facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Eurogroup: Γραπτές εγγυήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τήρηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου

Βενιζέλος: Μετά τις διαβεβαιώσεις της νέας κυβέρνησης η εκταμίευση της 6ης δόσης

Γραπτές εγγυήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, στις οποίες θα δεσμεύονται για τους όρους της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, ζητά το Eurgroup, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Περιμένουμε από την καινούργια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να δεσμευθεί εγγράφως πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Πρόσθεσε πως η έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας θα μπορούσε να εκταμιευθεί εντός του Νοεμβρίου, εάν η νέα κυβέρνηση εκφράσει μια τέτοιου είδους δέσμευση. Η έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας, ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λέγοντας πως οι ευρωπαίοι υπουργοί ενημερώθηκαν εκτενώς από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις εξελίξεις στην Αθήνα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Αθήνας για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως θα μπορούσε να γίνει τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση της έκτης δόσης πριν από τις 29 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε τη σημασία της υπερκομματικής στήριξης στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προανήγγειλε την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα σε σύντομο διάστημα για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την νέα κυβέρνηση.

Τα κόμματα από τα οποία θα προκύψει η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτούν «στο χαρτί» πως οι όροι της συμφωνίας θα τηρηθούν πιστά.

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν προϊδεάσει νωρίτερα πως δεν θα θεωρούσαν επαρκείς τις προφορικές δεσμεύσεις της Αθήνας αλλά θα χρειάζονταν γραπτή εγγύηση από τα ελληνικά κόμματα.

Η αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ είχε αναφέρει ξεκάθαρα, προσερχόμενη στο Eurogroup, πως «μόνο αφού έχουμε γραπτή διαβεβαιώση, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευσης της δόσης».

«Θα ζητήσουμε από τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, και να αναλάβουν και γραπτά αυτή τη δέσμευση, και πως θα αρχίσουν άμεσα την εφαρμογή τους χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογές» είχε πει η Μ.Φέκτερ.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε τα εξής:

«Το Eurogroup υποδέχτηκε πολύ θερμά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδίως την απόφαση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με αποστολή την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news