facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Να αφήσει η Ελλάδα τις ανακοινώσεις και ας έρθει σε διάλογο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες του Ορούτς Ρέις γίνονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε άλλη μια δήλωση σήμερα (21 Νοεμβρίου), επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς και αντιρρήσεις του σχετικά με τη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα του Ορούτς Ρέις στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί με έξι δηλώσεις του Υπουργείου μας από τον περασμένο Ιούλιο.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκλησή μας για διάλογο, αντί να κάνει δηλώσεις», καταλήγει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Να αφήσει η Ελλάδα τις ανακοινώσεις και ας έρθει σε διάλογο"

Πλοίο “κόλλησε” στον Ισθμό της Κορίνθου λόγω κατολίσθησης (Video-φώτο)

Ολόκληρη πλαγιά κατέρρευσε από τα πρανή και κατέληξε μέσα στον Ισθμό το βράδυ του Σαββάτου, έπεσαν περίπου 1000 με 1.200 κυβικά υλικού στο ύψος κάτωθι του Βιολογικού.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες “κόλλησε” και δεύτερο πλοίο στον Ισθμό της Κορίνθου καθώς υποχώρησαν τα πρανή με αποτέλεσμα να πέσουν χώματα και κομμάτια από τα βράχια μέσα στη θάλασσα.

Το πλοίο, που διέσχιζε τη διώρυγα εκείνη την ώρα «κόλλησε» και πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες να αποκολληθεί, χωρίς να τα καταφέρουν.

Δείτε αποκλειστικά στο korinthostv.gr.

 

 

 

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλοίο “κόλλησε” στον Ισθμό της Κορίνθου λόγω κατολίσθησης (Video-φώτο)"

Γαλλία: 17.881 κρούσματα και 276 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 17.881 σήμερα, χαμηλότερος από τα 22.882 που αναφέρθηκαν χθες, Παρασκευή.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε επίσης 276 νέους θανάτους από την Covid-19 στα νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, έναντι 386 την Παρασκευή, αυξάνοντας σε 48.518 τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της επιδημίας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζει να μειώνεται για 5η συνεχή ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: 17.881 κρούσματα και 276 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Αυστρία: 6.611 νέα κρούσματα κορονοϊού και 104 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Σε υψηλά επίπεδα παρά την σταθεροποίηση, παραμένει ο αριθμός των νέων μολύνσεων κορονοϊού  στην Αυστρία. 

Με 6.611 νέες λοιμώξεις και 104 επιπλέον θανάτους, οι αριθμοί περιπτώσεων κορονοϊού εντός εικοσιτετραώρου στην Αυστρία παρέμειναν το Σάββατο σε υψηλό επίπεδο σταθεροί, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο μειώθηκε ελαφρά κατά 32 ασθενείς Covid-19 σε 4.597, αλλά σημειώθηκε αύξηση δέκα ασθενών εντατικής θεραπείας, σε συνολικά 697, ενώ υπάρχουν σήμερα 76.883 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, 239 περισσότερα από ό, τι την Παρασκευή.

Ο αριθμός των καθημερινών νέων μολύνσεων κορονοϊού στη Βιέννη το Σάββατο παρέμεινε κάτω από το 1.000, συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν 924 θετικά αποτελέσματα τεστ, και δώδεκα νέοι θάνατοι από επιπλοκές κορονοϊού, με το σύνολο των έως τώρα θανάτων από Covid-19, να φθάνει στην αυστριακή πρωτεύουσα σε 525.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί στη Βιέννη συνολικά 53.830 μολύνσεις από κορονοϊό 37.597 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί, και σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην πρωτεύουσα ανέρχεται σε 15.708.

Μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, στα άλλα οκτώ, από τα εννέα, ομόσπονδα αυστριακά κρατίδια, αναφέρονταν νέες μολύνσεις στο Μπούργκελαντ 194, στην Καρινθία 444, στην Κάτω Αυστρία 919, ενώ η ‘Ανω Αυστρία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό με 1.569 θετικά τεστ, στο Σάλτσμπουργκ ήταν 612, στη Στυρία 802, στο Τιρόλο 686 και στο Φόραλμπεργκ 461.

Στο μεταξύ, όπως αναφερόταν σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών, από την Τρίτη που ισχύει το δεύτερο “πλήρες lockdown” στη χώρα, η αστυνομία κατέγραψε 796 παραβάσεις του. Σε 617 περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις, σε 171 επιβλήθηκαν πρόστιμα βάσει του νόμου περί μέτρων Covid-19, και σε οκτώ άλλες περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα για παράβαση του νόμου περί επιδημίας.

Οι περισσότερες από τις 796 παραβάσεις τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που ισχύει το δεύτερο lockdown, καταγράφηκαν στη Βιέννη (296) και ακολουθούν τα κρατίδια της ‘Ανω Αυστρίας (120) και Κάτω Αυστρίας (104), ενώ στα άλλα κρατίδια, η αστυνομία χειρίστηκε στη Στυρία 99 τέτοιες υποθέσεις, στο Τιρόλο 98, στην Καρινθία 36, στο Σάλτσμπουργκ 25, ενώ στο Μπούργκενλαντ σημειώθηκαν 14 παραβάσεις και στο Φόραλμπεργκ τέσσερις.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το εκεί ομόσπονδο επιτελείο αντιμετώπισης κρίσεων, στην ‘Ανω Αυστρία, εξετάζεται πιθανή απαγόρευση πυροτεχνημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς,, προφανώς για να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση της ήδη τεταμένης κατάστασης στα νοσοκομεία του κρατιδίου, λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών Covid-19, με τραυματίες που υπάρχουν κάθε χρόνο από ατυχήματα με κροτίδες και πυροτεχνήματα.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: 6.611 νέα κρούσματα κορονοϊού και 104 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Ετήσια σύνοδος ΝΑΤΟ: Nέο αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας, στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την ομιλία του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σέβεται πλήρως τις αρχές του Βορειο-ατλαντικού Συμφώνου και ειδικά τη δέσμευση του ‘Αρθρου 1, περί επιλύσεως οιασδήποτε διεθνούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και χωρίς χρήση βίας ή άλλο τρόπο ασυμβίβαστο προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Επεσήμανε, όμως, ότι από τον Αύγουστο, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή πρόκληση που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι από τρίτη χώρα αλλά από κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία».

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε προς τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, από την αρχή της κρίσεως, «πως θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφ’ όσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν».

Υπενθύμισε, δε, ότι στις 12 Σεπτεμβρίου επετεύχθη η επανέναρξη των τεχνικών συζητήσεων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής πιθανής εμπλοκής με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς.

«Ωστόσο», είπε ο υπουργός, «η γειτονική χώρα προέβη σε νέα πρόκληση, κατά παράβαση των συμφωνημένων περί του μηχανισμού εκτόνωσης κρίσεων, αποστέλλοντας το ερευνητικό σκάφος ακόμα εγγύτερα προς τα νησιά».

«Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τη διάσταση μεταξύ των δηλώσεων και των ενεργειών εκ μέρους της γείτονος, πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία, ενώ μαρτυρά και τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή» ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με την αντίδραση της Ελλάδος, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σημείωσε πως από τον Αύγουστο η χώρα μας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση διατηρώντας πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Όπως εξήγησε, οι ενέργειες αυτές πλήττουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας αφού αντιβαίνουν στο ‘Αρθρο 1 του Βορειο-Aτλαντικού Συμφώνου, αφού δεν συνιστούν έναν ειρηνικό τρόπο επίλυσης διαφοράς μεταξύ δύο Συμμάχων και γειτόνων. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν νοείται ως διάθεση ειρηνικής επιλύσεως», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, ο οποίος θα διεξαχθεί με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και όχι υπό την απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας, προκλήσεων και σχεδιασμένης παραπληροφορήσεως ενώ υπογράμμισε ότι ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να αποφευχθούν οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες, δεν εισακούσθηκε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αν δεν είχε προκύψει η υγειονομική κρίση εξαιτίας του κορονοϊού θα ήθελε να καλωσορίσει στην Αθήνα τα μέλη της Επιτροπής Ασφαλείας και Αμύνης της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του ΝΑΤΟ, ειδικά σήμερα, ανήμερα της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμη, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, οι προκλήσεις και οι απειλές για την ασφάλεια τόσο της Ελλάδος, όσο και της ευρύτερης περιοχής επιβάλλουν την ανάγκη για ισχυρές και άριστα εκπαιδευμένες Ένοπλες Δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας εργάζεται ώστε να διαφυλαχθούν η εθνική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και οι υποχρεώσεις έναντι της Συμμαχίας.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ από το 1952 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981 επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη θέση της στις δημοκρατικές χώρες της Δύσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την Ευρωατλαντική προοπτική χωρών Δυτικών Βαλκανίων, εδραζόμενη σε αρχές και προϋποθέσεις του Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ αλλά και πλήρη σεβασμό καλής γειτονίας.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου είναι αβάσιμοι νομικά, η δε Ελλάδα, όπως όλα τα κυρίαρχα κράτη, έχει φυσικό και νομικό, βάσει του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δικαίωμα άμυνας έναντι της σοβαρής απειλής από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σε περιοχές απέναντι από τα νησιά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ετήσια σύνοδος ΝΑΤΟ: Nέο αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας στην Τουρκία"

Κορονοϊός: Πρόστιμα 151.500 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων – Πάνω από 1.300 παραβάσεις

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ,).

Την Παρασκευή (20.11.2020) έγιναν συνολικά 57.551 έλεγχοι και καταγράφηκαν 1.317 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.500 ευρώ, ενώ σε μια επιχείρηση επιβλήθηκε αναστολητης λειτουργείας της για 15 μέρες.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων (56.944) έγινε από την Ελληνική Αστυνομία.

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

 Μη χρήση μάσκας

 Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων

Στην περιφέρεια της Θεσσαλίας η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε εννέα συλλήψεις για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας

Παράλληλα στην Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας  15 ημερών σε επιχείρηση που είχε υπερβεί τον επιτρεπόμενο αριθμό εξυπηρετούμενων πελατών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πρόστιμα 151.500 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων – Πάνω από 1.300 παραβάσεις"

«Έκρηξη» με 108 θανάτους και 522 διασωληνωμένους - Στα 2.311 τα κρούσματα

Σοκ προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καθώς τις τελευταίες 24ωρες σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας από τη νόσο Covid 19.

Για πρώτη φορά ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 100 - έφτασε τους 108 από 72 που ήταν το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ - ενώ συνεχίζεται η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ καθώς σημειώθηκε νέα αύξηση και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2311 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

18 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
382 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
606 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
55 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
61 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
45 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
36 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
117 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
70 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
93 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
140 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
78 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
36 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
26 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Τέλος, έχουμε 108 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1527 θανάτους συνολικά στη χώρα. 608 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Έκρηξη» με 108 θανάτους και 522 διασωληνωμένους - Στα 2.311 τα κρούσματα"

Πουλάει… τρέλα ο Ερντογάν μετά τη νέα Navtex: Δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα του διαλόγου

Λίγες ώρες μετά την έκδοση της νέας παράνομης NAVTEX για παράταση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 29 Νοεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα της διπλωματίας και του διαλόγου!

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα. Ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα του διαλόγου και της διπλωματίας, ούτε και θα το κάνουμε. Η Τουρκία πάντα δείχνει διάθεση να ξεπεράσει τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Συμμετείχαμε ενεργά στις -υπό το ΝΑΤΟ- συνομιλίες με την Ελλάδα και συμφωνήσαμε για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών, ύστερα από τεσσεράμισι χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

Επιπλέον, ο Ερντογάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο: “Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας. Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας. Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πουλάει… τρέλα ο Ερντογάν μετά τη νέα Navtex: Δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα του διαλόγου"

Να επιτραπεί στις λαϊκές αγορές η πώληση λουλουδιών και ειδών ένδυσης ζητούν οι πωλητές

Να γίνει άμεσα η άρση των μέτρων για το βιομηχανικό και ανθοπαραγωγικό κομμάτι των λαϊκών αγορών ζητάει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος.

Σημειώνεται ότι προχθές η ομοσπονδία έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και προς την Επιστημονική Επιτροπή Καταπολέμησης του Κορονοϊού, με κοινοποίηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Στη σημερινή ανάρτησή του ο κ. Μόσχος απευθύνεται στους καταναλωτές αναφέροντας αναλυτικά τα εξής:

«Αγαπητοί καταναλωτές,

στις Λαϊκές Αγορές της γειτονιάς σας που βρίσκονται κοντά σας 90 χρόνια, μπορεί να βρει κάποιος τα πιο ποιοτικά, τα πιο φρέσκα και με τις καλύτερες τιμές ελληνικά προϊόντα, κατευθείαν από το χωράφι του παραγωγού.

Φρέσκα Φρούτα, λαχανικά, αυγά, μέλι, ελιές, είδη αλιείας, όσπρια, ξηρούς καρπούς λουλούδια από τους ανθοπαραγωγούς που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται ανεπανόρθωτα, αλλά και είδη ένδυσης μπορεί να βρει κάποιος στους ανοικτούς χώρους που λειτουργούν οι Λαϊκές Αγορές που βάσει ερευνών η μεταδοτικότητα του ιού κυμαίνεται από 0% έως 5%.

Ανοικτοί χώροι που κρατούνται οι αποστάσεις και τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) όμως η πώληση λουλουδιών και των ειδών ένδυσης απαγορεύεται, ενώ την ίδια στιγμή τα προϊόντα αυτά πωλούνται στα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση του ιού σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους είναι 86%.

Επομένως, κρίνεται απαραίτητη και επιβάλλεται να γίνει άμεσα η άρση των μέτρων για το βιομηχανικό και ανθοπαραγωγικό κομμάτι των Λαϊκών Αγορών αφού έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ταλανίζονται για μία ακόμη φορά».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Να επιτραπεί στις λαϊκές αγορές η πώληση λουλουδιών και ειδών ένδυσης ζητούν οι πωλητές"

Κρήτη: Ξεσπάει ο πατέρας της μικρής Μελίνας που πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας! Τα λόγια που συγκλονίζουν

H μικρή Μελίνα πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας στην Κρήτη και από εκείνη τη μαύρη μέρα, οι γονείς της ζητούν δικαίωση…

Συγκλονίζει για μία ακόμα φορά ο πατέρας της αδικοχαμένης Μελίνας Παρασκάκη, Μάνος, με ανάρτησή του στα social media. Χθες (20-11-2020), μετά την επιστροφή του από το δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση του θανάτου της 4χρονης, ο Μάνος Παρασκάκης έγραψε πως «όταν γυρνάω από το δικαστήριο, γυρνάω από την κηδεία της».
Αναλυτικά η ανάρτησή του

Πέμπτη 26 Νοέμβριου 2020. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η επόμενη δίκη θα γίνει τη παραπάνω ημερομηνία. Σας ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον που δείχνετε και τα προσωπικά μηνύματα. Όταν γυρνάω από αυτό το δικαστήριο -κι εδώ θα δικαιώσω τη συνήγορο της κατηγορουμένης- δε γυρνάω από μνημόσυνο της Μελίνας όπως λανθασμένα είχε πει ο ένας εκ των δύο δικηγόρων μου, κύριος Κοκοσάλης, αλλά από τη ΚΗΔΕΙΑ της.

Μια κατηγορούμενη ζωηρότατη, να σηκώνεται από τη θέση της πολλές φορές να συνεννοείται με τη συνήγορό της, ούτε ίχνος υποτυπώδους σεβασμού απέναντι στην οικογένεια που έχει χάσει το παιδί της σε μια επέμβαση που κατέληξε σε θάνατο και συμμετείχε! Κι ένα σχόλιο για τους μάρτυρες ιατρούς. Τον όποιο σεβασμό είχα για τους γιατρούς δε περίμενα ότι θα τον αποδομήσουν οι ίδιοι.”

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Ξεσπάει ο πατέρας της μικρής Μελίνας που πέθανε μετά από επέμβαση ρουτίνας! Τα λόγια που συγκλονίζουν"

Χιλιάδες προσλήψεις ΕΠΟΠ στο στρατό (ΦΕΚ)

Βγήκε το ΦΕΚ με την κατανομή σε Στρατό Ναυτικό Αεροπορία. Η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο» φως για 1600 προσλήψεις ΕΠΟΠ, ενώ ο αριθμός των ανακατατασσομένων οπλιτών και των επανακατατασσομένων εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΟΒΑ), ανέρχεται στις 1.000.

 Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, θα προσληφθούν
  • 1000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς,
  • 300 στο Πολεμικό Ναυτικό,
  • 280 στην Πολεμική Αεροπορία
  • και 20 στο Κοινό Νομικό Σώμα.

Ο αριθμός των ΟΒΑ ανακατατασσομένων οπλιτών και των επανακατατασσομένων εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις για το έτος 2021, ορίζεται ως εξής:

  • 600 για τον Στρατό Ξηράς,
  • 200 για το Πολεμικό Ναυτικό,
  • 200 για την Πολεμική Αεροπορία.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για τρία συν τρία χρόνια και στη συνέχεια αποχωρούν υποχρεωτικά.

Αντίθετα οι ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) υπηρετούν για επτά χρόνια και στη συνέχεια μονιμοποιούνται.

 Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό για ΕΠΟΠ έχουν άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ειδικότητες, οι οποίοι:

– έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

– έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξης τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

– έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,65μ.

– έχουν γραμματικές γνώσεις, το επίπεδο των οποί­ων καθορίζεται κατά ειδικότητες με απόφαση του Υπουρ­γού Εθνικής ‘Aμυνας και να μην είναι κατώτερες του κατό­χου απολυτηρίου Γυμνασίου.

– είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (I/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέ­ταση της σωματικής ικανότητας των στρατευσίμων.

– δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών.

– δεν έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα για κακούργημα ή οποιοδήποτε πλημμέλημα της προηγούμενης υποπαραγράφου, έστω και αν το αδίκημα έχει παραγραφεί.

– δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη απόφαση.

– δεν έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους οι εκπληρώσαντες τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

– έχουν όσοι ήδη υπηρετούν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο Διοικητή τους.

Δεν μπορούν να καταταγούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες όσοι εκπλήρωσαν άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική – κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας. Επίσης εξαιρούνται πρώην υπαξιωματικοί, που, ενώ υπηρετούσαν ως μόνιμοι ή εθελοντές, παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν για οποιαδήποτε αιτία. Η εκπαίδευση των ΕΠΟΠ περιλαμβάνει:

– Αρχική εκπαίδευση, διάρκειας 14 εβδομάδων (6 εβδομάδες βασική και 8 εβδομάδες εκπαίδευση μαχητή).

– Εκπαίδευση στην ειδικότητα, διάρκειας από 4 έως 113 εβδομάδες, ανάλογα με την ειδικότητα.

– Εκπαίδευση Υποψήφιων Βαθμοφόρων, διάρκειας 4 εβδομάδων.

– Επιχειρησιακή εκπαίδευση στην Μονάδα υπηρέτησης. Εκπαίδευση μετά τη Μονιμοποίηση, διάρκειας 4 εβδομάδων.

Στόχος είναι να καταστούν ικανοί μαχητές και άριστοι γνώστες της ειδικότητάς τους, των οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών που χειρίζονται και απαιτούν εξειδίκευση, ώστε να εκτελούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής της Μονάδας που υπηρετούν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες προσλήψεις ΕΠΟΠ στο στρατό (ΦΕΚ)"

Κορονοϊός: Θερίζει στη Βρετανία – 19.875 νέα κρούσματα και 341 θάνατοι

Θερίζει ο κορονοϊός στη Βρετανία με τους νεκρούς και τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 19.875 νέα κρούσματα Covid-19 και 341 θανάτους ανθρώπων που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των θανάτων σημείωσαν πτώση από τα αντίστοιχα στοιχεία της Παρασκευής, τα οποία έδειξαν ημερήσια αύξηση 20.252 κρουσμάτων και 511 θανάτων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Θερίζει στη Βρετανία – 19.875 νέα κρούσματα και 341 θάνατοι"

Νέα πρόκληση Πολάκη: «Έπρεπε να ήμουν κι εγώ στο πάρτι του Βερβεσού…»

Για άλλη μια φορά ο Παύλος Πολάκης προκαλεί αίσθηση με τις δηλώσεις του. Αυτή τη φορά, με μια ανάρτηση στα social media σχολιάζει το πάρτι που έγινε στα γραφεία του ΔΣΑ για τα γενέθλια του προέδρου του Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, εν μέσω καραντίνας.

Αναφέρει ότι «θα έπρεπε να ήμουν κι εγώ καλεσμένος» ενώ προσθέτει «σε θυμόμουνα ΠΑΣΠΙΤΗ, εξελίχθηκες όμως σε ΚΙΝΑΛ».

Δείτε την ανάρτηση:

Το κακόγουστο χιούμορ κάθε άλλο παρά αναγκαίο είναι σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε…

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Πολάκη: «Έπρεπε να ήμουν κι εγώ στο πάρτι του Βερβεσού…»"

Ιταλία: Στα 34.767 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 692 νέοι θάνατοι

Στα 34.767 ανήλθαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, χαμηλότερα από τα 37.242 την προηγούμενη ημέρα.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης 692 θανάτους από την πανδημία, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τους 699 θάνατους που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Η Ιταλία που είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που επλήγη από τον κορωνοϊό, έχει καταγράψει  49.261 θανάτους από τον κορωνοϊό από τον Φεβρουάριο όταν έκανε την εμφάνισή του, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία. Έχει επίσης καταγράψει 1,38 εκατομμύρια κρούσματα.

Η βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, με επίκεντρο την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, το Μιλάνο, παραμένει η περισσότερο πληγείσα περιοχή, αναφέροντας 8.853 νέα κρούσματα, από 9.221 το προηγούμενο 24ωρο.

Reuters/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Στα 34.767 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 692 νέοι θάνατοι"

Αυστηρή προειδοποίηση Γαλλίας σε Άγκυρα: «Να αλλάξετε συμπεριφορά – Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»

Το επόμενο ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται να την πιέσει «πολύ περισσότερο» λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France Inter, ο Ριστέρ κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας σχετικά με τις προτροπές για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει, ευχόμαστε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία».

Ο Ριστέρ κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων» και να «σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη».

«Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος λαός, μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε.

«Είναι ένας λόγος που φέρει η Ευρώπη κι όχι απλά η Γαλλία και είναι ο λόγος για τον οποίο, για μία ακόμη φορά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό το τουρκικό ζήτημα θα αναφερθεί για να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε ίσως λίγο περισσότερο, ή πολύ περισσότερο, την Τουρκία, διότι η συμπεριφορά της, ιδίως στην κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι απαράδεκτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρή προειδοποίηση Γαλλίας σε Άγκυρα: «Να αλλάξετε συμπεριφορά – Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»"

Δημήτρης Βερβεσός: Τι απαντά ο πρόεδρος του ΔΣΑ για το πάρτι γενεθλίων

Δήλωση για τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι οποίες τον δείχνουν μαζί με άλλα άτομα σε κλειστό χώρο και χωρίς μέτρα προστασίας, έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί.

Δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού

«Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προέταξα ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και το πρόταγμα αυτό χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα όλες τις δράσεις και τις αποφάσεις μου. Και θα τις χαρακτηρίζει και στο μέλλον. Όλοι το γνωρίζουν αυτό.

Την 20.11.2020, ημέρα των γενεθλίων μου, ευρισκόμενος στο γραφείο μου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για ενεργείς τηλεδιασκέψεις για την προώθηση ζητημάτων του κλάδου (ακρόαση φορέων στη Βουλή, συνεδρίαση ΛΕΔΕ), κατά τις απογευματινές ώρες, με επισκέφθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία και για περιορισμένο χρόνο, συγγενικά μου πρόσωπα και στενοί συνεργάτες, με τους οποίους διατηρώ καθημερινή και εκ του σύνεγγυς συνεργασία, για να μου ευχηθούν.

Αναλαμβάνω την ευθύνη στο μέτρο που δεν επέμεινα στη συγκεκριμένη στιγμή κάποιοι εκ των παρευρισκομένων να φορούν μάσκα, παρότι εγώ φορούσα και παρότι ευρισκόμασταν σε χώρο υγειονομικά προστατευμένο, λόγω της εγκατάστασης και λειτουργίας συσκευών αποστείρωσης του αέρα (UV stailizer) για την προστασία από τον
κορωνοϊό.

Κατά τα λοιπά, αφήνω στην κρίση όλων την διάσταση που έχει λάβει μία ανθρώπινη και οικογενειακή στιγμή μου».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Βερβεσός: Τι απαντά ο πρόεδρος του ΔΣΑ για το πάρτι γενεθλίων"

Οργή ΥΠΕΞ για την παράνομη NAVTEX της Τουρκίας: Να ανακληθεί άμεσα

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, υπογραμμίζει πως η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας, όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ακυρώνει στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η Τουρκία εξέδωσε σήμερα νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 21-29 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα"», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Και καταλήγει: «Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Η νέα Navtex (πορτοκαλί περιοχή) έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου.

IMG_9879

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οργή ΥΠΕΞ για την παράνομη NAVTEX της Τουρκίας: Να ανακληθεί άμεσα"

Πλαστά διαβατήρια και προσωρινή κατοικία έναντι… 4.000 ευρώ – Συλλήψεις στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών στο “Ελ. Βενιζέλος”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τρεις αλλοδαποί μέλη της σπείρας, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης. Παράλληλα, συνελήφθησαν, επίσης στο “Ελ.Βενιζέλος” και άλλα έξι άτομα, για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας συναντήθηκαν στους χώρους του αεροδρομίου με τους έξι αλλοδαπούς και τους εφοδίασαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μεταβούν σε πύλη εξόδου με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες. Τους συνόδευσαν μάλιστα ως το σημείο ελέγχου καρτών επιβίβασης, όπου αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, αρχικά προέβησαν στον έλεγχό τους και αμέσως μετά τους συνέλαβαν.

Σε αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Δεκαπέντε διαβατήρια διαφόρων χωρών, 39 δελτία ταυτοτήτων διαφόρων χωρών, 5 άδειες διαμονής, 4 άδειες ικανότητας οδήγησης, 2 δελτία αιτούντος ασύλου, 1 ταυτότητα ομογενούς, 1 visa, 1 κάρτα κοινωνικής ασφάλισης, 6 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, 1 μαχαίρι και χρηματικά ποσά 490 ευρώ, 94 δολαρίων και 790 κορωνών Σουηδίας.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις συλληφθέντες, είναι μέλη κυκλώματος διακινητών αλλοδαπών, τους οποίους προμήθευαν με ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών, είτε πλαστά είτε γνήσια τρίτων ατόμων που προσομοίαζαν με τους διακινούμενους, προκειμένου αυτοί να αναχωρήσουν παράνομα από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και να μεταβούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Επίσης, το κύκλωμα φρόντιζε για τη στέγαση των αλλοδαπών σε διαμερίσματα με βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Σημειώνεται, ότι οι δράστες συνόδευαν τους αλλοδαπούς έως τον προορισμό τους και σε ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο τους παρουσίαζαν ως συγγενείς ή φίλους. Όσον αφορά τα χρήματα που κατέβαλαν οι αλλοδαποί στη σπείρα ανερχόταν στο ποσό των 4.000 ευρώ κατ’ άτομο.

 Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστά διαβατήρια και προσωρινή κατοικία έναντι… 4.000 ευρώ – Συλλήψεις στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”"

Στάση εργασίας από τις 21.00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας σε μετρό και ηλεκτρικό

Στάση εργασίας σε μετρό (γραμμές 1,2,3) προκήρυξαν για σήμερα από τις 21.00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας, το Συνδικάτο Σταθμαρχών- Εργαζομένων Πρώτη Γραμμή και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης στη ΣΤΑΣΥ.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, «λόγω της άρνησης και της ολιγωρίας της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Α.Ε. να απαντήσει σε ζητήματα που αφορούν τόσο στην έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όσο και στην πρόληψη- οργάνωση σε ζητήματα Covid-19, τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων μας, ύστερα από συνεδρίασή τους αποφάσισαν την κήρυξη μίας προειδοποιητικής Στάσης Εργασίας, το Σάββατο 21-11-2020, από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας».

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας από τις 21.00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας σε μετρό και ηλεκτρικό "

Ακρίτα: Πού ξόδεψε η κόρη του Μίκη 2 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια; – Διασύρει τον πατέρα της

Στην κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, είναι «αφιερωμένο» το σημερινό άρθρο της Έλενας Ακρίτα στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

Ειδικότερα, με αφορμή την ανάρτηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη στα social media (««Δεν έχω ρεύμα, δεν έχω φως, δεν έχω να μαγειρέψω, μα και τι να μαγειρέψω, χα, χα, χα, δεν έχω πια τίποτα») η δημοσιογράφος και συγγραφέας γράφει:

«Η κόρη του Μίκη

(Θα είμαι πολύ προσεκτική σε αυτό το κείμενο. Λέξη λέξη θα το πάω. Είναι μεγάλος πειρασμός να πεις μια κουβέντα παραπάνω, όταν γνωρίζεις πρόσωπα και γεγονότα.) Η κόρη του Μίκη είναι η κόρη του Μίκη. Τίποτα παραπάνω, τίποτα περισσότερο. Από δική της επιλογή. Θα μπορούσε να γίνει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. Με τη δουλειά της. Με το σπαθί της. Αντ’ αυτού έγινε η κόρη του Μίκη. Γιατί έτσι αποφάσισε. Δικαίωμά της.

 Η κόρη του Μίκη πάτησε πάνω στη φήμη του. Πήρε το έργο του και το έσερνε εδώ κι εκεί με συναυλίες στο πόδι και τραγουδιστές β΄ διαλογής. Έβγαλε χρήματα, πολλά χρήματα. Και τώρα στα 62 της χρόνια, διασύρει τον πατέρα της στο πανελλήνιο λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο… άκαρδος την άφησε στον άσο. Ισχυρίζεται πως εκείνη πληρώνει την περίθαλψή του, πράγμα 100% αναληθές. Ισχυρίζεται πως εκείνη πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ – για ποια; Για τα ακίνητα που οι γονείς της τής παραχώρησαν. Και μιλώντας για ακίνητα… Αλήθεια τα 2.000.000 ευρώ που της έδωσε ο πατέρας της από πώληση ακινήτου πριν από τρία χρόνια περίπου, τι τα έκανε; Πώς τα ξόδεψε; Πώς ξοδεύονται δύο εκατομμύρια ευρώ μέσα σε χρόνο ντετέ;

Πώς ξοδεύονται τα πνευματικά δικαιώματα, όταν ΜΟΝΟΝ από το συρτάκι του Ζορμπά θα μπορούσαν να ζήσουνε τρεις γενιές – πόσω μάλλον και με όλα τα υπόλοιπα; Πώς ξοδεύονται αλήθεια, όταν ο Μίκης και η Μυρτώ ζούσαν πάντα μια λιτή ζωή, χωρίς πολυτέλειες; Η κόρη του Μίκη θύμωσε γιατί η καραντίνα της στέρησε τις σαράντα πέντε (45!) συναυλίες που της έταξε η Μενδώνη ως «αντιπαροχή» για να μην επικρίνει ο συνθέτης τον Μητσοτάκη και την παρέα του. Το είπε άλλωστε και η ίδια «ο μπαμπάς μου στήριξε τον Μητσοτάκη όσο κανείς, γιατί μου το κάνουν τώρα αυτό;». Δεν θα μιλήσω εδώ για τα όποια λάθη και τις πολιτικές αβλεψίες που έκανε ο Μίκης. Του τα έχω πει του ίδιου και δυο φορές τοποθετήθηκα και δημόσια. Όμως κανένας δεν μπορεί να παραγκωνίσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ούτε καν ο ίδιος.

Άναψε και κόρωσε η δημοσιογραφία της πλάκας. Ακρίτα, επιπόλαια χωρίς ίχνος ρεπορτάζ έκαναν viral τον διασυρμό ενός ανθρώπου. Φωτιές έβγαλαν τα πληκτρολόγια, όλοι ήξεραν, όλοι είχαν αποψάρα, όλοι δίκαζαν και καταδίκαζαν. Μέχρι που κυκλοφόρησε ράδιο αρβύλα ότι στις συναυλίες που έκανε επί χούντας στο εξωτερικό, αυτός λέει κοιμόταν σε σουίτες και το συγκρότημά του σε κουρελούδες. Σόρι που θα σας το χαλάσω αλλά υπήρξα αυτόπτης μάρτυς. Στα δεκαέξι μου χρόνια ο Μίκης με πήρε μαζί του σε μια περιοδεία που έκανε στη νότια Γαλλία και στο Παρίσι. Ούτε σε σουίτες κοιμόταν ο ίδιος (δεν τα γούσταρε κιόλας όλα αυτά), ούτε σε κουρελούδες το συγκρότημά του.

Μέναμε όλοι στο ίδιο ξενοδοχεία, τρώγαμε στο ίδιο τραπέζι, ήμασταν μια παρέα. Μάρτυρες η ορχήστρα του, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Πέτρος Πανδής και η Αφροδίτη Μάνου – η τελευταία μπορεί να το επιβεβαιώσει. Μίκη, άκου να τελειώνουμε. Μαθαίνω ότι είσαι τόσο πικραμένος από όλο αυτό, που θέλεις να φύγεις από την Ελλάδα. Δεν θα φύγεις, δεν θα πας πουθενά. Θα μείνεις εδώ που σε αγαπάμε. Και σε αγαπάμε με όλα τα σωστά και τα λάθη – γιατί εμείς βλέπεις είμαστε οι σούπερ αλάνθαστοι. Μίκη, η υστεροφημία σου θα αγνοήσει τις μικρότητες και θα καλπάσει στο μέλλον μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Σε αγαπάμε Μίκη. Κι όσοι σε γνωρίσαμε, σε αγαπάμε ακόμα πιο πολύ. Γιατί ευλογήθηκε ο δρόμος μας και συναντηθήκαμε, όχι μόνο με έναν σπουδαίο δημιουργό, αλλά με έναν άνθρωπο γεμάτο καλοσύνη και γενναιοδωρία ψυχής. Τα σέβη μου. Και τα φιλιά μου».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρίτα: Πού ξόδεψε η κόρη του Μίκη 2 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια; – Διασύρει τον πατέρα της"

Kορωνοϊός: Συναγερμός στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Θετικά στον ιό 16 άτομα

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ, Δαφνί), μετά τον εντοπισμό 16 ατόμων θετικών στον κορωνοϊό.

Όπως ανακοινώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομενων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), πρόκειται για 10 ψυχικά ασθενείς, ολοι ηλικιωμένοι, που νοσηλεύονταν στο Γηροψυχιατρικό τμήμα και έξι εργαζόμενους.

Οι επτά ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Γεννηματας, Παμμακάριστο και Αττικό και οι 3 στην παθολογική κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.

Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Στο τμήμα νοσηλεύονται 22 ηλικιωμένοι ασθενείς και υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Kορωνοϊός: Συναγερμός στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Θετικά στον ιό 16 άτομα"

Ποιοι στέλνουν απειλητικά μηνύματα στον Τσιόδρα -Ο ρόλος πρώην βουλευτή

Από τον κορωνοϊό αργά ή γρήγορα θα ξεμπερδέψουμε από τους ανόητους και επικίνδυνους που ζουν ανάμεσά μας όμως όχι. Οι αρνητές και οι «ψεκασμένοι» κάθε μέρα βρίσκουν και έναν νέο εχθρό στον οποίο χρεώνουν τα πάντα.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους έβαλαν τους λοιμωξιολόγους και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Με απειλές ακόμα και για τη ζωή τους προσπαθούν να τους φέρουν στα όριά τους, παίζοντας με τα νεύρα και την ψυχολογία τους.

Αυτός άλλωστε είναι και ένας απ’ τους βασικούς λόγους που ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίζεται πλέον ελάχιστα μπροστά απ’ τις κάμερες.

Ειδικότερα ο «Βηματοδότης» για την αλητεία των αρνητών σημείωσε:

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά το τελευταίο διάστημα τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων δέχονται συνεχώς απειλητικά μηνύματα. Ο λόγος; Ορισμένοι «αρνητές» (και «Ψεκασμένοι») όπως χαρακτηρίζονται, τους θεωρούν υπεύθυνους για τα μέτρα που λαμβάνοντα τα οποία «πνίγουν», όπως ισχυρίζονται, την οικονομία και την κοινωνία.

Τελευταίως στα απειλητικά αυτά μηνύματα εμφανίζεται, μου είπαν και ένας πρώην στέλεχος κόμματος που τώρα δεν είναι στη Βουλή, ο οποίος απειλεί τα μέλη της Επιτροπής ότι θα δώσει τα ονόματά τους στη δημοσιότητα ώστε «να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που έκαναν σε βάρος του».

Όπως μου λέει μέλος- καθηγήτρια της Επιστημονικής Επιτροπής ο εν λόγω κύριος επιμένει ότι η Επιτροπή έχει κάνει… εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.

Παρόμοια απειλητικά μηνύματα έχουν λάβει (και εξακολουθούν να λαμβάνουν) και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, όπως και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ωστόσο δεν τα λαμβάνει υπόψη, ούτε τα κοινοποιεί.

Πρόκειται για απειλές κατά της ζωής, με στόχο, όπως λένε αυτοί που τις δέχονται, να τους αποσυντονίσουν, να τους αποτρέψουν από το να εισηγούνται μέτρα, να τους προβληματίσουν και βεβαίως να τους φοβίσουν. Όπως μου εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, τα μηνύματα αυτά έρχονται μαζικά (την ίδια ημέρα), μέσω inbox, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατευθυνόμενα. Μαθαίνω τέλος ότι έχουν γνώση και οι διωκτικές αρχές, αλλά και οι ένοικοι του Μαξίμου.

Επιβεβαιώνει ο Χατζηχριστοδούλου

Την ύπαρξη των απειλητικών email για τα μέτρα που ελήφθησαν σε σχέση με το πρόσφατο lockdown επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Φωνή της Ελλάδας» ανέφερε πως τα απειλητικά μηνύματα έχουν επώνυμο αλλά και ανώνυμο χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι πλέον βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, ωστόσο επισήμανε πως κάποια από τα μέτρα θα παραμείνουν τον Δεκέμβριο αλλά και τον Ιανουάριο. Σε ερώτηση για το αν μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουμε ένα mini lockdown, ο καθηγητής έκανε λόγο για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι στέλνουν απειλητικά μηνύματα στον Τσιόδρα -Ο ρόλος πρώην βουλευτή"

Μαρινάκης για Cosco: Tόσα χρόνια δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τον Πειραιά

«Καλό δεν έχουμε δει ούτε πρόκειται να δούμε από τους Κινέζους και τη Cosco», είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραία.
Με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης καυτηρίασε την στάση των Κινέζων απέναντι στην πόλη του Πειραιά, τονίζοντας πως «όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται ότι δικαιώνομαι, γιατί παρά την δήλωση των Κινέζων ότι πρόκειται για την καλύτερη επένδυσή τους στην Ευρώπη τόσο ο Πειραιάς όσο και οι υπόλοιποι παραλιμένιοι δήμοι δεν έχουν έχουν κανένα απολύτως όφελος. Το μονοπώλιο αυτό δεν ήταν ευθύνη του Δήμου, καθώς η σύμβαση αυτή είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβένηση».

Αφορμή της παρέμβασής του ήταν το θέμα που έχει προκύψει για το μεγάλο λιμάνι και το οποίο έχει να κάνει με τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν τα μπάζα από τις εργασίες ανάπτυξης της νέας βάσης κρουαζιέρας μέσα από τους δρόμους της πόλης. Ετσι, και μετά από την παρέμβαση του κ. Μαρινάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα μέσω του οποίου απαιτεί την άμεση διακοπή της διέλευσης βαρέων οχημάτων της Cosco από την πόλη. Ταυτόχρονα καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας στον Πειραιά.
«Θεωρώ ότι από μέρους τους, θα δημιουργούνται συνέχεια προβλήματα. Δεν θα βρούμε άκρη. Πρέπει λοιπόν να παρθεί μια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να απαγορευτεί να περνάει οποιοδήποτε φορτηγό από τους δρόμους του Πειραιά γι’ αυτές τις εργασίες που συζητάμε. Αν θέλουν ας νοικιάσουν πλοία για να μεταφέρουν τα υλικά γι’ αυτές τις προβλήτες που συζητάμε από την θάλασσα και όχι από την ξηρά», υπογράμμισε.
 
Στην τοποθέτησή του, ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, θύμισε ότι από το 2014, όταν και ενεπλάκη με τα κοινά της πόλης, εξέφραζε διαρκώς τη διαφωνία του με οποιαδήποτε μονοπωλιακή συμφωνία, όπως αυτή με την Cosco. «Όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται ότι δικαιώνομαι, γιατί παρά την δήλωση των Κινέζων ότι πρόκειται για την καλύτερη επένδυσή τους στην Ευρώπη τόσο ο Πειραιάς όσο και οι υπόλοιποι παραλιμένιοι δήμοι δεν έχουν έχουν κανένα απολύτως όφελος».
 
Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως τόσο ο΄ίδιος όσο και ο δήμαρχος της πόλης είχαν συζητήσει με εκπροσώπους της Cosco, παρουσία μάλιστα του δημάρχου της Σαγκάης και της πρέσβειρας της Κίνας και τους είχαν πει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε  η  Cosco να ξοδέψει χρήματα σε μεγάλα έργα και στον Πειραιά και στους άλλους δήμους, για να έχουν όφελος οι τοπικές κοινωνίες. «Από αυτά που έχω ακούσει και από αυτά που έχω δει θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί  αυτή η συνεργασία εφόσον η πόλη μας δεν έχει ένα μεγάλο όφελος», είπε.
 
Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκης είπε πως με το μονοπωλιακό καθεστώς η πόλη και οι όμοροι δήμοι θα ρημάξουν με μαθηματική ακρίβεια. Μάλιστα, για να λυθεί μια και καλή το θέμα της διέλευσης των φορτηγών από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πρότεινε ο δήμος ακόμη και «λουκέτο» στις εξόδους και τις εισόδους του λιμανιού προκειμένου να μην πραγματοποιούνται οι εν λόγω μεταφορές διαμέσου της πόλης, ζητώντας και την ενεργοποίηση των αρμόδιων Αρχών.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρινάκης για Cosco: Tόσα χρόνια δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τον Πειραιά"

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis

Νέα Navtex την ημέρα εορτασμού των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα μας εξέδωσε η Άγκυρα το Σάββατο, συνεχίζοντας τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, o υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα Navtex για σεισμικές έρευνες από το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εν λόγω οδηγία προς ναυτιλλομένους έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου. Η νέα περιοχή που δεσμεύεται φτάνει έως και έξι ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

 Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis"

Μητσοτάκης: Εξήγγειλε νέες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις

Την ευκαιρία να ευχαριστήσει τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για όσα προσφέρουν αυτές τις δύσκολες ώρες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή, που ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε ασθενείς με COVID-19.

«Αφήσατε τα σπίτια σας, αφήσατε τις οικογένειές σας, ταξιδέψατε σε άλλα σπίτια και σε άλλες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που σας έχουν ανάγκη. Το σπίτι σας είναι όλη η Ελλάδα, οι οικογένειες σας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας «βαθιά υπόχρεος». «Τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που η κοινωνία -όχι το κράτος- σας χρειάστηκε, εσείς σηκώσατε το χέρι, ανταποκριθήκατε και αυτή η εμπειρία νομίζω είναι μία εμπειρία ζωής για όλους και όλες», συμπλήρωσε.

 «Πήραμε εμείς όλα τα μπράβο αλλά αξίζουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αξίζουν πολύ μεγάλο μπράβο, πρέπει να το πούμε αυτό και να φανεί. Όλοι μας υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη αγάπη», ανέφερε η Μπάνια Μαλαμάτη που ταξίδεψε από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσφορά των εθελοντών και όλων των υγειονομικών αποδεικνύει ότι η «ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις», προσθέτοντας πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

«Ο κορωνοϊός δεν είναι ένα ψέμα»

Οι εθελοντέςεξέφρασαν θαυμασμό για την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη, τόνισαν πως ο κορονοϊός είναι ένας πραγματικός και επικίνδυνος εχθρός και κάλεσαν τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο τους τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης. «Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news, είναι κάτι που υπάρχει, που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός που το αψηφά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», ανέφερε η Ιωάννα Πατρωνίδου, που έφτασε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης από την Κομοτηνή.

Απαντώντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λες ότι πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news, τους ανθρώπους οι οποίοι μερικές φορές ανενημέρωτοι ή θύματα κάποιων θεωριών συνομωσίας πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ευρώπη το οποίο να μην αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και εξαιρετικά οργανωμένες χώρες αναγκάζονται να ζητήσουν τη μεταφορά ασθενών εκτός συνόρων, όπως η Ελβετία η οποία στέλνει ασθενείς στη Γαλλία «γιατί δεν αντέχει πια η Ελβετία να τους περιθάλψει». «Άρα είναι σημαντικό να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο έχουμε να δούμε από το 1919», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν τις 1.200, και έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με «μαζικές προσλήψεις», πολλές εκ των οποίων θα καταλήξουν σε μονιμοποίηση. Πέραν αυτής της παρακαταθήκης, όμως, τόνισε ότι το έργο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ θα έχει συνέχεια, αναφέροντας ότι 170 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα εντός των επόμενων δύο μηνών.

«Κάναμε πολλές μαζικές προσλήψεις. Πρόθεσή μου είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποκτά μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα σε προσωπικό και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Έχουμε σήμερα παραπάνω από 1.200 μονάδες που λειτουργούν στη χώρα από εκεί που παραλάβαμε 567 και βέβαια θα προσθέσουμε και άλλες με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, έτσι ώστε όταν αντιμετωπίσουμε την επόμενη γρίπη, ενδεχομένως την επόμενη πανδημία -γιατί κάποια στιγμή μπορεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας αυτό- να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι».

«Και να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι εδώ μόνο για τους ασθενείς Covid, είναι εδώ για όλους τους Έλληνες οι οποίοι αρρωσταίνουν, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας. Είναι ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και χρέος μας είναι να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και ακόμα πιο ανθρώπινο, γιατί είναι ανθρώπινο. Το ανθρώπινο πρόσωπό του είστε πάνω απ’ όλα εσείς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, τώρα όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες

«Ξέρετε καλά ότι και στην Θεσσαλονίκη προχωρήσαμε σήμερα και στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι πολίτες μας βοηθούν με την υπομονή και την τήρηση των μέτρων

Συνομιλώντας με τους νοσηλευτές ο Πρωθυπουργός στάθηκε στα λόγια που ίδιοι του είπαν, στην ανάγκη δηλαδή οι πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση και να τηρούν τα μέτρα για να βοηθήσουν το έργο τους. «Αυτός ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, είναι μία μάχη ατομική και συλλογική που πρέπει να δώσουμε όλοι μας, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Αυτό το πράγμα πραγματικά πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, να κάνουμε όλοι υπομονή. Να κάνουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτόν τον ιό, να μπορέσουμε να τον σταματήσουμε και να γυρίσουμε όλοι πίσω στην κανονικότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη, που ταξίδεψε στο Ιπποκράτειο προερχόμενη από Ρέθυμνο.

«Το μήνυμα της ανάγκης να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και να συμμορφωθούμε με τα αυτονόητα μέτρα τα οποία μας έχει υποδείξει η πολιτεία, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούγεται από εσάς. Και πολύ μεγαλύτερη ισχύ όταν ακούγεται από εσάς σε σχέση με όταν το λέμε εμείς. Και πιστεύω ότι τώρα έχουμε ένα πρόσθετο όπλο στην φαρέτρα μας: Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε στην διάθεση μας από τις αρχές Ιανουαρίου εμβόλια, ούτε κάν εμβόλιο, παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία δουλεύουν, είναι ασφαλή και είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά. Έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας για τον μαζικό εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους αλλά θα υπάρχει προτεραιοποίηση και οι πρώτοι που θα το πάρετε είστε οι υγειονομικοί, γιατί είστε στην πρώτη γραμμή, γιατί κινδυνεύετε περισσότερο και γιατί πάνω από όλα εσείς πρέπει να προφυλαχτείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με την σειρά σας τους ασθενείς οι οποίοι σας έχουν ανάγκη» απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι νοσηλευτές ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό πολιτική μέριμνα για το ΕΣΥ η οποία θα είναι ισάξια της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί, μετά από χρόνια δυσκολιών. «Έπρεπε να ακουστεί αυτό το οποίο είπατε και θα κάνουμε κι εμείς αυτό το οποίο πρέπει», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Εξήγγειλε νέες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις"

Τουρκία: Ο Ακάρ θέτει ξανά ζήτημα “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ, κατά την ομιλία του στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις εργασίες του Oruc Reis και δήλωσε πως “κάνουμε ξεκάθαρες εργασίες, φανερές. Δεν κρύβουμε κάτι. Κάνουμε επιστημονικές και τεχνικές εργασίες. Τα πλοία μας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Είναι ανήθικο να παρουσιάζουν αυτές τις εργασίες ως πρόκληση ή ως αύξηση της έντασης. Δεν έχει καμία σχέση με την ηθική. Παραβλέπουν τις κινήσεις και τις ενέργειες που κάνουν σε νησιά, στα οποία με κανέναν τρόπο δεν έχει δοθεί η κυριαρχία τους στην Ελλάδα, και παρουσιάζουν ως πρόκληση τις τεχνικές και τις επιστημονικές εργασίες τις οποίες κάνουμε. Αυτή είναι μία εντελώς λάθος προσέγγιση και δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας. Είμαστε υπέρ των πολιτικών λύσεων και του διαλόγου. Έχουμε δείξει τις καλές προθέσεις μας και συνεχίζουμε να τις δείχνουμε. Ελπίζουμε ότι αυτό αναγνωρίζεται”.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τόνισε πως “στην Κύπρο πρέπει να δουν και να αποδεχθούν την παρουσία των Τούρκων, η οποία διαρκεί εδώ και πολλούς αιώνες. Πρέπει να τους δώσουν τα δικαιώματα τους. Στη ζήτημα της ισότητας και της κυριαρχίας πρέπει να αποδεχθούν της παρούσες συνθήκες”.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ο Ακάρ θέτει ξανά ζήτημα “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο"

Πάρτι γενεθλίων εν μέσω lockdown για τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - Απίστευτες εικόνες

Απίστευτες εικόνες σημειώθηκαν εχθές το βραδύ σε πάρτι γενεθλίων που έκανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Οπως φαίνεται από φωτογραφίες που ανέβηκαν σε λογαριασμό στο Instagram από παρόντες του πάρτι, στο γραφείο του προέδρου του ΔΣΑ συγκεντρώθηκαν περίπου δέκα άτομα.

ΔΣΑ  γενέθλια με πολύ κέφι και λίγες μάσκες

dsa-3
dsa-4
Μάλιστα άνοιξαν και σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός. «Γιορτάζουμε τον γιγάντα μας», «covid free», ήταν μερικές από τις ενθουσιώδεις αναρτήσεις φίλων του.
Οπως προκύπτει από τις φωτογραφίες, ο μόνος που φορούσε μάσκα ήταν ο Δημήτρης  Βερβεσός.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είχε τηλεδιάσκεψη και ήρθαν στο γραφείο του  ο γιος του,  δύο ανιψιές του και τρεις συνεργάτες του για να του ευχηθούν. Όπως τόνισε δεν έγινε πάρτι, όλη η ιστορία κράτησε μόλις 15 λεπτά,και μετα συνεχίστηκε κανονικά η τηλεδιάσκεψη.

Ο κ. Βερβεσός τόνισε επίσης ότι όλα τα παράθυρα ήταν ανοιχτά καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ όπως είπε, στο γραφείο υπάρχουν σε λειτουργία τρία μηχανήματα καθαρισμού της ατμόσφαιρας.


dsa-0

dsa-1
 
dsa-2

Όπως ήταν αναμενόμενο λίγο αργότερα οι φωτογραφίες κατέβηκαν από τα social media.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάρτι γενεθλίων εν μέσω lockdown για τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - Απίστευτες εικόνες"

Αλλαγές στον ΚΟΚ στα πρόστιμα και στις άδειες οδήγησης

Άρση παρακράτησης της κυριότητας στα 7 έτη, νέες προϋποθέσεις στην κίνηση ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλαγές στον ΚΟΚ στα πρόστιμα και στις άδειες οδήγησης είναι μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου.

Αν κάποιος υπερβεί το όριο ταχύτητα στο εθνικό οδικό δίκτυο κατά 20 χλμ./ώρα το πρόστιμο ανέρχεται σε 40 ευρώ. Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 2 μήνες!

Αν κάποιος κινείται με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας τότε επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.

Αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.

Αν κάποιος οδηγεί Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) και υπερβαίνει τα 35 χλμ/ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 και 200 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

To νομοσχέδιο περιλαμβάνει 45 άρθρα

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στον ΚΟΚ στα πρόστιμα και στις άδειες οδήγησης"

Σόου Ερντογάν στα Βαρώσια: «Ανακαλέστε τώρα» λένε οι ΗΠΑ - «Απαράδεκτη απόφαση» τονίζει η Ρωσία

Καμία πρόθεση να κάνει πίσω από τους σχεδιασμούς της για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δεν δείχνει πως έχει η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται κάτω από έντονη διεθνή πίεση.

Χθες οι ΗΠΑ, επανήλθαν στο θέμα, με δήλωση της εκπροσώπου του State Department, Morgan Ortagus, η οποία ζήτησε ανάκληση της απόφασης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι. Επίσης με δηλώσεις, έχουν τοποθετηθεί τόσο η Γαλλία όσο και η Μεγάλη Βρετανία.

Αναγκαιότητα για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το κυπριακό, διαμηνύει και το Πεκίνο στην Άγκυρα.

Παρά το ότι και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η ΕΕ σύσσωμη, καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση συνδιαλλαγής, αλλά παίζει και το επόμενο χαρτί που είναι η αλλαγή της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού, προωθώντας την αποδοχή ύπαρξης δύο κρατών. Το πόσο μπορεί να τραβήξει ακόμα το σκοινί, εξαρτάται κυρίως από την ανοχή που θα επιδείξει η διεθνής κοινότητα, η οποία μέχρι σήμερα δείχνει απρόθυμη να βάλει φρένο στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.

ΗΠΑ: Ανακαλέστε τώρα

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Morgan Ortagus, κάλεσε χθες τη Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση της για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, διατυπώνοντας την βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη μονομερή απόφαση της Άγκυρας . Επεσήμανε πως το άνοιγμα της πόληςέρχεται σε αντίθεση και παραβιάζει τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η κυρία Ortagus είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

Τα ίδια μηνύματα έχει στείλει και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπόψιν από την Τουρκία, η οποία προχώρησε στο πικ νικ του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμμόχωστο, αλλά και την διακήρυξη για εγκατάλειψης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως μοντέλου επίλυσης του Κυπριακού.

Η Λευκωσία έχει διαπιστώσει ότι, η Ουάσιγκτον πέραν της φραστικής καταδίκης των τουρκικών ενεργειών, δεν δείχνει διάθεση να ασκήσει ουσιαστικές πιέσεις λόγω της ιδιάζουσας προσωπικής σχέσης του Ντόναλτ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει μεγάλο διεθνή παίχτη. Αναμένεται πως η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπαίντεν, τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής άσκησης επιρροής στη Τουρκία. Λόγω της στάσης των ΗΠΑ, ανεκτική παρουσιάζεται και η Βορειοατλαντική Συμμαχία, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να έχει αποφύγει επιμελώς μέχρι σήμερα να καταδικάσει ανοικτά τις τουρκικές ενέργειες τόσο στη Κύπρο όσο και στον Αιγαίο.

Διαφωνεί και η Μόσχα

Παρά το ότι η σχέση Μόσχας – Άγκυρας, τα τελευταία χρόνια ενισχύεται συνεχώς, με αποκορύφωμα την πώληση των πυραύλων S-400 αλλά και τη συνεργασία στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα μπορούσε να συναινέσει με τις κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και την αναθεωρητική της στάση για το πλαίσιο λύσης του κυπριακού.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, με γραπτή του δήλωση πως η Μόσχα θεωρεί «απαράδεκτη την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων», σημειώνοντας πως «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ο κ. Οσάτσι χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει μια πενταμερή άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου προσανατολισμένου στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα. Κατά τον κ. Οσάτσι «θα χρειαστεί ψύχραιμη και σχολαστική δουλειά από όλες τις πλευρές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολιτική βούληση και θέληση για επίτευξη συμφωνιών συμβιβασμού».

Ο Ρώσος Πρέσβης στην δήλωση του αναφέρει πως η χώρα του συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε σχέση με το Κυπριακό και «η θέση μας είναι καλά γνωστή. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι επαναλαμβάνουμε τις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια». Επισήμανε ως μια τέτοια σταθερή προσέγγιση στοχεύει αποκλειστικά στη διατήρηση όλων των θετικών που έχουν συσσωρευθεί από τις πλευρές κατά τη διάρκεια μερικές φορές δύσκολων διαπραγματεύσεων στον δρόμο προς την επανένωση του νησιού και συνοψίστηκαν στις συμφωνημένες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η παρούσα κατάσταση, ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης, η οποία υπήρξε στάσιμη για περισσότερα από τρία χρόνια, προκαλεί όχι μόνο τη δική μας ανησυχία αλλά και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας.

«Η έλλειψη προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία οδηγεί στην αποδόμηση της κατάστασης γύρω από το νησί, στη δημιουργία τετελεσμένων, σπρώχνει κάποιους από τους συμμετέχοντες σε αυτήν σε μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Πιστεύουμε σθεναρά, προσέθεσε, πως είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η σημασία των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το όλο φάσμα του Κυπριακού, περιλαμβανομένης της βάσης για λύση, ή να επιτρέπεται η ελεύθερη ερμηνεία τους.

Όπως εξήγησε «το πακέτο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την Κύπρο, που προνοεί την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, αποτελεί μια βέλτιστη συναινετική βάση για λύση του Κυπριακού και για τις δυο κοινότητες του νησιού». ¨Όπως εκτίμησε ο πρέσβης της Ρωσίας «η επιθυμία για αμφισβήτηση της σκοπιμότητας πλήρους συμμόρφωσης με αυτά μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις κοινότητες αλλά και για τη νομική βάση της κρατικής δομής του νησιού, που διευθετήθηκε στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959».

Ο Ρώσος Πρέσβης επεσήμανε τέλος πως η χώρα του, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως μια χώρα που παραδοσιακά διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και που ενδιαφέρεται άμεσα στην πρόληψη της κλιμάκωσης των εντάσεων στη φίλη χώρα Κύπρου και γύρω από αυτήν, η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει ενεργά να υποστηρίζει τα βήματα για επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης ενός ενωμένου νησιού προς όφελος όλου του κόσμου που ζει εκεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η επιρροή της Ρωσίας στη Κύπρο έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της σχέσης Μόσχας – Άγκυρας, αλλά και λόγω των παρεμβάσεων στα εκκλησιαστικά πράγματα του νησιού στα οποία υπήρξε μια επιθετική διείσδυση εκ μέρους της Ρωσίας, αλλά και άσκηση πιέσεων σε μέλη της Ιεράς Συνόδου για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παράλληλα αναπτύχθηκαν οι σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον, με τους Αμερικάνους να απαιτούν περιορισμό της ρωσικής παρουσίας στο νησί, ακόμα και με απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών σκαφών στα κυπριακά λιμάνια.

Τι θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ;

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να εκδηλώσει ακόμα μία πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δεν δημιουργεί ελπίδες για επιτυχία του εγχειρήματος. Ο Ερσίν Τατάρ ο οποίο λειτουργεί ως εξάρτημα του κατεστημένου της Άγκυρας έχει υιοθετήσει την αναθεωρητική στάση Ερντογάν – Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν έχει προοπτική εφαρμογής στη Κύπρο καθώς οι προσπάθειες δεκαετιών έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο. Χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους το 2004, και την επακόλουθη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας πως τιμωρήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι που αποδέχθηκαν το Σχέδιο. Ο Ερντογάν και ο Τάταρ ουσιαστικά υιοθετούν το δόγμα του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος από την δεκαετία του ’80 υποστήριζε πως το κυπριακό «λύθηκε» το 1974 με την εισβολή της Τουρκίας και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει αν ζήσουν πλαί – πλάι με την επίτευξη λύσης συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.

Η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ έχει αρχίσει ήδη για να προετοιμαστεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη (5+1) στην μορφή που είχε γίνει η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017. Σε αυτή συμμετείχαν Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα – Τουρκία – Μ. Βρετανία) συν η ΕΕ ως παρατηρητής.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας, δήλωσε χθες πως, «ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα είναι δυνατή και ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά και οι οποίες πρέπει να ξαναρχίσουν».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί λύσης δύο κρατών, ο ο κ. Ντουζαρίκ είπε:

«Προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών και κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει. Στόχος μας προς το παρόν είναι να μπορέσουμε να φέρουμε τα μέρη μαζί και να ξαναρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν από λίγους μήνες».

Η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται στην Κύπρο στις 27 του μήνα ενώ στις 28 και 29 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει επαφές με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σόου Ερντογάν στα Βαρώσια: «Ανακαλέστε τώρα» λένε οι ΗΠΑ - «Απαράδεκτη απόφαση» τονίζει η Ρωσία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news