Φίλιππου Σαχινίδη πως ο σχετικός φάκελος δεν ανευρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών: «Επειδή τον χάσατε, βρήκαμε εμείς το φάκελο. Είναι το σχέδιο Δοξιάδη που έκανε κατ' εντολήν της ελληνικής κυβέρνησης. Τον βγάζουμε σε 300 αντίτυπα, φροντίστε να μην τον κάψετε σαν τα αρχεία το υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε.

Αψιμαχίες

Απαντώντας στον κ. Καμμένο, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε πως «στην αίθουσα αυτή, είμαστε βουλευτές εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό, αλλά υπάρχουν και προσωπικότητες και πολιτικοί φορείς που ερμηνεύουν το «Έλληνας», είτε ως επάγγελμα, είτε ως πολιτική ιδιότητα. Αυτά έχουν περάσει πολλές δεκαετίες σ' αυτόν τον τόπο. Απειλές δεχόμαστε από κανέναν».

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, είπε απευθυνόμενος προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», πως «οι απειλές σας δεν μας αφορούν και ειδικά από σας, δεν μας τρομάζουν». Σε άλλη δε, αποστροφή του Π. Καμμένου, περί «πρωθυπουργού διορισμένου από την Goldman Sachs», ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε πως τον Λ. Παπαδήμο έχουν υπερψηφίσει όλοι οι βουλευτές των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», πλην του κ. Καμμένου.

«Πράγματι κ. Πρωτόπαπα γίνονται και λάθη. Αλλά αποδράσαμε από το λάθος εγκαίρως, πριν μας βάλετε πιο βαθειά στο δεύτερο Μνημόνιο. Συνάδελφοί σας το τόλμησαν επίσης, διαφυλάσσοντας κάτι απ' την προσωπική τους αξιοπρέπεια. Εσείς πότε θα το πράξετε;» απάντησε ο Χ. Ζώης από πλευράς των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

«Τα κόμματα μπορεί να δημιουργούνται, αλλά για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται σεβασμό και αυτογνωσία. Αλλιώς δεν είναι κόμματα, αλλά σωματεία», παρατήρησε ο Κώστας Μουσουρούλης (ΝΔ). «Αγνοώντας όλο το προσωπικό και πολιτικό τους παρελθόν, έρχονται ορισμένοι σ' αυτήν την αίθουσα ως νέοι προφήτες ή πιστά αντίγραφα του ΛΑΟΣ, να μας κουνήσουν το δάκτυλο και να εκστομίσουν απειλές. Ντροπή!», συμπλήρωσε.

«Δεν ξέρω τι είναι σωματείο, αλλά ξέρω τι είναι κόμμα και τι, αντίθετα, είναι ένα κλειστό κλαμπ, μια παρέα που υψώνει εκβιαστικά διλήμματα, ταπεινώνοντας ανθρώπους και ζητώντας δηλώσεις μετανοίας», απάντησε ο Χ. Ζώης. «Ευτυχώς δεν ανήκουμε πλέον σε κλειστό κλαμπ, αλλά στη μεγάλη θάλασσα των ανεξαρτήτων Ελλήνων και η ντροπή ανήκει σε αυτούς που έμαθαν να εκβιάζουν και να συκοφαντούν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις για τη συμφωνία Siemens-Ελληνικού Δημοσίου, η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, παρέπεμψε στις αυριανές διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομικών, υπενθύμισε ωστόσο πως της συμφωνίας εξαιρούνται τα ζητήματα ποινικού δικαίου. Απευθυνόμενη δε, προς τον ΛΑΟΣ, σημείωσε πως βουλευτής του, «ζητούσε με ερώτησή του, τμήμα των αποζημιώσεων της Siemens να κατευθυνθεί προς την εκλογική του περιφέρεια».

«Δεν μπορεί να θέλουμε επενδύσεις στην περιφέρειά μας και στην κεντρική πολιτική σκηνή να αντιδρούμε», παρατήρησε η υπουργός Ανάπτυξης.

«Η Siemens αφορά τα μιζοκόμματα», απάντησε από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. «Εμείς ζητάμε να επιστραφούν τα κλεμμένα. Το πού θα πάνε μετά, είναι άλλο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, υπήρξαν επίσης και υπονοούμενα κατά του πρώην βουλευτή του και νυν υπουργού Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, με τον Κώστα Αϊβαλιώτη να διαπιστώνει πως «ο κ. Βορίδης, μόνον με τα διόδια και την υπόθεση της Ζήμενς υπήρξε τόσο γρήγορος, εντυπωσιακά γρήγορος».

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news