facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Ο Αρκάς συστήνει υπομονή με το νέο του «χτύπημα»

Υπομονή συστήνει ο Αρκάς στους πολίτες καθώς όπως αναφέρει στο νέο του διαδικτυακό «χτύπημα» «υπάρχουν και μέρη όπου αναστέλλονται όλες οι ελευθερίες».

Στη νέα του καυστική ανάρτηση, ο Αρκάς έχει φτιάξει ένα άδειο κρεβάτι εντατικής και το συνοδεύει με το εξής κείμενο: «Υπομονή, «υπάρχουν και μέρη όπου αναστέλλονται όλες οι ελευθερίες».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρκάς συστήνει υπομονή με το νέο του «χτύπημα»"

Ο θανατηφόρος ιός Τσαπάρε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ένας θανατηφόρος ιός προερχόμενος από ζώα, ο ιός Τσαπάρε που πρωτοεμφανίστηκε στην ομώνυμη επαρχία της Βολιβίας το 2004 και στη συνέχεια σχεδόν εξαφανίστηκε, τώρα επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά πως μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 Αυτό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανική Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής. Η ανακοίνωση αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι, πέρα από το νέο πανδημικό κορονοϊό SARS-CoV-2, υπάρχουν πολλές ακόμη δυνητικές απειλές «εκεί έξω».

Προκαλεί αιμορραγικό πυρετό

Ο εν λόγω ιός, ο οποίος πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ως ξενιστή τους αρουραίους, από τους οποίους πιθανώς μεταδόθηκε στους ανθρώπους, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό όπως ο ιός Έμπολα στην Αφρική, πόνους στην κοιλιά και πίσω από τα μάτια, εμετούς, αιμορραγία στα ούλα, δερματικά εξανθήματα κ.α. Δεν υπάρχει καμία θεραπεία μέχρι στιγμής για τον ιό, ο οποίος εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με τον ιό του δάγκειου πυρετού.

Μέσω σωματικών υγρών

Έως το 2019 είχε υπάρξει μόνο μια επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού Τσαπάρε σε άνθρωπο, αλλά πέρυσι τουλάχιστον πέντε ακόμη άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα που έρχονται τώρα στο φως. Ο ιός εξαπλώθηκε μεταξύ των ανθρώπων μέσω σωματικών υγρών σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ, σκοτώνοντας τρεις ασθενείς. Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάποιο επιδημικό ξέσπασμα, ενώ -σύμφωνα με τους ιολόγους- ακόμη κι αν αυτό συμβεί στο μέλλον, είναι απίθανο να προκληθεί πανδημία.

Από την άλλη, συντρέχουν ορισμένοι λόγοι ανησυχίας, καθώς, σύμφωνα με τα CDC, τα τρία από τα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019 ήταν υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που κόλλησαν τον ιό από μολυσμένους ασθενείς.

Οι λοιμώδεις αιμορραγικοί πυρετοί τύπου Έμπολα σπάνια εξαπλώνονται όπως οι αναπνευστικές λοιμώξεις τύπου γρίπης ή Covid-19. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν πάντα συμπτώματα που εμφανίζονται συνήθως λίγο μετά τη λοίμωξη (δεν υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς ούτε μεγάλη περίοδος επώασης, όπως συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης και τους κορωνοϊούς), ενώ είναι αναγκαία και η άμεση επαφή για να μολυνθεί κάποιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευκολότερη η απομόνωση των ασθενών και η προστασία των υπολοίπων.
 

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο θανατηφόρος ιός Τσαπάρε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο"

Κύπρος: 228 νέα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο

Νέα περιστατικά της νόσου Covid-19, 228 τον αριθμό, εντοπίστηκαν σε 8.887 εργαστηριακές διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κύπρο.

Πρόκειται για εξαιρετικά αυξημένο αριθμό τεστ σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 7.513.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 54 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις εκτός αναπνευστήρα. Άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 228 νέα κρούσματα Covid-19 το τελευταίο 24ωρο"

Και… γρίπη των πτηνών πλέον στην Σουηδία εκτός από τον κορονοϊό που επελαύνει

Η Σουηδία προστέθηκε την Τρίτη, 17.11.2020, στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την επιδημία της γρίπης των πτηνών, με μια εστία που εντοπίστηκε στον νότο της χώρας, πέραν της πανδημίας του κορονοϊού που παίρνει ήδη διαστάσεις.

Τις ανακοινώσεις έκανε η κτηνιατρική αρχή στην Σουηδία και η ανησυχία είναι έκδηλη στην σκανδιναβική χώρα.

Η εστία εντοπίστηκε σε φάρμα με γαλοπούλες στην Σκάνια, στο νότιο άκρο της Σουηδίας, αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωση, την επόμενη της ανακοίνωσης μιας πρώτης εστίας στη γειτονική Δανία. Τα ζώα θα θανατωθούν.

Μετά την εμφάνιση εστιών στη Ρωσία και το Καζακστάν φέτος το καλοκαίρι, η επιζωοτία, η οποία δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, επεκτάθηκε πρόσφατα προς τη δυτική Ευρώπη, όπου έχει αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού.

Η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία πλήττονται ιδιαίτερα. Ένα πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γαλλία χθες, Δευτέρα, σε κατάστημα με κατοικίδια στην Κορσική.

Η ασθένεια δεν θεωρείται επικίνδυνη για τον άνθρωπο και δεν έχει απαγορευτεί η κατανάλωση πουλερικών και αυγών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Και… γρίπη των πτηνών πλέον στην Σουηδία εκτός από τον κορονοϊό που επελαύνει"

Σουηδία: Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα

Τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη Σουηδία συνεχίζουν να αυξάνονται σήμερα, την ώρα που πολλοί πολίτες χαιρετίζουν τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ποτέ επιβληθεί, από χθες, στη χώρα, σε μια προσπάθεια ανακοπής της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 15.084 νέες μολύνσεις κορονοϊού, που αφορούν τις τελευταίες 4 ημέρες. Πρόκειται για μια μικρή μείωση κρουσμάτων σε σύγκριση με τα 15.779 κρούσματα που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο, την περασμένη εβδομάδα.

"Παραμένουμε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση", δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 61 θανάτους από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 6.225.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν είπε ότι οι Σουηδοί δεν τηρούν τις συστάσεις κατά του νέου κορονοϊού όπως στην άνοιξη, ενώ ανακοίνωσε πως όλες οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 8 ανθρώπους, πολύ κάτω του προηγούμενου ανώτατου ορίου των 300 ατόμων.

Την απόφαση χαιρέτισαν πολίτες στους δρόμους της Στοκχόλμης.

"Νομίζω ότι όσο αυστηρότερους περιορισμούς σου επιβάλλουν και όσες περισσότερες απαγορεύσεις έχεις τόσο το καλύτερο", δήλωσε η κάτοικος της Στοκχόλμης Αν Μπριτ Νίλσον.

"Και πάνω απ’ όλα, και το επικροτώ αυτό σθεναρά, κλείστε τα εστιατόρια", συμπλήρωσε.

Εντούτοις, τα εστιατόρια, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις έχουν παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοικτά.

"Δεν πιστεύουμε στο καθολικό λοκντάουν", τόνισε ο Λεβέν χθες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα"

Γαλλία: Έσπασε το όριο των 2 εκατομμυρίων κρουσμάτων της Covid-19

Η Γαλλία ξεπέρασε το όριο των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 από την έναρξη της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλμόν.

Υπάρχουν 2.036.755 επιβεβαιωμένα κρούσματα, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου τονίζοντας ότι υπάρχει επίσης «ένας αριθμός ρεκόρ 33.500 νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό», στη Γαλλία σήμερα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 αυξήθηκε κατά 437 το τελευταίο 24ωρο για να ανέλθει σε 46.273, συνολικά, δήλωσε ο Σαλμόν.

Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ωστόσο ότι «οι προσπάθειες μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» για την ανάσχεση της επιδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Έσπασε το όριο των 2 εκατομμυρίων κρουσμάτων της Covid-19"

Η Σουηδία πλήττεται από τη γρίπη των πτηνών

Η Σουηδία προστέθηκε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από την επιδημία της γρίπης των πτηνών, με μια εστία που εντοπίστηκε στον νότο της χώρας, ανακοίνωσε η σουηδική κτηνιατρική αρχή.

Η εστία εντοπίστηκε σε φάρμα με γαλοπούλες στην Σκάνια, στο νότιο άκρο της Σουηδίας, αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωση, την επόμενη της ανακοίνωσης μιας πρώτης εστίας στη γειτονική Δανία. Τα ζώα θα θανατωθούν.

Μετά την εμφάνιση εστιών στη Ρωσία και το Καζακστάν φέτος το καλοκαίρι, η επιζωοτία, η οποία δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, επεκτάθηκε πρόσφατα προς τη δυτική Ευρώπη, όπου έχει αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού.

Η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία πλήττονται ιδιαίτερα. Ένα πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γαλλία χθες, Δευτέρα, σε κατάστημα με κατοικίδια στην Κορσική.

Η ασθένεια δεν θεωρείται επικίνδυνη για τον άνθρωπο και δεν έχει απαγορευτεί η κατανάλωση πουλερικών και αυγών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Σουηδία πλήττεται από τη γρίπη των πτηνών"

Κοζάνη: Με κορονοϊό ανιχνεύτηκαν μινκ σε ακόμη 4 μονάδες στο Βόιο

Θετικά στον κορονοϊό είναι τα δείγματα που πάρθηκαν από μινκ σε ακόμη 4 μονάδες εκτροφής βιζόν της Σιάτιστας και της Γαλατινής στο Βόιο στην Κοζάνη.

Όπως αναφέρει ο prlogos.gr από τα 33 δείγματα των μινκ αρκετά είναι θετικά και περισσότερα από τα αναμενόμενα. Στις ίδιες μονάδες θετικοί στον ιό ήταν και εργαζόμενοι της φάρμας. Δείγματα πάρθηκαν από εννιά ύποπτες φάρμες σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών , πέντε στην Π.Ε. Κοζάνης, τρεις στην Π.Ε. Καστοριάς και μία στην Π.Ε. Γρεβενών.

Tην Πέμπτη είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ θετικά μινκ σε φάρμα εκτροφής στο Καλονέρι, ενώ συμπτώματα κορονοϊού παρουσίαζε το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων της φάρμας όπως δύσπνοια, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία, κατάπτωση.

Στη συνέχεια ακολούθησε η θανάτωση περίπου 1.800 μινκ ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση. Δέκα θετικά κρούσματα του ιού επιβεβαιώθηκαν σε εκτροφείς και εργαζόμενους εκτροφείων της Π.Ε. Καστοριάς και άλλα έξι στην περιοχή της Σιάτιστας και των Γρεβενών.

Συνολικά 250 εργαζόμενοι είχαν ελεγχθεί μέχρι την Παρασκευή σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και το ποσοστό θετικότητας είναι μικρότερο του 10%. Από τις 90 φάρμες,44 βρίσκονται στην Π.Ε. Κοζάνης, 35 στην Π.Ε. Καστοριάς, 2 στην Π.Ε. Γρεβενών και πέντε στην Π.Ε. Φλώρινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos αναμένεται να θανατωθούν τα γουνοφόρα σε τουλάχιστον μία  φάρμα της Σιάτιστας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Με κορονοϊό ανιχνεύτηκαν μινκ σε ακόμη 4 μονάδες στο Βόιο"

Σουηδία: Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα – Υπέρ των νέων αυστηρότερων μέτρων οι πολίτες

Τα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη Σουηδία συνεχίζουν να αυξάνονται σήμερα, την ώρα που πολλοί πολίτες χαιρετίζουν τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ποτέ επιβληθεί, από χθες, στη χώρα, σε μια προσπάθεια ανακοπής της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Η Σουηδία κατέγραψε σήμερα 15.084 νέες μολύνσεις κορονοϊού, που αφορούν τις τελευταίες 4 ημέρες. Πρόκειται για μια μικρή μείωση κρουσμάτων σε σύγκριση με τα 15.779 κρούσματα που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο, την περασμένη εβδομάδα.

«Παραμένουμε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 61 θανάτους από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 6.225.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν είπε ότι οι Σουηδοί δεν τηρούν τις συστάσεις κατά του νέου κορονοϊού όπως στην άνοιξη, ενώ ανακοίνωσε πως όλες οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 8 ανθρώπους, πολύ κάτω του προηγούμενου ανώτατου ορίου των 300 ατόμων. Την απόφαση χαιρέτισαν πολίτες στους δρόμους της Στοκχόλμης.

«Νομίζω ότι όσο αυστηρότερους περιορισμούς σου επιβάλλουν και όσες περισσότερες απαγορεύσεις έχεις τόσο το καλύτερο», δήλωσε η κάτοικος της Στοκχόλμης Αν Μπριτ Νίλσον. «Και πάνω απ’ όλα, και το επικροτώ αυτό σθεναρά, κλείστε τα εστιατόρια», συμπλήρωσε. Εντούτοις, τα εστιατόρια, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις έχουν παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοικτά. «Δεν πιστεύουμε στο καθολικό lockdown», τόνισε ο Λεβέν χθες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα – Υπέρ των νέων αυστηρότερων μέτρων οι πολίτες"

Εγκρίθηκε συμφωνία της ΕΕ με την CureVac για αγορά του εμβολίου της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πέμπτη σύμβαση, με την ευρωπαϊκή φαρμακευτική εταιρεία CureVac, στην οποία προβλέπεται αφενός η αρχική αγορά 225 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων για τον κοροναϊό για λογαριασμό όλων των κρατών- μελών της ΕΕ και αφετέρου η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19.

Η σημερινή σύμβαση με την CureVac διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και οι διερευνητικές συνομιλίες με την εταιρεία Moderna. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα εξασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, όπως επισημαίνεται. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Λίγες ημέρες μετά τη σύμβασή μας με τη BioNTech & Pfizer, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω μια νέα συμφωνία με μια πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία. Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1,2 δισ. δόσεις και εκπληρώνει τη δέσμευσή της για εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά προσιτά εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της ΕΕ αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα του κόσμου. Τα περισσότερα από αυτά τα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών και ελπίζουμε ότι η διαδικασία έγκρισης θα επιβεβαιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Μόλις εγκριθούν, θα αναπτυχθούν γρήγορα και θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την πανδημία.».

Από την πλευρά της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε πως «με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που πάσχουν από COVID σε ολόκληρη την ΕΕ, η ύπαρξη ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου είναι πιο σημαντική από ποτέ για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και προσέθεσε: «Με αυτή την πέμπτη συμφωνία προαγοράς εμβολίου επεκτείνουμε περαιτέρω τις δυνατότητες για να μπορέσουν σύντομα οι πολίτες της ΕΕ και οι οικονομίες μας να επανέλθουν με ασφάλεια στην ομαλότητα. Αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά τα εμβόλια και απόδειξη του οφέλους της συνεργασίας σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.».

Σημειώνεται ότι η CureVac, ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα τη Γερμανία, υπέγραψε στις 6 Ιουλίου δανειακή σύμβαση ύψους 75 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη και την εκτεταμένη παραγωγή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου εμβολίου κατά της COVID-19. Πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας εμβολίων με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA), το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα με νανοσωματίδια λιπιδίων. Αυτή η πλατφόρμα εμβολίων έχει αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. Η βασική αρχή είναι ότι το εν λόγω μόριο μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας δεδομένων, με τη βοήθεια του οποίου ο οργανισμός μπορεί να παραγάγει από μόνος του δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση διάφορων νόσων.

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε συμφωνία της ΕΕ με την CureVac για αγορά του εμβολίου της"

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά 3 μονάδες από τις 01/01/2021.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από 1.1.2021 μειώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το ύψος που είχε διαμορφωθεί την 1.6.2020 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ Α και Β βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εντός γενικής Κυβέρνησης».

Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο παρέχεται δυνατότητα:

«1) Ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30.4.2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού

2) επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σε οφειλές ασφαλιστικών οφειλών που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά 3 μήνες στο πλαίσιο αντιμετώπισης αρνητικών συνεπειών κορωνοϊού αλλά απώλεσαν την ρύθμιση κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Ιούνιος – Οκτώβριος 2020. Επίσης παρατείνεται ως την 31.12.2023 ο προσωρινός διακανονισμός ασφαλιστικών οφειλών και αναστέλλεται η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, εφόσον οι οφειλέτες έχουν μέχρι την 30.4.2020 ενεργό προσωρινό διακανονισμό».

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 5 μέρη με τα οποία εισάγονται ρυθμίσεις:

α) για την ολοκληρωμένη παρέμβαση σε ζητήματα κοινωνικών υποθέσεων υπερ της στήριξης των παιδιών, της ενδυνάμωσης του θεσμού της υιοθεσίας – αναδοχής, της προστασίας σε ζητήματα έμφυλης βίας, της ανάδειξης καίριων ζητημάτων σχετικά με το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων και την εν γένει ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας

β) για την επίλυση ασφαλιστικών ζητημάτων με σκοπό τη μείωση του μη μισθολογικού κοστους, τη διευκόλυνση καταβολής οφειλών μέσω ρύθμισης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν πληγεί από την πανδημία του Covid – 19 την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του e – ΕΦΚΑ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

γ) για την αντιμετώπιση μιας σειράς οργανωτικών ζητημάτων για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ

δ) για την επίλυση οργανωτικών ζητημάτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και

ε) για την θέσπιση διατάξεων αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των ανέργων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών"

Χαμός στη Βουλή- Βουλευτής ΚΚΕ: «Η πολιτική μαλ@κ*α έχει τα όριά της»

Χαμός πριν από λίγο στη Βουλή από το ΚΚΕ!

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αφήνει ελεύθερους τους διαδηλωτές του ΚΚΕ να κάνουν «ό,τι θέλουν» την ώρα, όμως, που μέλη του κόμματος είχαν οδηγηθεί στο νοσοκομείο από τη βία των αστυνομικών οργάνων.

«Η πολιτική μαλ***α και η πολιτική ανοησία έχει και τα όριά της» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στον κ. Χήτα μόλις τον άκουσε να υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ «γλεντάει την κυβέρνηση». «Αν σας πιάσει κανείς στο δρόμο πείτε: “είμαι διαδηλωτής του ΚΚΕ” και κανείς δεν θα σας αγγίξει» είχε πει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να διαγράψει από τα πρακτικά τίποτα από όσα καταλόγισε στον κ. Χήτα. «Δεν διαγράφω και δεν αναιρώ τίποτα» ανέφερε και χαρακτήρισε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης «δεξιό δεκανίκι της κυβέρνησης».

Αναλυτικά το επεισόδιο:

«Η πολιτική μ…..α και η ανοησία έχουν τα όριά τους», ήταν η οργισμένη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου.

«Παρακαλώ να το πάρετε πίσω», είπε ο αντιπρόεδρος Απόστολος Αβδελάς, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ.

«Να μην με παρακαλείτε καθόλου! Δεν διαγράφω και δεν αναιρώ τίποτα!», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Σας παρακαλώ να το αποσύρετε. Μπορείτε να το πείτε και με άλλον τρόπο», επέμεινε ο Απόστολος Αβδελάς.

«Το λέω με αυτόν τον τρόπο. Ό,τι η πολιτική μ…..α και η ανοησία – το επαναλαμβάνω – έχει και τα όριά της! Μετατραπήκατε δυστυχώς, σε δεξιό δεκανίκι της κυβέρνησης στην εγκληματική επίθεση, στη βία και στον αυταρχισμό. Στις προπηλακίσεις και στις προσαγωγές! Φαίνεται ζηλέψατε τη δόξα της Χρυσής Αυγής που απουσιάζει!», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Στο βούρκο του συναδέλφου δεν θα πέσουμε. Δεν έχουμε διάθεση να λερωθούμε», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας και πρόσθεσε: «Μάλλον λησμονεί, παρά τη μακρά του κοινοβουλευτική παρουσία, ότι βρίσκεται στο κοινοβούλιο και φυσικά οι άναρθρες κραυγές του δεν πρόκειται να συγκινήσουν κανέναν. Άλλοι παρανόμησαν και δεν συνελήφθησαν σήμερα. Ο νόμος είναι για όλους. Τα υπόλοιπα τα αφήνω για τον ίδιο», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας.

«Έγιναν συλλήψεις! Είστε δεξιό δεκανίκι της κυβέρνησης στη βία και στον αυταρχισμό. Όσο συνεχίζετε να λέτε αυτές τις ανοησίες, κάνετε προβοκάτσια», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είναι λυπηρό στη σημερινή γιορτή της δημοκρατίας και του μηνύματος της ελευθερίας, να ακούμε τέτοιες εκφράσεις στο βωμό της δημοκρατίας. Λυπάμαι πάρα πολύ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

«Όλοι λυπούμαστε και δεν το περίμενα αυτό!», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Αβδελάς.

«Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ τον προβληματισμό μου. Σε αυτή την αίθουσα τα πάντα μπορεί να λεχθούν με τον ανάλογο και τον προσήκοντα τρόπο», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος και πρόσθεσε ότι ο εκνευρισμός για γεγονότα εκτός κοινοβουλίου, δεν πρέπει να μεταφέρει την ατμόσφαιρα των γεγονότων εκείνων εντός του κοινοβουλίου. «Εμείς ως ΝΔ από τέτοια φαινόμενα, εντός του κοινοβουλίου, διαχωρίζουμε τελείως τη θέση μας», είπε ο Χρήστος Μπουκώρος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός στη Βουλή- Βουλευτής ΚΚΕ: «Η πολιτική μαλ@κ*α έχει τα όριά της»"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Ο καιρός επιδεινώνεται για τα καλά αύριο Τετάρτη (18.11.2020) με βροχές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. 

Σταδιακή μεταβολή του καιρού θα υπάρχει από αύριο και στην ανατολική χώρα, με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρειο Εύβοια, πρόσκαιρα στο Ιόνιο, από τις απογευματινές ώρες όμως στα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Σταδιακή ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο τοπικά σε 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη (18.11.2020) για όλη την Ελλάδα από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρα μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά των ανατολικών περιοχών.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το βράδυ στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Ιονίου καθώς και στα παραθαλάσσια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά στο Ιόνιο, όμως από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Το βράδυ ο καιρός στα βορειοδυτικά θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα βόρεια σε βορειοανατολικούς έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρειο Εύβοια πιθανώς να είναι ισχυρά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 ενισχυόμενοι βαθμιαία στα ανατολικά και τα νότια σε 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 6 και τη νύχτα στα δυτικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς στα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 ενισχυόμενοι βαθμιαία στα βόρεια σε 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν. Πιθανότητα ασθενούς βροχές μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας"

Πολυτεχνείο: Ένταση σε Καισαριανή, Σεπόλια και Σταθμό Λαρίσης – Ελεύθεροι οι επτά από την Πανεπιστημίου

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, μετά τα γεγονότα στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο στα Προπύλαια. Καισαριανή, Σεπόλια και Σταθμό Λαρίσης υπήρξαν εντάσεις και κυνηγητό, ενώ η αστυνομία άφησε ελεύθερους τα 7 άτομα που είχαν προσαχθεί από την Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ πάνω από 100 προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι στιγμής, για παραβιάσεις της απαγόρευσης συναθροίσεων.

Τελευταία ένταση σημειώθηκε στην περιοχή των Σεπολίων, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, γύρω από το Άλσος Καισαριανής, όπου κατέληξε πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία ξεκίνησε από τον Βύρωνα, καθώς και στον Σταθμό Λαρίσης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: Ένταση σε Καισαριανή, Σεπόλια και Σταθμό Λαρίσης – Ελεύθεροι οι επτά από την Πανεπιστημίου"

Ιταλία: 731 θάνατοι, ρεκρόρ από τον Μάρτιο - 32.191 νέα κρούσματα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από τον κορωνοϊό 731 άνθρωποι και καταγράφηκαν 32.191 νέα κρούσματα. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 208.458 διαγνωστικά τεστ.

Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται από τις 31 Μαρτίου.

Σε σχέση με τη Δευτέρα έγιναν 120 νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ και 538 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπογραμμίζεται ότι καταγράφεται μικρή μείωση των θετικών στον ιό, σε σύγκριση με το σύνολο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλα, σε έκκλησή του ζήτησε να παραμεριστούν οι όποιες διαφορές και να ενωθούν όλες οι δυνάμεις και οι προσπάθειες, με στόχο την επιτυχία του αγώνα κατά της κοινής απειλής, του covid -19.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, οι παραλήπτες του μηνύματος είναι η κυβέρνηση Κόντε, η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η αντιπολίτευση, που όλο και συχνότερα ερίζουν για το αν ελήφθησαν έγκαιρα οι σωστές αποφάσεις, και ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για τυχόν στρατηγικά λάθη.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 731 θάνατοι, ρεκρόρ από τον Μάρτιο - 32.191 νέα κρούσματα"

Τροπολογία για τον κορονοϊό στη Βουλή: Χωρίς οικονομική επιβάρυνση οι ανασφάλιστοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Διάταξη τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι διατάξεις της τροπολογίας που στήριξε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, προβλέπουν, μεταξύ άλλων: την κάλυψη νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών σε ιδιωτικές δομές υγείας, την επέκταση πρόσληψης επικουρικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού και την μετακίνηση προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα στις δομές του Ε.Σ.Υ.

Αναλυτικά:

1.   Κάλυψη νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών σε ιδιωτικές δομές υγείας

Ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και χρήζουν νοσηλείας, ανεξαρτήτως της φύσης της ασθένειάς τους, δύνανται να μετακινούνται σε ιδιωτικές δομές υγείας με βεβαίωση του Προέδρου του Ε.Κ.Α.Β. και να δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία νοσηλείας τους στις δημόσιες δομές υγείας. Οι δαπάνες για τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δικαιούχων καλύπτονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας, η οποία κατανέμεται στον ΕΟΠΥΥ. Η διάταξη ισχύει έως και την 28/2/2021 και έχει αναδρομική ισχύ από την 1/9/2020.

2.   Επέκταση πρόσληψης επικουρικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού

Μέχρι τις 31/12/2020 δύναται να προσλαμβάνεται για ένα έτος, επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό, λοιπό βοηθητικό και πάσης φύσεως προσωπικό με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.

Οι προσλήψεις θα γίνουν στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, στα Νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των αεροϋγειονομείων που λειτουργούν σε αυτές.

3.   Μετακίνηση προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα στις δομές του Ε.Σ.Υ.

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και έως και την 30/6/2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας.

Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα, διαφορετικά της ειδίκευσής του, λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη Δημόσια Υγεία από την έξαρση της πανδημίας.

Για την απασχόληση του προσερχόμενου προς ανάληψη υπηρεσίας ιατρικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα, συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης, με τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Στη σύμβαση αναφέρονται ρητά η διάρκεια απασχόλησης και οι όροι αποζημίωσης του ιδιώτη ιατρού, που καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση. Η διάρκεια απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού δύναται να παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες από τη λήξη της και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31/12/2021.

4.   Απασχόληση συνταξιούχων ιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από τη διάδοση του κορονοϊού

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό του Ε.Σ.Υ., συνταξιούχοι ιατροί, των αναγκαίων ειδικοτήτων, και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την απασχόλησή τους συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, για χρονικό διάστημα έως την 30/6/2021.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται ο τρόπος αποζημίωσης, το ποσό, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα. Η καταβολή της αποζημίωσης στους συνταξιούχους ιατρούς συνεπάγεται την καταβολή των ακαθάριστων συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, μειωμένων κατά 30%. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ιατροί όλων των ειδικοτήτων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Η διάρκεια απασχόλησης δύναται να παρατείνεται για ένα ακόμα εξάμηνο από τη λήξη της σύμβασης και όχι πέραν της 31/12/2021, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

5.   Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων για κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας και παροχή υπηρεσιών

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και έως και την 28/2/2021, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (ΙΦΕΤ ΑΕ) δύνανται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων πλην αυτών που ενσωματώνουν ενωσιακό δίκαιο, να απευθύνουν πρόσκληση για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δημόσιες δομές υγείας για τη νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.

Ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία προμήθειας του παρόντος ενόψει της ενεστώσας έκτακτης ανάγκης Δημόσιας Υγείας, είναι αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών των προϊόντων ανατίθεται από οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή αρμοδιότητας ή εποπτείας του Υπουργείου Υγείας σε ειδική επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες.

 iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για τον κορονοϊό στη Βουλή: Χωρίς οικονομική επιβάρυνση οι ανασφάλιστοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία"

Κορωνοϊός: Στα 2.422 τα νέα κρούσματα - 443 διασωληνωμένοι - 63 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.422 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 78825, εκ των οποίων το 53.8% άνδρες.

4685 (5.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20225 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά:

- 513 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
- 595 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Άνδρου
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
- 34 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
- 15 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
- 30 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
- 87 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
- 49 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου
- 10 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
- 62 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
- 20 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θάσου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
- 36 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
- 18 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κέας-Κύθνου (Κέα)
- 15 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
- 48 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
- 24 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κω
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 159 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
- 10 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου
- 42 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
- 32 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
- 76 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
- 14 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
- 39 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
- 103 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
- 24 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
- 58 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
- 52 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
- 71 κρούσματα υπό διερεύνηση.

443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 143 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 392 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 63 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 502 (40.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.422 τα νέα κρούσματα - 443 διασωληνωμένοι - 63 θάνατοι"

Μπορέλ σε Δένδια: Έτοιμη η ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει απέναντι στην Τουρκία

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των κρατών-μελών της, όπως κάνουν γνωστό διπλωματικές πηγές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή. Προσθέτει, όπως γνωστοποιείται, ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ σε Δένδια: Έτοιμη η ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει απέναντι στην Τουρκία"

Απάντηση Χρυσοχοΐδη στο ΚΚΕ: Εξαντλήθηκε κάθε όριο ανοχής – «Κανένα όργιο αστυνομικής βίας»

Απάντηση στις καταγγελίες του ΚΚΕ για απρόκλητη αστυνομική βία σε βάρος μελών του κόμματος δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το υπουργείο αναφέρει ότι το ΚΚΕ συγκέντρωσε αρχικά 200 άτομα στο σταθμό του Μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, τα οποία χρησιμοποίησαν παραπλανητικά sms για τη μετακίνησή τους. Η συγκέντρωσή τους δεν διαλύθηκε, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, διότι «εξαντλήθηκε κάθε όριο ανοχής» αλλά και λόγω της διαβεβαίωσης προς τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι συγκεντρωμένοι θα διαλυθούν «σε λίγα λεπτά».

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται ότι στη δεύτερη συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια επιχειρήθηκε να γίνει πορεία. «Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν. Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προσθέτει ότι τα επεισόδια έχουν καταγραφεί από κάμερες και το υλικό θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη

«Τα σημερινά γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms.

Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών. Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα. Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν. Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα. Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Χρυσοχοΐδη στο ΚΚΕ: Εξαντλήθηκε κάθε όριο ανοχής – «Κανένα όργιο αστυνομικής βίας»"

Κυπριακό: «Δεν θα ζητάμε την άδεια των Ελλήνων για να πάμε στην πατρίδα μας» λέει ο Μπαχτσελί

Σε εξαιρετικά προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον εθνικιστή πολιτικό να σχολιάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φόντο της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν, ενώ εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον της Ελλάδας.

Ο πολιτικός σύμμαχος του Προέδρου Ερντογάν μίλησε για τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, ενώ ακόμα «επιτέθηκε» στην χώρα μας, λέγοντας πως δεν θα «περιμένει την άδεια της Ελλάδας για να επισκεφθεί την πατρίδα του», εννοώντας την Κύπρο, με αφορμή την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν θα λάβουμε άδεια από την Ελλάδα για να επισκεφθούμε την πατρίδα μας», ενώ υποστήριξε ότι η λύση δύο κρατών είναι επιτακτική ανάγκη.

Η προκλητική ομιλία Μπαχτσελί

Ειδικότερα, Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου “οι Τ/κ βίωσαν μια ιστορική μέρα” και πως “το Κυπριακό συνιστά εθνική υπόθεση και δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός επ’ αυτού”.

“Η ανεξαρτησία της τδβκ είναι συνώνυμη με την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Η τδβκ δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ή στρατηγικής για την Τουρκία. Η ασφάλεια της τδβκ είναι η ασφάλεια της Τουρκίας. Η μαγιά της γεωγραφίας της Κύπρου είναι τουρκική, ο ακρογωνιαίος λίθος της ιστορίας της Κύπρου είναι το τουρκικό έθνος. Όταν κοιτάζουμε την Κύπρο βλέπουμε μόνο Τούρκους”, ανέφερε.

Ο ηγέτης του ΜΗΡ υποστήριξε ότι “η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το Κυπριακό με μεροληπτικό τρόπο. Θα λάβουμε άδεια από την Ελλάδα, η οποία προβαίνει σε προκλήσεις, για να επισκεφτούμε την πατρίδα μας (εννοεί την κατεχόμενη Κύπρο);

Θα ζητούσαμε θεώρηση από τον Μπορέλ, ο οποίος κοινοποίησε τη θλίψη του εξαιτίας του πικνίκ μας στα Βαρώσια, που παραμένουν κλειστά εδώ και 46 χρόνια; ‘Δεν υπάρχει εναλλακτική για την συνολική επίλυση του Κυπριακού, πέραν αυτής που βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ’ είπε ο Μπορέλ. Λυπάμαι, κάνει λάθος. Από πότε το ΣΑ του ΟΗΕ υπερτερεί της βούλησης του τουρκικού έθνους;” είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ανοιχτή «επίθεση» εναντίον της Ελλάδας

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος συνέχισε λέγοντας ότι “όλοι γνωρίζουμε τις προκλητικές δηλώσεις της Ελλάδας και των Ε/κ, οι οποίοι προσπαθούν να ενωθούν με την Ελλάδα από το 1931”.

Ανέφερε ότι “η Πρόεδρος της Ελλάδας που επισκέφθηκε τη νότια Κύπρο τον Σεπτέμβριο, λέει ανοησίες για κατοχή της βόρειας Κύπρου αναφερόμενη στον κυπριακό Ελληνισμό, ένα σκάνδαλο ασύμβατο με ιστορικά γεγονότα. Είναι θύμα άγνοιας και προκατάληψης”.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός στα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Τ/κ δεν μπορεί να αποκλειστούν από την Ανατολική Μεσόγειο”.

“Εάν είναι επιθυμητό ένα μέλλον που να βασίζεται στην ειρήνη και τον σεβασμό, η δομή δύο κυρίαρχων κρατών στη βάση ίσων δικαιωμάτων είναι πλέον επιτακτική. Στην πραγματικότητα, η λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχίας και της ισότητας είναι ο μόνος δρόμος”.

Offsite – ΚΥΠΕ/onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: «Δεν θα ζητάμε την άδεια των Ελλήνων για να πάμε στην πατρίδα μας» λέει ο Μπαχτσελί"

«Μπλόκο» από τη Βουλγαρία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - Σκοπίων

Η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Σκόπια, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα είπε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

«Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι Σκόπια και Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο.

Η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μπλόκο» από τη Βουλγαρία στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - Σκοπίων"

Πολυτεχνείο: Επεισόδια, τραυματίες και χημικά στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια είναι σε εξέλιξη στην Πανεπιστημίου, όπου, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, άτομα του ΠΑΜΕ προσπάθησαν να κάνουν πορεία και συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις στην Πανεπιστημίου, οι οποίες κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης για να τους απωθήσουν, ενώ χρησιμοποιούν και αύρες.

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε προσαγωγές, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, εκπρόσωπός της είπε στον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και θα πρέπει να διαλυθεί.

Σημειώνεται, ότι κλειστές είναι αυτή την ώρα η Πανεπιστημίου και η Σταδίου.

Όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επίθεσης προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος, ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές, ενώ υπάρχουν και δύο τραυματίες, ο οποίοι μεταφέρονται ήδη στο νοσοκομείο.

Ήδη έγινε παρέμβαση, από τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για την απελευθέρωση των πέντε κρατουμένων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: Επεισόδια, τραυματίες και χημικά στο κέντρο της Αθήνας"

Πολυτεχνείο: Το ΚΚΕ έκανε πορεία στέλνοντας SMS με κωδικό μετακίνησης 1 στο 13033

Συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία, για να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησε νωρίτερα το ΚΚΕ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων, έγινε συγκέντρωση του ΚΚΕ, έξω από τον σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για είκοσι λεπτά και στη συνέχεια προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά δεν μπόρεσαν, γιατί υπήρχε φραγμός της Αστυνομίας.

Έξω από τον σταθμό του μετρό οι συγκεντρωμένοι φώναξαν διάφορα συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν μετά από συστάσεις της ΕΛΑΣ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Δ.Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι θα διαλυθεί η συγκέντρωση, όπως και τελικά έγινε.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις αποστάσεις.

Πώς όμως το ΚΚΕ κατάφερε να αιφνιδιάσει τις Αρχές και να κάνει πορεία; Με αποστολή SMS 1 στο 13033.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr από την ΕΛ.ΑΣ. αρκετά μέλη του ΚΚΕ είχαν στείλει SMS με τον κωδικό 1 στο 13033 για λόγους υγείας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περισσότεροι ισχυρίστηκαν ότι πήγαιναν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το οποίο και σήμερα εφημερεύει.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: Το ΚΚΕ έκανε πορεία στέλνοντας SMS με κωδικό μετακίνησης 1 στο 13033"

Πολυτεχνείο: Σόου Βαρουφάκη – «Δεν έχετε δικαίωμα να με σταματήσετε» και… καθιστική διαμαρτυρία (video)

Ήταν… δεδομένο κι έγινε πράξη. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αψήφησε, όπως το ΚΚΕ, την απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των τεσσάρων και από το Πολυτεχνείο ξεκίνησε πορεία μαζί με άλλα στελέχη του ΜέΡΑ25 προς την αμερικανική πρεσβεία. Του έκαναν μπλόκο στη Βουλή και πέρασε, του ξανάκαναν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ και… έκατσε κατάχαμα. 

Τόσο έξω από το Πολυτεχνείο όσο και όταν του έκαναν… μπλόκο στη Βουλή όσο και μετά το Χίλτον κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, ο Γιάνης Βαρουφάκη επέμεινε ότι η απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων είναι αντισυνταγματική και επέμεινε να συνεχίσει την πορεία του. 

 

 

Η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη και την Σοφία Σακοράφα κι άλλους βουλευτές στο πλευρό του (συνολικά έξι άτομα ήταν), συγκεντρώθηκε έξω από το Πολυτεχνείο κι από εκεί, με πλακάτ στα χέρια που έγραφαν μεταξύ άλλων «Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα» και «Αγώνας διαρκής για τη δημοκρατία», ξεκίνησαν την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ανώτατος αξιωματικός ήταν εκεί για να του υπενθυμίσει την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και την απαγόρευση συναθροίσεων και διαδηλώσεων, η συζήτηση έγινε σε ήρεμο τόνο και ο Γιάνης Βαρουφάκης με την αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ συνέχισαν την πορεία τους.

 

 

 

 

Δείτε εδώ τι δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης έξω από το Πολυτεχνείο

Η πορεία των… έξι του ΜέΡΑ25 συνέχισε και όταν έφτασε στο πλάι της Βουλής, στα «λουλουδάδικα», ο Γιάνης Βαρουφάκης έπεσε σε… νέο μπλόκο! Και πάλι, ο ανώτατος αστυνομικός του υπενθύμισε ότι απαγορεύεται να περάσει, ο πρώην υπουργός ξαναείπε ότι η απόφαση δεν είναι συνταγματική και πέρασε. Σε… δεύτερο μπλόκο, από αστυνομικούς, έβγαλε τη βουλευτική του ταυτότητα και πέρασε ξανά. 

Δείτε τι έγινε

Για να μην δοθεί συνέχεια, πέρασαν και τα άλλα μέλη του ΜέΡΑ25.

Όταν η πορεία των.. έξι του ΜέΡΑ πέρασε το Χίλτον και κινούνταν προς την αμερικανική πρεσβεία, έγινε νέο μπλόκο στον Γιάνη Βαρουφάκη και τα στελέχη του κόμματος. Αυτή τη φορά, όμως, δεν τους επιτράπηκε να περάσουν. Και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έκατσαν στο δρόμο… 

Δείτε τις εικόνες 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: Σόου Βαρουφάκη – «Δεν έχετε δικαίωμα να με σταματήσετε» και… καθιστική διαμαρτυρία (video)"

ΓΕΕΘΑ: Χορήγηση αδειών προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού, καθορίζει τις διαδικασίες για τις άδειες προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε, επιπρόσθετα των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και για την περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, θα χορηγείται ειδική άδεια απουσίας στο προσωπικό που ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Παράληλα, λόγω της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, συνεχίζεται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό που τη δικαιούται, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι αποτελεί ατομική ευθύνη η σχολαστική τήρηση των μέτρων, δίνοντας έμφαση στην τήρηση της ατομικής υγιεινής, στη χρήση μάσκας και στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΕΘΑ: Χορήγηση αδειών προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων"

Γεωργιάδης: Aλυσίδα super market προχώρησε σε αύξηση τιμών την ημέρα ανακοίνωσης του lockdown

Στην «τσιμπίδα» των ελεγκτικών μηχανισμών έπεσε σύμφωνα με τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη μεγάλη αλυσίδα super market η οποία προχώρησε σε αύξηση τιμών βασικών προϊόντων την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσιάζοντας ρύθμιση για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας είπε «εντοπίσαμε αυξήσεις σε τιμές προϊόντων. Υπήρξε αλυσίδα super market που προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το lockdown» και υπογράμμισε ότι εως την 28η.2.2021 τα καταστήματα δεν θα μπορούν να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα σε τιμές που διαμορφώνουν κέρδος μεγαλύτερο από αυτό που τους πρόσφεραν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος και όχι ζημιές. Το κέρδος όμως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν υπο φυσιολογικές συνθήκες. Κανείς δεν μπορεί να παίξει με την συμφορά του ελληνικού λαού. Η συντριπτική πλειοψηφία των super market έχουν δείχνει συνέπεια. Μόνο μια αλυσίδα προχώρησε σε αυξήσεις. Πλέον όλοι πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε το θέμα και έχουμε το εργαλείο επιβολής προστίμων» ανέφερε ο υπουργός.

Πέραν αυτού, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την έλευση μεγάλης επένδυσης στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Προκειμένου δε το enterprise Greece να εξετάσει τον φάκελο ως προς το επιστημονικό του σκέλος για να ενταχθεί η επένδυση σε fast track διαδικασίες, θα ενεργοποιηθεί στην εξέταση των στοιχείων και η γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεωργιάδης: Aλυσίδα super market προχώρησε σε αύξηση τιμών την ημέρα ανακοίνωσης του lockdown"

Πολυτεχνείο: Κάποιοι ετοιμάζονταν για «πόλεμο» – Μέλος του Επαναστατικού Αγώνα ανάμεσα στους συλληφθέντες (pics)

Δεκάδες προσαγωγές από το πρωί γύρω από το Πολυτεχνείο. Αντιασφυξιογόνες μάσκες, στυλιάρια και άλλα βρέθηκαν πάνω στους προσαχθέντες. Ανάμεσά τους και καταδικασμένος για τρομοκρατία που είχε αποφυλακιστεί υπό όρους.

«Τιμώντας» την παράδοση κάποιοι ήθελαν και φέτος στο Πολυτεχνείο να κάνουν «πόλεμο». Δεν εξηγούνται αλλιώς τα όσα βρήκαν οι αστυνομικές δυνάμεις σε ελέγχους που έκαναν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Οι έλεγχοι έγιναν σε άτομα που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν το Πολυτεχνείο. 

Τα ευρήματα είναι όντως εντυπωσιακά ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα. Στυλιάρια, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας σουγιάς, ένα κατσαβίδι και άλλα… Υπενθυμίζεται ότι για το μεσημέρι κάποιοι παρά την απαγόρευση έχουν αποφασίσει να συγκεντρωθούν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί ήδη έκαναν προσαγωγές και μάλιστα μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που είχε αποφυλακιστεί με όρους.

Δείτε τα ευρήματα

 

  

  

  

  

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολυτεχνείο: Κάποιοι ετοιμάζονταν για «πόλεμο» – Μέλος του Επαναστατικού Αγώνα ανάμεσα στους συλληφθέντες (pics)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news