facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Δημοτικά, Νηπιαγωγεία: Αλλάζει από τη Δευτέρα το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης (έγγραφο)

Αλλαγές στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης ξεκινούν από αύριο Δευτέρα 23/11 σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο με θέμα «Συμπληρωματική Πρόταση για τη διαμόρφωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος και την κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της σύγχρονης Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης» προχωρά στις διαφοροποιήσεις που ακολουθούν.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο (εδώ) μετά από πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) «για τη διαμόρφωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος και την κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της σύγχρονης Εξ Αποστάσεως, συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε ότι»:

1. Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα διδασκαλίας της σύγχρονης Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης για το Δημοτικό Σχολείο αναπτύσσεται καθημερινά από τις 14:10 έως τις 17:20, με πέντε (5) διδακτικές περιόδους ανά εργάσιμη ημέρα. Η κάθε διδακτική περίοδος έχει διάρκεια 30 λεπτά της ώρας και παρεμβάλλονται ενδιάμεσα διαλείμματα των 10 λεπτών.


2. Η εβδομαδιαία κατανομή του χρόνου, ανά διδακτικό αντικείμενο στα 6/θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία για τη σύγχρονη Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί τη βάση πλαισίου διαλόγου εντός της λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων εκάστης σχολικής μονάδας, για τη λήψη τελικής απόφασης κατάρτισης του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος της σύγχρονης Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:

 

Το μάθημα των Θρησκευτικών δύναται να διδάσκεται για 1 διδακτική περίοδο στις Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα της Γλώσσας δύναται να διδάσκεται για 8 διδακτικές περιόδους στις Α΄ και Β΄ τάξεις, για 7 διδακτικές περιόδους στις Γ΄ και Δ΄ τάξεις και για 6 διδακτικές περιόδους στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα των Μαθηματικών δύναται να διδάσκεται για 5 διδακτικές περιόδους στις Α΄ και Β΄ τάξεις και για 4 διδακτικές περιόδους στις Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα της Ιστορίας δύναται να διδάσκεται για 2 διδακτικές περιόδους στις Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Η Μελέτη Περιβάλλοντος δύναται να διδάσκεται για 2 διδακτικές περιόδους στις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις.

Το μάθημα της Γεωγραφίας δύναται να διδάσκεται για 1 διδακτική περίοδο στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα των Φυσικών δύναται να διδάσκεται για 2 διδακτικές περιόδους στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής δύναται να διδάσκεται για 1 διδακτική περίοδο στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής δύναται να διδάσκεται για 2 διδακτικές περιόδους στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα των Αγγλικών δύναται να διδάσκεται για 1 διδακτική περίοδο στις Α΄ και Β΄ τάξεις και για 2 διδακτικές περιόδους στις υπόλοιπες τάξεις.

Η δεύτερη ξένη γλώσσα δύναται να διδάσκεται για 1 διδακτική περίοδο στις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.

Το μάθημα των Τ.Π.Ε. δύναται να διδάσκεται για 1 διδακτική περίοδο σε όλες τις τάξεις.

Η Ευέλικτη Ζώνη δύναται να διδάσκεται για 2 διδακτικές περιόδους στις Α΄ και Β΄ τάξεις και για 1 διδακτική περίοδο στις Γ΄ και Δ΄ τάξεις.

Η ως άνω πρόταση για τη διαμόρφωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος της σύγχρονης Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης, υπάρχει η δυνατότητα αναλογικά να εφαρμοστεί και από τις σχολικές μονάδες ΠΕ με λειτουργικότητα μικρότερη του 6/θεσίου (1/θέσια έως και 5/θέσια) εφαρμόζοντας αντίστοιχα τις επιμέρους κατανομές των διδακτικών περιόδων για κάθε προσφερόμενο γνωστικό αντικείμενο, όπως αυτές προτείνονται ανωτέρω.

Στις σχολικές μονάδες της ΠΕ παράλληλα με τη σύγχρονη Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση αξιοποιείται από τις/τους εκπαιδευτικούς και η ασύγχρονη Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση.

3. Το κατ’ ελάχιστον Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Εξ Αποστάσεως – σύγχρονης – εκπαίδευσης για το Νηπιαγωγείο αναπτύσσεται καθημερινά από τις 14:10 έως τις 16:20, με τρεις (3) διδακτικές περιόδους ανά εργάσιμη ημέρα. Η κάθε διδακτική περίοδος έχει διάρκεια 30 λεπτά της ώρας με διαλείμματα των 20 λεπτών
της ώρας ενδιάμεσα.

4. Η ενδεικτική κατανομή χρόνου του προγράμματος Εξ Αποστάσεως – σύγχρονης – Εκπαίδευσης για το Νηπιαγωγείο παρουσιάζεται και αναλύεται παρακάτω:


Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος Εξ Αποστάσεως – σύγχρονης– εκπαίδευσης του Νηπιαγωγείου, ο/η εκπαιδευτικός παραμένει συνδεδεμένος/η και ενεργός/ή, δίνει κατευθύνσεις και παρέχει υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών/τριών, με γνώμονα τον μαθητοκεντρικό χαρακτήρα της μάθησης και
τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από τη διδακτική του αντικειμένου στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών, στοχεύοντας στην ικανοποίηση της ανάγκης να αισθάνονται ότι είναι ενεργά μέλη της σχολικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Διευθυντές/ντριες, οι Προϊστάμενοι/μένες των Νηπιαγωγείων συνεργάζονται με τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών και τον/την υπεύθυνο/η Συντονιστή/Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, για την εφαρμογή του προγράμματος σύγχρονης Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης, εστιάζοντας στα εξής:

-στην ενθάρρυνση των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους στη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία,

-στη συνεχή προσπάθεια από τον/την εκπαιδευτικό για κοινωνική και συναισθηματική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών και έμφαση στη δημιουργία ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος,

-στις προτεινόμενες δραστηριότητες, ώστε να εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, σταδιακά, με υποστηρικτικό και επεξηγηματικό τρόπο, τόσο σε μαθησιακό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο,

-στην παροχή συγκεκριμένων οδηγιών κι επεξηγήσεων από τον/την εκπαιδευτικό, διατυπωμένων με σαφήνεια κι απλό τρόπο ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο των μαθητών/τριών,

-στη διδακτική υποστήριξη, ώστε να βοηθήσει βαθμιαία τους μαθητές/τριες να επικεντρώνονται σε αυτό που βλέπουν ή/και ακούν,

-στην αναγκαιότητα για δημιουργία περιβάλλοντος μαθησιακών εμπειριών, το οποίο να εγείρει την περιέργεια και το ενδιαφέρον ενισχύοντας παράλληλα και την προσοχή των μαθητών/τριών,

-στη διαμόρφωση κοινής κουλτούρας μεταξύ των μελών της ομάδας-τάξης, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά τμήμα, διασφαλίζοντας τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μελών (εκπαιδευτικών-μαθητών/τριών-οικογένειας).

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοτικά, Νηπιαγωγεία: Αλλάζει από τη Δευτέρα το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης (έγγραφο)"

Χανιά: Κλειστό λόγω έργων αύριο Δευτέρα 23 Νοεμβρίου τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

Κλειστή θα παραμείνει αύριο Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, η Εθνική οδός Χανίων-Κισσάμου στο οδικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) μεταξύ των κόμβων Ταυρωνίτη και Κολυμβαρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα κλείνει, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες απεγκατάστασης της εργοταξιακής σήμανσης του έργου, «υπόγειες ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα».

Κατά τις ώρες εφαρμογής των απαγορεύσεων, η κυκλοφορία των κινούμενων επί του ΒΟΑΚ οχημάτων θα εκτρέπεται και θα διεξάγεται από τους κόμβους εξόδου Ταυρωνίτη και Κολυμβαρίου, με κίνηση στην Παλαιά Εθνική Οδό Χανίων-Κισσάμου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Κλειστό λόγω έργων αύριο Δευτέρα 23 Νοεμβρίου τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης"

Σούπερ μάρκετ: Νέες καταγγελίες για ανεπαρκή μέτρα προστασίας

Παρέμβαση σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ  πραγματοποίησε σήμερα 21/11/2020 το σωματείο εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού Δικαίου Ν. Καρδίτσας .

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του:

Τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο μας είναι δεκάδες και αφορούν τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πελατών-καταναλωτών από τον κορονοϊό και επιπλέον μια άγρια κατάσταση που εξελίσσεται γύρω από τις εργασιακές σχέσεις.

Εδώ και μέρες οι συνάδελφοι στα super market στις αποθήκες και τα γραφεία  εργάζονται με αυτοθυσία, χωρίς ρεπό, κάθε μέρα, πέραν του ωραρίου τους και τις Κυριακές.  Εργάζονται με αίσθημα ευθύνης για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Μέχρι και σήμερα και πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων ύστερα από τις δεκάδες καταγγελίες, προσπαθούσαν με δικά τους ατομικά μέσα προστασίας κάνουν ότι πέρνα από το χέρι τους  για προστατευτούν οι ίδιοι και οι πελάτες.

Ακόμα και σήμερα και παρά την επίσκεψη-φωτογραφία του υπουργού ανάπτυξης σε κατάστημα, τα προβλήματα που καταγγέλθηκαν σε δεκάδες καταστήματα παραμένουν. Τα μέτρα που έστω και καθυστερημένα ανακοινώθηκαν δεν έχουν σχεδόν καμία πρακτική εφαρμογή. Οι χώροι των super market εξακολουθούν να είναι η κύρια εστία μόλυνσης και οι κρατικοί-ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν.

Σήμερα στην πλειοψηφία των καταστημάτων δεν υπήρχε καμία απόσταση ασφαλείας, τζαμάκια ή άλλα διαχωριστικά στα ταμεία δεν υπάρχουν, οι κάρτες εισόδου που δίνονται υποτίθεται για τον έλεγχο του κόσμου δίνονται χωρίς να υπολογίζεται το μέτρο που έχει ανακοινωθεί ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα οι κάρτες εισόδου δεν είναι μίας χρήσης, αλλά αμέσως μετά την έξοδο του κάθε πελάτη, δίνονται σε νέους χωρίς καμία καθαριότητα δηλαδή αγγίζονται από εκατοντάδες χέρια. Τα αντισηπτικά στην πλειοψηφία των καταστημάτων λείπουν ή δίνονται ύστερα από απαίτηση των πελατών. Ο αδύναμος κρίκος για όλα τα παραπάνω είναι οι εργαζόμενοι στα super market και φυσικά οι πελάτες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ

Επειδή τα μέτρα απέναντι στον κορονοϊό είναι κοινά για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, επειδή δεν υπάρχουν εργαζόμενοι 1ης ή 2ης κατηγορίας απαιτούμε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τους κρατικούς φορείς, στα καταστήματα των super market, στις αποθήκες και σε όλους τους χώρους διακίνησης τροφίμων και προϊόντων, τα οποία φτάνουν σε κάθε οικογένεια.

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών αλλά και όσα μας καταγγέλλουν καθημερινά οι συνάδελφοι μας, επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στα super market είναι επικίνδυνη για  εργαζόμενους  και  τους καταναλωτές και απαιτείται να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, να εφαρμοστούν αυστηρά τα όσα συστήνονται από τον ΕΟΔΥ.

Δε μπορεί τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) να αποτελούν  ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου. Σε συνθήκες εξάπλωσης του ιού, δε μπορεί να μην υπάρχει καθαριότητα όλες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, απολύμανση σε επιφάνειες, καρότσια, μηχανήματα, ράφια, σε χώρους διαλείμματος και τουαλέτες.

Δε μπορεί να μην εξασφαλίζεται η προστασία των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και η εργοδοσία να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στο φόρτο εργασίας ή να τις παρέχει ύστερα από πίεση.

Δε μπορεί να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους για περιστατικά συνάδελφων που μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας είτε γιατί βρέθηκαν οι ίδιοι θετικοί στον ιό είτε γιατί ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα στον περίγυρο τους. Οι συνάδελφοι όπως μας καταγγέλλουν ενημερώνονται μεταξύ τους, κυριαρχεί η φημολογία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία. Καλούνται να εργαστούν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Σε παρεμβάσεις των σωματείων για συγκεκριμένες καταγγελίες και περιστατικά οι  εργοδοσίες (μέσω διευθυντών) «μασούν» τα λόγια», κρύβουν περιστατικά, πετάνε το μπαλάκι στην κυβέρνηση ή στους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία την «ατομική ευθύνη» και πορεύεται κρυμμένη πίσω από αυτήν!

Στα σούπερ μάρκετ που ειδικά αυτές τις μέρες, οι εργαζόμενοι μεταπηδούν σαν τρελοί από το ένα πόστο στο άλλο, που οι τουαλέτες είναι κοινές για εργαζόμενους και καταναλωτές, που ο χώρος διαλλείματος (αν υπάρχει) είναι ένας και ελάχιστων τετραγωνικών,  που οι αποθήκες είναι ένας ενιαίος χώρος, δε μπορεί μοναδικό μέτρο πρόληψης να είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός του συναδέλφου που βρέθηκε θετικός ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Δε μπορεί να μη δίνονται άδειες στους εργαζόμενους με την αιτιολογία του φόρτου εργασίας.

Δε μπορεί σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι να λιώνουν πάνω στα ράφια, στις αποθήκες και στις ταμειακές μηχανές.

Ας αφήσει λοιπόν η εργοδοσία τις ανακοινώσεις «ψυχολογικής» στήριξης των εργαζόμενων όπως στον ΑΒ Βασιλόπουλο και ας σταματήσει η κυβέρνηση τις επισκέψεις για την κάμερα που κάνουν οι υπουργοί και στελέχη της στα καταστήματα και να λάβουν ουσιαστικά και άμεσα μέτρα προστασίας, πριν είναι αργά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

Να καλυφθούν εδώ και τώρα τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας με άμεσες προσλήψεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ.

Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)

Να δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς χωρίς να προσμετρούνται μέρες κανονικής άδειας.

Να δοθούν άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.

Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Να ισχύσει στην πράξη το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα σούπερ μάρκετ.

Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Να υπάρξει κάλυψη όλων των κενών ανά πόστο.

Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους.

Δε βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογενείας μας, την δημόσια υγεία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ μάρκετ: Νέες καταγγελίες για ανεπαρκή μέτρα προστασίας"

Φίλος της Ευρώπης δηλώνει τώρα ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του βλέπει τον εαυτό της ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, ωστόσο δεν θα ενδώσει στις επιθέσεις και στα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης… Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυγίσουμε σε απροκάλυπτες επιθέσεις εναντίον της χώρας και του έθνους μας, συγκεκαλυμμένες αδικίες και δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε ο Ερντογάν, σε ομιλία που εκφώνησε σε μέλη του κόμματός του AKP.

Ο Ερντογάν, που μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης από την Κωνσταντινούπολη, είπε επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τη χώρα μας από το θέμα της πλήρους ένταξης έως το μεταναστευτικό, προκειμένου να μπορέσουμε να χτίσουμε μια στενότερη, αποτελεσματικότερη συνεργασία», επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φίλος της Ευρώπης δηλώνει τώρα ο Ερντογάν"

Κορονοϊός: Πρόστιμα ύψους 123.500 ευρώ για τη μη τήρηση των μέτρων

Σαρώνουν όλη τη χώρα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορονοϊό.

ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, ΕΑΔ έκαναν το Σάββατο, 21.11.2020 συνολικά 50.968 ελέγχους και κατέγραψαν 1.247 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων που έχουν επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 123.500 ευρώ  και  αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε δύο επιχειρήσεις.

Την πλειονότητα των ελέγχων συγκεκριμένα 50.218 έγιναν από την  Ελληνική Αστυνομία.

Οι κυριότερες παραβάσεις ήταν, μη χρήση μάσκας, μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα) και μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων

Στην Περιφέρεια Αττικής μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 19 συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Στην ίδια περιφέρεια επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε δύο επιχειρήσεις για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας και για υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού εξυπηρετούμενων πελατών αντίστοιχα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πρόστιμα ύψους 123.500 ευρώ για τη μη τήρηση των μέτρων"

Χαλκιδική: Ξύλο ανάμεσα σε πιστούς και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας

Ένταση επικράτησε το πρωί της Κυριακής σε εκκλησία σε χωριό της βόρειας Χαλκιδικής, ύστερα από καταγγελία για τέλεση λειτουργία με πιστούς παρά την καραντίνα.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί μετέβησαν στην εκκλησία και μέσα εντόπισαν πλην του ιερέα δύο πιστούς. Άμεσα προχώρησαν στην επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στους δύο πολίτες και 1.500 ευρώ στον ιερέα.

Μετά τα πρόστιμα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο γιος του ιερέα, μαζί με έναν από τους δύο πιστούς επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά στους δύο αστυνομικούς, τραυματίζοντάς τους ελαφρά.

Μάλιστα από τον διαπληκτισμό τραυματίστηκε ελαφρά και ο ένας πιστός.

Οι δύο αστυνομικοί μετέβησαν προληπτικά στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους, ενώ τα δύο άτομα που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς συνελήφθησαν.

Υπενθυμίζεται ότι η τέλεση λειτουργιών επιτρέπεται στην καραντίνα, μονο με την παρουσία ιερέων και του αναγκαίου προσωπικού χωρίς πιστούς.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » " Χαλκιδική: Ξύλο ανάμεσα σε πιστούς και αστυνομικούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας "

Σοκ με άλλους 103 θανάτους και 540 διασωληνωμένους - Στα 1.498 τα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1498 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

• 22 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

218 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

305 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 47 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 36 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

• 84 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

• 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

• 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

• 50 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

• 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

• 80 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοκ με άλλους 103 θανάτους και 540 διασωληνωμένους - Στα 1.498 τα κρούσματα"

Τι αλλάζει από αύριο στις ΔΟΥ

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εφοριών έρχονται από την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών, αναφέρεται σε σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Αναλυτικά, οι ΔΟΥ θα λειτουργήσουν ως εξής:

1.Ώρες εισόδου για το κοινό (για προγραμματισμένες συναντήσεις μόνο) και τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: 08.00 – 17.00.
2.Ταμειακές συναλλαγές: 08.00 – 15.00.
3.Οι ΔΟΥ θα λειτουργούν από τις 7:00 έως τις 19:00. Μεταξύ 17.00 και 19.00 εξυπηρετούνται μόνο κλήσεις προς τη γραμματεία των ΔΟΥ για τον προγραμματισμό συναντήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το συναλλασσόμενο κοινό προσέρχεται στις ΔΟΥ μόνο με ραντεβού και εφόσον το αίτημά του δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο.

Για την αποφυγή του συγχρωτισμού και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, δημιουργούνται τέσσερις βάρδιες για τους υπαλλήλους, ως εξής:

-07:00 – 15:00
-08:00 – 16:00
-09:00 – 17:00
-10:00 – 19:00

Το σύνολο των υπαλλήλων, που βρίσκονται στο κτήριο της υπηρεσίας ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 67% του συνόλου του προσωπικού, που υπηρετεί στην εν λόγω υπηρεσία. Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται εξ αποστάσεως. Οι υπάλληλοι της απογευματινής βάρδιας δουλεύουν εξ αποστάσεως το πρώτο τετράωρο της βάρδιας (10:00 – 14:00) και αυτοπροσώπως στην υπηρεσία για το υπόλοιπο της βάρδιας (15:00 – 19:00).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει από αύριο στις ΔΟΥ"

Ο πλανήτης σε συναγερμό: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τρίτο κύμα της πανδημίας!

Οι αριθμοί σοκάρουν: Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.381.915 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου. Περισσότερα από 58.165.460 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 37.053.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.

Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι --με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ-- την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε "ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων".

«Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. "Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.

Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».

Πάντως χθες Σάββατο, 9.021 νέοι θάνατοι και 580.396 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 1.503 νέους θανάτους, η Ιταλία με 692 και το Μεξικό με 550.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 255.905 θανάτους και 12.090.469 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 168.989 νεκρούς και 6.052.786 μολύνσεις, η Ινδία 133.227 θανάτους (9.095.806 μολύνσεις), το Μεξικό 101.373 θανάτους (1.032.688 κρούσματα) και η Βρετανία με 54.626 νεκρούς (1.493.383 κρούσματα).

Μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών, το Βέλγιο που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 134 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθεί το Περού με 108, η Ισπανία με 91 και η Αργεντινή με 82 θανάτους.

Η Κίνα - χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο - μετρά 86.431 κρούσματα και 4.634 νεκρούς.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει, έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 433.865 θανάτους και 12.431.882 κρούσματα, η Ευρώπη 369.144 νεκρούς και 16.253.491 μολύνσεις, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 267.302 νεκρούς και 12.414.386 κρούσματα, η Ασία 187.681 θανάτους και 11.869.395 μολύνσεις, η Μέση Ανατολή 73.549 θανάτους και 3.106.525 κρούσματα, η Αφρική 49.433 θανάτους και 2.059.651 κρούσματα, και η Ωκεανία 941 θανάτους και 30.131 κρούσματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο πλανήτης σε συναγερμό: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τρίτο κύμα της πανδημίας!"

Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για τη Δευτέρα (23/11)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο καιρός θα δώσει λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στην Εύβοια, τις Σποράδες και τη βόρεια Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Δευτέρα (23.11.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Aνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως στην Εύβοια και τις Σποράδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες, κυρίως στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για τη Δευτέρα (23/11)"

Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν αρκούν οι κατευναστικές δηλώσεις του Ερντογάν, περιμένουμε πράξεις

Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» εκ μέρους της Τουρκίας ενόψει του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, που θα ασχοληθεί με το ζήτημα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες, διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, χρειάζονται πράξεις», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην εκπομπή «Le Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI» κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε χθες την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.

Μεταξύ των ενεργειών που αναμένονται, «υπάρχουν εκείνες που είναι απλό να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, υπάρχουν επίσης εκείνες που είναι απλό να γίνουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.

«Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, επισήμανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, επικαλούμενος την «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, μια «πολιτική τετελεσμένων γεγονότων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, «όπου επιτίθενται στην πραγματικότητα εναντίον δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» ή ακόμη «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα επαληθεύσει τη στάση της Τουρκίας σε αυτά τα διαφορετικά ζητήματα κατά το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σε λίγες ημέρες. Εκείνη τη στιγμή θα εξακριβώσουμε τις δεσμεύσεις», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν αρκούν οι κατευναστικές δηλώσεις του Ερντογάν, περιμένουμε πράξεις"

Νίκος Αγαπηνός: Ζητά την παραίτηση Βερβεσού

Την παραίτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ζητά ο δικηγόρος Νίκος Αγαπηνός με αφορμή τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από το πάρτι γενεθλίων στο γραφείο του.

Με δήλωσή του ο κ. Αγαπηνός ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Βερβεσό τονίζοντας πως η «ανάληψη ευθύνης άνευ παραιτήσεως είναι ενέργεια κενή και άνανδρη».

Χαρακτηριστικά ο Νίκος Αγαπηνός αναφέρει: «1. Τα πρόσφατα γεγονότα όπως εξετέθησαν από τον Τύπο και ιδίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την σύναξη στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μετά τσιγάρων, ποτών και χορών εκθέτουν ανεπανόρθωτα την εικόνα των Ελλήνων Δικηγόρων στην κοινωνία και αντιτίθενται ευθέως στον θεσμικό σκοπό για τον οποίο υφίστανται οι υποφαινόμενοι ανεξαρτήτως πανδημίας.

2. Επισημαίνω δε ότι για κάποιους από εμάς τους Δικηγόρους που αφιερώσαμε τη ζωη μας σε αυτή την επιστήμη οι εν λόγω συμπεριφορές προκαλούν ντροπή και για λογαριασμό όσων δεν την συναισθάνονται. 

 3. Επειδή δε για κάποιους από εμάς οι εν λόγω χώροι και αυτά που αντιπροσωπεύουν παραμένουν ιεροί, ανάληψη ευθύνης άνευ παραιτήσεως είναι ενέργεια κενή και άνανδρη».
 
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Αγαπηνός: Ζητά την παραίτηση Βερβεσού"

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως για κορωνοϊό: Η «επανάσταση» κάποιων χριστιανών σπέρνει θανάτους

Την εκτίμηση ότι λαός έδειξε και συνεχίζει να δείχνει, ίσως από κόπωση, ελλιπή ευθύνη στο θέμα του κορωνοϊού, την αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τα μέτρα της κυβέρνησης και την ευθύνη όσων πίστεψαν ότι είναι υπεράνθρωποι και άτρωτοι και όσων με «τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους…», εκφράζει σε άρθρο του, επ' ευκαιρία των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. 'Ανθιμος.

«…Πιστέψαμε ότι είμαστε υπεράνθρωποι, κρύψαμε την προσβολή μας από τον ιό και οδηγηθήκαμε στον τάφο, αντί να ομολογήσουμε το λάθος μας και να σαλπίσουμε το ορθό. Δεν είναι ταπεινωτικό να παραδεχθείς ότι ως άνθρωπος κι εσύ πάσχεις. Αλαζονικό είναι να το κρύψεις, μόνο και μόνο για να μη διαψευστεί δημόσια ο εγωισμός σου. Όταν επικρέμεται θάνατος, τότε, καλά ειπώθηκε, "μαγκιές" δεν επιτρέπονται. Οι ευλαβείς εγωισμοί… σκοτώνουν!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει την ανάγκη «όλοι μας να εισέλθουμε κάποτε στο Ναό του Θεού», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν εννοώ να ανοίξουν τα οικοδομήματα των ναών για να εισέλθουμε, που πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και τα έκλεισε, αφού ο λαός μας έδειξε και γενικά συνεχίζει να δείχνει (ίσως από κόπωση) ελλιπή ευθύνη πάνω στο θέμα. Εννοώ ότι και πριν την πανδημία, πριν τη λήψη των απαγορευτικών μέτρων, οι χριστιανοί δεν ερχόμασταν στους ναούς, ακόμα κι όταν εκκλησιαζόμασταν, κληρικοί και λαϊκοί, κάθε Κυριακή, ίσως και κάθε μέρα… Πιστέψαμε ότι συν-κυβερνούμε το κράτος μας, οι θρησκευόμενοι χριστιανοί, ακόμα και πολλοί κληρικοί μας, όπως αποδείχτηκε ότι πολύ καλύτερα το κυβερνούν οι πολιτικοί, επειδή εμείς δεν μπορούμε να κατευθύνουμε τελικά ούτε το ποίμνιό μας. Η ευσεβιστική αλλοφροσύνη μετέτρεψε τα λογικά πρόβατα σε απρόβλεπτα ερίφια που θέλησαν να υποκαταστήσουν τους ποιμένες. Ενώ ο ίδιος ο Θεός μας διδάσκει να υπακούμε ακόμα και στην κοσμική εξουσία (που στο κάτω-κάτω στις μέρες μας είναι από το λαό μας δημοκρατικά εκλεγμένη), πολλοί χριστιανοί μας κίνησαν επανάσταση ενάντια στην Εκκλησία τους, που δεν ξέρω αν φέρει ανάσταση, πάντως μέχρι τώρα σπέρνει θανάτους. Πιστέψαμε ότι εμάς, λόγω της πίστεώς μας, υποχρεούται ο Θεός να μας σώσει (τους άλλους όχι), και κάναμε επίδειξη αυτής της πίστεώς μας. Όμως αυτή η πίστη μας αποδείχθηκε λίγη, φτωχή, μικρή πίστη που όχι μόνο βουνά δεν μπορεί να μετακινήσει, αλλά ούτε καν τον απειροελάχιστο ιό…».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κάνει λόγο για διχασμό των χριστιανών, που διακρίθηκαν «σε ευσεβείς: τάχα, όσοι ανεύθυνα αδιαφορούσαν για τον ιό και πίστευαν αφελώς ότι είναι άτρωτοι και σε ασεβείς: συνήθως έτσι λένε τους Επισκόπους και όσους συγκατανεύσαμε στα μέτρα και καλέσαμε σε υπακοή στην Εκκλησία και σε τάξη». «Και όσοι βιάστηκαν να πατάξουν τους ποιμένες, κηδεύουν σήμερα τα πρόβατα αλλότριας ποίμνης… Δεν κατάλαβαν πως όταν διακυβεύεται η υγεία και η ζωή, τότε ακόμα και ο θερμότερος πιστός, γίνεται εχθρός μας…».

Τέλος, ο κ. Άνθιμος, καλεί τους «τάχα ευσεβείς, που δεν πίστεψαν ότι υπάρχει κορωνοϊός, λες και μπορεί να πέσει τρίχα από τα μαλλιά τους αν δεν το θέλει ο Θεός», να σοβαρευτούν και όσους «κρυμμένοι τώρα στα λαγούμια τους, ετοιμάζονται να δικαιολογήσουν τα εγκληματικά τους κηρύγματα, που άρδευαν αλλοφροσύνη από την εωσφορική τους έπαρση, που τελικά σκότωσε συνανθρώπους τους», να ηρεμήσουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως για κορωνοϊό: Η «επανάσταση» κάποιων χριστιανών σπέρνει θανάτους"

Θάνατος σοκ: Νεκρή από κορονοϊό 33χρονη στην Αλεξανδρούπολη

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ανάμεσα τους και μια 33χρονη από την Αλεξανδρούπολη, ενώ σημειώθηκαν 24 νέες εισαγωγές και 16 εξιτήρια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η 33χρονη διακομίσθηκε βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο όμως δυστυχώς δεν τα κατάφερε, καθώς κατέληξε από ανακοπή. Οι γιατροί προκειμένου να βεβαιωθούν από πού προήλθε η επιδείνωση της υγείας της, έκαναν το rapid test το οποίο βγήκε θετικό.

Επίσης κατέληξαν δύο άνδρες, ένας 73 ετών από την Ξάνθη και ένας 66 ετών από την Καβάλα οι οποίοι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ, καθώς και μια 84χρονη από τις Φέρες η οποία επίσης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα ωστόσο νοσηλευόταν στην μονάδα covid-19 .

Εξήντα είναι οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό που καταγράφονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα Κυριακή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 91 ασθενείς, εκ των οποίων 75 στη covid-19, στη ΜΕΘ 13 και στη ΜΕΛ 4.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνατος σοκ: Νεκρή από κορονοϊό 33χρονη στην Αλεξανδρούπολη"

Τους πείραξε η προβολή της Παναγίας στη Βουλή, αλλά όχι ο Καμμένος που σταύρωνε αεροπλάνα και συγκυβερνούσαν χρόνια

Ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Βουλής των Ελλήνων επειδή τίμησε την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, προβάλλοντας πεντάλεπτο βίντεο με τις μάχες των Ελλήνων, εκδηλώθηκε από διαδικτυακά τρολ, προσκείμενους στην αξιωματική αντιπολίτευση ιστότοπους, αλλά και πολιτικά στελέχη, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Φίλης που χαρακτήρισε «στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας την απεικόνιση του κτιρίου της  Βουλής  με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα».

Η εικόνα της Παναγίας, η οποία μεταξύ εκατοντάδων άλλων, αποτυπώθηκε για μερικά δευτερόλεπτα στην πρόσοψη του κοινοβουλευτικού μεγάρου, έγινε αντικείμενο χλευασμών και επικρίσεων κατά της κυβέρνησης με πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικής διάστασης που είχε η προβολή του βίντεο.

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε βίντεο με ρεπορτάζ για το θέμα:



Η 21η Νοεμβρίου, άλλωστε, είναι πρωτίστως ημέρα θρησκευτικής εορτής, καθώς τη μέρα αυτή η Ορθοδοξία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ τα τελευταία χρόνια ορίστηκε ως ημέρα τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που παλαιότερα γιορταζόταν στις 29 Αυγούστου σε ανάμνηση του τέλους του Εμφυλίου Πολέμου το 1949.

5191382

Η συγκεκριμένη διπλή γιορτή τιμάται πολλά χρόνια με εκδηλώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις εκκλησίες όλης της χώρας. Φέτος, ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, λόγω της πανδημίας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισαν τη συγκεκριμένη προβολή, την οποία όσοι την παρακολούθησαν στο σύνολό της επιμένουν ότι είναι υψηλής αισθητικής.

Σε πείσμα της πραγματικότητας, ωστόσο, από το βράδυ του Σαββάτου, που κυκλοφόρησαν κάποιες αποσπασματικές εικόνες, που απομονώθηκαν από το βίντεο που προβλήθηκε, ανάμεσα στις οποίες ήταν και μία της Παναγίας, άρχισαν να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο διάφορα αρνητικά σχόλια από ανθρώπους που ήταν προφανές ότι δεν είχαν ιδέα σε τι αναφερόταν.

Δείτε εδώ τις αντιδράσεις του κόμματος Βαρουφάκη και τις αναρτήσεις left και Αυγής:

 
vouli1 
vouli2
vouli3

Στη δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης κάνει λόγο για στυγνή προσβολή της Δημοκρατίαςκαι εικόνες που «παραπέμπουν στο διαβόητο “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”». Το κτίριο του βασικού θεσμού της Δημοκρατίας καλύφθηκε από εικόνες πολεμικής κινητοποίησης και από θρησκευτικές απεικονίσεις, κάτι εντελώς ανεπίτρεπτο, αναφέρει ο κ. Φίλης και προσθέτει: «πρόκειται για ατόπημα πρώτης γραμμής, πολιτικά και αισθητικά αποκρουστικό. Όλοι αντιλαμβάνονται τι σηματοδοτεί η προβολή στην κεντρική όψη του Κοινοβουλίου στρατιωτικών ασκήσεων. Λίγες μέρες μάλιστα μετά την απόπειρα της κυβέρνησης να εμποδίσει με τη βία και να αμαυρώσει τον συμβολικό, λόγω συνθηκών, εορτασμό του Πολυτεχνείου». Aκόμη, ο κ. Φίλης στρέφεται κατά του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας: «φαίνεται ότι ο υπό τον κ. Μητσοτάκη συνασπισμός Δεξιάς, “σοβαρής” Ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερου Κέντρου, αγωνιά για το μέλλον του, μετά την πανθομολογούμενη αποτυχία του να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή του όλο το τελευταίο διάστημα να αναβαπτίζεται στα βρώμικα νερά του μιλιταρισμού, του σκοταδισμού, του αυταρχισμού και της εμφυλιοπολεμικής εθνικοφροσύνης. Είναι, άραγε, τόσο σημαντικά τα οφέλη που προσδοκά η ΝΔ από τα “ορφανά” υπολείμματα της Χρυσής Αυγής, ώστε, να εγκαταλείπει τις φιλελεύθερες κεντροδεξιές ιδρυτικές της αρχές; Το άμεσο μέλλον θα δείξει. Πάντως, όσον αφορά στο παρόν, τόσο “φιλελευθερισμό” είχαμε να δούμε από τη χούντα».

Πάντως μετά τη συγκεκριμένη δήλωση του κ. Φίλη, δεν μπορεί κάποιος να μη θυμηθεί τις φορές που ο πρώην υπουργός Παιδείας εμφανιζόταν σε εκκλησία να ψάλει! Δείτε το βίντεο:


Το εντυπωσιακό είναι ότι η πλειονότητα όσων εμφανίστηκαν να ενοχλούνται από την εικόνα της Θεοτόκου προέρχονται από τις τάξεις των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι μεταξύ εκείνων που δικαιολογούσαν τους (ψηφοθηρικούς) ύμνους προς την Παναγία από τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ή σιωπούσαν όταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος… σταύρωνε τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά:

panagia

 
LE_PANAGIA_2 

7-9-1-600x400

 kamenos-1-1024x576
 
kammenos_41-600x271

Δείτε εικόνες από τη χθεσινή προβολή στην πρόσοψη της Βουλής

5191317

5191319 
 
5191391

5191396

5191488

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τους πείραξε η προβολή της Παναγίας στη Βουλή, αλλά όχι ο Καμμένος που σταύρωνε αεροπλάνα και συγκυβερνούσαν χρόνια"

Θεσσαλονίκη: Στήθηκε κινητό νοσοκομείο στο παρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου

Μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις βρίσκεται το ιατρικό προσωπικό της χώρας, με τη Βόρεια Ελλάδα να είναι αυτή που δοκιμάζεται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στήθηκε ένα κινητό νοσοκομείο εκστρατείας το οποίο χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αποτελείται από κοντέινερς που φιλοξενούν γραφεία, χώρους εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ. Ο λόγος που στήθηκε το κινητό νοσοκομείο είναι για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος αριθμός των ασθενών με covid-19.

Παράλληλα, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι  σε νοσοκομεία της Κατερίνης, της Βέροιας και του Πολύγυρου οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στήθηκε κινητό νοσοκομείο στο παρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου"

Απόφαση-«βόμβα» για αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις

Απόφαση-βόμβα αναγνωρίζει αναδρομικά από δώρα κύριων συντάξεων για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Η ίδια απόφαση θεωρεί μεν αντισυνταγματική την περικοπή των αντίστοιχων ποσών για το Δημόσιο, αλλά παραπέμπει το θέμα των αναδρομικών στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ειδικότερα, η απόφαση με αριθμό 13864/2020, την οποία αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», εκδόθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2020, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες αφότου είχε εκδοθεί η 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία επιστρέφονταν αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις, παρότι είχαν κριθεί αντισυνταγματικές και οι περικοπές των Δώρων, όπως και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Κατά την εφημερίδα, η σημασία της απόφασης που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (30ό Μονομελές) έγκειται

  • κατά πρώτον, στο ότι αναγνωρίζει δικαίωμα σε διεκδικήσεις για αναδρομικά Δώρων, μετά την πιλοτική δίκη του ΣτΕ βάσει της οποίας η κυβέρνηση επέστρεψε μόνον αναδρομικά μειώσεων στις κύριες συντάξεις και, κατά δεύτερον, στο ότι δίδει το «πράσινο φως» για προσφυγές συνταξιούχων έως το τέλος του έτους ή και το 2021 που δεν έχουν λάβει καθόλου αναδρομικά, να διεκδικήσουν την επιστροφή Δώρων για κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις.
  • Πέραν αυτών, η απόφαση κλείνει το παράθυρο διεκδικήσεων πριν από τον Ιούνιο του 2015, καθώς τα αναδρομικά που θεωρεί ότι πρέπει να πάρουν οι 35 συνταξιούχοι που προσέφυγαν είναι αυτά που αφορούν σε επίδομα (Δώρο) αδείας 2015 με ποσό 200 ευρώ, σε Δώρο Χριστουγέννων 2015 με 400 ευρώ και στο Δώρο Πάσχα 2016 με ποσό 200 ευρώ. Το σύνολο δηλαδή των αναδρομικών είναι 800 ευρώ από τα Δώρα κύριων συντάξεων, ενώ τεκμαίρεται ότι για το ίδιο διάστημα θα είναι και τα αναδρομικά από Δώρα, αλλά και από περικοπές επικουρικών συντάξεων.

Η επίμαχη αγωγή που φέρνει τα Δώρα στις συντάξεις κατατέθηκε το 2016, προστίθεται, δικάστηκε στις 31 Ιανουαρίου του 2020 (μετά την έναρξη της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ που ήταν στις 10/1/2020) και, το κυριότερο, δημοσιεύτηκε στις 11/9/2020, αφότου δηλαδή είχε βγει η απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά μόνο σε κύριες συντάξεις, χωρίς τα Δώρα.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιωθέντες διεκδικούσαν τα Δώρα κύριων συντάξεων από το 2013 έως και το 2015 με ποσό 2.400 ευρώ έκαστος. Όμως, το Πρωτοδικείο, ακολουθώντας την κρίση του ΣτΕ, απέρριψε τις διεκδικήσεις που ανάγονται πριν από τον Ιούνιο του 2015 από τη στιγμή που δεν υπήρχε σχετική αγωγή και περιόρισε τα αναδρομικά μόνο στο επίδομα (Δώρο) αδείας Αυγούστου 2015, με το ποσό των 200 ευρώ στον καθένα.
 Η ουσία της απόφασης, συνεχίζει ο «Ε.Τ.», δεν είναι όμως τόσο στα 200 ευρώ της επιστροφής όσο στο ότι θεωρείται έως έναν βαθμό και «τροχιοδεικτική» για τις 300.000 αγωγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια με διεκδικήσεις αναδρομικών από περικοπές Δώρων κύριων συντάξεων, Δώρων επικουρικών συντάξεων και μειώσεων επικουρικών συντάξεων από τους νόμους 4051 και 4093.

Οι 300.000 αγωγές είναι από συνταξιούχους που πληρώθηκαν αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και διεκδικούν Δώρα και μειώσεις επικουρικών. Υπάρχουν όμως και περίπου 750.000 χαμηλοσυνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ που δεν πήραν καθόλου αναδρομικά επειδή δεν είχαν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και βάσει νόμου έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αγωγές οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να τελεσφορήσουν μετά την εν λόγω απόφαση που επιστρέφει Δώρα.

Για την απόφαση-σταθμό και τι σημαίνει για τους συνταξιούχους, η εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη από τη δικηγόρο που πέτυχε τη δικαίωση των συνταξιούχων με το επίδομα αδείας Μαρία – Μαγδαληνή Τσίπρα, η οποία δήλωσε τα εξής:

«Με το αρ. 33 του ν. 4734/2020 και 114 του ν. 4714/2020 προβλέφθηκε η επιστροφή μέρους και μόνο των αντισυνταγματικών περικοπών, που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Τα ποσά που επεστράφησαν ήταν μειωμένα σε σχέση με τα οφειλόμενα, αφού δεν συμπεριελήφθησαν σε αυτά οι περικοπές των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων. Με πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα οφειλόμενα αναδρομικά, επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι μεταξύ των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους είναι και τα επιδόματα εορτών και αδείας. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί στην πραγματικότητα έναν νέο κύκλο προσπαθειών προκειμένου να επέλθει πλήρης συμμόρφωση στο περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ».

Για το ίδιο θέμα ο εργατολόγος – δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, δήλωσε στο «Ε.Τ.»: «Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιβεβαίωσε την άποψη που πολλοί συνάδελφοι δικηγόροι έχουμε εκφράσει ότι δηλαδή οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το 11μημο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 δεν περιορίζονται μόνο στις κύριες συνάξεις, αλλά αφορούν και τα Δώρα και τις περικοπές επικουρικών συντάξεων της αντίστοιχης περιόδου».

Η… μάχη για 11μηνο πληρωμών στις επικουρικές με επιστροφές έως 3.294 ευρώ

Την ίδια στιγμή μια νέα δίκη που θα γίνει στο ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 θα κρίνει αν θα πρέπει να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση που δίνει αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις, ώστε να συμπεριληφθούν και τα αναδρομικά 11μήνου για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την εφημερίδα. Είναι πιθανό σε αυτήν τη δίκη να υπάρξει και νέα αναφορά για τις επιστροφές των Δώρων, ώστε να μη χρειαστεί να ανοίξει και να συνεχιστεί ένας κύκλος νέων αγωγών για τους συνταξιούχους.

Τα αναδρομικά κύριων συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης σύμφωνα με τους νέους αναλυτικούς πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν έως και 3.294 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν πολύ υψηλές επικουρικές των 680 και 750 ευρώ.

Για παράδειγμα, τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από μειώσεις και Δώρα κυμαίνονται:

  • Από 1.107 ευρώ έως 2.921 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Από 687 ευρώ έως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ (σ.σ.: σημειωτέον ότι στις επικουρικές ΙΚΑ υπήρξε πρόσθετη μείωση 30% πάνω από τα 150 ευρώ που δεν επιστρέφεται και κατεβάζει τα αναδρομικά από τις μειώσεις που επιστρέφονται).
  • Από 916 ευρώ έως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
  • Από 835 ευρώ έως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων).
  • Από 589 ευρώ έως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ στους οποίους επιστέφεται μόνον η μείωση νόμου 4093 γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση-«βόμβα» για αναδρομικά από δώρα στις συντάξεις"

Αλβανοί εργάτες γης με «αρνητικά τεστ» κορωνοϊού βρέθηκαν θετικοί στα rapid test στην Κακαβιά

Τα rapid test, που διεξάγει από χθες ο ΕΟΔΥ, στον συνοριακό σταθμό με την Αλβανία στην Κακαβιά - είναι ο μοναδικός που λειτουργεί - έχουν εντοπίσει εργάτες γης ή άλλους Αλβανους πολίτες, που επιχειρούν να περάσουν στην χώρα, με τον ψευδή χαρακτηρισμό «αρνητικό», στο απαιτούμενο μοριακό τεστ με το οποίο είναι εφοδιασμένοι.

Δύο αλβανικά λεωφορεία, με περίπου 50 εργάτες γης, γύρισαν πίσω στην Αλβανία, καθώς το rapid test, έδειξε θετικούς κάποιους από τους επιβαίνοντες σε αυτά, αν και τα τεστ που επέδειξαν ήταν αρνητικά. Όσοι Αλβανοί δηλώνουν εργάτες γης, έχουν προορισμό διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πέλλα μέχρι το Αγρίνιο, την Σπάρτη ή την Σητεία.

Μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου στην Κακκαβιά, ο ΕΟΔΥ έκανε μοριακό τεστ σε όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα. Όμως, δεν υπήρχε η άμεση δυνατότητα να εξεταστεί εάν στα έγγραφα των Αλβανών, το αποτέλεσμα, «αρνητικό» ήταν αληθές.

Να σημειωθεί πως τα τέστ που εφοδιάζονται οι Αλβανοί, είναι από πιστοποιημένα εργαστήρια, φέρουν γραμμωτό κώδικα, οπότε εξετάζεται η γνησιότητα τους, όμως υπάρχει η αμφισβήτηση στο αναγραφόμενο αποτέλεσμα. Επίσης, κανένας δεν γνωρίζει, εάν όσοι εισέρχονται στην χώρα τηρούν την 7ημερη καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανοί εργάτες γης με «αρνητικά τεστ» κορωνοϊού βρέθηκαν θετικοί στα rapid test στην Κακαβιά"

Εισαγγελική παρέμβαση για το κορωνο-πάρτι στο γραφείο του Δημήτρη Βερβεσού

Την διενέργεια ποινική έρευνας μετά την δημοσιοποίηση της εορταστικής συγκέντρωσης στο γραφείο του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η εισαγγελική λειτουργός έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά την δημοσιοποίηση βίντεο όπου έχει καταγραφεί πάρτι γενεθλίων του κ. Βερβεσού στο γραφείο του στον Δικηγορικό Σύλλογο, στην οποία φαίνεται να συμμετέχουν τουλάχιστον δέκα πρόσωπα χωρίς να τηρούνται μέτρα προστασίας από την μετάδοση του κορονοϊού. Στα επίμαχα βίντεο, που ανήρτησαν στις σελίδες τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι εκ των συμμετεχόντων στην γιορτή, μόνο ο εορτάζων φαίνεται να φορά διαρκώς την μάσκα.

Σύμφωνα με την εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας η υπόθεση θα διερευνηθεί ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτει παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική παρέμβαση για το κορωνο-πάρτι στο γραφείο του Δημήτρη Βερβεσού"

Κ. Καραμανλής: Μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 1.300 λεωφορείων τις επόμενες εβδομάδες

Εκατό λεωφορεία έχουν ήδη προστεθεί στο στόλο και σήμερα κυκλοφορούν πάνω από 1.100 οχήματα στους δρόμους της Αθήνας, ενώ θα παραληφθούν ακόμη 300 σύγχρονα λεωφορεία μέχρι τις αρχές του έτους, τόνισε ο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, προχώρησε η σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ ώστε να προστεθούν στο στόλο της Αθήνας 203 οχήματα.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 235 λεωφορεία και σήμερα κυκλοφορούν 400, αύξηση δηλαδή πάνω από 70%.

Σχετικά με τις προσλήψεις, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με διαδικασίες – εξπρές, αλλά μέσω ΑΣΕΠ. Ανέφερε ειδικότερα ότι η διαδικασία για τις 650 προσλήψεις οδηγών και τεχνικών έχει ξεκινήσει στις 30 Οκτωβρίου και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 18 Νοεμβρίου. «Αρχές του χρόνου θα έχουμε και προσωπικό και λεωφορεία», συμπλήρωσε.

«Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες κάνουμε προσλήψεις στο Ελληνικό Δημόσιο. Κατανοώ αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει η αίσθηση ότι θα έπρεπε μερικά πράγματα να γίνουν νωρίτερα. Ζούμε όμως σε ένα ευνομούμενο κράτος. Οι διαδικασίες είναι διαδικασίες και εν πάση περιπτώσει προσλήψεις που έχουν να γίνουν 10 χρόνια, γίνονται τώρα», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Συνολικά θα προστεθούν 1.200 θέσεις εργασίας.

«Η κυβέρνηση κάνει όσα δεν έχουν γίνει εδώ και πάνω από 10 χρόνια: Επί 11 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μια πρόσληψη στο μετρό. Επί 13 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μια πρόσληψη στα λεωφορεία. Επί 11 χρόνια δεν είχε αγοραστεί ούτε ένα λεωφορείο. Επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφορούσαν κάτω από 850 οχήματα στην Αθήνα και γύρω στα 235 στη Θεσσαλονίκη. Και το 1/3 των συρμών του Μετρό βρίσκονταν σε ακινησία», τόνισε ο υπουργός σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Λειτουργία Αστικών Συγκοινωνιών».

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί 270 λεωφορείων που θα μπορούσαν άμεσα να βγουν στους δρόμους, ο υπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ σε ανταλλακτικά για να αναταχθεί ένας παλαιωμένος στόλος και δούλεψαν οι άξιοι τεχνικοί της ΟΣΥ ώστε όσα λεωφορεία μπορούν με κάποιες επιδιορθώσεις να βγουν στο δρόμο, να βγουν.

Επίσης, υπογράμμισε ότι μειώθηκαν οι χρονοαποστάσεις του Μετρό σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν 3 νέοι σταθμοί Μετρό, της επέκτασης προς Πειραιά.

«Λέτε ότι καθυστερήσαμε. Εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βήμα-βήμα. Τα μέτρα απαιτούν σοβαρή προετοιμασία, σε όλα τα επίπεδα. Δεν ήταν ούτε εύκολα ούτε αυτονόητα», είπε ο κ. Καραμανλής και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι γίνεται μία μεγάλη μεταρρύθμιση: Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με τα ΚΤΕΛ, με σεβασμό στο δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και η εκμίσθωση λεωφορείων, που γίνεται για πρώτη φορά στο Ελληνικό Δημόσιο και μειώνει πολύ το κόστος συντήρησης.

Σχετικα με τη σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, η οποία το ΚΙΝ.ΑΛ. υποστηρίζει ότι είναι αδιαφανής παρότι έχει ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε το εξής « Κάθε χιλιόμετρο που κάνει ο ΟΣΥ κοστίζει 2,9 με 3 ευρώ, ενώ κάθε χιλιόμετρο που κάνουν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ κοστίζει 1,41 ευρώ. Αυτό το νούμερο αποτελεί απάντηση στις αιτιάσεις περί αδιαφάνειας» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τρεις από τις προτάσεις που έχει κάνει το ΚΙΝΑΛ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτως ή άλλως υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Επανέλαβε δε ότι ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τα 750 λεωφορεία δεν ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά από την ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, καταθέτοντας στα πρακτικά της βουλής τις σχετικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε δε, ότι ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 1.300 λεωφορείων θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Καραμανλής: Μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια 1.300 λεωφορείων τις επόμενες εβδομάδες"

Ιπποκρατείο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Οι συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς Covid είναι πλέον επικίνδυνες

Ένα βήμα πριν απευθυνθούν στον Εισαγγελέα βρίσκονται οι γιατροί στο Ιπποκρατείο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καθώς δεν ξέρουν στην κυριολεξία τι να κάνουν με τον επόμενο ασθενή που θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Η Χριστίνα Κυδώνα, παθολόγος εντατικολόγος, που εδώ και 15 μέρες εργάζεται στην κλινική Covid του Ιπποκρατείου, μιλώντας την Παρασκευή σε διαδικτυακή εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Πόλη Ανάποδα» που έγινε σε συνδιοργάνωση με την καμπάνια «Covid-19: Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη», κατέθεσε μια συγκλονιστική μαρτυρία στην οποία περιγράφει τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους 300 και πλέον ασθενείς που νοσηλεύονται στις γεμάτες κλινικές Covid του νοσοκομείου. Εξήγησε παράλληλα πως η μόνη λύση για να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι είναι να επιταχθούν σήμερα και όχι αύριο όλες οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Άλλη λύση στο σημείο αυτό που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει.

Περιγράφει, ακόμη, την κατάσταση που βιώνει το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το πως με την έξοδο ασθενών από το νοσοκομείο που δεν έχουν αρνητικοποιηθεί από τον ιό, ανακυκλώνεται συνεχώς η διασπορά, επιφέροντας ακόμη περισσότερο βάρος στα νοσοκομεία που καταρρέουν.

«Είμαι παθολόγος εντατικολόγος, τώρα σας μιλάω σαν παθολόγος Covid γιατί δεν εργάζομαι στην εντατική. Η εμπειρία μου στο Covid είναι από το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου μετακινήθηκα στο ΑΧΕΠΑ στο κέντρο αναφοράς και έτσι είδα τα πρώτα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στην Ελλάδα. Κλήθηκα πριν από 15 μέρες περίπου να στελεχώσω την κλινική Covid του Ιπποκρατείου, η οποια δημιουργήθηκε την 1η Σεπτέμβρη με 35 κλίνες. Όταν όμως την 1η Νοέμβρη έγιναν ξαφνικά 70 σε εκείνη την γενική εφημερία, με μετακίνησαν στην κλινική Covid ώστε μαζί με τη λοιμωξιολόγο Αθηνά Πυρπασοπούλου να στελεχώσουμε την επέκταση της κλινικής. Από τις 2-3 Νοέμβρη, και τώρα έχουμε 20 Νοέμβρη που σας μιλάω, φτάσαμε από τα 70 περιστατικά εκείνης της εφημερίας στα 240.

Πολλά από αυτά μετά από εντολή της διοίκησης τα διακομίσαμε στον Άγιο Παύλο, στον Άγιο Δημήτριο ή στο 424, έτσι ώστε να ξανα-αδειασουν οι κλίνες και να εισαγάγουμε ασθενείς στην επόμενη γενική εφημερία, δηλαδή με φοβερή ανακύκλωση περιστατικών, ώσπου πληρώσαμε ήδη όλα τα κρεβάτια του μπλε κτιρίου και φτάσαμε να επεκτεινόμαστε στο παλιό νεοκλασσικό του Ιπποκρατείου και σήμερα το βράδυ θα καταλάβουμε και το Α’ κτίριο. Η πρόβλεψη για μέχρι αύριο το πρωί είναι να ξεπεράσουμε τα 300 κρεβάτια. Τώρα νομίζω ότι καταλαβαίνετε πως τα νούμερα δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια.

Όταν η κλινική ξεκίνησε το πρόγραμμα της το Νοέμβρη είχε σχεδιάσει να καλύψει το πολύ 50 αρρώστους και το προσωπικό της καλείται να καλύψει τα 300 σήμερα. Δε θέλω να μιλήσω για την κούραση, την εξάντληση, την κυλιόμενη αρρώστια στο προσωπικό, όπως και τα κύματα του φόβου που επικρατεί στο νοσοκομείο, αυτά τα θεωρώ αυτονόητα. Εγώ θέλω να επικεντρωθώ στις τρομερές συνθήκες μη ασφαλούς εφημέρευσης και νοσηλείας των ασθενών μας στο Ιπποκράτειο: Οι πτέρυγες είναι κατά μέσο όρο των 50 ατόμων. Το μπλε κτίριο διαθέτει πέντε πτέρυγες μέσα σε τρεις ορόφους και το περισσότερο που μπορούμε να στελεχώσουμε είναι με 1 ειδικό παθολόγο και με 1 ειδικευόμενο παθολόγο για κάθε 50 περιστατικά.

Οι εισαγωγές αφορούν πάνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά. Ενώ τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη εισάγαμε αρκετούς ανθρώπους για παρακολούθηση, τον Νοέμβρη αυτό το σταματήσαμε και βάζουμε πλέον πάνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά γιατι αν δεν το κάναμε τα κρεβάτια θα φτάνανε μέχρι την παραλία. Πλέον κάνουμε πιο επιθετικά εξιτήρια, δηλαδή δεν περιμένουμε την πλήρη αποδρομή της νόσου αλλά με το που νιώσουμε ασφαλείς ότι μπορεί να πάει σπίτι με οξύγονο,τότε τον βγάζουμε. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε στοιχειωδώς κάποιες ελεύθερες κλίνες γιατί κάθε 4 μέρες το Ιπποκράτειο πρέπει να ξανανοίξει τις πύλες του.

Ένας ειδικός κ ένας ειδικευόμενος στην πτέρυγα των 50 δουλεύουν 26 ώρες ντυμένοι με στολή χωρίς ανάπαυση σε περιστατικά που τουλάχιστον το 30% ειναι βαρυτατα και που πλέον μέσα στις πτέρυγες εφαρμόζουμε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, με ειδικά απαπνευστηράκια που είχαμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε για να κρατάμε τους αρρώστους μη διασωληνωμένους όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αποφυγουμε τις εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθως δεν υπάρχουν κρεβάτια διαθέσιμα. Πλέον στις πτερυγες Covid ένα ποσοστό των περιστατικών κανονικά και με βάση το νόμο δε θα έπρεπε να νοσηλεύεται εκεί, αλλά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με πολύ περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιτορ.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν γιατροί περαιτέρω για να μας ενισχύσουν, έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις σε προσωπικό που μπορεί να γνωρίζει παθολογία και έχουμε καλέσει οφθαλμίατρους, ΩΡΛ, χειρουργούς, γυναικολόγους κ.ά που ειναι αδύνατον να εκπαιδεύσουμε σε μια μέρα αλλά τους χρησιμοποιούμε ως βοηθητικά χέρια για αιμοληψίες και εξέταση ζωτικών οργάνων κτλ. Όλο αυτό κάνει τις συνθήκες νοσηλείας φοβερά επισφαλείς για τους αρρώστους. Γνωρίζω τι κριτική είχαμε κάνει μέχρι να φτάσουμε εδώ, και τι θα πούμε όταν περάσει αυτό. Δυστυχώς, όμως, τώρα είμαστε μέσα στη μεγάλη φωτιά και πρέπε να προτείνουμε λύσεις που να σώσουν τον κόσμο άμεσα.

Εμείς ζητήσαμε να νοικιαστούν η να επιταχθούν ξενοδοχεία της πόλης για να βγάζουμε τα εξιτήρια που ακομη ειναι θετικά γιατι αν περιμέναμε να αρνητικοποιηθουν δε θα υπήρχαν κρεβατια. Αυτοί που βγάζουμε ανακυκλώνουν τη διασπορά στην πόλη. Γιατί κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάτσει άλλες δέκα μέρες μόνος στο σπίτι του και άρα θα κολλήσει την οικογένειά του, που μπορεί να αποτελείται από ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στη Θεσσαλονίκη το lockdown, δυστυχώς εδώ που έχουμε φτάσει, δε μπορεί να περιορίσει τη διασπορά γιατί ακόμα και τα εξιτήρια από μόνα τους που επιστρέφουν στις εστίες τους, δημιουργούν αυτό τον φαύλο κύκλο.

Ζητήσαμε ξενοδοχειακές μονάδες για να μείνουν μια εβδομάδα, να τους παρεχεται τροφή, γραμματειακή υποστήριξη και καθαριότητα και να τους δίνονται τα φάρμακα που χρειάζονται, κάτι που είναι εφικτό να γίνει απο τις αρχές της πόλης. Δεν έγινε. Ζητήσαμε την επίταξη κάποιου χώρου για να δημιουργηθεί μια μονάδα όπου θα πηγαίνουν ηλικιωμένοι που πήραν εξιτήριο αλλά χρειάζονται φροντίδα. Ούτε αυτό έγινε.

Τρίτον, ζητήσαμε την εμπλοκή του στρατού γιατι θεωρούμε ότι το υγειονομικό του θα μπορούσε να ενισχύσει το ΕΚΑΒ, να ενισχύσει ακόμη τις διακομιδές ή κάποια δικά μας κομμάτια επειγόντων. Ούτε αυτό έγινε. Και τέλος, την τελευταία εβδομάδα που τα πράγματα βοούν, ζητήσαμε την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτρίων της Θεσσαλονίκης και βέβαια ήδη από προχθές ζητάμε επίμονα την επίταξη των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών γιατι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα ελεύθερο.

Ο ρυθμός διασωληνώσεων στο Ιπποκράτειο είναι 3 με 5 την μέρα και δεν υπάρχει κρεβάτι πουθενά στη Β. Ελλαδα, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει αναπνευστήρες παρακλίνιους πέρα από κάθε όριο ασφαλείας.

Είμαστε σε ένα σημείο που πια με την υπερένταση που έχουμε δεν νιώθουμε κούραση, αλλά οι γιατροί του Ιπποκρατείου ίσως και αύριο θα αρχίσουν να φωνάζουν τον εισαγγελέα γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσεις. Καμία λύση δεν υπαρχει μέχρι αύριο το πρωί. Εμείς οι ίδιοι μπορεί να αναγκαστούμε να φωνάξουμε τον εισαγγελέα γιατί δεν μας δίνεται καμία διεξοδος.

Πέρα από τις απολύτως επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας θα περιγράψω την κατάσταση που βιώνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα, τώρα που μιλάμε, είναι απογευματινή βάρδια ακόμα, και εργάζονται τρεις νοσηλεύτριες σε μία βάρδια κατά μέσο όρο των 45-50 ασθενών που πρέπει να κάνουν νοσηλεία, να καθαρίσουν όποιον λερώνεται, να ξαναβάλουν φλέβα σε όποιον την βγάζει, να ξαναβάλουν το οξυγόνο σε όποιον είναι διεγερτικός και τα πετάει, πράγμα που συμβαίνει, μπορώ να σας πω και στο 20% των περιπτώσεων. Επιπλέον, πρέπει να πάρουν το φαΐ, να το μοιράσουν στους αρρώστους, να τους ταΐσουν και να τους δώσουν και νερό. Όπως καταλαβαίνετε, επιπλέον και πέραν όλων αυτών, να συνεισφέρουν και στην ανάνηψη ή τη διασωλήνωση ενός κρίσιμου ασθενούς. Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από το ότι τρέχει η νοσηλεύτρια ακατάπαυστα, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν, άρα κάποια δε γίνονται καθόλου.

Και εξηγούμαι: Οι περισσότεροι άρρωστοι δεν τρώνε γιατί πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουνε τη δυνατότητα να φάνε μόνοι τους. Και ηλικιωμένοι να μην είναι, υπάρχουνε άνθρωποι των 60 χρόνων που είναι τόσο καταβεβλημένοι από την νόσο, που έχουν δύσπνοια, που δεν μπορούν να σηκωθούν στο κρεβάτι, που δεν μπορούν να πάρουν και να ανοίξουν το τάπερ και να σιτιστούν, δεν έχουν καν τη δύναμη να πάρουν το μπουκάλι από το κομοδίνο. Δε θέλω να γίνω δραματική με την έννοια του show, αλλά επιμένω σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί δε φωτίζονται από κανέναν. Δε μιλάμε μόνο δηλαδή για την εξάντληση του προσωπικού, αυτό εγώ το παραβλέπω προς το παρόν, μιλάω για το ότι οι ασθενείς δεν έχουνε τα στοιχειώδη πολλές φορές μέσα στη βάρδια. Κι αυτό γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα έχουν.

Αυτό λοιπόν, το φοβερά μεγάλο έγκλημα, μαζί με τα μικρά αόρατα εγκλήματα που εμπεριέχει, νομίζω ότι έχει τους ενόχους του και είμαστε αρκετοί αυτοί που το έχουμε καταγγείλει. Αλλά η θέση η δικιά μου νομίζω είναι στο πώς εμείς από μέσα και το κίνημα απ’ έξω θα πρέπει να εστιάσει τώρα σε άμεσες λύσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη Β. Ελλάδα. Δηλαδή να εκπέμψει ένα τέτοιο SOS ώστε και οι προτάσεις μας να είναι πολύ σαφείς, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτό σημαίνει ότι αύριο το πρωί ανοίγουν οι ΜΕΘ όλων των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης, όπως ανοίγουνε και πτέρυγες των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης, με επίταξη. Γιατί αύριο το πρωί τελειώνει η γενική μας εφημερία που θα φτάσει τους 300 ασθενείς και η επόμενη εφημερία είναι την Τρίτη».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιπποκρατείο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Οι συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς Covid είναι πλέον επικίνδυνες"

Βρούτσης: Τι ισχύει για αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και συντάξεις

Να καταθέσουν την αίτηση τους και τα δικαιολογητικά που ζητούνται κάλεσε τους κληρονόμους των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει, και δικαιούνταν αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός ανέφερε πως ήδη 15 χιλιάδες δικαιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση. Ο κ. Βρούτσης κάλεσε τους δικαιούχους που δεν έχουν συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να καταθέσουν το συντομότερο την αίτηση τους και ας καταθέσουν τα δικαιολογητικά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματα που δικαιούνται.

O υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το Νοέμβριο θα πληρωθούν οι προσωρινές συντάξεις, αυξημένες στο 70 και στο 80%, ενώ επισήμανε ότι θα καταβληθούν και τα αναδρομικά των προσωρινών συντάξεων.

Εξήγησε ότι μαζί με τις κύριες και αναδρομικές συντάξεις, ή με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στον μήνα, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους περίπου 50 χιλιάδες συνταξιούχους που δεν τα πήραν στην προηγούμενη πληρωμή.

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων, διευκρίνισε ότι μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου - και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του έτους - θα πληρώσει και το κράτος απευθείας στους δικαιούχους το μέρος από το δώρο που του αναλογεί να καταβάλει.

Τέλος, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δε θα μειωθεί κανένα επίδομα ανεργίας το 2021.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης: Τι ισχύει για αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και συντάξεις"

Πιερρακάκης: Ραντεβού με sms για το εμβόλιο κορονοϊού – Κατάθεση πινακίδων με ένα κλικ

Ο πολίτης θα κλείνει αυτόματο ραντεβού μέσω SMS για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Θέλουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό του ραντεβού όσο πιο απλό γίνεται» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης και εξήγησε πως για αυτο τον σκοπό θα αξιοποιηθούν τρία κανάλια: Θα αναπτυχθεί ψηφιακή πλατφόρμα στο gov.gr για το κλείσιμο των ραντεβού, το προφανές, τηλεφωνικό κέντρο για εκείνους που δεν έχουν εξοικείωση με ψηφιακά συστήματα, αλλά και ένα πρόσθετο –και πολύ ευκολότερο- κανάλι για τον πολίτη που το χαρακτήρισε καινοτομία:

«Εφόσον κάποιος έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση –και αυτή τη στιγμή 800.000 συμπολίτες μας το έχουν ήδη πράξει μέσω gov.gr- το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και email με τη συγκεκριμένη μέρα, ώρα και μέρος που θα κάνεις το εμβόλιο» διευκρίνισε.

«Να γραφτούν όσοι δεν έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση για να μπορέσουν να διευκολυνθούν. Πρέπει να γραφτούμε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Για τις πινακίδες των αυτοκινήτων ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι ήταν μια ιδέα της ΑΑΔΕ, του κ. Πιτσιλή και του υπουργείου Οικονομικών που το υπουργείο του την αγκάλιασε.

Δηλώνεις σε πλατφόρμα ψηφιακά ακινησία (οχήματος) χωρίς να χρειάζεται να πας τις πινακίδες σου στην εφορία για να μην πληρώνεις τέλη… Εφόσον όμως κυκλοφορείς (παρότι έχεις δηλώσει ψηφιακά κατάθεση πινακίδων), ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τότε τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα.

ska
Διαβάστε Περισσότερα » "Πιερρακάκης: Ραντεβού με sms για το εμβόλιο κορονοϊού – Κατάθεση πινακίδων με ένα κλικ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news