facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Όλα ανοικτά για νέα μέτρα τον Ιανουάριο

Μετά τις γιορτές θα τεθούν επί τάπητος στις συζητήσεις με την τρόικα οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, με ορατό το ενδεχόμενο να χρειασθούν δύσκολες αποφάσεις από την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και τα τρία κόμματα που την υποστηρίζουν, για τη λήψη σκληρών διορθωτικών μέτρων.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προδιέγραψε μια πολύ δύσκολη περίοδο διπλής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους ιδιώτες πιστωτές, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα «πάρει ανάσα» η οικονομία στις αρχές του επόμενου χρόνου, με μια σημαντική ελάφρυνση από χρέη, αλλά και με την εκταμίευση της επόμενης δόσης-μαμούθ του προγράμματος στήριξης, που όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος θα φθάσει τα 89 δισ. ευρώ.

Στο βασικό ερώτημα που απασχολεί όλους τους Ελληνες, δηλαδή αν θα χρειασθούν πρόσθετα, σκληρά μέτρα για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ίδια απάντηση που δίνει σταθερά το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή δεν θα χρειασθούν μέτρα αν αποδώσουν όσα ήδη έχουν ληφθεί το φθινόπωρο, με σημαντικότερο το πολυσυζητημένο «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ομως, ο υπουργός Οικονομικών άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο κρισιμότερος μήνας, καθώς τότε θα συζητηθεί με την τρόικα η εκτέλεση του προϋπολογισμού και το αν θα χρειασθεί να αποφασισθούν πρόσθετα μέτρα, που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2012, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε η Βουλή.

Αν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες (στο 11μηνο έφθασαν τα 3,5 δισ. ευρώ) και η τρόικα επιμείνει ότι η διόρθωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης και την εκταμίευση των 89 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το υπουργικό συμβούλιο και τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθούν να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις.

Προδιαγράφοντας τις σοβαρές δυσκολίες που είναι πιθανό να «εκτροχιάσουν» και τον φετινό προϋπολογισμό, ο κ. Βενιζέλος έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η ύφεση μέχρι στιγμής έχει ανατρέψει όλες τις προβλέψεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά, τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμενε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,8%, λίγους μήνες αργότερα ανέβασε το ποσοστό στο 5,5% και οι τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, κάνουν λόγο ακόμη και για μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 6% φέτος.

Στο ερώτημα για το ποια μέτρα μπορούν να επιβληθούν σε έναν πληθυσμό ήδη εξουθενωμένο από διαδοχικές φορολογικές επιβαρύνσεις και από τη μείωση των εισοδημάτων, ο κ. Βενιζέλος «έδειξε» χθες προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών του Δημοσίου. «Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε και άλλο» πρόσθεσε.

Οι δύο προϋποθέσεις για «βαθιά ανάσα»

Πάντως, ο υπουργός εκτιμά ότι αν όλα πάνε καλά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και πετύχει η προσπάθεια για τη μείωση του χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές, από το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία θα πάρει «βαθιά ανάσα»: με τα 89 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Δημόσιο θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, που πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, δίνοντας σημαντική ρευστότητα στην αγορά. Επιπλέον, θα υπάρχουν κεφάλαια για τη στήριξη των τραπεζών, ώστε να απελευθερώσουν περισσότερη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως τόνισε.

Espressonews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news