facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: Κούρεμα δια νόμου αν δεν συμφωνήσουν οι πιστωτές μας

Την ψήφιση νόμου για την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα εξετάσει η κυβέρνηση, αν δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, δηλώνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, o πρωθυπουργός είπε πως εάν η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI, το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων ύψους 130 δισ. ευρώ με νέα κουρεμένα κατά 50% ομόλογα, δεν φτάσει στο απόλυτο 100% όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που τα ομόλογα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Την ίδια ώρα όμως ο Λουκάς Παπαδήμος τόνιζε ότι είναι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάνε καλά και δεν θα χρειαστεί τελικά νομοθετική ρύθμιση: «Λαμβάνοντας υπ' όψιν την περιπλοκότητα της υπόθεσης, θα έλεγα πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες γιατί περιλαμβάνουν εθελοντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και η επίτευξη πολλών στόχων ταυτόχρονα, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανταλλάγματα».

Όσιν αφορά την έξοδο από την κρίση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν προχωρήσει το κούρεμα του χρέους κατά 50% τότε μπορεί το κλίμα να αλλάξει σύντομα και από το τέλος του 2012 να τερματιστει η περιοριστική οικονομική πολιτική. Παράλληλα, όμως, ο Λουκάς Παπαδήμος έκανε έκκληση στους Έλληνες πολιτικούς να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν τα οικονομικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας, ως αντάλλαγμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν συμφέροντα που εμποδίζουν τις αλλαγές οι οποίες είναι απαραίτητες για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως ότι η κυβέρνηση είναι βραχύβια, καθώς -όπως είπε- έχει αποστολή την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, και αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν «κάποια στιγμή τον Απρίλιο».

iefimerida.gr

ΥΓ:Ο Νόμος 4000 καταργήθηκε το 1983 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ήταν το 1981 από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news