facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Καταργούνται επιδόματα, αλλάζει η φορολογία ακινήτων

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι οι δύο βασικές πηγές εσόδων από τις οποίες περιμένει το υπουργείο Οικονομικών να βρει περίπου 20 δισ. ευρώ το χρόνο, πέρα φυσικά από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.


Στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το νέο φορολογικό σύστημα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε τελικά πώς κατανέμεται η φορολογική επιβάρυνση, ποιους αφορά, ποιους απαλλάσσει. Έχουμε 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως επίσημου δηλωμένου εισοδήματος φυσικών προσώπων, από τα οποία στην πραγματικότητα απαλλάσσονται για διάφορους λόγους τα 70 και φορολογούνται τα 30 που αποδίδουν φόρο μόλις 9 δισεκατομμύρια». Κατά τους υπολογισμούς του υπουργού, «αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το δηλωμένο εισόδημα κατά 30%, δηλαδή από τα 100 στα 130 δισ.» τα έσοδα μπορούν να φτάσουν 19,5 δισεκατομμύρια.

Αναφορικά με τη φορολογία και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε: «Οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν πάρα πολύ μικρή απόδοση, εντυπωσιακά μικρή απόδοση στη χώρα μας. Με βάση το Ε9 του 2009, και με βάση τις αντικειμενικές αξίες -όχι τις αγοραίες αξίες- η ακίνητη περιουσία του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα έχουμε μία ιδιωτική περιουσία, η οποία έχει καταγραφεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, με βάση τις ίδιες τις δηλώσεις των φορολογουμένων, η οποία είναι πάνω από το σύνολο του δημοσίου χρέους και φυσικά πολύ πάνω από το ΑΕΠ της χώρας».

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τον διάλογο προβλέπει ότι έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων έτσι ώστε οι αρμόδιοι να τις επεξεργαστούν και μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου. Η κατάθεση του νομοσχέδιου με όλες τις αλλαγές θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news