facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Κομισιόν: Υπέγραψε το συμβόλαιο για το εμβόλιο Pfizer – BioNTech

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην υπογραφή του συμβολαίου με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για το εμβόλιό τους κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Αυτή η 5η συμφωνία και άλλο ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να παρέχουμε σε όλους τους πολίτες μια ασφαλή και αποτελεσματική διέξοδο από την πανδημία» πρόσθεσε η κα Κυριακίδου σε ανάρτησή της στο Twitter.

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε σε ανάρτησή της: «Έχουμε υπογράψει το 5ο συμβόλαιό μας με έναν παραγωγό εμβολίων, για να εξασφαλίσουμε ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα μελλοντικά εμβόλια για τους Ευρωπαίους. Συνολικά, έχουμε εξασφαλίσει 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις μελλοντικών εμβολίων μέχρι στιγμής. Περισσότερα θα ακολουθήσουν. Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Υπέγραψε το συμβόλαιο για το εμβόλιο Pfizer – BioNTech"

Καιρός αύριο: Καλό χειμώνα – Χιόνια και τσουχτερό κρύο σε πολλές περιοχές

Για τα καλά τον χειμώνα μας φέρνει ο καιρός αύριο Σάββατο (21.11.2020) με χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές. 

Ο καιρός θα δώσει αυξημένες νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το απόγευμα στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Σάββατο (21.11.202) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πιθανότητα βροχής τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και κυρίως από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται από αργά το απόγευμα στα ορεινά (σε περιοχές με υψομέτρο μεγαλύτερο 1000 μέτρων.) ,
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο Ιόνιο νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι και σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα στις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά .
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες στην Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καλό χειμώνα – Χιόνια και τσουχτερό κρύο σε πολλές περιοχές"

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προς Τουρκία: Όποιος κάνει το μοιραίο λάθος, θα το πληρώσει

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία στέλνει σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην αυριανή (Σάββατο) ημερήσια διαταγή του που απευθύνεται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τον φετινό εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου.

Όποιος απειλεί, αν κάνει το μοιραίο λάθος, σημειώνει ο κ. Φλώρος, έχουμε τη δύναμη να τον ξαφνιάσουμε δυσάρεστα, έχουμε την ικανότητα να τον κάνουμε να το πληρώσει πολύ ακριβά.

«Καλούμαστε για μία ακόμα φορά να διαψεύσουμε τα όνειρα και τις ιταμές βλέψεις κάθε επίδοξου επιβουλέα και να το πράττουμε με περισσή αυταπάρνηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο» επισημαίνει ο ΑΓΕΕΘΑ.

Έχουμε την ισχύ και τη θέληση να τον κάνουμε να νιώσει αμέσως στο πετσί του το τεράστιο σφάλμα του. Και προσθέτει πως η ψυχή του Έλληνα μαχητή και η τρομακτική δύναμη πυρός των μέσων μας είναι σε θέση να φέρουν, την ώρα που θα χρειαστεί, το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση ο κ. Φλώρος τονίζει στο μήνυμά του, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το διάστημα ήταν και παραμένουν πολλές. Διαμηνύει όμως πως αυτές οι προκλήσεις δεν μας πτοούν διότι είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Αναφορά κάνει δε ο Αρχηγός και στην ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζοντας ότι η μεγάλη σε διάρκεια κρίση με την Τουρκία έγινε αφορμή για να υπάρξουν νέες ευκαιρίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το διάστημα ήταν και παραμένουν πολλές. Δεν μας πτοούν όμως… Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Η παρατεταμένη κρίση με τη γείτονα έγινε εξάλλου η αφορμή για να γεννηθούν νέες ευκαιρίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Χώρα. Ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου μας, για την αναβάθμιση των υποδομών μας αλλά και για την απόκτηση νέων μέσων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αυξάνοντας την αποτρεπτική ισχύ μας στο μέγιστο» επισημαίνει.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προς Τουρκία: Όποιος κάνει το μοιραίο λάθος, θα το πληρώσει"

Νέος συναγερμός σε γηροκομείο στην Νίκαια: Πέντε ηλικιωμένοι και μία εργαζόμενη θετικοί στον κορονοϊό

Νέος συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα σε γηροκομείο που φιλοξενεί 39 ηλικιωμένους στη Νίκαια. Όπως μετέδωσε το Mega, πέντε ηλικιωμένοι και μία εργαζόμενη βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Όπως μετέδωσε το κανάλι, ήδη τρεις ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Όλα ξεκίνησαν προχθές, όταν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο σε συνολικά 25 άτομα. Εξέτασε 14 εργαζόμενους και άλλους 11 ηλικιωμένους.

Όλα τα τεστ αρχικά βγήκαν αρνητικά, ωστόσο μία ημέρα μετά ένας ηλικιωμένους ανέβασε πυρετό.

Έτσι η επιχείρηση προμηθεύτηκε εκ νέου τεστ γρήγορης ανίχνευσης. Πραγματοποίησε τεστ και στο προσωπικό και στους ηλικιωμένους και είχαμε έξι θετικά κρούσματα (πέντε ηλικιωμένοι και μία εργαζόμενη).

Οι δύο μεταφέρθηκαν το μεσημέρι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο, οι υπόλοιποι 3 έμειναν στα δωμάτιά τους και οι εργαζόμενοι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι δύο εκ των τριών όμως, θα μεταφερθούν και αυτοί στο νοσοκομείο.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος συναγερμός σε γηροκομείο στην Νίκαια: Πέντε ηλικιωμένοι και μία εργαζόμενη θετικοί στον κορονοϊό"

Ιταλία: 699 νεκροί, 37.242 κρούσματα - Μείωση του δείκτη μετάδοσης Rt

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής, στην Ιταλία τα κρούσματα του κορωνοϊού αλλά και οι θάνατοι παρουσιάζουν αύξηση, ενώ καταγράφεται μείωση του δείκτη μετάδοσης Rt. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 37.242 νέα περιστατικά και 699 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 238.077 διαγνωστικά τεστ, το 15, 6% των οποίων βγήκε θετικό. Παράλληλα, όμως, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει περιοριστεί στο 1,18 και ότι απομακρύνεται, σταδιακά, ο κίνδυνος πληρότητας των μονάδων εντατικής θεραπείας. Την περασμένη εβδομάδα, ο εθνικός δείκτης Rt, ήταν 1,43.

«Τις τελευταίες ημέρες, η αύξηση των περιστατικών άρχισε να επιβραδύνεται και να πλησιάζει στη γνωστή "επιπεδοποίηση της καμπύλης", κάτι που δείχνει ότι η διάδοση μειώνει την ταχύτητά της», εξήγησε ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας, Σίλβιο Μπουζαφέρο.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι «ο κίνδυνος παραμένει υψηλός σχεδόν σε όλη την χώρα -- έστω και αν υπάρχουν κάποια μηνύματα βελτίωσης -- και για τον λόγο πρέπει να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί».

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 699 νεκροί, 37.242 κρούσματα - Μείωση του δείκτη μετάδοσης Rt"

Κορονοϊός: Μείωση μετά από 6 εβδομάδες του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Μειωμένη είναι η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην τελευταία μέτρηση από τη διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού της ανάλυσης σε δείγματα λυμάτων της 18ης Νοεμβρίου, που ελήφθησαν χθες το πρωί από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της ΕΥΑΘ, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Καραπάντσιος δήλωσε στο ΑΠΕ πως «σε σχέση με το δείγμα της 16ης Νοεμβρίου, υπάρχει μία μείωση της τάξης του 25%».

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου το αποτέλεσμα «είναι μία πρώτη θετική ένδειξη ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο, μένει όμως να αποδειχθεί και από τις μετρήσεις των επόμενων ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου είχε ξεκινήσει να καταγράφεται μία εκθετική αύξηση στη συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα, η οποία συμβάδιζε με τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη. Κάθε εβδομάδα οι μετρήσεις του ΑΠΘ έδειχναν το ιικό φορτίο να αυξάνεται και σήμερα είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωσή του μεταξύ δύο δειγματοληψιών.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Μείωση μετά από 6 εβδομάδες του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Ανακαλέστε την απόφαση για τα Βαρώσια

Να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία. Οι ΗΠΑ εκφράζουν  τη βαθιά ανησυχία τους για την μονομερή απόφαση.

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτέιγκους, το εκ νέου άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά μια προκλητική και αντιπαραγωγική ενέργεια που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν ήταν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», τονίζεται χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Ανακαλέστε την απόφαση για τα Βαρώσια"

Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 19χρονος ναύτης στην Θεσσαλονίκη! video

Δεν έχει τέλος το δράμα του κορονοϊού στη χώρα μας, χτυπάει πλέον αρκετά νεαρούς σε ηλικία και η είδηση για τη διασωλήνωση ενός 19χρονου ναύτη προκαλεί σοκ.

Όπως μετέδωσε το Open ο 19χρονος ναύτης νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. 

Τις τελευταίες ημέρες ο κορονοϊός έχει βάλει στο στόχαστρό του αρκετά νεαρές ηλικίες, καθώς δύο 27χρονοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ νοσοκομείων σε Αθήνα και Πάτρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε 19χρονος ναύτης στην Θεσσαλονίκη! video"

Τι ισχύει για τις διελεύσεις από τα χερσαία σύνορα της χώρας

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν πως το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τόνισε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ενώ επεσήμανε ότι πλέον στα χερσαία σύνορα θα γίνονται rapid test σε όλους.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κορονοϊού, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα.

Αναλυτικά:

  • Από τον Προμαχώνα η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο. Επιπρόσθετα, εισερχόμενοι από την Κακαβιά μπαίνουν υποχρεωτικά σε 7ήμερη καραντίνα.
  • Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.
  • Το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοικτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το 24ωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει για τις διελεύσεις από τα χερσαία σύνορα της χώρας"

Αποφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας

Άνοιξε η πόρτα της φυλακής για τον επικεφαλής των «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμη Σώρρα μετά από δύο χρόνια και 5 μήνες. Το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης, με όρους, για τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 6 ετών για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Ο Αρτέμης Σώρρας, ο οποίος ισχυριζόταν ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να ξεπληρώσει πλήρως το χρέος του ελληνικού κράτους με ομόλογα ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη επέλεξε να παραμείνει φυγάς για περίπου ένα χρόνο και αφού προηγουμένως είχε εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2018 συνελήφθη στον Άλιμο και τον Δεκέμβριο του 2019 καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μετά την καταδίκη του οι δικαστές δεν έδωσαν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενος, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη φυλακή τον Δεκέμβριο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι 22 συγκατηγορούμενοι του απαλλάχθηκαν.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποφυλακίστηκε ο Αρτέμης Σώρρας"

Εικόνες σοκ με σορούς στο νεκροτομείο του Βόλου!

Σοροί ανθρώπων κλεισμένες σε μπλε πλαστικούς σάκους, τοποθετημένες εκτός ψυκτικών θαλάμων, σε χώρο που ψύχεται από ένα …air contition.

Εικόνες από το νεκροτομείο του Αχιλλοπούλειου Nοσοκομείου Βόλου που σοκάρουν και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σημεία των καιρών, τραγική συνέπεια του κύματος θανάτων από την πανδημία που σαρώνει τη χώρα, λέει η διοίκηση του νοσοκομείου. Κάποιοι θα έπρεπε να μεριμνήσουν για επαρκή αριθμό ψυκτικών θαλάμων, σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Το «Αχιλλοπούλειο», που εξυπηρετεί μια πόλη 150.000 κατοίκων και μια ευρύτερη περιοχή με ακόμη μεγαλύτερο πληθυσμό, διαθέτει από την έναρξη της λειτουργίας του μόλις έξι ψυκτικούς θαλάμους. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έφυγαν από τη ζωή 16 Βολιώτες, αριθμός υπερδιπλάσιος της δυναμικότητας των θαλάμων.

Αποτέλεσμα ήταν οι υπόλοιπες σοροί να παραμείνουν στον χώρο εξωτερικά των ψυγείων, ο οποίος κλιματίζεται, εν αναμονή των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν για την παραλαβή και την ταφή τους, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

«Ως συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί σε περίπτωση που ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και προσθέτει: «Από χθες, 19-11-2020, είχαμε έντεκα (11) θανάτους συμπολιτών μας και μέχρι την παρούσα στιγμή αυξήθηκαν σε δέκα έξι (16). Από χθες παρελήφθησαν οι οκτώ (8) σοροί προς ταφή και αναμένεται η παραλαβή των υπολοίπων σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες και με σεβασμό στα νεκρά σώματα και στις οικογένειες των άτυχων συμπολιτών μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου σε αυτοψία που πραγματοποίησε, ο χώρος του νεκροτομείου είναι κλειδωμένος και πρόσβαση σ’ αυτό έχει μόνο η νεκροτόμος του Νοσοκομείου κατά το πρωινό ωράριο και οι τραυματιοφορείς κατά το υπόλοιπο 24ωρο μετά από κλήση της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

«Επιπροσθέτως από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προκειμένου οι σoροί των αρνητικών σε covid -19 συμπολιτών μας να φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο του Δήμου Βόλου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εργαζόμενοι: Κάποιοι έχουν ευθύνες 

«Σε ένα νοσοκομείο με σημερινή δυναμικότητα 370 κλινών και με προβλεπόμενη δυναμικότητα 450 κλινών σε πλήρη ανάπτυξη, κάποιοι σκέφτηκαν πως πρέπει να εγκαταστήσουν μόλις έξι θαλάμους. Για μια πόλη του μεγέθους του Βόλου», σχολίασε στο iatronet.gr ο Λεωνίδας Αναστασίου, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αχιλλοπούλειο», προσθέτοντας πως υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν.

«Οι νεκροί σε σακούλες μέσα σε έναν χώρο που ψύχεται από ένα air contition είναι μια εικόνα που προσβάλλει όλους μας», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «ευτυχώς βοηθάει το ότι ψύχρανε ο καιρός».

Η πανδημία παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση τις τελευταίες μέρες και στο Βόλο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο υγειονομικό προσωπικό και στους κατοίκους της πόλης. Σε 353 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που έγιναν στην πόλη βρέθηκαν 44 θετικά (13%), γεγονός που δείχνει πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον κ.Αναστασίου, οι μισές από τις 16 κλίνες ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειο έχουν διατεθεί για περιστατικά Covid και είναι στο σύνολό τους καλυμμένες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνες σοκ με σορούς στο νεκροτομείο του Βόλου!"

Κρέμασαν πανό έξω από ιδιωτική κλινική που επίταξε το υπ. Υγείας

Πανό κρεμάσαν πριν από λίγο αντιεξουσιαστές σε μία εκ των δύο ιδιωτικών κλινικών, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν επιταχθεί από το υπουργείο Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης.

Τα άτομα πέταξαν και τρικάκια. Όπως αναγράφεται στο πανό που κρέμασαν, ζητούν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς κρατική αποζημίωση,

«Η υγεία είναι αγαθό όχι εμπόρευμα», αναγράφει το πανό.

thestival

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρέμασαν πανό έξω από ιδιωτική κλινική που επίταξε το υπ. Υγείας"

Ξεσπά τραυματιοφορέας με κορονοϊό από την απομόνωση – «Βρισκόμαστε εδώ γιατί κάποιοι χλεύασαν τους επιστήμονες»

Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν στην γραμμή της μάχης μεταφέροντας ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία. Τώρα βρίσκονται οι ίδιες σε αυτές τη θέση.

Με δάκρυα στα μάτια και τις μάσκες οξυγόνου στο στόμα, μέσα από την απομόνωση του δωματίου τους, η Δέσποινα και η Μαρία, και οι δύο τραυματιοφορείς στο ΑΧΕΠΑ, ζητούν από τον κόσμο μία προσευχή για να μπορέσουν να νικήσουν τον κορονοϊό και να αγκαλιάσουν ξανά τα παιδιά τους.

Οι δύο τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ βρίσκονται από το Φεβρουάριο στη μάχη κατά του κορονοϊου, ωστόσο, δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τον αόρατο εχθρό.

Αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις και μεταφέροντας καθημερινά τα πιο βαριά περιστατικά κορονοϊού, σε συνθήκες εξάντλησης, χωρίς να προλαβαίνουν καν να φάνε.

Η τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ όπως και κάθε υγειονομικός που βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπος με την πανδημία, θυσίασε την υγεία της για να σώσει τον συνάνθρωπο και πλέον ασθενής κορονοϊού και η ίδια δίνει στην απομόνωση το δικό της αγώνα με την πανδημία.

«Για όλο τον κόσμο είναι μεγάλη δοκιμασία»

Στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ζωντανά η κ. Δέσποινα Ιωακείμ, τραυματιοφορέας του ΑΧΕΠΑ, που νοσηλεύεται με κορoνοϊό και τα όσα λέει συγκλονίζουν. 

«Για όλο τον κόσμο είναι μεγάλη δοκιμασία, για όλους όσους νοσούν. Ο καθένας έχει τη δική του ιστορία», είπε η κ. Ιωακείμ.

«Βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε γιατί υπάρχουν αυτοί που δεν πίστεψαν σε αυτό, γιατί δεν τήρησαν τα μέτρα, γιατί χλεύασαν όλα αυτά που φωνάζει η επιστημονική κοινότητα από το Φλεβάρη που έχει έρθει η πανδημία στη χώρα μας. Είναι ώρα να σταματήσουν όσα συμβαίνουν, μόνο με μία πράξη: Να κρατάμε αποστάσεις, να τηρούμε τα μέτρα, και να προσπαθούμε για τους διπλανούς μας, για τις οικογένειάς μας και για εμάς τους ίδιους», συνέχισε η ίδια.

«Να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στους γιατρούς μας, στο νοσηλευτικό προσωπικό, τους τραυματιοφορείς, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους εργάτες. Δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, δίνουν τον εαυτό τους. Δουλεύω εδώ από το 2017, είμαι συμβασιούχος, έχω εκπαιδεύσει όλους τους ανθρώπους που έχουν έρθει για τον Covid και θα συνεχίσω να το κάνω. Όλοι εμείς οι συμβασιούχοι είμαστε εμείς που κρατάμε το ΕΣΥ. Στηρίζουμε τους μόνιμους συναδέλφους μας. Πρέπει οι συμβάσεις αυτές να σταματήσουν, και αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει σε αυτή την πανδημία να μονιμοποιηθούν επιτέλους», κατέληξε η κ. Ιωακείμ.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεσπά τραυματιοφορέας με κορονοϊό από την απομόνωση – «Βρισκόμαστε εδώ γιατί κάποιοι χλεύασαν τους επιστήμονες»"

Ξεπέρασαν τα 15 εκατ. τα κρούσματα στην Ευρώπη

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό στην Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα τα 15 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, καθώς η περιοχή βλέπει μια απότομη αύξηση των μολύνσεων με την έλευση του χειμώνα, καταγράφοντας ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις περίπου κάθε τέσσερις ημέρες.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15.046.656 μολύνσεις και 344.401 θανάτους, που προκλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως. Αν και χρειάστηκαν σχεδόν εννέα μήνες προκειμένου η ήπειρος να φθάσει τα πρώτα πέντε εκατομμύρια μολύνσεις, τα επόμενα 10 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Με μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη αποτελεί το 26% του παγκόσμιου φορτίου μολύνσεων των 56,9 εκατ. και το 25% των 1,3 εκατ. θανάτων σε όλο τον κόσμο. Για κάθε 100 μολύνσεις που αναφέρονται παγκοσμίως, περίπου οι 39 καταγράφονται σε χώρες της Ευρώπης. Η Γαλλία ξεπέρασε την Ρωσία και έγινε η πιο πληγείσα χώρα της περιοχής, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και τη Βραζιλία. Η Γαλλία και η Ρωσία αποτελούν τώρα περίπου το 27% των συνολικών μολύνσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την καταμέτρηση του Reuters.

Στο εσωτερικό της περιοχής, η Ανατολική Ευρώπη καταγράφει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών μολύνσεων στην Ευρώπη και το 24% των θανάτων. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, βάσει του αριθμού των μολύνσεων ανά κάτοικο.

Σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο, η Ρωσία καταγράφει περισσότερες από 22.434 μολύνσεις κάθε μέρα. Μερικά νοσοκομεία στην χώρα αναφέρουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της COVID-19 και δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν λόγω αγορών πανικού, υψηλής ζήτησης και προβλημάτων με ένα νέο σύστημα ετικετοποίησης.

Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τους τρέχοντες αυστηρούς περιορισμούς, προκειμένου οι οικογένειες να μπορέσουν να συναντηθούν για τα Χριστούγεννα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός των μολύνσεων αρχίζει να επιπεδοποιείται.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τα 15 εκατ. τα κρούσματα στην Ευρώπη"

Άνοιξε η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αιτήσεις για τα 1,2 δισ. ευρώ του τέταρτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής άρχισε να δέχεται η ΑΑΔΕ καθώς άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής και πάλι η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport».

Η διαδικασία έχει απλοποιηθεί και οι πληρωμές θα είναι άμεσες ενώ σε αυτό τον κύκλο δεκτές γίνονται αιτήσεις από όλες τις επιχειρήσεις είτε απασχολούν εργαζόμενους είτε όχι , είτε έχουν ταμειακή μηχανή, είτε όχι, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης 1.000-2.000 ευρώ εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

Οπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας ενώ το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το χρηματοδοτικό σχήμα θα παρουσιάζεται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης ολοκληρώνεται σε 2 βήματα:

Βήμα 1ο: Συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία εσόδων-εξόδων της επιχείρησης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στην πλατφόρμα “myBusinessSupport”. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών, διότι μετά την οριστικοποίησή τους δεν είναι δυνατή η τροποποίησή τους.

Βήμα 2ο: Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ», πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί οριστικοποιημένη αίτηση χορήγησης μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, και ειδικότερα μέσω της εφαρμογής «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ». Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης της αίτησης, η αίτηση τροποποιείται μόνο αυθημερόν.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε οδηγίες τόσο για την υποβολή της αίτησης όσο και για την καταβολή των ενισχύσεων. Σύμφωνα με αυτές :

1. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» | ΑΑΔΕ). Κατά την αίτηση, η επιχείρηση δηλώνει το ποσό που αιτείται να λάβει, εντός των ορίων του άρθρου 4 της ΚΥΑΓΔΟΥ 281/2020, το αν αιτείται να λάβει την ενίσχυση βάσει του Προσωρινού Πλαισίου ή βάσει του Κανονισμού deminimis, καθώς και τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την πλήρωση των προϋποθέσεων εν λόγω ΚΥΑ, κατά περίπτωση.

2. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ. Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προς τον σκοπό προσδιορισμού του τελικού ύψους ενίσχυσης.

3. ***ΠΡΟΣΟΧΗ!!!Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η επιχείρηση να έχει υποβάλλει προηγουμένως στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» , στοιχεία όπως ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ , τα ακαθάριστα έσοδα και τα έξοδα.

Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών απαντά στο αίτημα επανεξέτασης, βάσει των στοιχείων και πληροφοριών που αιτείται και λαμβάνει από την ΑΑΔΕ.

Το ποσό της ενίσχυσης καταβάλλεται εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnetτης ΑΑΔΕ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή"

Νέα αρνητικά ρεκόρ με 519 διασωληνωμένους και 72 θανάτους - 2581 τα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2581 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

38 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
• 582 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 673 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 62 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 112 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
• 34 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
• 9 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
• 105 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
• 108 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 107 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 92 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 76 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 56 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

51 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Αττική. Όπως είπε, εντοπίστηκαν 673 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 582 στην Αττική. Τριψήφιος είναι και ο αριθμός κρουσμάτων σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα. 



Στη Θεσσαλία συνεχίζουμε να παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στα κρούσματα ενώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρατηρούνται κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις είπε. 

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην ύφεση του νέου πανδημικού κύματος. «Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μία με δύο εβδομάδες.

Παράλληλα,  τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων. «Η κούραση είναι κατανοητή αλλά αν είχαμε απέναντι μας έξι σφαίρες και όχι τον αόρατο κορωνοϊό δεν θα χαλαρώναμε» είπε χαρακτηριστικά!

Το Lockdown έχει άρχίσει να αποδίδει. Υπάρχει τάση σταθεροπόίησης αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό παρατήρησε η κα Παπαευαγγέλου.  Σε ερώτηση δημοσιογράφου προέβλεψε επίσης ότι και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη όπως είναι και αυτή. «Δεν χάνουμε όμως την ελπίδα μας και πιστευουμε ότι στο τέλος θα χαμογελάσουμε. Η εκθετική αύξηση της Θεσσαλονίκης όντως μας εξέπληξε και υπήρξαν πολλοί λόγοι (πάρτι, συγκεντρώσεις, τελετές κλπ) που οδήγησαν στην υπερμετάδοση της νόσου. Στην Αθήνα ελέγχθηκε η κατάσταση πιο ευκολα και δεν έχω την αίσθηση ότι θα δούμε ανάλογα.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης  είπε ότι συρρικνώνεται ο δείκτης Rt στην Αττική ενώ και η Θεσσαλονίκη πλησιάζει τις τιμές της Αττικής.  Ο ιός συντηρείται μέσα στις οικογένειες είπε επίσης ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του ΕΚΠΑ υπογραμμίζοντας ότι από τους 20άρηδες πέρασε στους γονείς. Πρέπει τώρα να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σημείωσε.


«Η Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο ενδεικτικό της μεγάλης έντασης της υπερμετάδοσης που βίωσε στα μέσα και προς τα τέλη του Οκτωβρίου. Ο δείκτης μετάδοσης Rt φαίνεται ότι πλέον έχει προσεγγίσει τα επίπεδα της Αττικής και η πρόβλεψη δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση» υπογράμμισε ο επιδημιολόγος.

«Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε «η εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθ' όλη την έξαρση του δεύτερου κύματος» καταδεικνύει «ότι ο ρόλος των παιδιών στην πανδημία και της έξαρσής της είναι δευτερεύων». «Με απλά λόγια κυριαρχούν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα παρά από αυτή την ηλικιακή ομάδα ενώ η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ο Κοντοζαμάνης για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε για το θέμα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία 200 περαστικών κορωνοϊού.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ να πούμε πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη COVID περιστατικά», σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Η συνεργασία συνεχίζεται. Αλλά επειδή χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες για να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μην ξεχνάμε πως τις τελευταίες ημέρες πως η ανάπτυξη απλών κλινών COVID και ΜΕΘ ήταν πετυχημένες. (…) Αλλά χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες COVID. Υπήρχε διάσταση απόψεων με τις ιδιωτικές κλινικές και έτσι προσφύγαμε σε αυτό το μέτρο. Υπάρχουν συζητήσεις και για κέντρα αποκατάστασης. Επιλέγαμε όμως να μην χρησιμοποιήσουμε κέντρα αποκατάστασης γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε ήπια περιστατικά. Και τα κέντρα αυτά δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό των ιδιωτικών κλίνικών. Όλα έγιναν με σχέδιο, αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα αρνητικά ρεκόρ με 519 διασωληνωμένους και 72 θανάτους - 2581 τα κρούσματα"

Πρόστιμο σε οδηγό της ΟΣΥ για υπεράριθμους επιβάτες σε λεωφορείο

Τις συνθήκες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έρχονται να επιβεβαιώσουν τα περιστατικά επιβολής προστίμων σε εργαζομένους για υπεράριθμους επιβάτες σε οχήματα και συρμούς παρά το γεγονός ότι τόσο το υπουργείο Μεταφορών όσο και ο ΟΑΣΑ έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι επιβάτες άνω του ορίου του 65% της χωρητικότητας εντοπίζονται σε λιγότερο από το 4% των δρομολογίων.

Οι εξελίξεις αυτές μάλιστα στη χειρότερη έως τώρα περίοδο από την έναρξη της πανδημίας, καταδεικνύουν και το ανεφάρμοστο της εν λόγω ρύθμισης, το οποίο υποστηρίζουν εξαρχής οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες καθώς κανένας οδηγός δεν μπορεί να προβαίνει σε κάθε στάση σε καταμέτρηση των επιβατών σε κάθε λεωφορείο αφού ο αριθμός τους είναι δυναμικός και αλλάζει ανάλογα με τις αποβιβάσεις και τις επιβιβάσεις.

Σήμερα σε οδηγό της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) επεβλήθη πρόστιμο διότι στο λεωφορείο που οδηγούσε οι συνθήκες ήταν εμφανώς ασφυκτικές.

Ο οδηγός -όπως μεταφέρει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», Αποστόλης Κασιμέρης- εκτελούσε το δρομολόγιο της γραμμής 407 Νέα Ζωή – Αγία Παρασκευή: «Στη στάση Τόμπρα επί της λεωφόρου Μεσογείων το μπλόκο της Τροχαίας τον σταμάτησε και άρχισε να κατεβάζει από το όχημα έναν έναν τους υπεράριθμους επιβάτες» επισημαίνει ο κ. Κασιμέρης προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο ήταν πράγματι υπερφορτωμένο δεδομένου ότι η γραμμή κορμού Β5 έχει προσωρινά προβλήματα λόγω έργων με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού να επιβιβάζεται στο 407 και αυτό να έχει αυξημένο φόρτο.

Μετά την αποβίβαση αρκετών επιβατών, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν πρόστιμο στον οδηγό κάνοντάς του μάλιστα και ...έκπτωση αφού του καταλόγισαν πρόστιμο 150 αντί για 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του οδηγού, του είπαν «θα δεχτείτε πρόστιμο και χατηρικώς σας γράφουμε 150 ευρώ αντί για 300 και δε σας αφαιρούμε το δίπλωμα διότι το πρόστιμο δεν είναι για σας αλλά για την εταιρία, η οποία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να λύσει αυτά τα προβλήματα». Οι αστυνομικοί μάλιστα του έδωσαν και την ηλεκτρονική διεύθυνση, στην οποία μπορεί να υποβάλει ένσταση επί του προστίμου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τιμωρείται με πρόστιμο προσωπικό κίνησης για υπεράριθμους επιβάτες. Λίγες ημέρες πριν σε δρομολόγιο του Προαστιακού Λάρισα – Θεσσαλονίκη και ύστερα από καταγγελία επιβάτη, ο συρμός ακινητοποιήθηκε στο σταθμό της Ραψάνης. Από τον έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι στην αμαξοστοιχία επέβαιναν 121 άτομα αντί για 91 που ήταν ο επιτρεπόμενος αριθμός, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού.

Η αστυνομία επέβαλλε πρόστιμο 150 ευρώ (το περιστατικό είχε συμβεί πριν τον διπλασιασμό των προστίμων) στον συνοδό της αμαξοστοιχίας, ο οποίος θα έπρεπε κατά τα ισχύοντα μέτρα να είχε αποτρέψει την επιβίβαση υπεράριθμων επιβατών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια, πάντως, αυτό δεν είναι εύκολο ειδικά στα προαστιακά τρένα, καθώς ακόμα και στην Αθήνα όπου το σύστημα των μέσων σταθερής τροχιάς είναι κλειστό με μπάρες, στον Προαστιακό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα από τον ΟΑΣΑ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των επιβαινόντων.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο σε οδηγό της ΟΣΥ για υπεράριθμους επιβάτες σε λεωφορείο"

Κεντρική Κλινική Αθηνών: Είμαστε στη διάθεση του κράτους για να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία

Ο βουλευτής Λακωνίας κος Νεοκλής Κρητικός μαζί με τον κο Γιώργο Παπαγιαννόπουλο Πρόεδρο του Δ.Σ. της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών προχώρησαν πριν από λίγο σε μία σημαντική πρόταση προς την ελληνική Κυβέρνηση.

Μετά από συζήτηση και ανάλυση της υγειονομικής κατάστασης καταθέτουν πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας να μετατραπεί μέρος της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών σε κλινική Covid-19, αν και εφόσον κριθεί ότι είναι προς το συμφέρον του εθνικού συστήματος Υγείας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

kliniki2


Με αίσθημα ευθύνης και συνειδητής προσφοράς η διοίκηση και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών θέτουν εαυτούς στην μάχη απέναντι στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ και ο βουλευτής Λακωνίας κος Κρητικός ως μέλος της ομάδας των Ιατρών της Κλινικής θέτει εαυτόν εθελοντή στη μάχη αυτή.

Είναι μια εξαιρετική κίνηση από τη διοίκηση και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, τον κ. Παπαγιαννόπουλο προσωπικά και μια πράξη ρεαλιστικής πολιτικής και ανθρωπιστικής δράσης από τον βουλευτή Λακωνίας κ. Κρητικό, ο οποίος ενισχύει το εγχείρημα και συμμετέχει σε αυτό ως γιατρός.

Ο κ. Παπαγιαννόπουλος μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης δήλωσε: «Αποτελεί μια καθολική πρωτοβουλία του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών της οποίας μέλος είμαι και εγώ, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της πανδημίας. Η καλύτερη απάντηση είναι η ενεργή συμμετοχή όλων των δυνάμεων σε αγαστή συνεργασία για να βγούμε σύντομα νικητές από την μάχη αυτή. Το πρόβλημα αυτό είναι εθνικό και πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, αντιμετωπίζοντάς το ενωμένοι για να αφήσουμε σαν παρακαταθήκη ένα ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας στην κοινωνία μας που περιλαμβάνει απαραίτητα δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κεντρική Κλινική Αθηνών: Είμαστε στη διάθεση του κράτους για να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία"

Θεσσαλονίκη: Στις 30 θα αυξηθούν οι ΜΕΘ Covid-19 του «Ιπποκρατείου»

Αυξάνεται ο αριθμός κλινών ΜΕΘ -Covid-19 στο «Ιπποκράτειο» χάρη στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που φτάνουν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ο διοικητής του «Ιπποκρατείου», Νικόλαος Αντωνάκης , η δέσμευση για ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ covid-19 φθάνοντας από τις 10 στις 25 και σταδιακά στις 30 γίνεται πραγματικότητα με τη συνδρομή αυτών των νοσηλευτριών/των στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια πληρέστερης αντιμετώπισης των μεγάλων αναγκών λόγω της πανδημίας, η διοίκηση της 4ης ΔΥΠΕ, ανακοίνωσε πρωτοβουλία για μετακίνηση σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξειδικευμένων στη λειτουργία των ΜΕΘ νοσηλευτριών/τών, υποστηρίζοντας τις ΜΕΘ της πόλης. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν αμέσως γιατροί, νοσηλεύτριες/τές και μαίες από την Κρήτη, την Κομοτηνή και την Αθήνα και ήδη βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη εντασσόμενοι στη δύναμη του Ιπποκρατείου.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί απόδειξη της ανθρώπινης ευαισθησίας τους, της απεριόριστης κοινωνικής ευθύνης που αισθάνονται και της επαγγελματικής τους ακεραιότητας, στοιχεία που καθημερινά αναδεικνύονται από τους εργαζόμενους στην στο χώρο της Υγείας στη χώρα μας» επισημαίνει ο κ Αντωνάκης, ευχαριστώντας και συγχαίροντας το νοσηλευτικό προσωπικό που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της 4ης ΥΠΕ και ευχόμενος ασφαλή ολοκλήρωση της αποστολής τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στις 30 θα αυξηθούν οι ΜΕΘ Covid-19 του «Ιπποκρατείου»"

Νέο κύμα κακοκαιρίας και νέα προβλήματα σε περιοχές της Κρήτης

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από χθες την Κρήτη, με πλημμυρικά φαινόμενα να καταγράφονται από τα ξημερώματα σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδος και ο Δήμος Χερσονήσου.

Σε περιοχές όπως ο Αρχάγγελος και το Σκλαβεροχώρι Πεδιάδος πλημμύρισαν οικίες ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεργεία της Πυροσβεστικής και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, τα προβλήματα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν άμεσα και ο κόσμος να μπορέσει να μπει στα σπίτια του, ενώ, όπως τόνισε, κλειστός λόγω πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε ο δρόμος που οδηγεί από τους Αποστόλους στο Καστέλι Πεδιάδος.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στο Δήμο Χερσονήσου όπου, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, πλημμύρισαν ρέματα. Πάντως η κατάσταση μέχρι αυτή την ώρα όπως τόνισε, είναι διαχειρίσιμη.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο κύμα κακοκαιρίας και νέα προβλήματα σε περιοχές της Κρήτης"

Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Σε εξέλιξη τα έργα για προσθήση 174 ΜΕΘ και ΜΑΦ

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19, ανεβάζοντας γεωμετρικά τον συνολικό απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών στη χώρα μας, σημειώνει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε ανακοίνωσή του.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει φέρει αντιμέτωπα τα δημόσια συστήματα υγείας με πρωτοφανείς πιέσεις, εξαντλώντας τις υπάρχουσες υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό με τη σφοδρότητα του. Στη χώρα μας τα νέα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, οδηγώντας, όπως είναι δυστυχώς αναμενόμενο, όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνουμε, με μια πανδημία που ξεπερνά τις δυνατότητες της Πολιτείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο. Τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης, ύψους $100 εκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει δωρεές συνολικού ύψους €73.7 εκατομμυρίων. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από €32 εκατομμύρια στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτές οι δωρεές στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ είχε ανακοινώσει δωρεά για τη δημιουργία συνολικά 174 κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, συνολικού ύψους €16.4 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ. Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΙΣΝ προσδοκούσε να ενισχύσει την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε, συμβάλλοντας στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Η δωρεά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καταβάλλεται από όλες τις πλευρές έντονη προσπάθεια να αρθούν οι πρωτόγνωρες δυσκολίες που θέτει η πανδημία στα κατασκευαστικά προγράμματα ώστε οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων ΜΕΘ να ολοκληρωθούν, από τα τέλη του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2021. Ήδη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν οι χώροι, στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν καθώς και Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί οι χώροι για άλλες 28 κλίνες σε Ιπποκράτειο Αθήνας, Παίδων Αγία Σοφία, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και Άγιος Γεώργιος στα Χανιά. Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο για τις 7 νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας. Οι χώροι για τις υπόλοιπες 86 κλίνες θα παραδοθούν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό, στον οποίο θα δημιουργηθούν 33 νέες κλίνες.

Ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ολοκληρώθηκε, τον Μάιο του 2020, η δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους €7.7 εκατομμυρίων που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια περισσότερων από 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 προορίζονται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εμφραγμάτων. Την ερχόμενη εβδομάδα, ένα νέο Δελτίο Τύπου από το ΙΣΝ θα κάνει αναλυτική αναφορά στη συγκεκριμένη δωρεά με την οποία αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες περισσότερων από 10 τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως οι ΜΕΘ, ΜΑΦ και η Μονάδα Εμφραγμάτων, το Τμήμα Επειγόντων, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τα Χειρουργεία.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών για την παράδοση των ΜΕΘ και των ΜΑΦ, και με δεδομένη την καλή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου και την εφαρμογή ταχειών διαδικασιών για την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, παραμένει απαιτητική και χρονοβόρα, διάρκειας περίπου 6 μηνών.

Ενδεικτικά, η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από απαραίτητα βήματα, όπως την κύρωση της σχετικής σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τη διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή αναδόχων για τα έργα σχεδιασμού και κατασκευής των χώρων που θα στεγάσουν τις νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του ΙΣΝ, του Ελληνικού Δημοσίου και της Διοίκησης καθενός από τα 15 νοσοκομεία ξεχωριστά. Επιθυμία όλων είναι να μπορούν τα έργα υπερ-επείγουσας σημασίας, όπως το συγκεκριμένο, να ολοκληρώνονται το ταχύτερο δυνατό, τηρώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες για τη σωστή λειτουργία τους.

Η προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της, στη χώρα μας, δεν περιορίζεται στην ενίσχυση της δυναμικότητας των νοσοκομείων της χώρας μας. Παράλληλα, υποστηρίζουμε την προμήθεια δύο συστημάτων μοριακών εξετάσεων και αντιδραστηρίων, με σκοπό να αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων για τη διάγνωση κρουσμάτων και τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Σε εξέλιξη τα έργα για προσθήση 174 ΜΕΘ και ΜΑΦ"

Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην «Παναγία του Έβρου» – 24 θετικοί – Νεκρή 47χρονη μοναχή

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη μετά τον θάνατο 47χρονης μοναχής της  Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη. Η γυναίκα έφυγε σε 12 ώρες, λέει στο newsit.gr ο Πρωτοσύγκελος.

Εκτός την 47χρονη μοναχή που έφυγε από την ζωή θετικά στον κορονοϊό βρέθηκαν 24 συνολικά άτομα τα περισσότερα από τα οποία συμμετείχαν στο μάζεμα της ελιάς της μονής της Παναγίας του Έβρου όπως είναι γνωστή.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης κ. Ειρηναίος η μοναχή αν και παρουσίασε λίγο πυρετό, η υγεία της επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα να φύγει από την ζωή μέσα σε 12 ώρες.

«Στο μοναστήρι ζουν 50 μοναχές. Δυστυχώς υπάρχουν τουλάχιστον 24 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα κορονοϊού. Ως αιτία εμφανίζεται η συγκομιδή των ελαιοδέντρων. Η περιοχή μας είναι βεβαρημένη εξαιτίας του ιού, με αποτέλεσμα εργάτες προφανώς ασυμπτωματικοί που ανέλαβαν μαζί με τις μοναχές την συγκομιδή των ελιών να συγχρωτιστούν και να μεταφερθεί ο ιός έτσι μέσα στο μοναστήρι. Ο ιός εξαιτίας της κοινοβιακής και κλειστής ζωής μέσα στο μοναστήρι αναπτύχθηκε εύκολα και γρήγορα».

Η μοναχή είχε ιστορικό καρδιακών παθήσεων 

“Από την στιγμή που είχαμε συμπτώματα πραγματοποιήσαμε τεστ στις μοναχές και στους εργάτες με την ευθύνης της Μητροπόλεως μετά από εντολή του Μητροπολίτη μας. Όσες βγήκαν θετικές απομονώθηκαν στα κελιά τους. Οι περισσότερες δεν έχουν αυτή την στιγμή συμπτώματα. Μια μοναχή νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο της πόλης μας με πυρετό και δυστυχώς χθες σε ηλικία μόλις 47 ετών κοιμήθηκε μια άλλη αδελφή μας. Όπως μάθαμε παρουσίασε κι εκείνη λίγο πυρετό και ρίγος και μέσα σε 12 ώρες έφυγε από την ζωή έχοντας όμως ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Το μοναστήρι έχει πέντε γιατρίνες μοναχές, οι οποίες ενημερώνονται από τους αρμόδιους φορείς και πιστεύω πως όλα τα πάνε καλά”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην «Παναγία του Έβρου» – 24 θετικοί – Νεκρή 47χρονη μοναχή"

Αυξημένο ιικό φορτίο «δείχνουν» τα λύματα στο Ρέθυμνο

Θετικό στον κορωνοϊό βγήκε το αποτέλεσμα του τεστ που πραγματοποιήθηκε στα λύματα του Ρεθύμνου χτες, Πέμπτη.

Τα σχετικά αποτελέσματα βγήκαν σήμερα, Παρασκευή και, εμπράκτως, το θετικό αποτέλεσμα σημαίνει πως το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στο Ρέθυμνο έχει αυξηθεί.

Σημειώνεται πως το αποτέλεσμα του προτελευταίου τεστ, το οποίο έγινε στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ήταν αρνητικό.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, κ. Βασίλης Θεοδωράκης, καλεί τον κόσμο να μην εφησυχάζει.

Πάντως, όπως ο ίδιος σημειώνει, τα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα δεν έχουν ιικό φορτίο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος. Τα λύματα στα οποία γίνεται το τεστ προέρχονται από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξημένο ιικό φορτίο «δείχνουν» τα λύματα στο Ρέθυμνο"

Πύργος: Τάμπλετ με σύνδεση στους μαθητές της Πεύκης μετά τον σάλο που προκλήθηκε

Έντεκα τάμπλετ με σύνδεση εξασφάλισε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, για τους μαθητές της Πεύκης, που αναγκάζονταν να παρακολουθούν την τηλεκπαίδευση στον εξωτερικό χώρο καφενείου, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα ilialive. 

Ο ιδιοκτήτης του καφενείου και πρόεδρος της κοινότητας, Γρηγόρης Ξουλεής, είχε αναφέρει στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”:  “Λόγω του ότι στο χωριό δεν υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, ούτε στο κοινοτικό Γραφείο, επειδή το κατάστημα που έχω διαθέτει δορυφορική και ασύρματη σύνδεση, τα παιδιά-μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, συνολικά 17, 11 από το χωριό μας και τα υπόλοιπα από τη γειτονική κοινότητα της Αγίας Άννας προσπαθούν να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση.

Δεν έχουν τάμπλετ ούτε λάπτοπ και δασκάλα από το Γούμερο δάνεισε ένα μικρό τάμπλετ σε έναν μαθητή. Κάλεσα τα παιδιά να `ρθουν στο μπαλκόνι του καταστήματός μου που υπάρχει χώρος για να παρακολουθήσουν –όσο μπορούν- μάθημα γιατί αλλιώς θα πάρουν απουσίες. Έκανα το μαγαζί μου σχολείο… νιώθω σαν πατέρας και δάσκαλος – καθηγητής. Τα παιδιά ήρθαν γιατί δεν έχουν εναλλακτική. Και κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο…”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύργος: Τάμπλετ με σύνδεση στους μαθητές της Πεύκης μετά τον σάλο που προκλήθηκε"

Κορωνοϊός - Ελβετία: Μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας - Κοντά στα 5.000 τα νέα κρούσματα

Η Ελβετία κατέγραψε 4.946 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, 252 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 111 νέους θανάτους, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της νόσου στην Ελβετία και το γειτονικό Λιχτενστάιν ανέρχεται σε 290.601 και ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε 3.575.

Το σύστημα υγείας της Ελβετίας τελεί υπό μεγάλη πίεση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Ελβετία: Μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας - Κοντά στα 5.000 τα νέα κρούσματα"

Προϋπολογισμός 2021: Ύφεση 10,5% και 31,4 δισ. για μέτρα στήριξης της οικονομίας

Άλλα 7,5 δισ. ρίχνει το 2021 στην «μάχη» κατά της πανδημίας το υπουργείο Οικονομικών, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 31,4 δισ.. Αυτό αλλά και ύφεση 10,5% προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε σήμερα (20.11.2020) στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. 

Ο προϋπολογισμός “δείχνει” ότι μεγαλώνει η ύφεση για το 2020, ενώ «κουρεμένη» είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021. Σύμφωνα με τα μεγέθη του προϋπολογισμού, η ύφεση ανεβαίνει στο 10,5%, έναντι πρόβλεψης για 8,2% που περιλαμβανόταν στο προσχέδιο του Οκτωβρίου. Παράλληλα πιο ήπια θα είναι η εκτιμώμενη ανάπτυξη για το 2021. Η πρόβλεψη πλέον υποχωρεί στα επίπεδα του 4,8%, έναντι 7,5% που ήταν τον Οκτώβριο στο προσχέδιο.

Το 2021 το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 3,9% του ΑΕΠ ή 6,670 δισ. ευρώ, ενώ για εφέτος υπολογίζεται στο 7,2% φέτος ή 11,760 δισ. ευρώ. Το χρέος γενικής κυβέρνησης αναμένεται να υποχωρήσει την επόμενη χρονιά κάτω από το 200% του ΑΕΠ, στο 199,6%, έχοντας προηγουμένως εκτοξευτεί στο 208,9% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι αυτό θα ανέλθει στο 18,9% το 2020 από 17,3% το 2019, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει τα επίπεδα του 17,9% του εργατικού δυναμικού. Εισαγωγές και εξαγωγές αναμένεται να ανακάμψουν δυναμικά το επόμενο έτος με μεταβολές 16,4% και 22,5% αντίστοιχα μετά από βουτιά 17,4% και 30,3% το 2020. 

Παράλληλα προβλέπεται εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων κατά 23,2% μετά από την σημαντική πτώση 14,3% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα περάσει σε θετικό έδαφος με μεταβολή του εναρμονισμένου κατά 0,6% το 2021 μετά από μέση μείωση 1,1% το 2020. 

Τέλος σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρόνου τα φορολογικά έσοδα θα επανέλθουν σε τροχιά αύξησης, στα 47,8 δισ. ευρώ μετά από μείωση στα 44,2 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα παραμείνουν στα ύψη, με οριακή μόνο μείωση σε σχέση με φέτος, όταν και εκτινάχθηκαν στα 69,3 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 57,1 δισ. Το 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 67,2 δισ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται:

«Ο Προϋπολογισμός του 2021 κατατίθεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνίες και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τη – συνεπακόλουθη – χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς μεγάλης αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του τελικού χρόνου λήξης της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο, αλλά και των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από ενδεχόμενες αποφάσεις υγειονομικού χαρακτήρα στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Η εγγενής αυτή αβεβαιότητα και οι μεταφερόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της ύφεσης το επόμενο έτος, οδήγησαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην απόφαση να ισχύσει, και το 2021, στα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ευρωζώνης, η γενική ρήτρα διαφυγής. Απόφαση που έχει ως στόχο να προφυλαχθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός και να μην παρεμποδιστεί η σημαντική ανάκαμψη που, σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται για το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της γενικής ρήτρας διαφυγής, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της. Αυτή αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά και είναι κατά τάξεις μεγέθους μικρότερα από αυτά με τα οποία δανειζόταν η προηγούμενη Κυβέρνηση. Διαπίστωση που αφορά τόσο το διάστημα πριν ξεκινήσει η πανδημία όσο και τα επιτόκια όπως έχουν σήμερα διαμορφωθεί.

Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα αρχίσουν να εισρέουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας για το 2021, λαμβάνοντας υπόψη την ενίσχυση της ανάκαμψης μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που έχουν σοβαρή επίπτωση εκ μεταφοράς και στο 2021 (carry-over), εκτιμάται σε 4,8%. Υλοποιείται δηλαδή το δυσμενές σενάριο που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021, το οποίο κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ανάκαμψη η οποία προβλέπεται για το 2021 διευκολύνεται από τα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021. Μέτρα που αφορούν  – μεταξύ άλλων – στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες από την 1.1.2021, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και στη δυνατότητα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και υπό ελάχιστες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις, η οποία ήδη ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου του 2020.

Η ανάκαμψη διευκολύνεται επίσης από τα εκτεταμένα και στοχευμένα, αλλά συνετά μέτρα στήριξης του 2020, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και το 2021, αλλά και από επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί ως ειδικό αποθεματικό το 2021 για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Το συνολικό ύψος των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να αγγίξει τα 31,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020 και τα 7,5 δισ. ευρώ το έτος 2021.

Τα ανωτέρω δημοσιονομικά μέτρα αλλά και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 3,88% του ΑΕΠ για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επιβαλλόμενης από τις περιστάσεις επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την, αναγκαία όμως, σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός του 2021, εκ της φύσεώς του αλλά και λόγω των υποχρεώσεων όλων των χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, για τον ταχύτατο ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και οι παράλληλες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, σε συνδυασμό με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, που ενισχύεται σημαντικά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο από το 2022 και εντεύθεν. Η δυναμική ανάκαμψη θα επιτρέψει, μετά τη λήξη της πανδημίας, η Ελλάδα να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της το 2021, και να εισέλθει στη συνέχεια, με τη βοήθεια των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν, σε τροχιά μείωσης του επενδυτικού κενού, περιορισμού της ανεργίας και μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και εισόδου σε έναν ενάρετο μακροχρόνιο κύκλο δημοσιονομικής ευστάθειας, υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και αυξανόμενης κοινωνικής ευημερίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός 2021: Ύφεση 10,5% και 31,4 δισ. για μέτρα στήριξης της οικονομίας"

ΕΟΔΥ: Σχεδόν το 12% από τα 1250 rapid test που έγιναν εχθές σε διάφορες περιοχές βγήκαν θετικά

Σε σύνολο 1.250 rapid test που διηνήργησαν χθες κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν 148 θετικά κρούσματα covid-19.

Σε σύνολο 1.250 rapid test που διηνήργησαν χθες κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν 148 (11,8%) θετικά κρούσματα covid-19. Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 85 άνδρες και 63 γυναίκες.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αφορούν τις περιοχές ελέγχου είναι τα εξής:

- Ξάνθη: Πραγματοποιήθηκαν 201 έλεγχοι και βρέθηκαν 89 θετικά (44,2%). Πρόκειται για 50 άνδρες και 39 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.

- Δήμος Τεμπών: Διενεργήθηκαν 100 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid Ag test) και βρέθηκαν 4 κρούσματα (4%). Πρόκειται για 3 άνδρες και μία γυναίκα με μέση ηλικία τα 40 έτη.

- Δήμος Κιλελέρ: Στην drive through δειγματοληψία έγιναν 186 rapid test και βρέθηκαν 4 θετικά (2,15%). Πρόκειται για 3 άνδρες και μία γυναίκα με μέση ηλικία τα 50 έτη.

- Λαμία: Διενεργήθηκαν 232 rapid test και βρέθηκαν 7 κρούσματα. Πρόκειται για 5 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 53 έτη.

- Βόλος: Κατά το χθεσινό drive through έλεγχο προέκυψαν 44 θετικά στα συνολικά 368 rapid test (11,99%). Πρόκειται για 24 άνδρες και 20 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 48 έτη.

- Ναύπλιο: Σε drive through δειγματοληψία διενεργήθηκαν 163 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.

Σημεία ελέγχων - Παρασκευή 20 Νοεμβρίου

Σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:

- Σύρος: Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 21 στην Ερμούπολη, 9:00-14:00.

- Ζάκυνθος: Επαρχιακή οδός Γαϊτανίου, 10:00-14:00.

- Ξάνθη: Απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου, 10:00-14:00.

- Δράμα: Στην Περιοχή Ν. Αμίσσου, έξω από το στάδιο, 9:00-13:30.

- Λάρισα: Δήμος Αγιάς, 10:00-16:00.

- Λαμία: Οδός Φιλίας 10, 9:00-14:00.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΔΥ: Σχεδόν το 12% από τα 1250 rapid test που έγιναν εχθές σε διάφορες περιοχές βγήκαν θετικά"

Σάλος από την δήλωση Γιαννούλη: «Για τους θανάτους δεν φταίει η Αυγή αλλά η κυβέρνηση»

Η φράση, «Η Αυγή δεν φταίει για τους θανάτους. Για τους θανάτους φταίει η κυβέρνηση, όσο δεν προσλαμβάνει γιατρούς» από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη προκάλεσε την σκληρή αντίδραση της ΝΔ. Μάλιστα όταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος τον ρώτησε: «Είστε σοβαρός; Η κυβέρνηση σκοτώνει ανθρώπους;», ο κ. Γιαννούλης απάντησε: «Ναι». 

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Για όσους πίστεψαν ότι το παιχνίδι Τσίπρα με τα νούμερα των νεκρών ήταν αστοχία, ή ότι η χθεσινή αθλιότητα της Αυγής έγινε κατά λάθος, ήρθε σήμερα ο κ. Γιαννούλης να άρει κάθε αμφιβολία».

Και καταλήγει: «Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σπεκουλάρει, διαρκώς, στην επιδείνωση της πανδημίας, σε περισσότερους νεκρούς, σε περισσότερη δυστυχία. Η απομόνωση τους από την κοινωνία και το αντιπολιτευτικό τους άγχος, τους οδηγούν στην αθλιότητα. Και τελικά στην πλήρη απαξίωση».

Ο κ. Γιαννούλης απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ ως εξής: «Όπως χθες βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας περιέγραφε την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη ως “λίγο πιο βαριά…”  έτσι και σήμερα προσπαθεί να διαστρεβλωθεί η εκτίμηση μου ότι: Η αδράνεια, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα, σκοτώνουν. Σκοτώνουν τον κόσμο που αναζητά λύσεις και ιατρικές υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας με μία κυβέρνηση που κινείται χωρίς σχέδιο. Οι λέξεις, καθώς και η διαστρέβλωση τους, δεν συμψηφίζονται με κυβερνητικές ευθύνες αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη. Όπως το παραδέχτηκε ο ίδιος στην Βουλή και όπως του το καταλογίζουν και δικοί του άνθρωποι».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάλος από την δήλωση Γιαννούλη: «Για τους θανάτους δεν φταίει η Αυγή αλλά η κυβέρνηση»"

Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο: «Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια»

Η Ρωσία καλωσορίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να οργανώσει μια πενταμερή άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό και ελπίζει ότι αυτή θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου προσανατολισμένου στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι.

Παράλληλα σημειώνει πως «θα χρειαστεί ψύχραιμη και σχολαστική δουλειά από τις πλευρές σε όλα τα επίπεδα, καθώς και πολιτική βούληση και θέληση για επίτευξη συμφωνιών συμβιβασμού».

Υπογραμμίζει ακόμη πως «θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων», για να σημειώσει πως «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Ο Ρώσος πρέσβης επισημαίνει πως η χώρα του συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε σχέση με το Κυπριακό. «Η θέση μας είναι καλά γνωστή. Κάποιοι μας κατηγορούν ότι επαναλαμβάνουμε τις ίδιες θέσεις για πολλά χρόνια», προσθέτει.

Επισημαίνει ως μια τέτοια σταθερή προσέγγιση στοχεύει αποκλειστικά στη διατήρηση όλων των θετικών που έχουν συσσωρευθεί από τις πλευρές κατά τη διάρκεια μερικές φορές δύσκολων διαπραγματεύσεων στον δρόμο προς την επανένωση του νησιού και του συνοψίστηκαν στις συμφωνημένες παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η παρούσα κατάσταση, αναφέρει, η οποία υπήρξε στάσιμη για περισσότερα από τρία χρόνια, προκαλεί όχι μόνο τη δική μας ανησυχία αλλά και αυτή όλης της διεθνούς κοινότητας.

«Η έλλειψη προόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία οδηγεί στην αποδόμηση της κατάστασης γύρω από το νησί, στη δημιουργία τετελεσμένων, σπρώχνει κάποιους από τους συμμετέχοντες σε αυτήν σε μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει.

Πιστεύουμε σθεναρά, προσθέτει, πως είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η σημασία των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το όλο φάσμα του Κυπριακού, περιλαμβανομένης της βάσης για λύση, ή να επιτρέπεται η ελεύθερη ερμηνεία τους.

«Κατά την άποψή μας, το πακέτο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την Κύπρο, που προνοεί την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, αποτελεί μια βέλτιστη συναινετική βάση για λύση του Κυπριακού και για τις δυο κοινότητες του νησιού», λέει ο Ρώσος πρέσβης.

Επισημαίνει ακόμη πως «η επιθυμία για αμφισβήτηση της σκοπιμότητας πλήρους συμμόρφωσης με αυτά μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις κοινότητες αλλά και για τη νομική βάση της κρατικής δομής του νησιού, που διευθετήθηκε στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το 1959».

Ο Ρώσος πρέσβης επισημαίνει πως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ως μια χώρα που παραδοσιακά διατηρεί στενές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και που ενδιαφέρεται άμεσα στην πρόληψη της κλιμάκωσης των εντάσεων στη φίλη χώρα Κύπρου και γύρω από αυτήν, η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει ενεργά να υποστηρίζει τα βήματα για επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης ενός ενωμένου νησιού προς όφελος όλου του κόσμου που ζει εκεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο: «Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news