facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Η τροπική καταιγίδα Γιώτα εξασθενεί, 14 νεκροί στην κεντρική Αμερική

Ο Iota, ένας κυκλώνας που έγινε τροπική καταιγίδα, εξασθένησε σήμερα στο Ελ Σαλβαδόρ, έχοντας αφήσει πίσω τουλάχιστον 14 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές στην κεντρική Αμερική, κατεστραμμένη ήδη πριν από δύο εβδομάδες από έναν προηγούμενο κυκλώνα, τον Ήτα.

Σήμερα οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σε κατολίσθηση στον νομό Ματαγκάλπα, στον βορρά.

Αυτή η χώρα, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν απομονωμένοι, χωρίς πόσιμο νερό ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, πληρώνει το βαρύτερο τίμημα, συνολικά δέκα άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους. Ο Iota σκότωσε επίσης έναν άνθρωπο στον Παναμά, έναν στο Ελ Σαλβαδόρ και δύο ακόμη σε ένα κολομβιανό αρχιπέλαγος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Iota έχασε μέρος της έντασής του κατά το πέρασμά του από το Ελ Σαλβαδόρ.

Όμως σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν τη βόρεια Νικαράγουα.

Αφού ενισχύθηκε πάνω από τα ζεστά νερά της Θάλασσας της Καραϊβικής, ο Iota έφτασε τη Δευτέρα στην ξηρά αυτής της χώρας ως κυκλώνας κατηγορίας 5, ο υψηλότερος στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον.

Συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους που μερικές φορές έφτασαν τα 260 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων, το NHC, που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι (Φλόριντα).

"Σημαντικές ζημιές"

Κυβερνητικός αξιωματούχος στο βόρειο τμήμα των ακτών της Νικαράγουας, στην Καραϊβική Θάλασσα, ο Γιαμίλ Ζαπάτα, δήλωσε σήμερα ότι ο Iota έπληξε σκληρά τις υποδομές της πόλης Μπίλουι, της κύριας πόλης αυτής της πλευράς της Νικαράγουας.

Αυτός ο κυκλώνας "έφτασε και τελείωσε" καταστρέφοντας τα πάντα "όσα ο Ήτα είχε αφήσει όρθια", εξήγησε ο Ζαπάτα, προσθέτοντας ότι πολλά σπίτια υπέστησαν ζημιές.

"Οι ζημιές είναι πράγματι μεγάλες", δήλωσε ο Ζαπάτα σε τοπικό ΜΜΕ. Η Μπίλουι που έχει περισσότερους από 40.000 κατοίκους, ωστόσο κατάφερε να ανακτήσειτην Τρίτη τη χρήση κινητής τηλεφωνίας και οι πληγέντες άρχισαν σήμερα να καθαρίζουν τα ερείπια.

"Δεν έμεινε τίποτα, ο κυκλώνας παρέσυρε όλα τα σπίτια που ήταν στην ακτή", εξήγησε ο Εστεμπάν Μουρ, ο οποίος έχασε και αυτός το σπίτι του.

Συνολικά περισσότερες από 110.000 κατοικίες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και περισσότερες από 47.000 δεν έχουν πλέον τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τις αρχές της Νικαράγουας.

Από την πλευρά της, η Ονδούρα, όπου η τροπική καταιγίδα έφθασε χθες Τρίτη, επλήγη από πλημμύρες, αλλά δεν θρήνησε κανένα θύμα, καθώς η καταιγίδα έπεσε γρηγορότερα από το προβλεπόμενο νοτίως του εδάφους της. επικράτειάς της.

Η πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, η οποία έχει πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους, γλύτωσε από τις κατακλυσμιαίες βροχές αλλά η υπερχείλιση ποταμών προκάλεσε σκηνές πανικού στα φτωχά περίχωρά της.

Οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις σάρωσαν τις πόλεις Λα Λίμα, Ελ Προγκρέσο και άλλες περιοχές στην κοιλάδα Σούλα, κοντά στο Σαν Πέδρο Σούλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ονδούρας, που είχε πληγεί ήδη από τον κυκλώνα Ήτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Η τροπική καταιγίδα Γιώτα εξασθενεί, 14 νεκροί στην κεντρική Αμερική"

Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων σε ιδιωτική κλινική (φωτό)

Φθορές στην τζαμαρία της πρόσοψης ιδιωτικής κλινικής προκάλεσαν το βράδυ της Τρίτης άγνωστοι, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, λίγα λεπτά μετά τις 22:00, οι δράστες κινήθηκαν στην οδό Ολυμπιάδος και προκάλεσαν φθορές, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ, οι οποίες προχώρησαν σε αναζητήσεις των δραστών.

Πληροφορίες του thestival.gr αναφέρουν πως προχώρησαν σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.



thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων σε ιδιωτική κλινική (φωτό)"

ΕΟΔΥ: 40 θετικά δείγματα σε 975 rapid tests σε 7 περιοχές της χώρας

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through).

Συνολικά, διενεργήθηκαν 975 rapid test και βρέθηκαν 40 κρούσματα (4,10%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν 25 άνδρες και 15 γυναίκες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Λάρισα
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ επιχείρησαν στην Ελασσόνα όπου διενεργήθηκαν 171 έλεγχοι και ανευρέθηκαν 8 κρούσματα (4,67%). Πρόκειται για 7 άνδρες και μία γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 55 έτη.

Ρόδος
Η drive through δειγματοληψία οργανώθηκε στο Παραδείσι. Συνολικά έγιναν 101 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Πάρος

Οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν drive through δειγματοληπτικούς ελέγχους στη Νάουσα Πάρου. Έγιναν 81 rapid test και ήταν όλα αρνητικά.

Άνδρος
Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Χώρας, διενεργήθηκαν 100 rapid test, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν όλα αρνητικά.

Καρδίτσα

Στην περιφερειακή οδό Καρδιτσομαγούλας πραγματοποιήθηκε drive through δράση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Στα συνολικά 370 rapid test βρέθηκαν 30 θετικά (8,1%). Πρόκειται για 17 άνδρες και 13 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 52 έτη.

Καστοριά
Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ οργάνωσαν drive through δειγματοληψία στη λεωφόρο Κύκνων. Πραγματοποιήθηκαν 62 rapid test και προέκυψαν 2 θετικά (3,22%). Αφορούν έναν άνδρα και μία γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 26 έτη.

Αργολίδα
Drive through δειγματοληψία οργανώθηκε στο 2ο χλμ της οδού Ναυπλίου-Άργους, όπου διενεργήθηκαν 90 rapid test τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.

Σημεία ελέγχων για την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου

Για αύριο, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πραγματοποιήσουν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:

– Λαμία, οδό Φιλίας 2, 09:00-14:00
– Ναύπλιο, 3ο χλμ Παραλιακής οδού Ναυπλίου-Νέας Κίου, 10:00-14:00
– Βόλος, Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, 09:00-14:00
– Καλαμάτα, προαύλιος χώρος Μεγάρου Χορού, 10:00-14:00

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 40 θετικά δείγματα σε 975 rapid tests σε 7 περιοχές της χώρας"

Κορονοϊός: Πάνω από 400 νεκροί στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο

Περισσότεροι από 400 ασθενείς με κορονοϊό πέθαναν στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες.

Παράλληλα όμως μειώνονται, έστω και ελαφρά, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας στη Γαλλία, 427 θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε νοσοκομεία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων που συνδέονται με τον κορονοϊό σε 46.700 από την έναρξη της επιδημίας.

Ωστόσο, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ μειώνονται, ακόμα κι αν τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλη πίεση: 4.759 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονται σε ΜΕΘ , συμπεριλαμβανομένων 361 νέων εισαγωγών σε 24 ώρες. Χθες ήταν 4.838 και 4.919 τη Δευτέρα.

Επιπλέον, 32.811 ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν σήμερα στο νοσοκομείο (ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασής τους), έναντι του αριθμού ρεκόρ των 33.500 την προηγούμενη ημέρα, ένα επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα αν θα υπάρξει και σε τι βαθμό χαλάρωση των μέτρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πάνω από 400 νεκροί στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο"

Τηλε-εκπαίδευση: «Μόνο μία ώρα η σύνδεση με το σύστημα» -Cisco: Το δουλεύουμε

Μόνο τα πρώτα 30' έως 60' κατάφεραν να συνδεθούν παιδιά και δάσκαλοι στο πρόγραμμα τηλε-εκπαίδευσης στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας σήμερα, πρώτη ημέρα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υποστηρίζει  υψηλόβαθμο στέλεχος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

 Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν , στην Βόρεια Ελλάδα και την Αττική 

«Η Cisco γνωρίζει το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με το Webex meetings. Ευχαριστούμε τους χρήστες και τους συνεργάτες μας για την υπομονή τους καθώς εργαζόμαστε εντατικά για τη διερεύνηση του προβλήματος και την επαναφορά της υπηρεσίας», αναφέρει σε δηλώσεις της η Έλενα Πρασσάκη, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Cisco για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Η εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση status.webex.com», αναφέρει επίσης.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλε-εκπαίδευση: «Μόνο μία ώρα η σύνδεση με το σύστημα» -Cisco: Το δουλεύουμε"

Γιατί ο Μπακογιάννης ζήτησε την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ από τη θέση της αντιδημάρχου

Την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ από τη θέση της αντιδημάρχου γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

Αιτία ένα σχόλιο  της Αλεξίας Εβερτ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης,με το οποίο χαρακτήρισε τους διαδηλωτές του ΚΚΕ «κατσαρίδες και τρωκτικά».

Με το σχόλιο αυτό η κυρία Έβερτ αποδοκίμασε τη συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην αμερικάνικη πρεσβεία, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.



Το σχόλιο αυτό της Αλεξίας Έβερτ, έγινε κάτω από την ανάρτηση της αρθρογράφου, Πέπης Ραγκούση στο facebook στην οποία είχε ποστάρει μια φωτογραφία από την παρέμβαση του ΚΚΕ για την επέτειο της 17 Νοεμβρίου με το σχόλιο: «Τριάντα χρόνια εκτός πραγματικότητας, τώρα και εκτός κοινωνίας»

Το σχόλιο αυτό της κυρίας Εβερτ αλλά και η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε ανάγκασε τον δήμαρχο Αθηναίων να ζητήσει την παραίτησή της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Την Αλεξία Έβερτ την σέβομαι και την αγαπώ. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, αξιοπρεπής και ηθικός.

Το θέμα όμως δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό.

Με το ΚΚΕ μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος και η χθεσινή του κινητοποίηση, την ώρα που η πανδημία σαρώνει τη χώρα και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται, ήταν απαράδεκτη πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σε μια Δημοκρατία ωστόσο, όσο και αν διαφωνούμε οφείλουμε να συνυπάρχουμε. Ιδιαίτερα όταν καλούμαστε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε μια πανδημία. Ασφαλώς οι αντιθέσεις, ακόμα και οι πολιτικές συγκρούσεις, δεν είναι μόνο αναγκαίες αλλά και θεμιτές.

Διεξάγονται όμως, όσο σκληρά κι αν χρειαστεί, επί προγραμμάτων, θέσεων και ιδεών.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν χαρακτηρισμοί που δεν χωρούν στην πολιτική αντίληψη αυτής της δημοτικής αρχής.

Ζήτησα από την Αλεξία Έβερτ την παραίτηση της και την ευχαρίστησα για τη σημαντική της προσφορά από την θέση της Αντιδημάρχου. Η ίδια μου εξέφρασε την επιθυμία της να παραιτηθεί και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιατί ο Μπακογιάννης ζήτησε την παραίτηση της Αλεξίας Έβερτ από τη θέση της αντιδημάρχου"

Στο τραπέζι κλείσιμο συνόρων στην Β. Ελλάδα και νέα μέτρα

Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν και σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για την πορεία των κρουσμάτων.

Προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου από τα νούμερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρά το lockdown δεν υπάρχει υποχώρηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, και την Πέμπτη θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τον κορωνοϊό με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Στο τραπέζι έχουν πέσει και νέα μέτρα ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς εντοπίζεται έντονη κινητικότητα στα χερσαία σύνορα, ειδικά από τους εργάτες γης που έρχονται στη Ελλάδα αυτό το διάστημα, από χώρες που είναι πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται ακόμη και το σενάριο αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα ή ακόμη και το ενδεχόμενο αυτά να κλείσουν, αν και θεωρείται η έσχατη λύση.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, 480 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ χθες ήταν 443. Επίσης, σε ένα 24ωρο κατέληξαν 60 ακόμη συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας να έχει ανέλθει σε 1.288.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο τραπέζι κλείσιμο συνόρων στην Β. Ελλάδα και νέα μέτρα"

Βουλή: Θυελλώδης συνεδρίαση για την άρση ασυλίας των Ανδρέα Κουτσούμπα και Γιώτας Πούλου

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για την εξέταση των αιτημάτων άρσης ασυλίας των βουλευτών Ανδρέα Κουτσούμπα (ΝΔ) και Γιώτας Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ) που κατηγορούνται για παραβίαση των υγειονομικών μέτρων και συμμετοχή σε πανηγύρια που διοργανώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι η ασυλία της κυρίας Πούλου δεν πρέπει να αρθεί, καθώς αν και συμμετείχε στο πανηγύρι δεν σηκώθηκε να χορέψει.

Αντιθέτως, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να αρθεί η ασυλία για τον κ. Κουτσούμπα καθώς φωτογραφίες τον εμφανίζουν να σέρνει τον χορό.

Ένταση επίσης επικράτησε από το αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης να εξεταστεί εάν η συμμετοχή σε πανηγύρια εντάσσεται στο πλαίσιο καθηκόντων των βουλευτών.

Τελικά, με την σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης αποφασίστηκε να ζητηθεί η άρση της ασυλίας και των δύο βουλευτών.

Επίσης, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στην άρση ασυλίας του κ. Κουτσούμπα και κατά σε αυτή την κας Πούλου, ενώ το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης πήγε κόντρα στην θέση του κόμματός του και τοποθετήθηκε κατά της άρσης ασυλίας και των δύο συναδέλφων του.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τα δύο πανηγύρια ήταν αδειοδοτημένα ωστόσο κατά την διεξαγωγή τους παρατηρήθηκε παραβίαση των σχετικών κανόνων όπως χοροί και αριθμός ατόμων ανα τραπέζι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Θυελλώδης συνεδρίαση για την άρση ασυλίας των Ανδρέα Κουτσούμπα και Γιώτας Πούλου"

ΑΑΔΕ: Έως τις 17:00 ανοιχτές οι ΔΟΥ για το κοινό από 23 Νοεμβρίου

Διεύρυνση ωραρίου των ΔΟΥ έως αργά το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, εφαρμόζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την καλύτερη δυνατή και συνεχή εξυπηρέτηση των φορολογουμένων εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, από τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, οι ΔΟΥ λειτουργούν ως εξής:

1. Ώρες εισόδου για το κοινό (για προγραμματισμένες συναντήσεις μόνο) και τηλεφωνικής εξυπηρέτησης: 08.00 - 17.00

2. Ταμειακές συναλλαγές: 08.00 - 15.00 3.

Οι ΔΟΥ θα λειτουργούν από τις 7:00 έως τις 19:00. Μεταξύ 17.00 και 19.00 εξυπηρετούνται μόνο κλήσεις προς τη γραμματεία των ΔΟΥ για τον προγραμματισμό συναντήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το συναλλασσόμενο κοινό προσέρχεται στις ΔΟΥ μόνο με ραντεβού και εφόσον το αίτημά του δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο.

Για την αποφυγή του συγχρωτισμού και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, δημιουργούνται τέσσερις βάρδιες για τους υπαλλήλους, ως εξής:

07:00 - 15:00

08:00 - 16:00

09:00 - 17:00

10:00 - 19:00

Το σύνολο των υπαλλήλων, που βρίσκονται στο κτήριο της υπηρεσίας ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 67% του συνόλου του προσωπικού, που υπηρετεί στην εν λόγω υπηρεσία. Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται εξ αποστάσεως.

Οι υπάλληλοι της απογευματινής βάρδιας δουλεύουν εξ αποστάσεως το πρώτο τετράωρο της βάρδιας (10:00 – 14:00) και αυτοπροσώπως στην υπηρεσία για το υπόλοιπο της βάρδιας (15:00 - 19:00).

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: "Μέλημά μας είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου είναι πρώτιστης σημασίας η προστασία της υγείας των εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς και των πολιτών που τις επισκέπτονται. Η διεύρυνση του ωραρίου των ΔΟΥ θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία τους, αλλά και στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου κοινού, τόσο στις περιπτώσεις όπου απαιτείται η φυσική παρουσία στις ΔΟΥ όσο και για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων που αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ταχυδρομικά.»

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Έως τις 17:00 ανοιχτές οι ΔΟΥ για το κοινό από 23 Νοεμβρίου"

Ιταλία: Καταρρέει το σύστημα υγείας λένε οι οικογενειακοί γιατροί – 753 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία διαγνώσθηκαν 34.283 νέα κρούσματα κορονοϊου και 753 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 234.000 διαγνωστικά τεστ, ενώ χθες τα περιστατικά ήταν 32.191, με 731 νεκρούς. Σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, εισήχθησαν άλλοι 58 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 430 στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε 17 περιφέρειες επί συνόλου 20, οι ασθενείς με κορονοϊό έχουν μεταφερθεί στο 42%, συνολικά, των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας. Το «όριο επιφυλακής» έχει οριστεί, από τις ιταλικές αρχές, στο 30%.

Οι δε οικογενειακοί γιατροί και οι παιδίατροι καταγγέλλουν ότι «εκτός από τα νοσοκομεία και τα επείγοντα περιστατικά, βρίσκεται στο όριο της κατάρρευσης και το δίκτυο γιατρών άμεσης φροντίδας των πολιτών του εθνικού συστήματος υγείας». «Πολλοί συνάδελφοι έχουν κολλήσει κορονοϊό, και οι βάρδιές μας, πλέον, είναι εξοντωτικές», λένε οι Iταλοί γιατροί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Καταρρέει το σύστημα υγείας λένε οι οικογενειακοί γιατροί – 753 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Κοροναϊός: Δραματική η κατάσταση στη Σερβία- Στα όριά του το σύστημα υγείας

Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται σήμερα στην Σερβία όπου το τελευταίο 24ωρο 5.613 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό Sars-Cov-2 ενώ κατέληξαν 27 ασθενείς.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης και απευθύνουν έκκληση κυρίως στους νέους, να σέβονται τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης της νόσου. Στο Βελιγράδι όπου εντοπίζονται τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα η κατάσταση είναι δραματική αφού στα νοσοκομεία δεν υπάρχει πλέον ελεύθερη κλίνη και οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες πόλεις. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 5.317 ασθενείς εκ των οποίων οι 187 είναι διασωληνωμένοι. Στα εξωτερικά ιατρεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα στο Βελιγράδι σχηματίζονται μεγάλες ουρές από ασθενείς που περιμένουν υπομονετικά μέσα στο κρύο για να εξεταστούν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κάθε τρίτο άτομο που προσβάλλεται από τον νέο ιό χρειάζεται νοσηλεία ενώ το 20% των ασθενών παρουσιάζει βαριά κλινική εικόνα. Επίσης, το 40% των ασθενών ανήκουν στις ηλικίες από 20 έως 40 ετών πολλοί εκ των οποίων παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας και Ασφάλισης (RFZO), οι πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κοροναϊό θα φτάσουν στην Σερβία πριν από το νέο έτος και θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην Σερβία συνολικά μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν νοσήσει 97.988 άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους 1.081 ασθενείς.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοροναϊός: Δραματική η κατάσταση στη Σερβία- Στα όριά του το σύστημα υγείας"

Βρετανία: 19.609 νέα κρούσματα και 529 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Οι βρετανικές κυβερνητικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαίωσαν τις τελευταίες 24 ώρες 529 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σε μια ελαφρά πτώση από τους 598 που καταγράφηκαν χθες.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 19.609 νέες μολύνσεις, έναντι 20.051 που ανακοίνωσαν χθες οι αρχές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 19.609 νέα κρούσματα και 529 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες στη νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές στα ανατολικά και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 5 στα ανατολικά 5 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά όπου θα πνέουν νοτιοανατολικοί με ένταση 4 έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Ο καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και βαθμιαία τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα δυτικά βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ και στα νότια νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και μέχρι το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

Ρεκόρ θανάτων στην Σουηδία

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 96 νέους θανάτους μεταξύ των ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με COVID-19, τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών μηνών τουλάχιστον, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας.

Η Σουηδία έχει καταγράψει συνολικά 6.321 θανάτους, πολλαπλάσιους κατά κεφαλήν εκείνων γειτονικών της σκανδιναβικών χωρών, αλλά λιγότερους από εκείνους άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ισπανία.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα 4.007 νέα ημερήσια περιστατικά μόλυνσης. Η αύξηση συγκρίνεται με ένα υψηλό 5.990 περιστατικών που καταγράφηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Στο μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θανάτωσαν 3.200 γαλοπούλες οι οποίες είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, διακόπτοντας ουσιαστικά τις εξαγωγές πουλερικών της χώρας προς αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη με άγρια πουλιά να φέρονται ως εκείνα που μεταδίδουν την ασθένεια.
 «Μέχρι τώρα έχουμε μόνο ένα μολυσμένο αγρόκτημα στη Σουηδία, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ποσότητα του ιού υπάρχει στην άγρια πανίδα… άρα υπάρχει ασφαλώς κίνδυνος μόλυνσης και άλλου αγροκτήματος», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Καταρίνα Γκίλεν, επικεφαλής ενός τμήματος στο Σουηδικό Συμβούλιο Γεωργίας.

Η ασθένεια, που εντοπίστηκε στη νότια περιφέρεια Σκάνε, είχε σκοτώσει ήδη περίπου 1.400 γαλοπούλες στο αγρόκτημα προτού αρχίσει η θανάτωση των πουλερικών χθες, Τρίτη, είπε.

Η Γερμανία δήλωσε ότι εξετάζει τη θανάτωση έως και 70.000 κοτόπουλων μετά τον εντοπισμό του ιού και σε άλλα αγροκτήματά της χθες.

Περιστατικά γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Βρετανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ θανάτων στην Σουηδία"

Κικίλιας: Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού

Το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για την Covid-19, όταν παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του πληθυσμού, λέγοντας πώς θα διεξαχθεί, ποιοι θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, και σε ποια σημεία. Όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός θα διεξάγεται σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με ραντεβού και με πρώτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Το 30% των τεστ θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα, σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα (με εξαίρεση την Κυριακή).

Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο δεν αρκεί. Η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού και ηπροφύλαξη των ευπαθών ομάδων θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική παράμετρο στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, έως ότου ικανό ποσοστό του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία κατά της Covid-19.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται το σύστημα Υγείας, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Επεσήμανε ότι βρίσκεται διασωληνωμένος και ο υποδιοικητής της Γ' ΥΠΕ, δίνοντας και εκείνος τη μάχη για να επιβιώσει από τον φονικό ιό.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμβολιασμού δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ένα ποσοστό 60% ανοσίας του γενικού πληθυσμού, για να αρχίσουμε να μιλάμε για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά: 

«Δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις που έχει στον πληθυσμό, αλλά και στο σύστημα Υγείας. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κόκκινο, σύμφωνα με τους χάρτες θετικότητας που εστειλε ο κ. Τσιόρδας.

Μπαίνουμε στον χειμώνα, με καιρικές συνθήκες που δεν βοηθούν. Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη και σημείο από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. Ήθελα να παρακαλέσω να κάνουμε την προσπάθεια τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν θέλει να δει τις εικόνες, που βλέπουν σε άλλες χώρες.

Δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία. Είναι ίδια η πίεση στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. Να σεβαστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Πιέζεται το σύστημα στη Βόρεια Ελλάδα και γενικώς πλέον. Όλη η Ελλάδα είναι μία υγειονομική περιφέρεια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες από την Κρήτη, που μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Τα εμβόλια θα είναι όλα δωρεάν. Όταν εμβολιάζεται ένας πολίτης, έχει ανοσία.

Πώς θα γίνουν οι προμήθειες εμβολίων. Θα είναι κεντρικές. Η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,2 δισ. δόσεις για όλες τις χώρες. Θα δοθούν την ιδια ημερομηνία, ανάλογα με τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή.

Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες και συγκεκριμένα τις Astrazeneca, Johnson & Johnson, Sanofi GSK, BionTech-Pfizer, Curevac και Moderna. Με τις τέσσερις έχει υπογράψει. 

Πώς θα φτάσουν σε μας. Από τα εργοστάσια θα φτάσουν στην Ελλάδα, σε κεντρικές αποθήκες. Από εκεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μετά στον πληθυσμό. Θ αμπορούμε να εμβολιάσουμε 2.117.440 πολίτες το μηνα.

Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, Κυριακή ρεπό. Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης χρειάζεται 10 λεπτά για να εμβολιαστεί.

Το 30% των τεστ θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού και με τη χρήση sms, διαδικτυακά ή από το τηλέφωνο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσοκόμοι. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες. Και ακολούθως ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ειδικά κλιμάκια θα μεταβούν σε οίκους ευγηρίας. Όσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα μεταβούν επίσης ειδικά κλιμάκια, στα κέντρα όπου βρίσκονται.

Στις 35 φυλακές, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε οι μονάδες Υγείας που βρίσκονται κοντά, να εμβολιάσουν το προσωπικό και τους κρατούμενους.

Φτάνει μόνο ο εμβολιασμός; Όχι δεν φτάνει. Πρέπει να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον, τον διπλανό μας. Να προσπαθήσουμε ώστε τους επόμενους μήνες να καταφέρουμε να φτιάξουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε. Το λέω αυτό, διότι μαζί με αυτό (το εμβόλιο), θα πρέπει να έχουμε τη μάσκα, τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Στην αρχή κάναμε το αναγκαίο, μετά το εφικτό και τώρα το ανθρωπίνως αδύνατο. Να βοηθήσουμε, ώστε αυτοί οι άνθρωποι, στα νοσοκομεία, να τα καταφέρουν.

Βλέπουμε ότι τα κρούσματα δεν πέφτουν στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι δείγμα για το πώς συμπεριφερθήκαμε το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

Υπάρχει ανάγκη για αίμα στα νοσοκομεία, όσοι μπορούν να στείλουν μήνυμα και να προσφέρουν βοήθεια».

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Κικίλιας είπε ότι εκείνος θα κάνει πρώτος το εμβόλιο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πείσει όσους πολίτες εξακολουθούν να εκφράζουν δυσπιστία ως προς την ασφάλεια του νέου σκευάσματος. 

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις πιθανές επιφυλάξεις των πολιτών, είπε: 

«Πρέπει να υπάρχει σωστή στρατηγική καμπάνια ενημέρωσης. Πρέπει να εξηγήσουμε ξανά και ξανά, με τρόπο καθαρό και πειστικό, με επιχειρήματα, το πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστούν. Εάν κάποιοι έλεγαν ότι οι Έλληνες είναι απείθαρχοι, αντιδρούν ή δεν ακολουθούν τις οδηγίες, η πανδημία απέδειξε πόσο υψηλό ποσοστό στηρίζει αυτήν την προσπάθεια, σε σχέση με άλλες χώρες. Στόχος της καμπάνιας θα είναι να ενεργοποιήσουμε και να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Λίγο ακόμα να αντέξουμε, μαζί μία γροθιά».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμβολιασμού πρόσθεσε, ότι αν η ανοσία φτάσει σε ένα επίπεδο 60% του γενικού πληθυσμού, τότε θα μιλάμε για ικανή αντιμετώπιση της πανδημίας.

6 ερωτήσεις - απαντήσεις για το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητά του

1. Ποιο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε ποιον

Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της δόσεις από όλα τα εμβόλια που θα λάβουν αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Αρχικά θα παραληφθούν εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna και CureVac και αργότερα, την άνοιξη, από την Johnson & Johnson. Οι πολίτες που θα θελήσουν να εμβολιαστούν για τη νόσο COVID-19 δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ποιο θα λάβουν, καθώς αυτό θα καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα και τον ρυθμό παράδοσης των διαθέσιμων δόσεων. Το βέβαιο είναι ότι η πρώτη και δεύτερη δόση θα αφορούν στο εμβόλιο της ίδιας εταιρείας. Δηλαδή, δεν προβλέπεται επιστημονικά να χορηγηθεί η πρώτη δόση από το BNT162b1 και η δεύτερη από το mRNA-1273.

2. Πότε ξεκινά να δρα

Από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές Φάσης 3 των υπό έγκριση εμβολίων προκύπτει ότι ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ήδη από τις πρώτες ημέρες χορήγησης της πρώτης δόσης. Για παράδειγμα, από τα προκαταρκτικά στοιχεία του εμβολίου AZD1222 της AstraZeneca φαίνεται ότι χρειάστηκαν 14 ημέρες για να παράγει o οργανισμός Τ-κύτταρα και 28 ημέρες για να ανιχνευτούν εξουδετερωτικά αντισώματα. Συνεπώς, ήδη από την πρώτη έγχυση το άτομο θεωρείται ότι έχει μειωμένο κίνδυνο τόσο να νοσήσει όσο και να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα.

3. Πόσο αποτελεσματικό είναι

Οι Pfizer/BioNTech είναι προς το παρόν οι πρώτες που ανακοινώνουν προκαταρκτικά στοιχεία επί της αποτελεσματικότητας του εμβολίου τους από την κλινική δοκιμή Φάσης 3. Σύμφωνα με αυτά, το BNT162b1 εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90% επί 94 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19. Το ποσοστό αυτό ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο κατά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, καθώς παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων.

4. Oι παρενέργειες

Κάθε φαρμακευτικό προϊόν συνοδεύεται από μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών. Οπως είναι αναμενόμενο, και τα νέα εμβόλια για τη νόσο COVID-19, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3 που είναι σε εξέλιξη, προκαλούν σειρά παροδικών παρενεργειών ελάσσονος σημασίας, όπως πόνο και ερεθισμό στο σημείο της έγχυσης, μυϊκά άλγη, κεφαλαλγία, ρίγος και διάρροια. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν από τους εθελοντές μετά τη δεύτερη έγχυση και ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης.

5. Για πόσο διάστημα μας προστατεύει

Οι κορωνοϊοί, στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο SARS-CoV-2, έχουν μια περίοδο κυκλοφορίας από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Εφόσον ο εμβολιασμός των πολιτών γίνει εγκαίρως, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 μήνα νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας του νέου κορωνοϊού, θεωρητικά ο οργανισμός είναι προστατευμένος για όλο το χρονικό εύρος δράσης του ιού.

6. Αν έχω νοσήσει και έχω αναρρώσει, πρέπει να το κάνω;

Προς το παρόν οι εκτιμήσεις για το πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία κάποιου που έχει αναρρώσει από COVID-19 είναι συγκεχυμένες. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ενδεχομένως αυτή η ανοσία να μη διαρκεί πολύ, γιʼ αυτό και πολλές στοχευμένες μελέτες είναι εν εξελίξει για να απαντηθεί αυτό το καίριο ερώτημα. Ετσι, λοιπόν, προς το παρόν καμιά αρμόδια ρυθμιστική αρχή δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη COVID-19 θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κικίλιας: Σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός και με ραντεβού"

Ο Μητσοτάκης βγάζει «στη σέντρα» την Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ

Τη δέσμευσή του για τη διεξαγωγή ενός ειλικρινούς και καλόπιστου διαλόγου με την Τουρκία στο πλαίσιο, όμως, μιας αμοιβαιότητας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του σήμερα το απόγευμα, κατά την έναρξη της 66ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι αναμένει επίσης από την Τουρκία εδώ και καιρό την επίδειξη πνεύματος αμοιβαιότητας και προειδοποίησε: «Ωστόσο, εάν τα καλέσματά μας παραμείνουν αναπάντητα, τότε θα είναι αναπόφευκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των κρατών- μελών της».

Προσέθεσε ακόμη ότι η χώρα μας ενώ αποτελεί φορέα ασφάλειας, έχει δεχτεί προκλήσεις ασφαλείας, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, και ότι το 2020, η ενότητα αυτή δοκιμάστηκε σοβαρότατα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών.

Εκθέτει την Τουρκία ο Μητσοτάκης

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε τις κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας, και ανέφερε πως τον Μάρτιο η Ελλάδα αντιμετώπισε «τη χρησιμοποίηση ως όπλου των μεταναστευτικών ροών» ενώ, όπως είπε, «το καλοκαίρι, χρειάστηκε να θέσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού, λόγω ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα».

«Έτσι, δύο συμμαχικές ναυτικές δυνάμεις ήταν αντιμέτωπες για 35 ημέρες. Μια κατάσταση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι κατά την περίοδο αυτή, προέτρεψε τον Πρόεδρο Ερντογάν να αναπτύξει ένα πνεύμα εξωστρέφειας, να στρέψει το βλέμμα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση, να δεσμευτεί και να επιλύσει τις διαφορές μας στο πνεύμα της συνεργασίας.

«Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και – εάν δεν συμφωνήσουμε- τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου» τόνισε.

Δεν μπορούν να δοκιμάζουν S-400 οι σύμμαχοι

Ο κ.Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στα μέλη της Συμμαχίας και την ηγεσία του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη αντλούνε δύναμη από τις κοινές αξίες τους και από την ασφάλεια που προσφέρει η εγγύηση της κοινής τους άμυνας. Προσέθεσε ότι αυτή η εγγύηση θα πρέπει να ενισχυθεί από την απόλυτη δέσμευση όλων των κρατών- μελών και ότι «οι σύμμαχοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των πολιτικών τους και των πράξεών τους, κυρίως όταν αυτές έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ασφάλεια και συνοχή της Συμμαχίας».

Υπογράμμισε συγκεκριμένα:

«Οι σύμμαχοι δεν μπορούν να συνεργάζονται με ομάδες τζιχαντιστών. Δεν μπορούν να προχωρούν σε δοκιμές S-400. Αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και πλήττουν την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ως πολιτικού και στρατιωτικού Οργανισμού, ενώ προσκρούουν στους στόχους της ίδιας της Συμμαχίας και τα αμυντικά της συμφέροντα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν και αναφέρθηκε στην πανδημία, στην τρομοκρατία στα περιφερειακά παιχνίδια εξουσίας, ενώ έκανε λόγο για «το αόρατο χέρι των δρώντων για λογαριασμό εχθρικών κρατών σε γκρίζες ζώνες, το οποίο βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις, πίσω από εκστρατείες παραπληροφόρησης και ενεργοποιεί δυνάμεις με στόχο να πλήξει τις δημοκρατίες μας».

Όπως είπε «οι σύγχρονες προκλήσεις σχετίζονται με διαμάχες, με τη φτώχεια, με κενά εξουσίας και με την ανομία, προκλήσεις που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της τρομοκρατίας και τη μαζική μετανάστευση» και προσέθεσε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή αυτή της μετακίνησης ανθρώπων, με δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που κατέφτασαν από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Υποσαχάρια Αφρική. Και τόνισε ότι οι αφίξεις αυτές σήμαναν τεράστιο βάρος για τα σύνορά μας, τις κοινότητές μας εκεί, αλλά και τις τοπικές δομές και υπηρεσίες.

«Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι η νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η πανδημία Covid-19 μας δίδαξε την αξία της τεχνογνωσίας, της συνεργασίας και της διάδοσης της πληροφορίας και της γνώσης, ενώ επιπρόσθετα, η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της επένδυσης σε αναδυόμενες τεχνολογίες.

«Το δίδαγμα για το ΝΑΤΟ είναι πως οι συνεργασίες θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτές και προσαρμόσιμες. Θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού με όσους μοιράζονται τις αξίες της Συμμαχίας μας και με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που προκύπτουν διαρκώς έξω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει περισσότερη συνεργασία με χώρες όπως η Ινδία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην Ασία» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρότεινε την αξιοποίηση νέων συνεργασιών εκεί όπου η σύγκρουση στη Συρία και τη Λιβύη συνεχίζει να απειλεί την σταθερότητα, και την αυξανόμενη συνεργασία με εταίρους στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.

Για Ρωσία και Κίνα

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και την Κίνα, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στην προοπτική ουσιαστικού διαλόγου, αλλά παράλληλα θα πρέπει να συνεχίζουμε να εμπλεκόμαστε στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια» ενώ χαιρέτησε προς τούτο τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς τη Συμμαχία και τη δέσμευσή του για ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Η επιτυχία του ΝΑΤΟ έγκειται στην συλλογική αλληλεγγύη. Η συμμαχία μας όχι μόνο ενισχύει την δύναμη της Αμερικής, αλλά διασφαλίζει και την άμυνα της Ευρώπης. Ως πρωθυπουργός, είμαι περήφανος που η Ελλάδα όχι μόνο καλύπτει αλλά ξεπερνά τη δέσμευσή της για ετήσιες δαπάνες της τάξεως του 2% για την άμυνά της κάθε χρόνο. Φέτος, ανανεώσαμε τη δέσμευσή μας για νέες σημαντικές επενδύσεις στην άμυνα σε ετήσια βάση, ενισχύσαμε την στρατηγική μας ικανότητα και συμμετείχαμε σε βασικούς μηχανισμούς και αποστολές του ΝΑΤΟ» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής και συμμετέχει στο μέτωπο των προσπαθειών με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, της δημοκρατίας, του πολυμερούς διαλόγου και της περιφερειακής συνεργασίας. «Είναι μια περιοχή τεράστιας στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, για την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε τον Θουκυδίδη που περιέγραψε το πώς η Αθηναϊκή Δημοκρατία ανετράπη λόγω της αντιπαλότητας των “μεγάλων δυνάμεων”.

«Για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα συμβεί, για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του δημοκρατικού μας συστήματος, είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει ο ζωτικός αυτός θεσμικός πυρήνας, το ΝΑΤΟ, να παραμείνει σταθερός, καθώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Προστατεύοντας τα κοινά μας συμφέροντα, διασφαλίζοντας σταθερότητα στις κοινές γεωγραφικές μας ζώνες, διασφαλίζοντας ειρήνη μεταξύ των “μεγάλων δυνάμεων” του κόσμου τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητσοτάκης βγάζει «στη σέντρα» την Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ"

Κορωνοϊός: Μεγάλη διασπορά με 3.209 νέα κρούσματα - 905 στην Θεσσαλονίκη - Έφτασαν τους 480 οι διασωληνωμένοι - 60 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.209 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

- (29) νέα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- (3180) εγχώρια κρούσματα,
Συγκεκριμένα:
564 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
905 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης
9 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
12 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
12 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
32 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαϊας
9 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
19 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
95 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
64 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
6 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
8 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου
9 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
111 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
35 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα από την Π.Ε. Θάσου
2 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας (Ίος)
14 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
76 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου
77 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
8 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
11 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
4 κρούσματα από την Π.Ε. Κεφαλληνίας
101 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
54 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
10 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας
5 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
207 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου
47 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα από την Π.Ε. Λευκάδας
4 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου
79 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
16 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
4 κρούσματα από την Π.Ε. Μυκόνου
34 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
3 κρούσματα από την Π.Ε. Πάρου
166 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
46 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας
7 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
33 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
8 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
2 κρούσματα από την Π.Ε. Σάμου
72 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων
1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου
26 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
9 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
59 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
23 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
10 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων

-57 κρούσματα υπό διερεύνηση.

4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Μεγάλη διασπορά με 3.209 νέα κρούσματα - 905 στην Θεσσαλονίκη - Έφτασαν τους 480 οι διασωληνωμένοι - 60 νεκροί"

Ελβετία: Γεμάτες όλες οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα – Ακραίες προτάσεις από τους επιστήμονες

Προβληματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελβετία με τις κλίνες ΜΕΘ, καθώς σύμφωνα με την Εταιρεία Εντατικολόγων της Ελβετίας και τα 876 κρεβάτια ΜΕΘ, πιστοποιημένα και αναγνωρισμένα από την SGI είναι γεμάτα με ασθενείς.

Μάλιστα, η Εταιρεία Εντιτακολόγων κάλεσε τους πολίτες να διαλέξουν μέσω διαθήκης με ποιον τρόπο θέλουν να διαχειριστούν την έλλειψη μηχανικής υποστήριξης.

Παράλληλα, ένας  από τους πιο γνωστούς επιδημιολόγους της χώρας, ο Willy Oggier, πρότεινε, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην εντατική,  «οι αρνητές του κορονοϊού να χάνουν το δικαίωμά τους για θεραπεία σε ένα κρεβάτι ή σε έναν χώρο εντατικής θεραπείας εάν υπάρχει συμφόρηση στο νοσοκομείο. Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται με το όνομα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελβετία: Γεμάτες όλες οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα – Ακραίες προτάσεις από τους επιστήμονες"

Τραγωδία στο Νοσοκομείο Καβάλας: Αυτοκτόνησε 52χρονη γυναίκα θετική στον κορωνοϊό

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, μια ασθενής που νοσηλευόταν με κορωνοϊό, αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον τρίτο όροφο.

Το θλιβερό συμβάν συνέβη το βράδυ της Τρίτης.

Η 52χρονη γυναίκα, όπως αναφέρει το proininews.gr, νοσηλευόταν στην κλινική COVID και πήδηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου.

Η γυναίκα φαίνεται ότι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και πριν λίγες μέρες, πηγαίνοντας στην περιοχή του Παληού στην Καβάλα, όπου έπεσε στη θάλασσα για να πνιγεί.

Μια περίοικος την είδε και ειδοποίησε την αστυνομία και το ΕΚΑΒ που την ανέσυραν ζωντανή.

Τότε εκείνη τους είπε ότι ο λόγος που επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της ήταν ότι είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα  Ενημέρωση, η άτυχη γυναίκα ήταν παντρεμένη και είχε παιδιά.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Νοσοκομείο Καβάλας: Αυτοκτόνησε 52χρονη γυναίκα θετική στον κορωνοϊό"

Ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Ζαρούλια για τον διορισμό της στη Βουλή

Αντιμέτωπη με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος είναι η πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια με αφορμή την προσπάθεια της να διοριστεί ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή.

Η Εισαγγελία άσκησε σε βάρος της ποινική δίωξη για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ψευδή υπεύθυνη δήλωση καθώς φέρεται να δήλωσε ψευδώς στην αίτησή της ότι δεν διώκεται για κανένα αδίκημα κακουργηματικού ή πλημελληματικού χαρακτήρα.

Η αποκάλυψη του θέματος είχε προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις καθώς ο διορισμός της κ. Ζαρούλια έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν την καταδίκη της για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στις 9 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακάλεσε τον διορισμό της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου  μετά την διαπίστωση ότι είχε ψευδώς βεβαιώσει την υπηρεσία, όπου κατέθεσε τα δικαιολογητικά και προβλεπόμενες βεβαιώσεις, ότι δεν έχει κώλυμα διορισμού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής διαβίβασε το φάκελο στην Εισαγγελία ζητώντας την ποινική αξιολόγηση για όποιο αδίκημα τυχόν έχει τελέσει η κ. Ζαρούλια κατά την υποβολή των δικαιολογητικών της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Ζαρούλια για τον διορισμό της στη Βουλή"

Τηλεκπαίδευση: Χάκαραν κωδικούς μαθητών και έβαλαν πορνό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι έρευνες για τον εντοπισμό των άγνωστων δραστών που χάκαραν το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν σε Γυμνάσιο στην Κάλυμνο αλλά και σε Γυμνάσιο της Ρόδου όπου στην πρώτη περίπτωση, οι δράστες εξύβρισαν τους καθηγητές κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών μαθημάτων, και στη δεύτερη περίπτωση προέβαλαν βίντεο με ακατάλληλες σκηνές ερωτικού περιεχομένου, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ροδιακή».

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιάννης Παπαδομαρκάκης, «το ίδιο συνέβη και σε άλλα σχολεία όχι μόνο στο νομό μας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρα μας, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Παιδείας».

Επίσης, ανάλογη λεπτομερή ενημέρωση έχει γίνει και στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία διενεργεί και σχετική έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων δραστών.

Σε κάθε περίπτωση ήδη από χθες έχει ζητηθεί από όλους τους μαθητές να εισέρχονται στο σύστημα για τα διαδικτυακά μαθήματα με τα αληθινά τους στοιχεία και όχι με τη χρήση ψευδωνύμων όπως γίνονταν σε ορισμένες περιπτώσεις προηγουμένως, ούτως ώστε να δυσχεραίνονται τέτοιου είδους «εισβολές».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδομαρκάκη, με εξαίρεση αυτό το περιστατικό αλλά και μικρές αλλά αντιμετωπίσιμες δυσκολίες που υπήρξαν τις πρώτες ημέρες, τα διαδικτυακά μαθήματα διεξάγονται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεκπαίδευση: Χάκαραν κωδικούς μαθητών και έβαλαν πορνό"

ΥΠΑΙΘ-τηλεκπαίδευση: Δωρεάν η πρόσβαση μέσω τηλεφώνου στην πλατφόρμα Webex

Οι προσπάθειες για ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση, χωρίς αποκλεισμούς, συνεχίζονται αδιάκοπα, δηλώνει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της υπουργού, Νίκης Κεραμέως, και του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, εξασφαλίσθηκε ότι η υφιστάμενη πρόσβαση μέσω τηλεφώνου (call in) στην πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex θα είναι πλέον και αυτή δωρεάν.

Έτσι, σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, για την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας πρόσβασης όλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχουν ήδη εξασφαλισθεί:

  • Περισσότερες από 90.000 φορητές συσκευές (λάπτοπ, τάμπλετ) για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω ΕΣΠΑ και ιδιωτικών δωρεών.
  • Δωρεάν χρήση πλατφορμών σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
  • Δωρεάν δεδομένα (data) για όσους συνδέονται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
  • Δωρεάν τηλεφωνική κλήση για όσους συνδέονται με την πλατφόρμα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Webex μέσω κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας.

Σε δήλωσή της, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουμε την ισότιμη, απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εξαλείφοντας τυχόν εμπόδια που μπορεί να προκύψουν, αναζητώντας βέλτιστες λύσεις για όλους. Ευχαριστούμε θερμά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εποικοδομητική συνεργασία. Ευχαριστούμε επίσης τους παρόχους τηλεφωνίας, τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, που, με προσωπική προσφορά ή μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους, συμβάλλουν στην αδιάλειπτη συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας και αποτελούν θετικό παράδειγμα. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί».

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑΙΘ-τηλεκπαίδευση: Δωρεάν η πρόσβαση μέσω τηλεφώνου στην πλατφόρμα Webex"

Ασβεστοχώρι: Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για το γηροκομείο όπου έσβησαν 24 άνθρωποι από Covid-19

Ανατριχίλα προκαλούν όσα αναφέρονται στη μήνυση που κατατέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης από την κυρία Ανθούλα Ανάσογλου, πληρεξούσια δικηγόρο της Μιχαέλας Τριανταφυλλίδου, κόρη της «Γκύνστερ Εύχαρις», που πέθανε από κορωνοϊό, ενώ φιλοξενούνταν στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι. Η μήνυση κατατέθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που έχει διατάξει ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκατζιάς για το γηροκομείο, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για διασπορά της νόσου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, στον οίκο ευγηρίας είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να κολλήσει κορωνοϊό κάποιος ένοικος. Οι επισκέψεις είχαν μειωθεί και οι εργαζόμενοι φορούσαν μάσκες, κρατώντας τις αποστάσεις. Ωστόσο ο ιός βρήκε τρόπο να διεισδύσει. Μέσω ενός εργαζόμενου, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έναν φίλο του που συμμετείχε σε μεγάλη συναυλία γνωστού λαϊκού τραγουδιστή σε μπιτς μπαρ της Χαλκιδικής. Σε ένα event που δεν είχε τηρηθεί κανένα απολύτως μέτρο, αντίθετα, το πολυπληθές κοινό διασκέδαζε ξέφρενα ο ένας πάνω στον άλλον.

Στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου είχαν βρεθεί 2.000 άτομα, νεαρής ηλικίας με αρκετούς εξ αυτών να καταγράφονται στη συνέχεια ως επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο εργαζόμενος, λοιπόν, μετέφερε τον ιό μέσα στο γηροκομείο, τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος ο τελικός αριθμός των νεκρών ενοίκων. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 24 ηλικιωμένοι από το γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου έχουν πεθάνει στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς.

Η Μιχαέλλα Τριανταφυλλίδου, κόρη της θανούσης Γκύνστερ Εύχαρις, περιγράφει στη μήνυσή της όλα όσα μεσολάβησαν από τη στιγμή που ο ιός "εισέβαλε" στο γηροκομείο σκορπώντας το θάνατο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

ΜΗΝΥΣΗ


«Στις 10.2.2019 μετέφερα τη μητέρα μου στο γηροκομείο προς φιλοξενία διότι δυστυχώς δεν είχε καλή επαφή με τη γυναίκα που τη φρόντιζε. Η μητέρα μου έπασχε από άνοια και είχε βγει από κέντρο αποκατάστασης όπου είχε φιλοξενηθεί μετά από σπάσιμο του ποδιού της.

Από την ημέρα της εισαγωγής της, την επισκεπτόμουν σε καθημερινή βάση. Με την έναρξη της πανδημίας και κυρίως μετά την αναγόρευση της σε τέτοια από τον Π.Ο.Υ. γύρω στις 15.2.2020 με ειδοποίησαν από τον άνω οίκο ευγηρίας ότι δε δέχονται πλέον επισκέψεις. Δυστυχώς, η καθημερινή μας συνήθεια και συνάντηση μας έγινε πλέον μόνο τηλεφωνική όπου γύρω στις 15.30 μμ το μεσημέρι της τηλεφωνούσα καθημερινώς και αδιαλείπτως. Το Μάιο του 2020 μετά από έντονη διαμαρτυρία της μητέρας μου (η οποία είχε μεν άνοια αλλά όχι προχωρημένη) μου επετράπη να τη δω από το τζάμι του τρίτου ορόφου.

Ύστερα από δική μου αγωνιώδη προσπάθεια να της φωνάξω έστω ένα «μαμά σ’αγαπώ και δε σε ξεχνώ» της επιτράπηκε να βγει για λίγο στο μπαλκόνι με τη συνοδό της και εγώ να της μιλώ από κάτω. Στις 8.7.2020 μου ανακοινώθηκε ότι δε κατεβάζουν πλέον τους ηλικιωμένους από τα δωμάτια τους. Στις 12 Αυγούστου 2020 διαβάζω εμβρόντητη για το συναγερμό που είχε σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τον εντοπισμό 35 κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα μετέβη εκτάκτως και ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ κ. Τσιόδρας και ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ.Χαρδαλιάς για να εκτιμήσουν την κατάσταση που τη βρήκαν εκτός ελέγχου».

Και συνεχίζει: «Τότε τηλεφώνησα στον οίκο ευγηρίας και με πληροφορούν ότι η μητέρα μου είχε υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού και βγήκε θετικό και την έστειλαν σε κάποιο νοσοκομείο χωρίς να ξέρουν σε ποιο!»

Μετά από δικές της αγωνιώδεις προσπάθειες και με πλήρη αδιαφορία από το προσωπικό του οίκου, όπως ισχυρίζεται, η κόρη της θανούσης, ανακαλύπτει ότι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ και ευτυχώς είναι ασυμπτωματική. Ταυτόχρονα οι εξελίξεις αναφορικά με τον οίκο ευγηρίας απασχολούσαν καθημερινά την επικαιρότητα... Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, συγγενικό πρόσωπο εργαζομένου στην μονάδα είχε παρακολουθήσει συναυλία στη Χαλκιδική στις αρχές Αυγούστου και από εκεί «εισέβαλλε ο ιός στο γηροκομείο» σκοτώνοντας πάνω από 20 ανθρώπους.

Στη Χαλκιδική υπήρξε μια μεγάλη συναυλία στην οποία υπήρξε και μεγάλος συνωστισμός με αποτέλεσμα μετά την δημοσιοποίηση του γεγονότος όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν προσωπικό, το οποίο έκανε τις διακοπές του στη Χαλκιδική ή είχε επαφή με κρούσμα ή πήγε σε μία συναυλία αναγκάστηκαν να πάρουν δραστικά μέτρα υποβάλλοντας τους σε υποχρεωτική καραντίνα και σε τεστ Covid.

Και αναφέρει παρακάτω: «Παρόλο που ο οίκος ευγηρίας περιστοιχίζεται από ιατρούς και νοσηλευτές και ο ιδιοκτήτης του οίκου είναι ιατρός-νευρολόγος, δεν είχε καμία επικοινωνία πολύ με το αναφερόμενο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Τουναντίον, μου ξεκαθάρισαν ότι αυτό είναι δική μου ευθύνη. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες καταφέρνω να επικοινωνήσω με την προϊσταμένη και με τον θεράποντα ιατρό της μητέρας μου. Αρχικά με διαβεβαίωσαν ότι όλα κυλούσαν ομαλά και ότι ήταν απύρετη. Η τελευταία μέρα που της μίλησα ήταν η Πέμπτη 20/8/2020 τηλεφωνικώς όπου ήταν χαρούμενη και ευτυχισμένη που με άκουσε και έκλαιγε καθώς πίστευε ότι σύντομα θα έπαιρνε εξιτήριο. Τηλεφώνησα εκ νέου την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα και ξαφνικά το Σάββατο 22/8/2020 μου απάντησαν ότι κόλλησε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στο έντερο και ότι δυστυχώς είχες αρχίσει και η σήψη. Στις 27.8.2020 ημέρα Πέμπτη μαθαίνω από τις πρωινές ειδήσεις ότι ακόμη μία τρόφιμος του οίκου ευγηρίας που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ απεβίωσε. Τηλεφωνώ αμέσως στον αναφερόμενο οίκο ευγηρίας και μου δηλώνουν ότι δε γνωρίζουν τίποτα. Λεκτέον ότι όλες αυτές τις ημέρες νοσηλείας δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την υγεία της μητέρας μου. Εν συνεχεία τηλεφωνώ αμέσως στο ΑΧΕΠΑ στις 15.30, τη συνήθη ώρα που τηλεφωνούσα καθημερινώς και αφού περίμενα αρκετή ώρα στην αναμονή επιτέλους απαντά ένας αρμόδιος που επιβεβαίωσε τους φόβους μου. Μάλιστα, όπως ενημερώθηκα από αυτόν η μητέρα μου απεβίωσε στις 5.30 π.μ. και κανείς δεν με ενημέρωσε…».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασβεστοχώρι: Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για το γηροκομείο όπου έσβησαν 24 άνθρωποι από Covid-19"

Σύνταξη πριν τα 62: Πώς θα κερδίσετε έως 7 έτη (εγκύκλιος)

Ευνοημένοι με το νέο σύστημα διαδοχικής ασφάλισης είναι περίπου 15.000 διαδοχικά ασφαλισµένοι, οι οποίοι θα µπορέσουν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα της εξόδου την επόµενη πενταετία, κερδίζοντας µέχρι και επτά έτη ασφάλισης.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου Βρούτση – και τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από τον e-ΕΦΚΑ – στο σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές:

Μειώνεται ο αριθμός των ημερών ασφάλισης που απαιτείται να έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στον τελευταίο ενταχθέντα φορέα πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης ή τη διακοπή της ασφάλισης, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί από τον e-ΕΦΚΑ με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του τελευταίου ενταχθέντος φορέα, τομέα, κλάδου, λογαριασμού.

Έτσι αποφάσεις «εξπρές» για συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία θα βγάζει στο εξής ο ΕΦΚΑ, καθώς με τον νέο ασφαλιστικό νόμο 4670/2020, ο οποίος μπαίνει ουσιαστικά τώρα σε ισχύ, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης σε 1.000 αντί 1.500 για την υποβολή αίτησης, και σε 300 αντί 500 στην τελευταία 5ετία, ενώ εξαλείφονται ενδιάμεσα στάδια με στόχο την επίσπευση της απονομής συντάξεων.

Οι νέες διατάξεις απλοποιούν τη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και καταλαμβάνουν όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά και είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Εκτιμάται ότι θα βγουν από τον «πάγο» πάνω από 45.000 εκκρεμείς αιτήσεις για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση (τουλάχιστον η μία στις τρεις από τις καθυστερούμενες συντάξεις είναι με δύο Ταμεία), ενώ δίδεται η ευκαιρία σε όσους η αίτηση έχει απορριφθεί, να επανέλθουν με νέα, η οποία θα εξεταστεί υπό το ευνοϊκότερο καθεστώς.

Νέα δεδομένα

Για τις συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης με 15ετία καταργείται η προϋπόθεση του να έχουν οι ασφαλισμένοι 1.000 ημέρες από τον συνολικό χρόνο ασφάλισης στον τελευταίο φορέα, και τα αιτήματα θα εξετάζονται με βάση το αν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν την 15ετία ανεξάρτητα από τα Ταμεία που ασφαλίστηκαν, και εφόσον έχουν κλείσει το 67ο έτος θα παίρνουν τη σύνταξη. Με το προηγούμενο καθεστώς (παρ. 5 άρθρο 19 νόμου 4387/2016) θα έπρεπε να είχαν 4.500 ημέρες, εκ των οποίων 1.500 στον τελευταίο φορέα και από αυτές οι 500 θα έπρεπε να είναι στην τελευταία 5ετία.

Η σχετική εγκύκλιος βάσει της οποίας θα εξετάζονται οι νέες και θα επανεξεταστούν οι παλιές αιτήσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση εκδόθηκε χθες από τον e-ΕΦΚΑ με σαφείς οδηγίες για τους υπαλλήλους των αντίστοιχων τμημάτων ώστε να επιταχυνθούν οι αποφάσεις που εκκρεμούν.

Στις δε περιπτώσεις ασφαλισμένων που είχαν αρχικά ασφαλιστεί ως μισθωτοί και μετέπειτα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με τελευταίο Ταμείο τον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ, παραμένει το 60ό έτος της ηλικίας ως κριτήριο για να εξεταστεί η αίτησή τους από τα προηγούμενα Ταμεία αν δεν έχουν τις προϋποθέσεις του τελευταίου Ταμείου. Αντίθετα, όσοι έχουν τον ΟΓΑ ως τελευταίο Ταμείο χωρίς όμως να συμπληρώνουν σε αυτόν τις 1.000 ημέρες ασφάλισης και τις 300 εξ αυτών στην τελευταία 5ετία, θα περιμένουν τα 67 προτού μεταβιβαστεί η αίτησή τους στον προηγούμενο φορέα. Αυτό δεν ισχύει όμως για τις περιπτώσεις με 15ετία διαδοχικής ασφάλισης, καθώς το αίτημα θα εξετάζεται στο 67ο έτος από το τελευταίο Ταμείο.

Προϋποθέσεις

Οι ασφαλισμένοι πρέπει να ξέρουν ότι, για να χορηγήσει σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση ο e-ΕΦΚΑ, πρέπει στην ασφάλιση του τελευταίου Ταμείου να πραγματοποιήθηκαν:

* Για σύνταξη λόγω γήρατος 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, από τις οποίες 300 ημέρες την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης ή πριν από τη διακοπή της ασφάλισης.

* Για σύνταξη λόγω αναπηρίας ή θανάτου, να πραγματοποιήθηκαν 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε πριν από τη διακοπή της δραστηριότητας ή απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και να πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του τελευταίου Ταμείου με ολόκληρο το χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης.

Αυξήσεις σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης

Με τη νέα εγκύκλιο αναμένεται να βγουν από τον πάγο και οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση και, κυρίως, να «τρέξουν» άμεσα οι προσαυξήσεις συντάξεων για χιλιάδες ασφαλισμένους που πήραν τη βασική σύνταξη από το ένα Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ ή Δημόσιο) και περιμένουν είτε τη δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη είτε την προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ή Δημόσιο και ΕΤΑΑ).

Η προσαύξηση της σύνταξης για την παράλληλη ασφάλιση εφαρμόζεται για όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13/5/2016 και μετά, και σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν με το παλιό καθεστώς αλλά έχουν έναρξη καταβολής σύνταξης μετά τις 13/5/2016.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αποκαλύψει περιπτώσεις ασφαλισμένων που είναι στο «περίμενε» για την προσαύξηση σύνταξης από παράλληλη ασφάλιση σχεδόν μια τριετία και, παρότι δεν χρειάζονται πολύπλοκοι υπολογισμοί, εν τούτοις οι καθυστερήσεις συνεχίζονται με τη δικαιολογία ότι δεν είναι έτοιμο το «λογισμικό σύστημα» που θα βγάλει τις προσαυξήσεις για τον διπλό χρόνο ασφάλισης. Τώρα που βγήκε και η εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ για το πώς θα υπολογίζονται και πώς θα απονέμονται οι συντάξεις με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, δεν χωράει καμία δικαιολογία περί «λογισμικού» και θα πρέπει να βγουν σύντομα οι εκκρεμείς συντάξεις.

Παραδείγματα

1 Ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει 8.900 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ και από 2005 ασφαλίζεται στο Δημόσιο. Υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο του 2019 και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί αυτοτελώς με τις διατάξεις του ΙΚΑ και με αναγνώριση 1.100 πλασματικών (με κατοχύρωση το έτος 2011). Για να ληφθεί υπόψη ο χρόνος ασφάλισης του Δημοσίου, θα πρέπει να αποχωρήσει από την υπηρεσία του. Αρα θα πάρει σύνταξη όταν αποχωρήσει από την υπηρεσία του με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

2 Ασφαλισμένος έχει 25 έτη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, 14 έτη στο ΙΚΑ και μετά το 2017 στον ΕΦΚΑ συνεχίζει ως μισθωτός με 3 έτη ασφάλισης 2017-2019.Εχει, επίσης, παράλληλη ασφάλιση 10 έτη. Είναι 67 ετών και ζητάει να συνταξιοδοτηθεί λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Οι επιλογές του είναι: α) να πάρει σύνταξη με τα έτη ασφάλισης του μισθωτού (ΙΚΑ-ΕΦΚΑ) και με προσαύξηση σύνταξης για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης των 10 ετών, β) να πάρει σύνταξη με την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (25 έτη) και με προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης των 10 ετών, γ) να πάρει σύνταξη με 32 έτη διαδοχικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΕΦΚΑ) και με προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο των 10 ετών, που τον συμφέρει περισσότερο από τις άλλες δύο επιλογές. Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνει με βάση τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που απορρέουν από όλα τα έτη ασφάλισης (και την προσαύξηση) και θα καταβληθεί το συμφερότερο – μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

3 Ασφαλισμένος 60 ετών έχει 15 έτη μέχρι το 2016 στο τ. ΙΚΑ ως οικοδόμος και από τον Ιούλιο του 2017 είναι παράλληλα απασχολούμενος ως οικοδόμος και ως ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης με εισφορές και για τις δύο δραστηριότητες. Μέσα στο 2020 διέκοψε την ασφάλισή του και υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης. Το αίτημά του θα εξετάσει το ΙΚΑ ως τελευταίος πρώην φορέας, αλλά, επειδή δεν έχει 300 ημέρες στην ασφάλισή του την τελευταία 5ετία, θα πρέπει να καλύψει το κενό ενσήμων για να φτάσει στα 300 και να πάρει σύνταξη.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνταξη πριν τα 62: Πώς θα κερδίσετε έως 7 έτη (εγκύκλιος)"

Καιρός: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τη “θεομηνία” που έρχεται

Οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί περιοχές της χώρας από την Πέμπτη (19.11.2020).

Η Γενική Γραμματεία ζητά από τους πολίτες επί της ουσίας να μείνουν σπίτι και να αποφύγουν τις εργασίες υπαίθρου.

Επίσης ζητά να ασφαλίσουν αντικείμενα που αν παρασυρθούν θα προκαλέσουν τραυματισμούς και καταστροφές και να μην διασχίζουν χειμάρρους ακόμα και ώρες μετά τη νεροποντή.

Αναλυτικά οι οδηγίες από την Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας

“Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τη “θεομηνία” που έρχεται"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news