facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους ταπεινωτικούς ελέγχους

Κριτική στους αυθαίρετους ελέγχους που έγιναν σε Έλληνες σε αεροδρόμια από ευρωβουλευτές

Με γραπτή ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και Δημήτρης Δρούτσας, ασκούν κριτική στους αυθαίρετους ελέγχους που υπόκεινται έλληνες πολίτες σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ζητώντας παράλληλα την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στο θέμα.

Συγκεκριμένα, ζητούν από την Επιτροπή να αποφανθεί αν οι εν λόγω έλεγχοι συνιστούν παραβίαση του βασικού δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών.

«Οι αυθαίρετες πρακτικές ελέγχου από αεροπορικές εταιρίες και αρχές αεροδρομίου δεν μπορούν να προωθούνται ως αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζει το σύστημα διαβατηρίων των χωρών Σένγκεν», παρατηρούν οι δύο έλληνες ευρωβουλευτές, αναφερόμενοι μεταξύ άλλων σε πρόσφατη καταγγελία ελληνίδας που υποβλήθηκε σε γραπτές γλωσσικές εξετάσεις από Ιρλανδική αεροπορική εταιρία.

Η γραπτή ερώτηση τονίζει πως η κατάρτιση κοινών ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας για τα βιομετρικά διαβατήρια είχε ως σκοπό τη διασφάλιση της αξιοπιστίας τους και την πάταξη της απάτης. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να μάθουν ποιες άλλες εταιρείες και Κράτη-Μέλη διενεργούν τέτοιου είδους επιπρόσθετους ελέγχους, αλλά και σε τι βήματα θα προβεί η Επιτροπή ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους.

Αφορμή για τη παρέμβαση αποτέλεσε το περιστατικό της ελληνίδας που αποκάλυψε ο Ιρλανδικός τύπος πριν μερικές μέρες, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας την πρακτική διεξαγωγής γλωσσικών ελέγχων σε κατόχους ελληνικών διαβατηρίων εκ μέρους τουλάχιστον μίας αεροπορικής εταιρίας. Επίσης, δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας φέρει το αεροδρόμιο του Άαρχους της Δανίας να απαιτεί από μη-Δανούς πολίτες της Ε.Ε. (αρχικά έλληνες και στη συνέχεια και άλλων κρατών) να διαθέτουν δεύτερη μορφή ταυτότητας πέραν του διαβατηρίου τους, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Σπύρος Δανέλλης δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο ο ταξιδιώτης να μη ξέρει τι τον περιμένει όταν φτάνει σε ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Η ανεκτικότητα εκ μέρους των ευρωπαϊκών αρχών σε τέτοιου είδους φαινόμενα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα σταδιακό ροκάνισμα της ελεύθερης μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών, που αποτελεί όχι μόνο βασικό δικαίωμα αλλά και κεντρικό επίτευγμα της Ε.Ε. σε μία περίοδο αμφισβήτησης»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι προδιαγραφές ασφαλείας των βιομετρικών διαβατηρίων που εκδίδουν τα Κράτη-Μέλη της περιοχής Σένγκεν καθορίστηκαν λεπτομερώς από τον Κανονισμό 2252/2004 του Συμβουλίου με σκοπό την πάταξη της απάτης μέσα από την αξιόπιστη σύνδεση των διαβατηρίων με τους κατόχους τους.

Ωστόσο, πρόσφατο περιστατικό που αποκαλύφθηκε από τον Ιρλανδικό τύπο πριν μερικές μέρες έφερε στο φως της δημοσιότητας την πρακτική διεξαγωγής γλωσσικών ελέγχων σε κατόχους ελληνικών διαβατηρίων εκ μέρους τουλάχιστον μίας αεροπορικής εταιρίας με σκοπό την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Ένα δεύτερο δημοσίευμα, ελληνικής εφημερίδας, αναφέρεται σε καταγγελία που φέρει το αεροδρόμιο του Άαρχους της Δανίας να απαιτεί από μη-Δανούς πολίτες της Ε.Ε. (αρχικά έλληνες και στη συνέχεια και άλλων κρατών) να διαθέτουν δεύτερη μορφή ταυτότητας, πέραν του διαβατηρίου τους, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο.

Οι αυθαίρετες πρακτικές ελέγχου από αεροπορικές εταιρίες και αρχές αεροδρομίου δεν μπορούν να προωθούνται ως αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζει το σύστημα διαβατηρίων των χωρών Σένγκεν.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη ή παρόμοιες πρακτικές περαιτέρω εξακρίβωσης από άλλες αεροπορικές εταιρίες ή αρχές αεροδρομίων;

2.Αν ναι, ποιές είναι αυτές οι εταιρίες και σε ποιά Κράτη Μέλη εφαρμόζονται οι πρακτικές αυτές;

3. Θεωρεί πως τέτοιου είδους εξακριβώσεις παραβιάζουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

4. Σε τι βήματα σκοπεύει να προβεί ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων και να διατηρηθεί ένας ενιαίος για το επιβατικό κοινό τρόπος ελέγχου από όλες τις εταιρίες και τα αεροδρόμια;».

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news