facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Εννιάχρονη έζησε τον εφιάλτη από τα σκυλιά!

Έναν απίστευτο εφιάλτη έζησε μια οικογένεια στο Αρκαλοχώρι, όταν το μόλις 9 χρόνων κοριτσάκι της, δέχτηκε επίθεση από δυο σκυλιά.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 3. 30 το απόγευμα, όταν η μικρή Γωγώ, πήγαινε με τα πόδια σπίτι της και πέρασε μπροστά από έναν αύλειο χώρο, όπου μια κάτοικος του χωριού φέρεται να σταβλίζει και να δίνει τροφή στα αδέσποτα ζώα της περιοχής.
Εντελώς ξαφνικά δύο από αυτά τα σκυλιά επιτέθηκαν στο μικρό κοριτσάκι, που άρχιζε να φωνάζει και να κλαίει. Τις φωνές του παιδιού άκουσε η μητέρα της που έτρεξε και την έσωσε από τα χειρότερα.

Η 9χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, όπου τις προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες κι ευτυχώς χωρίς κάποια σοβαρά τραύματα στο σωματάκι της, επέστρεψε πριν από λίγο στο σπίτι της!

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Εννιάχρονη έζησε τον εφιάλτη από τα σκυλιά!"

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δομές Υγείας

Πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δομές Υγείας, απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ και υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε ιδιωτικές δομές υγείας , περιλαμβάνονται σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για το ηλεκτρονικό εμπόριο που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα , για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνισης και διασπορά του νέου κοροναϊού, δύναται να προσλαμβάνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2020 για ένα έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο ΝΙΜΤΣ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας , στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. Η ισχύς της διάταξης άρχεται από 1η Οκτωβρίου 2020.

Επίσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του νέου κορονοϊού και έως και την 30η Ιουνίου 2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό των ΠΦΥ και των Νοσοκομείων εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. Για την απασχόληση του συγκεκριμένου προσωπικού συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος απασχόλησης και οι όροι αποζημίωσης . Η διάρκεια απασχόλησης δύναται να παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες από τη λήξη της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Προβλέπεται επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απασχόληση συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την διασπορά του covid-19.

Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

Έως και την 28η Φεβρουαρίου 2021, ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και χρήζουν νοσηλείας , δύναται να μετακινούνται σε ιδιωτικές δομές Υγείας με βεβαίωση του προέδρου του ΕΚΑΒ και να δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία νοσηλείας στις δημόσιες δομές. Οι δαπάνες νοσηλείας καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ και πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δομές Υγείας"

Φον Ντερ Λάιεν: Από την Τρίτη η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ

Την ικανοποίησή της και την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κοροναϊού εκφράζει η πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχουμε λοιπόν μία ευρεία λίστα εμβολίων, πολλούς διαφορετικούς υποψηφίους και είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα από αυτά θα είναι αποτελεσματικά εμβόλια. Περνάμε δύσκολα τώρα, πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό του προγράμματος SURE το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία.

«Έχω καλά νέα για την Ελλάδα. Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολλά χρήματα για καλό σκοπό. Στόχος είναι να πεις στις υγιείς οι εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά» σημείωσε, ενώ αναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων του ΝextGenerationEU η κ. Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, αυτό που ονομάζουμε NEXTGENERATION EU, συνολικά σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πραγματικά σημαντικό για την Ελλάδα αλλά επίσης για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη»

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φον Ντερ Λάιεν: Από την Τρίτη η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ"

Πομπέο: Συζήτησα με τον Μακρόν τις πολύ επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι συζήτησε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.

«Ο Μακρόν και εγώ περάσαμε πολύ χρόνο συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ επιθετικές», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Αναφέρθηκε στη «στήριξη» που προσφέρει η Τουρκία στο «Αζερμπαϊτζάν» ή «στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές δυνάμεις στην περιοχή». «Μιλήσαμε επίσης για τη δράση της στη Λιβύη, όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Πομπέο.

«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν», «μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Μια ειρηνευτική συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας, για τον τερματισμό της εμπόλεμης σύρραξης που μαινόταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο, η συμφωνία θεωρείται ταπεινωτική για την Αρμενία, διότι δίνει σημαντικά εδαφικά οφέλη στο Αζερμπαϊτζάν.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που απαιτούν διευκρίνιση από τους Ρώσους, σχετικά με τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας, και ιδίως για το ρόλο των Τούρκων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που συνταξιδεύει με τον Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Δεν αναμένεται να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα, με την Άγκυρα να έχει εκφράσει την οργή της για την συμπερίληψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ του ζητήματος των «θρησκευτικών ελευθεριών» στην ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πομπέο: Συζήτησα με τον Μακρόν τις πολύ επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας"

Κορονοϊός: Αριθμός σοκ νοσηλευομένων στη Γαλλία – Αγγίζουν τους 33.500

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα πως αριθμός των νοσηλευομένων εξαιτίας του κορονοϊού ανέβηκε κατά 416, φτάνοντας σε αριθμό ρεκόρ των 33.497.

Τις τελευταίες 24 ώρες 506 άνθρωποι υπέκυψαν στον κορονοϊό, με το σύνολο των θανάτων στη Γαλλία να φτάνει σε 45.054, ενώ καταγράφηκαν 9.406 νέες μολύνσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, σε ένα χαμηλό άνω του μηνός.

Χθες είχαν καταγραφεί 27.228 μολύνσεις, ενώ στις 7 Νοεμβρίου 86.852 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία ανέρχεται σε 1.991.233.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια από το δεύτερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αριθμός σοκ νοσηλευομένων στη Γαλλία – Αγγίζουν τους 33.500"

Reuters: Η Κομισιόν επιδιώκει συμφωνία για το εμβόλιο της Moderna με τιμή κάτω από 25 δολ./δόση

Τη σύναψη συμφωνίας με την Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορονοϊού με τιμή που θα διαμορφώνεται κάτω από τα 25 δολάρια η δόση επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με την φαρμακευτική εταιρεία, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna για το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύσσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία τουλάχιστον από τον Ιούλιο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της κατά του κορονοϊό είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της κλινικής δοκιμής Φάσης 3.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η Κομισιόν επιδιώκει συμφωνία για το εμβόλιο της Moderna με τιμή κάτω από 25 δολ./δόση"

Η Δανία θανατώνει 25.000 κοτόπουλα - Κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα

Μετά τη σφαγή εκατομμυρίων βιζόν, η Δανία διέταξε να θανατωθούν 25.000 κοτόπουλα, αφού εντόπισε κρούσματα γρίπης των πτηνών H5N8 σε ένα αγρόκτημα, σταματώντας τις εξαγωγές πουλερικών και αυγών σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η μαζική θανάτωση των πουλερικών γίνεται αφότου κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά στο δυτικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που κρούσματα καταγράφηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία διέταξε να σφαγιαστούν 16.100 γαλοπούλες, αφότου εντοπίστηκε η ίδιου τύπου γρίπη των πτηνών σε ένα αγρόκτημα στη βόρεια Γερμανία.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας επισήμανε σε μια ανακοίνωση ότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων στην Ευρώπη και ότι για τα σημερινά ευρήματα έχουν ενημερωθεί οι αρχές της ΕΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Δανία θανατώνει 25.000 κοτόπουλα - Κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα

Βροχερό θα συνεχίσει και αύριο Τρίτη (17.11.2020) το σκηνικό του καιρού. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι έντονα.

Ο καιρός θα δώσει τοπικές βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο, όπου πιθανώς τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (17.11.2020) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη αίθριος και από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 2 με 4 και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στο βόρειο Ιόνιο.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5, στο Ιόνιο 6 και στα βόρεια έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια μετά το μεσημέρι. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν σποραδικές βροχές στα δυτικά τμήματα.
Άνεμοι: Στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα έχουμε έντονα φαινόμενα"

Κύπρος: 107 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Σε 107 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (16/11) το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Τα σημερινά κρούσματα προέρχονται από σύνολο 3.679 εργαστηριακών διαγνώσεων. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 7.285.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 55 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα έξι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις εκτός αναπνευστήρα. Άλλα 11 άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 107 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας"

Έρευνα: Κατά 78% αυξάνεται η πιθανότητα να κολλήσουν κορωνοϊό όσοι βγάζουν τον σκύλο βόλτα

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, η επιλογή να βγει κανείς για βόλτα με τον σκύλο του μοιάζει μονόδρομος. Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει, όμως, είναι πόσο ασφαλείς είναι οι συχνοί περίπατοι με το κατοικίδιο.

Σύμφωνα με ισπανική μελέτη, οι πολίτες που βγαίνουν συχνά με τον σκύλο τους αντιμετωπίζουν το ρίσκο να μολυνθούν κατά 78% από κορωνοϊό.

Η ομάδα επιστημόνων που διενέργησε την έρευνα εξηγεί ότι το υψηλό ποσοστό της τάξεως του 78% προκύπτει από το γεγονός ότι οι πατούσες των σκύλων είναι πολύ πιθανό να πιάσουν τον ιό από μολυσμένες επιφάνειες.

Ακόμη, πάντως, δεν είναι σαφές κατά πόσο τα ζώα διασπείρουν τον ιό, παρόλο που έχουν υπάρξει κρούσματα σε σκύλους και γάτες.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

Σε αυτήν συμμετείχαν 2.086 άνθρωποι στην Ισπανία, το 41% από αυτούς ηλικίας από 40 έως 54 ετών.

Το 4,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα, περίπου 98 άνθρωποι, κόλλησαν κορωνοϊό από έξοδο με τα κατοικίδια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρευνα: Κατά 78% αυξάνεται η πιθανότητα να κολλήσουν κορωνοϊό όσοι βγάζουν τον σκύλο βόλτα"

ΕΕ: Ενέκρινε συμφωνία αγοράς εμβολίων από την CureVac

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα νέο συμβόλαιο για εμβόλια εναντίον της Covid-19, το πέμπτο κατά σειρά αυτού του είδους, με τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο CureVac και ελπίζει να υπογράψει ένα έκτο «σύντομα» με την αμερικανική Moderna.

Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη μια συμφωνία με την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που προβλέπει την αγορά «έως 300 εκατομμύρια δόσεων». «Λίγες ημέρες μετά το συμβόλαιό μας με την BioNTech και Pfizer, με χαρά ανακοινώνω μια νέα συμφωνία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η νέα σύμβαση με την CureVac «θα μας επιτρέψει να αγοράσουμε έως 405 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου».

«Πρόκειται για το πέμπτο συμβόλαιο με μια φαρμακευτική εταιρεία για το χαρτοφυλάκιό μας των εμβολίων κατά της Covid-19», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν. «Και εργαζόμαστε σε μια έκτη (συμφωνία) με τη Moderna, με την οποία έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διερευνητικές συζητήσεις. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το συμβόλαιο σύντομα», συμπλήρωσε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Πριν από τις Pfizer/BioNTech και CureVac, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρία συμβόλαια για την προπαραγγελία πιθανών εμβολίων: με τη σουηδο-βρετανική AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400 εκατομμύρια δόσεις από την κάθε μία) όπως και με το γαλλο-βρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK (έως 300 εκατομμύρια δόσεις).

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Ενέκρινε συμφωνία αγοράς εμβολίων από την CureVac"

Χριστοδουλίδης: Πιθανή προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία το 2023

Την προσωπική του ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023, εξέφρασε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας το γεγονός ότι τη χρονιά αυτή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέλει να παρουσιάσει μια μεγαλύτερη Τουρκία.

«Δυστυχώς τα κατεχόμενα, περιοχές της βόρειας Συρίας, περιοχές στο βόρειο Ιράκ είναι ενδεχόμενοι στόχοι του κ. Ερντογάν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και φυσικά ανησυχούμε», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών για το 2021.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πληροφόρηση είναι πως στα τέλη Νοεμβρίου η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι στην Κύπρο με στόχο τη σύγκληση μιας άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, είτε περί τα τέλη Δεκεμβρίου είτε τον Ιανουάριο, που στόχο θα έχει την ανακοίνωση ουσιαστικών συνομιλιών.

«Η ουσιαστική προσπάθεια ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με επαφές της κ. Λουτ, και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, και αναμένεται να κορυφωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως χτες το βράδυ μίλησε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ενδεχομένως να επισκεφθεί την Κύπρο και την Ελλάδα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 10 - 11 Δεκεμβρίου. Σημείωσε ακόμα πως ο κ. Μπορέλ επικοινώνησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για να του ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί άλλη μορφή λύσης πέραν της ομοσπονδίας και πως οι ιδέες για δυο κράτη δεν μπορούν σε καμία απολύτως περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επίλυση του Κυπριακού συνεχίζει να αποτελεί την υπ’ αριθμόν μία προτεραιότητα ειδικότερα στην παρούσα φάση, σημειώνοντας πως «η προσοχή μας επικεντρώνεται προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, με μοναδικό στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Επεσήμανε πως δυστυχώς οι άνευ προηγουμένου προκλήσεις της Τουρκίας σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συνεχίζονται. «Η εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται βασικά σε δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά την υλοποίηση μιας νεο-οθωμανικής προσέγγισης από τον κ. Ερντογάν που θέλει τη Τουρκία μέχρι το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, και ειδικότερα στον μουσουλμανικό κόσμο, και ο δεύτερος αφορά τις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε.

Είπε πως στο πλαίσιο αυτό οι προκλήσεις έναντι της Κύπρου, είτε επί του εδάφους, όπως στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα, στην ΑΟΖ της Κύπρου, κορυφώνονται.

Ανέφερε πως «η αντίδρασή μας πέραν από την ετοιμότητα και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών επικεντρώνεται και στην αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων μέσων έχουμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, με ειδική έμφαση στην ΕΕ, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, λόγω βασικά ειδικών και ιδιαίτερων συμφερόντων κρατών μελών με την Τουρκία».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης τη σημασία των αποφάσεων που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, όταν θα αξιολογηθεί η Τουρκία και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Είπε πως «κανείς δεν μπορεί να πει τώρα πώς θα κινηθούν οι εταίροι μας στην ΕΕ», προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτοσκοπός να ληφθούν κυρώσεις ή άλλα μέτρα, αλλά πρώτος στόχος είναι να σταματήσει η Τουρκία όλες αυτές τις ενέργειες και προς τα εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών και αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «πέραν από τις δηλώσεις δεν αναμέναμε ότι θα έλθει οποιαδήποτε τρίτη χώρα, είτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσική Ομοσπονδία, είτε οποιοσδήποτε άλλος, να μην επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει με αυτά στα οποία προχωρεί».

Ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να δούμε τη μεγάλη εικόνα και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία ενεργεί στην Ελλάδα, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη. «Εργαλειοποιεί τους μετανάστες, εργαλειοποιεί τη θρησκεία, προσπαθεί να υποβαθμίσει καθεστώτα της περιοχής», επεσήμανε, σημειώνοντας πως «χωρίς καμία υπερβολή από το 1923 είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μια αναθεωρητική Τουρκία στον βαθμό που την βλέπουμε».

Ανέφερε εξάλλου πως για την Αμμόχωστο «υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που λάβαμε σε επίπεδο Γενικού Εισαγγελέα» στις οποίες ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια.

Σε ότι αφορά την παράνομη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είπε πως έγιναν παρεμβάσεις από την ΕΕ και από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας πως «μίλησαν με την Τουρκία για να μην γίνει η επίσκεψη».

Για τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κατά του κ. Ερντογάν και της πολιτικής του, είπε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές και έχουν ληφθεί υπόψη ιδιαίτερα από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είπε πως αυτός έχει μια διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του, σημειώνοντας ωστόσο πως «στο τέλος της ημέρας ο κ. Μπάιντεν όπως και οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος θα εργαστεί για το πώς θα προωθήσει καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα».

«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει ειδική πολιτική για την Κύπρο. Θεωρώ ότι η προσέγγιση για την Κύπρο θα είναι μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής προσέγγισης στην ευρύτερη περιοχή», είπε, σημειώνοντας πως «ενδιαφερόμαστε να δούμε ποίοι θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την πολιτική, αν θα επανέλθουν άτομα τα οποία ήταν στην προηγούμενη διακυβέρνηση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χριστοδουλίδης: Πιθανή προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία το 2023"

ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων -Απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη

Για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και πρωτίστως με την προστασία της δημόσιας υγείας, το ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλαν το κόμμα ΜΕΡΑ25, σωματεία για τα δικαιώματα του ανθρώπου και απλοί πολίτες, ζητώντας την ακύρωση της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου της 17 Νοεμβρίου.

Το ανώτατο δικαστήριο με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, όπως του είχε ζητηθεί από τους αιτούντες, οδηγήθηκε σε απόρριψη και επί της ουσίας σε νομιμοποίηση των απαγορευτικών μέτρων, τα οποία έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, ενώ συνταγματολόγοι, νομικοί επιστήμονες και σύσσωμος ο δικηγορικός κόσμος (με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας) έχουν ταχθεί υπέρ της συνταγματικότητας της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

Ειδικότερα, νωρίτερα είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το «ΜέΡΑ25», το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και δύο πολίτες και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και είχαν υποβάλλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00. Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ εισήγαγε, σε αυτό το στάδιο, την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ και απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν αιτηθεί το «ΜέΡΑ25»., κ.λπ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και Ευρωπαϊκή νομολογία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: «Ναι» στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων -Απέρριψε το αίτημα Βαρουφάκη"

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποιεί: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν αρκεί από μόνο του

Προειδοποίηση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 απευθύνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εξηγώντας πως δεν αρκεί από μόνο του για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Ένα εμβόλιο θα συμπληρώσει τα άλλα εργαλεία που διαθέτουμε, δεν θα τα αντικαταστήσει» υπογράμμισε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνόδου του εκτελεστικού συμβουλίου της υπηρεσίας που διευθύνει. Αυτήν την φορά ήταν παρών στην αίθουσα, αφού ολοκλήρωσε την περίοδο καραντίνας στην οποία είχε τεθεί στις 2 Νοεμβρίου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είχε ανακοινώσει με μήνυμά του στο Twitter ότι είχε έρθει σε επαφή με έναν άνθρωπο που είχε διαγνωστεί θετικός στον νέο κορονοϊό και ότι θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, όπως και πολλοί από τους βοηθούς του, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα δρόμου για να μετριάσουν την αισιοδοξία που προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου τους στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών δείχνει 90% αποτελεσματικότητα.

«Στην αρχή, οι ποσότητες θα είναι περιορισμένες και κατά συνέπεια θα έχουν προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι και αυτοί που η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των θανάτων και θα επιτρέψει στα συστήματα υγείας να αντισταθούν» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Ωστόσο αυτό αφήνει ακόμη μεγάλο πεδίο δράσης στον ιό» προειδοποίησε, απευθύνοντας έκκληση να μην τερματιστούν πρόωρα τα μέτρα που επιτρέπουν τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19, όπως είναι τα διαγνωστικά τεστ, η καραντίνα, η ιχνηλάτηση κλπ.

Η πανδημία του ιού SARS-CoV-2 επανήλθε δριμύτερη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα για να τεθεί υπό έλεγχο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μια έκρηξη νέων κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποιεί: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν αρκεί από μόνο του"

Κλείνουν αύριο 5 σταθμοί του Μετρό με εντολή της Αστυνομίας

Κλειστοί θα είναι αύριο Τρίτη 17 Νοεμβρίου πέντε σταθμοί του μετρό με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει των μέτρων ασφαλείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, από τις 12.00 θα κλείσουν οι σταθμοί "OMONOIA", "ΠANEΠIΣTHMIO", "ΣYNTAΓMA", "EYAΓΓEΛIΣMOΣ" KAI "M. MOYΣIKHΣ". Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν αύριο 5 σταθμοί του Μετρό με εντολή της Αστυνομίας"

Η Σουηδία περιορίζει για πρώτη φορά τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα

Η Σουηδία, που ακολουθεί μια λιγότερο αυστηρή στρατηγική σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπροστά στην πανδημία Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις στα οκτώ πρόσωπα, το μέγιστο, μπροστά στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, μια πρωτόγνωρη απόφαση από την αρχή της πανδημίας.

Οι Σουηδοί δεν μένουν πιστοί στις συστάσεις κατά του νέου κορονοϊού, όπως έκαναν την άνοιξη, γι αυτό ακριβώς η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, που έως σήμερα οριζόταν σε 50-300 ανθρώπους ανάλογα την περίσταση, μειώνεται στους 8 από την 24η Νοεμβρίου, ένα «πολύ παρεμβατικό» και «άνευ προηγουμένου», αλλά «αναγκαίο» μέτρο που στοχεύει στο να μειωθεί η καμπύλη του αριθμού των μολύνσεων, εξήγησε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Πρόκειται για έναν νέο κανόνα για ολόκληρη την κοινωνία», επισήμανε ο Λεβέν.

«Μην πηγαίνετε στα γυμναστήρια, μην πηγαίνετε στις βιβλιοθήκες, μην οργανώνετε δείπνα. Ακυρώστε τα», υπογράμμισε.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες απαγορεύσεις που αποφάσισε η σκανδιναβική χώρα. Η Σουηδία, με πληθυσμό 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, υιοθέτησε μια υγειονομική στρατηγική χωρίς μάσκα, ούτε καραντίνα, ούτε κλείσιμο των καταστημάτων, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες τους να περιορίσουν τις επαφές και να εργάζονται από το σπίτι όσο είναι δυνατόν.

Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα συνεχίσουν να μπορούν να υποδέχονται περισσότερα από 8 άτομα, όχι όμως άνω των 8 ανά τραπέζι.

Ο απολογισμός των θανάτων από τη νόσο Covid-19 στη Σουηδία άρχισε να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες: την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σχεδόν 6.000 κρούσματα και 42 επιπλέον θάνατοι ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται στη χώρα σε περισσότερες από 177.000 και των θανάτων σε 6.164.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ το νέο όριο στις συναθροίσεις, πολύ μικρότερο των 50 που επιτρεπόταν κατά τη διάρκεια του κύματος της άνοιξης, θα τεθεί σε ισχύ για τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο θα μπορούσε να παραταθεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Δεν πιστεύουμε στο καθολικό λοκντάουν», τόνισε ο Λεβέν.

«Πιστεύουμε πως τα μέτρα που έχουμε λάβει… είναι τα ενδεδειγμένα».

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σουηδία περιορίζει για πρώτη φορά τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα"

Γερμανία: Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς προκλήσεις και να επιστρέψει στον διάλογο

Να απέχει από μονομερείς προκλήσεις προκειμένου να καταστεί εφικτός ο διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο, κάλεσε πριν από λίγο την Τουρκία ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μίχαελ Μπούργκερ, ενώ τάχθηκε υπέρ της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και τόνισε την προσήλωση του Βερολίνου στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

«Επί της αρχής για την Κύπρο και το μέλλον της, το μέτρο μας είναι τα Ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτά μένουμε προσηλωμένοι. Και στην ειρηνευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνεται διαπραγμάτευση για μια δικοινοτική λύση με δύο ζώνες. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει περαιτέρω στα Ηνωμένα Έθνη αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την παρουσία χθες του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

«Στο πλαίσιο του ρόλου μας ως Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνέχισε ο εκπρόσωπος, «προσπαθούμε για την περεταίρω αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε λογική προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό. Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι μια λύση για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν τέτοιες συνομιλίες, καλείται ιδιαίτερα η Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς προκλήσεις και να επιστρέψει στον διάλογο"

Κορωνοϊός: Στα 2.198 τα νέα κρούσματα - 59 θάνατοι και 400 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.198 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76.403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:

21 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
492 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 491 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 147 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 52 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 48 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 110 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
• 45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 122 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 105 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

29 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την κα Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Αθήνα εντοπίστηκαν 492 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 491 - Στο «κόκκινο» είναι η Δράμα και η Πέλλα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 147 και 122 αντίστοιχα. 



«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

«Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε. Βλέπουμε ήδη μια εικόνα σταθεροποίησης» σημείωσε μεταξύ άλλων. και έκανε εκ νέου έκκληση για την αυστηρή τήρηση των μέτρων. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Μαγιορκίνης: Αν η Αττική ήταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης θα είχε 2.200 κρούσματα την ημέρα

Στα ζητήματα της πανδημίας στην Ελλάδα, είπε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα, «η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων» υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής.



Όμως, «αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες» στην Αθήνα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι «σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα».

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ' επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη «δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος.

Στη Θεσσαλονίκη «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα» τόνισε ακόμα μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δεν συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση, λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης εκείνη την ώρα, με ομολόγους του της Ε.Ε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU). Ο κ. Χαρδαλιάς θα συμμετέχει κανονικά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια ερπιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.198 τα νέα κρούσματα - 59 θάνατοι και 400 διασωληνωμένοι"

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ λόγω κορονοϊού

Αναβάλλονται στο σύνολό τους οι συνεδριάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), οι οποίες γίνονται στις δομές του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), καθώς και κατ’ οίκον, από τις 18 Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2020, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού Covid-19, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες των εξεταζομένων, στους ιατρούς και στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ.

Τα ραντεβού, τα οποία αναβάλλονται, θα προγραμματιστούν κατά προτεραιότητα και οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τη νέα ημερομηνία και ώρα εξέτασης, μετά την επαναλειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα δοθεί παράταση στην καταβολή συνταξιοδοτικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων για όσα αιτήματα παράτασης επηρεάζονται από την αναβολή των συνεδριάσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ λόγω κορονοϊού"

Εφορία: Έσπασαν το φράγμα των 106 δισ. ευρώ τα χρέη

Ο κορωνοϊός έχει «παγώσει» τα χρέη των φορολογουμένων προς την Εφορία επί μισό χρόνο, αλλά τον μήνα Σεπτέμβριο που έπρεπε να πληρωθούν τρέχοντες φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ «έσκασαν» νέα χρέη 695 εκατ., όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχε προκύψει νέα χρέη 588 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 18%).

Τα συνολικά χρέη στο Κράτος ξεπέρασαν για πρώτη φορά στα χρονικά τα 106 δισ. ευρώ. Ανήλθαν στα 106,197 δισ. ευρώ.

p1a

Όπως δείχνουν όμως τα στοιχεία εξέλιξης των εισπράξεων οφειλών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης παραμένει χαμηλός (μισό τοις χιλίοις τον Σεπτεμβριο εν σχέσει με τον Αύγουστο) καθώς οι μαζικές αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων σημαίνουν ότι χρέη που δεν πληρώνονται, μεταφέρονται στο μέλλον και δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

Με τα δεδομένα αυτά η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο φέτος καταγράφηκαν 3.867.892 οφειλέτες στην εφορία, σχεδόν 7.000 λιγότεροι από τους 3.874.902 που ήταν πέρυσι! Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης ήταν μόλις μισό τοις χιλίοις, εν σχέσει με τον προηγούμενο μήνα.

Και καθώς έχουν παγώσει και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι εισπράξεις της ΑΑΔΕ έχουν «κολλήσει» στον Φεβρουάριο προ κορωνοϊού, ενώ από Μάρτιο ακι μετά είναι σταθερά μικρότερες από πέρυσι.

p2a
Παρά ταύτα, από τις αρχές του χρόνου η ΑΑΔΕ κατάφερε να ανακτήσει 2 δισ. από τα παλαιά χρέη των 105 δισ. που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τον περασμένο Δεκέμβριο.

p3a
p4a


Σε ό,τι αφορά όμως το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που προστέθηκε στα βιβλία της εφορίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι μη φορολογικές κατηγορίες, για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου έφτασε στα 3,898 δισ ευρώ., ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε αυξηθεί 5,270 δισ. ευρώ (μείωση κατά 26%).

Για το μήνα αναφοράς (Σεπτέμβριος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 695 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 588 εκ. (αύξηση κατά 18%)

 Το 92% προέρχεται από τις εξής κατηγορίες:  
p5a

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εφορία: Έσπασαν το φράγμα των 106 δισ. ευρώ τα χρέη"

Μήνυμα Σακελλαροπούλου στις πολιτικές δυνάμεις ενόψει Πολυτεχνείου: Δείξτε πνεύμα συνεννόησης!

Με μόλις 39 λέξεις η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε όσα θα έπρεπε να έχουν πει από την πρώτη στιγμή τα πολιτικά κόμματα ενόψει της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου: το εθνικό συμφέρον απαιτεί κοινωνική συνοχή και αυτό είναι το ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του ’73.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Οι αντιπροσωπείες παρέδωσαν στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απόφαση να απαγορευτούν, έως το βράδυ της Τετάρτης, οι συναθροίσεις σε όλη τη χώρα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη σύντομη δήλωσή της, μετά τη συνάντησή της με τις αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων και του ΣΦΕΑ, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου «θύμισε» ότι για το αν είναι νόμιμη ή όχι η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια είναι οι δικαστικές αρχές «ενώπιον των οποίων το ζήτημα εκκρεμεί».

Και ακολούθησαν οι 39 λέξεις… μαχαιριά της Προέδρου της Δημοκρατίας προς όλα τα πολιτικά κόμματα που εδώ και περισσότερες από 24 ώρες τσακώνονται δημόσια. «Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η χώρα προέχει το εθνικό συμφέρον, η αλληλεγγύη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης. Είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Σακελλαροπούλου στις πολιτικές δυνάμεις ενόψει Πολυτεχνείου: Δείξτε πνεύμα συνεννόησης!"

Στα πρόθυρα εμφράγματος τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στο 2 ανεβαίνει το RT

Ισχυρή πίεση δέχονται τις τελευταίες ώρες οι κλινικές και οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) CoViD-19 στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι συνολικά στη χώρα μας ο δείκτης RT αυξάνει και κινείται προς το 2.

Οπως μεταδίδει το iatronet, στη συμπρωτεύουσα οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετατρέπουν συνεχώς χώρους, όπως χειρουργικές αίθουσες, θαλάμους, καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε ΜΕΘ προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Το Σάββατο, εφημέρευσαν το "Γ. Γεννηματάς" και το ΑΧΕΠΑ, ενώ χθες εφημέρευσε το "Παπαγεωργίου". Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), η εικόνα ανά νοσοκομείο έχει ως εξής:

"Γ. Γεννηματάς": Εισήχθησαν 30 ασθενείς με κορωνοϊό και 21 ύποπτα κρούσματα. Νοσηλεύονται 56 θετικοί στον ιό ασθενείς και 21 ύποπτα. Δόθηκαν επιπλέον 6 κλίνες στη ΜΕΘ (χειρουργικές αίθουσες) και εισήχθησαν 12 διασωληνωμένοι (διαθέτει 16 κλίνες).

ΑΧΕΠΑ: Εισήχθησαν 70 ασθενείς με κορωνοϊό και νοσηλεύονται συνολικά 270 ασθενείς. Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 34 διασωληνωμένοι (διαθέτει 37 κλίνες).

"Παπαγεωργίου": Μία στις τρεις εισαγωγές αφορά ασθενείς με κορωνοϊό. Ξεκίνησε την εφημερία με 26 διασωληνωμένοιυς και μέχρι το βράδυ είχαν φτάσει τους 31. Η γενική ΜΕΘ μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορωνοϊού και γέμισε αμέσως, με 26 εισαγωγές. Οι γιατροί του νοσοκομείου απευθύνουν δραματική έκκληση να σταματήσει η εισαγωγή ασθενών με Covid-19. «Η Νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του», τονίζουν.

Πάνω από 3.000 οι ασθενείς

Πάνω από 3.000 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Ελλάδας με κορωνοϊό, όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας - Πειραιά, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Τόνισε επίσης ότι ο δείκτης R έχει περάσει το 1 «και πάει προς το 2».

Εξήγησε ότι τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά, δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 rapid.

Θα πρέπει  όμως να βασιζόμαστε στους αυξημένους θανάτους που είχαμε όχι μόνο χθες αλλά τις τελευταίες ημέρες, είπε η κα Παγώνη, προσθέτοντας ότι δικαιολογούνται από την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία.

Η κα Παγώνη τόνισε ότι στην Αττική και στις άλλες πόλεις πλην της Θεσσαλονίκης αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο (21/11) καθώς θα έχει περάσει ένα 15νθήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το παραπάνω Σάββατο (28/11) να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων.

Για τη Θεσσαλονίκη, είπε ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και χρειάζεται πιο πολύ χρόνο καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της, τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. Συνεπώς η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τεράστια πίεση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», κα Μίνα Γκάγκα, και ο κ. Απόστολος Κομνός, διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, τη δραματική αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων, αλλά και την τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας.

«Μας στεναχωρούν όλοι οι θάνατοι σε νέους ανθρώπους και όλοι οι θάνατοι γενικά. Φυσικά υπάρχει κίνδυνος στη δουλειά, αλλά υπάρχει κίνδυνος και εκτός δουλειάς», σχολίασε η κα Γκάγκα αναφορικά με τον 42χρονο πνευμονολόγο που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

«Στη Θεσσαλονίκη πιέζονται πάρα πολύ. Εδώ μέχρι στιγμής πιεζόμαστε λιγότερο. Η νοσηλεία για τους ασθενείς είναι δύσκολη, είτε είναι διασωληνωμένοι είτε όχι, λόγω και της μοναξιάς». 

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες των νοσούντων αλλά και το αν έχει αλλάξει ο ιός στη διάρκεια της πανδημίας, η κα Γκάγκα είπε: «Έχουμε νεαρότερες ηλικίες νοσούντων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και το βλέπουμε αυτό δυστυχώς και στους θανάτους, γιατί οι νεότερες ηλικίες εκτίθενται περισσότερο, βγαίνουν περισσότερο. Ο ιός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Μίλησα με συναδέλφους μου στη Γερμανία και η αίσθησή τους και από τα δεδομένα τους προκύπτει ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν τον ίδιο ιό».

«Τώρα στους ασθενείς δίνουμε αντιιικά, στεροειδή, αντιπηκτικά, αντιπυρετικά και την αντίστοιχη αγωγή που χρειάζεται, αν επηρεάζεται κάποιο σύστημα. Δεν δίνουμε απαραίτητα αντιβίωση, μόνο αν υπάρξουν και μικροβιακές λοιμώξεις. Ο ιός αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό και αυτό συμπεριφέρεται με έντονη αντίδραση. Το κύριό μας μέλημα είναι να σταματήσουμε αυτή την αντίδραση», εξήγησε ακόμα η κα Γκάγκα.

«Χρειαζόμαστε γιατρούς να μας βοηθήσουν»

«Καθημερινά αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε κρεβάτια, όχι μόνο εντατικής αλλά και κρεβάτια για ασθενείς με ήπιο κορωνοϊό. Οι εισαγωγές αυξάνονται τις τελευταίες εφημερίες. Πριν μια βδομάδα, είχαμε 12-15 περιστατικά την ημέρα, τώρα αυτά έχουν διπλασιαστεί. Κρεβάτια βρίσκουμε καθημερινά, έχουμε συμπτύξει τις κλινικές του νοσοκομείου, ευτυχώς έχουμε και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έχει πολλά κρεβάτια. Μας βοηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές. Οι δύο μονάδες που είχαμε, μετετράπησαν σε Covid, οπότε μεταφέραμε ασθενείς που έπρεπε να νοσηλεύονται εδώ σε ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κομνός.

«20 κλίνες ΜΕΘ έχουμε που είναι κατειλημμένες. Αρκετοί παίρνουν εξιτήριο. Από αυτούς που έρχονται, αυτοί που φεύγουν είναι λιγότεροι. Επομένως χρειαζόμαστε καινούργια κρεβάτια. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από την υγειονομική περιφέρεια. Σήμερα θα ανοίξουν στην Καρδίτσα 4 καινούργιες κλίνες, εμείς θα ανοίξουμε άλλες 4, στη Λαμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξουν άλλες πέντε», συνέχισε ο ίδιος.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα πρόθυρα εμφράγματος τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, στο 2 ανεβαίνει το RT"

Moderna: Το εμβόλιό μας κατά του κορονοϊού είναι 94,5% αποτελεσματικό!

Πανηγυρίζει ο πλανήτης! Και δεύτερη φαρμακευτική εταιρεία μετά την Pfizer, η Moderna ανακοίνωσε ότι και το δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι πολύ αποτελεσματικό! Η διαφορά από το εμβόλιο της Pfizer.

Άλλη μια αχτίδα ελπίδας στην μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού φάνηκε σήμερα στον ορίζοντα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας, Moderna ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού είναι 94,5% αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ίδια την εταιρεία, το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο στον κόσμο με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα μετά από εκείνο της Pfizer. 

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά είπε ο ίδιος ο επικεφαλής των επιδημιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι. «Είναι όσο καλό θα μπορούσε να είναι! 94.5% είναι πραγματικά εκπληκτικό», είπε ακόμα.

«Ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές ημέρες στην ζωή μου και στην καριέρα μου! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να μπορούμε να παρασκευάσουμε αυτό το εμβόλιο και να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να προλαμβάνει την εξάπλωση της πανδημίας με τόση αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Moderna, Δρ Ταλ Ζάκς.

Οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στα μέσα του Δεκεμβρίου είπε επίσης ο Δρ Φάουτσι. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με τις ευπαθείς ομάδες και θα είναι διαθέσιμες στον υπόλοιπο πληθυσμό έως την Άνοιξη.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές της Moderna

Στις κλινικές δοκιμές της Moderna δόθηκαν σε 15.000 εθελοντές εικονικά φάρμακα (placebo). Επί αρκετούς μήνες 90 από αυτούς νόσησαν με κορονοϊό εκ των οποίων οι 11 νόσησαν βαριά.

Σε άλλους 15.000 εθελοντές δόθηκε το εμβόλιο και μόνο 5 από αυτούς εμφάνισαν κορονοϊό. Κανείς τους δεν νόσησε βαριά.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία σοβαρή παρενέργεια. Ένα μικρό ποσοστό εκείνων που το έλαβαν εμφάνισαν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.

Η Moderna θα καταθέσει αίτηση στην Αμερικανική Εταιρεία Τροφίμων και Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου μόλις έχει στην διάθεσή της ακόμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο ασφαλές είναι.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δυο εμβόλια

Παρά το γεγονός ότι τα δυο εμβόλια φαίνεται να έχουν πολλά κοινά υπάρχει ένα πλεονέκτημα που έχει το εμβόλιο της Moderna έναντι αυτού της Pfizer.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου. Κανένα άλλο εμβόλιο στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα δεν υπάρχουν όπως αναφέρει το CNN καταψύκτες σε φαρμακεία και ιατρεία που να καταψύχουν τόσο χαμηλά.

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο και μάλιστα για 30 ημέρες όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία. Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μόνο 5 ημέρες στο ψυγείο.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 20 εκατομμύρια δόσεις στο τέλος του χρόνου και 500 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο το 2021.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα έχει προς διάθεση 50 εκατομμύρια δόσεις και 1,3 δισεκατομμύρια το 2021.

Η ΕΕ είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Moderna για την προμήθεια 160 εκατομμυρίων δόσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Moderna: Το εμβόλιό μας κατά του κορονοϊού είναι 94,5% αποτελεσματικό!"

Απολύσεις στα «ΑΒ Βασιλόπουλος»: «Έχουν ‘σκάσει’ από τα κέρδη & διώχνουν κόσμο»

Σε απoλύσεις εν μέσω lockdown προχωράνε τα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος». Αυτό καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση η  Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ & Γραφείων και ο  Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, o Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ & Γραφείων, τονίζοντας ότι:  «η πολυεθνική ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις συναδέλφων στα κεντρικά γραφεία της, και έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει με περισσότερες ακόμα, σε τμήματα της οικονομικής διεύθυνσης και σε διοικητικό προσωπικό. Τί λέει η εργοδοσία; Ότι οι απολύσεις θα γίνουν στο όνομα της αυτοματοποίησης διαδικασιών και περαιτέρω αξιοποίησης της τεχνολογίας και πως (αφού απολυθούν πρώτα) θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, να εργαστούν σε άλλο αντικείμενο στα διάφορα καταστήματα της εταιρίας. Ποια είναι η πραγματικότητα; Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνολικής επίθεσης στους εργαζόμενους στο όνομα της κερδοφορίας της εταιρίας, αξιοποιώντας το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας που θεσμοθέτησαν η τωρινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουν «σκάσει» από κέρδη, τα οποία προέρχονται από την βαριά εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Από τη μία οι εργαζόμενοι στα καταστήματα με 4ωρα,6ωρα, αξιοποίηση εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών στις αποθήκες», προσθέτουν οι τρεις συνδικαλιστικοί φορείς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Η πολυεθνική ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις συναδέλφων στα κεντρικά γραφεία της, και έχει ανακοινώσει πως θα συνεχίσει με περισσότερες ακόμα, σε τμήματα της οικονομικής διεύθυνσης και σε διοικητικό προσωπικό.

Τί λέει η εργοδοσία; Ότι οι απολύσεις θα γίνουν στο όνομα της αυτοματοποίησης διαδικασιών και περαιτέρω αξιοποίησης της τεχνολογίας και πως (αφού απολυθούν πρώτα) θα δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους, να εργαστούν σε άλλο αντικείμενο στα διάφορα καταστήματα της εταιρίας.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Οι απολύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνολικής επίθεσης στους εργαζόμενους στο όνομα της κερδοφορίας της εταιρίας, αξιοποιώντας το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας που θεσμοθέτησαν η τωρινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουν «σκάσει» από κέρδη, τα οποία προέρχονται από την βαριά εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Από τη μία οι εργαζόμενοι στα καταστήματα με 4ωρα,6ωρα, αξιοποίηση εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών στις αποθήκες.

Από την άλλη αξιοποιώντας τη νέα μορφή “ευέλικτης” εργασίας, της τηλεργασίας, σε εργαζόμενους διοικητικών υπηρεσιών, όπου καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας και απομονώνει τον εργαζόμενο από τους συναδέλφους του.

Στο όνομα της διασφάλισης αυτών των κερδών, προχωρούν και στις νέες απολύσεις. Στοχεύοντας συνεχώς στην μείωση του εργατικού κόστους αξιοποιούν την μέθοδο του outsourcing, παραχωρώντας μια σειρά από δραστηριότητες που θεωρούν «μη παραγωγικές» σε άλλες εταιρίες είτε στην Ελλάδα, όπως πρόκειται να κάνουν με τεχνική εταιρία για υπηρεσίες συντήρησης, είτε στο εξωτερικό, για τις διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες, με εργαζόμενους με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και εργασιακά δικαιώματα. Αυτό εννοούν ως πρόοδο και αξιοποίηση της τεχνολογίας, αντί δηλαδή η τεχνολογία να αξιοποιείται για να καλυτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων ιδιαίτερα στις πιο βαριές εργασίες όπως στις αποθήκες, γίνεται εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για περισσότερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων και για απολύσεις.

Όσο και αν προσπαθεί η εργοδοσία να «χρυσώσει» το χάπι στους εργαζόμενους, ότι αφού απολυθούν θα προσληφθούν σε άλλα πόστα στα καταστήματα, οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα! Γνωρίζουμε πως αν δεχτούμε τις απολύσεις, χάνουμε ό,τι δικαιώματα έχουμε κατοχυρωμένα όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύαμε. Γνωρίζουμε πως κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εκ νέου πρόσληψη όλων των εργαζόμενων που θα απολυθούν, αλλά ακόμα και όσοι προσληφθούν θα είναι με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Προφανώς σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν σύμμαχο το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο, που παίζει το ρόλο όχι να προστατεύσει τους εργαζόμενους αλλά να υλοποιήσει η εργοδοσία όλα τα αντεργατικά μέτρα χωρίς να «κουνιέται φύλλο» και συνολικά να ενσωματώνονται οι εργαζόμενοι στη στρατηγική και στα «θέλω» της εργοδοσίας.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε μπροστά στην πανδημία, ιδιαίτερα στους χώρους των supermarkets δεν μπορεί να ωραιοποιηθεί όσο και αν μας λέει η εργοδοσία ότι αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών της. Τι κι αν αξιοποιήθηκε το πρώτο κρούσμα σε κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος για επικοινωνιακό τρικ στα κανάλια, είναι ξεκάθαρο πως τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» στους χώρους δουλειάς αλλά και παντού πετσοκόβονται με κριτήριο τις αξιώσεις του κεφαλαίου.

Μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική καθημερινά να αυξάνονται, αντί να παίρνονται μέτρα ενίσχυσης και θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, συχνότερα ΜΜΜ, ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, θωρακίζονται και ενισχύονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Επιχειρούν για ακόμα μια φορά να φορτώσουν στις πλάτες μας τα σπασμένα της νέας οικονομικής κρίσης! Με νέα αντεργατικά μέτρα, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, με ραβασάκια από τον ΣΕΒ και τις άλλες ενώσεις του κεφαλαίου, με αιχμή του δόρατος το ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο 8ωρο, με νέο νόμο για τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, με νέα επίθεση σε βάρος της κατοικίας και του εισοδήματος του λαού και την παράδοσή τους στα χέρια των τραπεζών με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

ΩΣ ΕΔΩ! Από “ήρωες” που προκλητικά μας έλεγαν για να τους εξασφαλίσουμε ασύλληπτα κέρδη γινόμαστε πρωταγωνιστές για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους! Καλούμε κάθε συνάδελφο να μη δεχθεί και να μην υπογράψει καμία απόλυση!

Γινόμαστε τώρα όλοι μέλη στα κλαδικά μας σωματεία!

Οργανωμένοι και ενωμένοι δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της!

Διεκδικούμε:
  • Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις
  • Καμία νέα απόλυση
  • Καμία δυσμενής αλλαγή των συμβάσεων των εργαζόμενων
  • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
  • 8ωρο – 5νθημερο για όλους τους εργαζόμενους
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Προληπτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Καμία επιβάρυνση ωραρίου σε περίπτωση απουσίας εργαζομένου λόγω covid-19
  • Άδεια πλήρους μισθολογικής και ασφαλιστικής κάλυψης σε όσους συναδέλφους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Καμία σκέψη για μονιμοποίηση της τηλεργασίας
  • Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων όταν παρουσιάζεται κρούσμα.
  • Τα αποτελέσματα των τεστ covid-19 που πραγματοποιούνται από διάφορα διαγνωστικά εργαστήρια να παραδίδονται άμεσα, επίσημα και γραπτά στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ & Γραφείων

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύσεις στα «ΑΒ Βασιλόπουλος»: «Έχουν ‘σκάσει’ από τα κέρδη & διώχνουν κόσμο»"

Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Αδιανόητο να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης – Πρωτοβουλία τιμής από όλα τα κόμματα με επικεφαλής την ΠτΔ

«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο. Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους» αναφέρει μετακύ άλλων σε μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Πολυτεχνείο.

Και συνεχίζει: «Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό.

Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα.

Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας.

Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων.

Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.

Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο.

Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών.

Γι’ αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.

Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας» καταλήγει.

Δείτε το βίντεο:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Αδιανόητο να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης – Πρωτοβουλία τιμής από όλα τα κόμματα με επικεφαλής την ΠτΔ"

Τσίπρας σε Λινού: Είμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση - Χρειάζονται συνεννοήσεις και όχι τεχνητή όξυνση της πόλωσης

Συνάντηση με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, κυρία Αθηνά Λινού, είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στον απόηχο και της πρότασής του για τη θέση του Υπουργού Υγείας και ένα εξάμηνο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Η κυρία Λινού ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα για την πρόταση, σημειώνοντας πως «ήταν ιδιαίτερη τιμή το ότι με προτείνατε για αυτή την πολύ σημαντική θέση» και υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία τα θέματα στα οποία επέμεινε ήταν η σύμπνοια, η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και κυρίως αποφυγή του ρατσισμού. «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το πώς θα προφυλάξουμε ισότιμα και δίκαια όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην Ελλάδα. Όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά κάθε άνθρωπο που βρίσκεται αυτή την στιγμή στην χώρα μας» πρόσθεσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε την κυρία Λινού για την προσπάθεια που κάνει από το δικό της «μετερίζι» γιατί όπως τόνισε «διαρκώς επισημαίνατε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ακόμη και την μεγάλη περίοδο του εφησυχασμού τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η πρόταση για την κ. Λινού ήταν πρόταση αξιοποίησης «σε μια προσπάθεια συλλογική, να ανατάξουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ».

«Βλέπουμε ότι οι εξελίξεις δεν είναι θετικές σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Πιστεύω ότι αυτή την ώρα πρέπει να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Δεν χρειάζεται διχαστική αντίληψη. Ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής διαφωνίας μπορούν να βρεθούνε συνεννοήσεις και όχι κανείς να οξύνει τεχνητά την πόλωση και το διχασμό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε για άλλη μία φορά την καθηγήτρια επιδημιολογίας για την προσφορά της, τόνισε ότι «η στάση του καθενός μας είναι κρίσιμη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό τον συλλογικό κίνδυνο για την κοινωνία και τους ανθρώπους μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσίπρας σε Λινού: Είμαστε σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση - Χρειάζονται συνεννοήσεις και όχι τεχνητή όξυνση της πόλωσης"

Ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Σακελλαροπούλου για την απαγόρευση συναθροίσεων – Προσφυγή Βαρουφάκη στο ΣτΕ

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη κατέθεσαν, όπως είχαν ανακοινώσει, ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση των συναθροίσεων αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Το τελευταίο έκανε και προσφυγή στο ΣτΕ.

Η αντιπροσωπεία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνυπέγραψαν το κείμενο, επισκέφθηκε αρχικά τον πρόεδρο της Βουλής, στο γραφείο του, και του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις για τέσσερις ημέρες.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία, που εκπροσωπείται από την Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), τον Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ), τη Σοφία Σακοράφα και τον Κλέονα Γεωργιάδη (ΜέΡΑ25), συναντήθηκαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Τρίτος και τελευταίος σταθμός τους ήταν το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Το  ΜέΡΑ25,  ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη  και μικρός αριθμός πολιτών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η προσβαλλόμενη  απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομία.

Με την προσφυγή υποστηρίζεται πως η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και την Ευρωπαϊκή νομολογία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Σακελλαροπούλου για την απαγόρευση συναθροίσεων – Προσφυγή Βαρουφάκη στο ΣτΕ"

Τουρκία: Επίθεση του ΥΠΕΞ στην ΕΕ για την Αμμόχωστο

Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή της δηλώσεις του Ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι στις τελευταίες «εκλογές», κατά την έκφρασή του, η βούληση των Τ/Κ διαμορφώθηκε «για να διαπραγματευτεί το μοντέλο των δύο κρατών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι απόψεις που εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για το θέμα της επίλυσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και του Κυπριακού στις 15 Νοεμβρίου, αποκαλύπτουν πόσο μακριά από τις πραγματικότητες του νησιού είναι η ΕΕ και ότι αγνοεί την ελεύθερη βούληση των Τ/Κ η οποία εκφράστηκε μέσα από την κάλπη.

«Τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο ‘λαών’ στο νησί που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Η ΕΕ η οποία έχει αποκτήσει την συνήθεια να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του ‘Τ/κ’ λαού για λύση. Η ΕΕ η οποία δεν αναφέρεται στον ‘Τ/κ λαό’ σε καμιά από τις δηλώσεις της και που έχει επιβραβεύσει την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ με ένταξη, που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η απόφαση που έλαβε η τδβκ για τα Βαρώσια και την οποία στήριξε πλήρως η Τουρκία, στοχεύει όχι στην πρόκληση νέας θυματοποίησης, αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης».

«Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του ‘λαού’. Στις τελευταίες ‘εκλογές’ η βούληση του ‘Τ/κ λαού’ διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών», αναφέρεται.

Όλοι, προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, πρέπει να σέβονται αυτή την βούληση. Το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης δοκιμάστηκε για 50 χρόνια στην Κύπρο, και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η Ε/κ πλευρά δεν βλέπει τον ‘Τ/κ λαό’ ως ισότιμο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και την ευημερία».

«Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του ‘Τ/κ λαού’ και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Επίθεση του ΥΠΕΞ στην ΕΕ για την Αμμόχωστο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news