facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Ζέρβας και Τζιτζικώστας ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μείνουν κλειστά τα σχολεία

Να μείνουν κλειστά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες μέχρι τα Χριστούγεννα, να ανοίξουν δηλαδή τον Ιανουάριο, τόνισαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια συνάντησής τους με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε το skai.gr.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει πει πως αν είναι κάτι να σκεφτεί να ανοίξει για το επόμενο διάστημα είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και γι αυτό δεν υπάρχει ακόμα τελική εισήγηση.

Εξαιρετικά μεγάλος προβληματισμός σε αυτή την συζήτηση υπήρξε και για το άνοιγμα της εστίασης. Θα γίνει μια προσπάθεια για το λιανεμπόριο αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει κάτι στην χώρα πλην νηπιαγωγείων και δημοτικών αν ανοίξουν στις 7 του μήνα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ζέρβας και Τζιτζικώστας ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μείνουν κλειστά τα σχολεία"

Κέρκυρα: Γυναίκα 102 ετών νίκησε τον κορωνοϊό

Νικήτρια από τη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό βγήκε μία γυναίκα 102 ετών που πήρε εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Λεωνίδας Ρουμπάτης, «η ηλικιωμένη είχε νοσηλευτεί για 20 ημέρες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, που δημιουργήθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, όταν στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας που διέμενε, στα Ιωάννινα, διαπιστώθηκε ότι 56 ηλικιωμένοι ήταν θετικοί και έπρεπε να νοσηλευτούν -μεταξύ αυτών και η 102χρονη».

«Η 102χρονη παρουσίασε για μέρες υψηλό πυρετό, αλλά και πολλά άλλα συμπτώματα, όμως δεν χρειάστηκε να διασωληνωθεί» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Από τον ίδιο ιδιωτικό οίκο ευγηρίας των Ιωαννίνων μεταφέρθηκαν μέχρι σήμερα στο Νοσοκομείο Κέρκυρας πέντε ηλικιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό ενώ χθες μαζί με την 102χρονη εξήλθε και μία 74χρονη.

«Η αγάπη και το πείσμα για ζωή νικάει κάθε κακό. Η οργάνωση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Κέρκυρας λειτουργεί με επαγγελματισμό και αξιέπαινη αντιμετώπιση από το ικανό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για κάθε άνθρωπο που παίρνει εξιτήριο και κερδίζει τη μάχη με τον κορωνοϊό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Γυναίκα 102 ετών νίκησε τον κορωνοϊό"

Θρίλερ με Έλληνες ναυτικούς που κρατούνται όμηροι από πειρατές στη Νιγηρία

Στα χέρια των πειρατών είναι ο πλοίαρχος και δύο ναύτες, όλοι Έλληνες, του υπό σημαία Togo πλοίου (εφοδιαστικό – δεξαμενόπλοιο) ελληνικών συμφερόντων.

Η πειρατεία έγινε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και συνολικά στο πλοίο ήταν 5  Έλληνες. Αφού οι πειρατές πήραν τους τρεις ομήρους, οι υπόλοιποι δύο, ένας ναύτης και ένας μηχανικός, παρέμειναν στο πλοίο το οποίο στην συνέχεια κινήθηκε με κατεύθυνση το λιμάνι του Λάγος.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, οι συγγενείς των ναυτικών έμαθαν μόλις χθες για την απαγωγή και είναι πολύ ανήσυχοι για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Η ένοπλη ομάδα που απήγαγε τους Έλληνες Ναυτεργάτες θέλει να γίνει ανταλλαγή των απαχθέντων στη βάση μιας οικονομικής συμφωνίας (λύτρα) για την απελευθέρωσή τους.

Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι προχώρησε ήδη σε έντονα διαβήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ και του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και στο Προξενείο μας στη Νιγηρία…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με Έλληνες ναυτικούς που κρατούνται όμηροι από πειρατές στη Νιγηρία"

Στον «Ευαγγελισμό» ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης – Είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό

Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" νοσηλεύεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός προσβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες από κορονοϊό, και μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι θα νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον «Ευαγγελισμό» ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης – Είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό"

Κορωνοϊός - Σύψας: Να μην αρθεί το lockdown πριν τις 21 Δεκεμβρίου - Μέτρα μέχρι την Άνοιξη

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς «με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα».

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», είπε στον ΣΚΑΪ. Πάντως, για την περίοδο των Χριστουγέννων προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Επίσης παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου».

Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε.

Οι ημερομηνίες για την επανέναρξη της αγοράς

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.

Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», διευκρίνισε.

Πότε θα έλθει το τέλος της πανδημίας

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα οδηγήσει σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Παράλληλα, θα υπάρξουν και τουρίστες που θα έχουν εμβολιαστεί, κάτι ικανοποιητικό για τον τουρισμό.

Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα, επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλη επιφυλακτικότητα υπάρχει και στους επαγγελματίες υγείας.

«Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το τέλος του 2021 το 70% του πληθυσμού, θα σημάνει το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα», τόνισε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Σύψας: Να μην αρθεί το lockdown πριν τις 21 Δεκεμβρίου - Μέτρα μέχρι την Άνοιξη"

Καταγραφή κρουσμάτων: Οργή Τσιόδρα για Αρκουμανέα & ιδιωτική εταιρεία -Βαριές σκιές & στο Μαξίμου

Οργισμένος είναι σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» ο καθηγητής Τσιόδρας και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την εφημερίδα, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να ενημερώνεται για τον ακριβή αριθμό των νοσούντων, με μία εβδομάδα καθυστέρηση!

Η «Δημοκρατία» κάνει λόγο και για βαριές σκιές στο Μαξίμου, καθώς σχεδιάζει τα μέτρα με λάθος στοιχεία!

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγραφή κρουσμάτων: Οργή Τσιόδρα για Αρκουμανέα & ιδιωτική εταιρεία -Βαριές σκιές & στο Μαξίμου"

Αναστέλλεται η λειτουργία σε ΚΕΠ του Δήμου Αχαρνών λόγω κορονοϊού

Αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η λειτουργία σε τρία ΚΕΠ του Δήμου Αχαρνών. Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία στα ΚΕΠ Κέντρου Αχαρνών, Ολυμπιακού Χωριού και Κόκκινου Μύλου λόγω κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19.

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, ενώ ακολουθούνται πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται με ραντεβού από τα : ΚΕΠ Αγίου Διονυσίου : 210 2476059 ΚΕΠ Αγίας Άννας : 210 2315009 ΚΕΠ Θρακομακεδόνων : 213 2140317, 315, 303.

Επιπρόσθετα, οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού μέσω της πλατφόρμας myKEPlive και να εξυπηρετηθούν χωρίς φυσική παρουσία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται η λειτουργία σε ΚΕΠ του Δήμου Αχαρνών λόγω κορονοϊού"

Σοκ στην Εύβοια: Σκυλιά κατασπάραξαν 60χρονη

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι στα Βασιλικά Ιστιαίας Ευβοίας, καθώς σκυλιά κατασπάραξαν μια 60χρονη γυναίκα. Το σοκαριστικό περιστατικό, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο (28/11).

Τα τέσσερα σκυλιά, όπως μεταδίδει το eviatopblog.gr, βρίσκονταν σε μία μάντρα – της οποίας η πόρτα ήταν ανοιχτή – και επιτέθηκαν στην 60χρονη όταν εκείνη πέρασε τον δρόμο. 

Την άτυχη γυναίκα άκουσε κάτοικος της περιοχής, ο οποίος έσπευσε να την βοηθήσει και κατάφερε να διώξει τα σκυλιά. 

Η 60χρονη, σύμφωνα με το eviatopblog.gr, έχει μεταφερθεί στο ΚΑΤ και η κατάσταση της χαρακτηρίζεται σοβαρή.
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στην Εύβοια: Σκυλιά κατασπάραξαν 60χρονη"

Κορωνοϊός: Στα 1.747 τα νέα κρούσματα - 121 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα  1.747 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 103034, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες. Τα 4867 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27199 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

• 273 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 486 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 57 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 56 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 54 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 79 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 58 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 45 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 90 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
• 66 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Συνολικά 606 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 557 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σοκαριστικός είναι ο απολογισμός με 121 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2223 θανάτους συνολικά στη χώρα. 891 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2354043 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 204919 δείγματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.747 τα νέα κρούσματα - 121 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Οργισμένη διάψευση από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: «Δεν υπάρχει θάνατος γιατρού από Covid»

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης διαψεύδει κατηγορηματικά, δημοσιεύματα που μιλούσαν για τον θάνατο τριών γιατρών στο νοσοκομείο από τη νόσο Covid.
 
Όλα ξεκίνησαν με την ανάρτηση γιατρού του νοσοκομείου στα κοινωνικά δίκτυα, που ενημέρωνε τους διαδικτυακούς του φίλους, ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο χάθηκαν το τελευταίο διάστημα, τρεις γιατροί.

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μετά από σχετική ανακοίνωση της διοίκησης, διαψεύδει ότι υπήρξαν θάνατοι γιατρών από τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

"Δημοσιεύματα αναφορικά με απώλεια ιατρών του Νοσοκομείου μας

Σχετικά με δημοσιεύματα περί απώλειας ζωών ιατρών του Νοσοκομείου μας από COVID-19 και για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι μεταξύ των ιατρών, αλλά και συνολικά στο προσωπικό του Νοσοκομείο μας, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής λόγω COVID-19".

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη διάψευση από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: «Δεν υπάρχει θάνατος γιατρού από Covid»"

Βρετανία: Σε μία εβδομάδα η έγκριση για το εμβόλιο BioNTech/ Pfizer

Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δώσουν την έγκρισή του για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Σε μία εβδομάδα η έγκριση για το εμβόλιο BioNTech/ Pfizer"

Μόσιαλος: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA για τον κορωνοϊό

Καθησυχαστικός για τα εμβόλια mRNA κατά του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, εξηγώντας ότι «δεν μας μεταφέρουν τον κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA μας».

Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συγκεκριμένα εμβόλια, που δίνουν «οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ‘ξένο σώμα’ και ξεκινά η πολύπλοκη - να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα- διαδικασία της ανοσοαπόκρισης».

Όπως αναφέρει, τα εμβόλια COVID-19 mRNA χορηγούνται συστημικά, για παράδειγμα στο μπράτσο, και ενθυλακωμένα σε ένα λιπιδικό περίβλημα. Η πληροφορία (mRNA) θα μπει στα κύτταρα και θα δοθούν οι οδηγίες παραγωγής -για παράδειγμα- της ακίδας στα μυϊκά κύτταρα.

«Μπορεί να νιώθουμε πόνο σε εκείνο το σημείο που έγινε η ένεση; Ναι. Μπορούν το εμβόλιο ή οι ακίδες να τροποποιήσουν το DNA αυτών των κυττάρων; Όχι», διευκρινίζει.

Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι τα mRNA είναι νέα, αλλά όχι άγνωστα. Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, πολλά βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για διάφορους τύπους καρκίνου αλλά και ιούς.

Πάντως το κύριο όφελος των εμβολίων mRNA, όπως όλων των εμβολίων, είναι πως αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αποκτούν προληπτικό πλεονέκτημα και προστατεύονται από τη λοίμωξη χωρίς να διακινδυνεύσουν τις σοβαρές συνέπειες της ασθένειας του COVID-19.

Αναλυτικά, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

Θα ξεκινήσω από τα σημαντικά. Τα εμβόλια mRNA δεν μας μεταφέρουν τον κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA μας.

Όπως και οι άλλοι τύποι εμβολίων COVID-19, τα εμβόλια τύπου ‘mRNA’ δίνουν οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού, όπως τις ακίδες που έχουν στην επιφάνειά τους (ή τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το ‘ξένο σώμα’ και ξεκινά η πολύπλοκη - να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα- διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από COVID-19. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πως να μας προστατεύει από μελλοντικές μολύνσεις.

H ανοσοαπόκριση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά είδη κυττάρων, κυτταρικών ενεργειών και συστημάτων. Όπως είναι και η ίδια η παραγωγή της ακίδας από τα κύτταρά μας μετά το εμβόλιο. Αν προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε κεφάλαια ολόκληρα βιοχημείας και ανοσολογίας (και όχι μόνο) για να εξηγηθεί σε 5 γραμμές το πως φτάνουμε από το σχεδιασμό ενός εμβολίου στη χρήση του, είναι δεδομένο πως θα προκύψουν ή πολλές άγνωστες λέξεις στους μη ειδικούς, ή πολλές παρεξηγήσεις με τους πιο ειδικούς. Μια απλοποιημένη ερμηνεία του φαινομένου όμως είναι η εξής:

Τα εμβόλια COVID-19 mRNA χορηγούνται συστημικά, για παράδειγμα στο μπράτσο, και ενθυλακωμένα σε ένα λιπιδικό περίβλημα. Η πληροφορία (mRNA) θα μπει στα κύτταρα και θα δοθούν οι οδηγίες παραγωγής -για παράδειγμα- της ακίδας στα μυϊκά κύτταρα. Πως γίνεται και πως ελέγχεται αυτό;

Πολύ χοντρικά μπορούμε να πούμε πως το κύτταρο έχει 2 χώρους: τον πυρήνα και το χώρο έξω από τον πυρήνα, το κυτταρόπλασμα που φτιάχνονται οι πρωτεΐνες. Το mRNA δεν μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA μας.

Εξάλλου
• Το mRNA αποδομείται αφού συναρμολογηθεί μέσα στο κύτταρο η πρωτεϊνική δομή που ορίζει η πληροφορία
• Το σώμα μας έχει μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει και να καταστρέψει το ελεύθερο-ξένο mRNA.

Αφού φτιαχτούν λοιπόν οι πρωτεΐνες, οι οδηγίες συναρμολόγησης αποδομούνται από τα κύτταρά. Μέσω συγκεκριμένων κυτταρικών μηχανισμών κάποια κύτταρα θα φέρουν τις πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους, και μέσω της συνεργασίας πολλών συστημάτων (όπως του λεμφικού και του κυκλοφορικού) αυτές οι δομές θα παρουσιαστούν προς αναγνώριση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν τις έχει ξαναδεί και, για να επιτευχθεί τελικά η κυτταρική ανοσία, θα ξεκινήσει τη διαδικασία λεπτομερούς απομνημόνευσης της πρωτεΐνης -π.χ. της ακίδας- και θα μπορεί να επιτεθεί ταχύτατα στο φορέα της - δηλαδή τον νέο κορωνοϊό- όταν τον συναντήσει στο μέλλον.

Μπορεί να νιώθουμε πόνο σε εκείνο το σημείο που έγινε η ένεση; Ναι.

Μπορούν το εμβόλιο ή οι ακίδες να τροποποιήσουν το DNA αυτών των κυττάρων; Όχι.

Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν είχαν ξανακούσει για τα mRNA εμβόλια. Αυτού του τύπου τα εμβόλια είναι νέα, όχι άγνωστα. Και ναι, προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA αλλά πολλά βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές, για διάφορους τύπους καρκίνου αλλά και για ιούς, όπως για παράδειγμα γρίπη, ζίκα και κυτταρομεγαλοϊό (CMV). Εξ ου και γιατί όταν ήταν διαθέσιμες οι απαραίτητες πληροφορίες (όπως η γενετική αλληλουχία του ιού, και οι πιθανές δομές της πρωτεΐνης ακίδας) οι επιστήμονες προχώρησαν στη χρήση υπαρχουσών πλατφόρμων και άρχισαν να σχεδιάζουν COVID-19 mRNA εμβόλια. Οι στόχοι πραγματοποιήθηκαν και δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων στην ανάπτυξη των εμβολίων.

Τι εννοώ λέγοντας χρήση υπαρχουσών πλατφόρμων;

Το mRNA είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μακρομόριο. Η εισαγωγή του στα κύτταρα και η επιβίωσή του στο ενδοκυτταρικό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολη ακόμα και με τοπική χορήγηση. Ταυτόχρονα, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τα χαρακτηριστικά της πληροφορίας που χρειάζεται να μεταφερθεί. Μια άλλη δυσκολία προκύπτει από το αν θέλουμε να προσεγγίσουμε υγιή ιστό ή ιστό που νοσεί (όπως στα mRNA εμβόλια για τον καρκίνο). Η βελτιστοποίηση της στοχευμένης συστημικής χορήγησης της πληροφορίας, μέσω ενός mRNA εμβολίου επιτεύχθηκε και με διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Αυτό το είδαμε και με τα νέα εμβόλια, που το mRNA είναι ενθυλακωμένο σε ένα φιλικό προς το κύτταρο λιπιδικό περίβλημα που έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας τεχνογνωσία από τη χρήση των νανοσωματιδίων.

Η επιτυχία των εμβολίων mRNA λοιπόν είναι σημαντική και πολυδιάστατη και η λύση διεπιστημονική, καθώς οι ερευνητές αντιμετώπιζαν για δεκαετίες πολλές από αυτές τις προκλήσεις που ανέφερα εν συντομία.

Πολλοί αναρωτιούνται ποιο εμβόλιο θα είναι καλύτερο.

Το κύριο όφελος των εμβολίων mRNA, όπως όλων των εμβολίων, είναι πως αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αποκτούν προληπτικό πλεονέκτημα και προστατεύονται από τη λοίμωξη χωρίς να διακινδυνεύσουν τις σοβαρές συνέπειες της ασθένειας του COVID-19.

Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα, γιατί ακόμα και να είχαμε στα χέρια μας όλα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ο σχεδιασμός κάθε μελέτης διαφέρει. Για παράδειγμα δεν έχουμε ούτε τον ίδιο αριθμό συμμετεχόντων, ούτε ισάριθμες ηλικιακές ομάδες. Μας αφορά όμως η διαφάνεια των κλινικών μελετών, η ασφάλεια και η υψηλή αποτελεσματικότητά των εμβολίων .

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα κρίνονται από τα δεδομένα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές, τα οποία εξετάζονται από ειδικούς. Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και δημοσιοποιούνται για έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές ώστε τα εμβόλια να εγκριθούν προς αδειοδότηση.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μόσιαλος: Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA για τον κορωνοϊό"

Μητσοτάκης: Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, με τις οικογένειες μας και ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα

Διαφορετικά θα είναι τα εφετινά Χριστούγεννα, παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις. Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες. «Είχαμε 5-6 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», είπε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατό. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Έχουμε Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, η Πρωτοβάθμια θα σηκώσει το βάρος του εμβολιασμού άρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογήσουμε δυνατότητες και αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουμε μιλήσει και μιλάμε δεκαετίες τώρα. Ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη, όπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη και ακόμη πιο ενεργές πολιτικές στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και της πρόληψης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι «οι συνθήκες που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι τελείως πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες, αλλά έχουμε τη στήριξη όλου του προσωπικού. Όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό έχει κάνει τα αδύνατα-δυνατά, για να έχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και ζητούν τη βοήθειά μας. Αναπτύξαμε έξι κλίνες ΜΕΘ στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν έφτασε και φτάσαμε σε σημείο να έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε αναπτύξει 44 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δηλαδή είναι το όριο αυτή τη στιγμή που μπορούσαμε να κάνουμε στο νοσοκομείο». Ο κ. Καραβιώτης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική βοήθεια που έχει δώσει στο Νοσοκομείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε τους τελευταίους μήνες. «Από τότε που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια έχουν μπει 84 άτομα νοσηλευτικό και 42 ιατρικό προσωπικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε πόσο σημαντική ήταν η ενίσχυση της Περιφέρειας σε προσωπικό. «Είχαμε πάνω από 975 προσλήψεις προσωπικού που ήρθαν να ενδυναμώσουν το σύστημα. Ήτοι 190 άτομα επικουρικό ιατρικό και λοιπό ιατρικό προσωπικό, 384 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε να ενδυναμώσει τη λειτουργία του συστήματος και 400 άτομα, πλέον, λοιπό βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «στην ανάπτυξη της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου περιλαμβάνεται και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μπορέσαμε και πετύχαμε αλματώδη αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και κλινών που μπορούν να αναπτύσσουν αναπνευστική λειτουργία, ώστε μέχρι σήμερα οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει υποστήριξης να μπορεί να ικανοποιηθεί».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στην έγκαιρη προετοιμασία του Συστήματος Υγείας ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Να σημειώσω ότι η προετοιμασία είχε ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του δεύτερου κύματος και γι’ αυτό το νοσοκομείο ήταν έτοιμο. Υπήρχε το στρατηγικό απόθεμα του Υπουργείου Υγείας σε αναπνευστήρες, το χρησιμοποιήσαμε κατάλληλα όταν ήταν η κατάλληλη ώρα, ενισχύθηκε το νοσοκομείο και κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της στήριξης του υγειονομικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη. Και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη διοίκηση και σε όλο το προσωπικό» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων Παναγιώτης Τουχτίδης ανέφερε: «Θα σας πω από τη μεριά του προσωπικού ότι καταβάλλεται ένας τιτάνιος αγώνας, οι ενισχύσεις οι οποίες έχουν έρθει ήταν καίριες αλλά δυστυχώς δεν φτάσανε. Λίγο, ας πούμε, ότι επαναπαυθήκαμε στην επιτυχία του πρώτου κύματος», ενώ στη συνέχεια μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας, το λέμε 20 χρόνια, εγώ έχω αρχίσει και γκριζάρω πλέον και δεν την είδα. Πραγματικά θα σας πω το εξής, ότι αν στην πρόληψη επενδύσουμε γλιτώνουμε πάρα πολλά από τη θεραπεία. Είναι πολύ πιο ακριβό να θεραπεύεις παρά να προλαμβάνεις. Η Πρωτοβάθμια λοιπόν πρέπει να είναι ακρογωνιαίος λίθος νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τι να το κάνω όταν θα έχω 1.000 ΜΕΘ και δεν θα μπορώ να βάλω άλλον άρρωστο μέσα γιατί δεν θα έχω 1.001. Βέβαια είναι κάτι το οποίο το βλέπεις μια φορά στα 100 χρόνια αλλά ίσως ήμασταν τυχεροί που έτυχε στα χέρια μας και όχι σε άλλους».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, με τις οικογένειες μας και ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα"

«Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. σε παράνομους οίκους ανοχής στην Ομόνοια - Συνελήφθησαν 17 άτομα

Συνολικά 17 άτομα συνελήφθησαν για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών σε παράνομους οίκους ανοχής που εντοπίστηκαν από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών στην Ομόνοια.

Ειδικότερα, από το έλεγχο που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στους τρεις οίκους ανοχής εντοπίστηκαν 3 άτομα (δύο γυναίκες και ένας άνδρας) ως προσωρινά υπεύθυνοι να λειτουργούν οίκο ανοχής παραβιάζοντας την σφράγισή του, 8 γυναίκες ως εργαζόμενες και 6 άνδρες ως πελάτες.

Σε όλους τους συλληφθέντες επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στους προσωρινά υπεύθυνους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμα 3.000 ευρώ για παραβίαση των διατάξεων περί αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. σε παράνομους οίκους ανοχής στην Ομόνοια - Συνελήφθησαν 17 άτομα"

Κυκλοφορεί χωρίς μάσκα και θέλει να κλείσει την παραλία ο «σερίφης» Αχιλλέας Μπέος (videos)

Υπεράνω όλων φαίνεται ότι πιστεύει πως είναι ο Δήμαρχος Βόλου, αφού ενώ όλοι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν φορώντας μάσκα, ο ίδιος χθες κυκλοφορούσε στην πόλη χωρίς αυτή προκειμένου να επιθεωρήσει την τοποθέτηση του εορταστικού διάκοσμου. 

Ήταν μάλιστα τόσο προκλητικός έστω το μετέδωσε και ζωντανά μέσω διαδικτύου, όταν βρέθηκε στη Νέα Ιωνία. 

Την ίδια στιγμή ως άλλος «σερίφης» της πόλης, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει, χωρίς ωστόσο την απαραίτητη δικαιοδοσία, όπως εισηγήθηκε και τον περασμένο Απρίλιο να μπει «λουκέτο» στην παραλία του Βόλου, για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. 

Χωρίς βέβαια να τεκμηριώνει κατά πόσο ο περίπατος λιγοστών Βολιωτών συμβάλει στη διασπορά. 

Εξίσου προκλητικός εμφανίστηκε χθες και στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Astra όπου για τα πρώτα λεπτά τήρησε το πρωτόκολλα για να βγάλει λίγο αργότερα τη μάσκα μέσα στο στούντιο, όπου βρισκόταν αρκετός κόσμος μεταξύ αυτών και αρκετοί συνεργάτες του.

magnesianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφορεί χωρίς μάσκα και θέλει να κλείσει την παραλία ο «σερίφης» Αχιλλέας Μπέος (videos)"

Καιρός: Έρχονται βροχές και θυελλώδεις άνεμοι – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία (pics)

Βροχερό θα είναι το σκηνικό την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο καιρός από το πρωί της Κυριακής θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή. Η ΕΜΥ, σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε το Σάββατο (28/11), αναφέρει ότι αναμένονται βροχές και θυελλώδεις άνεμοι, φαινόμενα τα οποία θα επηρεάσουν σταδιακά όλη τη χώρα, ξεκινώντας από τα δυτικά.

Επίσης, το meteo.gr αναφέρει ότι «τελειώνει η περίοδος της ανομβρίας» καθώς αναμένονται πολλές βροχές τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τελειώνει η μακρά περίοδος ανομβρίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς το επόμενο διάστημα διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να δώσουν αξιόλογες βροχοπτώσεις, αρχής γενομένης το διήμερο Κυριακή 29/11 – Δευτέρα 30/11.

Στο χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται το πρώτο από τα βαρομετρικά χαμηλά (με τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν), τις βραδινές ώρες της Κυριακής 29/11. Διακρίνεται τόσο ότι βροχές θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο τη χώρας, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα, όσο και ότι στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας:


Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη του meteo.gr αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης από αργά το βράδυ του Σαββάτου 28/11, όταν βροχές θα εκδηλώνονται στη νοτιοδυτική χώρα, έως τα ξημερώματα της Τρίτης 01/12 όταν τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα ανατολικά και νότια.

Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, πέρα από τις βροχές, η ΕΜΥ προειδοποιεί για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από Δευτέρα σε όλη τη χώρα.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ έχει ως εξής:

«Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (29-11-2020) από τα δυτικά, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από πολύ ισχυρούς ανέμους.

Α) Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

1) Την Κυριακή (29-11-2020)
Από τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και σταδιακά την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Εξασθένηση αναμένεται από αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

2) Τη Δευτέρα (30-11-2020)
Τη Θράκη, τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β) Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Γ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια, η οποία θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα και στην κεντρική και νότια χώρα.

Χειροτερεύει ο καιρός αύριο, Κυριακή (29.11.2020)

Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια.
Aνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τη νύχτα κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί από το απόγευμα 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Τα φαινόμενα στη Θράκη βαθμιαία από το απόγευμα κατά τόπους θα είναι έντονα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αρχικά στα νησιά του Ιονίου και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Εξασθένηση αναμένεται από αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα νότια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Τα φαινόμενα στην ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα από τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα είναι κατά τόπους έντονα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια και τα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες στις Κυκλάδες πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έρχονται βροχές και θυελλώδεις άνεμοι – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία (pics)"

Φώφη Γεννηματά: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά με επιστολή προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές

Η Φώφη Γεννηματά, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ και τους σοσιαλιστές πρωθυπουργούς κι αρχηγούς κρατών της Ε.Ε, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία καταγγέλλει την προκλητική στάση του Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ζητάει να αποφασίσουν την επιβολή κυρώσεων .

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει πως η «Τουρκία συνέχισε να ενεργεί ως κράτος ταραξίας, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή ,αλλά και για όλη την Ευρώπη. Λειτουργεί αποσταθεροποιητικά ως μείζον απειλή για την Ειρήνη και την ασφάλεια. Ξεπερνά κάθε όριο και φραγμό ως επεκτατική, αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της, μέσω της ισχύος και της καταπάτησης κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου» .

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει την απροκάλυπτη περιφρόνηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου καθώς παρεμβαίνει και οξύνει τις υπάρχουσες συγκρούσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώ παραθέτει τη συνεχή επιθετικότητα της Αγκυρας υπογράφοντας, όπως αναφέρει «παράνομες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, όπως το διαβόητο Μνημόνιο οριοθέτησης με τη Λιβύη, που παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου. Υποθάλπει- παρέχοντας καταφύγιο -Τζιχαντιστές οι οποίοι στη συνέχεια φθάνουν στην Ευρώπη για να προκαλέσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Περιφρονεί τις πολιτιστικές αξίες και μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως την Αγιά Σοφία που μετέτρεψε σε τζαμί».

Επίσης, η Φώφη Γεννηματά τονίζει πως η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, δύο χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Επιχειρεί σχεδόν καθημερινά υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ έχει στείλει το σκάφος Oruc Reis για έρευνες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες της Αν. Μεσογείου κατά παράβαση των ρυθμίσεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982).Προκαλώντας κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή.

Στην Κύπρο διεξάγει έρευνες εντός της νομίμως οριοθετημένης ΑΟΖ της χώρας, αρνείται να συμπράξει στη διαδικασία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ. Πρόσφατα προχώρησε σε άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων κατά παράβαση σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ», τονίζει η κ. Γεννηματά προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές .

Ως εκ τούτου τους ζητάει να προχωρήσει η Ένωση τώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, στην επιβολή αυστηρών, ουσιαστικών κυρώσεων εξηγώντας πως «αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις ,ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την έκνομη και επιθετική τακτική της. Γιατί αν δεν υπάρξουν κυρώσεις η αν αυτές είναι ήπιες ,η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και η ΕΕ θα απαξιωθεί. Οι δήθεν κινήσεις αναδίπλωσης -στα λόγια -που επιχειρεί ο κ Ερντογαν λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν αποτελούν παρά εμπαιγμό της Ένωσης. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν τόσο πρόσωπα που εμπλέκονται σε παραβατικές δραστηριότητες όσο και οικονομικούς τομείς, σύμφωνα και με προτάσεις που έχουν περιληφθεί και ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφίσματα -μεταξύ άλλων -τον Οκτώβριο του 2019 μετά την παράνομη εισβολή της στη Συρία και τον Σεπτέμβριο του 2020 για την κρίση στην Αν. Μεσόγειο», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φώφη Γεννηματά: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά με επιστολή προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές"

Πυρά εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Δράμας κατά Κικίλια

Πυρ ομαδόν από τους γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους του νοσοκομείου Δράμας κατά του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με αφορμή τη δήλωσή του ότι «το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα», η πόλη της Δράμας έχει πρόβλημα».

Με κοινή τους ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Σύλλογος Γιατρών και τα Σωματεία Νοσηλευτών και Εργαζόμενων στο νοσοκομείο, που δοκιμάζεται σκληρά από την επέλαση της πανδημίας, χαρακτηρίζουν ως «ατυχέστατη» και «προκλητικότατη» την συγκεκριμένη δήλωση, με την οποία όπως λένε ο υπουργός Υγείας προσέβαλλε τόσο τους πολίτες της Δράμας όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους οποίους ουσιαστικά αποκάλεσε ψεύτες.

Καλούν τον κ. Κικίλια να ανακαλέσει άμεσα τη δήλωση, που μεταθέτει όπως αναφέρουν τις ευθύνες της πολιτείας σους πολίτες και απαξιώνει την υπερπροσπάθεια που κάνει το λιγοστό προσωπικό. Παράλληλα, του ζητούν να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ενίσχυση του νοσοκομείου σε προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή πίεση που δέχεται.

Σημειώνεται πως το σύνολο των 12 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο Δράμας είναι υπερπλήρεις εδώ και πολλές μέρες, όπως και οι τρεις κλινικές Covid του νοσηλευτικού ιδρύματος. Την περασμένη Πέμπτη έγινε η πρώτη αεροδιακομιδή στην Αθήνα τριών διασωληνωμένων ασθενών με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο ένας δυστυχώς κατέληξε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ για την ενίσχυση του νοσοκομείου μετέβη στη Δράμα κλιμάκιο γιατρών από τη Θεσσαλονίκη.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των τριών σωματείων έχει ως εξής:

«Μετά την ατυχέστατη και προκλητικότατη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Υγείας στην οποία ανέφερε ότι «Το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα, η πόλη της Δράμας έχει πρόβλημα», με την οποία προσέβαλλε τόσο τους πολίτες της Δράμας όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους οποίους ουσιαστικά αποκάλεσε ψεύτες, ζητάμε δημόσια την άμεση ανάκληση αυτής της προσβλητικής δήλωσης από τον κ. Υπουργό.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό τη στιγμή που η Δράμα πλήγηκε τόσο βαριά από την πανδημία χάνοντας μέχρι στιγμής 70 συνανθρώπους μας στο Νοσοκομείο Δράμας (και άλλους 15 περίπου σε γειτονικά νοσοκομεία) ο Υπουργός Υγείας να μεταθέτει στις ευθύνες της πολιτείας στους πολίτες και να απαξιώνει την υπερπροσπάθεια, που κάνει το λιγοστό προσωπικό που έχει παραμείνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δραμινό λαό.

Ως απόδειξη της αναγνώρισης του τραγικού ψέματος που είπε και αντί συγνώμης προς τους Δραμινούς ζητάμε:

  • να προκηρύξει ΣΗΜΕΡΑ τις 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας
  • να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 14 επικουρικούς γιατρούς
  • να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 68 νοσηλευτές, που εργάζονται με διάφορες συμβάσεις εργασίας
  • να προσλάβει ΣΗΜΕΡΑ 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, όσους δηλαδή απέχουν από την εργασία τους γιατί νοσούν με κορωνοϊό, μέσω της λίστας επικουρικού προσωπικού.

Κύριε Κικίλια, δείτε επιτέλους την πραγματικά τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας και το Νοσοκομείο Δράμας και δώστε επείγουσες λύσεις ΤΩΡΑ.

Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα, είναι τα θύματα της τραγικής ανεπάρκειας όλων όσων κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρά εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Δράμας κατά Κικίλια"

«Χάθηκαν» γιατροί στη μάχη με τον κορωνοϊό - Σοκάρει η ανάρτηση συναδέλφου τους στο Ιπποκράτειο

Ανατριχίλα προκαλεί ανάρτηση γιατρού από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο σχετικά με τους θανάτους τριών συναδέλφων του στη μάχη με τον κορωνοϊό.

«Καταλαβαίνετε τι εννοώ ότι δεν φοβόμαστε τον θάνατο; Τρεις συνάδελφοι μέσα σε λίγες ώρες», έγραψε για τους συναδέλφους του ο γιατρός Νίκος Ραζής Κουντούνης, που εργάζεται στο νοσοκομείο.

giatros-anartisi


«Δυστυχώς δυο συνάδελφοι μου από το ιπποκράτειο έχασαν τη ζωή τους» είπε στο protothema.gr σχετικά με τους συναδέλφους του που εξέδωσαν τεράστια μάχη για να προστατεύσουν συμπολίτες μας.

«3 Ιατροί από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Πόσο κρίμα...ευχαριστούμε για τον αγώνα που κάνετε να είμαστε εμείς υγιείς... Δυστυχώς δεν τα καταφέρατε. Ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις», έγραψε άλλος γιατρός στο διαδίκτυο.

Ο αιφνίδιος θάνατος Νίκου Νούτσου, αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο, έχει προκαλέσει θλίψη στις τάξεις των γιατρών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

noutsos 


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας ήταν μόλις 42 ετών και άφησε πίσω του τρία παιδιά. Οι συνάδελφοι του μιλούν για έναν εξαιρετικό επαγγελματία που έδωσε τα πάντα στη μάχη κατά της πανδημίας βοηθώντας αρκετούς ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.

«Συλλυπητήρια στην οικογένεια του», έγραψαν στο Facebook, δεκάδες φίλοι του. Γιατρός από το Ιπποκράτειο μας είπε πως «ακόμη ένας συνάδελφος μας έδωσε τεράστια μάχη και δυστυχώς χτυπήθηκε από τον κορωνοιό. Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα. Είμαστε στα όρια μας!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Χάθηκαν» γιατροί στη μάχη με τον κορωνοϊό - Σοκάρει η ανάρτηση συναδέλφου τους στο Ιπποκράτειο"

ΚΙΝΑΛ: Μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τη ΝΔ οι χρεώσεις των τεστ για τον κορονοϊό

Ως «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής το θέμα με τις τιμές στα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού.

«Επί 8 μήνες η Κυβέρνηση επέτρεπε συνειδητά σε ιδιωτικά εργαστήρια να αισχροκερδούν με την τιμή αλλά και την ποιότητα των τεστ για τον COVID -19. Χρεώνοντας τα ακόμη και 10 φορές πάνω από την τιμή αγοράς», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, στην οποία συμπληρώνεται ότι η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

«Η κατακραυγή των πολιτών τους αναγκάζει σε διατίμηση. Όχι όμως ακόμη στην απαίτηση πιστοποίησης εργαστηρίων και αντιδραστηρίων. Για να ευνοηθούν ποιοι άραγε;», επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής κι όπως αναφέρει ανακοίνωση Γραφείου Τύπου «οι πολίτες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Και μάλιστα ορισμένες φορές σε αμφίβολης ποιότητας τεστ. Οι υψηλές χρεώσεις εμπόδισαν πολλούς να κάνουν τεστ, πράγμα που συνέβαλε στην εξάπλωση της πανδημίας».

Καταλογίζει δε στη κυβέρνηση πως ότι έκανε το έκανε απολύτως συνειδητά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, εις βάρος των πολλών.

Γιατί οι υψηλές χρεώσεις εμπόδισαν πολλούς να κάνουν τεστ, πράγμα που συνέβαλε στην εξάπλωση της πανδημίας.

«Δεν περιμένουμε εξηγήσεις. Γιατί ότι έκανε η Κυβέρνηση ήταν απόλυτα συνειδητό. Υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, εις βάρος των πολλών. Αλλά θα κριθεί για αυτό από τον ελληνικό λαό» σημείωσε στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τη ΝΔ οι χρεώσεις των τεστ για τον κορονοϊό"

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Πάτρα για τον Άγιο Ανδρέα: "Χρειαζόμαστε συμμόρφωση από όλους" (ΒΙΝΤΕΟ)

Μήνυμα για πλήρη και καθολική εφαρμογή των μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα (30.11.2020), ημέρα γιορτής του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ανδρέα, έστειλε από την Πάτρα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

“Ζητώ από όλους σας να έρθετε στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Ο κάθε Αχαιός έχει ένα καθήκον αυτοπροστασίας και μια ευθύνη προστασίας. Να μην αρρωστήσει ο ίδιος και να μην αρρωστήσει τους άλλους” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που είχε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης, τονίζοντας ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται από όλους συλλογικά και συντονισμένα, όμως τα κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ αρχίζουν να λιγοστεύουν.

Όπως μεταδίδει το tempo24.news, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στους αυτοδιοικητικούς (ήταν παρόντες οι 5 Δήμαρχοι της Αχαΐας) λέγοντας ότι γνωρίζει πως είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας:

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την Πάτρα για τον Άγιο Ανδρέα: "Χρειαζόμαστε συμμόρφωση από όλους" (ΒΙΝΤΕΟ)"

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται βροχές και θυελλώδεις άνεμοι

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τις πρωινές ώρες της Κυριακής θα έχουμε βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από πολύ ισχυρούς ανέμους, με τα φαινόμενα να ξεκινούν από τα δυτικά.

Αναλυτικά:

1) Την Κυριακή (29-11-2020) Από τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και σταδιακά την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Εξασθένηση αναμένεται από αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

2) Τη Δευτέρα (30-11-2020) Τη Θράκη, τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλαδες και την Κρήτη. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β) Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Γ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια, η οποία θα γίνει αισθητή τη Δευτέρα και στην κεντρική και νότια χώρα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται βροχές και θυελλώδεις άνεμοι"

Νοσοκομείο Πέλλας: «Ουδέποτε το ιατρικό προσωπικό "διαλεξε" περιστατικά για διασωλήνωση»

Τη δική του απάντηση σχετικά με τους ισχυρισμούς που ακούστηκαν περί «διαλογής» ασθενών για διασωλήνωση στο ΓΝ Πέλλας, έδωσε το νοσοκομείο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ουδέποτε και σε καμία περίπτωση το Ιατρικό προσωπικό δεν προέβη σε "διαλογή" περιστατικών προς διασωλήνωση»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νοσοκομείου:

«Το ΓΝ Πέλλας αντιμετωπίζοντας το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της ΠΕ Πέλλας εγκαίρως και υπό την καθοδήγηση και στήριξη της Διοίκησης της 3ης ΥΠΕ και του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας εφοδιάστηκε με ταχύτατες διαδικασίες 7 αναπνευστήρες, 7 monitors και 5 κλίνες τύπου ΜΕΘ με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να έχει αναπτύξει συνολικά 14 κλίνες MEΘ Covid-19 στο ΓΝ Πέλλας.

Ως συνέχεια της απόφασης του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια στις 05.11.2020 η τροφοδότηση του ΓΝ Πέλλας για περαιτέρω διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid-19 για την αντιμετώπιση του ιού, υπήρξε ουσιαστική και αναμφισβήτητη.

Επιπλέον, το ΓΝ Πέλλας προέβη στην ανάπτυξη περαιτέρω 9 κλινών υψηλής αναπνευστικής υποστήριξης σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Για την νοσηλεία των διασωληνωμένων COVID -19 ασθενών απασχολούνται συνολικά 9 Ειδικοί Εντατικολόγοι Ιατροί, 10 Ειδικοί Αναισθησιολόγοι Ιατροί και 33 Νοσηλευτές με εξειδικευμένη εμπειρία ΜΕΘ νοσηλείας.

Η περαιτέρω στήριξη στην διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών COVID-19 ενισχύεται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και σε άμεση συνεργασία των Ιατρικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής για την διακομιδή και υποδοχή των περιστατικών.

Ουδέποτε και σε καμία περίπτωση το Ιατρικό προσωπικό δεν προέβη σε "διαλογή" περιστατικών προς διασωλήνωση. Σχετικές αναφορές προσβάλλουν βάναυσα το ΓΝ Πέλλας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που έχει επιδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα για να προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα σε ΟΛΟΥΣ τους ασθενείς μας και είναι υπερήφανο που έχει καταφέρει, κάτω από ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες, να μην αφήσει κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, ειδικά όταν έχει μικροπολιτικά και μικροκομματικά κίνητρα που αγνοούν την προσπάθεια που καταλαμβάνει το προσωπικό του ΓΝ Πέλλας, είναι απλά μια αποτυχημένη προσπάθεια τρομοκράτησης του πληθυσμού, την ώρα που όλος ο Νομός ενωμένος δίνει τη μάχη στο πλευρό του Νοσοκομείου μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νοσοκομείο Πέλλας: «Ουδέποτε το ιατρικό προσωπικό "διαλεξε" περιστατικά για διασωλήνωση»"

Μητσοτάκης σε Θεσσαλονίκη: Μειώνεται το ιικό φορτίο – Εμβόλιο τον Ιανουάριο

«Θα την ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση κι όταν την ξεπεράσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ πιο ισχυρό. Θα είναι πιο ισχυρό σε επίπεδο εξοπλισμού, θα είναι και πιο ισχυρό σε επίπεδο προσωπικού. Και με το καλό, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. “Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι. Ολη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει» ανέφερε.
 
«Ολη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε -όπως σας είπα- τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Στην επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες για τον αγώνα που δίνει στην «πρώτη γραμμή» κατα της πανδημίας και πρόσθεσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε τις πρώτες ενθαρρυντικες ενδείξεις.. «Κάνετε πολύ σπουδαία δουλειά. Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι. Ολη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται. Αντέχει όμως και θα αντέξει. Και να ξέρετε ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη της πολιτείας και την αμέριστη προσωπική μου φροντίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εσείς στέλνετε πάνω από όλα το μήνυμα ότι μέχρι να περάσει αυτή η κρίση πρέπει όλοι να προσέχουμε. Έχουμε ήδη τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι αρχίζει κάπως να μειώνεται το ιικό φορτίο ειδικά εδώ στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι και όλοι οι συμπολίτες μας θα καταλάβουν ότι και ως ένδειξη σεβασμού σε εσάς πάνω από όλα, που δίνετε αυτόν τον αγώνα 24 ώρες το 24ωρο πρέπει όλοι να προσέξουμε για να περάσουμε στην άλλη όχθη του ποταμού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά ειδικά γιατί ξέρω ότι και στην παιδοψυχιατρική κάνετε μια σπουδαία δουλειά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έλαβε δώρο ένα χειροτέχνημα από τα παιδιά του παιδοψυχιατρικού τμήματος.
 
Αναφερόμενος στα εμβόλια που αναμένονται, στο σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών και στα fake news o πρωθυπουργός τόνισε «πόσο σημαντικό είναι τώρα που θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία να μιλήσουν πάνω από όλα οι ειδικοί, οι επιστήμονες για το πόσο απαραίτητο είναι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο. Πρέπει να τονίσω ακόμη μια φορά ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν από την πολιτεία, δεν θα είναι υποχρεωτικό, αλλά στηριζόμαστε στην κοινή λογική των συμπολιτών μας αλλά κυρίως στις συμβουλές που θα δώσουν πάνω από όλα οι ειδικοί, οι γιατροί, για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τον Ιανουάριο που θα ξεκινήσει και το μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα».
 
Εκπρόσωπος των νοσηλευτριών, υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεφερε: Κύριε Πρωθυπουργέ, μας τιμά η παρουσία σας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ευελπιστούμε στην περαιτέρω στήριξή σας γιατί το προσωπικό καταβαλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον πολύ μεγάλο αριθμό των ασθενών και αυτό εμπράκτως καθημερινά το κάνει με αυτοθυσία και υπεράνθρωπη προσπάθεια.
 
«Στο πρόσωπό σας να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, ειδικά στο προσωπικό του Ιπποκρατείου. Ξέρω τι έχετε κάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Ξέρετε ότι και η πολιτεία έχει σταθεί δίπλα στο νοσοκομείο, το έχει ενισχύσει με παραπάνω προσωπικό, αυτή ήταν η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα ξεπεράσουμε και αυτή την περιπέτεια. Και ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας σε όλες τις νοσηλεύτριες, σε όλους τους νοσηλευτές, σε όλη τη χώρα και ειδικά εδώ στο Ιπποκράτειο το οποίο βρέθηκε, βρίσκεται και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης», απάντησε ο Πρωθυπουργός.
 
Σε συζήτηση που είχε για τους γιατρούς, για τον αριθμό των ΜΕΘ του νοσοκομείου,  αναφέρθηκε ότι υπάρχουν σήμερα 25 κλίνες ΜΕΘ και θα προστεθούν ακόμα 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και χρονοδιάγραμμα παράδοσης τις 26 Φεβρουαρίου. «Θα είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη όλη αυτή η δωρεά που γίνεται από το Ίδρυμα Νιάρχος, για το νοσοκομείο και στην μάχη κατά του COVID αλλά και για την επόμενη μέρα. Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε λίγες κλίνες ΜΕΘ στην πατρίδα μας. Ξέρετε πολύ καλά τι τεράστια προσπάθεια έγινε ώστε να αναπτυχθούν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα δουλεύει στο κόκκινο. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε -όπως σας είπα- τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας. Θα την ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση κι όταν την ξεπεράσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πολύ πιο ισχυρό. Θα είναι πιο ισχυρό σε επίπεδο εξοπλισμού και θα είναι και πιο ισχυρό σε επίπεδο προσωπικού. Και με το καλό, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο χώρο που κατασκευάζονται οι νέες ΜΕΘ, χαρακτήρισε εντυπωσιακό το έργο και  και ζήτησε «να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό».
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι παράλληλα με τον αγώνα των γιατρών πρέπει και οι πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα με την τήρηση των μέτρων. «Ελπίζω να είναι η πρώτη και μακάρι να είναι η τελευταία φορά που θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κρίση και ειδικά στους ειδικευόμενους πέσατε στα βαθιά αλλά ξέρω ότι κάνετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατον. Πραγματικά εύχομαι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά ποτέ μία τέτοια κρίση, αλλά αν ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί κι αυτό που πρέπει, από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, μέχρι τους απλούς πολίτες από τους οποίους δεν ζητάμε πολλά πράγματα: Ζητάμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους εκτός και εντός σπιτιών, να βρίσκονται με την οικογένειά τους. Θα την ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και όσο πιο σύντομα την ξεπεράσουμε, τόσο λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα έχουμε» επεσήμανε.
 
Οι γιατροί τόνισαν στη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πρωθυπουργό ότι τα νοσοκομεία παράλληλα με τη μάχη που δίνουν κατά της πανδημίας έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα περιστατικά. «Έτσι είναι. Κάνετε μια σπουδαία δουλειά. Και θέλω να τονίσω ότι δεν σταμάτησαν -το έχω πει πολλές φορές- οι Έλληνες να αρρωσταίνουν από άλλες ασθένειες λόγω COVID. Και είναι πολύ σημαντικό το Σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται από τη μια στην πανδημία και από την άλλη στις ανάγκες των συμπολιτών μας, πόσω μάλλον συμπολίτες μας οι οποίοι είναι από τη φύση τους ευάλωτοι, έχουν ανάγκη από τακτική, εβδομαδιαία υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε και τα δύο, οπότε δεν θέλω να ξεχνάμε ότι πίσω από τον COVID υπάρχει και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο ασχολείται με όλες τις υπόλοιπες ασθένειες, τα έκτακτα περιστατικά. Ξέρω ότι κάνετε μια σπουδαία δουλειά», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν η Πυλαία, όπου επισκέφθηκε τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, ο οποίος εκσυγχρονίστηκε και λειτουργεί με νέα μορφή εδώ και 10 περίπου μέρες. Από το νέο θάλαμο επιχειρήσεων, χειριστές μπορούν να βλέπουν ζωντανά όλες τις μονάδες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Αθήνα.
 
Ο Πρωθυπουργός μίλησε μέσα από τον ασύρματο του ΕΚΑΒ σε όλα τα πληρώματα που βρίσκονταν σε βάρδια σε Αθήνα, Λάρισα, Καβάλα, Γιάννενα και σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη προλόγισε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος  Παπαευσταθίου ο οποιος είπε: «Καλημέρα σε όλους σας, είμαι ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο Νίκος Παπαευσταθίου και έχουμε την εξαιρετική τιμή να φιλοξενούμε στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ, του Παραρτήματος τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ήθελα να σας απευθύνει ένα χαιρετισμό για να σας εμψυχώσει και να σας ευχαριστήσει ουσιαστικά για όλα αυτά τα πράγματα τα οποία προσφέρετε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο και να είστε δίπλα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας».
 
Στον χαιρετισμό του προς τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:
 
«Καλημέρα σας, καλημέρα από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη, από το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ. Θέλω από καρδιάς και πιστεύω εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες όπου η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά.
 
Γνωρίζετε καλά ότι ο ρόλος σας είναι απολύτως κρίσιμος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ουσιαστικά ως μία μεγάλη υγειονομική περιφέρεια και η ασφαλείς και γρήγορες διακομιδές των ασθενών προς τα νοσοκομεία που πρέπει να τους περιθάλψουν είναι απολύτως καθοριστική, προκειμένου να μπορούμε όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
 
Από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ, να ξέρετε ότι απολαμβάνετε της αγάπης, της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας. Και να γνωρίζετε -όπως πιστεύω το έχουμε αποδείξει- ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στο ΕΚΑΒ, δίπλα στους διασώστες, στους γιατρούς, τους οδηγούς, σε όλες και σε όλους που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους εαυτούς τους και είναι ένα πολύ σημαντικό γρανάζι σε αυτή τη μεγάλη συλλογική εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε, για να πολεμήσουμε αυτή την πρωτοφανή πανδημία».
 
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια.  “Είμαστε όλοι μια ομάδα γιατι και αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή και με τον Υπουργό και με τον Γενικό και με όλα τα στελέχη, ότι ουσιαστικά σε μια κρίση πανδημίας η χώρα είναι μια υγειονομική περιφέρεια, άρα όλες οι διακομιδές -είτε γίνονται με ασθενοφόρα είτε αν χρειάζεται μέχρι και αεροπορικώς- παίζουν κρίσιμο ρόλο ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Άρα ο ρόλος σας είναι απολύτως καθοριστικός, σας έχουμε μέσα στην καρδιά μας και σας λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ” τόνισε.
 
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Θεσσαλονίκη: Μειώνεται το ιικό φορτίο – Εμβόλιο τον Ιανουάριο "

Ελληνοτουρκικά - Δένδιας στο «Politico»: Η Γερμανία αποτυγχάνει, λόγω της στάσης προς την Τουρκία

H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico.

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», σημειώνει.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», αναφέρει.

Προσθέτει μάλιστα ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο «αντί της Γερμανίας να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Όσον αφορά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα ντεν Λε Λέιν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνεις τα ίδια πραγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη "αφέλεια"-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα». «Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμοίβεται κιόλας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τόσο ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. «Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτικής τους παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά - Δένδιας στο «Politico»: Η Γερμανία αποτυγχάνει, λόγω της στάσης προς την Τουρκία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news