facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Τι λένε οι πολίτες για το εμβόλιο του κορονοϊού-Πότε και σε τι ποσοστό θα το κάνουν

Η δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για λογαιρασμό του ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, στράφηκε στο πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τον κορονοϊό και το αν είναι θετικοί ή όχι στο να κάνουν το εμβόλιο.

Η έρευνα έγινε το χρονικό διάστημα 24-26 Νοεμβρίου σε δείγμα 1312 ατόμων.

Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του κορονοϊού, το 78% απαντά «πολύ/αρκετά» ενώ το 8% απαντά «λίγο/καθόλου» με το 11% να απαντά «μέτρια».

Αναφορικά με το τι είναι καλύτερο να γίνει όσον αφορά το γενικό lockdown, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 17% ότι χρειάζεται «άμεση χαλάρωση», το 40% ζητά μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων» ενώ το 36% θέλει «παράταση για όσο χρειαστεί».

Στην ερώτηση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το 64% απαντά ότι «σίγουρα/μάλλον» θα το κάνει ενώ το 30% «μάλλον/σίγουρα όχι».

Στο ερώτημα πότε θα κάνουν το εμβόλιο, οι πολίτες απαντούν:

  • 34% το συντομότερο δυνατό
  • 21% μετά από 2-3 μήνες
  • 21% αρκετά αργότερα
  • 16% ποτέ

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Τι λένε οι πολίτες για το εμβόλιο του κορονοϊού-Πότε και σε τι ποσοστό θα το κάνουν"

Σε μπελάδες ο Ζόραν Ζάεφ μετά τις δηλώσεις του για την Βουλγαρική κατοχή των Σκοπίων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα Σκόπια για τις «αμφιλεγόμενες» θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του σε βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, σχετικά με το ρόλο των βουλγαρικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και τους ισχυρισμούς του ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία «χώρισε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του.

Η πιο «ηχηρή» αντίδραση προήλθε από την «ιερή εικόνα» του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο επί σειρά ετών αρχηγός του SDSM, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας, σε ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος, ζητά να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή του SDSM, όπου θα αποφασιστεί, όπως αναφέρει ο ίδιος, πως οι θέσεις που διατύπωσε ο Ζόραν Ζάεφ δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην επιστολή του αυτή αναφέρει αρχικά ότι τα τελευταία επτά χρόνια αποφεύγει συνειδητά να τοποθετείται για τα δημόσια δρώμενα στη χώρα και θα συνέχιζε να έπραττε το ίδιο «εάν δεν είχε προκύψει η σκανδαλώδης συνέντευξη του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματός μας, Ζόραν Ζάεφ».

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναφέρει ότι οι απόψεις και θέσεις που εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του αυτή -στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes- έχουν προκαλέσει και θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στο λαό και στη χώρα.

«Έχει γίνει τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά. Αυτό που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι να καταστεί σαφές πως οι απόψεις του Ζόραν Ζάεφ δεν αποτελούν απόψεις ούτε της κυβέρνησης συνολικά ούτε της ηγεσίας του κράτους» σημειώνει ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο πρώην αρχηγός του SDSM, αναφέρει στην επιστολή του αυτή ότι μέχρι να υπάρξει τέτοια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο ίδιος, ως ιδρυτικό στέλεχος και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του SDSM αναστέλλει την ιδιότητά του ως μέλος του κόμματος.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι διατέλεσε πρωθυπουργός της τότε ΠΓΔΜ τις περιόδους 1992-1998 και 2002-2004, καθώς και πρόεδρος της χώρας την περίοδο 2004-2009. Διετέλεσε ακόμη επί πολλά χρόνια αρχηγός του SDSM, όταν και παραιτήθηκε το 2013 και αντικαταστάθηκε από τον Ζόραν Ζάεφ.

Το SDSM, σε ανακοίνωσή του απέρριψε το αίτημα του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και σημειώνει ότι οι θέσεις που διατύπωσε ο αρχηγός της παράταξης Ζόραν Ζάεφ είναι και θέσεις του κόμματος.

«Την επιστολή του πρώην προέδρου, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, μετά από πολλά χρόνια σιωπής και έλλειψης θέσης για σημαντικά κρατικά ή εθνικά ζητήματα, ας την κρίνουν οι πολίτες. Τα μέλη του SDSM και οι πολίτες θα κρίνουν κατά πόσο η στάση αυτή του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι απέναντι στο κόμμα του και τα μέλη του είναι ορθή ή όχι» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξή του χθες στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes, αναφερόμενος στην παρουσία των βουλγαρικών στρατευμάτων την περίοδο 1941-1944 στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι στην αρχή της περιόδου εκείνης, η Βουλγαρία «ασκούσε διοίκηση» στην περιοχή και προς το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου συντάχθηκε με τις αντιφασιστικές δυνάμεις και συνέβαλε στην απελευθέρωση πολλών περιοχών της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.

Οι απόψεις αυτές του Ζόραν Ζάεφ πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων, απ΄όλες σχεδόν τις πλευρές, στα Σκόπια, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας απέφυγε να αναφερθεί σε «βουλγαρική φασιστική κατοχή» την περίοδο εκείνη και στον αγώνα των παρτιζάνων για την απελευθέρωση της περιοχής από τις κατοχικές δυνάμεις.

Η Βουλγαρική κατοχή εδαφών της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προέκυψε από τη συνεργασία της Βουλγαρίας με τις δυνάμεις του ‘Αξονα κατά την επίθεσή τους εναντίον της τότε Γιουγκοσλαβίας.

Ακόμη, ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κράτησε μακριά τον βουλγαρικό λαό και τον λαό της χώρας του.

Τις δηλώσεις αυτές του Ζόραν Ζάεφ καταδίκασε, μεταξύ άλλων, και η ένωση βετεράνων πολεμιστών της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο πλευρό των παρτιζάνων κατά των κατοχικών δυνάμεων.

Αντιθέτως, οι θέσεις αυτές που εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως έτυχαν θετικής ανταπόκρισης στη Σόφια. Ο υπουργός ‘Αμυνας της Βουλγαρίας και αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-BND, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξή του αυτή ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα μικρό βήμα εμπρός, προς τη σωστή όμως κατεύθυνση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Σόφια ζητά από τα Σκόπια γραπτές εγγυήσεις και όχι μόνο δηλώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε μπελάδες ο Ζόραν Ζάεφ μετά τις δηλώσεις του για την Βουλγαρική κατοχή των Σκοπίων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο"

Δημοσκόπηση Mega: Ο κορονοϊός και η ιατρική περίθαλψη το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες

Μικρή η διαφορά στο ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η πορεία της Ελλάδας αυτήν την συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση με αυτούς που πιστεύουν το αντίθετο σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του κεντρικού δελτίο ειδήσεων του Mega πραγματοποίησε η εταιρεία Metron Analysis σε δείγμα 1.205 ατόμων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι πολίτες σε ποσοστό 49% πιστεύουν πως οι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε αντίθεση με το 42% που πιστεύουν ότι η Ελλάδα κατευθύνεται λανθασμένα.

Αναφορικά με το ποιο πρόβλημα πιστεύουν οι πολίτες είναι σημαντικότερο αυτό το διάστημα, τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα και συντριπτικά. Το 54% των ερωτηθέντων απάντησαν η «Επιδημία του κορονοϊού και η Ιατρική Περίθαλψη» ενώ ακολουθεί η οικονομία με 21%.

Προσθήκη λεζάντας

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Mega: Ο κορονοϊός και η ιατρική περίθαλψη το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες"

Μπάμπης Βωβός: Εξαγοράζει -με δόσεις- την ποινή του και αποφυλακίζεται

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και εκτός φυλακής θα βρίσκεται απο το απόγευμα της Πέμπτης ο επιχειρηματίας - κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός. Ο 87χρονος ενημερώθηκε ότι έγινε δεκτή η προσφυγή του και θα καταβάλλει σε 24 δόσεις το εξαγορασιμο κομμάτι της ποινής με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021. Αξίζει να επισημανθεί οτι ενώ αρχικά, είχε αποφασιστεί να μεταφερθεί στις φυλακες Ναυπλίου, με εισήγηση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Σοφίας Νικολάου, ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομειο των φυλακών Κορυδαλλού καθώς ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία αποφυλάκισης του.

Τι είπε στο protothema.gr

«Σήμερα το μεσημέρι ή το απόγευμα (σ.σ της Πέμπτης) βγαίνω. Μου είπε η κόρη μου οτι σήμερα βγαίνω...» με αυτά τα λόγια ο Μπάμπης Βωβός, ο επιχειρηματίας και κατασκευαστής που συνελήφθη το απογευμα του Σαββάτου στο σπίτι του στην Κηφισιά έδωσε το στίγμα των εξελίξεων στημ υπόθεση του. Ο 87χρονος μετα απο δυο 24ωρα στο νοσοκομείο του Κορυδαλλου, παίρνει εξιτήριο και μιλώντας στο protothema.gr, περιέγραψε με δυο κουβέντες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετα τη σύλληψη του «Μια χαρα και δυο τρομάρες ειμαι.Εχω πνιγεί... Είμαι στο τέλος και βγαίνω..». Οι πληροφοριες λένε οτι οι δικηγόροι του εκαναν προσφυγή και κατάφεραν να κάνουν συγχώνευση ποινών, μετατροπή σε χρηματική ποινή και δοσοποίηση χρεών στην εφορία. Το έγγραφο διαβιβαστηκε στη διευθυνση των φυλακών και έτσι ήταν θέμα ωρών ο 87χρονος να οδηγηθεί εκτος φυλακής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάμπης Βωβός: Εξαγοράζει -με δόσεις- την ποινή του και αποφυλακίζεται"

Καβάλα: Πληροφορίες για δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στο «Προκόπειο Ίδρυμα» μετά από ελέγχους του ΕΟΔΥ

Περί τα 30 είναι τα κρούσματα κορονοϊού τα οποία εντόπισαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο «Προκόπειο Ίδρυμα» στην Καβάλα, μετά από ελέγχους τους οποίους διενήργησαν. Όλοι είναι ηλικιωμένοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία, με δεδομένο ότι όλοι παρουσίασαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Πάρα ταύτα, παραμένει άγνωστο το πώς έγινε η διασπορά στο Ίδρυμα, με δεδομένο ότι όλοι οι τρόφιμοι βρίσκονται εδώ και καιρό σε «καραντίνα», καθώς απαγορεύονται οι επισκέψεις συγγενών.

Θάνατος 86χρονου από Covid-19. Νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ένας εκ των τροφίμων στο Ίδρυμα κατέληξε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 από κορονοϊό. Ο ηλικιωμένος νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου την προηγούμενη μέρα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και υψηλό πυρετό, με τους γιατρούς να δίνουν «μάχη», χωρίς να καταφέρνουν, όμως, να κρατήσουν στη ζωή τον άτυχο άντρα.

Η ανακοίνωση της Διοίκησης του Ιδρύματος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων και Χρονίως Πασχόντων «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΙΛΑΣ» (ΝΠΙΔ) της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, γνωστοποιεί ότι, ὀπως σε πολλούς Φορείς Υγείας και Προ­νοίας στη χώρα μας κατά την περίοδο αυτή, ἐτσι και στη Μονάδα μας έχει εντοπισθεί το τελευταίο διάστημα μικρὀς αριθμός θετικών κρουσμάτων του κορονοϊού σε περιθαλ­πο­μένους και εργαζομέ­νους του Ιδρύματος. Με την πρωτοβουλία και την απόλυτη ευθύνη του ΔΣ του Ιδρύματος εδώ και μήνες γίνονται συνεχώς οι απαραί­τητες υπεύθυνες ενέρ­γειες για την προφύλαξη της υγείας των τροφίμων και των εργαζομένων. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ήπια και αντιμετωπίζονται υπεύθυνα από τους αρμοδίους σύμ­φωνα με τις υποδείξεις τοῦ ΕΟΔΥ, της Διευθύνσεως Δημοσίας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητος Καβάλας και της Ιατρού του Ιδρύματος.

Απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας όλων των τροφίμων και των εργαζομένων του Εκκλησιαστικού Ιδρύματός μας, ὀπως επίσης και των προσωπικών δεδομένων τους και προς τούτο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ευθύνης και ευαισθη­σίας.

kavalapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Καβάλα: Πληροφορίες για δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στο «Προκόπειο Ίδρυμα» μετά από ελέγχους του ΕΟΔΥ"

Σουηδία: Οι αρχές εκτιμούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη Σουηδία θα μπορούσε να κορυφωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της Υγείας, που τονίζουν ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το πόσο πιστά θα τηρήσουν οι πολίτες τις συμβουλές περί κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Συνολικά, 6.662 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη Σουηδία, αριθμός πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, τη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία, οι οποίες επέλεξαν να εφαρμόσουν σκληρότερα περιοριστικά μέτρα την περασμένη άνοιξη. Τα θύματα είναι πάντως λιγότερα σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί, που ισχύουν από τα μέσα Οκτωβρίου, ενδέχεται να συνέβαλαν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των μολύνσεων θα φτάσει στο αποκορύφωμά του τις επόμενες εβδομάδες. «Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε την εξάπλωση της πανδημίας», είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η υπόθεση αυτή που κάνει η Υπηρεσία του δεν αποτελεί πρόβλεψη και βασίζεται στο αν θα τηρήσουν οι πολίτες τις συστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Οι αρχές εκτιμούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου"

Απάτη τύπου «carousel» από e-shops -Μεγάλη προσοχή -Δείτε τι κάνουν

Απάτη τύπου carousel από τρία e-shops εντόπισαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ, από την οποία η συνολική ζημία για το δημόσιο εκτιμάται σε περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ.   Κατά τη διάρκεια του lockdown, οι ελεγκτές έχουν εντείνει τους ελέγχους στα e-shops, τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και έπειτα από καταγγελίες.

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγοροπωλησίες κινητών τηλεφώνων, κονσολών παιχνιδιών, ταμπλετών Η/Υ και φορητών Η/Υ και ιδιαίτερα στο εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα.

Στις περιπτώσεις αυτές, διαπιστώθηκε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, εξετάστηκε δε η νομιμότητα εφαρμογής του άρθρου 67 του Ν.4484/2017, όπως προστέθηκε στο άρθρο 39 Α του Ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.), και κατ’ επέκταση η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις.

Διενεργήθηκε έλεγχος σε 3 νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω e-shops, καθώς και στις επιχειρήσεις που προμήθευαν αυτά τα καταστήματα.

Από την έρευνα προέκυψε το συμπέρασμα ότι αυτό το κύκλωμα επιχειρήσεων (carousel) λειτουργούσε «μεθοδευμένα και διαχρονικά, με την ίδρυση νομικών προσώπων με διαχειριστές ή νομίμους εκπροσώπους φυσικά πρόσωπα ημεδαπής ή αλλοδαπής που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και φέρουν τα χαρακτηριστικά του «εξαφανισμένου εμπόρου»», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σκοπός του κυκλώματος είναι να γίνονται πωλήσεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ οι φόροι που οφείλονταν συμψηφίζονταν και στην ουσία δεν αποδίδονταν, με το τέχνασμα λήψης εικονικών τιμολογίων εξόδων ανύπαρκτων προμηθευτών.

Από τη δράση αυτών των επιχειρήσεων προέκυψε ζημία άνω των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο μόνο από μη απόδοση ΦΠΑ για τα έτη 2018 και 2019, ενώ εκτιμάται ότι η συνολική ζημία για το δημόσιο ανέρχεται σε ποσό άνω των 15.000.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται, σχετικά με τη συμμετοχή και άλλων επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις οι οποίες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια. Ερευνάται η συμμετοχή τριών Ελλήνων, πέρα από τους διαχειριστές- εκπροσώπους των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάτη τύπου «carousel» από e-shops -Μεγάλη προσοχή -Δείτε τι κάνουν"

Στο ΦΕΚ η προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που έχει στόχο -όπως επισημαίνεται- την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση των εκπομπών ρύπων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την επίτευξη καθαρότερου περιβάλλοντος.

Με την απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης θεσπίζεται ο Οδηγός του Προγράμματος που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τον προϋπολογισμό, τη διαδικασία κλπ.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανά Περιφέρεια έχει ως εξής:

-Θεσσαλίας 20.01.2021

-Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020

-Αττικής 14.12.2020

-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020

-Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020

-Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020

-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021

-Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021

-Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021

-Πολυκατοικίες 18.01.2021 σε όλη την επικράτεια.

-Συνημμένο το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΦΕΚ η προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»"

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με 631 ψήφους την Τουρκία για τα Βαρώσια

631 ψήφους υπέρ, μόλις 3 κατά και 59 αποχές εγκρίθηκε πριν από λίγα λεπτά από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια έπειτα από τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Το δεύτερο νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντριπτική πλειονοψηφία καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, και ιδίως το μερικό «άνοιγμά» τους, τονίζει ότι η δημιουργία ενός νέου τετελεσμένου γεγονότος υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις προοπτικές για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, καθώς τροποποιεί επί το αρνητικότερο την κατάσταση στην περιοχή, βαθαίνει τη διαίρεση του νησιού και εδραιώνει τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου και προειδοποιεί για τυχόν αλλαγή του status quo στα Βαρώσια κατά παράβαση των προαναφερθέντων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις ευρωβουλευτές που το καταψήφισαν είναι ο Τσέχος Ιβάν Νταβίντ και ο Ολλανδός Μαρσέλ ντε Γκράαφ από την ακροδεξιά πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και ο Έλληνας Ιωάννης Λαγός, «μη εγγεγραμμένος» (σ.σ  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν εντάσσεται σε κάποια από τις αναγνωρισμένες πολιτικές ομάδες)

Παράλληλα το ΕΚ παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να απόσχει από κάθε ενέργεια που αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω της εφαρμογής πολιτικής παράνομων εποικισμών.

EUParl

Οι ευρωβουλευτές εμφανίζονται παράλληλα πεπεισμένοι ότι η βιώσιμη επίλυση των συγκρούσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διαλόγου, της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων με πνεύμα καλής θέλησης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και επαναλαμβάνουν την πεποίθησή τους ότι μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος θα ωφελήσει κάθε χώρα της περιοχής, και πρωταρχικά την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Παράλληλα το ΕΚ καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 27 της ΕΕ) να διατηρήσει την ενιαία θέση του έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, εξετάζοντας παράλληλα τη δυνατότητα επιβολής στοχευμένων κυρώσεων και υπενθυμίζει ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, της γνήσιας συνεργασίας και της απτής προόδου και ζητεί από την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε μονομερή δραστηριότητα, όπως παράνομες ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες παραβιάζουν περαιτέρω την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα γεγονότα κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, υπονομεύουν την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές για μια συνολική λύση στη συμφωνημένη βάση, και δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με 631 ψήφους την Τουρκία για τα Βαρώσια"

Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία μόνο αν αποδείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο

Το μήνυμα πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο, να το αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της ενημέρωσης των κομμάτων.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών κειμένων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Τα δύο κείμενα αυτά υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, επισήμανε και σημείωσε πως πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη συμφωνία με τα Εμιράτα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτή αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του ίδιου. Είπε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσέθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, προσέθεσε, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σχέσεις που ήταν πολύ καλές, αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους, συμπλήρωσε. Επίσης, τόνισε πως η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε γνωστό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε στη δήλωσή του, τους επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Όμως κατέστησα, επίσης, σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Διάλογος με την Τουρκία μόνο αν αποδείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο"

Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Δράμας: H πόλη μας πεθαίνει, δεν έχουμε κρεβάτια

«Η Βόρεια Ελλάδα πεθαίνει, η Δράμα πεθαίνει, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας», το δραματικό μήνυμα της νεφρολόγου, προέδρου Νοσοκομειακών Ιατρών Δράμας, Νίτσας Κιόρτεβε, για την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης.

«Περνάμε έναν μαύρο Νοέμβρη», τόνισε η κ. Κιόρτεβε, στην εκπομπή Live News του Mega.

«Μιλάμε για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό μας, ένας πληθυσμός 100 χιλιάδων κατοίκων, μιλάμε για αθρώα προσέλευση στο νοσοκομείο. 140 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλινικές, 12 είναι στη ΜΕΘ διασωληνωμένοι και δύο ακόμα ασθενείς διασωληνωμένοι, δεν έχουν κρεβάτι, δεν ξέρουμε πού να τους μεταφέρουμε», τόνισε.

«Αυτό το πράγμα δεν έχει τέλος. Αυτή την στιγμή άλλοι δύο ασθενείς βρίσκονται στον χώρο του χειρουργείου διασωληνωμένοι και ψάχνουμε κρεβάτια», πρόσθεσε.

Η κ. Κιόρτεβε που νόσησε και η ίδια από κορωνοϊό κάνει λόγο για 80 νοσηλευτές - διοικητικούς και 25 ιατρούς που είναι στα σπίτια τους και νοσούν, σημειώνοντας πως το νοσοκομείο είναι χρόνια υποστελεχωμένο.

Πρώτη αεροδιακομιδή: Στην Αθήνα Αθήνα το C-130 με τους τρεις ασθενείς

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφτασε το αεροσκάφος C-130 το οποίο αναχώρησε νωρίτερα από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, με σκοπό να πραγματοποιήσει την πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από το νοσοκομείο της Καβάλας.

Το αεροσκάφος παρέλαβε τους τρεις ασθενείς, για τους οποίους διατάχθηκε η αεροδιακομιδή, οι οποίοι είναι ηλικίας από 75 έως 76 ετών και μεταφέρονται στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Αττικόν».

Για την αναχώρηση του C-130, δόθηκαν ακριβείς οδηγίες και τελικές εντολές από το ΕΚΑΒ, γιατροί του οποίου συνοδεύουν τους ασθενείς μέχρι τα νοσοκομεία εισαγωγής τους. Την επιχείρηση αεροδιακομιδής συντονίζουν ο πρόεδρος του ΈΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του Κέντρου, κ. Πύρρος Δημήτρης.

Οι ασθενείς είναι από τη Δράμα, αλλά λόγω μεγάλης επιβάρυνσης του νοσοκομείου είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο Καβάλας, καθώς στη Δράμα νοσηλεύονται 125 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 12 σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή στην ηπειρωτική χώρα και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Οι διακομιδες του προηγούμενου διαστήματος, ιδίως του καλοκαιριού, θεωρούνταν δεδομένες και αναμενόμενες, διότι οι νησιωτικές περιοχές δεν διέθεταν τις απαραίτητες υποδομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Δράμας: H πόλη μας πεθαίνει, δεν έχουμε κρεβάτια"

Παραίτηση Βερβεσού ζητά το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου

Με ψήφισμα τ Δ.Σ του δικηγορικού συλλόγου, ζητά από τον πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό να «παραιτηθεί από νοοτροπίες που φέρνουν το σώμα σε δύσκολη θέση»

Για βάναυση προσβολή του δικηγορικού λειτουργήματος κάνει λόγο στο ψήφισμά του το Δ.Σ του δικηγορικού συλλόγου, ζητώντας από τον Δημήτρη Βερβεσό να «παραιτηθεί από νοοτροπίες που φέρνουν το σώμα σε δύσκολη θέση». Μάλιστα, το διοικητικό συμβούλιο, καλεί τον Πρόεδρο και τους εμπλεκόμενους δικηγόρους-συνεργάτες του, να πληρώσουν το διοικητικό πρόστιμο στο ΕΣΥ.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δ.Σ του ΔΣΑ έχει ως εξής:

«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου μέσα στο Γραφείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και οι εικόνες και τα βίντεο που οι παρευρισκόμενοι έδωσαν στη δημοσιότητα, προσέβαλαν βάναυσα το σύνολο του δικηγορικού σώματος και την ιστορία του. Σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη τόσο για το σύνολο της κοινωνίας, όσο όμως και για το σύνολο των δικηγόρων, τα όσα διαδραματίστηκαν είναι ανεπίτρεπτα και απολύτως καταδικαστέα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οι εγκαταστάσεις του ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στα μέλη του. Ο νόμος ισχύει για όλους και οι παραδόσεις και οι αρχές του δικηγορικού σώματος είναι οι μόνες παραδεκτές αξίες μας. Οι Δικηγόροι ήμασταν και θα είμαστε πάντα ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, λειτουργώντας υπέρ αυτής και προς όφελος της. Όσα συνέβησαν εξέθεσαν τους δικηγόρους σε άδικη κριτική και δημιούργησαν στρεβλή εικόνα ως προς την στάση και την συμπεριφορά του δικηγορικού σώματος, το οποίο με αυτοθυσίες και υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες έχει κρατήσει όλο αυτό το διάστημα τη Δικαιοσύνη όρθια».

Η αντιπολίτευση στο Σύλλογο

Θεσμική θωράκιση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, διαφάνεια και λογοδοσία στα μέλη του ΔΣΑ, ήταν η πρόταση του Δημήτρη Αναστασόπουλο, ο οποίος είναι επικεφαλής του συνδυασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Σύλλογο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ με τις θέσεις αυτές συντάχθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. Νικόλαος Κουτκιάς (συνδυασμός "Πυξίδα"), Ζώης Σταυρόπουλος (συνδυασμός "Με το Δικηγόρο" του κ. Αναστασόπουλου) και Θανάσης Καμπαγιάννης (συνδυασμός "Εναλλακτική Παρέμβαση- Δικηγορική Ανατροπή").

Ειδικότερα, την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΣΑ απασχόλησε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα γενέθλια του προέδρου του Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού, την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του στον ΔΣΑ, χωρίς τις απαιτούμενες και αναγκαίες προφυλάξεις (μάσκες, κ.λπ.).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η θέση των τεσσάρων μελών, του Δ.Σ. του ΔΣΑ, ήταν «ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους, όπως επιβάλουν οι αρχές, οι αξίες και οι παραδόσεις του δικηγορικού σώματος: απόλυτη καταδίκη, ταχεία πειθαρχική διερεύνηση, να καταβληθούν τα ποσά των προστίμων από τους υπαιτίους ως δωρεά στο ΕΣΥ ώστε να μη δίνεται η εικόνα της άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τον απλό πολίτη, και, κυρίως, ψήφιση μέτρων που θα θωρακίσουν θεσμικά το συμβούλιο και τον θεσμό του προέδρου, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τα μέλη μας, μέσω της συνεχούς λογοδοσίας μας».

Οι τέσσερις πρότειναν την «άμεση ψήφιση Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., δημόσια μετάδοση των συνεδριάσεων μας, άμεση δημοσιοποίηση όλων των πρακτικών, άμεση δημιουργία εφαρμογής διαύγειας για όλα τα έξοδα του Συλλόγου μας και νέοι κανόνες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση Βερβεσού ζητά το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου"

Κορωνοϊός: Στα 2.018 τα νέα κρούσματα - 608 οι διασωληνωμένοι, 99 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.018 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99306, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

4851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

608 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 166 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 524 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Τέλος, έχουμε 99 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2001 θανάτους συνολικά στη χώρα. 806 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, έχει ως εξής: 

– 2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 408 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 562 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 70 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας

– 115 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

– 52 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

– 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 70 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 113 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

– 64 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.018 τα νέα κρούσματα - 608 οι διασωληνωμένοι, 99 θάνατοι"

Διακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από τη Β. Ελλάδα στην Αθήνα, με C-130 -Σε εξέλιξη η επιχείρηση

Με την κατάσταση να είναι ασφυκτική στη βόρεια Ελλάδα, λόγω Covid-19, ξεκίνησαν σήμερα οι διακομιδές από τα νοσοκομεία της περιοχής στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, με C-130 θα μεταφερθούν στην Αθήνα για να εισαχθούν σε ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» και του νοσοκομείου «Αττικόν» τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς από τη Δράμα. Σύμφωνα με το ekabnews που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες (από την απογείωση του αεροπλάνου από την Ελευσίνα με προορισμό την Καβάλα, με τις άδειες ειδικές κάψουλες για τους ασθενείς), το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 10:00 το πρωί με πτητική ομάδα του τμήματος Αεροδιακομιδών ΕΚΑΒ, αποτελούμενη από τρεις ιατρούς και τρεις διασώστες για να συνοδεύσουν τους ασθενείς που θα παραλάβουν από το αεροδρόμιο της Καβάλας.

Χθες το βράδυ, χρησιμοποιώντας C-130, το ΕΚΑΒ μετέφερε δύο διασωληνωμένα περιστατικά Covid-19 από τη Ρόδο σε ΜΕΘ του Ηρακλείου Κρήτης.

Παράλληλα, ήταν σε εξέλιξη αεροδιακομιδή περιστατικού Covid-19 με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Super Puma από Άνδρο για Αθήνα.





iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » " Διακομιδή ασθενών με κορωνοϊό από τη Β. Ελλάδα στην Αθήνα, με C-130 -Σε εξέλιξη η επιχείρηση "

Έκτακτη επιδότηση και για τα τουριστικά λεωφορεία που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες τους πινακίδες

Τη δυνατότητα να λάβουν την έκτακτη επιδότηση και τα τουριστικά λεωφορεία των οποίων οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας είχαν κατατεθεί προσωρινά από τα τουριστικά γραφεία-ιδιοκτήτες τους κατά το χρονικό διάστημα από 01.07 έως 31.08.2020 επανέφερε η πολιτεία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδία Ταξιδιωτικών Γραφείων (Fedhatta).

Η Ομοσπονδία ευχαριστεί τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και το υπουργείο Τουρισμού, που κατανόησε το πρόβλημα και επεδίωξε την επίλυσή του και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που συμφώνησε σε αυτό.

Όπως τονίζει το ΑΜΠΕ, η δυνατότητα για την προσωρινή κατάθεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας έχει δοθεί με έναν αριθμό εγκυκλίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών [υπ’ αρ. πρωτ.: 21496/1099/31.03.2020, Β-36054/1868/29.06.2020, Β-41250/2123/10.08.2020 και 89363/05/11/2020], προκειμένου τα τουριστικά γραφεία να αποφύγουν ορισμένες επιπλέον δαπάνες σε μία ήδη ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά συγκυρία, τις οποίες, σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν χωρίς έργο και χωρίς εισπράξεις για έναν ολόκληρο χρόνο. Εξακολουθεί δε να ισχύει μέχρι τις 31.12.2020.

«Θα ήταν ιδιαίτερα και παράλογα άδικο να αποκλειστούν από την ελάχιστη αυτή αποζημίωση τα συγκεκριμένα τουριστικά λεωφορεία, αφού τα τουριστικά γραφεία έχουν ήδη καταβάλει κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το τρέχον έτος και δεν εμπίπτουν σε καμία μείωση τελών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για την επόμενη χρονιά, λόγω αυτής της καταβολής.

Απλώς είχαν τα λεωφορεία τους ακίνητα, όπως ακριβώς και οι συνάδελφοί τους που δεν είχαν καταθέσει την άδεια και τις πινακίδες των οχημάτων τους, αλλά είχαν μηδενικό έργο», τονίζει η FedHatta στην ανακοίνωσή της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη επιδότηση και για τα τουριστικά λεωφορεία που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες τους πινακίδες"

Γεννηματά κατά Μητσοτάκη: Παραβίασε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και ήρθε στη Βουλή (βίντεο)

Πολύ συζήτηση έχει προκύψει για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αφού είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αυτό, τα άτομα που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, υποχρεούνται να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δύο μέρες πριν διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, πραγματοποίησε τεστ το οποίο βγήκε θετικό, ενώ είναι γεγονός ότι υποβάλλεται σε ελέγχους πολύ συχνά, λόγω των συνεχών επαφών που έχει.

Ωστόσο αυτό, δεν απέτρεψε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά να σχολιάσει το θέμα, τονίζοντας στο OPEN, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να πάει στη Βουλή την Τετάρτη.

«Έπρεπε να σεβαστεί τις 14 ημέρες καραντίνας, όπως είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή αφού είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα», είπε χαρακτηριστικά.

 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά κατά Μητσοτάκη: Παραβίασε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και ήρθε στη Βουλή (βίντεο)"

Στον εισαγγελέα η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου

Μια μήνυση που έγινε σε βάρος της, έφερε την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου στον ενώπιον του εισαγγελέα.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή, όταν η Ελένη Αυλωνίτου, βρέθηκε στην εκπομπή που κάνει ο Μένιος Φουρθιώτης στο Epsilon TV, με τους δυο τους να έχουν έντονο διάλογο που σύντομα… ξέφυγε από τα όρια.

Η φράση της Ελένης Αυλωνίτου προς τον παρουσιαστή πως «τα παίρνετε από τη ΝΔ, τον Μητσοτάκη και τον Πέτσα» ήταν που άναψε τα αίματα. Εκείνος της ζήτησε να ανακαλέσει, αλλά εκείνη δεν πήρε πίσω τίποτα απ’ όσα είπε.

Ο Μένιος Φουρθιώτης κατέθεσε μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση κατά της Ελένης Αυλωνίτου και ο καυγάς τους πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Λόγω της μήνυσης, η Ελένη Αυλωνίτου εμφανίστηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος και την άφησε ελεύθερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον εισαγγελέα η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου"

Κορωνοϊός: Δεν προκύπτει μετάλλαξη του ιού στα μινκ σύμφωνα με ελληνική έρευνα

Από την εξέταση του γονιδιώματος που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) δεν προκύπτει μετάλλαξη του ιού του κορωνοϊού στα γουνοφόρα ζώα (βιζόν), όπως επιβεβαίωσε και με σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά καταγράφονται τα αποτελέσματα των rapid tests που διενεργήθηκαν σήμερα στην Καστοριά, ενώ επισημαίνεται ότι θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία αύριο στην Κοζάνη. Υπογραμμίζεται ότι στην επαναληπτική εξέταση συμμετέχουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι σε φάρμες γουνοφόρων ζώων (βιζόν) και αντίστοιχα σε ξηραντήρια που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, εισερχόμενοι στον τρίτο γύρο εξέτασης των απασχολουμένων στις μονάδες, τα νέα rapid tests που έγιναν σήμερα στην Καστοριά επιβεβαιώνουν το αποτέλεσμα της προηγούμενης εβδομάδας για μηδενική διασπορά του κορωνοϊού στις φάρμες της περιοχής. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, στα 60 τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, βρέθηκε ένας εργαζόμενος θετικός στην covid-19, ο οποίος απασχολείται σε μονάδα που βρίσκεται ήδη υπό στενή παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο ιός σε φάρμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών που έγιναν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους στα τέσσερα ξηραντήρια που λειτουργούν στην περιοχή έδειξαν θετικότητα στην covid-19 τεσσάρων ατόμων, σε σύνολο 97. «Πρόκειται για άτομα που απασχολούνται σε φάρμα που βρίσκεται υπό παρακολούθηση», επισήμανε, προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα συνολικά είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού δεν μας προέκυψε νέα εστία. Με τα μέτρα δεν που λαμβάνονται από τους επικεφαλής του κλάδου μας εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε νέες περιπέτειες».

Αρνητικά στην covid-19 παραμένουν τα μινκ σε φάρμα της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, αρνητικά στην covid-19 παραμένουν τα γουνοφόρα ζώα (βιζόν ή μινκ), που εκτρέφονται σε μονάδα που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος. «Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας των μινκ στην προαναφερόμνη μονάδα και οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε απρόοπτες εκπλήξεις», επανέλαβε ο κ. Μπάτος.

Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτρέφονται περί τα 1.200 με 1.300 γουνοφόρα ζώα. Αν και δεν έχει άδεια λειτουργίας, η μονάδα λειτουργεί νομότυπα βάσει της νομοθεσίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποχρεούται να αδειοδοτηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Δεν προκύπτει μετάλλαξη του ιού στα μινκ σύμφωνα με ελληνική έρευνα"

Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία"

Από την Παρασκευή το επίδομα των 400 ευρώ στους ανέργους – Τι πρέπει να κάνετε

Από αύριο, Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, στις 15:00 θα αρχίσει να καταβάλλεται το επίδομα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας – κατά το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και τις 25 Νοεμβρίου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ, που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, από την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, στις 15:00 και μέχρι την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, στις 23:59, οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους.

Η καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται, μετά την καταχώριση IBAN και κατόπιν ελέγχου και έγκρισης από τον ΟΑΕΔ. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Διευκρινίζεται ότι μόνο οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Από την Παρασκευή το επίδομα των 400 ευρώ στους ανέργους – Τι πρέπει να κάνετε"

Μασούτης: Δωροεπιταγές αξίας €300.000 στο νοσοκομειακό προσωπικό της Θεσσαλονίκης

Κίνηση αναγνώρισης προς στο νοσοκομειακό προσωπικό της Θεσσαλονίκης από την εταιρεία Μασούτης

Την ώρα που δίνεται η μεγάλη μάχη με τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, η κοινωνία δοκιμάζει τις αντοχές της και το Εθνικό Σύστημα Υγείας τα όριά του, η εταιρεία Μασούτης κάνει μια συμβολική κίνηση αναγνώρισης.

Στηρίζει την τιτάνια προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας το ποσό των 300.000€ σε δωροεπιταγές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στα καταστήματά της.

Το ποσό δίδεται ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού και ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους περίπου 6.000 επαγγελματίες υγείας που μάχονται καθημερινά με τον COVID-19: Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Άγιος Παύλος, Θεαγένειο, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς. Η ενέργεια υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας μέσω των υπεύθυνων των Υγειονομικών Περιφερειών.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας μίλησε με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία της εταιρείας Μασούτης αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση. Συγκεκριμένα δήλωσε «Σε μια κίνηση αλληλεγγύης και ευγνωμοσύνης η εταιρεία Μασούτης συνδράμει σε αυτήν την ύψιστη εθνική προσπάθεια με δωροεπιταγές σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστώ θερμά για αυτή την συμβολική και ουσιαστική ενέργεια προς τους ανθρώπους μας που μάχονται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της μεγάλης εθνικής κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε στη χώρα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μασούτης από την πλευρά του είπε ότι «πρόκειται για μια συμβολική κίνηση ελάχιστης αναγνώρισης του τεράστιου έργου των ανθρώπων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινό αγώνα. Θεωρούμε χρέος μας να συμβάλουμε με κάποιον τρόπο σε αυτόν τον αγώνα τους, σε μια περιοχή που πλήττεται τόσο πολύ αυτήν την περίοδο. Είναι ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης και έμπρακτης στήριξης. Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές, την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά μας, Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να δώσουμε το «παρών» και εύχομαι να αποτελέσουμε και αυτή τη φορά ένα πολύ καλό παράδειγμα. Για την οικογένεια Μασούτη το ‘εδώ, για σένα’ είναι μια διαρκής δέσμευση, που την κάνει πράξη».

Η εταιρεία Μασούτης από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στήριξης της μάχης με τον κορωνοϊό και της αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης από την πανδημία στηρίζοντας κοινωνικούς φορείς και οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μασούτης: Δωροεπιταγές αξίας €300.000 στο νοσοκομειακό προσωπικό της Θεσσαλονίκης"

Να μην γίνει η Πάτρα «Θεσσαλονίκη» – Συναγερμός στην πρωτεύουσα της Αχαΐας


Ειδική αναφορά στην Πάτρα ενόψει της εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας για την διασπορά του κορονοϊού. 

Με το «προηγούμενο»  της Θεσσαλονίκης, όπου στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου θεωρήθηκε ότι έγινε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι: «Για την Πάτρα, ενόψει της μεγάλης γιορτής του Αγίου Ανδρέα, εφιστούμε την προσοχή σε όλους να τηρούν τα μέτρα,να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης».

Ήδη οι αρχές της πόλης έχουν ενημερωθεί για επιπλέον ελέγχους και μέτρα ενόψεις της 30ης Νοεμβρίου που γιορτάζει ο Άγιος Ανδρέας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Να μην γίνει η Πάτρα «Θεσσαλονίκη» – Συναγερμός στην πρωτεύουσα της Αχαΐας"

Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η απόφαση αυτή, όπως είπε, «είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές -που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους- είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος. Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται», σημείωσε και απηύθυνε έκκληση «να μη γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης».

Πάντως, ο κ. Πέτσας είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα».

Η κυβέρνηση, σημείωσε, «με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Ο στόχος παραμένει ένας: οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδονται οι αλχημείες της κυβέρνησης

«Το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί βρίσκονται υπό κατάρρευση, ξεκίνησαν οι αεροδιακομιδές γιατί δεν υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς στη βόρεια Ελλάδα και η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας συνεχίζουν κυνικά τους πανηγυρισμούς πως τα έχουν κάνει όλα καλά και τα χυδαία ψέματα με δημιουργική λογιστική. Δυστυχώς, οι αλχημείες τους διαψεύδονται από τη ζοφερή πραγματικότητα του τριψήφιου αριθμού νεκρών κάθε μέρα και του αδιεξόδου του ΕΣΥ».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Την ώρα που ο ΟΟΣΑ βάζει την Ελλάδα προτελευταία στις χώρες της ΕΕ σε επιπρόσθετες δαπάνες για την Υγεία από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας καταθέτει προϋπολογισμό με περικοπές 600 εκατ. ευρώ στην Υγεία για το 2021, ο κ. Πέτσας ανακαλύπτει αύξηση του προϋπολογισμού για το ΕΣΥ», σημειώνει.

«Την ώρα που τα στοιχεία της απογραφής από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου είναι σαφέστατα και δείχνουν αρνητικό ισοζύγιο στο προσωπικό του ΕΣΥ, ο κ. Πέτσας ανακαλύπτει για αύξηση κατά 14%. Η δραματική αλήθεια όμως είναι πως σε όλους τους φορείς της υγείας το προσωπικό είναι μειωμένο κατά περίπου 6 χιλιάδες εργαζόμενους το Σεπτέμβριο 2020 έναντι του Σεπτεμβρίου 2019 (100.338 τον Σεπτέμβριο 2019 – 94.424 τον Σεπτέμβριο του 2020). Ακόμη και στο διάστημα Φεβρουάριος 2020 – Σεπτέμβριος 2020, δηλαδή μέσα στην περίοδο της πανδημίας, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου"

Κυκλοφοριακό χάος από την πορεία στο κέντρο της Αθήνας (pics)

Κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Αθήνας έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν σωματεία και συνδικάτα στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχτεί στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή την ώρα μάλιστα πραγματοποιείται πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εργαζόμενοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, αυτή την ώρα κινούνται ανάποδα προς την Σταδίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Αθήνας και η κυκλοφορία να διεξάγεται μετ’ εμποδίων.

Δείτε φωτογραφίες:

 

  

Σημειώνεται ότι νωρίτερα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, περίπου 20 άτομα που είχαν σημαίες και πανό διαμαρτυρήθηκαν για τα – όπως λένε – ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό αλλά και για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά που φέρνει το υπουργείο Εργασίας.

Οι συνδικαλιστές βρέθηκαν υπό σφιχτό αστυνομικό κλοιό, με τους άνδρες της ΕΛΑΣ να επιτηρούν τη συγκέντρωση.

Δείτε φωτογραφίες:

 

  

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, η κυβέρνηση “αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδια που τους έχει δώσει ραβασάκι ο ΣΕΒ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι”

Τι ζητούν οι συνδικαλιστές:

– Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

– Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ

– Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες

– Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεργασία και δωρεάν

– Έκτακτο Επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.

– Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμα τους.

– Να δοθεί η 13ηκαι η 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθούν όλα τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους.

– Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης

– Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακό χάος από την πορεία στο κέντρο της Αθήνας (pics)"

FAZ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα στην Ε.Ε.

«Yπό την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα δείχνει την καλύτερη πλευρά της», γράφει το άρθρο του δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», Τομπίας Πίλερ.

«Η κυβέρνηση των Αθηνών μόλις παρουσίασε τα σχέδια της για την χρήση των πόρων από το σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ, για παράδειγμα, η Ρώμη εξακολουθεί να έχει «κολλήσει» σε γενικές γραμμές», αναφέρει το άρθρο.

Και προσθέτει: «Ακόμα πιο σημαντικό από την ταχύτητα δράσης είναι το γεγονός ότι το σχέδιο των Αθηνών διέπεται από οικονομική συνέπεια και αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες αδυναμίες της χώρας: χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ανάγκη κάλυψης των κενών στην ψηφιοποίηση και έλλειψη υποδομών για «Πράσινη» επένδυση.

»Με αυτόν τον τρόπο, τα έργα του σχεδίου των Αθηνών δεν βοηθούν μόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης της νέου κορωνοϊού.

»Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να βγει και από την δική της εθνική κρίση, γιατί, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτοί που κυβερνούν πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις.

»Με το σχέδιό του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε πλέον να γίνει παράδειγμα στην ΕΕ.

»Μπροστά στο σχέδιό του, όσοι τον αμφισβητούν έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να αρνηθούν τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης.

»Αλλά ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να το παρουσιάσει ακόμη καλύτερα στην Ευρώπη».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " FAZ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα στην Ε.Ε."

Αγρίνιο: Συνεχίζεται η αγωνία των Αστυνομικών - Τι απαντά για τα διαφορετικά αποτελέσματα η Άννα Μαστοράκου

Στην αρχή 34 αστυνομικοί υπάλληλοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό σε μοριακό έλεγχο που έγινε από κλιμάκιο των Ιατρικών Συλλόγων Αγρινίου, Πατρών και το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα δείγματα ελήφθησαν το Σάββατο και τα αποτελέσματα τους κοινοποιήθηκαν την Τρίτη. Μετά τη γνωστοποίηση των 34 θετικών κρουσμάτων από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και αφού είχαν σημάνει πολλαπλοί συναγερμοί ανάμεσα στους αστυνομικούς, το πρωί της Τετάρτης (25/11) διενεργήθηκαν rapid tests τα οποία ήταν όλα αρνητικά!

Το γεγονός προκάλεσε την απορία και την έκπληξη των αστυνομικών οι οποίοι έδωσαν εκ νέου δείγμα (την ίδια ημέρα) για μοριακό έλεγχο, παραμένοντας όλοι τους σε καραντίνα.

Το tempo24.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Άννα Μαστοράκου η οποία δίνει τη δική της εξήγηση για το τι πιθανόν να έχει συμβεί.

Όπως υποστηρίζει η κ. Μαστοράκου, από τα 34 θετικά δείγματα τα 30 ήταν ασθενώς θετικά, δηλαδή με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο.

Στην περίπτωση αυτή, το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο δεν μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα από τον μηχανισμό των rapid tests με αποτελέσμα να δείξουν αρνητικά.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι αρκετοί αστυνομικοί μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα - στο Αγρίνιο τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αυξημένα κρούσματα - ωστόσο λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων που τηρούνται από την Αστυνομία, δεν προσέλαβαν ιικό φορτίο ικανό να εντοπιστεί από τα rapid tests.

Αυτό μάλιστα θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί στην πλειονότητά τους οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Α/Δ Ακαρνανίας δεν εμφάνισαν το οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα.

Ο δεύτερος έλεγχος που θα διενεργηθεί από διαφορετικί εργαστήριο είναι και αυτός που θα δώσει και τις οριστικές απαντήσεις για το αν και ποιοι είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε 4 περιπτώσεις αστυνομικών υπαλλήλων υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα της COVID-19 στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πάντως, η όλη διαδικασία αποτελεί ένα ψυχοφθόρο συμβάν τόσο για τους αστυνομικούς που αρχικά βρέθηκαν θετικοί, όσο και για τους συναδέλφους τους. Πρόκειται για υπαλλήλους από διαφορετικές υπηρεσίες, που σημαίνει ότι στην περίπτωση που τελικά βρεθούν θετικοί, είναι ορατό το σενάριο της ευρείας διασποράς του ιού ανάμεσά τους.

Παράλληλα το γεγονός ότι σε καραντίνα βρίσκεται ένας τόσος μεγάλος αριθμός αστυνομικών δημιουργεί προσωρινό "βραχυκύκλωμα" στη λειτουργία της τοπικής ΕΛΑΣ, δεδομένου και του αυξημένου όγκου δουλειάς που καλούνται να διαχειριστούν εξαιτίας του lockdown.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Συνεχίζεται η αγωνία των Αστυνομικών - Τι απαντά για τα διαφορετικά αποτελέσματα η Άννα Μαστοράκου"

Θετική στον κορωνοϊό γιατρός στο ΓΝ Λαμίας - Κλειστά τα χειρουργεία

Θετική σε τυχαίο έλεγχο για covid-19 βγήκε γιατρός του Νοσοκομείου Λαμίας και το πρωί της Πέμπτης (26/11) έκλεισαν προληπτικά τα χειρουργεία για απολύμανση, ενώ θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Από τη στιγμή που ανιχνεύθηκε το θετικό περιστατικό πάρθηκε δείγμα από συναδέλφους της, που βγήκαν όλα αρνητικά, ωστόσο οι εξετάσεις θα επαναληφθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα δεκάδες θετικά περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο Λαμίας, είναι μόλις το τρίτο άτομο από το ιατρικό προσωπικό που μολύνεται από τις 20 Οκτωβρίου. Και μάλιστα όπως φαίνεται μέχρι τώρα η μετάδοση του ιού δεν έχει γίνει εντός του χώρου του Νοσοκομείου.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετική στον κορωνοϊό γιατρός στο ΓΝ Λαμίας - Κλειστά τα χειρουργεία "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news