facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Κ.Μίχαλος: Η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί

"Καλούμαστε σήμερα να στραφούμε σε μια νέα αναπτυξιακή φιλοσοφία. Η οποία θα στηρίζεται όχι πλέον στο κράτος, αλλά στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Θα στηρίζεται σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις. Θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα και στη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας".




Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος στο Συνέδριο της ΕΕΔΕ.


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει πλέον εξαντληθεί. Τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί δραματικά, η κατανάλωση έχει παγώσει, η ύφεση ξεπερνά το 5% και η ανεργία το 16%. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να υπάρξουν έσοδα για το κράτος, είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.


Παράλληλα, πρόσθεσε δε ότι οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες δίνουν σήμερα έναν άνισο αγώνα επιβίωσης. Η δραματική μείωση της ζήτησης και η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της φορολογίας, δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό.


''Το πολιτικό μας σύστημα θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν πλέον να χρηματοδοτούν ένα μεγάλο και σπάταλο κράτος. Το μαχαίρι θα πρέπει να μπει βαθιά, τόσο στις δαπάνες όσο και στο μέγεθος του δημοσίου τομέα. Η πραγματικότητα δείχνει πια ξεκάθαρα, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή'' σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.


Κατά τον κ. Μίχαλο, χρειάζεται ένα θεσμικό και φορολογικό περιβάλλον το οποίο θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.


Με απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση. Με ένα σύγχρονο, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς.


Επίσης, χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο δημοσιονομικό, αλλά και διαρθρωτικό.


Θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, η χώρα μας να πάψει να είναι μια από τις πλέον υπερ-ρυθμιζόμενες αγορές στην Ευρώπη και να ενισχυθεί η σχέση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις ανάγκες της οικονομίας.
real.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news