facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Κύπρος: 262 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

262 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (23/11) το υπουργείο Υγείας Κύπρου, το οποίο συνεχίζει τόσο τους μοριακούς ελέγχους PCR, όσο και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, σε πολλά και διαφορετικά σημεία σε όλη την Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας Κύπρου ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 10.832 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19.

Α. Μοριακή Εξέταση (PCR test): Από τις 10.832 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 5.167 εργαστηριακές διαγνώσεις διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 234 περιστατικά της νόσου COVID-19.

Β. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test): Από τα 10.832 τεστ, τα 5.665 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 70 θετικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 28 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον αριθμό των ημερήσιων περιστατικών και στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 8.947. Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου νοσηλεύονται 110 ασθενείς COVID-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 262 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο"

Προτάσεις Πισσαρίδη: Οι 20 άξονες για την ανάπτυξη της οικονομίας – Οι άμεσες προτεραιότητες

Μείωση φόρων, εισφορών και σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη. Δίνεται έμφαση σε νέα προγράμματα και δομές κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων

Μείωση φόρων, εισφορών και σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων στο πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα δίνεται προτεραιότητα σε υποδομές και μεταφορές εμπορευμάτων και σε μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και τον τουρισμό. Παράλληλα δίνεται έμφαση σε νέα προγράμματα και δομές κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων που πρέπει να περιλαμβάνονται στους 3 άξονες άμεσων προτεραιοτήτων της χώρας ώστε να βγει από την υγειονομική κρίση, όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο της έκθεσης.

Παράλληλα το θετικό σενάριο εκτιμάται ρυθμός ανάπτυξης 3,5% μέχρι και το 2030, κάτι που θα ρίξει την ανεργία στα επίπεδα του 7%.

Άμεσες προτεραιότητες

Η Επιτροπή κάνει σαφές πως με δεδομένη την τρέχουσα κρίση, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ διαφορετικών ειδών μεταρρυθμίσεων, οι πλέον επείγουσες προτεραιότητες είναι οι εξής:

1. Παραγωγή και επενδύσεις: Δραστική μείωση του κόστους στην επίσημη εργασία με μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους. Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία. Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων. Επενδύσεις σε υποδομές με προτεραιότητα σε μεταφορές εμπορευμάτων και σε μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και τον τουρισμό. Ενίσχυση εξαγωγικών κλάδων της μεταποίησης με μείωση κόστους ενέργειας και άμβλυνση διοικητικών εμποδίων. Διαχείριση απορριμμάτων και κυκλική οικονομία.

2. Ανθρώπινο κεφάλαιο: Νέα προγράμματα και δομές κατάρτισης εργαζόμενων και ανέργων. Οργανωτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες. Διεύρυνση και αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής. Διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για ενίσχυση έρευνας αιχμής σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που θα υποστηρίζουν συστάδες (clusters) σε συνδυασμό με την παραγωγή.

3. Δημόσιος τομέας και διοίκηση: Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης υπηρεσιών του δημόσιου τομέα. Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και νοσοκομειακών μονάδων με ισχυρό ρόλο σε συστήματα παρακολούθησης. Επέκταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις και διεύρυνση των μηχανισμών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Ενίσχυση του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.

Το πόρισμα έως το 2030

Η έκθεση έχει πολύ πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, έως το 2030 και εκτείνεται σε 20 συνολικά άξονες. Κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία κατά την επόμενη δεκαετία είναι η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος, ώστε αυτό να συγκλίνει σταδιακά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον βασικοί στόχοι κατά τη διαδικασία σύγκλισης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

Η αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας προτείνεται να λάβει χώρα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής αξιοπιστίας, άρα με πρωτογενή πλεονάσματα, όμως ήπια ώστε να μην αντιστρατεύονται την ανάπτυξη. Η δημοσιονομική ισορροπία προτείνεται να έχει διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά από ό,τι τα τελευταία χρόνια.. Το μείγμα των δημοσίων δαπανών και εσόδων θα πρέπει να είναι διαφορετικό, ώστε να στηρίξει το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα. Στην πλευρά των δαπανών θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε αντιδιαστολή με τις γενικές λειτουργικές ή συνταξιοδοτικές δαπάνες. Στην πλευρά των εσόδων, θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη, με στοχευμένα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, και να μειωθεί η επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία.

Επισημαίνονται δύο βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη ουσιαστικής σύγκλισης του ελληνικού με το μέσο ευρωπαϊκό εισόδημα.

1. Πρώτον, η σημαντική αύξηση της απασχόλησης, τόσο μέσω της μείωσης της ανεργίας όσο και μέσω της αύξησης της συμμετοχής στην αγορά εργασίας υποαπασχολούμενων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι. Η αυξημένη απασχόληση, επιπλέον, θα συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών αποκλεισμών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

2. Δεύτερον, η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, που θα διασφαλίσει την ευημερία των νοικοκυριών σε βάθος χρόνου. Η αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί αύξηση του παραγωγικού κεφαλαίου και επομένως νέες επενδύσεις, τόσο από τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και από ξένες. Απαιτεί επίσης την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών. Καθώς οι δραστηριότητες αυτές απαιτούν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και η εσωτερική αγορά σε χώρες μικρού μεγέθους, όπως η Ελλάδα, παρέχει περιορισμένες ευκαιρίες, η αύξηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας είναι απαραίτητη.

Το όραμα και ο κίνδυνος

Το σχέδιο δράσεων που παρουσιάζεται στην Έκθεση έχει ως στόχο την ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά ποσοστό της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία, κατά μέσο όρο. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ετήσιας αύξησης της απασχόλησης κατά 1% και της ετήσιας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 2,5%. Εάν επιτευχθούν αυτά, τότε το 2030 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης αναμένεται να ανέλθει στο 81% της ΕΕ (από το 67% το 2019) ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο 7% (από το 17,2% το 2019). Επιπλέον, θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια: οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 90%, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ θα ανέλθει στο 50,5%, από το 37,2% το 2019.

Αν δεν προωθηθεί το πρόγραμμα δράσεων που περιγράφεται στην Έκθεση και συνεχιστεί η πορεία των τελευταίων ετών, η αναπτυξιακή δυναμική θα είναι ασθενής. Θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη από τη βαθύτατη ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας και την τρέχουσα λόγω της πανδημίας, αλλά χωρίς σημαντική αύξηση παραγωγικότητας, χωρίς αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και, τελικά, χωρίς σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανέλθει μόλις στο 68% της ΕΕ, καταγράφοντας αμελητέο βαθμό σύγκλισης σε σχέση με το σημερινό 67%.

Οι 20 προτεινόμενες δράσεις

Η επίτευξη των βασικών στόχων μπορεί να γίνει σταδιακά στα επόμενα χρόνια με συνδυασμένες δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομικής πολιτικής. Οι δράσεις αυτές αναλύονται και τεκμηριώνονται στα αντίστοιχα κεφάλαια της Έκθεσης.

Ένα πρώτο σύνολο δράσεων αφορά αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της οικονομίας, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγική δραστηριότητα. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους στην επίσημη εργασία από φόρους και εισφορές. Περιλαμβάνουν επίσης τη μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού βάρους, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολυπλοκότητα και έλλειψη διαφάνειας του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

1. Μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία με συνδυαστικά μέτρα όπως (α) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για παράδειγμα μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών υγείας για όλους τους εργαζόμενους), (β) απάλειψη της “εισφοράς αλληλεγγύης”, και (γ) μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος. Ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή. Ενίσχυση διαφάνειας στις συναλλαγές με ισχυρά θετικά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, για αγοραστές και πωλητές, στοχευμένα σε κλάδους και επαγγέλματα υψηλής φοροδιαφυγής και επέκταση και στα νομικά πρόσωπα.

2. Ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν. Οριστικοποίηση αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο πυλώνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.

3.Συνέχιση και εμβάθυνση των διαδικασιών κωδικοποίησης και αξιολόγησης της νομοθεσίας. Θεσμική ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης, όπως μέσω της αύξησης της θητείας και της κινητικότητας στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, καθώς και της αναβάθμισης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Καθολική εφαρμογή της αξιολόγησης. Συνέχιση των διαδικασιών ψηφιοποίησης με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών και στην ευχρηστία τους από τους πολίτες.

4. Επέκταση των ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις που απαιτούν εξειδίκευση. Διεύρυνση και υποστήριξη των μηχανισμών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Συστηματικότερη υποβοήθηση των δικαστών, μέσω της πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων και της εισαγωγής του θεσμού των επίκουρων. Βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης, αξιολόγησης και εξέλιξης των δικαστών.

5. Ενίσχυση του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών. Βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και της διαφάνειας στην αγορά πίστεως. Στοχοθεσία για ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες. Έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα. Φορολογικά κίνητρα για αύξηση μακροχρόνιας αποταμίευσης των νοικοκυριών στην κατεύθυνση ανάπτυξης της εσωτερικής κεφαλαιαγοράς.

6. Ταχεία ολοκλήρωση του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών, και των καθορισμών χρήσεων γης μέσω της κατάρτισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ενισχυμένη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες. Περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης. Βελτίωση της διαφάνειας για χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, και αναβάθμιση της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή.

7. Μεταφορά αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο, σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η χωροταξία, με την κεντρική διοίκηση να ασκεί περισσότερο επιτελικό ρόλο. Συγχώνευση και απλούστευση όλων των φόρων για την ακίνητη περιουσία και μεταφορά μέρους τους σε τοπικό επίπεδο. Οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ανάλογοι με τις αρμοδιότητες, και η μεταφορά τους να γίνεται με βάση διαφανείς διαδικασίες και παραμέτρους.

Ένα δεύτερο σύνολο δράσεων αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Οι δράσεις αυτές  περιλαμβάνουν την καλύτερη πρόσβαση για όλους σε μια δυναμική αγορά εργασίας, την καθολική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας, καθώς και ένα στοχευμένο σύστημα κοινωνικών παροχών προς τους περισσότερο αδύναμους.

8.Εκσυγχρονισμός της δομής του συστήματος εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Έμφαση στην προσχολική αγωγή. Αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, με ουσιαστική αυτονομία συμπεριλαμβανομένων και των προσλήψεων, και αξιολόγησή τους. Καθολική ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και περιεχομένου, επέκταση προγραμμάτων ολοήμερου σχολείου, μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ριζικός εκσυγχρονισμός συστήματος διακυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση, και ουσιαστική διασύνδεση των πανεπιστημίων με αντίστοιχα της αλλοδαπής, με την οικονομία και με την ευρύτερη κοινωνία.

9. Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην πλήρη ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού φακέλου ασθενούς, πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Μεγαλύτερη αυτονομία δημόσιων νοσοκομείων και εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης κόστους και αξιολόγησης. Εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης προμηθειών φαρμάκων και υλικών, με αύξηση όγκου γενόσημων φαρμάκων, χώρο για καινοτόμες θεραπείες και εφαρμογή πρωτοκόλλων στη  συνταγογράφηση. Διασύνδεση των επιστροφών και εκπτώσεων που επιβάλλονται με χαρακτηριστικά καινοτομίας, έρευνας και επενδύσεων. Ενίσχυση συστήματος κλινικών μελετών.

10. Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και για εργαζόμενους. Αύξηση χρηματοδότησης, ευθυγράμμιση κινήτρων και επιβράβευση των παρόχων σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Αναδιάρθρωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με στροφή προς ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

11. Διευκόλυνση της πληρέστερης ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και της αύξησης των αμοιβών τους με αυστηρή εφαρμογή των νόμων κατά των διακρίσεων μεταξύ των φύλων. Δράσεις για την καταπολέμηση διακρίσεων κάθε μορφής. Ανάπτυξη συστήματος προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με καθολική πρόσβαση από ηλικία 6 μηνών. Παράλληλη ενίσχυση του συστήματος φροντίδας των ηλικιωμένων.

12. Βελτίωση της δομής και στόχευσης κοινωνικών επιδομάτων ώστε να μη λειτουργούν ως αντικίνητρα για εργασία. Προγράμματα κατάρτισης μεταναστών και καλύτερης ενσωμάτωσής τους στην αγορά εργασίας. Εξειδικευμένα προγράμματα ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ένα τρίτο σύνολο δράσεων αφορά τη βελτίωση των υποδομών, μέσω δημόσιων επενδύσεων και κινητοποίησης ιδιωτικών.

13. Εκσυγχρονισμός του συστήματος σχεδιασμού και υλοποίησης δημοσίων έργων. Ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών με επιτάχυνση βασικών επενδύσεων και διασύνδεσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

14. Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων (κατοικιών και επαγγελματικών) με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με παράλληλη άμβλυνση του κόστους μετάβασης κατά τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης. Ανάπτυξη συστημάτων κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης απορριμμάτων.

15. Βελτίωση των σιδηροδρομικών και οδικών προσβάσεων στα σύνορα για τη δημιουργία αποτελεσματικών διαδρόμων για εμπορεύματα, αναβάθμιση των εξαγωγικών λιμανιών και της διασυνδεσιμότητάς τους με τις λοιπές υποδομές μεταφορών, αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Ένα τέταρτο σύνολο δράσεων αφορά επιμέρους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι δράσεις αυτές εξειδικεύουν κάποιες από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, αναγνωρίζοντας όμως ότι οι προτεραιότητες σε διαφορετικούς τομείς διαφέρουν.

16. Μείωση του κόστους παραγωγής στη μεταποίηση, κυρίως μέσω επιταχυνόμενων φορολογικών αποσβέσεων για επενδύσεις σε εξοπλισμό, μεγαλύτερης ευελιξίας αναφορικά με τον χρόνο εργασίας και μείωση του κόστους ενέργειας. Συστηματική καταγραφή και απάλειψη εμποδίων σε κλάδους με υψηλότερο δυναμικό για εξαγωγική δραστηριότητα.

17.   Εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως στην κατεύθυνση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση για επενδύσεις που αφορούν ψηφιακή αναβάθμιση, καινοτομία ή εξωστρέφεια, ή που προάγουν την κοινωνική συνοχή ή την προστασία του περιβάλλοντος.

18.   Ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών στον τουρισμό μέσα από προγράμματα ενίσχυσης των βασικών υποδομών και της ψηφιοποίησης υπηρεσιών, της εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, και της διεθνούς εικόνας και αναγνωρισιμότητας. Έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

19.   Ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων για πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και δημιουργία σταθερού χρηματοδοτικού φορέα βασικής έρευνας με μακροπρόθεσμη ερευνητική στρατηγική και διαφανή κριτήρια χρηματοδότησης. Ενίσχυση καινοτομίας με κίνητρα για έρευνα στις επιχειρήσεις σε μεταποίηση, αγροδιατροφή και αλλού, και ανάπτυξη μέσω έξυπνης εξειδίκευσης.

20.   Μεγέθυνση και εκσυγχρονισμός των εκμεταλλεύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, ενίσχυση της συμβολής της τεχνολογίας και της έρευνας, και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προτάσεις Πισσαρίδη: Οι 20 άξονες για την ανάπτυξη της οικονομίας – Οι άμεσες προτεραιότητες"

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: 170 γιατροί ζήτησαν να συνδράμουν στο ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Την ανάκληση της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι συνολικά στη χώρα μας μόνο 8 ιδιώτες ιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, ζητά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δηλώνοντας ότι «οι ιατροί που ζήτησαν να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι 170».

Αναφέρει ότι στην Αθήνα είναι 20, στη Λάρισα 25 και αντίστοιχα σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι 20 ιδιώτες γιατροί της Αθήνας ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, επισημαίνει ότι οι γιατροί της Αθήνας έχουν αποδείξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτουν και τονίζει ότι ήρθε η ώρα ο ιατρικός κόσμος να ενώσει τις δυνάμεις του και να δώσει τη μεγάλη μάχη για τον ασθενή, τη δημόσια υγεία και την πατρίδα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: 170 γιατροί ζήτησαν να συνδράμουν στο ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη"

Regeneron: Έτοιμες οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου για ασθενείς με Covid-19

Συνολικά 30.000 δόσεις του κοκτέιλ αντισωμάτων που έχει αναπτύξει η Regeneron Pharmaceuticals Inc. θα αποσταλούν αύριο Τρίτη, μετά την έκτακτη έγκριση της θεραπείας για τον κορονοϊό από τις αμερικανικές αρχές. 

Ο γενικός γραμματέας Υγείας των ΗΠΑ, Alex Azar παρουσίασε τα σχέδια για τη διανομή της θεραπείας σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Το φάρμακο, με το όνομα REGN-COV2, πήρε το πράσινο φως από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια σοβαρότητα της νόσου Covid-19 σε ενήλικες και ορισμένα παιδιά τουλάχιστον 12 ετών. 

Νωρίτερα, φέτος η Regeneron κατέληξε σε συμφωνία ύψους $450 εκατ. για την προμήθεια του φαρμάκου, στο πλαίσιο του προγράμματος "Operation Warp Speed" της αμερικανικής κυβέρνησης το οποίο έχει στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη των εμβολίων και των θεραπειών για τη νόσο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δόθηκε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον προηγούμενο μήνα όταν μολύνθηκε από τον ιό.

Το περασμένο Σάββατο η Regeneron ανακοίνωσε ότι περιμένει να έχει αρκετές δόσεις για περίπου 80.000 ασθενείς μέχρι το τέλος του έτους, για περίπου 200.000 ασθενείς μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και για περίπου 300.000 ασθενείς μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. 

Οι μετοχές της Regeneron σημειώνουν άνοδο 0,5% στα $521,09 στις συναλλαγές της Δευτέρας

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Regeneron: Έτοιμες οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου για ασθενείς με Covid-19"

DW: 1,5 δις οι γερμανικές εξαγωγές προς το τουρκικό ναυτικό

Απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά για τα υποβρύχια. Την επιβολή γενικού εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα ζητά η Αριστερά. Σχετική πρόταση ψηφίσματος κατέθεσαν οι Πράσινοι στη βουλή. 

Από το 2004 και μετά η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει εξάγει στην Τουρκία πολεμικά πλοία και ανταλλακτικά του ναυτιλιακού τομέα ύψους 1,5 δις ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από απάντηση 18 σελίδων του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας σε επερώτηση του κόμματους Η Αριστερά. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά έξι υποβρύχια της Κλάσης 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την «καθοριστική συμμετοχή» του γερμανικού Ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems. Από την απάντηση της κυβέρνησης, που πρώτο έγραψε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδησεων (dpa), δεν προκύπτει το ακριβές ποσό που έχει πληρώσει η Τουρκία μέχρι στιγμής για τα υποβρύχια. Σύμφωνα με το υπουργείο, από τα στοιχεία της Γερμανική Στατιστικής Υπηρεσίας για το εξωτερικό εμπόριο δεν είναι δυνατό να απαντηθεί «πλήρως» ποια ανταλλακτικά προορίζονταν για τα υποβρύχια. Πάντως, το γερμανικό κράτος διασφάλισε το 2009 τη σύμβαση της ThyssenKrupp Marine Systems με την Τουρκία με εγγύηση ύψους 2,49 δις. 

Να επιδείξει το Βερολίνο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ζητά η Σεβίμ Νταγκντελέν
Να επιδείξει το Βερολίνο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ζητά η Σεβίμ Νταγκντελέν

«Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει, αν θέλει να εξοπλίζει περαιτέρω τον δυνάστη Ερντογάν και να διχάζει κατά αυτό τον τρόπο την Ευρώπη ή αν επιτέλους θα επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία με ένα γενικό εμπάργκο όπλων», δήλωσε στην DW η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία είναι συντάκτρια της επερώτησης. Ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής η κ. Νταγκντελέν είχε συναντήσει τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο. Στόχος αυτής της επίσκεψης ήταν να εστιάσει την προσοχή του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας στους κινδύνους που εγκυμονεί για την ασφάλεια της Ελλάδας στο Αιγαίο η απόκτηση και χρησιμοποίηση των γερμανικών υποβρυχίων από την Τουρκία. 

Συζήτηση για τις εξαγωγές στη βουλή

Κάτια Κόιλ: Ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει στην εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία
Κάτια Κόιλ: Ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει στην εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία
Στο μεταξύ εκκρεμεί πρόταση της Κ.Ο. των Πρασίνων να συζητηθεί το θέμα της εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία στην ολομέλεια της γερμανικής βουλής. Στο σχέδιο ψηφίσματος καλείται η γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, να καταγγείλει σχετικές συμβάσεις και να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Άγκυρα. Όπως υπογράμμισε μιλώντας στην DW η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για θέματα Δικαιοσύνης και Αφοπλισμού Κάτια Κόιλ «τη στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν απειλή στρατιωτικά τον νατοϊκό εταίρο και κράτος-μέλος της ΕΕ - Ελλάδα, είναι ανεύθυνο η Γερμανία να επιμένει στην εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία.»  

Αναμένεται ότι η πρόταση των Πρασίνων θα συζητηθεί είτε τον Δεκέμβριο είτε τον Ιανουάριο. Δεδομένου ότι το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, η προοπτική να υπερψηφιστεί δεν είναι άσχημη. Εκτός από την Αριστερά το αίτημα της γενικής απαγόρευσης εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία στηρίζεται και από μέρος των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών. Επανειλημμένα ο πρόεδρος της Κ.Ο. Ρολφ Μύτσενιχ, o oποίος ανήκει στην αριστερά πτέρυγα του κόμματος, έχει επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για την επέμβαση στη Συρία και το ρόλο της στη Λιβύη και έχει θέσει θέμα παραμονής της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

 dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: 1,5 δις οι γερμανικές εξαγωγές προς το τουρκικό ναυτικό "

ΚΕΔΕ: Στο στόχαστρο Κεραμέως, Πλακιωτάκης, Μιχαηλίδου -Ζητά συνάντηση με Μητσοτάκη

Για υπουργεία που δεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, έκαναν λόγο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα υπουργεία:

-Παιδείας και Εργασίας: Όπως, μάλιστα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων «εκφράστηκε για μία ακόμη φορά η ξεκάθαρη στάση των Δήμων για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΔΑΠ στα σχολεία κάθε περιοχής, χωρίς «αστερίσκους». Οι Δήμοι πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων για τα προγράμματά τους, όταν αυτά είναι εκτός λειτουργίας». Να σημειωθεί ότι με διάταξη (άρθρο 1 παρ. 4) των υπουργείων Παιδείας (Κεραμέως) και Εργασίας (Μιχαηλίδου), που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, τα δημοτικά ΚΔΑΠ πετάγονται εκτός σχολικών κτηρίων.

-Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Πλακιωτάκης):

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ «στο νομοσχέδιο του υπουργείου  «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις» έχει αμεληθεί κάθε σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου στη διάταξη για τη διαδικασία παραχώρησης, χρήσης, αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζωής κλπ.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

«Για το λόγο αυτό το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να σταλεί επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και να ζητηθεί συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις οποίες διαμορφώνουν οι Συνεδριακές Διασκέψεις της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για κάποιες αρρυθμίες που παρουσιάζονται στη συνεργασία με κάποια Υπουργεία», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόταση είχε καταθέσει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ από τις 21 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», δήμαρχος Νίκαιας -Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Στο στόχαστρο Κεραμέως, Πλακιωτάκης, Μιχαηλίδου -Ζητά συνάντηση με Μητσοτάκη"

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τον Βερβεσό

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για το «πάρτι» γενεθλίων του Δημήτρη Βερβεσού στο γραφείο του στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, διατάχθηκε από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Πειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ, Χαρ. Αναλυτή.

Την πειθαρχική έρευνα για τους δικηγόρους της Αθήνας που παρίσταντο στο «παρτι» θα διενεργήσει ο πειθαρχικός σύμβουλος Αθανάσιος Βαρλάμης.

Η πειθαρχική έρευνα για τον  Δημ. Βερβεσό θα διεξαχθεί από το Πειθαρχικό του ΔΣ Πειραιά για λόγους κωλύματος , όπως και για έναν ακόμα δικηγόρο της Αθήνας που βρισκόταν στο χώρο του «παρτι» και είναι επισης σύμβουλος του ΔΣ της Αθήνας. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τον Βερβεσό"

Επιχείρηση «Ειρήνη»: Η Άγκυρα ζητάει τα ρέστα από ΕΕ, Ιταλία και Γερμανία για τη νηοψία

Στα άκρα τραβάει, κατά την πάγια τακτική της, η Άγκυρα την υπόθεση του ελέγχου σε πλοίο με τουρκική σημεία. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolou, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κάλεσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που έτυχε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το τουρκικής σημαίας πλοίο.

Η Άγκυρα κατηγορεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για «χρήση βίας» και αμφισβητεί ευθέως τους σκοπούς της επιχείρησης Ειρήνη, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγα λεπτά πριν την κλήση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών προς τους πρέσβεις της ΕΕ, της Ιταλίας και της Γερμανίας, εκδόθηκε ανακοίνωση.

«Η επιχείρηση Ειρήνη, που διεξάγεται από την ΕΕ, είναι μια επιχείρηση που ο σκοπός και τα οφέλη της είναι αμφισβητήσιμα. Χθες (22 Νοεμβρίου) κατά τις πρωινές ώρες, το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αμβούργο», στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χαιρέτισε και έλεγξε λεπτομερώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο «M / V Roseline A», το οποίο μετέφερε χρώμα, υλικό σχετικό με τα χρώματα και ανθρωπιστική βοήθεια από το λιμάνι του Αμπάρλι στο Μισράτα. Ο πλοίαρχος του εμπορικού σκάφους ενήργησε σε πνεύμα συνεργασίας και μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο του σκάφους και τη διαδρομή του. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλα στοιχεία της Επιχείρησης Irini επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια μακρά «επιθεώρηση» για πολλές ώρες. Όλα τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου, ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο τοποθεσία, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με βία, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Αυτή η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, ως κράτους σημαίας, ή του πλοιάρχου του σκάφους. Παρά τη δήλωση του πλοιάρχου σχετικά με τη φύση του φορτίου, η επέμβαση ξεκίνησε με μία ασαφή υποψία, διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα και τερματίστηκε μόνο μετά από επίμονες αντιρρήσεις της Τουρκίας. Το ένοπλο προσωπικό συνέχισε να παραμένει επί του σκάφους και έφυγε από το εμπορικό πλοίο στις 09:38 το πρωί.

Λυπούμαστε βαθιά που το σκάφος μας, το οποίο, όπως έγινε εμφανές, δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, παρακρατήθηκε για ώρες υπό σοβαρές καιρικές συνθήκες και ότι κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης το πλήρωμα αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν εγκληματίες.

Διαμαρτύρονται για αυτήν την παράνομη και βίαιη πράξη. Τα δικαιώματα αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων για τις ζημίες και τις απώλειες που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν την πράξη παραμένουν φυσικά επιφυλακτικά.

Είναι απαραίτητο να λάβετε τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας πριν παρέμβετε σε εμπορικά πλοία, σε διεθνή ύδατα. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν παρακάμπτουν αυτήν την υποχρέωση.

Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί ούτε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ούτε την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται ήδη. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η διπλή τυπική και παράνομη μεταχείριση των σκαφών που εκτελούν μεταφορές από την Τουρκία στη Λιβύη, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ειρήνη είναι μια προκατειλημμένη επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν επιθεωρεί τις αποστολές όπλων στον Haftar, ενεργώντας αυθαίρετα και στοχεύει στην τιμωρία της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».

Κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας

Τη Δευτέρα το πρωί δημοσιεύτηκε κοινή ανακοίνωση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας με την οποία προειδοποιούν πως θα επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Οι τέσσερις χώρες καλούν «όλους τους παράγοντες στη Λιβύη και στο εξωτερικό να σταματήσουν παράλληλες και μη συντονισμένες πρωτοβουλίες, που θα ήταν σε θέση να υποδαυλίσουν της προσπάθειες τον Ηνωμένων Εθνών».

Η ανακοίνωση από την Επιχείρηση Ειρήνη

Η «Επιχείρηση Ειρήνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου - σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους - σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη. Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη).

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να  ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο (σ.σ. Τουρκία). Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της Γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης».

«Όταν το κράτος σημαίας (σ.σ. η Τουρκία) κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση «Ειρήνη»: Η Άγκυρα ζητάει τα ρέστα από ΕΕ, Ιταλία και Γερμανία για τη νηοψία"

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 60 κρούσματα κορονοϊού στο μεγαλύτερο προνοιακό ίδρυμα

Συναγερμός έχει σημάνει στο ίδρυμα προνοιακής φροντίδας «Ο Άγιος Παντελεήμων» της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 60 κρούσματα κορονοϊού. Θετικοί στον ιό έχουν εντοπιστεί και εργαζόμενοι του ιδρύματος, ενώ μία νοσοκόμα έχασε τη ζωή της.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το voria.gr 60 περιθαλπόμενοι και αρκετοί εργαζόμενοι εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο μεγαλύτερο ίδρυμα προνοιακής φροντίδας στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και των Βαλκανίων, το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα μία 46χρονη βοηθητική νοσοκόμος, σύμφωνα με το voria.gr, έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως εδώ και αρκετές μέρες, σε προληπτικό τεστ βγήκαν θετικοί δυο εργαζόμενοι και τα επαναλαμβανόμενα τεστ άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά θετικά και για κάποιους περιθαλπόμενους.

Όπως ανέφερε και η ΕΡΤ το συγκεκριμένο ίδρυμα το οποίο φιλοξενεί περίπου 300 περιθαλπόμενους και εργάζονται περισσότερα από 200 άτομα.

«Ο ιός εισχώρησε από εργαζόμενους»

Το τοπικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο ιός εισχώρησε από εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στους προληπτικούς ελέγχους και είναι χαρακτηριστικό ότι ως τις 30 Οκτωβρίου οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι όλοι ήταν αρνητικοί.

Τα κρούσματα εμφανίστηκαν στην αρχή του Νοεμβρίου σε δυο εργαζόμενους, οπότε ακολούθησε η διαδικασία της καραντίνας στα τμήματα που εργάζονται και της επιβολής όλων των οδηγιών και του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκη Νάκου, ανέφερε: «Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος της καραντίνας της τρίτης ομάδας των θετικών κρουσμάτων. Οι άλλες δυο ομάδες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της καραντίνας και πλέον έχουν αρνητικοποιηθεί.

Επειδή το ίδρυμα παρακολουθείται στενά και εφαρμόζονται οι πλέον αυστηροί κανόνες, με απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, εντοπίστηκαν άμεσα τα θετικά κρούσματα στους προληπτικούς ελέγχους που γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έγιναν οι απομονώσεις σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, που είχε προβλέψει η διοίκηση, με τα μέτρα που προβλέπει το πρωτόκολλο και η συνολική διαχείριση, που στην περίπτωση ενός κλειστού ιδρύματος, με τόσο σοβαρά περιστατικά περιθαλπομένων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τα πολύ αυστηρά μέτρα τηρούνται με ευλάβεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αλλά ο ιός είναι παντού. Λόγω της ευαισθησίας των περιστατικών που φιλοξενούνται εντός του ιδρύματος είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί. Σχεδόν κάθε εβδομάδα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι.

Ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικός. Οι εργαζόμενοι δίνουν πολύ σκληρό αγώνα στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. Σκεφτείτε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν βαριά περιστατικά με τετραπληγικούς, βαριές νοητικές αναπηρίες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους με ασθένειες και πολλαπλές παθήσεις σε όλη τη γκάμα των ηλικιών.

Ένα μεγάλο κομμάτι του ιδρύματος είναι σήμερα σε καραντίνα. Τις επόμενες δυο εβδομάδες περιμένουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων και θεωρώ ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα ευθύνης για όλους μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας για να μη μεταδώσουμε τον ιό σε ανθρώπους, όπως οι περιθαλπόμενοι όχι μόνο στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά σε όλα τα ιδρύματα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους»

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 60 κρούσματα κορονοϊού στο μεγαλύτερο προνοιακό ίδρυμα"

Καιρός αύριο: Άστατος με βροχές και αρκετά μποφόρ

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη (24.11.2020) με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές. 

Ο καιρός θα δώσει στην Κρήτη, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από τις βραδινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (24.11.2020) για όλη την Ελλάδα από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν.
Aνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στα ανατολικά θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι ασθενείς και από το μεσημέρι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία θα πυκνώσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά.
Άνεμοι: Αρχικά βόρειοι ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία θα ενισχυθούν και στα ανατολικά θα φτάσουν το βράδυ τα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα νότια θα είναι πιο πυκνές και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα τοπικά 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από (μείον) -03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα ανατολικά και τα νότια, θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη, όπου από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιο αργά πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 5 και στα δυτικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άστατος με βροχές και αρκετά μποφόρ"

Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε

Την κατάσταση που επικρατεί με βάση τα στοιχεία και την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα γενικού lockdown, περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση που παρουσιάζει η εικόνα της πανδημίας σε γενικές γραμμές, επεσήμανε ωστόσο ότι σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένονταν. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα δίχως καμία έκπτωση και απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία ή σχέδιο για την άρση του lockdown, το οποίο, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: 

«Τις τελευταίες ημέρες γίνει λόγος για την άρση των μέτρων. Η απόφαση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διακύβευμα είναι η διαφύλαξη της ζωής και της υγείας. Η ύπουλη αυτή απειλή δεν διαχωρίζει ηλικίες. Η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής.

Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση. Κάποιες περιοχές ίσως σημεία βελτίωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις των μέτρων. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλητα τα μέτρα. Να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα, μένουν σπίτι και βγαίνουν μόνο για τα απαραίτητα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χαρδαλιάς απέφυγε να δώσει ημερομηνία ή σχέδιο για την άρση του lockdown στη χώρα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών και τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσοστά «ορφανής» ιχνηλάτισης, είπε: 

«Έχουμε κάνει 190 προσλήψεις στην ιχνηλάτιση και θα προσληφθούν άλλοι 190. Δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%, όπως ειπώθηκε και στη Βουλή. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται επαρκώς.

Δεν ξέρω αν θα ήταν χρήσιμοι 3.000 ιχνηλάτες, ή που στηρίζεται η έκθεση του CDC. Η ιχνηλάτιση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατεύσουμε το σύστημα Υγείας».

Νωρίτερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφερθεί σε απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων, αλλά και στο ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ. Από την αναφορά της, αποδεικνύεται η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας και κάθε ένα νοσοκομείο ξεχωριστά, καθώς παραμένει πολύ υψηλός ο αριθμός εισαγωγών των περιπτώσεων Covid-19:

«Σήμερα έχουμε 1.388 κρούσματα, συνολικά 549 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 84 θανάτους. Συνολικά σε όλη τη χώρα, 4.400 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν 86% πληρότητα. Στην Αττική, οι ΜΕΘ έχουν 81% πληρότητα και στη Βόρεια Ελλάδα 99%».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ηλικίες που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση από την πανδημία στη χώρα και αυτές δεν είναι άλλες από την ομάδα 40 με 65 και από τους άνω των 65 ετών.

Πρόσθεσε δε, ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η διασπορά είναι ευρύτατη. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαπλωθεί, σε οποιοδήποτε σημείο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χαρδαλιάς: Στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε"

Ο Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να θεωρεί “επιτυχία” τον ΝΑΤΟϊκό χειρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο

«Για να γίνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο πολιτικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι ναι, έχουμε τις διαφορές μας. Τις είχαμε στο παρελθόν και τις έχουμε τώρα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι «αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι «το ΝΑΤΟ παρείχε την πλατφόρμα για την Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν κοντά. Με βάση το διεθνές δίκαιο και την συμμαχική αλληλεγγύη, να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης και για να ακυρωθούν ορισμένες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις».

Συμπλήρωσε ότι «αυτός ο τύπος στρατιωτικής αποσυμπίεσης μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνα περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις και διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση υποκείμενων διαφορών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι «η κύρια ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας του κορονοϊού δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας» και προσέθεσε ότι «η στρατιωτική ετοιμότητα του ΝΑΤΟ έχει στήριξη. Οι αποστολές και οι επιχειρήσεις μας συνεχίζονται».

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο στόχος του ήταν να εξηγήσει στη σημερινή του ομιλία «πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να εξελίσσεται, μπροστά σε έναν ολοένα και πιο αβέβαιο κόσμο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Στόλτενμπεργκ εξακολουθεί να θεωρεί “επιτυχία” τον ΝΑΤΟϊκό χειρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο"

Κορωνοϊός: Στα 1.388 τα νέα κρούσματα - 549 οι διασωληνωμένοι - 84 θάνατοι

«Η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη στην κοινότητα» σημείωσε απόψε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία ανακοίνωσε 1388 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε, οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι πλέον  549 και το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 84 θάνατοι.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

• 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

• 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

252 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

300 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 42 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

• 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

• 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 124 κρούσματα στην Π.Ε Μαγνησίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 88 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 47 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

• 43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

• 39 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε επίσης η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκινώντας την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 93006 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 53.3% άνδρες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1714 θάνατοι.Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (72.5% άνδρες).

Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στη Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.



Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».

«Τα μέτρα αποδίδουν. Είναι σαφής η σταθεροποίηση. Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης» είπε επίσης η κα Παπαευαγγέλου.

Σημείωσε ακόμα ότι πλέον «ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει μια μικρή κοινωνική φούσκα στην οποία θα δραστηριοποιείται. Κι εγώ πηγαίνω στην μητέρα μου μια φορά την εβδομάδα αλλά φροντίζω να φοράμε και οι δύο μάσκα» είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε επίσης ότι ο κορωνοϊός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γρίπη καθώς ποτέ η γρίπη δεν έδωσε ετησίως πάνω από 200 νεκρούς. 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη 300 κρούσματα, 252 στην Αθήνα , 88 στην Πέλλα και 65 στην Ημαθία. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων είπε ο επίκουρος καθηγητής αλλά σημείωσε ότι ο ιός είναι παντού σε όλη την επικράτεια και απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων. 


«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» σημείωσε ο καθηγητής Iατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση.

«Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.

«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.


krousmata23
 

Μείωση της θετικότητας κατά 50% σε μία εβδομάδα

«Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».

«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο καθηγητής.

«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».

«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Την ανακοίνωση για τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα μας έκανε εκτάκτως σήμερα η κα Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς το site του ΕΟΔΥ έχει πέσει.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.388 τα νέα κρούσματα - 549 οι διασωληνωμένοι - 84 θάνατοι"

Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 για την εισαγγελική παρέμβαση για το Πολυτεχνείο

Στην αντεπίθεση πέρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 μετά την εισαγγελική παρέμβαση για για την παρουσία Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Και τα τρία κόμματα της Αριστεράς επιτίθενται στην κυβέρνηση και κάνουν λόγο για αυταρχική συμπεριφορά.
ΣΥΡΙΖΑ: Κακόγουστη φάρσα η προκαταρκτική έρευνα

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως: “Μόνο ως κακόγουστη φάρσα θα μπορούσαμε να εκλάβουμε την προκαταρκτική έρευνα που αφορά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια. Η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος”.

KKE: Καμιά απαγόρευση δεν θα “βάλει στο γύψο” τη λαϊκή διεκδίκηση

Σκληρή ανακοίνωση και από το ΚΚΕ το οποίο αναφέρει πως “η παρέμβαση Εισαγγελέα για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο -μετά την αστυνομική βία και καταστολή που ζήσαμε- είναι η επόμενη πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων.

Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια.

Η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Θα πρέπει να γνωρίζει όμως ότι καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να “βάλει στο γύψο” τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας”.

ΜέΡΑ 25: Η Δεξιά θέλει να σβήσει τα πάντα μετά το ΄74

«Είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ‘15, αλλά την περίοδο μετά το ‘74», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και προσθέτει:

«Η Εισαγγελία καλεί πολιτικούς αρχηγούς “δι’ υπόθεσίν τους”. Η χωροφ… η αστυνομία παρεμποδίζει την ελεύθερη κίνηση βουλευτών. Άρματα μάχης παρελαύνουν στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Η χωροφ… η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα-πόρτα εάν οι πολίτες συμμορφώνονται “προς τας υποδείξεις”».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 για την εισαγγελική παρέμβαση για το Πολυτεχνείο"

Επιχείρηση Ειρήνη: Η Άγκυρα αρνήθηκε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο και η διαδικασία σταμάτησε

Στην άρνηση της Τουρκίας προσέκρουσε ο έλεγχος της «Επιχείρησης Ειρήνη» σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ανασταλεί. Σε ανακοίνωσή της, η Επιχείρηση Ειρήνη διευκρινίζει τι συνέβη κατά τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο την Κυριακή το απόγευμα (22.11.2020). 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τα πυρά τουρκικών ΜΜΕ προς τον Έλληνα διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης, που διεξάγεται ανοιχτά της Λιβύης, όταν γερμανική φρεγάτα εμποδίστηκε να ελέγξει ύποπτο τουρκικό πλοίο στην περιοχή.

Η «Επιχείρηση Ειρήνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου - σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους - σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη. Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη).

 Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να  ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο (σ.σ. Τουρκία). Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της Γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης».

«Όταν το κράτος σημαίας (σ.σ. η Τουρκία) κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

iriniepi1

iriniepi2

iriniepi3

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιχείρηση Ειρήνη: Η Άγκυρα αρνήθηκε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο και η διαδικασία σταμάτησε"

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία με αμείωτη ένταση θέλει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Σλοβάκο ομόλογό του, όπου αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και στη γενικότερα συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, που δεν συνηθίζει να «μασά» τα λόγια του όποτε σχολιάζει τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, δήλωσε αυτή την φορά πως οι πρόσφατες κινήσεις του Προέδρου Ερντογάν στο Κυπριακό, έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν «τετελεσμένα».

«Η Τουρκία παραβλέπει κατάφωρα τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει με αμείωτη ένταση τα σχέδιά της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ειδικά σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που είχε σταματήσει στο Κρανς Μοντάνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Σλοβάκο ομόλογό του την εκτίμησή του για την ακλόνητη θέση της Σλοβακίας και την απαραίτητη υποστήριξη όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και για τη συμβολή της χώρας του στον δικοινοτικό διάλογο μέσω της διευκόλυνσης των συναντήσεων μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες από πλευράς ΕΕ, λέγοντας ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκριναν οι ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου αναφέρονταν στην ετοιμότητα της Ένωσης να θέσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε θετική βάση, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα απέχει από παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στο μέλλον και παύσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στα ίδια αυτά συμπεράσματα, προσέθεσε, το Συμβούλιο κατέστησε επίσης σαφές ότι αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να παραμείνει δεσμευμένη για μια συνολική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα, και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

«Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση της Τουρκίας δυστυχώς ήταν στην καλύτερη περίπτωση υποτιμητική για όλα τα μέτωπα προς την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την κατάσταση κατά τη Σύνοδό του στις 10 και 11 και θα λάβει κατάλληλες αποφάσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και ευχαρίστησε τη Σλοβακία, και ειδικότερα τον υπουργό Εξωτερικών για τις θέσεις που διατύπωσε σχετικά με την ανάγκη όπως η ΕΕ ενεργήσει κατάλληλα και αποτελεσματικά όταν τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν εξωτερικές απειλές και προκλήσεις.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται ότι τις επαφές των δύο ανδρών απασχόλησαν γενικότερα ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και εξελίξεων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία με αμείωτη ένταση θέλει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα"

Κικίλιας: Ανεδαφικό να μιλάμε για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, την πίεση στο σύστημα Υγείας και τα πολυπόθητα εμβόλια που αναμένει η ανθρωπότητα μίλησε σε εκπομπή του Mega ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε:

«Παρατηρείται μία επιπέδωση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού. Σε ότι έχει να κάνει με τις νοσηλείες, το εθνικό σύστημα υγείας έχει ξεπεράσει πέντε και έξι φορές τις δυνατότητές του. Στη Βόρεια Ελλάδα γίνεται μεγάλη μάχη. Έχουμε φτάσει τις 1.239 ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 687 είναι Covid. Οι υπόλοιπες για τις άλλες ασθένεις.

Προσλάβαμε 7.000 υγειονομικούς. Γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό. Ποτέ ξανά τόσες προσλήψεις επικουρικό. Οι 4.000 θα μείνουν μόνιμοι. Φέραμε 300 εντατικολόγους και αυτούς μόνιμα στις ΜΕΘ. Δεν έχει μείνει νοσηλευτής χωρίς δουλειά και διαμαρτύρονται ιδιωτικές κλινικές ότι φεύγουν νοσηλευτές και έρχονται να δουλέψουν στο ΕΣΥ».

Και συνέχισε:

«Πάντα υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Έχουμε βάλει στη μάχη και αυτούς που κάνουν ειδικότητα. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Γι' αυτό τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα στη χώρα μας. Είναι μία συγκλονιστική προσπάθεια.

Από την πρώτη στιγμή τους στήριξα, τους αγαπάω και τους σέβομαι. Η πολιτεία θα βρει και άλλους τρόπους να τους ανταμείψει.

Οι θάνατοι είναι μία τραγική πραγματικότητα και είναι απότοκο της πανδημίας. Εμείς θα θέλαμε να μην υπάρχει ούτε ένας νεκρός. Είναι πανδημία. Το έχει καταλάβει ο κόσμος αυτό; Δίνουμε συγκλονιστική μάχη όλοι μαζί. Καλώς ή κακώς, τα πράγματα συγκρίνονται με τους άλλους, με πλούσιες χώρες, που δεν είχαν μνημόνια για 10 χρόνια. Αυτοί έχουν καταρρεύσει, εμείς είμαστε όρθιοι και παλεύουμε.

Είχα πει ο ίδιος και άλλοι επιστήμονες, ότι οι χώρες που είχαν ήπιο πρώτο κύμα, ίσως να έχουν ένα ισχυρότερο δεύτερο κύμα. Έτσι έγινε. Οι άλλοι όμως καταρρέουν, εμείς όχι. Είμαστε όρθιοι και παλεύουμε.

Δεν φτάνει κανένα σύστημα Υγείας. Εκείνοι που δεν τήρησαν τα μέτρα, μας έχουν φέρει στη θέση να προστατεύσουμε όσους κινδυνεύουν. Σύνεση από όλους, σοβαρότητα, συναίσθηση του πόσο σημαντική είναι η ζωή.

Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν. Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα Υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα.

Για τα εμβόλια, θα τα έχουμε όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα εγκρίνουν με ασφάλεια. Όταν θα τα δουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, θα τα δουν και οι Έλληνες. Είναι πανευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Στα εμβόλια γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι. Όλα τα εμβόλια που θα εγκριθούν, θα είναι ασφαλή. Δεύτερον, η σωστή ενημέρωση, η διαφάνεια δείχνουν τον δρόμο. Θα πάω σε εμβολιαστικό κέντρο στην Αθήνα να εμβολιαστώ μαζί με τον κόσμο».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κικίλιας: Ανεδαφικό να μιλάμε για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα"

«Εξοικονομώ»: Μετατίθεται η ημερομηνία ανοίγματος της πλατφόρμας στη Θεσσαλία

Με δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι αρνητικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας –και ιδιαίτερα για την πόλη της Λάρισας- το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τη μετάθεση της ημερομηνίας ανοίγματος της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την εν λόγω Περιφέρεια από τις 9 Δεκεμβρίου 2020 που είχε ανακοινωθεί, στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Οι υπόλοιπες ημερομηνίες του προγράμματος παραμένουν ως έχουν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εξοικονομώ»: Μετατίθεται η ημερομηνία ανοίγματος της πλατφόρμας στη Θεσσαλία"

Εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη στην πορεία του Πολυτεχνείου

Το δρόμο για τη Βουλή μέσω, όμως της Δικαιοσύνης, αναμένεται να πάρει το θέμα της συμμετοχής του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και του γραμματέα του «Μέρα245» Γιάνη Βαρουφάκη στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί η εντολή που έδωσε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να ερευνηθεί αν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Η υπόθεση μπήκε στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έπειτα από καταγγελία που έκανε στην εισαγγελία ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Ωστόσο, λόγω του ότι η αναφορά αυτή αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα είναι βέβαιο ότι η δικογραφία που θα σχηματιστεί θα διαβιβαστεί στη Βουλή, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Πάντως, η εντολή που δόθηκε από την εισαγγελία είναι στο πλαίσιο της έρευνας να εξεταστεί μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή. Την έρευνα θα διενεργήσει η κρατική ασφάλεια.

Να σημειωθεί τέλος πως αυτή είναι η τρίτη δικογραφία που σχηματίζεται για συγκεντρώσεις και επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία Τσίπρα, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη στην πορεία του Πολυτεχνείου"

24ωρη απεργία σε μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ την Πέμπτη

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ διεκδικούν ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορωνοϊού, με πρώτο τη διευκόλυνση όλων των εργαζόμενων να πραγματοποιούν τεστ Covid- 19 με έξοδα της εταιρείας. Επίσης ζητούν να προχωρήσει η διαδικασία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας της Covid- 19 σταθήκαμε, με υπευθυνότητα, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

«Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει "εργαλείο" για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω Ο.Α.Ε.Δ., περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό, συντασσόμαστε με όλα τα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε για τις 26 Νοεμβρίου 2020, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη απεργία σε μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ την Πέμπτη"

Γερμανία: «Προβληματική από πολλές απόψεις η συμπεριφορά της Τουρκίας» λέει το ΥΠΕΞ για το επεισόδιο στη Λιβύη

Για «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά» της Τουρκίας έκανε λόγο πριν από λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το νέο επεισόδιο παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης. Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών - βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας «έχει καταστήσει σαφές ότι αισθανόμαστε την συμπεριφορά της Τουρκίας από πολλές απόψεις ως προβληματική. Αυτό το θέτουμε τακτικά στην Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αντρέα Ζάσε, δεν θέλησε ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να εκφραστεί σε ό,τι αφορά «το νόημα της συμμετοχής της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ. «Πρέπει όμως να επαναλάβουμε ότι πήραμε πολλές φορές θέση σχετικά με την συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε η κυρία Ζάσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη αντίδραση του Βερολίνου, δήλωσε: «Δεν μπορώ να κάνω εικασίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Και εκεί σίγουρα θα τεθούν και περιστατικά αυτού του είδους».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο χθεσινό περιστατικό, που γνωστοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα από το περιοδικό «Der Spiegel», η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά» και υπενθύμισε ότι και στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη «καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία». «Όλοι θα κριθούν - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», τόνισε η κυρία Ζάσε και διευκρίνισε ότι στο χθεσινό επεισόδιο «έγιναν όλα σύμφωνα με τις διαδικασίες», εκφράζοντας την ανησυχία της ότι «υπάρχουν γενικά τέτοιες περιπτώσεις, ότι υπάρχει υποψία για διάφορες χώρες ότι στέλνουν λαθραία όπλα στην Λιβύη». Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι «βλέπουμε και μια αποτρεπτική επίδραση της επιχείρησης «ΙRΙΝΙ» και ότι η ισχυρή παρουσία των πλοίων στην Μεσόγειο δείχνει ότι αυτή η επίδραση φέρει αποτελέσματα», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του υπουργείου 'Αμυνας, ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Τιλς, εξηγώντας την διαδικασία που προβλέπεται για τον έλεγχο στο πλαίσιο της αποστολής «IRINI», ανέφερε ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή από την ηγεσία της αποστολής να ελέγξει το πλοίο «Rosaline A», με την υποψία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. «Η εντολή για την επιβίβαση δόθηκε από την ηγεσία της αποστολής «ΙRΙΝΙ». H φρεγάτα είναι απλώς το μέσο που υλοποιεί την εντολή επιτόπου. Δεν αποφασίζεται στην φρεγάτα ποιο πλοίο θα ελεγχθεί», διευκρίνισε ο κ. Τιλς και πρόσθεσε ότι η διαδικασία προβλέπει την συγκατάθεση του κράτους, του οποίου την σημαία φέρει το υπό έλεγχο πλοίο. «Εάν δεν υπάρξει απόρριψη εντός συγκεκριμένου διαστήματος περίπου τεσσάρων ωρών, αυτό θεωρείται σιωπηρή συγκατάθεση. Από όσο γνωρίζουμε, ακριβώς έτσι έγινε χθες», τόνισε ο κ. Τιλς και επισήμανε ότι η Τουρκία δήλωσε εκ των υστέρων την αντίθεσή της στον έλεγχο, ο οποίος και διεκόπη άμεσα. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι κατά την επιβίβαση των γερμανών στρατιωτών στο πλοίο από ελικόπτερο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: «Προβληματική από πολλές απόψεις η συμπεριφορά της Τουρκίας» λέει το ΥΠΕΞ για το επεισόδιο στη Λιβύη"

Aegean: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ -Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Για το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines με κεφάλαια ύψους 120 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή και των μετόχων της, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας η «κυβέρνηση προχωρά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με βάση τον κατά το δυνατόν δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ Κράτους και ιδιωτών μετόχων, δρομολογώντας την στήριξη της εταιρίας Aegean, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας μας που πλήττεται εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και ειδικότερα τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.

Το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρίας, θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Αξιολογείται ήδη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι η απόφαση της Κυβέρνησης είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων σε εταιρίες και κλάδους που πλήττονται λόγω της πανδημίας, όπως είναι κατεξοχήν ο κλάδος των αερομεταφορών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σχέδιο ενίσχυσης της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, το οποίο προσομοιάζει μεν σε περιπτώσεις κρατικής στήριξης άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων με συνεισφορά του Κράτους, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει τη σημαντική συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου των αερομεταφορών.

Επιπλέον, προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με τα 120 εκατ. ευρώ του Κράτους, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία αξιοποίησε τα οριζόντια μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aegean: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ -Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης"

Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα

Αύριο τελικά αναμένεται να απολογηθεί, εκτός απροόπτου, ενώπιον του ανακριτή ο 27χρονος που φέρεται να έχει ομολογήσει συμμετοχή του στο ISIS.

Σήμερα, ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων για να απολογηθεί, πλην όμως δεν είχε δικηγόρο και έτσι του δόθηκε και νέα προθεσμία για τον ορισμό συνηγόρου υπεράσπισης.

Ο νεαρός άνδρας διώκεται για δυο κακουργήματα και συγκεκριμένα για: Ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία με δόλο ως τρομοκρατική πράξη. Αξίζει να σημειωθεί πως με το άρθρο 8 παρ ΣΤ΄ του νέου Ποινικού Κώδικά οι ελληνικές δικαστικές αρχές μπορούν να δικάσουν τρομοκρατικές πράξεις που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή.

tzixantistis2

Ο κατηγορούμενος φέρεται να έχει ομολογήσει στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας φέρεται πως είναι ο άνδρας που έχει καταγραφεί σε βίντεο να συμμετέχει σε μία ομαδική δολοφονία τεσσάρων ομήρων από μαχητές του ισλαμικού κράτους το 2014.

Τέλος φέρεται να έχει υποστηρίξει πως αποχώρησε από τις τάξεις του ISIS το 2018, οπότε και ταξίδεψε στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους. Πρώτος σταθμός στη χώρα ήταν η Λέσβος, όπου είχε υποβάλει αίτημα ασύλου ως διωκόμενος από τη Συρία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news