facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Καμία μεταβατική περίοδος για το άνοιγμα

Εγκρίθηκε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ρυθμίζει εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, καθώς και άλλα θέματα

Το υπουργικό συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, αλλά και άλλες όπως η επέκταση των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Δεν υπάρχει πλέον η μεταβατική περίοδος ανοίγματος επαγγέλματος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαντική ήταν η διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος των χερσαίων μεταφορών το οποίο στα κεντρικά του σημεία εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ υπάρχει συμφωνία των κομμάτων ώστε να διευθετηθούν άμεσα και οι εναπομείνασες λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει πλέον μεταβατική περίοδος "ανοίγματος" του επαγγέλματος, η διάταξη θα κατατεθεί την Τρίτη στην Βουλή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του "επείγοντος" ή του "κατεπείγοντος".
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο τρόπος έγκρισης της διάταξης αυτής ήταν παραδειγματική για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, σημείωσε ότι ο "πυρήνας της διάταξης" για τις χερσαίες μεταφορές στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η σύντμηση του μεταβατικού χρόνου ανοίγματος του επαγγέλματος.
Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, είπε ότι στην διάταξη δεν αντανακλάται και δεν αποτυπώνεται ότι συμφωνήθηκε με την ΝΔ και έθεσε το ερώτημα μήπως η όλη διάταξη πρέπει να επανεξεταστεί.
Τότε παρενέβη ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό όταν υπάρχει διαφωνία σε "ένα" άρθρο και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα.
Η δεύτερη σημαντική διάταξη κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι εκείνη που αφορά το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιρειών στην περιφέρεια.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η διάταξη "πέρασε μεταξύ των 3 κομμάτων τελείως "αναίμακτα"", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν ενστάσεις για την εν λόγω διάταξη μεταξύ των κκ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Σωκράτη Ξυνίδη.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά για το χρονοδιάγραμμα του PSI, ενώ επισημάνθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί την βάση για τον καθορισμό του χρόνου των εκλογών.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η όλη διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την δημιουργία μνημονίου για το PSI όπου θα αναφέρονται ποιοι όροι πρέπει να εκπληρωθούν. Στη συνέχεια θα δοθούν μια σειρά από ποσά για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τους παλαιούς ομολογιούχους.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της νέας δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη προσφορά των νέων ομολόγων. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την σύνταξη δύο κειμένων του Μνημονίου εκ των οποίων το ένα θα είναι για την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το άλλο για το ΔΝΤ.
Το έτερο σκέλος αυτής της φάσης θα είναι η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης η οποία θα κυρωθεί από την Βουλή και στη συνέχεια θα εκταμιευθεί η δόση που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν.
Η όλη διαδικασία του PSI ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου.
Παρεμβαίνοντας στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να επαναλειτουργήσει η αγορά διότι διαφορετικά η χώρα θα εγκλωβιστεί στην ύφεση για πολύ χρόνο.
Ο κ. Παπουτσής είπε ότι δοθέντων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και της θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την διαχείριση της κρίσης χρέους "είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών".
Επίσης ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφύγουν κάθε διαδικασία που επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.
Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε οι υπουργοί να τοποθετούνται αποκλειστικά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου.
Δεν έλειψαν όμως και οι εντός ΠΑΣΟΚ βολές, με τον κ. Ρέππα να αφήνει αιχμές για το Γ. Ραγκούση.
Αρχικά, ο κ. Ρέππας υ[εραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος όταν ήταν υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα της απελευθέρωσης του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφορέων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθύμισε ότι ο νόμος έγινε κατόπιν απόλυτης συμφωνίας με την τρόικα, ενώ για τη σύνταξή του προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι όροι για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς είναι σύμφωνοι με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
Σε εκείνο το σημείο άφησε αιχμές κατά του αντικαταστάτη του στο υπουργείο, Γιάννη Ραγκούση, λέγοντας πως την επίσπευση του χρόνου της τριετούς μεταβατικής περιόδου δεν την έθεσαν οι εκπρόσωποι του μηχανισμού στήριξης, αλλά η κυβέρνηση κατόπιν.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τις οδικές μεταφορές, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών απελευθερώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και η αγορά των Φορτηγών Ιδιωτικής Χρήσης βυτιοφόρων εταιρειών καυσίμων, καθώς και τα κόμιστρα προς όφελος του πολίτη.
Σημείωσε τέλος πως η σημερινή προωθούμενη ρύθμιση για τα φορτηγά συντομεύει τον μεταβατικό χρόνο κατά ένα έτος, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος που προώθησε ο ίδιος προέβλεπε τριετή μεταβατική περίοδο, ως χρυσή τομή μεταξύ του μηχανισμού στήριξης και των επαγγελματιών, ενώ τότε η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ επέμεναν σε πενταετία.

news247.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news