facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Στο ΣτΕ ΠΟΕΣΥ και τραπεζοϋπάλληλοι για απολύσεις, διαιτησία και κατώτατο μισθό

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της πράξης του υπουργικού συμβουλίου (6/28.2.2012) με την αλλάζει ο «χάρτης» των εργασιακών στην χώρα μας κατ’ επιταγή του δεύτερου μνημονίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και τρεις Σύλλογοι τραπεζοϋπαλλήλων (Υπαλλήλων Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής και Εργαζομένων στη Marfin –Εγνατία Τράπεζα).

Με την προσφυγή τους ζητούν την ακύρωση της υπ. αριθμ. 6/28.2.2012 πράξης του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία καταργείται η προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, επέρχονται επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καταργείται ουσιαστικά η Διαιτησία και μειώνεται ο κατώτατος βασικός μισθός κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32%.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η επίμαχη πράξη υπουργικού συμβουλίου παραβιάζει τα άρθρα 22, 23 26 και 43 του Συντάγματος καθώς οι αλλαγές που επέρχονται επεμβαίνουν καταργητικά στις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν για τους δημοσιογράφους και τους τραπεζοϋπαλλήλους. Παράλληλα, αναφέρουν ότι δυσχεραίνουν ανυπέρβλητα το πλαίσιο διευθέτησης των συλλογικών διαφορών εργασίας αφού αποδυναμώνεται εντελώς ο θεσμός της διαιτησίας.

Ακόμη, αναφέρουν πως τα νέα μέτρα αντιβαίνουν στο άρθρο 5 του Συντάγματος περί ελευθερίας συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας. Και αυτό γιατί, επεμβαίνουν σε συμβατικούς όρους που «συμφωνήθηκαν μεταξύ ιδιωτών πριν από δεκαετίες, σε επιχειρήσεις αμιγώς ιδιωτικές, που μπορεί να είναι και απολύτως υγιείς και κερδοφόρες και μάλιστα χωρίς καν την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος».

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news