facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Άγνωστη ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο 57 ατόμων στη Νιγηρία

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην νοτιοανατολική Νιγηρία από το ξέσπασμα μιας αγνώστου προέλευσης νόσου, ανέφεραν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η νόσος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξέσπασε στην κοινότητα Έτε της πολιτείας Ενούγου στις αρχές Σεπτεμβρίου και εξαπλώθηκε στη γειτονική κοινότητα Ομουόπου, όπου 20 άνθρωποι πέθαναν, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στην τοπική εφημερίδα Vanguard.

Ο Βίνσεντ Οσμόμι, αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας παρακολούθησης και ενημέρωσης ασθενειών, δήλωσε εκτός από αιμοπτύσεις, τα θύματα εμφάνισαν συμπτώματα διάρροιας και σπασμών, τονίζοντας ότι οι εικασίες στρέφονται στην πιθανότητα χολέρας ή του πυρετού Λάσσα.

«Μεταξύ Σεπτεμβρίου και σήμερα, τουλάχιστον 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Έτε», ενώ η γειτονική κοινότητα Ομουόπου, κατέγραψε επίσης 20 θανάτους, σημείωσε ο Οσμόμι.
Όπως ανέφερε η αιτία των θανάτων δεν είναι ακόμη γνωστή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Υγείας της πολιτείας αυτής έχει ειδοποιηθεί για την νόσο και δείγματα από τα θύματα έχουν συλλεχθεί για να σταλούν για διάγνωση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγνωστη ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο 57 ατόμων στη Νιγηρία"

Δικαστές σε Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του επιτελείου Τραμπ

Δύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του προεκλογικού επιτελείου του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τ
ραμπ με τις οποίες απαιτούσαν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Δικηγόροι του επιτελείου Τραμπ έχουν εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Παράλληλα, η δικαστίνα Σίνθια Στίβενς στο Μίσιγκαν απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, αναφέροντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση αύριο Παρασκευή.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστές σε Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του επιτελείου Τραμπ"

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναστέλλει τις αυριανές διακοπές συνεδριάσεων

Την αναστολή των αυριανών κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει δικαστές και εισαγγελείς Διαμαρτυρόμενοι για την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων παρά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει: «Η σημερινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων – που αναμένεται να εξειδικευθεί τις επόμενες ώρες - αποτελεί μια πικρή επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που κάναμε για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου να προστατευτεί ο πληθυσμός από την πανδημία.

Η επικίνδυνη συντεχνιακή λογική που υποστηρίχθηκε από την ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών βρέθηκε σύντομα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.

Καμιά αντιπαλότητα όμως δε νοείται με τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, των οποίων το θεσμικό ρόλο σεβόμαστε, κατανοώντας απόλυτα τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Τώρα η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα για όλους και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ειδικούς.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αίσθημα ευθύνης αναστέλλει τις εξαγγελθείσες για αύριο διακοπές συνεδριάσεων».

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις και οι διοικητικοί δικαστές

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, αναφέρει: «όπως είναι γνωστό, είχε αποφασίσει, ως μορφή διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λειτουργία των δικαστηρίων χωρίς περιορισμούς, την συμβολική διακοπή όλων των συνεδριάσεων των διοικητικών δικαστηρίων της Χώρας, την Παρασκευή 6/11/2020 για μισή ώρα.

Οι εξελίξεις, με τη θέση σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου των έκτακτων περιοριστικών μέτρων (LOCKDOWN), δικαίωσαν την Ένωσή μας. Κατόπιν αυτών, εφόσον εκ των πραγμάτων πλέον τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν με περιορισμούς, αναστέλλουμε την αυριανή μας συμβολική κινητοποίηση και αναμένουμε η κυβέρνηση, κατά την εξειδίκευση των μέτρων όσον αφορά τη λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων, να εισακούσει τις προτάσεις μας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναστέλλει τις αυριανές διακοπές συνεδριάσεων"

Κορωνοϊός - Ισπανία: Ρεκόρ νέων θανάτων την Πέμπτη

Ρεκόρ καθημερινών θανάτων σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας κατέγραψε σήμερα Πέμπτη η Ισπανία, καθώς 368 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού. Σημειώνεται πως χθες οι υγειονομικές Αρχές στη χώρα της Ιβηρικής πρόσθεσαν άλλους 1.623 θανάτους στον τραγικό κατάλογο, έπειτα από αναθεώρηση των διαθέσιμων στοιχείων. Συνολικά, η Ισπανία αριθμεί 38.486 νεκρούς λόγω της Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Τις επτά τελευταίες ημέρες, οι νεκροί στη χώρα ανήλθαν συγκεντρωτικά σε 1.002, αριθμός ρεκόρ στο δεύτερο κύμα, μετά τους 888 της προηγούμενης εβδομάδας.

Επιπλέον, τα νέα κρούσματα ήταν 21.908 και ο συνολικός αριθός κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1,3 εκατομμύρια (1.306.316). Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Μαδρίτη (2.075).

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ισπανία: Ρεκόρ νέων θανάτων την Πέμπτη"

Άμεσες προσλήψεις 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προβλέπεται η άμεση πρόληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, οι γιατροί (εκ των οποίων οι 100 είναι επιλαχόντες) θα ενταχθούν άμεσα (την προσεχή Δευτέρα) στο ΕΣΥ, ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όσους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το σύστημα (με προσμέτρηση χρόνου).

Έως και την 28η.2.2021, παρατείνονται σειρά μέτρων του υπουργείου Υγειάς εφόσον «εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού COVID-19». Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και 6 μήνες, ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και όσους υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.O.X.) στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας «από νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή υγειονομικούς φορείς, φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αρμοδιότητάς του σε νοσοκομεία (Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ., στρατιωτικά, πανεπιστημιακά), ισχυρά πληττόμενων περιοχών από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19 και χώρους, που έχουν συμβατικά ή αναγκαστικά διατεθεί προς το Δημόσιο για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κοροναϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και έξι 6 μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ σε ισχυρά πληττόμενες περιοχές από τη διάδοση του κοροναϊού COVID-19 με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. «Μη συμμόρφωση με το περιεχόμενο της απόφασης μετακίνησης του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ή του προσωπικού του ΕΚΑΒ, να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Επίσης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας. «Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής του λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κοροναϊού COVID-19».

Επίσης, συστήνονται στα νοσοκομεία της χώρας: 500 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ., 300 θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία και 1.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας.

«Οι ως άνω θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων» αναφέρει άλλη διάταξη.

Επίσης με άλλη διάταξη παρατείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης τουριστικών καταλυμάτων έως την 30η.11.2020. «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για χρονικό διάστημα έως την 28η.2.2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορονοϊού, μπορεί να διατάσσεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, «η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο».

Ο υπουργός Υγείας, έχει ακόμη τη δυνατότητα με απόφασή του, «να εντέλλεται την αναγκαστική δέσμευση στο Δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου καθώς και όλων των παρεπόμενων ιατρικών, νοσηλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου, από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεσες προσλήψεις 300 μόνιμων γιατρών στις ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτικών κλινικών"

Κορωνοϊός: Σχεδόν οι μισοί διασωληνωμένοι είναι κάτω από 65 χρόνων

Συνεχίζει να σαρώνει ο κορωνοϊός τη χώρα μας, αφήνοντας πίσω του για μια ακόμη ημέρα χιλιάδες νέα κρούσματα, ασθενείς στα νοσοκομεία, διασωληνωμένους και νεκρούς. Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 2.917 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19 προστέθηκαν στα 46.890 άτομα που περιλαμβάνονται ήδη στο «αρχείο» της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας που τηρείται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται λίγο πριν το «φράγμα» των 50.000.

Το νέο lockdown που θα ισχύσει από το πρωί του Σαββάτου ελπίζεται πως θα περιορίσει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας και θα ανακόψει τη δυνατή ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν σχεδόν 1.600 άνθρωποι, με τους 1.176 σε απλές κλινικές Covid-19 και τους υπόλοιπους σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ). Στις ΜΕΘ της χώρας νοσηλεύονταν 213 άνθρωποι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο του ΕΣΥ καταγράφηκε αύξηση εισαγωγών κατά 50% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Από αυτούς, οι διασωληνωμένοι ήταν 187.

Ωστόσο, στις ΜΕΘ δεν βρίσκονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι που έχουν αποδειχθεί τους προηγούμενους μήνες «εύκολος στόχος» για τον κορωνοϊό, καθώς μπορεί να μολυνθούν όπως όλοι αλλά νοσούν πολύ πιο σοβαρά και χρειάζονται συνήθως νοσηλεία και ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 56% των διασωληνωμένων σήμερα ανήκει όντως στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω. Ωστόσο, 4 στους 10 διασωληνωμένους είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων. Υπάρχει δε μικρό ποσοστό (1,6%) ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ακόμη και χαμηλότερης ηλικίας, ανήκουν στην ομάδα 18 έως 39 χρόνων.

Ότι οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας – σε σχέση με τους 65άρηδες και άνω- δεν νοσούν σοβαρά και άρα δεν απειλούνται από τον κορωνοϊό, αποτελεί έναν μύθο που οι επιστήμονες επιχειρούν να διαλύσουν όλους αυτούς τους μήνες της επιδημίας. Πλέον τα στοιχεία επιβεβαιώνουν συνεχώς τους ειδικούς.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις κλινικές Covid-19, όπου δεν νοσηλεύονται μόνο άνθρωποι ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας σήμερα κατά την ανακοίνωση του lockdown με τον πρωθυπουργό, τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, στις κλινικές covid-19 τουλάχιστον 50 άνθρωποι ηλικίας 35 έως 44 χρόνων και άλλοι 93 ηλικίας 45 έως 54 χρόνων. Μπορεί το ποσοστό να είναι μικρό, γύρω στο 1% των νοσηλευομένων στις κλινικές covid-19, ωστόσο πρόκειται για μία ανησυχητική ένδειξη για τη σοβαρή νόσηση και των νεότερων σε ηλικία, η οποία συνδέεται και με τη μεγάλη εξάπλωση του ιού και τη μετάδοση της νόσου.

«Θα νοσηλευτούν και άνθρωποι που έχουν ηλικίες 35 με 54 χρόνια, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής, ακόμα και θάνατο. Και σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, είναι κάτι που δεν το θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Οι θάνατοι σήμερα ανήλθαν σε 705. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 29 θάνατοι, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των ημερησίων θανατηφόρων κρουσμάτων.

Το ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων κατέρριψε και η Θεσσαλονίκη, η οποία «έδωσε» 862 κρούσματα από τα 2.917 της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης.

Άλλα 588 κρούσματα καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής

Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εντοπίζονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας: Σέρρες (168 κρούσματα), Δράμα (162), Λάρισα (127). Επίσης, μεγάλο διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψαν (ενδεικτικά) η Ημαθία (97), η Πέλλα (67), η Πιερία (60), η Ροδόπη (47), ο Έβρος (41), το Ηράκλειο (40), το Κιλκίς (39), η Καβάλα (37), η Λέσβος (36), η Μεσσηνία (34) και τέλος η Χαλκιδική, η Μαγνησία και η Ξάνθη (31).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σαφή υποχώρηση των κρουσμάτων καταγράφεται στις δύο πρώτες περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα: η Καστοριά έχει 19 κρούσματα και η Κοζάνη άλλα 13.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σχεδόν οι μισοί διασωληνωμένοι είναι κάτω από 65 χρόνων"

Πρέσβης Γερμανίας: Η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά….

Την άποψη ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία πρέπει να αποφασίζεται με νηφαλιότητα, εξέφρασε ο πρέσβης τη Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2020», που διοργάνωσε -διαδικτυακά φέτος- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Τουρκία προκαλεί τους εταίρους της και τους γείτονές της σε διάφορα μέτωπα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να επιδείξει μία εικόνα ισχύος και αποφασιστικότητας στη γειτονία της, στην επιδίωξη να προωθήσει αυτά που θεωρεί εθνικά της συμφέροντα. Όταν τα αντιμετωπίζουμε αυτά από κοντά, είναι φυσικά δύσκολο να παραμείνουμε νηφάλιοι και λογικοί, άλλα όπως και να το δούμε, η νηφαλιότητα υπόσχεται τα καλύτερα αποτελέσματα και αυτό προσπαθεί να ακολουθήσει η κυβέρνησή μου», είπε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα.

«Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση του διαλόγου με την Τουρκία, ακόμη και σε περιόδους υψηλής έντασης, χωρίς να ενδίδουμε στην πίεση», εξήγησε, παρατηρώντας ότι «εάν δεν μπορέσει να αποφευχθεί η ένταση, η Τουρκία θα αισθανθεί τις συνέπειες, αλλά το ίδιο και εμείς οι Ευρωπαίοι και κυρίως αυτοί που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την Τουρκία». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «η ελληνική ηγεσία το βλέπει αυτό με παρόμοιο τρόπο».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης ο πρέσβης διέψευσε κατηγορηματικά τις εκτιμήσεις ότι εκπορεύεται από τα οικονομικά συμφέροντα που έχει στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις γερμανικές εξαγωγές για τις οποίες είπε «στην καλύτερη χρονιά τους, το 2017 -πριν την οικονομική κρίση στην Τουρκία και πριν την κατάρρευση της τουρκικής λίρας- η Τουρκία βρέθηκε στην 16η θέση των χωρών που η Γερμανία εξάγει, με ποσοστό 2% των συνολικών γερμανικών εξαγωγών» και «αντίστοιχα οι ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία ήταν 5,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και η χώρα 4η στη λίστα των εξαγωγικών προορισμών της Ελλάδας».

Σχετικά με τη συζήτηση για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ο κ. Ράιχελ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις για τη στάση της απέναντι Κύπρο και μιλάμε τώρα για επιπρόσθετες κυρώσεις. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απειλήσει με κυρώσεις, αλλά συγχρόνως να δώσει χρόνο στην Τουρκία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να αλλάξει την πορεία των ενεργειών της. Αυτό είναι έκφραση της νηφάλιας και λογικής άποψης που περιέγραψα. Που δεν ενδίδει στην συναισθηματική προτροπή για τιμωρία, που είναι μία φυσική ανθρώπινη παρόρμηση», είπε προσθέτοντας πως «αν έλθουμε στο σημείο να είναι αναγκαία τα μέτρα -αν και όταν- τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι την οδύνη του να το κάνουμε, γιατί όλοι είμαστε εξαρτώμενοι».

Ο κ.Ράιχελ είπε ότι η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία επωφελήθηκαν από τις επιπτώσεις της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας του 2016 για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα ανανεωθεί.

«Η Ελλάδα ιδανικό μέρος να ζει κανείς στην καραντίνα»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διαχείριση της πανδημίας, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την Ένωση, το συνολικού ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ σχέδιο ανάκαμψης που προώθησαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν. Όμως, διευκρίνισε ότι η εικόνα δεν είναι ρόδινη και θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να εμβολιαστεί όπως πρέπει ο πληθυσμός, αφότου το εμβόλιο κυκλοφορήσει στην αγορά.

Παράλληλα σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γερμανία πήγαν καλά στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας αλλά εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων στην Γερμανία, για τα οποία παρατήρησε ότι ήταν λιγότερο αυστηρά από ό,τι τα αντίστοιχα ελληνικά. Επισήμανε μάλιστα πως η διαχείριση της πανδημίας κατέρριψε τα στερεότυπα των συμπεριφορών που αποδίδονται σε λαούς και κοινωνίες, όπως για παράδειγμα της πειθαρχίας.

«Σε σχέση με πριν από 20 χρόνια οι Γερμανοί φάνηκαν λιγότερο Γερμανοί και οι Έλληνες φάνηκαν λιγότερο Έλληνες», είπε, κάνοντας λόγο για καλή εξέλιξη, ενώ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι η Ελλάδα είναι το ιδανικό μέρος για να ζει κάποιος σε καραντίνα γιατί οι άνθρωποι είναι φιλικοί κι ευχάριστοι.

Ο κ. Ράιχελ διευκρίνισε ότι η Γερμανία υποστηρίζει τις παγκόσμιες λύσεις για τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή ή δίκαιη κατανομή των εμβολίων για τον κορονοϊό, αλλά δεν είναι μία τόσο μεγάλη χώρα που να μπορεί να τις επιβάλει μόνη και για αυτόν τον λόγο τις προωθεί σε συνεργασία με άλλες χώρες, ειδικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ αποδοκίμασε το λαϊκισμό και τα fake news που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στις αμερικανικές εκλογές και τις επιπτώσεις του στις ευρωαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι θα προτιμούσε να σχολιάσει όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, δηλαδή αφότου μετρηθούν όλες οι ψήφοι.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσβης Γερμανίας: Η Τουρκία προκαλεί και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά…."

Lockdown - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Το lockdown, το ύστατο μέτρο για να ανακοπει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, επιστρέφει μετά την άνοιξη και μας υποχρεώνει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις  μετακινήσεις μας για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ όταν χρειαστεί να μετακινηθούμε, είναι υποχρεωτική παντού η χρήση μάσκας. 

Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά;  Πώς θα μπορείτε να πηγαίνετε χωρίς πρόβλημα στην εργασία σας και για ποιούς άλλους λόγους θα μπορείτε να μετακινηθείτε; Τι θα ισχύσει με τη λειτουργία σχολείων και φροντιτηρίων; 

Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται παρακάτω. 

1. Από πότε τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα και μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου έως τις 30 του μηνός

2. Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά, ποια κλείνουν;

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία . Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα

3. Τί θα γίνει με τα κομμωτήρια;

Στην ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά το απαόγευμα της Πέμπτης, για το πώς θα εφαρμοστεί το lockdown διευκρινίστηκε πως τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου όμως έως και τις 30 Νοεμβρίου θα κατεβάσουν και αυτά ρολά.

4. Τι θα γίνει με τα σχολεια και τους παιδικούς σταθμούς;

Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστά τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες. Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, και για τρεις εβδομάδες.

Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, θα συνεχιστεί κανονικά η δια ζώσης λειτουργία τους. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν προγράμματα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει εξασφαλίσει:

- αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,

- συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,

- μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,

- δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,

- ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019,

- συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,

- επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών).

5. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις και τι ισχύει με τα sms στο 13033;

Ο αριθμός 13033 ενεργοποιείται ξανά προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες μετακινήσεις το διάστημα 05:00 - 21:00.

Ο πολίτης όπως και την περασμένη άνοιξη, πρέπει να δηλώνει:

-το ονοματεπώνυμο του,
-τη Διεύθυνση κατοικίας του
-και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

Για τις μετακινήσεις απαιτείται στο εξής SMS στο 13033. Οι κωδικοί είναι οι εξής:

  • - Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία): Κωδικός 1
  • - Μετάβαση σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους: Κωδικός 2
  • - Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για επείγουσες ανάγκες) και τράπεζα (όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή) μετά από ραντεβού: Κωδικός 3
  • - Μετάβαση για συνοδεία προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, συγγενούς πρώτου βαθμού στην εργασία, η συνοδεία μαθητού: Κωδικός 4
  • - Μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων: Κωδικός 5
  • - Σωματική άσκηση, η συνοδεία κατοικίδιων ζώων, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου: Κωδικός 6

Μετά την επιτυχή αποστολή ενός SMS στο 13033 ακολουθεί η απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας».

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις ΜΟΝΟ για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS - Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].

Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, αλλά εξαιρούνται όσοι αθλούνται κατά μόνας.

6. Πώς θα βεβαιώνεται η μετακίνηση προς και από την εργασία;

Για πάγια βεβαίωση κίνησης προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο σχετικο έντυπο, με ττην υπογραφή και τη σφραγίδα του εργοδότη, που μπορείτε να βρείτε στο https://forma.gov.gr/docs/vevaiosi-kikloforias.pdf.

7. Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ;

Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ, αντί 534. Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Σεπτέμβριο, μέχρι τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, προβλεπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους

8. Τι θα γίνει με τις πτήσεις εξωτερικού;

Δεν θα απαγορευθούν οι πτήσεις εξωτερικού προς και από την Ελλάδα, ενώ θα γίνονται μόνο οι αναγκαίες στο εσωτερικό και για όσους αποδεικνύουν την ανελαστική ανάγκη μετακίνησης. Σημειώνεται, ωστόσο πως αρνητικό τεστ Covid-19 θα πρέπει να παρουσιάζουν από τη Δευτέρα όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, τόσο μέσω των αεροδρομίων, όσο και μέσω λιμανιών και χερσαίων συνόρων.

9. Θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη;

Στη διάρκεια του lockdown δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του (π.χ. με έγγραφο της ΑΑΔΕ) και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown. Ωστόσο αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδεύσει πίσω στην Αθήνα.

10. Υπάρχει πιθανότητα να παραταθεί το δεύτερο lockdown ή να πάμε και σε τρίτο;

Στο ερώτημα για πιθανή παράταση του lockdown, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως, «αν αντιμετωπίζεις μια εκθετική αύξηση, πρέπει να λάβεις μέτρα για να "κόψεις το κύκλωμα". Εκτιμούμε και ευχόμαστε ότι οι τρεις εβδομάδες του lockdown θα είναι αρκετές. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα. Η οικονομία θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Έχουμε γίνει πιο σοφοί για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το πρώτο lockdown. Μπαίνουμε τώρα σε αυτό, για να επανέλθουμε σε μια είδους κανονικότητα τον Δεκέμβριο και να λειτουργήσει η αγορά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις "

Πανδημία στην Ρουμανία: Υποχρεωτική παντού η χρήση μάσκας, κλείνουν χώροι διασκέδασης και σχολεία

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε σήμερα νέους περιορισμούς, μεταξύ αυτών τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, τη διεξαγωγή αποκλειστικά διαδικτυακών μαθημάτων και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, την ώρα που η χώρα πλησιάζει το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων κορονοϊού την ημέρα.

«Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν έως σήμερα δεν επαρκούν πλέον, χρειάζονται νέα επιπρόσθετα μέτρα», καθώς «έχουν καταγραφεί πάρα πολλοί θάνατοι», είπε ο Ρουμάνος πρόεδρος, μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα σχολεία θα υιοθετήσουν αποκλειστικά την τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία θα γίνει ο κανόνας και «η κυκλοφορία τη νύχτα θα περιοριστεί», διευκρίνισε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις ώρες.

Η χρήση της μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και για τους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα απαγορεύονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές γιορτές.

Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Λούντοβιτς Όρμπαν.

Η Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε σήμερα νέα ρεκόρ, μεταξύ άλλων τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε διάστημα 24 ωρών, ήτοι 121, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από την επιδημία να ανέρχεται σε 7.540.

Επιπλέον, 1.014 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ένα ρεκόρ από τον Μάρτιο. Με μόλις 1200 κλίνες σε ΜΕΘ για τους ασθενείς με Covid-19, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, υπογραμμίζουν ειδικοί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανδημία στην Ρουμανία: Υποχρεωτική παντού η χρήση μάσκας, κλείνουν χώροι διασκέδασης και σχολεία"

Πάτρα: Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του βουλευτή τη ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα

Εμπρηστική επίθεση στο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα, που ήταν σταθμευμένο στο κέντρο της Πάτρας, πραγματοποίησαν απόψε τέσσερις κουκουλοφόροι.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Φωτήλας, σχετικά με την επίθεση, «το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο κάτω από το σπίτι μου, στην οδό Αράτου, όταν κάποια στιγμή άκουσα έκρηξη και βγήκα έξω να δω τι συμβαίνει». «Τότε», συνέχισε, «είδα το αυτοκίνητό μου να έχει πάρει φωτιά και κάποιοι γείτονες να προσπαθούν να την σβήσουν με πυροσβεστήρες»

«Όπως με ενημέρωσαν» πρόσθεσε «πέρασαν τέσσερα άτομα που φορούσαν κουκούλες και στη συνέχεια ο ένας έριξε κάποιο υγρό στο αυτοκίνητο, ο δεύτερος έσπασε το τζάμι, ο τρίτος πέταξε στο εσωτερικό του οχήματος μία βόμβα μολότοφ και κατόπιν εξαφανίστηκαν».

fotilas2

«Αυτές οι πράξεις φασισμού μάς δυναμώνουν και στο τέλος της ημέρας η δημοκρατία θα βγαίνει πάντα κερδισμένη» τόνισε ο κ. Φωτήλας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν σε όλους αυτούς, που επιτέθηκαν προ ημερών στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και σήμερα στο αυτοκίνητό μου, ότι δεν μπορούν πλέον να προβαίνουν ατιμώρητοι σε τέτοιες ενέργειες» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ήδη το κάνει αυτό».

Καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία

Με δηλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου του βουλευτή Ιάσωνα Φωτήλα.

«Ο εμπρησμός με βόμβες μολότοφ του αυτοκινήτου του βουλευτή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα είναι μια εγκληματική ενέργεια που στόχο έχει τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Την καταδικάζουμε απερίφραστα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητο του βουλευτή τη ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα"

Κορωνοϊός – Πέτσας: Πότε θα βγούμε από το lockdown – Απαγόρευση στην πορεία του Πολυτεχνείου

Υποχώρηση των κρουσμάτων στα 300 ημερησίως έθεσε ως προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από το lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha ότι για να αρθεί το καθεστώς της αναστολής δραστηριοτήτων, το οποίο τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως, από τα περίπου 3.000 σήμερα στα 300.

Παράλληλα, προανήγγειλε απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Πέτσας: Πότε θα βγούμε από το lockdown – Απαγόρευση στην πορεία του Πολυτεχνείου"

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τις 34.500 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία

Μεγάλη αύξηση των νεκρών από κοροναϊό καταγράφεται σήμερα στην Ιταλία: το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους από τον ιό 445 άνθρωποι και καταγράφηκαν 34.505 νέα περιστατικά.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 219.884 διαγνωστικά τεστ. Χθες έχασαν την ζωή τους 352 άνθρωποι, με 30.550 περιστατικά. Ο Τζιάνι Ρέτσα, διευθυντής του τομέα πρόληψης του ιταλικού υπουργείου υγείας, τόνισε ότι «τα νέα αυτά στοιχεία δεν αποτελούν θετικό μήνυμα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, είναι ότι τώρα καταγράφονται κρούσματα σε όλη την ιταλική επικράτεια». Το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων επί των τεστ που διενεργήθηκαν από χθες μέχρι σήμερα, είναι 15,69%.

Σε όλη την χώρα δε, έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 2.391 ασθενείς, εκ των οποίων ενενήντα εννέα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 23.256 άνθρωποι (1.140 μόνον σε μια ημέρα) και 446.701 έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον απομόνωση.

Μεγάλη αύξηση των νεκρών από κοροναϊό καταγράφεται σήμερα στην Ιταλία: το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους από τον ιό 445 άνθρωποι και καταγράφηκαν 34.505 νέα περιστατικά.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 219.884 διαγνωστικά τεστ. Χθες έχασαν την ζωή τους 352 άνθρωποι, με 30.550 περιστατικά. Ο Τζιάνι Ρέτσα, διευθυντής του τομέα πρόληψης του ιταλικού υπουργείου υγείας, τόνισε ότι «τα νέα αυτά στοιχεία δεν αποτελούν θετικό μήνυμα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, είναι ότι τώρα καταγράφονται κρούσματα σε όλη την ιταλική επικράτεια». Το ποσοστό θετικών αποτελεσμάτων επί των τεστ που διενεργήθηκαν από χθες μέχρι σήμερα, είναι 15,69%.

Σε όλη την χώρα δε, έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 2.391 ασθενείς, εκ των οποίων ενενήντα εννέα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 23.256 άνθρωποι (1.140 μόνον σε μια ημέρα) και 446.701 έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον απομόνωση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τις 34.500 τα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία"

Κορωνοϊός: «Βράζει» η Γαλλία - 58.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα

Εκτός ελέγχου συνεχίζει το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία, παρά τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση Μακρόν. Σήμερα, το γαλλικό Υπουργείο Υγείας, δήλωσε 58.046 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19.

Ο Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν προέτρεψε τους Γάλλους να σεβαστούν τους περιορισμούς χωρίς τους οποίους το δεύτερο κύμα θα είναι «υψηλότερο και βαρύτερο» από το πρώτο.

«Η Γαλλία είναι η χώρα στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων, 1,6 εκατομμύρια», τόνισε ο Ζερόμ Σαλομόν, Γενικός Διευθυντής Υγείας. «Αυτό το δεύτερο κύμα αφορά ολόκληρη την επικράτεια. Όλες οι περιοχές ανησυχούν, ιδιαίτερα περιοχές που επηρεάστηκαν ελάχιστα από το πρώτο κύμα ».

Ο Γενικός Διευθυντής Υγείας αναφέρει ποσοστό μεταδοτικότητας 1,14, ενώ θα πρέπει να είναι κάτω από το 1. «Πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μολυσμένων, τον αριθμό των ατόμων που φτάσετε στο νοσοκομείο, να πέσει ο δείκτης RO κάτω από 1».

Σε 24 ώρες, η Γαλλία κατέγραψε 3.000 νέες νοσηλείες που συνδέονται με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων 447 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το ποσοστό θετικών τεστ είναι 20,76%.

Le Figaro και τη Le Monde/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: «Βράζει» η Γαλλία - 58.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα"

ΗΠΑ προεδρικές εκλογές: Προβάδισμα Μπάιντεν στη Νεβάδα- Πού προηγείται ο Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμά του επί του Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πολιτεία αυτή.

Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% και ο Μπάιντεν 49,5%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο.

Στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 49,2% του Μπάιντεν. Στην κομητεία Φούλτον, με πρωτεύουσα την Ατλάντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 72,6%, έναντι 26,3% του Τραμπ.

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ παραμένει μπροστά με 50%, έναντι 48,6% του Μπάιντεν. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διατηρεί το προβάδισμα και στην Πενσιλβάνια, με ποσοστό 50,3% έναντι 48,4% του Μπάιντεν, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων.

Για την Αριζόνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, δήλωσε νωρίτερα ότι ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα, εκτιμώντας ότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων στην Πολιτεία αυτή ίσως είναι πολύ μικρή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ προεδρικές εκλογές: Προβάδισμα Μπάιντεν στη Νεβάδα- Πού προηγείται ο Τραμπ"

Κύπρος: Ρεκόρ με 233 νέα κρούσματα, πέντε οι διασωληνωμένοι

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημέρωσε την Πέμπτη ότι από σύνολο 3,756 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 233 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 5,333.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 50 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πέντε ασθενείς, ενώ άλλα 10 άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Πέραν του νέου αρνητικού αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνεται , έντονο προβληματισμό προκαλεί η ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων που πλέον φτάνουν στους 65, εκ των οποίων 50 στο νοσοκομείο αναφοράς (οι 5 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), άλλοι 10 σε θάλαμο στη Λευκωσία και 5 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη Πέμπτη που ο αριθμός των ασθενών που έχρηζαν νοσηλείας ήταν 42, την Πέμπτη έχουμε 23 περισσότερα άτομα.

Κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί ότι παρά την ετοιμότητα των νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας, και στην Κύπρο οι δυνατότητες του Συστήματος Υγείας δεν είναι απεριόριστες, για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων. Η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων εναπόκειται στη συλλογικότητα και την υπευθυνότητα όλων μας.

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά, σημειώνεται πως 1 στους 7 που εξετάστηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης είναι θετικός στον ιό.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ρεκόρ με 233 νέα κρούσματα, πέντε οι διασωληνωμένοι"

Νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού λαμβάνει η Νορβηγία – Σε ισχύ αυστηρότεροι περιορισμοί

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Νορβηγία λόγω του κορονοϊού. Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει νέα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της φονικής πανδημίας.

Πλέον οι Νορβηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εντός της χώρας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/11) η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ στο πλαίσιο των νέων συστάσεων και περιορισμών με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε πολλά τμήματα της Νορβηγίας και την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε μια χώρα, η οποία επί μακρόν είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων στην Ευρώπη.

«Παρατηρούμε τώρα μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των πολιτών που βγήκαν θετικοί στον ιό. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και...δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε να δούμε αν τα μέτρα που επιβάλαμε την περασμένη εβδομάδα επαρκούν», είπε η πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Νορβηγοί καλούνται να μένουν στα σπίτια τους το περισσότερο δυνατό κατά τις επόμενες εβδομάδες και να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους, ενώ τα μπαρ σε όλη τη χώρα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Την περασμένη εβδομάδα η Νορβηγία αυστηροποίησε τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις συναθροίσεις και τους ξένους εργαζόμενους που εισέρχονται στη χώρα έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων.

Η Νορβηγία κατέγραψε αναθεωρημένο αριθμό 3.118 νέων κρουσμάτων κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, από 1.718 μια εβδομάδα νωρίτερα, αμφότεροι όμως αριθμοί είναι υψηλότεροι σε σχέση με τον υψηλότερο αριθμό των 1.733 κρουσμάτων που καταγράφηκε την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού λαμβάνει η Νορβηγία – Σε ισχύ αυστηρότεροι περιορισμοί"

Εισαγγελική έρευνα για ισχυρισμούς ιερέα από άμβωνος για κοροναϊό και μέτρα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι ισχυρισμοί ενός ιερέα, αναφορικά με τον κοροναϊό σε κήρυγμα που απηύθυνε την περασμένη Κυριακή από τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης και το περιεχόμενό του αναμεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ηλία Δαγκλή, να παραγγείλει τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, η έρευνα κινείται σε δύο κατευθύνσεις, αφενός για τους ισχυρισμούς του ιερέα ότι συγγενείς θανόντων «δωροδοκήθηκαν για να δηλώσουν τους συγγενείς τους ότι πέθαναν από κοροναϊό, για να αυξηθεί ο αριθμός (των κρουσμάτων από τον ιό)» και αφετέρου για τις αναφορές του στην αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, αλλά και των μέτρων προστασίας (ειδικά αυτών που συνδέονται με τη λειτουργία των ιερών ναών), καθώς ο ίδιος φαίνεται να αμφισβητεί όσα συμβαίνουν και αφορούν την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της εισαγγελικής έρευνας, ο ιερωμένος -που στο κήρυγμά του αποκάλεσε τον κοροναϊό «διαβολοϊό», δηλώνοντας ότι είναι γιατρός- θα κληθεί να κατονομάσει πρόσωπα για τις συγκεκριμένες μαρτυρίες. Όπως έγινε γνωστό, τα αδικήματα που ερευνάται εάν έχουν τελεστεί, είναι αυτά της ψευδούς βεβαίωσης και της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης, της συνέργειας σε δωροδοκία, όπως επίσης η πράξη της διέγερσης σε ανυπακοή, όπως προβλέπεται από το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα για όσους προκαλούν δημόσια σε ανυπακοή εφαρμογής των νόμων. Την έρευνα καλείται να φέρει εις πέρας η αρμόδια αστυνομική Αρχή.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για ισχυρισμούς ιερέα από άμβωνος για κοροναϊό και μέτρα"

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πότε επιτρέπονται τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας

Δεν υφίσταται περιορισμός εισόδου στη χώρα για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, ισχύει η υποχρέωση του αρνητικού τεστ covid για την είσοδο στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για: επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Παράλληλα, όπως διευκρινίστηκε από την Πολιτική Προστασία επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψερι κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown. Ωστόσο αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδεύσει πίσω στην Αθήνα.

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για τον κορωνοϊό: Πότε επιτρέπονται τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας"

Καιρός αύριο: Βροχές την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.
Ο καιρός αύριο: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.Τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο Ιόνιο και από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.Το βράδυ θα ενισχυθούν και θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 καιστα βόρεια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα δυτικά πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός: Σοκάρουν οι αριθμοί - 2917 νέα κρούσματα, 187 διασωληνωμένοι, 29 νεκροί

Τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους, διασωληνώσεις και νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της χώρας λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το δεύτερο lockdown

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.917 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικότερα:

– 27 κρούσματα εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

862 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 162 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 41 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Έυβοιας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 97 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 40 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

– 37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 1 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσματα στην Π.Ε. Κώ

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 127 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

– 31 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 31 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

– 67 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 168 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 31 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

106 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες.

4303 (8.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14879 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 43 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.876.471 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί  83.567 δείγματα.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σοκάρουν οι αριθμοί - 2917 νέα κρούσματα, 187 διασωληνωμένοι, 29 νεκροί"

Κομμωτήρια ανοιχτά το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου – Από Δευτέρα κλείνουν

Την απόφαση να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου με διευρυμένο ωράριο αν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον φόρτο εργασίας στα κομμωτήρια εξαιτίας του επικείμενου lockdown από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. 

Από την Δευτέρα ωστόσο 9 Νοεμβρίου 2020 όλα τα κομμωτήρια θα είναι κλειστά. Επίσης ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα είναι ανοικτά τα σούπερ μάρκετ καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία από τις 09:00 έως 17:00.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομμωτήρια ανοιχτά το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου – Από Δευτέρα κλείνουν"

Χαρδαλιάς: Τι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά όσοι έρθουν από το εξωτερικό

Αρνητικό τεστ Covid-19 θα πρέπει να παρουσιάζουν από τη Δευτέρα όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, τόσο μέσω των αεροδρομίων, όσο και μέσω λιμανιών και χερσαίων συνόρων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στις δηλώσεις του για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα ισχύσουν στο διάστημα του lockdown, όσοι εισέρχονται στη χώρα μέσω αεροδρομίων θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 48 ώρες, ενώ όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων, θα πρέπει να εμφανίζουν αρνητικό τεστ Covid έως και 72 ώρες.

Πρόκειται για μέτρο ανάλογο με εκείνο που είχε λάβει η κυβέρνηση αμέσως μετά την άρση του πρώτου lockdown, ώστε να ανοίξει με ασφάλεια ο τουρισμός.

Το μέτρο ισχύει για όλους, δίχως εξαιρέσεις, ενώ οι έλεγχοι θα είναι σχολαστικοί σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Τι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά όσοι έρθουν από το εξωτερικό"

Κατάθεση Καλογρίτσα: Διεκπεραίωνα εντολές της κυβέρνησης

«Διεκπεραίωνα εντολές της κυβέρνησης» φαίνεται να υποστήριξε ενώπιον της Πταισματοδίκη Αμαρουσίου ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος κατέθεσε σήμερα σχετικά με τις καταγγελίες του περί εμπλοκής του πρώην υπουργού Νίκου Παππά στον διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Ο κ. Καλογρίτσας παρέμεινε στο γραφείο της δικαστικής λειτουργού περίπου δυόμισι ώρες, όπου φέρεται να επανέλαβε διά ζώσης όσα έχει ισχυριστεί για το παρασκήνιο της συμμετοχής του στον επίμαχο διαγωνισμό. Ο εργολάβος κλήθηκε σε κατάθεση στο Πταισματοδικείο σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση της μήνυσης του κατά των υπευθύνων του κατασκευαστικού κολοσσού CCC που διεκδικεί από την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα «Τοξότης» ποσό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πλευρά Καλογρίτσα υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά, που εμφανίζονται ως προκαταβολή για υπεργολαβία της «Τοξότης» στην κατασκευή mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχε αναλάβει η CCC, αφορούσαν συμφωνία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τους επικεφαλής του λιβανέζικου ομίλου για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού που θα απηχούσε τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ενώπιον της πταισματοδίκη ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στον τότε υπουργό Επικρατείας και να μην κατονόμασε τα στελέχη που, όπως υποστηρίζει, τον προσέγγισαν κατ' εντολή του Νίκου Παππά για το όλο εγχείρημα που σχεδίαζαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργολάβος είπε πως «διεκπεραίωνα εντολές της κυβέρνησης» και περιέγραψε στη δικαστική λειτουργό τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Παππά ο οποίος, σύμφωνα με τον εργολάβο, τον καθησύχαζε πως από τον ίδιο ήθελαν μόνο το όνομα του και όχι χρήματα καθώς είχαν εξασφαλίσει 25 εκατομμύρια καθώς και τα 3 εκατομμύρια που χρειάζονταν για την εγγυητική που απαιτούσε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Επανέλαβε, επίσης, όσα έχει ήδη αναφέρει περί της πορείας που είχαν τα επίμαχα 3 εκατομμύρια όταν «υπαναχώρησε η CCC» οπότε -κατά τον κ. Καλογρίτσα- μετά από υπόδειξη του τότε υπουργού τα χρήματα δόθηκαν για την έκδοση εφημερίδας.

Ενώπιον της πταισματοδίκη έχουν ήδη καταθέσει άλλου δύο μάρτυρες από εκείνους που έχει προτείνει ο κ. Καλογρίτσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάθεση Καλογρίτσα: Διεκπεραίωνα εντολές της κυβέρνησης"

Γαλλία: Τέλος το delivery και το take away μετά τις 22:00 στο Παρίσι

 Το Παρίσι απαγορεύει υπηρεσίες «delivery» και «takeaway» για έτοιμα γεύματα και αλκοολούχα ποτά ανάμεσα στις 22.00 και τις 06.00 από αύριο για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας, ανακοίνωσε η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται επίσης από τις 22.00 μέχρι τις 06.00 από τις 6 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία βρίσκεται σε γενικευμένο lockdown από τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου, έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19. Μόλις χθες ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία αυξήθηκε στους 854 θανάτους, τον βαρύτερο απολογισμό μετά την 15η Απριλίου.

Ειδικά για το Παρίσι, τα στοιχεία δείχνουν πως κάθε 15 λεπτά στα νοσοκομεία του Παρισιού υπάρχει ένας ασθενής που εισάγεται με Covid-19, ενώ κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας Παριζιάνος μολύνεται.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Τέλος το delivery και το take away μετά τις 22:00 στο Παρίσι"

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Με τηλεκπαίδευση τα φροντιστήρια - Κανονικά θα λειτουργούν τα ολοήμερα

Αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet, δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex, καθώς ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019,είναι κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Παιδείας ενόψει της έναρξης της τηλεκπαίδευσης από τη Δευτέρα σε γυμνάσια και λύκεια.

Την προληπτική αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων της γενικής εκπαίδευσης όλης της χώρας, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης από τον COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών για την προστασία από τον κορωνοϊό. Συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη, να υποστηριχθούν έμπρακτα οι οικογένειες και να αποφευχθεί η επαφή με ομάδες αυξημένου κινδύνου, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες. Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, και για τρεις εβδομάδες.

Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, θα συνεχιστεί κανονικά η δια ζώσης λειτουργία τους. Έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν προγράμματα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει εξασφαλίσει:

- αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,

- συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,

- μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,

- δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,

- ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019,

- συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,

- επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολλέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών).

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η εκθετικά αυξανόμενη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία και η πιθανή μεταφορά του από το εξωσχολικό περιβάλλον των μαθητών στο ενδοσχολικό, οδήγησε στην προληπτική αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των δομών δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης, διατηρώντας ανοιχτές όλες τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Όλοι μαζί, με τον ίδιο ζήλο και προσαρμοστικότητα που επιδείξαμε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία, παράλληλα με τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες και όλους».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για τον κορωνοϊό: Με τηλεκπαίδευση τα φροντιστήρια - Κανονικά θα λειτουργούν τα ολοήμερα"

Βουλή: Κακούργημα ο βασανισμός ή η θανάτωση ζώων

Κακούργημα θα πρέπει να θεωρείται πλέον η θανάτωση ή ο βασανισμός ζώων, μετά την ομόφωνη έγκριση της Βουλής στην τροπολογία που κατατέθηκε σε συνέχεια των εξαγγελιών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κακοποίησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξής είπε πως υπήρξαν περιστατικά, τα οποία ξεσήκωσαν την κοινωνία.

Κακούργημα η κακοποίηση ζώων – Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή

«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν βασανισμοί και αγριότητες στα ζώα σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Τα περιστατικά αυτά, φανέρωσαν τη μεταβολή ενός μεγέθους για την κοινωνική απαξίωση από αυτές τις συμπεριφορές Η κοινωνία θέλει να τιμωρούνται δίκαια οι δράστες. Και είναι δίκαιη η κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια. Αυτή είναι η τιμωρία για τους βασανιστές των ζώων», σημείωσε.

Όπως είπε, υπάρχει διάταξη στον Ποινικό Κώδικα για τον βασανισμό των ανθρώπων, που προβλέπει από 5 έως 20 χρόνια κάθειρξη. «Άρα μεγαλύτερη κάθειρξη από αυτή των ζώων, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με την αναλογικότητα», σημείωσε.

Μάλιστα, επικαλέστηκε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι βασανιστές των ζώων προχωρούν σε βία και κατά των ανηλίκων και των αδυνάτων.

«Άρα, η τιμωρία τους είναι και κοινωνική αναγκαιότητα», είπε τονίζοντας πως το ζώο που βασανίστηκε, θα αφαιρείται από τον ιδιοκτήτη και θα πηγαίνει σε δομή.

Με την αυστηροποίηση των ποινών συμφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, εκφράζοντας κάποιες αντιρρήσεις με επιμέρους σημεία της τροπολογίας, όπως το εάν θα αφαιρείται οριστικά το ζώο από την ιδιοκτησία του βασανιστή.

Ο κ. Βορίδης είπε πως αυτό θα αποφασίζεται από τον εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως η τροπολογία αυστηροποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, προβλέποντας εφεξής για τους παραβάτες ποινή κάθειρξης έως 10 έτη – έναντι τουλάχιστον 1 έτους που ισχύει – καθώς και αυξημένη κατά πολύ χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, τα το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ έκαστη αντί ποινής 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Κακούργημα ο βασανισμός ή η θανάτωση ζώων"

Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι με πλαστές ελληνικές ταυτότητες στην Αθήνα

Στο Τμήμα Ασφαλείας Κολωνού κρατούνται τρεις Τούρκοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν χθες, στο κέντρο της Αθήνας, από άνδρες της ΔΙΑΣ, γιατί σε έλεγχο που τους έκαναν, είχαν καταφανώς πλαστές ελληνικές ταυτότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι δύο είναι αστυνομικοί και ο τρίτος γιατρός, ενώ είπαν στους αστυνομικούς ότι είναι αντικαθεστωτικοί. Μάλιστα, ο ένας ανέφερε ότι για αυτό τον λόγο έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Τουρκία.

Η υπόθεση ερευνάται.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι με πλαστές ελληνικές ταυτότητες στην Αθήνα"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα - Ξεπέρασαν τους 6.000 οι νεκροί

Η Σουηδία, της οποίας η στρατηγική στην πανδημία που αφορά την αποφυγή lockdowns συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, κατέγραψε σήμερα 4.034 νέα κρούσματα κορωνοϊού, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας.

Στις 29 Οκτωβρίου, η χώρα ανακοίνωσε αριθμό-ρεκόρ 3.254 ημερήσιων κρουσμάτων. Η Σουηδία έχει κατ’ επανάληψη καταγράψει νέα ημερήσια ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω της Covid-19.

Η Σουηδία κατέγραψε 5 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 6.002. Το κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων στη Σουηδία είναι πολλαπλάσιο από αυτό των γειτονικών της χωρών αλλά χαμηλότερο από αυτό σε κάποιες μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Βρετανία.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σουηδία: Αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα - Ξεπέρασαν τους 6.000 οι νεκροί "

Θέμα εξαγωγής όπλων στην Τουρκία έθεσε στη Γερμανική πολιτική ηγεσία ο Ν. Δένδιας

Ικανοποίηση επικρατεί για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Βερολίνο, καθώς όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, ολοένα και περισσότεροι συμμερίζονται τη θέση ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρώπη.

Καταρχήν, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, o κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τα ανώτατα κλιμάκια της πολιτειακής ηγεσίας, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μπορεί να μην είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης, είναι όμως κατά το γερμανικό Σύνταγμα ο δεύτερος πολιτειακός παράγων και συνεχίζει να έχει ιδιαίτερο βάρος και επιρροή εντός του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ευρύτερα στο γερμανικό πολιτικό στερέωμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές σχεδόν με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Αριστερά), στο πλαίσιο συνάντησης με την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής διευρύνοντας έτσι τους συνομιλητές της χώρας μας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Συγκρατείται ιδιαίτερα ότι μετά τη συνάντηση με τον υπεύθυνο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Μάνουελ Σαραζίν, η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Κλαούντια Ροθ, η οποία δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον υπουργό στο Κοινοβούλιο για λόγους πρωτοκόλλου, ζήτησε και τον είδε στη συνέχεια εκτός Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι οι Πράσινοι τάσσονται κατηγορηματικά κατά της εξαγωγής οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, κάτι που υπογράμμισε κατηγορηματικά η κ. Ροθ. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκούντερ Κρίχμπαουμ, ο οποίος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η συνάντηση με τον ομόλογο του κ. Δένδια, τον Χάικο Μάας, δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω επαφής του τελευταίου με κρούσμα κορονοϊού, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Επισημαίνεται, όμως, ότι η γερμανική πλευρά αρχικά προσπάθησε να αναβάλει τη συνάντηση για λίγες ώρες και μόνο όταν επιβεβαιώθηκε αργότερα, μέσα στην ημέρα, ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έπρεπε να μπει σε καραντίνα, ακυρώθηκε τελικά η συνάντηση.

Όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ιδιαίτερα το υποβρύχιο Τ-214, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφή την αρνητική θέση της ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Η ανταπόκριση ήταν σε θετική κατεύθυνση, καθώς ακόμα και οι πιο διστακτικοί στο παρελθόν συνομιλητές έδειξαν κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ένας σημαντικός συνομιλητής επεσήμανε μάλιστα ότι το οικονομικό ζήτημα δεν είναι το σημαντικότερο. ‘Αλλοι, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άσκησαν δριμεία κριτική στον Ερντογάν, δίνοντας βάρος, όχι μόνο στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας διεθνώς, αλλά και στις εσωτερικές εξελίξεις με αιχμή του δόρατος την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εξάγει όπλα σε ένα τέτοιο καθεστώς.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρουσίασε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως απλά μια ελληνο-τουρκική διαφορά για την οποία ζητάμε τη στήριξη της Γερμανίας. Αντιθέτως, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί μια άμεση απειλή για το σύνολο των Ευρωπαϊκών κρατών, καθώς η Τουρκία αποσταθεροποιεί τις χώρες της περιοχής και προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της δύο μεταναστευτικές οδούς (Τουρκία και Λιβύη). Ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη. Επίσης, στηρίζει ανοιχτά ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και προωθεί τον θρησκευτικό φανατισμό και διχασμό.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ο διάλογος μεταξύ των Ευρωπαίων για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και οι διμερείς σχέσεις Ευρωπαϊκών κρατών με την Τουρκία, θα πρέπει να τεθεί σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Θέμα εξαγωγής όπλων στην Τουρκία έθεσε στη Γερμανική πολιτική ηγεσία ο Ν. Δένδιας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news