facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τροποποιήσεις πτήσεων της SKY Express μετά την αναστολή της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Σε τροποποίηση των πτήσεών της, για αύριο Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, προχωρά η SKY Express, μετά την αναστολή της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ.

Αναλυτικά, αύριο πραγματοποιούνται οι κάτωθι πτήσεις:

GQ 002 Αθήνα - Καστοριά

GQ 002 Καστοριά - Κοζάνη

GQ 002 Κοζάνη - Αθήνα

GQ 212 Αθήνα - Ηράκλειο

GQ 420 Αθήνα - Ζάκυνθος

GQ 041 Ζάκυνθος - Κεφαλονιά

GQ 041 Κεφαλονιά - Πρέβεζα

GQ 041 Πρέβεζα - Κέρκυρα

GQ 290 Αθήνα - Αλεξανδρούπολη

GQ 091 Αλεξανδρούπολη - Σητεία

GQ 080 Σητεία - Πρέβεζα

GQ 081 Πρέβεζα - Σητεία

GQ 090 Σητεία - Αλεξανδρούπολη

GQ 291 Αλεξανδρούπολη - Αθήνα.

Τροποποιούνται οι κάτωθι πτήσεις:

GQ 100 Ηράκλειο - Ρόδος / Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 7:30

GQ 060 Ρόδος - Κάρπαθος / Νέα ώρα αναχώρησης από Ρόδο 9:00

GQ 060 Κάρπαθος - Κάσος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάρπαθο 10:00

GQ Κάσσος - Κάρπαθος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάσο 10:40

GQ Κάρπαθος - Ρόδος / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάρπαθο 11:20

GQ Ρόδος - Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ρόδο 12:30

GQ 030 Αθήνα - Κάλυμνος/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 7:00

GQ 031 Κάλυμνος - Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Κάλυμνο 8:20

GQ 040 Κέρκυρα - Πρέβεζα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κέρκυρα 12:00

GQ 040 Πρέβεζα - Κεφαλονιά / Νέα ώρα αναχώρησης από Πρέβεζα 12:50

GQ 040 Κεφαλονιά - Ζάκυνθος/ Νέα ώρα αναχώρησης από Κεφαλονιά 13:35

GQ 421 Ζάκυνθος - Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ζάκυνθο 14:15

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποιήσεις πτήσεων της SKY Express μετά την αναστολή της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας"

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 15,9 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – 67,7% πιστεύουν πως ο κορονοϊός κολλά μέσω της Θείας Κοινωνίας

Διψήφια διαφορά διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB η οποία παρουσιάστηκε στο STAR. Η δημοσκόπηση μελέτησε επίσης την άποψη των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, αλλά και για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την MRB για την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 15,9%. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7%. Στην τρίτη θέση το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 5,3% και ακολουθούν ΚΚΕ (4,5%), Ελληνική Λύση (4,2%) και ΜέΡΑ25 (2,7%).

Το 64% των ερωτηθέντων βρίσκουν λίγο έως καθόλου αποτελεσματικά τα μέτρα, με την αρνητική απάντηση να είναι ακόμη υψηλότερη σε νεότερες ηλικίες μεταξύ 17 και 44 ετών. Ωστόσο, 1 στους 2 ερωτηθέντες εκτιμούν πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στο β’ κύμα της πανδημίας είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σχεδόν 7 στους 10, ποσοστό 67,7% των ερωτηθέντων, εκτιμά πως ο ιός μπορεί να διαδοθεί μέσω της Θείας Μετάληψης.

Στο ερώτημα της δημοσκόπησης της MRB κατά πόσο οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο, το 52,1% απαντά θετικά, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 68% για άτομα άνω των 65 ετών.

Η δημοσκόπηση της MRB ρώτησε τους συμμετέχοντες και για τις εκδηλώσεις την ημέρα του Πολυτεχνείου, με το 67,9% να διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους εν μέσω πανδημίας. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι που συμφωνούν με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ανέρχονται στο 46%.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 15,9 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – 67,7% πιστεύουν πως ο κορονοϊός κολλά μέσω της Θείας Κοινωνίας"

Ένας νεκρός και 254 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

Τον θάνατο άντρα ασθενούς με Covid-19 ηλικίας 82 ετών και 254 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Η τελική αιτία θανάτου του άνδρα, ο οποίος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, αποδίδεται στη νόσο Covid-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο Covid-19 ανέρχεται σε 47, εκ των οποίων 31 άντρες (66%) και 16 γυναίκες (34%), με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 11.986 τεστ για ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2. Από τις 11.986 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 6.431 εργαστηριακές διαγνώσεις διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 208 θετικά, ενώ 5.555 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests), με 97 θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 46 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. ‘Αλλα δύο θετικά αποτελέσματα rapid tests δεν επαληθεύτηκαν από τη μοριακή εξέταση. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον αριθμό των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 9.453.

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 107 ασθενείς με Covid-19.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας νεκρός και 254 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο"

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην διατήρηση των υψηλών βαρών για μισθωτούς που διαμόρφωσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 31 του υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Νέα Δημοκρατία φέρνει νέα μείωση των εισφορών κατά 3% και εκτιμάται ότι θα αυξήσει το εισόδημα των μισθωτών από 100 εως 450 ευρώ ανά έτος ενώ σημαντική ελάφρυνση θα υπάρξει και για τις επιχειρήσεις ώστε να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας.

Στο συγκεκριμένο άρθρο το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε «παρών», όπως και το MέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση,  ενώ ΚΚΕ επίσης καταψήφισε.

Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «μελανό σημείο σε ό,τι αφορά την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μισθωτοί και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ ελαφρύνονται πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους στερούσε αυτή την ελάφρυνση. Εχουμε μια αριστερά του χαβιαριού που αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες».

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου υποστήριξε ότι το κόμμα της καταψηφίζει την ευνοϊκή ρύθμιση καθώς η μείωση των εισφορών στερεί πόρους από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, όπως έχει εξηγήσει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν πρόκειται να θιγούν επιδόματα και προγράμματα στήριξης ανέργων και εργαζόμενων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε: «Κι όμως δεν είναι fake news! Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών! Δηλαδή, είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είχε όχι στην αύξηση τηςν απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν την ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών"

Πέθανε 27χρονη με κορωνοϊό στη Ριτσώνα

Πέθανε ξαφνικά 27χρονη που διέμενε στο hot spot της Ριτσώνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Eviazoom, η 27χρονη γυναίκα από τη Συρία, μητέρα τριών παιδιών, υπέστη ανακοπή καρδιάς και μεταφέρθηκε στο νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκε απλά ο θάνατος της.

Στη συνέχεια, οι γιατροί έκαναν μοριακό τεστ στη σορό της για κοροναϊό, το οποίο βγήκε θετικό. Δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε 27χρονη με κορωνοϊό στη Ριτσώνα"

Κορωνοϊός: Μειώθηκε 50% το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σημαντική ύφεση της επιδημιολογικής επιβάρυνσης της Θεσσαλονίκης δείχνουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τα λύματα της πόλης, στο πλαίσιο της διεθνώς αναγνωρισμένης μεθόδου εξορθολογισμού που έχει αναπτύξει τους τελευταίους μήνες η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης, το ιικό φορτίο στα λύματα είναι μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με τη μέση τιμή της περασμένης εβδομάδας, όταν είχε καταγραφεί μείωση κατά 25% σε σχέση με αυτή της προπερασμένης.

Πλέον η Θεσσαλονίκη, έπειτα από έξι εβδομάδες ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας φαίνεται να έχει εισέλθει σε φάση βελτίωσης, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο της διεπιστημονικής ομάδας, Νίκο Παπαϊωάννου, το ιικό φορτίο που καταγράφεται σήμερα στην πόλη προσομοιάζει με αυτό που είχε μετρηθεί στις 6 Νοεμβρίου.

«Όλοι στην ομάδα του ΑΠΘ είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να ανακοινώνουμε τέτοια καλά νέα», είπε ο κ.Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ. Σε ερώτηση γιατί καθυστερεί η αντίστοιχη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων παρά το lockdown άνω των τριών εβδομάδων, απέδωσε το γεγονός στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Το χρονικό των μετρήσεων

Οι μετρήσεις της διεπιστημονικής ομάδας, βάσει του καινοτόμου σε διεθνές επίπεδο μοντέλου που έχει αναπτύξει, ήταν αυτές που χτύπησαν το «καμπανάκι» και οδήγησαν στη λήψη περιοριστικών μέτρων στην πόλη.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο κορωνοϊός ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμος στα δείγματα που λάμβαναν τα μέλη της ομάδας από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΑΘ στην περιοχή της Σίνδου. Ακολούθησε ένα ξέφρενο «ράλι», με τις αναλύσεις να δείχνουν τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε κάθε δειγματοληψία οι επιστήμονες εντόπιζαν πολλαπλάσιες τιμές από αυτές τις προηγούμενης. Ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωνε καθημερινά ο ΕΟΔΥ ακολουθούσε την ίδια πορεία και ερχόταν να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τις προβλέψεις του ΑΠΘ, «μεταφράζοντας» το ρυθμό αύξησης του ιικού φορτίου σε μεγέθη διασποράς στην κοινότητα και σε βαθμό θετικότητας.

«Οι δικές μας μετρήσεις αποτελούν έναν δείκτη έγκαιρης και έγκυρης εναλλακτικής διάγνωσης, ώστε να καταλάβει κάποιος το πόσο αυξάνεται ή μειώνεται η διασπορά. Από την ανάλυση και επεξεργασία των στοιχείων δεν προκύπτει αριθμός κρουσμάτων ή βαθμός θετικότητας στον πληθυσμό. Ένας ασυμπτωματικός έχει διαφορετικά μεγέθη αντιγράφων του ιού από έναν συμπτωματικό. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ ακολουθεί την πορεία των δικών μας αναλύσεων και επιβεβαιώνει την αξιοπιστία του μοντέλου που έχουμε αναπτύξει, οι οποίες τυγχάνουν σήμερα διεθνούς αναγνώρισης», εξηγεί μιλώντας στο iatronet ο κ.Θόδωρος Καραπάντσιος, καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και μέλος τη διεπιστημονικής ομάδας.

Ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Θόδωρος Καραπάντσιος

Στα τέλη Οκτωβρίου τα μοντέλα έδειχναν εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σε τέτοιο βαθμό που αν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδες. Στις 27 Οκτωβρίου το φορτίο ήταν πέντε φορές πάνω από τις μετρήσεις της 21ης του ίδιου μήνα και δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό που είχε μετρηθεί στις 12 Οκτωβρίου. Ερμηνεύοντας τα δραματικά ευρήματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε τότε πως ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα σε 15 μέρες θα μπορούσε να φτάσει ως και τα 4.000 ημερησίως!

Το ηχηρό «καμπανάκι» εισακούστηκε και σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα επιδημιολογικά δεδομένα οδήγησε στην επιβολή σκληρού lockdown στη Θεσσαλονίκη, νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ακολούθησε μια περίοδος επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του ιικού φορτίου που ανιχνευόταν στα λύματα.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι αναλύσεις έδειξαν αύξηση 2,5 φορές και 1,5 φορά, αντίστοιχα, έναντι πενταπλασιασμού πριν το lockdown. Την περασμένη εβδομάδα, από τις μετρήσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν στις 18 Νοεμβρίου, προέκυψε μείωση του φορτίου, για πρώτη φορά μετά από 6 εβδομάδες, σε ποσοστό 25%.

Οι σημερινές μετρήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν με σαφήνεια την τάση αποκλιμάκωσης, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Διεθνής πρωτοπορία

Η διεπιστημονική ομάδα συστάθηκε την περασμένη άνοιξη, με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών και των επικεφαλής 11 εργαστηρίων από 7 τμήματα του ΑΠΘ (Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Χημείας, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης)

Το διεπιστημονικό έργο, αρχικής διάρκειας τεσσάρων μηνών, που χρηματοδοτήθηκε με ίδιους πόρους του ιδρύματος, είχε στόχο να διερευνήσει την παρουσία του εν πολλοίς άγνωστου ως τότε ιού, μέσα από την ανίχνευσή του στα αστικά λύματα.

Τα ανθρωπογενή απόβλητα που καταλήγουν στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΕΥΑΘ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης περιέχουν ανθρώπινο βιολογικό υλικό, που σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία περιλαμβάνει υπολείμματα γονιδιώματος του ιού. Αυτά είναι ανενεργά αλλά η παρουσία τους μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για το επίπεδο διασποράς του ιού στον πληθυσμό.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους επιστήμονες ήταν η διόρθωση και ο εξορθολογισμός των μετρήσεων, με δεδομένο ότι αυτές επηρεάζονται από συνολικά 24 διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που μεταβάλλονται διαρκώς. Μια απλή στατιστική καταγραφή των μετρήσεων, που δεν θα λάμβανε υπόψη αυτούς τους παράγοντες θα καθιστούσε τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναξιόπιστα, όπως εξηγεί ο κ.Καραπάντσιος.

Το καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου για τον εξορθολογισμό των μετρήσεων τυγχάνει σήμερα διεθνούς αναγνώρισης και έχει δημοσιευθεί
στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Science of the Total Environment».

Το τελευταίο διάστημα το ΑΠΘ δέχεται αποτελέσματα μετρήσεων από τα δείγματα λυμάτων πόλεων του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, προκειμένου να εφαρμοστεί το καινοτόμο μοντέλο για τον εξορθολογισμό τους.

Επίσης, διενεργεί αναλύσεις για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών εταιριών, ανιχνεύοντας πιθανή ύπαρξη ιικού φορτίου στα λύματά τους.

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας κάνουν δειγματοληψία τρεις φορές την εβδομάδα. Τα δείγματα περνούν από διαδοχικές διαδικασίες ανίχνευσης, απομόνωσης, επεξεργασίας και ανάλυσης, ενώ τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Μειώθηκε 50% το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης"

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή στα 60 του μετά από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με την εφημερίδα της Αργεντινής Clarin.

Οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Αργεντινή αναφέρουν ότι ο θρύλος του ποδοσφαίρου υπέστη ανακοπή καρδιάς. ‘Ηδη πολλά διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έχασε τη μάχη για τη ζωή…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα υπενθυμίζεται ότι είχε υποβληθεί αρχές του μήνα σε εγχείρηση εγκεφάλου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα"

Γερμανία: Μετ’ εμποδίων η τηλεκπαίδευση – Έλλειψη σε tablet, χωρίς τεχνογνωσία οι καθηγητές

Πολλά είναι τα προβλήματα με την τηλεκπαίδευση στη Γερμανία και μόνο το 14% των μαθητών έχει προμηθευτεί laptop από το πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η έλλειψη φορητών υπολογιστών (laptops) για την τηλεκπαίδευση των μαθητών και η έλλειψη της σχετικής τεχνογνωσίας των διδασκόντων εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως προκύπτει από έρευνα προμηθευτή ειδών πληροφορικής, την οποία επικαλείται η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt, μόνο το 59% των ερωτηθέντων σχολείων σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει αξιοποιήσει τα χρήματα από το πρόσθετο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την προμήθεια φορητών υπολογιστών στους μαθητές. Το πρόγραμμα ύψους 500 εκ. ευρώ ενέκρινε τον Ιούνιο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Έτσι, μόλις το 14% των μαθητών μέχρι σήμερα μπόρεσε τελικά να λάβει έναν φορητό υπολογιστή από το σχολείο του για την περίπτωση που τα μαθήματα γίνουν ξανά εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την έρευνα την οποία επικαλείται η Ηandelsblatt.

Το πρόβλημα των ανεπαρκών γνώσεων των εκπαιδευτικών είναι προφανώς ακόμη μεγαλύτερο σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα: το 63% των σχολείων τα οποία ερωτήθηκαν δηλώνει ότι δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για να χρησιμοποιήσει το λογισμικό για την ψηφιακή εκπαίδευση και τις βιντεοδιασκέψεις.

Handelsblatt/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Μετ’ εμποδίων η τηλεκπαίδευση – Έλλειψη σε tablet, χωρίς τεχνογνωσία οι καθηγητές"

Αντιπαράθεση Τασούλα - Βαρουφάκη για το βίντεο στην πρόσοψη της Βουλής

«Επ΄ουδενί θεωρώ απειλή για τη δημοκρατία τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα ήταν κατάντημα για τη δημοκρατία μας αν την απειλούσε ένα βίντεο 3,5 λεπτών για να τιμηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε η προβολή τρίλεπτου βίντεο στην πρόσοψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια δημοκρατική χώρα, είναι απόλυτα ενσωματωμένες στο δημοκρατικό πολίτευμα, προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της χώρας και είμαστε τουλάχιστον υποχρεωμένοι, ως θεσμικοί παράγοντες να τις τιμούμε. Να τις τιμούμε, με κεφαλαία γράμματα! Η ημέρα εκείνη, η 21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί με ΠΥΣ από το 1998, και είναι στοιχειώδης υποχρέωση μας, σε εποχές περίκλειστες, σε εποχές που δεν μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις, να δείχνουμε την ευγνωμοσύνη και την τιμή που έχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις- τις οποίες επ' ουδενί θεωρώ απειλή για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, αλλά θεωρώ ότι προστατεύουν τη χώρα και επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο όλο αυτόν τον καιρό που η χώρα έχει αυτή τη διπλή περιπέτεια ,και της απειλής από την Τουρκία και της απειλής από την πανδημία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Τιμούμε και τους ανθρώπους που έχουν πόλεμο στις ΜΕΘ όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις, σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και προσέθεσε ότι η διαφωνία είναι συμβολική και αισθητική γιατί «το τανκ προβεβλημένο στην πρόσοψη της Βουλής είναι μομφή για μια χώρα που έχει περάσει το ένα πραξικόπημα μετά το άλλο».

«Θέλετε να προβάλλουμε τους αγώνες των παιδιών στο Τεπελένι; Να το κάνουμε. Αλλά το τανκ έχει ένα συμβολισμό, που αν δεν καταλαβαίνετε ποιος είναι, πάω πάσο», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

tank-vouli_2

«Το να προβάλλουμε στιγμιότυπα από ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών όπλων εντάσσεται στην τιμή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν έχει καμία σχέση ο συμβολισμός που είπατε με αυτό που καθένας βλέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις με τιμή και υπερηφάνεια. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων με το πολίτευμα, η οποία υπήρχε πριν από 50 χρόνια. Είναι άλλη χώρα, άλλες Ένοπλες Δυνάμεις άλλη κατάσταση. Θα ήταν κατάντημα για τη δημοκρατία αν την απειλούσε ένα βίντεο 3,5 λεπτών», επέμεινε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Έχετε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και προχωράτε στην πόλωση και τον αυταρχισμό», είχε δηλώσει νωρίτερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και έκανε λόγο για σταδιακή διάβρωση της δημοκρατίας. «Είδαμε πρόσφατα και αυτό το θέαμα με την προβολή ενός τανκ στο κτίριο της Βουλής. Είναι μια μεταμοντέρνα έκδοση της ΥΕΝΕΔ-οποίησης της Ελλάδας! Ντροπή μας! Το τανκ στον Έβρο να το δω σαν σύμβολο της εθνικής ασφάλειας και της κυριαρχίας. Το τανκ στην πλατεία Συντάγματος προβεβλημένο στην πρόσοψη της Βουλής είναι μια ντροπή για τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμη αναφέρθηκε και στα επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου σε βάρος των βουλευτών κατηγορώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για καταστρατήγηση του Συντάγματος. «Είναι μια διολίσθηση προσχεδιασμένη εδώ και καιρό», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης και τόνισε ότι η επιβολή νεοφιλελεύθερων πρακτικών απαιτεί όλο και μεγαλύτερες δόσεις αυταρχισμού.

Κατήγγειλε δε ότι «η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου», την οποία επικαλέστηκε το ΣτΕ στην απόφαση του επί της προσφυγής του ΜέΡΑ25 για την απαγόρευση των συναθροίσεων, «είναι ένα χαρτί που προκαλεί ντροπή για το κατάντημα και την υπονόμευση της επιστημονικής επιτροπής από την κυβέρνηση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αντιπαράθεση Τασούλα - Βαρουφάκη για το βίντεο στην πρόσοψη της Βουλής"

Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικο το σκηνικό και την Πέμπτη (26/11)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές το πρωί στην βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές
της, ωστόσο παγετός προβλέπεται να σημειωθεί κατά τόπους τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια έως 14 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες σε Εύβοια, Σποράδες και ανατολική Στερεά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά και τα νότια 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ, που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Αίθριος
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικο το σκηνικό και την Πέμπτη (26/11)"

Ερντογάν: Στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή και υποσχέθηκε… αντίποινα

Αντίποινα υποσχέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Μετά τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε λόγο για απάντηση επί του πεδίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή, υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν πίσω από την εντολή για τον έλεγχο και προειδοποίησε ότι το υλικό από τις κάμερες με την έφοδο θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο για τις κατάλληλες ενέργειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε μάλιστα για «επίθεση» Ελλάδας και Κύπρου.

«Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου, στο ζήτημα της ανατ. Μεσογείου, πάντα συμπεριφερθήκαμε με υπομονή και ψυχραιμία. Αλλά τί κρίμα, παρά αυτή την υπομονετική και ψύχραιμη στάση μας, να που στο τέλος επιτέθηκαν σε ένα εμπορικό μας πλοίο που μετέφερε φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη για την αντιμετώπιση των αναγκών της. Αυτό δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Κι εδώ πάλι καπετάνιος ένας Έλληνας. Δυστυχώς, παρενόχλησαν και το πλήρωμα μετά την επιβίβαση στο πλοίο. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Κι αυτό το υλικό απεστάλη και θα αποσταλεί όπου κριθεί απαραίτητο», δήλωσε.

Αντίποινα σε ελληνικό πλοία μελετά η Τουρκία, σύμφωνα με «Γενί Σαφάκ»

Την ίδια ώρα, η προσκείμενη στην κυβέρνηση Ερντογάν εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σε δημοσίευμά της σήμερα υποστηρίζει ότι ο τουρκικός στόλος είναι σε επιφυλακή κι ότι επίκεινται αντίποινα καλά ελληνικών πλοίων.

«Επειδή ήταν Έλληνας ο διοικητής που οργάνωσε την επιδρομή, στο τραπέζι υπάρχει ως χαρτί και τα αντίποινα σε ελληνικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο», προαναγγέλλει η εφημερίδα, προειδοποιώντας επίσης ότι θα υπάρξουν σίγουρα τουρκικά αντίποινα αν συμβεί ξανά παρόμοια ενέργεια.

«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την Τουρκία να απαντήσει ‘με το ίδιο νόμισμα’ σε παρόμοια ενέργεια. Στο τραπέζι εξετάζεται ακόμη και το χαρτί της εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, απέναντι στα τόσα εμπορικά πλοία με σημαία Ελλάδας που πλέουν στην ανατ. Μεσόγειο. Τα πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού είναι επίσης σε επιφυλακή στα ανοικτά της Λιβύης για πιθανή νέα παρενόχληση ή πρόκληση μετά το συμβάν».

Η «Γενί Σαφάκ» ισχυρίζεται επίσης ότι θα απαιτηθεί και «συγνώμη» πέρα από το διάβημα διαμαρτυρίας, στο οποίο προέβη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Στοχοποίησε τον Έλληνα διοικητή και υποσχέθηκε… αντίποινα"

Απεργία ΜΜΜ: Κανονικά το Τραμ ως τις έξι το απόγευμα – Κατεβάζουν ρολά Μετρό και ΗΣΑΠ για 24 ώρες

Αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με την αυριανή απεργία (26.22.2020) της ΣΤΑΣΥ, καθώς το Τραμ αύριο θα λειτουργήσει κανονικά μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Αντίθετα Μετρό και ΗΣΑΠ θα έχουν 24ωρη απεργία όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Το συντονιστικό Ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. αποφάσισε τον επανακαθορισµό της κινητοποίησης 26/11/2020.

Οι Ηλεκτροδηγοί της ΣΤΑΣΥ έχουµε σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων διαχρονικά και ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της πανδηµίας.

Με γνώµονα αυτό και σεβόµενοι το επιβατικό κοινό, αναπροσαρµόζουµε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία της 26/11/2020 σε στάση εργασίας από 18:00 έως λήξη της κυκλοφορίας.

Τονίζουµε ότι παραµένουµε σε εγρήγορση και θα σταθούµε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί να διαταράξει της εργασιακές σχέσεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία ΜΜΜ: Κανονικά το Τραμ ως τις έξι το απόγευμα – Κατεβάζουν ρολά Μετρό και ΗΣΑΠ για 24 ώρες"

Κορωνοϊός: Στα 2.152 τα νέα κρούσματα - 597 οι διασωληνωμένοι - 87 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.152 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97288, εκ των οποίων το 53.2% άνδρες.

4849 (5.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 25291 (26.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 170 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 87 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 759 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ανέφερε ότι 633 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη. Σημείωσε ακόμα ότι η πίεση εξακολουθεί να είναι μεγάλη σε Ημαθία, Λάρισα και Μαγνησία.

Αναλυτικά:

6 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
• 383 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 633 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 59 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 39 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
• 39 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
• 69 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
• 106 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 7 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
• 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

47 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μεέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.152 τα νέα κρούσματα - 597 οι διασωληνωμένοι - 87 θάνατοι"

Κανονικά οι πτήσεις λόγω αναστολής απεργιακών κινητοποιήσεων

Αναστέλλουν τις εξαγγελθείσες απεργιακές τους κινητοποιήσεις για αύριο και μεθαύριο οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων (AFISO).

Ως εκ τούτου κανονικά θα πραγματοποιούν οι πτήσεις από και προς τους ελληνικούς αερολιμένες.

Μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων η AEGEAN και η Olympic Air επαναφέρουν τις πτήσεις και προχωρούν εκ νέου σε τροποποίηση του πρόγραμμά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή επικοινωνήσουν στα κάτωθι τηλέφωνα:

Για την AEGEAN: 8011120000 (από σταθερό), 2106261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air: 8018010101 (από σταθερό), 2103550500 (από κινητό).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/indicator

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά οι πτήσεις λόγω αναστολής απεργιακών κινητοποιήσεων"

Πώς θα αποζημιώνονται οι καταναλωτές σε περίπτωση αποκλίσεων στις ταχύτητες internet του συμβολαίου τους

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η διαδικασία αποζημίωσης από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις αποκλίσεις από τις διαφημιζόμενες και τις πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο ίντερνετ θα ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες της σύνδεσής τους, και όχι μόνο για τις ονομαστικές και διαφημιζόμενες ταχύτητες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, οι πάροχοι σταθερών δικτύων πρόσβασης υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη, μέγιστη και συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους. Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους συνδρομητές όσο και τους υφιστάμενους συνδρομητές ενός παρόχου.

Έτσι, ένας νέος συνδρομητής θα μπορεί, στο πλαίσιο της προσυμβατικής ενημέρωσης, να λαμβάνει πληροφόρηση για τις ταχύτητες που μπορεί να αναμένει στη σύνδεσή του, πριν την υπογραφή της σύμβασης. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο από τα καταστήματα όσο και από την ιστοσελίδα ή τις γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του παρόχου. Παρόμοια, ένας υφιστάμενος συνδρομητής θα μπορεί να ενημερώνεται για τις ταχύτητες σύνδεσης είτε τηλεφωνικά είτε από την ιστοσελίδα του παρόχου (π.χ. μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στην ιστοσελίδα του παρόχου).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ενημέρωση για τις ταχύτητες σύνδεσης αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα.

Παραδείγματα δυνατών επανορθώσεων ή αποζημιώσεων είναι:

• η έκπτωση στον λογαριασμό,

• η δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα λήψης ή/και αποστολής δεδομένων, πλησιέστερη στην ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά (εφόσον υπάρχει τέτοιο πακέτο), χωρίς να χρειάζεται να καταβληθεί από τον συνδρομητή τέλος για την πρόωρη διακοπή/καταγγελία μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να δίνεται ακόμα και μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών σύνδεσης (όπως από VDSL σε ADSL),

• η επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου, ή

• ο συνδυασμός αυτών. Σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων του 30% για ADSL δίκτυα και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (π.χ. VDSL, Fiber To The Home-FTTH) από την τιμή της ελάχιστης ταχύτητας για την οποία ενημερώθηκε, ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης, εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών (με εξαίρεση τις υποχρεώσεις του συνδρομητή για καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού ή κατασκευής σύνδεσης στο δίκτυο).

Αναλυτικά εάν διαπιστωθούν σημαντικές συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα εντός 30 ημερών από την υποβολή του παραπόνου/καταγγελίας, ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, είτε είναι ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, αζημίως. Στην περίπτωση αυτή, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι υποχρεώσεις των μερών όσον αφορά την καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού, όπως αυτές ίσχυαν κατά την τελευταία συναφθείσα μεταξύ αυτών σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στο διάστημα των 30 ημερών δεν προσμετρώνται τυχόν καθυστερήσεις που οφείλονται στο συνδρομητή, όπως ακύρωση επίσκεψης τεχνικού με υπαιτιότητα του συνδρομητή. Στην περίπτωση αυτή, ο συνδρομητής θα πρέπει να ενημερωθεί από τον πάροχο για τη νέα ημερομηνία από την οποία αποκτά το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης αζημίως. Σε κάθε περίπτωση, ο πάροχος δύναται να δώσει στο συνδρομητή το δικαίωμα αυτό και πριν εκπνεύσει το διάστημα των 30 ημερών.

Η υποβολή παραπόνων από τους συνδρομητές για αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα, θα γίνεται μέσω της υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών της κάθε εταιρείας και θα εκκινεί διαδικασία ελέγχου του παραπόνου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και διενέργεια μετρήσεων από την πλευρά των συνδρομητών, με βάση τα μετρητικά εργαλεία που παρέχει η κάθε εταιρεία/πάροχος. Επίσης, οι πάροχοι θα επικαιροποιούν τις τιμές των ταχυτήτων σύνδεσης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και οι συνδρομητές θα έχουν δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, εφόσον υποβαθμίζονται οι ήδη παρεχόμενες ταχύτητες.

Ο έλεγχος μιας καταγγελίας ορίζεται ότι πρέπει να γίνεται σε ώρες αιχμής είτε στη ροή καθόδου ή στη ροή ανόδου ή και στις δύο ροές, ανάλογα με το παράπονο/καταγγελία του συνδρομητή. Γενικότερα, η εξέταση του παραπόνου ή της καταγγελίας από τον πάροχο πρέπει να είναι συναφής με τις συνθήκες υπό τις οποίες παρατηρήθηκε από το συνδρομητή (όπως χρόνος όπου αναφέρθηκε το παράπονο/καταγγελία, ή απόσταση από σταθμό βάσης).

Επιπλέον, θα υπάρχει και προσωποποιημένη ενημέρωση στους υφιστάμενους συνδρομητές για τις αλλαγές των όρων της σύμβασης, μέσω του λογαριασμού τους ή μέσω SMS ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οι συνδρομητές μπορούν να επικοινωνούν με τους παρόχους για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες διαδικασίες, καθώς και να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω ιστοσελίδες των παρόχων για το Ανοιχτό Διαδίκτυο:

Cosmote: https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/anoikto_diadiktyo.html

Nova: https://www.nova.gr/el/politiki-anoiktou-diadiktiou

Vodafone: https://www.vodafone.gr/vodafone-ellados/oroi-ypiresion-prosvasis-sto-diadiktyo/

Wind: https://www.wind.gr/gr/netneutrality/

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα αποζημιώνονται οι καταναλωτές σε περίπτωση αποκλίσεων στις ταχύτητες internet του συμβολαίου τους"

Τηλεργασία: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου - Υποχρεωτικά στο 50% για τις επιχειρήσεις

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία εώς τη 31η του Δεκέμβρη για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από εξ αποστάσεως.

Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της  με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι στα 3.000.

Παρατείνεται το κυλιόμενο ωράριο

Έως 31/12 παρατείνεται σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Για παράδειγμα εάν το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ως εξής:

  • Το ¼ στις 08:00 π.μ.
  • Το ¼ στις 08:30π.μ.
  • Το ¼ στις 09:00 π.μ.
  • Το ¼ στις 09:30 π.μ.

Παράλληλα, για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Τηλεργασία: Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου - Υποχρεωτικά στο 50% για τις επιχειρήσεις"

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση

Τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά και αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το χωροταξικό - πολεοδομικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το υπουργείο Ενέργειας παρουσιάζει το νομοσχέδιο και τις αλλαγές σε μορφή ερωταπαντήσεων. 

1. Τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο με λίγα λόγια;

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας αποτελεί μια μεταρρύθμιση για το περιβάλλον, για την ιδιοκτησία, για την ανάπτυξη. Κάνουμε τα εξής:

  • Απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης για να το κάνουμε φιλικότερο στις επενδύσεις.
  • Δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  • Ενεργοποιούμε τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, θέτοντας όμως στέρεες βάσεις, καθώς στηριζόμαστε στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και με αυτό τον τρόπο απαντούμε σε ένα χρόνιο αίτημα, ιδίως των ιδιοκτητών διατηρητέων.
  • Εκσυγχρονίζουμε το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και επιταχύνουμε την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες.
  • Απαλλάσσουμε από την ομηρία των «αιώνιων» ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πολλούς ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα.
  • Δίνουμε μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, αλλά εκσυγχρονίζουμε παράλληλα όλες τις διατάξεις για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία διότι θέλουμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις.
  • Παράλληλα αντιμετωπίζουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, το μεγάλο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Προχωρούμε μετρημένα, χωρίς να αιφνιδιάζουμε τους ιδιοκτήτες, αλλά και αποφασιστικά, καθώς η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ευρώπη και στο συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Βασικό μας εργαλείο είναι εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία θα οριστεί ειδικός συντονιστής. Σήμερα η Ελλάδα καλύπτεται από Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μόνο στο 20% της επικράτειάς της. Με το δικό μας φιλόδοξο σχέδιο, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης όλη η Ελλάδα θα έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέχρι το 2028 και πάντως μέχρι το 2023 θα έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όλες οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

2. Ποια είναι η φιλοσοφία αυτού του νομοσχέδιου;

Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει:

  • Να στηρίξει την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις, με μέτρα όπως ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος των χρήσεων γης και η ενθάρρυνση ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα.
  • Να συνδυάσει τον προηγούμενο στόχο με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς –μεταξύ άλλων- περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση παράλληλα με την εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
  • Να προστατεύσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας με παρεμβάσεις όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η διευκρίνιση του καθεστώτος των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, αλλά και η επιτάχυνση των πολεοδομικών σχεδίων.

3. Γιατί περιορίζετε την εκτός σχεδίου δόμηση;

H εκτός σχεδίου δόμηση είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Εμείς ερχόμαστε και βάζουμε μια τάξη, εφαρμόζοντας αυτά που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Στόχος είναι οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αξιοποιούν την περιουσία τους, αλλά με κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Και η προστασία του περιβάλλοντος αυξάνει τελικά την αξία της ιδιοκτησίας.

Με το νομοσχέδιο αυτό, λοιπόν, μειώνουμε κατά 10% τους συντελεστές δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καταργούμε τις παρεκκλίσεις αρτιότητας. Δηλαδή, τις παρεκκλίσεις που αφορούσαν σε οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων. Μιλάμε για παρεκκλίσεις που δεν υπήρχαν παλαιότερα στην Ελλάδα και εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1962, θεωρητικά για ένα μεταβατικό διάστημα. Ωστόσο, δεν θέλουμε όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Όσοι ιδιοκτήτες θέλουν να χτίσουν με βάση το υπάρχον καθεστώς έχουν τουλάχιστον 6 χρόνια να το κάνουν.

Ειδικότερα, εντός της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου των δύο ετών (με έναρξη από την ψήφιση του νομοσχεδίου), οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας, χωρίς όμως να «μετράει» ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες του δασαρχείου ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η δε οικοδομική άδεια ισχύει για 4 επιπλέον χρόνια.

Συμπερασματικά, οι ιδιοκτήτες που έχουν λόγους να βιάζονται για την αξιοποίηση της περιουσίας τους έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 6 χρόνια για να το κάνουν. Από την άλλη, όσοι ιδιοκτήτες δεν βγάλουν οικοδομική άδεια κατά τη μεταβατική περίοδο θα μπορούν να χτίσουν βάσει των όσων θα ορίσουν τα τοπικά ή ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα στις περιοχές όπου υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός. Δεν υπάρχει σήμερα πρόβλημα αξιοποίησης σε αυτές τις περιοχές που καλύπτουν το 20% της χώρας και συμπεριλαμβάνουν ήδη σήμερα αρκετά νησιά. Απλώς, στις περιοχές που υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός, η οικιστική ανάπτυξη γίνεται με τάξη. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Όσον αφορά, δε, στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, η εκπόνησή τους θα ξεκινήσει από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, από τις περιοχές δηλαδή που υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για οικοδομική δραστηριότητα. Και αυτό για να μην υπάρξει κανένα κενό στη μετάβαση. Τα πολεοδομικά σχέδια θα λαμβάνουν φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες και το μέγεθος των οικοπέδων κάθε περιοχής. 

4. Μιλάτε για τοπικά πολεοδομικά σχέδια, όμως ένας Θεός ξέρει πότε θα εκδοθούν αυτά!

Η ταχεία κατάρτιση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνολικά για την κυβέρνηση. Για αυτόν τον λόγο μπαίνει σε άμεση εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα χωρικού σχεδιασμού που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Στόχος είναι να έχει καλυφθεί όλη η χώρα μέχρι το 2028. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι μέχρι το Β’ τρίμηνο του 2023 θα έχουν εγκριθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε περίπου 350 δημοτικές ενότητες, δηλαδή περίπου στο 32% της χώρας. Στις περιοχές έντονου οικοδομικού ενδιαφέροντος (πχ νησιά και τουριστικές περιοχές) τα σχέδια θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη πιο νωρίς, μιας και έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Για να το πετύχουμε αυτό:

  • Εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (160 εκατ. Ευρώ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (40 εκατ. Ευρώ)
  • Ορίζουμε Συντονιστή που θα προωθήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, την επιτάχυνση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, και την επίλυση κάθε προβλήματος που τυχόν θα ανακύπτει.
  • Αξιοποιούμε πιστοποιημένους ιδιώτες μηχανικούς για να επιταχύνουμε την αξιολόγηση των πολεοδομικών μελετών.

5. Τι κάνετε για τις ιδιοκτησίες άνω των 4 στρεμμάτων;

Δεν αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 στρέμματα και άνω, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Εδώ παραμένει σε ισχύ η σημερινή νομοθεσία διότι το κράτος, όπως καταδείχθηκε στη διαβούλευση, δημιούργησε την πεποίθηση στους ιδιοκτήτες από το 2003 ότι μπορούν να χτίζουν υπό συγκεκριμένους όρους και τώρα δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για τους δρόμους, χωρίς τη μεσολάβηση ενός χρονικού διαστήματος.

6. Τι αλλάζει στη χωροθέτηση οικονομικών δραστηριοτήτων;

Ο περιορισμός της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, συνδυάζεται με σημαντική ενίσχυση του σχεδιασμού και της οργανωμένης χωροθέτησης. Έτσι περιορίζεται, για παράδειγμα, ο συντελεστής δόμησης για μεμονωμένες βιομηχανικές δραστηριότητες, και μάλιστα κατά 33%. Από την άλλη, τόσο στα επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία όσο και στους οργανωμένους υποδοχείς που αφορούν άλλες δραστηριότητες (εφοδιαστική κλπ.) αυξάνονται αισθητά οι συντελεστές δόμησης. Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και προστιθέμενη αξία για την οικονομία, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη. Επιδιώκουμε, δηλαδή, την οργανωμένη και φιλική στο περιβάλλον επιχειρηματική ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της διαβούλευσης αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο η αρχική διάταξη για τις Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).

7. Τι αλλάζει στα ζητήματα πολεοδομίας;

Οι μεταρρυθμίσεις στα πολεοδομικά ζητήματα διαμορφώθηκαν μετά από εκτεταμένη διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Η βασική φιλοσοφία που τις διαπνέει είναι η εξής: Να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή πολιτών και μηχανικών. Συγκεκριμένα:

  • Επιταχύνεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών και ενισχύεται η ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης. Πλέον το σύνολο των οικοδομικών αδειών εκδίδεται αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες εγκρίσεις.
  • Στην περίπτωση των οικοδομικών αδειών κατηγορίας 1 και 2 θεσμοθετείται ελαφριά διαδικασία υποχρεωτικής προέγκρισης. Κατά τη διαδικασία αυτή η υπηρεσία ελέγχει κάποια βασικά στοιχεία της άδειας και στη συνέχεια η άδεια εκδίδεται -με ευθύνη φυσικά του μηχανικού- με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρόκειται για ψηφιακή τομή που εξοικονομεί στους πολίτες χρόνο και χρήματα. Επιπλέον, διασφαλίζεται περαιτέρω η διαφάνεια καθώς περιορίζεται σημαντικά η επαφή με τη δημόσια διοίκηση.
  • Μείζον συμπληρωματικό στοιχείο της αναμόρφωσης των οικοδομικών διαδικασιών είναι η ενεργοποίηση, από την αρχή του 2021, της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων/Ιδιοκτησιών. Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα αποκτάται μια πλήρης εικόνα των χαρακτηριστικών κάθε κτίσματος στη χώρα, και γίνεται αποφασιστικό βήμα στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης.
  • Αντιμετωπίζεται μεγάλος αριθμός ελλείψεων ή ασαφειών του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Έτσι ενισχύεται και επιταχύνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, και παρέχεται ευελιξία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, χωρίς να αυξάνονται οι συνολικοί όγκοι των κτιρίων. Ενδεικτικά:
  • Διευκολύνεται η τοποθέτηση του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου σε επαφή με ένα ή περισσότερα όρια του οικοπέδου.
  • Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται ηλιακά αίθρια, κατακόρυφα φρεάτια στην περίπτωση που ξεκινούν κάτω ή από την στάθμη του οριστικά διαμορφωμένου εδάφους.
  • Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κατ’ όγκον εκμετάλλευσης δεν προσμετρώνται χώροι του υπογείου κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους και άνω, ο όγκος των ασκεπών κατασκευών για την υποδοχή στοιχείων νερού.
  • Στα ειδικά κτίρια και κτίρια μικτής χρήσης, πέραν του 50% των υπογείων χώρων που σήμερα μπορεί να προορίζονται για κύρια χρήση χωρίς προσμέτρηση στον σ.δ, το υπόλοιπο 50% δύναται να αποτελεί χώρο κύριας χρήσης με προσμέτρηση στον σ.δ., ενώ όταν χρησιμοποιείται για βοηθητικές χρήσεις αυτές δύνανται τοποθετούνται και σε επεκτάσεις υπογείων (το ίδιο για το λεβητοστάσιο).

8. Τι είναι η μεταφορά συντελεστή δόμησης και ποιοι κερδίζουν από αυτή;

Σήμερα έχουμε από τη μια μεριά ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων που δεν μπορούν να χτίσουν αξιοποιώντας τον συντελεστή δόμησης τον οποίο θα δικαιούνταν υπό άλλες συνθήκες. Και από την άλλη, έχουμε περιοχές στις οποίες με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια γίνεται να κτίσει κάποιος αξιοποιώντας μεγαλύτερο συντελεστή από αυτόν που διαθέτει σήμερα.

Ουσιαστικά, λοιπόν, μεταφέρουμε το «περίσσευμα» συντελεστή δόμησης από περιοχές και κτίρια στις οποίες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί -π.χ. διατηρητέα- σε περιοχές όπου υπάρχει «έλλειμμα». Δημιουργούμε έτσι, όφελος και για τις δύο μεριές ιδιοκτητών και λύνουμε ένα πρόβλημα που «σέρνεται» από το 1978, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομολογία του ΣτΕ. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό;

  • Δημιουργούμε έναν μηχανισμό, την Ψηφιακή Τράπεζα Γης, που θα επιτρέπει την αποδοχή και προσφορά συντελεστή δόμησης ψηφιακά, γρήγορα και απρόσωπα, χωρίς αυτός να γίνεται αντικείμενο συναλλαγής.
  • Προσδιορίζουμε τις προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ). Η μεταφορά συντελεστή δόμησης δεν θα γίνεται άναρχα, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και με ξεκάθαρους κανόνες. Έτσι εξασφαλίζεται ότι δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας ολόκληρων περιοχών. Παράλληλα, αποκλείεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης.
  • Υλοποιούμε επιτέλους τη δυνατότητα αποζημίωσης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες αυτοί επωμίζονται μονομερώς το αυξημένο κόστος συντήρησης αυτών των κτιρίων και ταυτόχρονα δεν μπορούν να επωφεληθούν από τους συντελεστές δόμησης που ισχύουν στις όμορες περιοχές. Με την προβλεπόμενη ρύθμιση, προστατεύονται και η πολιτιστική κληρονομικά και η ιδιοκτησία, καθώς μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης οι ιδιοκτήτες διατηρητέων αποζημιώνονται για τους περιορισμούς στην αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Επιπλέον, ορίζουμε ότι όποιος αγοράζει συντελεστή θα οφείλει να καταβάλει στον δήμο ένα επιπλέον 5% που θα προορίζεται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων.

9. Τι πολεοδομικές καινοτομίες έχει αυτό το νομοσχέδιο;

  • Θεσπίζονται η «απόσυρση» κτιρίων και απαλλοτρίωση ορόφων: Εισάγονται καινοτόμα πολεοδομικά εργαλεία στο πλαίσιο του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Συγκεκριμένα, παρέχονται στους ιδιοκτήτες κίνητρα για «απόσυρση» κτιρίων προκειμένου να ανανεωθεί το κτιριακό δυναμικό, ενώ το κράτος αποκτά τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης ορόφων. Για την «απόσυρση» κτιρίων, που θα γίνεται με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών θεσπίζονται σχετικά κίνητρα. Για την απαλλοτρίωση ορίζεται να υπάρχει εύλογη αποζημίωση των ιδιοκτητών και θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. πρόσφατη περίπτωση ξενοδοχείου στην Ακρόπολη).
  • Δίνεται μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης σε ενεργειακά κτίρια: Κτίρια που κατασκευάζονται με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης θα δικαιούνται επιπλέον συντελεστή δόμησης. Η παρέμβαση αυτή συνδυάζεται με άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προωθούν την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή εξοικονόμηση.
  • Παρέχονται κίνητρα για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτιρίων για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
  1. Η δυνατότητα εγκατάστασης κατασκευών, όπως ειδικές ράμπες εκτός της ρυμοτομικής γραμμής.
  2. Η προσθήκη ανελκυστήρων σε κτίρια, όπου δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στην αρχική οικοδομική άδεια.
  3. Κατασκευές που εξυπηρετούν άτομα με ειδικές ανάγκες (πλατύσκαλα, ανελκυστήρες) δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.

Αυτές οι ρυθμίσεις εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καλύψει η χώρα μας το χαμένο έδαφος στον τομέα της προσβασιμότητας εξασφαλίζοντας ότι κανένας συμπολίτης μας δεν θα νιώθει αποκλεισμένος στην καθημερινότητά του.

10. Τι κάνετε τους πολίτες που έχει απαλλοτριωθεί το ακίνητό τους από τους δήμους, αλλά δεν αξιοποιείται ποτέ;

  • Εξορθολογίζεται το σύστημα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, με στόχο την προστασία της περιουσίας των πολιτών που παραμένει σήμερα όμηρος της γραφειοκρατίας. Συγκεκριμένα:
  1. Προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων εάν παρέλθει μεγάλο διάστημα από την υποβολή τους.
  2. Ορίζεται επίσης ότι μια ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να επανεπιβληθεί μόνο μία φορά.

Έτσι απελευθερώνονται οι ιδιοκτήτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια ατέρμονη διαδικασία επανεπιβολής ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων της περιουσίας τους.

11. Τι αλλάζει στις χρήσεις γης και τι νοιάζει τους πολίτες;

Μπαίνουν οι βάσεις για την απλοποίηση των χρήσεων γης, με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Στόχος μας, με απλά λόγια, είναι να ξέρουν πολίτες και επενδυτές πού μπορούν να χτίσουν τι και να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τη γη τους χωρίς απαρχαιωμένους περιορισμούς που αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα.

  • Μειώνονται οι γενικές χρήσεις - με Προεδρικό Διάταγμα που θα προωθηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νέου νόμου - ώστε το σύστημα να είναι πιο ευέλικτο, και να διευκολύνει τις μικτές χρήσεις γης, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Στόχος είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τις χρήσεις να γίνει πιο λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.
  • Καθιερώνεται η Εθνική Ονοματολογία Χρήσεων Γης που θα εφαρμόζεται σε όλα τα είδη σχεδίων χρήσεων γης με ενιαίο τρόπο.
  • Αντιστοιχίζονται οι χρήσεις γης με τους σχετικούς ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) και με τις κατηγορίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στόχος είναι να υπάρχει μια «κοινή γλώσσα» μεταξύ χωροταξίας, περιβαλλοντικής πολιτικής και οικονομίας, ώστε πολίτες και επενδυτές να ξέρουν πού μπορούν να χτίσουν τι, χωρίς να χάνονται στο λαβύρινθο των διαφορετικών όρων και συστημάτων αδειοδότησης.

Όλη αυτή η παρέμβαση είναι ένα βαθιά αναπτυξιακό μέτρο.

12. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του νομοσχεδίου για το κτηματολόγιο, πράγμα που νοιάζει τόσο πολύ τους πολίτες;

To Kτηματολόγιο που είναι σημαντικό εργαλείο για τις κτηματικές συναλλαγές το περιβάλλον και την ανάπτυξη, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν. Για αυτό τον λόγο:

  • Ενεργοποιείται το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο: Ενεργοποιείται, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός 6 μηνών για να δοθεί επαρκής χρόνος συμμόρφωσης στους ιδιοκτήτες, το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης ακινήτου. Πλέον ορίζεται ότι το πρόστιμο αυτό θα εξαρτάται όχι μόνο από την αξία του ακινήτου, αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης. Το ύψος του εν λόγω προστίμου θα κυμαίνεται από τα 300 στα 2000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης. Είναι ένα μέτρο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η κτηματογράφηση στη χώρα μας. Όσοι για διαφόρους λόγους δεν έχουν κάνει δήλωση θα έχουν επαρκή χρόνο να το κάνουν, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούν να κρατούν ομήρους όσους συνεπείς είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην πολιτεία.
  • Δίνεται παράταση για ένα έτος στις οριστικές εγγραφές στο Κτηματολόγιο για τις 297 περιοχές της χώρας στις οποίες η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν το 2006. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ως τις 31/12/2021, και λαμβάνοντας υπόψιν τις συνέπειες και τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, να γλιτώσουν τον χαρακτηρισμό της περιουσίας τους ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

13. Τι ρυθμίσεις φέρνει αυτό το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα;

Ρυθμίζονται επιμέρους θέματα αυθαιρέτων. Όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται επιμέρους θέματα αυθαιρέτων που προέκυψαν από τη διαδικασία υπαγωγής τους σε τακτοποίηση. Ειδικότερα:

  • Εντάσσονται στην κατηγορία 4 και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οι εξής περιπτώσεις:

- αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο.
- αυθαίρετες κατασκευές σε ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ανεξαρτήτως του ποσοστού υπέρβασης της κάλυψης ή της δόμησης, όταν αυτές δεν ξεπερνούν τα 50 τ.μ. σε συνολική δόμηση.
- κατασκευές που έγιναν βάσει νόμιμης οικοδομικής άδειας, όταν έγιναν επί ακινήτου που κατόπιν κατατμήθηκε, και υπερβαίνουν την προβλεπόμενη δόμηση και κάλυψη, όπως αυτή υπολογίζεται επί του ακινήτου που διαμορφώθηκε μετά την κατάτμηση. (Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου κατά περισσότερο από 20 εκ.).

  • Αναστέλλονται οι κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις της Κατηγορίας 5 για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, ακίνητα που αποκτώνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού, ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, ακίνητα που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing και επανέρχονται στη χρήση του κυρίου ή επικαρπωτή τους μετά τη λύση ή λήξη της σύμβασης, ακίνητα που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 (Α’ 94).

14. Πείτε μας, δηλαδή, για όσους ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, τι προσθέτει αυτό το νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο αυτό:

  • Βάζει τάξη στην εκτός σχεδίου δόμηση.
  • Προάγει την οργανωμένη επιχειρηματική ανάπτυξη.
  • Δίνει κίνητρα για κτίρια φιλικά στο περιβάλλον.
  • Παρέχει τη δυνατότητα για «απόσυρση» κτιρίων και απαλλοτρίωση ορόφων.
  • Και, κυρίως, θέτει τις βάσεις για γρήγορη και μαζική εκπόνηση τοπικών και πολεοδομικών σχεδίων, πράγμα που είναι μια μεγάλη περιβαλλοντική και χωροταξική τομή που θα αλλάξει ριζικά την ίδια τη χωροταξική πολιτική της χώρας

15. Και στα εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων τι έχετε να πείτε;

Το νομοσχέδιο αυτό προστατεύει και αναβαθμίζει την ακίνητη περιουσία των πολιτών με μια σειρά από παρεμβάσεις:

  • Ενεργοποιεί τη διαδικασία μεταφοράς συντελεστή (κέρδος για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων και όχι μόνο).
  • Εξορθολογίζει το σύστημα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, τερματίζοντας την ομηρία πολλών ιδιοκτητών.
  • Εκσυγχρονίζει τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό -πχ μέσω της επιτάχυνσης έκδοσης οικοδομικών αδειών- με προφανές όφελος για πολίτες και μηχανικούς.
  • Και απλοποιεί τις χρήσεις γης, πράγμα εξαιρετικά θετικό για επενδυτές και τους ιδιοκτήτες συνολικά.
Συνολικά το νομοσχέδιο είναι μια μεταρρύθμιση για την ανάπτυξη με πράσινο χρώμα. Ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό νομοσχέδιο, καταλήγει το υπουργείο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση"

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Νεκρός 37χρονος, πατέρας τριών παιδιών

Άλλη μια ανθρώπινη τραγωδία εν μέσω της πανδημίας καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη με θύμα έναν 37χρονο οικογενειάρχη, ο οποίος είχε νοσήσει από κορωνοϊό.

Ο πατέρας τριών μικρών παιδιών έχασε χθες βράδυ τη ζωή του, μετά από μάχη που έδωσε με τον φονικό ιό επί δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, o 37χρονος από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, καθώς είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, γνωρίζοντας το πρόβλημά του, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς φοβόταν μη νοσήσει από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του άτυχου άντρα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα, με πόνους στο σώμα, έντονο βήχα και πυρετό. Σε συνεννόηση με τον γιατρό του, έγινε η εισαγωγή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου μετά από τεστ διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός σε κορωνοϊό.

Επί μία εβδομάδα, νοσηλευόταν με παροχή οξυγόνου. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Μέσα σε δύο μέρες ο 37χρονος πατέρας δεν άντεξε και έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες το βράδυ.
Συντετριμμένοι οι δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν την τραγική κατάληξη που είχε ο 37χρονος, ο οποίος άφησε πίσω του τρία μικρά παιδιά. Αυτό που θέλουν να επισημάνουν είναι το πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο ιός όχι μόνο για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, αλλά και για τους νέους, ειδικά αν ταλαιπωρούνται και από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.


voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Νεκρός 37χρονος, πατέρας τριών παιδιών"

ΑΔΕΔΥ: Σε 24ωρη απεργία αύριο – Ποιοι συμμετέχουν

Σε 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία προχωράει αύριο Πέμπτη 26 Νοεμβρίου η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τι ζητάει:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
  • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλιο.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».

Απεργία για αύριο κήρυξε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας το οποίο ζητά:

  • Μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.
  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
  • Άμεση δημιουργία πολλών νέων κλινών ΜΕΘ.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, όχι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
  • Πύκνωση δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους.
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην ισχύει καμία απόλυση από την 1η Νοέμβρη.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη μείωση των κοινωνικών παροχών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» επισημαίνει το ΕΚΑ, διεκδικώντας παράλληλα να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο «που καταργεί», όπως σημειώνει, «εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».
Απεργούν μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα βρεθεί η Αττική, καθώς οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 1, 2, 3 και τη Γραμμή του Τραμ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

«Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του COVID-19 σταθήκαμε, με υπευθυνότητα, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο.

Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω Ο.Α.Ε.Δ., περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό, συντασσόμαστε με όλα τα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε για τις 26 Νοεμβρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας» αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του COVID-19 εντός της ΣΤΑ.ΣΥ., στο πλαίσιο, που έχουν θέσει όλα τα Σωματεία, με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ COVID-19 με έξοδα της Εταιρείας.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή» καταλήγουν.

Δεμένα τα πλοία

Στην συμμετέχουν πέντε από τα δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Έτσι δεν θα γίνει κανένα ακτοπλοϊό δρομολόγιο από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Με τον αντεργατικό νόμο 4714/2020, η κυβέρνηση κατ' εντολή των εφοπλιστών καταργεί την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ακόμα και για την θέση του Α' Πλοίαρχου προβλέπει να ναυτολογούνται χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 11:00.

«Τα ναυτεργατικά προβλήματα αυξάνονται και γιγαντώνονται εν μέσω πανδημίας με κυβέρνηση και εφοπλιστές να κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ, η οποία αποφάσισε την αποστολή μελών της σε διάφορα λιμάνια της χώρας μας, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση μπροστά από το Ε/Γ- Ο/Γ BLUE STAR CHIOS στο λιμάνι του Πειραιά.

Επίσης αποφασίστηκε να λάβει μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιείται από σειρά εργατικών σωματείων στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ όπως και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.) αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Ακόμη, σε 24ωρη απεργία προχωρά η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Προβλήματα στις πτήσεις

Σε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης και εξάωρες στάσεις εργασίας σήμερα καλούν και οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αναφορικά με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Σε 24ωρη απεργία αύριο – Ποιοι συμμετέχουν"

Κλινικάρχης στην Εδεσσα παραχωρεί στο δημόσιο την κλινική του

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στη μία (εκ των δύο) κλινική που έχει επιταχθεί στη συμπρωτεύουσα Την ίδια στιγμή, οι φήμες ότι επίκεινται και νέες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα αιωρούνται και όπως λένε παράγοντες της αγοράς, τα πάντα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία, σε σύνολο 19 ιδιωτικών κλινικών που έχει η Θεσσαλονίκη -συμπεριλαμβάνονται και οι ψυχιατρικές- οι δομές που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα είναι 9 γενικές κλινικές. Αυτές ελέγχουν 1.500 κλίνες, εκ των οποίων 100 είναι ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επίταξη της Γενικής Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός» και της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης για την μεταφορά εκεί ασθενών με covid-19. Στη διαδρομή όμως, το Υπουργείο Υγείας μετά από συνομιλίες που είχε με την διοίκηση του ομίλου Εuromedica αποφασίστηκε η δυνατότητα εθελούσιας χρήσης και των 200 κλινών του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» που του ανήκει, σε ασθενείς COVID-19, ενώ η κλινική θα δέχεται ασθενείς non COVID σε απλές κλίνες και στη ΜΕΘ.

Ενα θέμα που πρέπει να είχε λυθεί χθες, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι το ΦΕΚ της επίταξης έχει ισχύ μέχρι 4/12/2020 -είναι για 15 ημέρες καθώς ξεκίνησε στις 19/11/2020, άρα τελειώνει στις 4/12/2020- και άρα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση χρονική. Μολονότι, όπως λέγεται, ρωτήθηκαν επί του θέματος παράγοντες του υπουργείου από επιχειρηματίες, οι τελευταίοι δεν έλαβαν απάντηση.

Επίσης, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι αρμόδιοι πρέπει να έχουν πιο γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς η πολυτέλεια του χρόνου στέρεψε. Χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη η καθυστέρηση στην μεταφορά των ασθενών στις δομές που έχουν επιταχθεί την στιγμή που η Βόρειος Ελλάδα βρίσκεται κατά γενική ομολογία στην εντατική, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φτάνει το 99%. Και μπορεί όπως λέγεται, τις τελευταίες ημέρες να υπάρχει κάποια μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, όμως αυτό δεν κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν, τονίζοντας ότι αναλογικά με τα μέτρα η μείωση αυτή είναι μικρή, ενώ αναμένουν την έλευση και του τρίτου κύματος.

Παράλληλα, επιχειρηματίας που λειτουργεί ιδιωτική κλινική στην Έδεσσα με 100 κλίνες, πρότεινε προ ημερών στο Υπουργείο Υγείας να διαθέσει εξ ολοκλήρου τη δομή του στο Δημόσιο, στον αγώνα του κατά της πανδημίας. Αναμένεται η απάντηση.

Ασθενείς από Λάρισα σε Βόλο

Με στόχο να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στη Λάρισα αλλά και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της πόλης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται σχεδιασμός να μεταφέρονται στο Βόλο ασθενείς με κορωνοϊό. Στη Λάρισα οι ιδιωτικές δομές που υπάρχουν είναι ως επί το πλείστον ψυχιατρικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, ενώ στο Βόλο υπάρχουν 7 ιδιωτικές κλινικές που θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες στο Δημόσιο.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλινικάρχης στην Εδεσσα παραχωρεί στο δημόσιο την κλινική του"

Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

«Είμαι εδώ για να δείξω ότι το νομοθετικό έργο συνεχίζεται παρά την αναστάτωση του κορονοϊού», είπε ο πρωθυπουργός. «Θα βγούμε από αυτή την κρίση όρθιοι αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να βγούμε ενωμένοι», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Για ένα «σημαντικό νομοσχέδιο» το οποίο «προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων» στη «συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

«Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης συνεχίζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «ακολουθούν σύντομα στη Βουλή ένα εξαιρετικά κρίσιμο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες και τέλος θα ακολουθήσει, θα έχει κατατεθεί στις επιτροπές και θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις» το οποίο, «θα φέρει περισσότερη διαφάνεια αλλά κυρίως ταχύτητα, όχι μόνο στην εκτέλεση έργων αλλά και στους διαγωνισμούς προμηθειών του ελληνικού δημοσίου».

«Παρά τις πολλές δυσκολίες, παρά την εξαιρετικά προβληματική συγκυρία, η κυβέρνηση μένει συνεπής στη συμφωνία της με τους πολίτες. Κάνει πράξη ό,τι λέει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που έγινε πριν λίγη ώρα.

«Πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας έκανε την πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη αποσταλεί στην ΕΕ. Όπως έχω δεσμευτεί, λίγο πριν κατατεθεί το οριστικό σχέδιο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έρθει και στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» συμπλήρωσε.

Διπλασιάζεται το Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους  

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι πολίτες να απαλλάσσονται σταδιακά από βάρη και ταυτόχρονα τονώνεται η απασχόληση. Κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα είναι νόμος του κράτους αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών».

Γνωρίζουμε, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από όλες τις διεθνείς έρευνες, «ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή» για να συμπληρώσει «Κάθε μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι των μισθωτών».

«Ωφελεί σχεδόν 2 εκ εργαζόμενους» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1000 ευρώ. Και 456 ευρώ για κάποιον με μισθό 2000 ευρώ. Ανάλογη είναι η κλιμάκωση και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση για τη μισθωτή εργασία η οποία χτυπήθηκε ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας» είπε.

Περιλαμβάνει και «ευνοϊκές προβλέψεις για τον κόσμο της εργασίας και παραγωγής σε καιρό πανδημίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Να σταθώ σε κάποιες σημαντικές. Αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών. Για το Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους. Σε αυτούς εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες, γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας. Συμβολικό για την ημέρα το νομοσχέδιο οποίο ψηφίζεται σήμερα».

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι πια συνταγματικά κατοχυρωμένο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «Είναι ένας μηχανισμός στήριξης των πιο αδυνάτων συμπολιτών μας. Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ενισχύθηκε στη συνέχεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατοχυρώθηκε συνταγματικά με πρωτοβουλία της ΝΔ και τώρα στη δύσκολη στιγμή έρχεται η κυβέρνηση και διπλασιάζει το επίδομα που θα λάβουν το Δεκέμβριο» τόνισε.

Το πρόγραμμα κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισ. το 2020

Αναφέροντας στη συνέχεια ότι «αναθεωρείται το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση» είπε πως την «κοινωνική στόχευση του σχεδίου συμπληρώνουν μια σειρά από επιμέρους διατάξεις. Αφορούν προβλήματα που δεν πρωταγωνιστούν στα δελτία ειδήσεων. Τα επικαλούμαι για να πάψουν κάποτε να είναι αόρατα. Αυτή την κυβέρνηση την απασχολεί κάθε όψη της κοινωνικής πραγματικότητας. Πχ. διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δυο γονείς τους. Διευρύνεται το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για την αυτόνομη διαβίωση. Παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκ. Η παρέμβασή μου σήμερα έχει έναν κεντρικό στόχο, να βεβαιώσει ότι μπροστά στην κρίση του κορονοϊού η Πολιτεία είναι δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. Όπως η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την υγεία όλων, το ίδιο μεθοδικά εργάζεται για την ευημερία όλων» .

Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που συμπληρώνει την οικονομική θωράκιση της χώρας. Από την άνοιξη το κράτος αποζημιώνει όποιον πλήττεται» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται ακόμα και μέσα στην κρίση. Σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι ανακουφίζονται με ακόμα μία σοβαρή μείωση των εισφορών. Η απασχόληση και η υγεία της οικονομίας συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Συνολικά το πρόγραμμά μας κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισ. το 2020 και σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί να προστεθούν ακόμα 7,5 δισ. το 2021 αν χρειαστούν. Τα ποσά αυτά είναι περίπου όσα η χώρα θα εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

Ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν σήμερα 700 εκατομμύρια ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Χαρακτηρίζοντας «μέτρο εξαιρετικά επιτυχημένο» την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το πρόγραμμα αυτό είναι επαναλαμβανόμενο και θα γίνει ακόμα πιο ενισχυμένο εφόσον αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των καιρών. Μόλις προχθές, λίγες ημέρες αφότου άνοιξε η πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκ. από τον 4ο κύκλο του προγράμματος. Το 50% δεν είναι επιστρεπτέο. Οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000» είπε και τόνισε πως ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, ότι «ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν εντός της ημέρας ακόμα 700 εκατομμύρια ευρώ».

«Μιλάμε – είπε ο πρωθυπουργός – για επιχειρήσεις που δεν είναι μεγάλες. Καφετέριες, ταξί, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γυμναστήρια, κομμωτήρια, λογιστές, φροντιστήρια σε κάθε γωνιά της χώρας».

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας «και να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα, ώστε να ξανασυναντηθούν με την ανάκαμψη όταν με το καλό απομακρύνουμε την πραγματικότητα των μέτρων».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση. Βλέπω εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία και στην ανέξοδη πλειοδοσία» είπε στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε «Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις του κ. Τσίπρα αν συμφωνεί. Αυτό που ακούμε μέχρι στιγμής είναι όχι. Αλλά και ότι δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ εύκολο κάθε φορά να παίρνεις αυτό που δίνει η κυβέρνηση και να το διπλασιάζεις. Δεν βοηθάει να χτίζετε αξιοπιστία σε μια εποχή που η κοινωνία αναζητά ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Το δικό μας βλέμμα είναι στραμμένο στην κοινωνία και στον κοινό εχθρό που λέγεται covid 19» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μέτρα τα οποία έχουν ιδεολογικό πρόσημο, αποτελούν όμως καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την άσκηση του κυβερνητικού έργου» είπε στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «Όπως στο πρώτο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κλήθηκαν να συνεργαστούν για το κοινό καλό, και στον δεύτερο τομέα της οικονομίας οι κόσμοι της παραγωγής και της εργασίας οφείλουν να συναντηθούν. Είναι πολιτική κοινωνικά δίκαιη, διαπνέεται από μία εθνική ματιά, κοιτάζει το συνολικό καλό της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Θα βγούμε από αυτή την κρίση όρθιοι αλλά πάνω από όλα πρέπει να βγούμε ενωμένοι.

Δείτε όλη την παρέμβαση Μητσοτάκη
 

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news