facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 ΕΦΚΑ δημοσίου ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΝΑΤ ΟΓΑ ΕΤΑΑ επικουρικές

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 – Οι ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων ΕΦΚΑ

Η κανονική ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων ΙΚΑ Δεκεμβρίου 2020 είναι η Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 ΕΦΚΑ δημοσίου ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΝΑΤ ΟΓΑ ΕΤΑΑ επικουρικές

Συντάξεις ΙΚΑ (πληρωμή με ΑΜΚΑ)

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 νωρίτερα και με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ, για αποφυγή συνωστισμού (όπως τους προηγούμενους μήνες)

Οι επίσημες ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ΙΚΑ Δεκεμβρίου 2020 είναι:

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Δεκεμβρίου 2020 θα πληρωθούν ως εξής:

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

(Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020)

(Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Δεκεμβρίου 2020 θα καταβληθούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020)

Η πληρωμή των επικουρικών συντάξεων
ΕΦΚΑ-Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ Δεκμεβρίου 2020 – Πληρωμή

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2020 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας εγκρίθηκε η αρ. 408/37/05-11-2020 απόφαση του ΔΣ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020 που προέρχονται:

– από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα καταβληθούν στις 24 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη,

– από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8, θα καταβληθούν στις 25 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Τετάρτη,

– από τους τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 26 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη,

– από το Δημόσιο, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 27 Νοεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020 ΕΦΚΑ δημοσίου ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΝΑΤ ΟΓΑ ΕΤΑΑ επικουρικές"

Θεσ/νίκη: Επιχειρηματίας έκανε πάρτι – Έβρεξε πρόστιμα

Συνολικά οκτώ ενήλικες και δύο ανήλικα συμμετείχαν σε πάρτι γενεθλίων που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα πολυώροφης πολυκατοικίας στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του GRTimes το party διοργάνωσε πολύ γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης από το χώρο της βιομηχανίας τροφίμων που διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με πρώην πρωθυπουργό σε βάρος του οποίου βεβαιώθηκε και το ανάλογο πρόστιμο των 3.000 χιλιάδων ευρώ.

Στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους (σε 6 άτομα) βεβαιώθηκαν 300άρια για άσκοπη μετακίνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του GRTimes , το πάρτι βρισκόταν σε εξέλιξη από τις μεσημεριανές ώρες και παρόλο που το διαμέρισμα στο οποίο γινόταν, είναι στον 5ο όροφο, η μουσική κατά διαστήματα ακουγόταν μέχρι το δρόμο.

Στο σημείο έσπευσαν λίγο μετά τις 6.00μμ αστυνομικοί της ομάδας Ζ μετά από σχετική καταγγελία, και με τη συνδρομή ενισχύσεων έκαναν έλεγχο στο διαμέρισμα διαπιστώνοντας το τι ακριβώς συνέβαινε. Μετά την επιβολή των προστίμων οι αστυνομικοί αποχώρησαν.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσ/νίκη: Επιχειρηματίας έκανε πάρτι – Έβρεξε πρόστιμα"

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν από την Αμμόχωστο: Αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ

Νέο αυστηρό μήνυμα έστειλε η ΕΕ μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμμόχωστο και τις προκλητικές δηλώσεις του περί λύσης δύο κρατών. Tη λύπη της για τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εκφράζει η Ένωση, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων».

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ μετά τις δηλώσεις Ερντογάν από την Αμμόχωστο: Αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ"

Εμβόλιο στην Ελλάδα- Ειδοποιήσεις με SMS & 1.018 εμβολιαστικά κέντρα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή του πρώτου 1 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αν όλα πάνε καλά αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2021.

Στη χώρα μας οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στην αρχή της άνοιξης. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι:

-Το υγειονομικό προσωπικό που θα κάνει το εμβόλιο εντός των νοσοκομείων

-Όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας

-Οι άνω των 65 και δη όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα

-Και όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές (δομές πρόνοιας, φυλακές κτλ)

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με ραντεβού από εξειδικευμένο προσωπικό σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα βρίσκονται εντός των κέντρων υγείας και των άλλων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Όσοι εμβολιάζονται θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και θα ειδοποιούνται σε sms ή e-mail για το πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση που θα είναι του ίδιου εμβολίου.Όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή ζουν σε κλειστές δομές θα εμβολιάζονται από κινητές μονάδες.

Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά περισσότερα από 25 εκατ. εμβόλια ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός με τις δύο απαιτούμενες δόσεις.

Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως επιστροφή στην κανονικότητα.

«Αυτό δεν αναμένεται να το ζήσουμε, εάν δεν περάσουν δεκάδες μηνών. Η υπεύθυνη πολιτεία θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα και το plan B για το πώς θα διαχειριστεί την πανδημία στην κοινότητα και πως θα μπορέσει να λάβει εκείνα τα μέτρα ώστε να μην μπαίνουμε και να βγαίνουμε συνεχώς σε μέτρα lockdown.» τονίζει ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αν. Καθηγητής Βιοχημίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Παν. Πατρών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο αποτελεσματικά θα είναι αυτά τα εμβόλια.

«Αυτές τις μέρες ακούμε ότι το ένα είναι 90%, το ανταγωνιστικό είναι 92%. Θα πρέπει να περιμένουμε. Εάν φτάσουμε ένα επίπεδο αποτελεσματικότητας 60% θα είναι αυτό που θα έχει πιάσει τους στόχους» εξηγεί ο κος Πουλάς.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις και θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

«Τα εμβόλια έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι πραγματικά αποτελεσματικά και μάλιστα σε ένα βάθος χρόνου που είναι πολύ σημαντικό τουλάχιστον δηλαδή 8 με 10 μήνες», αναφέρει ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Κρήτης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές που έχει περάσει από όλα τα απαιτούμενα στάδια δοκιμών.

Σύμφωνα με την Μαρία Παπαθανασίου, Λέκτορα στοΤμήμα Χημικών Μηχανικών Imperial, δεν έχει προσπεραστεί κανένα απολύτως στάδιο. Όλα τα στάδια έχουν γίνει ουσιαστικά πιο γρήγορα καλώντας περισσότερο κόσμο να δοκιμάσει το εμβόλιο σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Έχουν γίνει πολλά από τα στάδια παράλληλα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. Ξέρετε στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ για οποιοδήποτε φάρμακο χρησιμοποιούνται συνήθως 5.000-7.000 εθελοντές που παίρνουν το φάρμακο. Εδώ μιλάμε για φάση ΙΙΙ που περιλαμβάνει πολλές δεκάδες χιλιάδες εθελοντών. Άρα όταν θα δοθεί η άδεια για την επείγουσα χρήση των εμβολίων θα έχουμε καλή γνώση για τις τοξικές δράσεις εάν υπάρχουν ακόμα και σε μικρούς πληθυσμούς.» προσθέτει ο κος Γραβάνης.

Από τις εν εξελίξει κλινικές μελέτες προκύπτει ότι ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα ήδη από τις πρώτες ημέρες χορήγησης του εμβολίου.

«Όταν θα κάνουμε τη μία ή τις δύο ή τις περισσότερες δόσεις που θα προβλέπει το κάθε εμβόλιο θεωρητικά θα αρχίσουμε να αποκτούμε προστασία, ανοσία δηλαδή, από 10 μέρες, 15 μέρες και μετά» εξηγεί ο κος Πουλάς.

Κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν ήδη αναρρώσει από τον κορωνοϊό, αφού έχουν κάνει πρώτα έλεγχο αντισωμάτων.

«Εφόσον ο τίτλος των αντισωμάτων είναι χαμηλός ή δεν έχουν καθόλου, τότε θα πρέπει να προχωρούν σε εμβολιασμό» αναφέρει ο κος Γραβάνης.

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο στην Ελλάδα- Ειδοποιήσεις με SMS & 1.018 εμβολιαστικά κέντρα"

Λαϊκή Ενότητα: «Η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει κανονικά την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας»

Ανακοίνωση για την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ όπου απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020» εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα.

Δείτε την ανακοίνωση της ΛΑ.Ε.

Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου πιο επίκαιρα από ποτέ.
Η πορεία θα γίνει, όπως έχει προγραμματιστεί.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων, πάνω από τρία άτομα καθ όλη την επικράτεια και για τέσσερις ημέρες, αποτελεί πρωτοφανή πράξη παραβίασης του Συντάγματος και παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές της δικτατορικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και Δικαστικές Ενώσεις καταδίκασαν την πράξη αυτήν ως αντισυνταγματική.

Είναι εντελώς υποκριτικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία, όταν επί μήνες δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων.
Είναι εντελώς υποκριτικό να ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όταν δεν έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό και δεν έχει ενισχυθεί ο στόλος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει κάθε διεκδίκηση γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα από την αντιλαϊκή της πολιτική φαίνονται ήδη.

Δε θα της περάσει. Είναι πλέον και ζήτημα Δημοκρατίας.

Η μοναδική απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης είναι μία:

Η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας, όπως το εργατικό και λαϊκό κίνημα πάντα κάνει σε όλες τις κινητοποιήσεις του από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τώρα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαϊκή Ενότητα: «Η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει κανονικά την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας»"

Κείμενο κατά της απαγόρευσης συγκεντρώσεων - Το υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ συμφώνησαν να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων». Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ 25 καλεί τα μέλη του να υπογράψουν το κείμενο «για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη». Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Την ίδια ώρα, και το ΚΚΕ δηλώνει πως τις τελευταίες ώρες διακινείται κείμενο υπογραφών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και του αρχηγού της αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες. Το κείμενο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη απόφαση. Επίσης και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΜΕΡΑ 25.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί, όπως είπε, με αυτόν τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το κείμενο αυτό απευθύνεται και θα παραδοθεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

Αναλυτικά, το εν λόγω κείμενο υπογραφών αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Το ΜέΡΑ 25

Θετικά αποτιμά το ΜέΡΑ 25 την πρωτοβουλία συνεννόησης που ανέλαβε σήμερα ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, και την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαρουφάκης πραγματοποίησε τις επαφές «για κοινή αντιμετώπιση του κυβερνητικού αυταρχικού παραληρήματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Προσθέτει ότι σήμερα, Κυριακή 15η Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν την Επέτειο του Πολυτεχνείου, «το ΜέΡΑ25 βρέθηκε σε αγωνιστική εγρήγορση με σκοπό την εξεύρεση κοινού τόπου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Βαρουφάκης πρώτα συνομίλησε με τον γγ του ΚΚΕ, με τον οποίο συμφώνησαν πως η απαγόρευση της διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Μετά από πρόταση του κ. Κουτσούμπα, ο κ Βαρουφάκης συμφώνησε οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, μαζί με τους βουλευτές του ΚΚΕ, να προσυπογράψουν κείμενο διαμαρτυρίας που συντάχθηκε από ομάδα νομικών και άλλων προσωπικοτήτων - καθώς και να ζητηθεί η συνυπογραφή από τα μέλη του ΜέΡΑ 25.

Αργότερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, «στον οποίο μετέφερε την ειλικρινή του αγωνία για την αυταρχική στροφή της κυβέρνησης η οποία, κρυπτόμενη πίσω από την καλπάζουσα πανδημία, στόχο έχει τη μονιμοποίηση της κατάργησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων». Ο κ. Τσίπρας , σύμφωνα με την ανακοίνωση, «συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή και δήλωσε πως και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας που υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Στο ερώτημα του κ Βαρουφάκη σχετικά με το πώς προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθεί την Τρίτη 17 Νοέμβρη στην παράνομη και αντιδημοκρατική απαγόρευση ακόμα και μιας συμβολικής πορείας βουλευτών, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν για να καταθέσουν στεφάνι στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας».

Αυτή τη στιγμή, η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 σε κοινή σύσκεψη αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα. Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι «δεν είναι μόνο ότι οι μέρες αυτές εγκυμονούν κινδύνους για την Δημοκρατία και την λαϊκή ενότητα. Επί πλέον, ο αχαλίνωτος αυταρχισμός της κυβέρνησης υπονομεύει και τη δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον μιας πανδημίας της οποίας τον έλεγχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρως απωλέσει».

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κείμενο κατά της απαγόρευσης συγκεντρώσεων - Το υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25"

Πέθανε πνευμονολόγος που είχε προσβληθεί από κορονοϊό

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων γνωστοποιεί τον θάνατο του «εκλεκτού συναδέλφου πνευμονολόγου Αντώνη Χατζηγεωργίου, μετά από μάχη με τον κορονοϊό.

Εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του και δίνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ευχόμαστε να σταματήσει γρήγορα η λίστα των ανθρώπων που βρισκόμενοι στις επάλξεις του καθήκοντός τους προς την κοινωνία χάνονται τόσο αναίτια.

Θερμά Συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Παράλληλα ο Σύλλογος επισημαίνει και τα εξής:

«Σε αυτόν τον πόλεμο δεν περισσεύει κανείς και κανείς δεν είναι αλώβητος, δυστυχώς!!

Ας προσέχουμε περισσότερο από αυτό που μπορούμε!! Κι οι ασθενείς μας το ίδιο!!»

Να σημειωθεί πως ο εκλιπών ήταν μόλις 42 ετών, πνευμονολόγος στον Πειραιά και πατέρας τριών παιδιών.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε πνευμονολόγος που είχε προσβληθεί από κορονοϊό"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πότε και πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Δύο πρόσωπα θα έχει ο καιρός αύριο, Δευτέρα (16.11.2020). Σε αρκετές περιοχές της χώρας θα υπάρχουν διαστήματα καλοκαιρίας. Σε ορισμένες περιοχές, όμως, θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου και από τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα
νοτιοανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Από το βράδυ στο Ιόνιο νότιοι έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Aνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Από τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και από το βράδυ στο Ιόνιο νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις. Από το απόγευμα γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το βράδυ 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πότε και πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

«Μαύρο» ρεκόρ με 71 θανάτους και 392 διασωληνωμένους - 1.698 νέα κρούσματα

Στην ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων προέβη την Κυριακή ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή καταγράφηκαν άλλα 1.698 κρούσματα, ωστόσο αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των θανάτων το τελευταίου 24ωρο, καθώς άλλοι 71 ασθενείς κατέληξαν από τον νέο κορωνοϊό.

Δραματική ήταν η αύξηση και των διασηλωνημένων, καθώς ο αριθμός ανέβηκε στους 392, αποτυπώνοντας τη μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη χώρα μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 1698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.

4648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Βαρύ ιικό φορτίο παρουσίασαν και σήμερα η Θεσσαλονίκη, με 435 νέα κρούσματα, η Αττική, με 405, η Λάρισα με 76, η Πέλλα με 69 και η Πιερία με 74.

Αναλυτικότερα:


• 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας


• 405 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής


• 435 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης


• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας


• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας


• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας


• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας


• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας


• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας


• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών


• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας


• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου


• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας


• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας


• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας


• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας


• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου


• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας


• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων


• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας


• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου


• 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας


• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς


• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας


• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς


• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης


• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας


• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας


• 76 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας


• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου


• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας


• 43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας


• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας


• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου


• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης


• 69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας


• 74 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας


• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας


• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου


• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης


• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου


• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου


• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών


• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων


• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου


• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων


• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας


• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας


• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας


• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής


• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων


• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Μαύρο» ρεκόρ με 71 θανάτους και 392 διασωληνωμένους - 1.698 νέα κρούσματα"

Ν. Αλιβιζάτος: Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις αντισυνταγματική

Την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  1. «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
  2. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
  3. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
  4. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί,  έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Αλιβιζάτος: Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις αντισυνταγματική"

Προκλητικός Ερντογάν από την Αμμόχωστο: Υπέρ της λύσης δύο κρατών - Δεν ανεχόμαστε παιχνίδια διπλωματίας

Κλιμακώνοντας την προκλητική ρητορική, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της λύσης δύο κρατών λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία καταστράφηκε το 1963 και το 1974 από την ελληνική χούντα. Σήμερα κατά τον Ερντογάν υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο.

«Μια λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της κυριαρχικής ισότητας. Αυτό έδειξαν να θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι με την επιλογή του Τατάρ στις πρόσφατες εκλογές. Δεν ανεχόμαστε πλέον παιχνίδια διπλωματίας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ επιτέθηκε και στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του λέγοντας να πάνε να διαμαρτυρηθούν στον Κύπριο Πρόεδρο στο Νότο.

Ο Τούρκος ηγέτης στην ομιλία του για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ανέφερε πως «εκείνοι που αισθάνονται άβολα με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να εμφανίζονται ως θύματα. Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό, και είναι οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι βρ΄σκονταν στο περιθώριο για χρόνια, με τους Ελληνοκύπριους να σφετερίζονται τα δικαιώματα τους. Τώρα στα Βαρώσια θα ξεκινήσει μια νέα εποχή που θα τους ωφελήσει όλους».

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και μετέφερε, τον ενθουσιασμό «των 83 εκατομμυρίων αδελφών και αδελφών σας της Τουρκίας».

Υπογράμμισαν πως οι Τουρκοκύπριοι με τη βοήθεια της Τουρκίας κέρδισαν την ανεξαρτησία τους με μάρτυρες και αίμα και παρά τα όσα υπέστησαν και τη προδοσία, δεν υπέστειλαν το λάβαρο του αγώνα. Παρά τις αμέτρητες επιθέσεις εναντίον τους, οι Τουρκοκύπριοι, κατά τον Ερντογάν, ζουν ελεύθερα, με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά στη δική τους χώρα.

Επανέλαβε ότι η κατάσταση στη Κύπρο ομαλοποιήθηκε με την «ειρηνευτική επιχείρηση» (εισβολή) του 1974, η οποία σταμάτησε τις σφαγές και τις επιθέσεις από τους Ελληνοκύπριους.

Προτεραιότητά μας, είπε, είναι να παρέχουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού «λαού». Η τουρκική πλευρά κατά τον Ερντογάν εργάστηκε καλόπιστα για λύση του κυπριακού αλλά η μονομερής επίδειξη καλής θέλησης δεν είναι το κλειδί για τη λύση.

Προκλήσεων συνέχεια από τον Ερντογάν: Κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αίτηση να αποζημιωθούν για τα σπίτια τους στην Αμμόχωστο

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά το «πικ νικ» στην Αμμόχωστο ανέφερε πως το να διατηρηθεί το Βαρώσι κλειστό είναι προκλητικό. Για τα προβλήματα ιδιοκτησίας, καθώς η γη και τα ακίνητα ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, είπε πως μπορεί να υπάρξει λύση με αίτηση που θα κάνουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες στην Επιτροπή Αποζημιώσεων Ακίνητης Περιουσίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του γιατί δήθεν οι Τουρκοκύπριοι αδικήθηκαν και οι Ελληνοκύπριοι εντάχθηκαν στην ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου αποτελεί το κόψιμο του γόρδιου δεσμού και το Βαρώσι περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του.

Ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το ενδιαφέρον και το θάρρος του και δήλωσε ότι θα είναι μαζί του στα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Ο Τατάρ από την πλευρά του, είπε πως ορισμένες προτάσεις για την Αμμόχωστο, στο πλαίσιο εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για 46 χρόνια απορρίπτονταν από τους Ελληνοκύπριους. Το άνοιγμα των Βαρωσίων, είπε έγινε, με την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των περιουσιών να επιστρέψουν υπό την διοίκηση του ψευδοκράτους.

ERDOGAN_TATAR

Υπό βροχή στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν

Το απόγευμα της Κυριακής έφτασε στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου ο Τούρκος Πρόεδρος με τη συνοδεία του και τον Τoυρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ_ΒΡΟΧΗ_ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Ο χώρος στον οποίο έφτασε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η Λεωφόρος Κέννεντι κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται τα τουριστικά καταλύματα Σερενίσιμα και Joulia house, από τις οροφές των οποίων έχουν κρεμάσει κατά μήκος των κτιρίων σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, του «δήμου» Αμμοχώστου και του τουρκικού Δήμου Ικονίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατευθύνθηκε υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα είναι ο χώρος του πικνίκ.

Αρκετός κόσμος υπό βροχή τον υποδέχθηκε στην είσοδο της περιοχής του Βαρωσίου που άνοιξε.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου στο Βαρώσι μεταδίδουν ότι η βροχή είναι έντονη και δεν μπορούν να πλησιάσουν τον χώρο όπου θα καθίσουν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο ίδιος ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε».

«Για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω», προσέθεσε.

Τατάρ: Υπέρ της λύσης δύο κρατών

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην ομιλία του για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα συζητηθούν και άλλα μοντέλα λύσης πλην της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι πλεόν εφικτή. Λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Κατά την έκφρασή του «οι δύο λαοί και τα δύο κράτη που υπάρχουν στην Κύπρο πρέπει να συνεργαστούν στη βάση των πραγματικοτήτων». Δήλωσε έτοιμος να κάνει τα απαραιτητα βήματα, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ώστε η Κύπρος να γίνει ένα παράδειγμα ειρήνης για την περιοχή και τον κόσμο.

Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, είπε πως το άνοιγμα της πόλης αποτελεί δικαίωμα της «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου». Πρόκειται, είπε για μια σημαντική ανθρωπιστική πρωτοβουλία για να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι στα σπίτια τους

Για το φυσικό αέριο είπε πως το ψευδοκράτος είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τους φυσικούς πόρους στην υφαλοκρηπίδα του (αν και δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα ως μη αναγνωρισμένη οντότητα). Αυτό, κατά τον Τατάρ, γίνεται με την βοήθεια της Τουρκίας στο πλαίσιο της «γαλάζιας πατρίδας».

Ευτυχώς για εμάς, πρόσθεσε, τα τουρκικά πλοία πλοία Fatih, Yavuz και Oruc Reis συνεχίζουν τις εργασίες γεώτρησης. Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων

Τέλος συνεχάρη τους Αζέρους, εκφράζοντας υπερηφάνεια γιατί ανήκουν στο ίδιο έθνος, λέγοντας «πόσο χαρούμενος είναι αυτός που λέει ότι είναι Τούρκος».

Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρέλασης ήταν πανηγυρική με τον Τούρκο Πρόεδρο να τυγχάνει θερμής υποδοχής από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στην παρέλαση. Μάλιστα, κατά την έλευσή του στον χώρο της παρέλασης, ο συγκεντρωμένος κόσμος έριξε λουλούδια στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο.

Δείτε σε βίντεο την στρατιωτική παρέλαση, στην οποία παρίσταται ο Ερντογάν



varosi2

varosi4  

Κορύφωση της προκλητικότητας

Ότι δεν είχε τολμήσει για σχεδόν μισό αιώνα η Τουρκία, επιχειρεί σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, αλλά και την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία του Αντόνιο Γκουτέρες, για σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Έχοντας στήσει, μια κιτς έκδοση χολυγουντιανού σκηνικού, έφτασε στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, για πικ νικ δίπλα στα ερείπια της πόλης η οποία παραμένει βουβή και λεηλατημένη για 46 χρόνια. Μια πόλη που κάθε πέτρα της «μιλάει» ελληνικά, μια πόλη που το χώμα της ποτίστηκε με το αίμα τον ιδρώτα των Ελλήνων για περισσότερο από δυόμιση χιλιετίες.

Κομπάρσοι στην θεατρική παράσταση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αμμόχωστο, οι υπουργοί του, ο σύμμαχος του ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέντ Μπαχτσελί και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητικός Ερντογάν από την Αμμόχωστο: Υπέρ της λύσης δύο κρατών - Δεν ανεχόμαστε παιχνίδια διπλωματίας"

Σχολεία: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών από Δευτέρα

Για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα κλείσουν πανελλαδικά τα δημοτικά σχολεία της χώρας και τα νηπιαγωγεία. Όπως ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως το Σάββατο (14/11),  για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα
 
Το υπουργείο Παιδείας για να διευκολύνει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφεραν τα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, «απαντά» σε 12 χρήσιμες ερωτήσεις για την λειτουργία των σχολείων. 
  1. Τι θα ισχύσει από τη Δευτέρα για τα σχολεία;

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων όλης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη κλειστά και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, επίσης για 2 ακόμη εβδομάδες. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

  1. Γιατί κρίθηκε αναγκαίο τώρα το κλείσιμο δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών;

Η Επιτροπή των ειδικών είχε αποφανθεί ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν, αν χρειαστεί, και η μέχρι πρότινος εισήγησή τους για κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων ήταν αρνητική. Και αυτό, γιατί δεν έχει παρατηρηθεί τάση διασποράς του ιού εντός της σχολικής κοινότητας.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν υποδεικνύονται λοιπόν από το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία. Είναι μέτρα καθαρά προληπτικού χαρακτήρα, που συνδέονται με την έξαρση της πανδημίας ευρύτερα στην κοινωνία και στοχεύουν στη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων. Όσο τα σχολεία είναι κλειστά, τότε υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση της ευρύτερης κινητικότητας. Ο πληθυσμός μαθητών και εκπαιδευτικών αγγίζει το 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, και αν προσθέσει σε αυτό κανείς και έναν γονιό/συνοδό για κάθε παιδί Δημοτικού αλλά και το βοηθητικό προσωπικό κ.ά., τότε ο μετακινούμενος πληθυσμός ξεπερνάει τα 2,3 εκατομμύρια. Αιτία λοιπόν της απόφασης είναι η κινητικότητα -γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός- και στόχος είναι ο περιορισμός της. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι -μετά το lockdown– η κινητικότητα έχει μειωθεί, αλλά όχι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα υπερμετάδοσης στα σχολεία, αλλά θέμα μεγάλης κινητικότητας από και προς τα σχολεία. Και η κινητικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ανάγκη να περιοριστεί. 

  1. Με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα δημοτικά σχολεία;
    Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους: Με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Εκπαιδευτική τηλεόραση: Από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. -πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων- θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα για την Δευτέρα και την Τρίτη είναι το παρακάτω:

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου

Τρίτη 17 Νοεμβρίου

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: Από τη Δευτέρα, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μ.μ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μ.μ. για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.

Έχουν σταλεί αναλυτικές οδηγίες σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας. Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα ενημερώσουν τους μαθητές και τους γονείς τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

τηλεκπαίδευση

4. Ποιο είναι το ωράριο που προβλέπεται για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

5. Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό – απογευματινό ωράριο για τους μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων αντί για το πρωινό;

Για τους ακόλουθους βασικούς λόγους:

  • Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχουν γονείς που τηλεργάζονται και μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου που κάνουν το πρωί τηλεκπαίδευση.

  • Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες των οποίων οι γονείς μπορεί να τηλεργάζονται το πρωί και ταυτόχρονα να χρειάζεται να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά να συνδεθούν στις ψηφιακές τάξεις.

  • Για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση των δικτύων της χώρας από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές κ.ο.κ.

6. Γιατί προκρίνεται η λύση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία στη φυσική τάξη, στο σχολείο. Όσο όμως οι πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες μάς αναγκάζουν σε αναστολή λειτουργίας των σχολείων, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο μαθητής να μπορεί να βλέπει το δάσκαλο/τη δασκάλα του, έστω και διαδικτυακά. Να διατηρείται όσο πιο ζωντανή γίνεται η επαφή μαζί του.

7. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης;

Ναι, προβλέπεται η ύλη να προχωράει κανονικά. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πανδημία να σταθεί εμπόδιο στη μαθησιακή πρόοδο των παιδιών μας. Έτσι γίνεται και σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας που κάνουν τηλεκπαίδευση εδώ και 1 εβδομάδα. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες, και το πρόγραμμα προχωράει κανονικά.

8. Αν ένας μαθητής δεν έχει συσκευή ή σύνδεση ίντερνετ για να συνδεθεί τι μπορεί να κάνει;

  • Από το Μάρτιο, το Υπουργείο στέλνει συστηματικά τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές που έχει εξασφαλίσει. Ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να διατεθεί, με απόφαση του Διευθυντή, σε μαθητές που το έχουν περισσότερο ανάγκη (βάσει κριτηρίων, μεταξύ των οποίων το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας).

  • Το Υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.

  • Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

κλειστά σχολεία

9. Πώς θα ξέρει ο μαθητής με ποιο τρόπο να συνδεθεί στην ψηφιακή του τάξη;

Έχουν σταλεί αναλυτικές οδηγίες σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας. Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενημερώνουν τους μαθητές και τους γονείς/κηδεμόνες τους για τις λεπτομέρειες σύνδεσης στις ψηφιακές τάξεις.

10. Είμαι εκπαιδευτικός και θα ήθελα περαιτέρω πληροφορίες και υποστήριξη για την προετοιμασία των ψηφιακών μαθημάτων.

  • Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει εκπονήσει Οδηγό για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως http://iep.edu.gr/el/component/k2/1067-odigos-gia-ton-ekpaideftiko-sxediasmo-mathimaton-eks-apostaseos, στον οποίο αποτυπώνονται συνοπτικά οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούνται για την αποδοτικότερη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και είναι διαθέσιμο για όλους.

  • Λειτουργούν Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCS) για την ταχεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη μεθοδολογία της σχολικής εκπαίδευσης από απόσταση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο σχετικά επιμορφωτικά προγράμματα (MOOCS):

      • από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ): https://learn.eap.gr/

      • από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: https://elearn.aegean.gr

    • Επιπρόσθετα, δρομολογείται  πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, οι οποίες εντάσσονται στο στρατηγικό πλαίσιο των επιμορφώσεων (με προϋπολογισμό 2 εκατ. € μέσω ΕΣΠΑ).

    • Όλες οι πληροφορίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι συγκεντρωμένες εδώ: https://mathainoumeasfaleis.gov.gr. (Σημειωτέον ότι ο διαδικτυακός τόπος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στον οποίο παραπέμπει και το συγκεκριμένο site βρίσκεται σήμερα – Κυριακή 15/11 – σε διαδικασία αναβάθμισης.)

    • Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο κέντρο εξυπηρέτησης (Help Desk) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, εδώ: https://www.sch.gr/helpdesk/

    • Επιπλέον, μπορείτε να απευθυνθείτε στους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των σχολείων σας και οι οποίοι είναι κατάλληλα καταρτισμένοι ώστε να σας καθοδηγήσουν.

11. Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους γονείς μαθητή Δημοτικού ή Νηπιαγωγείου;

Όπως και στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού ενός εκ των δύο γονέων, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η οποία ρύθμιση άλλωστε εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και στις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων εξ αιτίας του κορωνοϊού. Επίσης, ο προγραμματισμός της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διαφορετικές ζώνες (πρωί – απόγευμα) έχει σκοπό και να διευκολύνει τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς και παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

12. Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός αν το παιδί του έχει αφήσει βιβλία και άλλα προσωπικά αντικείμενα στο σχολείο;

Κατ’ εξαίρεση, τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα μπορούν γονείς και κηδεμόνες να παραλάβουν βιβλία και προσωπικά αντικείμενα των μαθητών που έχουν τυχόν παραμείνει στις σχολικές μονάδες, κατόπιν συνεννόησης με τις διευθύνσεις των σχολείων και με τρόπο ώστε να τηρούνται πλήρως τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής συνωστισμού. Για τη συγκεκριμένη μετακίνηση, όσοι παραλάβουν τα αντικείμενα από το σχολείο θα πρέπει να στείλουν μήνυμα με τον αριθμό 4 στο 13033.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών από Δευτέρα"

Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Να ανακληθεί η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου

Να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου, ζητά από την Πολιτεία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία «θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι "υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…".

Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων: Να ανακληθεί η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου"

Ρέντη: Αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε κατά λάθος την σύζυγό του

Eλεύθερος αφέθηκε ο αστυνομικός, που χθες το μεσημέρι στου Ρέντη πυροβόλησε κατά λάθος και τραυμάτισε θανάσιμα την σύζυγο του, 41 ετών, μέσα στο σπίτι τους, την ώρα που στον διπλανό χώρο βρισκόταν το 12χρονο παιδί τους σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αστυνομικός οδηγήθηκε το πρωί στην εισαγγελία Πειραιά, ενώ για την υπόθεση αναμένεται να οριστεί τακτική δικάσιμος.

Σύμφωνα με στοιχεία που προσκομίζονται στη δικογραφία, ο αστυνομικός επιχείρησε να ασφαλίσει το υπηρεσιακό του πιστόλι, αλλά αυτό εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα μία σφαίρα να τραυματίσει τη γυναίκα στον ώμο, η οποία λίγα λεπτά αργότερα υπέκυψε στο τραύμα της.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέντη: Αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε κατά λάθος την σύζυγό του"

Κατεχόμενα: Κήρυξαν παράνομες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν

Τηλεφώνημα από τον λεγόμενο «αστυνομικό διευθυντή» Λευκωσίας δέχθηκαν οι Τουρκοκύπριοι διοργανωτές της εκδήλωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη Ερντογάν, με το οποίο ενημερώθηκαν προφορικά ότι η εκδήλωση θεωρείται παράνομη.

Αυτό ανάφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμπτντουλάχ Κορκμαζχάν της «Αριστερής Κίνησης» ανακοινώνοντας ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Η εκδήλωση αρχίζει στις 14:00 με συγκέντρωση σε κεντρικό σημείο της κατεχόμενης Λευκωσίας και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη λεγόμενη «βουλή», που βρίσκεται απέναντι από την τουρκική «πρεσβεία» και έχει τίτλο «Αυτοί στο μαγκάλι, εμείς στην αλάνα» (Onlar Mangala, Biz Alana).

Στην ανάρτησή του ο κ. Κορκμαζχάν ανέφερε ότι είχαν χθες συνομιλία για την εκδήλωση με τον «αστυνομικό διευθυντή» Λευκωσίας, Χουσείν Τσετέ που τους ανέγνωσε μήνυμα και του «επάρχου» πως απαγορεύονται για σήμερα όλες οι εκδηλώσεις εντός της διοικητικής περιφέρειας της Λευκωσίας, αλλά αρνήθηκε να τους το δώσει γραπτώς.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, «Ανεξάρτητος δρόμος», «Αριστερή κίνηση», πολιτιστικός σύλλογος «Μπαράκα», πρόσθεσε ο κ. Κορκμάζχάν, θεωρούν την απόφαση αντίθετη με το «σύνταγμα» που κατοχυρώνει το δικαίωμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και γι’ αυτό προχωρούν με τη διοργάνωσή της. Καλούν δε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή τους.

Να σημειωθεί ότι και η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα άρθρα του «συντάγματος» που κατοχυρώνουν το δικαίωμα των εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κατεχόμενα: Κήρυξαν παράνομες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν"

«Αυτή δεν είναι η πατρίδα σου κ. Ερντογάν»

Αυτήν την στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Αμμόχωστο μαζί με τον νέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Εχθές το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρο έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο με ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο σήμερα κάνει τον γύρω του διαδικτύου.

«Αυτή δεν είναι η πατρίδα σου κ. Ερντογάν» αναφέρεται στην αρχή του βίντεο το οποίο αναρτήθηκε και στο twitter με την εξής λεζάντα: Οι κάτοικοι της Φαμαγκούστα (Αμμόχωστος)  εκδιώχθηκαν παράνομα από τα σπίτια τους, εδώ και 46 χρόνια. Πείτε στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Φαμαγκούστα δεν είναι μέρος για πικ νικ.

 

 

 

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Αυτή δεν είναι η πατρίδα σου κ. Ερντογάν»"

ΚΚΕ: Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων θα ακυρωθεί στη πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

«Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “ καθ’ άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΚΕ: Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων θα ακυρωθεί στη πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα"

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά – Νοσηλευόταν με κορονοϊό στο “Παπαγεωργίου”

Σε ηλικία 62 ετών έφυγε από την ζωή ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης, μετά από τριήμερη μάχη με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Όπως αναφέρει η Μακεδονία, την είδηση του θανάτου του Μητροπολίτη επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, δήλωσε ότι ο μητροπολίτης «νοσηλευόταν τρεις μέρες στο "Παπαγεωργίου" σε απλή κλίνη με οξυγόνο. Χθες μίλησα το πρωί μαζί του και ήταν καλύτερα από την προηγούμενη μέρα. Αλλά το απόγευμα έπεσε το οξυγόνο του και τελικά σήμερα...».

Ο Ιωάννης Τασσιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου του 1958.

Το 1979 αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και το 1982 από το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μητροπολίτης Λαγκαδά εξελέγη στις 10 Μαΐου του 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε στις 16 Μαΐου 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄ στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Είχε διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και είχε ανακηρυχθεί διδάκτωρ θεολογίας στη Θεολογικὴ Aκαδημία της Ούζγκοροντ στην Ουκρανία. Είχε επίσης συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου. 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά – Νοσηλευόταν με κορονοϊό στο “Παπαγεωργίου”"

Μέτρα για τον κορωνοϊό: 2.153 οι παραβάτες το Σάββατο - Πρόστιμα άνω των 186.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το Σάββατο 14.11.2020 συνολικά 65.035 ελέγχους και κατέγραψαν 2.153 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.300€ και αναστολή λειτουργίας σε δύο (2) καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (64.775)

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη αποστολή sms

2. Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης

3. Μη νόμιμη μετακίνηση μετά τις 21:00

Β . Επιχειρησιακός προγραμματισμός

Ο ελεγκτικός μηχανισμός, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, εκπόνησε ενιαίο πρόγραμμα ελέγχων για την εβδομάδα 16-20.11.2020 με επίκεντρο τις γεωγραφικές περιοχές αλλά και τις κατηγορίες φορέων και οργανισμών, που οι τεχνικές ανάλυσης δεδομένων αναδεικνύουν ως κύριες εστίες διασποράς του SARS COV-2 και διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέτρα για τον κορωνοϊό: 2.153 οι παραβάτες το Σάββατο - Πρόστιμα άνω των 186.000 ευρώ"

Απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις 4 ή περισσοτέρων ατόμων

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

- διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

- διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις 4 ή περισσοτέρων ατόμων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news