facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

ΟΛΜΕ: Απεργία για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών

Απεργία-αποχή για όσους εκπαιδευτικούς κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα μέλους Εφορευτικής Επιτροπής στις επικείμενες εκλογές της 7.11.2020 για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στο ΚΥΣΔΕ, τα ΑΠΥΣΔΕ και τα ΠΥΣΔΕ, κήρυξε το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Το ίδιο έπραξε και η ΑΔΕΔΥ η οποία καλεί το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών, να μην συμμετάσχουν στις επανασυγκροτούμενες Εφορευτικές Επιτροπές

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΛΜΕ: Απεργία για τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών"

Αμερικανικές εκλογές 2020: Νικητής ο Μπάιντεν και στο Μίσιγκαν

Όλο και πιο κοντά στη νίκη εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν, μετά την επικράτησή του στην πολιτεία-κλειδί του Μίσιγκαν.  Ύστερα από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς κερδίζει συνολικά 264 εκλέκτορες.

Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ απαιτεί 270 εκλέκτορες, οπότε ο Μπάιντεν χρειάζεται ακόμη έξι εκλεκτορες ή αλλιώς μία πολιτεία.

Νίκη Μπάιντεν αναμένεται, πάντως, και στη Νεβάδα στην πολιτεία όπου, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Δημοκρατικός υποψήφιος θα επικρατήσει με λιγότερο από 1% έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. 

Οι πολιτείες-κλειδιά που αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα είναι εκτός από τη Νεβάδα, η Βόρεια Κοαρολίνα, η Τζόρτζια και η Πενσιλβάνια

Μπάιντεν: Όταν τελειώσει η καταμέτρηση πιστεύω ότι θα είμαι νικητής

Πεπεισμένος ότι θα είναι νικητής όταν τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων εμφανίστηκε ο Μπάιντεν σε μήνυμά του το βράδυ της Τετάρτης. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στον αμερικανικό λαό.

«Μπορεί να έκανα προεκλογική εκστρατεία ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσω ως Αμερικανός» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως «θα φροντίσω και εκείνους που με ψήφισαν και όσους δεν με ψήφισαν».

Ακόμη, στειλε εμμέσως μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας: «Δεν θα εκφοβιστούμε, δεν θα παραδοθούμε».

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για ιστορική ημέρα, τονίζοντας το πολίτευμα των ΗΠΑ είναι «από το λαό για το λαό» και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρόεδρος.

Ανατροπή και νίκη για Μπάιντεν στο Ουισκόνσιν

Στο Ουισκόνσιν, με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 1,630,396 ψήφους και ποσοστό 49.57% και ο Τραμπ 1,609,879 ψήφους και ποσοστό 48.95%. Πρόκειται δηλαδή για μία διαφορά περίπου 20.000 ψήφων.

Μετά το προβάδισμα Μπάιντεν σε πολιτείες καθοριστικής σημασίας για την ανάδειξη του νικητή, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε με σειρά εμπρηστικών σχολίων στο Twitter να κάνει λόγο για νοθεία, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, όπως προανήγγειλε, θα ζητήσει αμέσως να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στο Ουισκόνσιν.

«Υπήρξαν αναφορές για παρατυπίες σε πολλές κομητείες του Ουισκόνσιν, οι οποίες εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα του αποτελέσματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Μπιλ Στέπιεν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ο Πρόεδρος είναι εντός των ορίων για να ζητήσει επανακαταμέτρηση και θα το κάνουμε αμέσως», πρόσθεσε.

Το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου ανακοίνωσε, ακόμη, ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές αρχές το Μίσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε αγωγή για την αναστολή της καταμέτρησης στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια, όπου προηγείται του Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Τα μάτια της χώρας είναι στραμμένα στην Πενσιλβάνια αλλά η Πενσιλβάνια μετρά τις επιστολικές ψήφους μακριά από τα βλέμματα και αυτό πρέπει να σταματήσει», έγραψε ο Μπιλ Στέπιεν σε ανακοίνωση.

«Αναλαμβάνουμε νομική δράση για την αναστολή της καταμέτρησης, εν αναμονή μεγαλύτερης διαφάνειας», πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανικές εκλογές 2020: Νικητής ο Μπάιντεν και στο Μίσιγκαν"

Τουρκία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά στη διάλυση των «Γκρίζων Λύκων»

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα ότι θα "απαντήσει αποφασιστικά" στη διάλυση από τη Γαλλία της τουρκικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση "πρόκληση".

"Υπογραμμίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης των Τούρκων της Γαλλίας και ότι θα απαντήσουμε με τον πιο σθεναρό τρόπο σε αυτή την απόφαση", δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα 4 Νοεμβρίου τη διάλυση του "κινήματος των Γκρίζων Λύκων", μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια μεταξύ μελών της τουρκικής κοινότητας και μελών της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σήμερα ότι "δεν υπάρχει κίνημα αποκαλούμενο 'Γκρίζοι Λύκοι'", χαρακτηρίζοντας το κίνημα που διαλύθηκε σήμερα από τη Γαλλία "αποκύημα της φαντασίας".

Η διάλυση των "Γκρίζων Λύκων" είναι ένδειξη ότι "η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται πλέον εντελώς υπό τον έλεγχο αρμενικών κύκλων επιρροής", αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά στη διάλυση των «Γκρίζων Λύκων»"

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε ο Κόντε – Στα τρία χωρίζεται η Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε πριν από λίγο τα νέα μέτρα για την μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα του. Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, εξήγησε ότι πρόκειται για «παρεμβάσεις με στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού και να μην γεμίσουν οι ΜΕΘ τις ερχόμενες εβδομάδες».

«Θα υιοθετήσουμε στοχευμένα μέτρα, ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε ο Κόντε.

Όπως τόνισε, «στην Ιταλία, από την Παρασκευή δημιουργούνται τρεις ζώνες: κόκκινη, πορτοκαλί και κίτρινη, με διαφορετικά μέτρα».

Η «κίτρινη περιοχή», μεταξύ των άλλων, στην φάση αυτή συμπεριλαμβάνει τις περιφέρειες της Ρώμης και της Νάπολης και την κεντρική περιφέρεια Αμπρούτσο, την Τοσκάνη και τη Σαρδηνία.

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή αυτή, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα ισχύει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα κλείσουν τα εμπορικά κέντρα το Σαββατοκύριακο, όπως και όλες οι εκθέσεις και τα μουσεία. Για τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα ισχύσει η τηλε-εκπαίδευση, με μόνη εξαίρεση τους φοιτητές του πρώτου έτος. Σταματούν, παράλληλα, και οι δημόσιοι διαγωνισμοί. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλέον, η πληρότητα δεν θα υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητάς τους. Καφέ μπαρ και εστιατόρια θα δέχονται πελάτες μέχρι τις 6 το απόγευμα, θα είναι κλειστά την Κυριακή και θα μπορούν να κάνουν κατ΄οίκον παράδοση χωρίς περιορισμούς. Παραμένουν κλειστά γυμναστήρια, πισίνες, κινηματογράφοι και θέατρα. Σταματά, τέλος, και η λειτουργία καταστημάτων με τυχερά παιχνίδια.

Στην «πορτοκαλί περιοχή» ανήκουν η Απουλία και η Σικελία. Σε σχέση με τα προαναφερθέντα μέτρα, απαγορεύεται επίσης η είσοδος και η έξοδος από άλλες περιφέρειες. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών από τον ένα δήμο στον άλλο, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κλείνουν τις αίθουσές τους για τους πελάτες όλα τα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά επιτρέπεται η κατ΄οίκον παράδοση των προϊόντων τους.

Στην «κόκκινη περιοχή» εντάσσονται η Καλαβρία, η Λομβαρδία, το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο και η βορειοδυτική περιοχή Βάλε Ντ’ Αόστα. Ουσιαστικά σε αυτές τις περιοχές επιβάλλεται από μεθαύριο ολικό λόκνταουν.

Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται κάθε μετακίνηση εκτός από έκτακτη ανάγκη, μετάβαση στην εργασία, σε μαθήματα ή για λόγους υγείας. Κλείνουν εστιατόρια, καφέ, οι εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα, εκτός από τα φαρμακεία, τα κομμωτήρια, τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία και τα καπνοπωλεία. Οι δημόσιες υπηρεσίες μένουν ανοικτές μόνον αυτές που είναι απόλυτα αναγκαίες. Τίθενται σε τηλε-εκπαίδευση και οι μαθητές της Δευτέρας και της Τρίτης Γυμνασίου. Όλα τα πανεπιστημιακά μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως. Επιτρέπεται η ατομική άθληση κοντά στην κατοικία του κάθε πολίτη, αλλά σταματά κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση. Το κυβερνητικό διάταγμα θα ισχύσει από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κάθε εβδομάδα θα επανεκτιμάται η κατάσταση για να εξακριβώνεται αν η κάθε περιφέρεια πρέπει να παραμείνει ή να βγει από την περιοχή στην οποία έχει ενταχθεί. Η αλλαγή περιοχής, όμως, με χαλάρωση των μέτρων, απαιτεί σταθερή βελτίωση του δείκτη μετάδοσης και άλλων «ευαίσθητων παραμέτρων», για διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων.

«Δεν έχουμε εναλλακτικές, η αύξηση των κρουσμάτων πρέπει να παγώσει, πρέπει όλοι μας να αντέξουμε. Πριν από το τέλος της εβδομάδας θα εγκρίνουμε νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πολίτες που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα. Μας περιμένουν δύσκολοι μήνες αλλά αν σεβαστούμε τους κανόνες μπορούμε να κερδίσουμε και πάλι ένα περιθώριο νηφαλιότητας» τόνισε, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε ο Κόντε – Στα τρία χωρίζεται η Ιταλία"

Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι με πλαστές ελληνικές ταυτότητες

«Συναγερμός» σήμανε λίγο πριν από τις 20:00 όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν τρεις Τούρκους να έχουν στην κατοχή τους πλαστές ελληνικές ταυτότητες. Στην κατοχή τους είχαν ακόμη πολιτικές αλλά και στρατιωτικές ταυτότητες της Τουρκίας, μετέδωσε η ιστοσελίδα Law and Order.

Τα τρία άτομα κρίθηκαν ύποπτα από τους αστυνομικούς όταν τους είδαν να κινούνται στην περιοχή, τους υπέβαλαν σε έλεγχο, εντοπίζοντας στην κατοχή τους τις πλαστές ελληνικές ταυτότητες.

Από την ΕΛ.ΑΣ. εξετάζεται, αν ταυτότητες με τα τουρκικά στοιχεία είναι γνήσιες ή πλαστές.

Οι Τούρκοι μεταφέρθηκαν άμεσα στην Υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνών προκειμένου να εξεταστούν.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι με πλαστές ελληνικές ταυτότητες"

Κοροναϊός: Το Βέλγιο κατατάσσει την Ελλάδα στις «κόκκινες» χώρες

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα, τη Λετονία και περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας από τις 6 Νοεμβρίου στη λίστα με τις «κόκκινες» χώρες λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί.

Αυτό σημαίνει ότι αποθαρρύνει (αλλά δεν απαγορεύει) την πραγματοποίηση ταξιδιών προς αυτές τις χώρες. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν μέχρι 15 Νοεμβρίου, όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από κόκκινες περιοχές, δεν υποχρεούνται να υποβάλλονται σε τεστ για κοροναϊό, παρά μόνο εφόσον έχουν συμπτώματα. Όμως, ανάλογα με τα στοιχεία που αναφέρουν στη φόρμα εντοπισμού επιβατών, πιθανόν να ζητηθεί να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για δέκα μέρες.

Λόγω της ταχείας εξάπλωσης του δεύτερου κύματος, οι χώρες που διατηρούν το «πορτοκαλί» χρώμα είναι ελάχιστες, μεταξύ των οποίων η Εσθονία, ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Το Βέλγιο κατατάσσει την Ελλάδα στις «κόκκινες» χώρες"

Κύπρος: Απαγόρευση κυκλοφορίας 23:00-05:00, ως τις 22:30 η εστίαση

Μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας που εξαπλώνεται και στο νησί. Όπως τόνισε, επιβάλλεται λειτουργία των χώρων εστίασης ως τις 22:30 και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ ως τις 5 το πρωί. 

Η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, είναι υποχρεωμένη να πάρει πρόσθετα μέτρα με την ελπίδα πως και οι πολίτες θα ανταποκριθούν, για να αποφύγουμε τους αυστηρότερους περιορισμούς που η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε κάτι το οποίο είχε αναφέρει και στο διάγγελμα της 29ης Απριλίου: «Κανένας Κυβερνητικός σχεδιασμός, κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα είτε αντιμετώπισης της πανδημίας είτε των οικονομικών επιπτώσεων, δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν γίνει συνείδηση όλων πως θα πρέπει με αυστηρότητα να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής και των όρων υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι κατανοεί απόλυτα την ψυχολογική και φυσική κόπωση που προκάλεσε η αιφνίδια αλλαγή τρόπου ζωής, ενώ αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι «να πας ενάντια στους νόμους της φύσης όταν ζητάς από τους πολίτες, πολύ περισσότερο από τους νέους, να στερηθούν αυτά που δικαιούνται να χαρούν και να απολαύσουν».

«Γι' αυτό και η σημερινή μου παρέμβαση δεν στοχεύει στην ενοχοποίηση οποιουδήποτε, αλλά είναι αποτέλεσμα της αγωνίας μου για την προστασία του δικαιώματος όλων στη ζωή. Οι επιστήμονες, σύμβουλοι της Κυβέρνησης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα υφιστάμενα μέτρα και εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία ισχύουν σε παγκύπρια βάση από αύριο 5 Νοεμβρίου και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τα κυριότερα από τα οποία προβλέπουν τη λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22:30.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 23:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

Επιπλέον μέτρα λαμβάνονται εκ νέου για τις πόλεις Λεμεσού και Πάφου, όπου σύμφωνα με τους επιδημιολόγους το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο, ενώ περιορίζεται εξαιρετικά ο αριθμός των ατόμων σε συνέδρια, κινηματογράφους, γάμους, βαφτίσεις και κάθε λογής κοινωνικές εκδηλώσεις.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Απαγόρευση κυκλοφορίας 23:00-05:00, ως τις 22:30 η εστίαση"

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν

Ακόμη ένα θρίλερ εξελίσσεται στα πλαίσια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές Αρχές το Μίσιγκαν, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Τα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια γύρω στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

Ελάχιστες οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να πάρου τη Γερουσία

Σχεδόν την ίδια ώρα, η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια, Σούζαν Κόλινς, επανεκλέγεται στο Μέιν, εξανεμίζοντας τις ελπίδες των Δημοκρατικών ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Σώμα αυτό.

Η 67χρονη Κόλινς ήταν το αουτσάιντερ σε αυτές τις εκλογές, αφού απέναντί της είχε τη δημοφιλή Δημοκρατική, Σούζαν Γκίντεον, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μέιν.

Η Γκίντεον ανακοίνωσε ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό της και τη συνεχάρη για τη νίκη της. «Της είπα ότι θα είμαι πάντα στη διάθεσή της για να βοηθήσω να υπηρετήσουμε τον λαό», πρόσθεσε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι πλήγμα για τους Δημοκρατικούς που ήλπιζαν ότι θα κέρδιζαν τουλάχιστον τρεις έδρες από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία. Η Γκίντεον ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον Ιούλιο όμως με καταμετρημένο το 75% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 43,5%, έναντι 49,8% της αντιπάλου της.

Δικαστής ζητά εξηγήσεις από τα Ταχυδρομεία γιατί δεν έγινε έρευνα για «ξεχασμένα» ψηφοδέλτια

Επίσης, ο Λούις ΝτεΤζόι, επικεφαλής της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας (USPS) των ΗΠΑ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις αναφορικά με το γιατί δεν ολοκλήρωσε την εξονυχιστική έρευνα, όπως είχε διαταχθεί από τα δικαστήρια, για τον εντοπισμό τυχόν «ξεχασμένων» επιστολικών ψήφων σε 12 πολιτείες, μέχρι τη διορία που της είχε δοθεί, το απόγευμα της Τρίτης (03/11).

Ο δικαστής Έμετε Σάλιβαν είπε σήμερα, ότι ο ΝτεΤζόι θα πρέπει «είτε να απολυθεί, είτε να εμφανιστεί ενώπιόν μου και να καταθέσει ενόρκως γατί δεν ελήφθησαν κάποια μέτρα».

Η USPS αποκάλυψε νωρίτερα ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα, αργά το βράδυ της Τρίτης και εντοπίστηκαν 12 επιστολές ψήφοι στην Πενσιλβάνια.

Ο Σάλιβαν είχε διατάξει την έρευνα αφού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διάφορες οργανώσεις, όπως οι Vote Forward και NAACP. Τα Ταχυδρομεία απάντησαν ότι ήταν αδύνατον, για τεχνικούς λόγους, να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα μέχρι τη διορία που τους έδωσε ο δικαστής, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα ανατολικών ΗΠΑ).

«Το δικαστήριο ήταν ξεκάθαρο ότι ανέμενε πλήρη συμμόρφωση. Σοκαρίστηκα μαθαίνοντας ότι δεν έγινε τίποτα αφού δόθηκε η εντολή», είπε ο δικαστής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της USPS, μέχρι την Κυριακή, περίπου 300.000 επιστολικές ψήφοι που είχαν παραληφθεί για διαλογή, δεν πέρασαν από σκανάρισμα που να επιβεβαιώνει ότι παραδόθηκαν στις εκλογικές Αρχές. Η Υπηρεσία, ωστόσο, σε ένα έγγραφο που κατέθεσε σήμερα στις δικαστικές Αρχές υποστηρίζει ότι «η απουσία προορισμού ή ολοκλήρωσης του σκαναρίσματος δεν σημαίνει ότι τα ψηφοδέλτια δεν παραδόθηκαν».

Ο Σάλιβαν θα ακούσει τη μαρτυρία ενός άλλου αξιωματούχου των ταχυδρομείων αργότερα σήμερα, για την υπόθεση αυτών των 300.000 ψηφοδελτίων.

Η εντολή που είχε εκδώσει ο δικαστής αφορούσε τα κέντρα διαλογής στην κεντρική Πενσιλβάνια, τη βόρεια Νέα Αγγλία, τη μείζονα Νότια Καρολίνα, τη νότια Φλόριντα, το Κολοράντο, το Γουισκόνσιν, περιοχές του Ιλινόι, της Αριζόντας, της Αλαμπάμας και του Γουαϊόμινγκ καθώς και τις πόλεις Ατλάντα, Χιούστον, Φιλαδέλφεια και Ντιτρόιτ.

Ένας επιθεωρητής των ταχυδρομείων είπε σήμερα ότι στην Πενσιλβάνια βρέθηκαν δέκα επιστολικές ψήφοι στο Λάνκαστερ και άλλες τρεις στο Τζόνσταουν, κατά τις έρευνες που έγιναν.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι προσέφυγαν στα δικαστήρια για να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίσιγκαν"

Προσοχή -Κωτσόβολος: Αγνοήστε αυτό το SMS: Είναι απάτη!

Η εταιρεία Κωτσόβολος ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό πως πρέπει να αγνοηθούν SMS που δωρίζουν βραβεία και ζητούν προσωπικά στοιχεία, καθώς και καταχώρηση αριθμού κάρτας, με σκοπό την παραλαβή του βραβείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα SMS αυτά είναι παραγωγή κακόβουλου λογισμικού και παρακαλείται το καταναλωτικό κοινό να τα αγνοήσει και να μην ανοίξει οποιοδήποτε link περιέχουν. «Πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης από τρίτα μέρη, με τα οποία η Κωτσόβολος δεν έχει οποιαδήποτε σχέση ούτε μπορεί να ελέγξει. Τα SMS αυτά έχουν σταλεί σε τυχαίους αριθμούς τηλεφώνων και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το πελατολόγιο της Κωτσόβολος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της εταιρείας, γίνεται ενημέρωση των διωκτικών αρχών, για να βρεθούν οι υπαίτιοι και να προστατευτούν όλοι- έννομα -από την ηλεκτρονική αυτή απάτη που εμπλέκει το όνομα και τη φήμη της Κωτσόβολος. «Γι’ αυτό, παρακαλείσθε, αν αντιληφθείτε ότι έχετε πέσει θύμα εξαπάτησης, να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής καταγγελιών: http://portal.astynomia.gr, e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, τηλέφωνο: 11188)» σημειώνει η εταιρεία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή -Κωτσόβολος: Αγνοήστε αυτό το SMS: Είναι απάτη!"

Κύπρος: 166 νέα κρούσματα, πέντε οι διασωληνωμένοι

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ενημέρωσε ότι από σύνολο 3,529 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 166 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 5,100.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 40 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πέντε ασθενείς, ενώ άλλα 12 άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 166 νέα κρούσματα, πέντε οι διασωληνωμένοι"

Το Δημόσιο θα «αγοράζει» τα εισιτήρια στα θέατρα και στους κινηματογράφους

Πρόσθετα μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού και των επιχειρήσεων του πολιτισμού περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με τις νέες διατάξεις το δημόσιο θα «αγοράζει» ποσοστό  20%- 40% των εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις , συναυλίες και μουσικές σκηνές της περιόδου Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου έναντι 10 ευρώ ανά θέση και ποσοστού 10%-20% των εισιτηρίων για σινεμά έναντι 4 ευρώ, υπό τον όρο διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Για τις τουριστικές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας οι οποίες υπέστησαν πτώση τζίρου πάνω από 70% στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, το δημόσιο θα καταβάλλει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για το τελευταίο τετράμηνο του έτους ενώ τόσο οι αποδοχές όσο και το επίδομα αδείας θα καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας.

Θεσπίζεται επίσης ειδική οικονομική ενίσχυση για ξενοδοχειακές μονάδες με περισσότερους από 50 εργαζόμενους εφόσον προχωρήσουν σε επενδύσεις αναμόρφωσης ή ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους καθώς και δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων από τον ΙΑΝΟ.

Επίσης παρατείνεται έως και την 31η.10.2020 (έληξε 30.9.2020), η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ, στους εργαζόμενους και εργαζόμενους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα σύμφωνα με  την τροπολογία:

1. α) Δύναται να παραταθεί, έως και την 31η.10.2020 (έληξε 30.9.2020), η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, στους εργαζόμενους και εργαζόμενους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν μετά την επαναπρόσληψή τους, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020 λόγω απασχόλησής τους το 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, αντίστοιχα.

β. Παρέχεται εξουσιοδότηση για την καθορισμό με κ.υ.α. κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της υπό ψήφιση διάταξης.

2. α. Καταβάλλονται για το έτος 2020 στους εργαζόμενους ξενοδοχειακού κλάδου δωδεκάμηνης λειτουργίας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί εντός του έτους 2020, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

β. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, προσδιορίζεται η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργοδότες, του ποσού που χορηγείται ως αποζημίωση αποδοχών αδείας, για κάθε εργαζόμενο, κατά περίπτωση, του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει, ως άνω, ανασταλεί. Το ποσό της αποζημίωσης αποδοχών αδείας διέπεται από ειδικό καθεστώς κατά τα ειδικώς οριζόμενα (ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου, μη συμψηφιζόμενο με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση κ.λπ.).

γ. Παρέχονται εξουσιοδοτήσεις για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των ανωτέρω, μέσω και του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

3. α. Θεσπίζεται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις - εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

β. Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με την κάλυψη ποσοστού 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.

γ. Το ποσό της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό 15% της εγκεκριμένης επενδυτικής δαπάνης του έργου.

δ. Δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της οικονομικής ενίσχυσης:

- η καταγγελία συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί είναι άκυρη,

- η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων των ανωτέρω επιχειρήσεων,

- η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και η υπαγωγή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

ε. Ορίζεται η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και προβλέπεται η συγκρότηση, από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιτροπής για την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων.

ζ. Καθορίζονται με κ.υ.α., η διαδικασία, ο τρόπος οι όροι και οι προϋποθέσεις έγκρισης επιχειρήσεων - εργοδοτών κ.λπ.

4. Τίθενται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Συγκεκριμένα:

α. Καταβάλλονται, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 01.09.2020 έως 31.12.2020, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν καθ' όλο το έτος και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

β. Καθορίζονται με κ.υ.α., ο τρόπος, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και λοιπά θέματα, για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης.

5. Καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπό τον όρο διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, στις επιχειρήσεις:

- θεάτρου, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και παραστάσεων σταθερό ποσό 10 ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα κατά ποσοστό είτε 40% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων της εκάστοτε παράστασης, εφόσον τελούν εν λειτουργία, είτε 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον παραμένουν κλειστές.

- κινηματογράφου σταθερό ποσό τεσσάρωνευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση, ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά προβολή για τρεις μήνες και για 40 παραστάσεις ανά μήνα κατά ποσοστό είτε 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον τελούν εν λειτουργία, είτε 10% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον παραμένουν κλειστές.

6.α. Καταβάλλεται, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία, κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως και 29.9.2020, από επιχείρηση - εργοδότη, που δραστηριοποιείται σε περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534,00 € ανά μήνα και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επ' αυτού του ποσού, από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης τους και για χρονικό διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών,

β. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των δικαιούχων καλύπτεται από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

γ. Η ως άνω αποζημίωση ειδικού σκοπού διέπεται από ειδικό καθεστώς κατά τα ειδικώς οριζόμενα (ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου, μη συμψηφιζόμενη με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση κ.λπ.).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Δημόσιο θα «αγοράζει» τα εισιτήρια στα θέατρα και στους κινηματογράφους"

Εισαγγελείς: Ζητούν αυτοψία του ΕΟΔΥ στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας

Αυτοψία στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας από τον ΕΟΔΥ ζητούν οι εισαγγελείς.

Μετά την κυβερνητική απόφαση να παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία τα δικαστήρια όλης της χώρας, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητά  δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτή η τήρηση των μέτρων, όπως οι αποστάσεις, σε χώρους με δεκάδες και εκατοντάδες διαδίκους και πολίτες.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν νέα μέτρα από τον πρωθυπουργό , με πιθανό ένα lockdown σε όλη τη χώρα, η Ένωση Εισαγγελέων απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στην οποία αναφέρει:

«Σε συνέχεια της από 1/11/2020 επιστολής μας για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων στις δικαστικές περιφέρειες της χώρας, όπου παρατηρείται αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος, σας καλούμε να σταθμίσετε εκ νέου τα δεδομένα, επανακαθορίζοντας τα μέτρα πρόληψης διάδοσης του ιού »covid-19» με απόλυτη προτεραιότητα και μόνο κριτήριο τη διαφύλαξη του υπέρτερου αγαθού όλων, τη δημόσια υγεία.

Προς τούτο, παρακαλούμε θερμά να μεταβούν κατά την κρίση σας κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ και μέλη της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας στις δικαστικές εγκαταστάσεις ιδίως των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και να γνωμοδοτήσουν για τη δυνατότητα των υλικοτεχνικών υποδομών να υποδέχονται το πλήθος εργαζομένων και πολιτών που αναμένεται να προσέλθει για την εκδίκαση των ήδη εισηγμένων υποθέσεων και συγχρόνως να τηρούνται τα θεσμοθετημένα για την αποτροπή του κινδύνου διασποράς της νόσου υγειονομικά πρωτόκολλα.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελείς: Ζητούν αυτοψία του ΕΟΔΥ στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας"

Κοροναϊός: Συναγερμός στα νοσοκομεία της Ιταλίας από την αύξηση κρουσμάτων

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 30.550 νέα κρούσματα κοροναϊού και 352 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 211.831 διαγνωστικά τεστ και από την αρχή της πανδημίας έχουν τη ζωή τους 39.764 άνθρωποι. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων βρίσκονται 2.292 ασθενείς. Χθες τα περιστατικά ήταν 28.244, και 353 οι θάνατοι.

Οι υπεύθυνοι του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τονίζουν ότι «σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις περιφέρειες, έστω και αν η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ινστιτούτου, ο Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα και για τους οποίους αποφασίζεται η εισαγωγή στο νοσοκομείο αυξάνεται, όπως και εκείνος των ασθενών που μεταφέρονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε «χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Συναγερμός στα νοσοκομεία της Ιταλίας από την αύξηση κρουσμάτων"

Δένδιας: Η Τουρκία κοινός κρίκος σε όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην Αν. Μεσόγειο

Συναντήσεις με τους τον Σταϊνμάιερ, Σόιμπλε, Κρίχμπαουμ και Σάραζιν είχε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο.  Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε, ήταν φυσικά και αυτό της τουρκικής προκλητικότητας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Είχα μία σειρά σημαντικών επαφών, καταρχήν με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, τον κ. Steinmeier, με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, τον κ. Schäuble, με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Krichbaum, καθώς και τον Ομοσπονδιακό Βουλευτή κ. Sarrazin, υπεύθυνο για εξωτερική πολιτική του Κόμματος των Πρασίνων.

Είχα την ευκαιρία να τους εξηγήσω ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα μας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ευρύτερη περιοχή. Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω αναλυτικά τις επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας, είτε στη Λιβύη, είτε στη Σύρια, είτε στο Ιράκ, είτε στον Καύκασο, είτε στις θάλασσες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια του Καστελόριζου και άλλων ελληνικών νησιών. 

Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να αναπτύξω τις ελληνικές θέσεις, το πώς καταφέραμε να έχουμε τρεις σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, με την Ιταλία και τελευταία με την Αλβανία, πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πώς η χώρα, η οποία αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λύσουμε τις διαφορές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, είναι η ίδια χώρα παραβάτης, η Τουρκία. Αυτό που ενώνει, δηλαδή, σαν κοινός κρίκος, όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην περιοχή μας είναι η Τουρκία.  

Είχα τη δυνατότητα να τους εξηγήσω επίσης την επικινδυνότητα της μεταφοράς τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη και από τη Λιβύη στον Καύκασο και να τους εξηγήσω τις ευρύτερες ελληνικές θέσεις. 

Τέλος, διατύπωσα αυτό που έχει επανειλημμένως πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: ότι δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξοπλίζουν -και μάλιστα να εξοπλίζουν με σημαντικά επιθετικά όπλα, όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τ. 214- μία χώρα, όπως η Τουρκία, που απειλεί κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και γενικά, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι θεωρώ την παρουσία μου σήμερα στο Βερολίνο σαν αρχή μιας ευρύτερης εκστρατείας ενημέρωσης, μιας προσπάθειας να καταλήξουμε σε μία  σαφή κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη για τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μια προσπάθεια για να δούμε όλοι τα πράγματα με τον ίδιο καθαρό τρόπο. 

Ακυρώθηκε η συνάντηση με τον Μάας που μπήκε καραντίνα

Σε καραντίνα τέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, καθώς είχαν επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο αξιωματούχοι είχαν την Δευτέρα το βράδυ συνάντηση με ξένη αποστολή, μέλος της οποίας διαγνώσθηκε εκ των υστέρων θετικό στον κορονοϊό. Το υπουργείο ενημερώθηκε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, και όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Για τον ίδιο λόγο, ακυρώθηκε και το προγραμματισμένο για το μεσημέρι γεύμα εργασίας του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο, το πρώτο μοριακό τεστ στο οποίο υπεβλήθη ο κ. Μάας ήταν αρνητικό, ενώ έχουν ενημερωθεί ήδη όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι κατά την συνάντηση είχαν τηρηθεί όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων. Ο Χάικο Μάας, όπως και την προηγούμενη φορά που τέθηκε σε καραντίνα για τον ίδιο λόγο, θα παραμείνει σε κατοικία στο Βρανδεμβούργο.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η Τουρκία κοινός κρίκος σε όλες τις περιπτώσεις αστάθειας στην Αν. Μεσόγειο"

Κάρυστος: Τουλάχιστον 42 μετανάστες περισυνέλεξε το Λιμενικό

Στον εντοπισμό 42 μεταναστών και προσφύγων, εκ των οποίων 37 άνδρες, 3 γυναίκας και 2 παιδιά, προχώρησαν οι λιμενικές αρχές αργά το απόγευμα σε απόκρημνη περιοχή της Καρύστου.

Οι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων αραβικής καταγωγής, αποβιβάστηκαν στο σημείο από σκάφος, που τους μετέφερε εκεί. Πλέον, αναμένεται να οδηγηθούν στο λιμεναρχείο Καρύστου όπου σε συνεννόηση με το δήμο πρόκειται να φιλοξενηθούν σε ασφαλές σημείο.

Την ώρα οι λιμενικές αρχές έχουν εντοπίσει σε κοντινό νησί ύποπτο σκάφος, για το οποίο ερευνάται η εμπλοκή του στην υπόθεση παράνομης μεταφοράς των μεταναστών στο συγκεκριμένο σημείο.

Άλλοι 25 μετανάστες εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα

Στο μεταξύ 25 μετανάστες και πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και 9 ανήλικοι που επέβαιναν σε σκάφος που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση εντοπίστηκαν το πρωί στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Παλαιοκαστρίτσας Κέρκυρας.

Οι 25 επιβαίνοντες παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο νέο λιμένα Κέρκυρας, ενώ το ταχύπλοο οδηγήθηκε στην Παλαιοκαστρίτσα όπου και κατασχέθηκε.

Οι δεκαέξι ενήλικες αλλοδαποί συνελήφθησαν για παράβαση των διατάξεων του νόμου «Περί αλλοδαπών» όπως ισχύει, ενώ οι υπόλοιποι εννιά ανήλικοι τέθηκαν σε προστατευτική φύλαξη.

Από την προανάκριση προκύπτει ότι οι ως άνω αλλοδαποί κατέφθασαν στην Κέρκυρα μέσω λεωφορείου ΚΤΕΛ και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη προς αυτούς παραλία της Κέρκυρας μέσω ΙΧ οχήματος με οδηγό άνδρα και συνοδηγό γυναίκα αγνώστων στοιχείων. Επιβιβάστηκαν στο σκάφος που βρισκόταν ήδη στο σημείο, με χειριστή άγνωστο άνδρα ο οποίος, αφού τους παρείχε οδηγίες αναφορικά με το χειρισμό του, αποχώρησε με έτερο σκάφος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάρυστος: Τουλάχιστον 42 μετανάστες περισυνέλεξε το Λιμενικό"

Βρετανία: Εγκρίθηκε η επιβολή lockdown από το κοινοβούλιο

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το lockdown, διάρκειας ενός μήνα, στην Αγγλία, υπερψηφίζοντας το σχέδιο που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία της Covid-19 που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας.

Η έγκριση της πρότασης, με ψήφους 516 υπέρ έναντι 38 κατά, ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα είχε ανακοινώσει ότι θα την ψήφιζε.

Ταυτόχρονα ωστόσο οι Εργατικοί επέκριναν τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι άργησε πάρα πολύ να πάρει μέτρα. Από την άλλη, στελέχη των Συντηρητικών επικρίνουν τον Τζόνσον γιατί θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά.

Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν άλλους 492 θανάτους από Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό από τις 13 Μαΐου. Επίσης, καταγράφηκαν 25.177 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Εγκρίθηκε η επιβολή lockdown από το κοινοβούλιο"

Lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά σχολεία στο lockdown και να κλείσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Θυμίζουμε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων εισηγήθηκε στην κυβέρνηση, locdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο έναν μήνα.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο, θα προβεί σε δηλώσεις λαμβάνοντας προφανώς υπόψη του αυτή την εισήγηση.

Ερωτηθείς εάν το lockdown θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι στη διάθεση της κυβέρνησης τα στοιχεία όλα, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα: Τι θα γίνει με τα σχολεία"

Κακούργημα ο βασανισμός των ζώων - Προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη

Τη μετατροπή του αδικήματος βασανισμού ή θανάτωσης ζώου σε κακούργημα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση που αυστηροποιεί το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ποινή κάθειρξης εως 10 έτη -αντί τουλάχιστον 1 που ισχύει- και αυξημένη χρηματική ποινή.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα αδικήματα: εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία.

Ρυθμίζονται επίσης εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της νομοθεσίας για την προστασία αυτών.

- Δείτε εδώ όσα προβλέπονται στην τροπολογία

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακούργημα ο βασανισμός των ζώων - Προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη"

Τροπολογία για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - εργαζομένων από Ιανό και κορωνοϊό

Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία προβλέπονται μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού, των επιχειρήσεων του πολιτισμού, καθώς και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανός».

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της υπό ψήφιση τροπολογίας, ρυθμίζονται θέματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

- Δύναται να παραταθεί έως και τις 31 Οκτωβρίου 2020 (έληξε 30/09/2020) η χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, στους εργαζόμενους και εργαζόμενους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν, μετά την επαναπρόσληψή τους, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020, λόγω απασχόλησής τους το 2019 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας και σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων αντίστοιχα.

Παρέχεται εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της υπό ψήφιση διάταξης.

- Καταβάλλονται για το έτος 2020 στους εργαζόμενους ξενοδοχειακού κλάδου δωδεκάμηνης λειτουργίας, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί εντός του 2020, οι αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

- Για το ίδιο χρονικό διάστημα, προσδιορίζεται η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό στους εργοδότες του ποσού που χορηγείται ως αποζημίωση αποδοχών αδείας για κάθε εργαζόμενο κατά περίπτωση, του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί. Το ποσό της αποζημίωσης αποδοχών αδείας διέπεται από ειδικό καθεστώς κατά τα ειδικώς οριζόμενα (ανεκχώρητο, ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου, μη συμψηφιζόμενο με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, κλπ).

Παρέχονται εξουσιοδοτήσεις για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των ανωτέρω, μέσω και του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

- Θεσπίζεται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας με περισσότερους από 50 εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με την κάλυψη ποσοστού 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου.

Το ποσό της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει ποσοστό 15% της εγκεκριμένης επενδυτικής δαπάνης του έργου.

Τι δεν επιτρέπεται

Δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της οικονομικής ενίσχυσης:

- η καταγγελία συμβάσεων εργασίας και, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, είναι άκυρη,

- η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων των ανωτέρω επιχειρήσεων,

- η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και

- η υπαγωγή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Αιτήσεις στο «ΕΡΓΑΝΗ»

Ορίζεται η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και προβλέπεται η συγκρότηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιτροπής για την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων.

Καθορίζονται με ΚΥΑ η διαδικασία, ο τρόπος, οι όροι και οι προϋποθέσεις έγκρισης επιχειρήσεων-εργοδοτών, κλπ.

- Τίθενται επιπρόσθετα μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Συγκεκριμένα:

α. Καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 01.09.2020 έως 31.12.2020 οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν καθ' όλο το έτος και κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

β. Καθορίζονται με ΚΥΑ ο τρόπος, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και λοιπά θέματα, για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης.

Διατήρηση θέσεων

Καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπό τον όρο διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, στις επιχειρήσεις:

- θεάτρου, μουσικών σκηνών, χοροθεάτρων, συναυλιακών χώρων και παραστάσεων, σταθερό ποσό 10 ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση, ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα κατά ποσοστό είτε 40% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων της εκάστοτε παράστασης, εφόσον τελούν εν λειτουργία είτε 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον παραμένουν κλειστές,

- κινηματογράφου σταθερό ποσό τεσσάρων ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση, ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά προβολή για τρεις μήνες και για 40 παραστάσεις ανά μήνα κατά ποσοστό είτε 20% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον τελούν εν λειτουργία είτε 10% των συνολικών θέσεων θεατή/εισιτηρίων, εφόσον παραμένουν κλειστές.

- Καταβάλλεται, υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία, κατά το χρονικό διάστημα από τις 18 έως και τις 29.9.2020, από επιχείρηση-εργοδότη που δραστηριοποιείται σε περιοχές της χώρας που επλήγησαν από το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, ανά μήνα και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επ' αυτού του ποσού από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης τους και για χρονικό διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών.

Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των δικαιούχων καλύπτεται από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Η ως άνω αποζημίωση ειδικού σκοπού διέπεται από ειδικό καθεστώς κατά τα ειδικώς οριζόμενα (ανεκχώρητη, ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου, μη συμψηφιζόμενη με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, κλπ).

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - εργαζομένων από Ιανό και κορωνοϊό"

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 κρούσματα - «Βράζει» η Θεσσαλονίκη με 823 - 588 στην Αθήνα

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.646 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά:

42 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

823 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 85 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 61 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 45 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
• 25 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
• 57 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 111 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
• 55 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 54 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 83 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 72 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
• 42 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

78 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1853295 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 80515 δείγματα.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.646 κρούσματα - «Βράζει» η Θεσσαλονίκη με 823 - 588 στην Αθήνα "

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερες ΜΕΘ, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Νίκος Νίτσας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου.

«Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παρέμεινε …μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για τη δημιουργία νέων κλινών Covid-19, οι οποίες όπως είναι γνωστό ενίσχυσαν ήδη τις υποδομές της Αθήνας. Η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ Covid-19 είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς άλλα νοσήματα -εκτός Covid 19- συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές. Γίνεται αντιληπτό ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ κι ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον» σημείωσε ο κ Νίτσας.

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης αντίστοιχα, η υπεύθυνη της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγεία, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Νίτσας ζήτησε από τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις μονάδες Covid-19 που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας την έκκληση που είχε κάνει πριν το εορταστικό πενθήμερο να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία ώστε να μη φθάσουμε σε σοκαριστικούς αριθμούς εκατοντάδων κρουσμάτων του ιού. Όπως είπε «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχιστούν στοχευμένα σε χώρους συνεύρεσης εργαζομένων καθώς και στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη -που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα – έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown. Χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, καθώς ήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ, το οποίο λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες» .

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΙΣΘ υπενθύμισε στους παράγοντες του υπουργείου Υγείας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 800 θέσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των λυκείων το μέτρο κρίθηκε ανεπαρκές από τον ΙΣΘ ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στα γυμνάσια γιατί «οι μαθητές άνω των 13 ετών ενδέχεται να μετέχουν ενεργά στην αλυσίδα της επιδημίας σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού ή τα νήπια των οποίων το ιϊκό φορτίο είναι πολύ μικρό (κι όταν νοσούν έχουν ήπια συμπτωματολογία)».

Επίσης ο ΙΣΘ ζήτησε της διάθεση μιας μονάδας του ΕΟΔΥ προκειμένουν να γίνουν άμεσα rapid-tests στα μέλη του, διότι πολλοί γιατροί ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί και να εργάζονται ενώ ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ"

ΣτΕ: Στις 15 Ιανουαρίου η αίτηση ακύρωσης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών

Δικάσιμο για την 15η Ιανουαρίου όρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης των συνταξιοδοτικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης Βρούτση σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων.

Οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η φόρμουλα που «σβήνει» τα ποσά αναδρομικών από Δώρα και επικουρικές.

Από την έκβαση της εν λόγω υπόθεσης θα κριθούν τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και επί της ουσίας για το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ που δεν δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Ειδικότερα, πρόκειται για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ για τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά. Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή της εξουσιοδοτικής ρύθμισης της διάταξης της παρ.2 του άρθρου 114 του ν.4714/2020. Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, η οποία προέβλεψε πως όσοι τα εισπράξουν, «σβήνουν» κάθε μελλοντική αξίωσή τους για αναδρομικά από δώρα και επικουρικές.

Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων (ΑΤΕ- ΗΣΑΠ – ΟΑΣΑ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝ. ΣΥΝΤ. κ.α.) καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους. Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται οι ακόλουθοι:

Η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και την 1439/2020

Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών.

Η αντίθεση στο άρθρο 20 πα.1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

Η παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Η αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ.5Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

Από την πλευρά του, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει πως με την αίτηση ακύρωσης διεκδικεί :

Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.

Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Στις 15 Ιανουαρίου η αίτηση ακύρωσης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών"

Σερβία: Καλπάζει ο κορονοϊός με 2.412 νέα κρούσματα

Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Σερβία τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000. Το τελευταίο 24ωρο, 2.412 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον Sars-Cov-2 ενώ κατέληξαν έξι ασθενείς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ένας ασθενής στους έξι χρειάζεται νοσηλεία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία του συστήματος υγείας.

Σε συνάντηση των διευθυντών των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό με τον υπουργό Υγείας Ζλάντιμπορ Λόντσαρ αναφέρθηκε ότι στο Βελιγράδι υπάρχουν μόνο 300 ελεύθερες κλίνες οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν μέχρι αύριο. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 2.014 ασθενείς εκ των οποίων οι 58 είναι διασωληνωμένοι.

Κινητικότητα στην Σερβία

Ο Σέρβος υπουργός ανήγγειλε την ένταξη στο σύστημα των νοσοκομείων αναφοράς Covid άλλες δύο κλινικές στο Βελιγράδι και έτσι συνολικά πέντε νοσοκομεία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πρωτεύουσας. Ο Ζλάντιμπορ Λόντσαρ προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια του συστήματος υγείας και αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση στην εμφάνιση των κρουσμάτων κορονοϊού θα καταστεί αδύνατο να παρασχεθεί η κατάλληλη νοσηλεία σε ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή 250 γιατροί και νοσοκόμοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ο διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Βελιγράδι Μάριαν Ιβάνουσα ανέφερε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες επιδεινώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου.

Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς απέκλεισε, σε συνέντευξη Τύπου, το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και δήλωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα αρκούν και θα εφαρμόζονται πλέον πιο αυστηρά.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα νόσησαν 53.495 άνθρωποι και οι νεκροί ανήλθαν σε 850.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Κόσοβο όπου από χθες επιβεβαιώθηκαν 546 νέα κρούσματα και απεβίωσαν εννέα ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα στο Κόσοβο κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού 714 άνθρωποι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σερβία: Καλπάζει ο κορονοϊός με 2.412 νέα κρούσματα"

Σεισμός στη Σάμο: Προσωρινά ακατάλληλα 11 σχολεία - Προβλήματα και στις εκκλησίες

Από τις 44 σχολικές μονάδες της Σάμουοι 11 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες, ως αποτέλεσμα του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για προβλήματα στις σχολικές μονάδες στο Καρλόβασι, τη Χώρα, το Παλαιόκαστρο, το Άνω Βαθύ και το Πυθαγόρειο, και για «την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται» μίλησε σήμερα στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ. Όπως είπε «μόνο στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, από τα 14 σχολεία, τα επτά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα».

Στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων στο θέμα της στέγασης των μαθητών προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου.

Διερευνάται ήδη η μετεγκατάσταση των μαθητών στις πληγείσες σχολικές μονάδες σε άλλα κτίρια ή ακόμα και σε κοντέινερ. Εν τω μεταξύ με απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα σχολεία στο νησί θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα.

Προβλήματα στις εκκλησίες

Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο, 64 ναοί του νησιού υπέστησαν σοβαρές βλάβες από το σεισμό.

Στη Δήμο Ανατολικής Σάμου υπέστησαν ζημιές 24 ενοριακοί ναοί. Και στο Δήμο Δυτικής Σάμου ζημιές υπέστησαν 30 ενοριακοί ναοί. Επίσης ζημιές υπέστησαν οι Μονές του Τιμίου Σταυρού και του προφήτη Ηλία αλλά και πολλά παρεκκλήσια.

«Κρίνεται επισφαλής η χρήση τους υπό το φόβο και ενός μεγάλου μετασεισμού που δύναται να επιφέρει μεγαλύτερες ζημιές ή ακόμα την πλήρη κατάρρευση και τον αφανισμό τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης. Και κατέληξε: «Αναμένομεν τους ειδικούς ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξεκινήσει η άμεση αποκατάσταση και αναστύλωση τους. Υπολογίσουμε πολύ στην αγάπη των εν Ελλάδι και απανταχού της γης διαβιούντων Σαμίων αδελφών αλλά και στην ανδρεία του ευγενούς και ευσεβούς ακριτικού μας κλήρου και λαού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: Προσωρινά ακατάλληλα 11 σχολεία - Προβλήματα και στις εκκλησίες"

Νομοσχέδιο για ανακύκλωση: Χωριστά πλέον η συλλογή πλαστικών, χαρτιού, μετάλλου και γυαλιού

Τις πέντε μεγάλες τομές του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Μανώλης Γραφάκος, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με το εν λόγω νομοσχέδιο αλλάζουν σχεδόν τα πάντα γύρω από τις διαδικασίες ανακύκλωσης στη χώρα.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, που από την Παρασκευή τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «πρόκειται για μία τομή, με την οποία η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων». Υπογράμμισε δε, ότι «στόχος είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης». Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο, «το κέρδος για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα θα αλλάξει περιβαλλοντικά, με σημαντικό όφελος για την εικόνα της χώρας μας διεθνώς».

Όπως τόνισε απ’ την πλευρά του ο κ. Γραφάκος, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με πολλές καινοτομίες με το οποίο ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός» και πρόσθεσε ότι «ένας συνειδητοποιημένος πολίτης θα παρατηρήσει οικονομία στην τσέπη του».

Ειδικότερα, με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση:

1. Τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί).

2. Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο (εισάγεται, δηλαδή, η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω»).

3. Επιβάλλονται υψηλότερα τέλη ταφής στους δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους στην ταφή, με στόχο να αλλάξει αυτή η πρακτική.

4. Όλα τα νέα κτίρια θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για 4 χωριστά ρεύματα.

5. Μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Κατά τη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι από την 1.1.2021 εφαρμόζεται το τέλος ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή, με ποσό 15 ευρώ ανά τόνο, κλιμακούμενο ετησίως κατά 5 ευρώ και έως τα 35 ευρώ, το 2025.

Πρακτικά θεσπίζεται τέλος ταφής για επιπλέον κατηγορίες αποβλήτων, όπως τα ανεπεξέργαστα, καθώς και τα υπολείμματα από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, βιοαποβλήτων και κέντρων διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (ΜΕΑ, ΜΕΒΑ, ΚΔΑΥ) που αναπτύσσονται ανά την επικράτεια.

Όπως είπε ο υπουργός, το τέλος ταφής θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να διατίθεται κατά 50% σε δήμους με σκοπό να ενισχύσουν την πρόληψη, τη χωριστή συλλογή και τελικώς την ανακύκλωση, κατά 40% στους δήμους ως ανταμοιβή για τις υψηλές επιδόσεις χωριστής συλλογής – ανακύκλωσης, κατά 10% για τη χρηματοδότηση έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της ανακύκλωσης και ευρύτερα της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων.

Επιπλέον, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» ή «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω». Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, θεσπίζεται ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο οι δήμοι θα μπορούν να διαμορφώνουν τα δημοτικά τους τέλη, ανάλογα με πόσα απόβλητα παράγει ο κάθε δημότης, αλλά και ανάλογα με πόσα από αυτά ανακυκλώνει -και όχι βάσει των τετραγωνικών του ακινήτου του όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, όπως είπε ο υπουργός ΠΕΝ, από τον Ιούλιο του 2022 ξεκινά η μετακύλιση προστίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που επιβάλλονται κάθε χρόνο στη χώρα μας- στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διαχείριση των στερεών ή υγρών αποβλήτων. Τίθεται τέλος στην ανομία και το καθεστώς να πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες για τις παράνομες πρακτικές ορισμένων αναφορικά με την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων σε χωματερές, την ελλιπή διαχείριση των υγρών αποβλήτων (λυμάτων), τη μη διαχείριση των ιστορικά αποθηκευμένων αποβλήτων.

Σημαντικό μέτρο του νομοσχεδίου είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2023 θεσπίζεται σύστημα επιστροφής χρημάτων στον πολίτη, για τις φιάλες αλουμινίου.

Αντίστοιχα με ό,τι θεσπίσθηκε με τα πλαστικά μπουκάλια, οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα αλουμινένια μπουκάλια τους, θα ανταμείβονται για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Το μέτρο αυτό ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Νορβηγία, η Σουηδία κ.λπ.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χατζηδάκη, με το νομοσχέδιο, προάγεται η επαναχρησιμοποίηση, ως ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων. Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται σε δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και ποτού και μάλιστα με έκπτωση.

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2022, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εστίασης υποχρεούνται:

-Να εξυπηρετούν τον καταναλωτή που φέρνει δική του επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία.

-Να κάνουν έκπτωση όταν πωλούν προϊόντα σε επαναχρησιμοποιήσιμη συσκευασία του καταναλωτή.

-Να ενημερώνουν με οποιονδήποτε τρόπο τους καταναλωτές γι’ αυτήν την έκπτωση.

Μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2025 θεσπίζεται υποχρέωση για ελάχιστο ανακυκλωμένο περιεχόμενο 30% στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς, με στόχο να γίνουν πιο οικολογικές, αλλά και να ενισχυθεί η αγορά ανακυκλώσιμων υλικών στην Ελλάδα, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα εφαρμόζεται το ίδιο μέτρο στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Χωριστή συλλογή αποβλήτων συσκευασίας

Σε όλες τις νέες οικοδομές, με την έναρξη ισχύος του νόμου, θεσπίζεται η απευθείας υποχρέωση τεσσάρων χωριστών ρευμάτων συλλογής αστικών αποβλήτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό, γυαλί).

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, σε κάθε νέο κτίριο θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος χώρος για τη συλλογή 4 ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. σε ισόγεια, αυλές, πιλοτές, εύκολα προσβάσιμα υπόγεια).

Έτσι, θα διευκολύνεται η χωριστή συλλογή, η εφαρμογή του «Πληρώνω όσο Πετάω» αλλά και η μείωση των κάδων στον δρόμο.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2022 υποχρεώνονται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε 4 ρεύματα (για πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί) οι εξής: Κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, νοσοκομεία/κλινικές, λιμάνια, κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, πλοία, τράπεζες, καταστήματα εστίασης.

Επιπλέον, οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε διακριτά ρεύματα εντός των κτιρίων τους ή άλλων χώρων και εγκαταστάσεων για τα οποία φέρουν την ευθύνη λειτουργίας.

Θεσπίζεται επίσης η υποχρέωση των δήμων να εφαρμόσουν το προαναφερόμενο το μέτρο σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, όλα τα σχολεία θα πρέπει να διαθέτουν κάδους για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, συσκευασιών, αποβλήτων τροφίμων.

Επίσης, καθιερώνεται η χωριστή συλλογή των επικίνδυνων αποβλήτων στα νοικοκυριά, από είδη καθημερινής χρήσης, όπως τα προϊόντα καθαρισμού (χλωρίνες κ.λπ.), τα βερνίκια, τα χρώματα κ.λπ. Παράλληλα οι δήμοι έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 υποχρεούνται να οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων αυτών, είτε στα πράσινα σημεία τους είτε σε οποιονδήποτε άλλο αδειοδοτημένο χώρο, που υποδεικνύει ο οικείος ΦοΔΣΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο για ανακύκλωση: Χωριστά πλέον η συλλογή πλαστικών, χαρτιού, μετάλλου και γυαλιού"

«Οχι» πρυτάνεων στην αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά να μην υπάγεται στην αστυνομία η φύλαξη των πανεπιστημίων μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για μέτρα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με αφορμή την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση, άμεση ή έμμεση, με την Ελληνική Αστυνομία, όπως και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης (π.χ. είσοδος με χρήση καρτών) παρά μόνο σε ευαίσθητες υποδομές, όπως συγκεκριμένα εργαστήρια, με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες.

Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

Την Πέμπτη στις 12 μ. οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη, για την οποία επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάγεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο και όχι στην αστυνομία. Σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν επαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Αναφερόμενη νωρίτερα στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για σώμα με αστυνομικές αρμοδιότητες και ειδική εκπαίδευση.

Κατά των μέτρων δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μέχρι πριν από λίγο εμφανίζονταν διχασμένοι σχετικά με τη φύλαξη.

Όχι στο σώμα ελέγχου, στην κάρτα εισόδου και στις κάμερες, δηλώνουν σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στα Προπύλαια οι φοιτητές και επιμένουν για χρηματοδότηση της Πολιτείας, ώστε να προσληφθούν φύλακες, να τοποθετηθεί φωτισμός.

Οπως αναφέρει η "Εφημερίδα των Συντακτών", η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των πρυτανικών αρχών μετά τις προχθεσινές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε πάνω από 4 ώρες και οδήγησε σ’ ένα αδιαμφισβήτητα «συναινετικό κείμενο», όπως επισήμαιναν εμφατικά οι πρυτάνεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρξαν ορισμένες μειοψηφικές προτάσεις για πιο σκληρά πρωτόκολλα φύλαξης και φρούρησης, αλλά ύστερα από ουσιαστική διαβούλευση υπήρξε συναίνεση στην ουσία των αναγκών και των προτεραιοτήτων των Πανεπιστημίων.

 Αυτό που χρειάζονται λοιπόν τα Πανεπιστήμια είναι: όχι αστυνόμευση, αλλά «η φύλαξη που τους λείπει», όχι ασφυκτικό έλεγχο και κυκλώματα παρακολούθησης, αλλά έλεγχο εισόδου σε ευαίσθητες υποδομές που τα ίδια τα Ιδρύματα θα προσδιορίσουν. Επιπλέον δεν εντοπίζεται καμία ανάγκη αυστηρότερων μέτρων και θεσμικού πλαισίου, αλλά η εφαρμογή του υπάρχοντος, που θεωρείται αρκετό.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Οχι» πρυτάνεων στην αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων"

Φωτιά στο Προσήλι Μάνδρας

Φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Προσήλι του δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε απόσταση από τα όρια του οικισμού Πόρτο Γερμενό και σε σημείο που υπάρχουν διάσπαρτες κατασκευές και οικίες, χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα γι' αυτές.

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν άμεσα 31 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Προσήλι Μάνδρας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news