facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Παραβίαση συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Hacking και crash στα φάρμακα


Απανωτά πλήγματα δέχονται τα ηλεκτρονικά συστήματα τιμολόγησης και συνταγογράφησης φαρμάκων.

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δέχτηκε ηλεκτρονική παραβίαση στις 6 Απριλίου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει σε όλη τη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη, παρουσιάστηκε τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και των γιατρών.

Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως κάποιοι παραβίασαν ηλεκτρονικά το σύστημα, καταχωρώντας 1.500.000 πλαστές συνταγές με αποτέλεσμα το σύστημα να υποστεί βλάβη.

Για επίθεση συμφερόντων έκανε λόγο την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ έχουν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την αναζήτηση των υπευθύνων.

ΗΔΙΚΑ

Διαφορετικά παρουσιάζεται, ωστόσο, το θέμα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), από την οποία ανακοινώθηκαν τα εξής:
'Σχετικά περί παράνομης διείσδυσης (hacking) στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σας πληροφορούμε ότι πραγματοποιήθηκε προσπάθεια ανεπιτυχούς επίθεσης, κατά τις ημέρες 6 και 7 Απριλίου 2012.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας παράνομης διείσδυσης στο σύστημα ήταν η αύξηση του φόρτου λειτουργίας του συστήματος ισοδύναμη με 1,5 εκατομμύρια συνταγές, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ανταπόκρισης του έως και 8 λεπτά της ώρας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταχωρήθηκαν πλαστές συνταγές.

Τα συστήματα ασφαλείας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απέδειξαν την δυνατότητα τους, στην επαρκή αντιμετώπιση ανάλογων προσβολών, και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τα οποία διαχειρίζονται, και επίσης κατέγραψαν τα ίχνη της προσπάθειας για παράνομη διείσδυση στο σύστημα.
Τιμές

Προβλήματα υπάρχουν και με το σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων. Το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να ανακαλέσει απόφαση ένταξης του Πληροφοριακού Συστήματος Τιμών Φαρμάκων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ψηφιακή Σύγκλιση'.

Η απόφαση δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι η διαδικασία τροποποίησης της πράξης και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπουν την εύρυθμη υλοποίηση του συστήματος.

Διαπιστώθηκε ότι έχουν παρέλθει άπρακτες οι ημερομηνίες που ορίστηκαν στη σχετική ανακοίνωση για ενεργοποίηση της πράξης.

Το Πληροφοριακό Σύστημα Τιμών Φαρμάκων είχε ενταχθεί στην 'Ψηφιακή Σύγκλιση' τον Ιούλιο του 2010.

iatronet.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news