facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Πόσο κινδυνεύει το ευρώ με κατάρρευση;

Οσο κι αν οι δημοσκοπήσεις βγάζουν ότι οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ξένο Τύπο εάν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει μέλλον.

Οι Times γράφουν ότι εάν όλες οι χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να αδυνατούν να αποδεχθούν ότι πρέπει να αναλάβουν συλλογικές ευθύνες για τα χρέη των άλλων, στη συνέχεια, μένουν μόνο δύο επιλογές για το ευρώ:
«Μία είναι να εγκαταλείψουν το νόμισμα συνολικά, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και ίσως μια μεγάλη ύφεση, δεδομένης της ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών συστημάτων της Ευρώπης. Η άλλη είναι να επιστρέψει το νόμισμα στην αρχική του σύλληψη, με ένα μηχανισμό που θα λειτουργεί σύμφωνα με αυστηρά εφαρμοζόμενους κανόνες, αλλά προσθέτοντας μία ακόμη μέθοδο επιβολής του νόμου, δηλαδή την απειλή της εξόδου χωρών από αυτό. Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει, όπως θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα χρόνο, με αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ».

Η Telegraph επισημαίνει ότι έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι χώρες της ευρωζώνης αντιστέκονται στους αυστηρούς κανόνες, που στηρίζουν το νόμισμα, κάτι που λειτουργεί προς το συμφέρον των λαών τους. Υπάρχουν «η άμεση δημοκρατία, τα δημοψηφίσματα, οι ηλεκτρονικές αναφορές, οι καταλήψεις διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο, ακόμα και η κουλτούρα των τηλεφωνικών ψηφοφοριών σε κανάλια». Και επισημαίνει ότι η ψυχολογία της Ε.Ε., την οποία συγκροτεί μια μεταπολεμική γραφειοκρατική ελίτ, είναι εκτός των μοντέρων λαϊκών διαμαρτυριών, που βασίζονται σε μια μη-ιεραρχική, αντι-ελιτίστικη κατάσταση. «Είναι σαν κάποιος να προσπαθεί να συνδέσει μια παλιά γραφομηχανή με ένα iPad».

«Η ελληνική αντίσταση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη» γράφει ο Guardian και επισημαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει πέσει ως ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα της λαϊκής αντίστασης. «Τώρα το ντόμινο θα κινηθεί δυτικά... Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας θα είναι δύσκολο» και αναφέρει ότι «η αποστολή αποικιακού τύπου διαχειριστών για να εκτελέσουν τη χώρα στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων έχει πλέον ολοκληρωθεί».

onalert.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news