facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Πάνω από 46 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, αγγίζουν τους 1.200.000 οι νεκροί

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1.196.109 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε του το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της ασθένειας στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε επίσημες πηγές.

Περισσότερα από 46.099.440 κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωστεί επίσημα.

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και κρουσμάτων, με 230.556 θανάτους για 9.127.109 καταγεγραμμένα κρούσματα. Ακολουθούν η Βραζιλία (159.884 νεκροί), η Ινδία (122.111), το Μεξικό (91.753) και η Βρετανία (46.555).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 46 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, αγγίζουν τους 1.200.000 οι νεκροί"

Σλοβακία: Ο μισός πληθυσμός εξετάστηκε για κορονοϊό και εντοπίστηκαν 25.850 κρούσματα

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σλοβακίας έκανε τεστ αντιγόνων για τοκ κορονοϊό χθες Σάββατο, την πρώτη ημέρα του διήμερου προγράμματος για την εξέταση και των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να αναχαιτιστεί η πανδημία χωρίς να χρειαστεί να επιβληθεί αυστηρό lockdown.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα σε χώρα τέτοιου μεγέθους.

Ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ ανακοίνωσε σήμερα ότι χθες έκαναν το τεστ 2,58 εκατομμύρια άνθρωποι και οι 25.850 ή ποσοστό 1% βρέθηκαν θετικοί. Όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν τώρα σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας σχεδιάζει να υποβάλει σε εξετάσεις σχεδόν όλον τον πληθυσμό, εκτός από τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Περισσότεροι από 40.000 γιατροί, νοσηλευτές και υποστηρικτές ομάδες αποτελούμενες από στρατιώτες, αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους και εθελοντές στελέχωσαν τα περίπου 5.000 ιατρεία όπου γίνονται τα τεστ.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, όσοι δεν εξεταστούν θα μπουν σε καραντίνα και θα τους απαγορευτεί να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

Οι αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε έναν δεύτερο γύρο εξετάσεων, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα που δεν βγήκαν θετικά στην πρώτη φάση ή εκείνος που μολύνθηκαν στο μεσοδιάστημα.

Σήμερα, η Σλοβακία ανακοίνωσε 2.282 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη της πανδημίας στα 59.946. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται όσοι βρέθηκαν θετικοί στα χθεσινά τεστ. Οι νεκροί από την Covid-19 στη χώρα ανέρχονται στους 219.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σλοβακία: Ο μισός πληθυσμός εξετάστηκε για κορονοϊό και εντοπίστηκαν 25.850 κρούσματα"

Eστησαν 7μελή εγκληματική οργάνωση και μοίραζαν μέσω ΕΦΚΑ επιδόματα-μαϊμού από 1.200 έως 2.000 ευρώ

Eνα μέλος της οργάνωσης που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 6 μηνών και απολύθηκε προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητάει να επιστρέψει στην υπηρεσία του (ΕΦΚΑ) για να συνεχίσει την απασχόλησή του, καθώς η πειθαρχική απόφαση με την οποία απολύθηκε είναι μη νόμιμη.

Ενα μέλος της επταμελούς εγκληματικής οργάνωσης που χορηγούσε μέσω ΕΦΚΑ προνοιακά επιδόματα-μαϊμού ύψους από 1.200 έως 2.000 ευρώ -προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στο Δημόσιο-, το οποίο όμως καταδικάστηκε με ελαφρύτερη ποινή σε σχέση με τα άλλα καταδικασθέντα μέλη της οργάνωσης, ζητάει τώρα από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η απόλυσή του που έγινε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να επανέλθει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ΕΦΚΑ.

Κεντρικό πρόσωπο (επικεφαλής) της οργάνωσης ήταν μια γυναίκα υπάλληλος, η οποία σε συνεργασία με τους υπόλοιπους έξι παραποιούσε ιατρικές γνωματεύσεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με σκοπό να χορηγούνται προνοιακά επιδόματα σε άτομα τα οποία δεν είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις να τα λάβουν.

Η υπάλληλος ενημερωνόταν τηλεφωνικά και προσωπικά από τα άλλα μέλη της οργάνωσης, τα οποία εργαζόντουσαν σε ΚΕΠΑ διαφόρων περιοχών της χώρας, για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων των οποίων οι αιτήσεις-φάκελοι είτε είχαν απορριφθεί είτε δεν είχαν ακόμη εξεταστεί.

Εχοντας λοιπόν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των φακέλων των αιτούντων προνοιακά επιδόματα, εκτύπωναν και παρέδιδαν στην επικεφαλής της οργάνωσης τις απορριπτικές αποφάσεις των επιτροπών των ΚΕΠΑ και τα αποδεικτικά των αιτήσεων. Στη συνέχεια η επικεφαλής, σε συνεργασία με τα άλλα μέλη, παραποιούσε τα έγγραφα, τροποποιούσε την περιγραφή της πάθησης και το ποσοστό αναπηρίας των αιτούντων. Σε άλλες περιπτώσεις τής γνωστοποιούσαν τη σύνθεση των υγειονομικών επιτροπών που επρόκειτο να εξετάσουν αιτήσεις και ανέφεραν τη δυνατότητα παρέμβασης ή όχι σε αυτές.

Με τη μεθοδολογία αυτή η εγκληματική οργάνωση «με διαφορετική σε κάθε περίπτωση σύνθεση, κατήρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ και τις διαβίβαζε σε διάφορους δήμους και ασφαλιστικούς οργανισμούς». Ενδεικτικά είχαν διαβιβαστεί αποφάσεις-μαϊμού στους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Νίκαιας και στον ΟΑΕΕ.

Η ζημία που προκλήθηκε σε βάρος του Δημοσίου από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, όπως αναφέρεται στην πειθαρχική απόφαση του υπάλληλου που παύθηκε οριστικά από τα καθήκοντά του. Πάντως ο «κύκλος των εργασιών» της οργάνωσης αφορά τουλάχιστον για μια τριετία, 250 περιπτώσεις χορήγησης επιδομάτων-μαϊμού, οι οποίες ζημίωσαν το Δημόσιο με τουλάχιστον 700.000 ευρώ, καθώς το ύψος των επιδομάτων σε πρόσωπα που δεν είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις κειμενόταν από 1.200 έως 2.000 ευρώ.

Η δράση της οργάνωσης αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, αφού είχαν προηγηθεί σχετικές καταγγελίες στο τέως ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και αφού με σχετικό βούλευμα έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης.

Η επικεφαλής, όπως αναφέρεται, συγκρότησε ομάδα, με δομημένη και διαρκή δράση, με σκοπό τη διενέργεια κακουργημάτων (απάτη, πλαστογραφίες, κ.λπ.). Οι επτά συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση και διέπραξαν κακουργήματα με σκοπό να προσπορίσουν οικονομικό όφελος και ταυτόχρονα να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στο Δημόσιο, όπως επισημαίνεται.

Τα μέλη της οργάνωσης ενώθηκαν για να διαπράξουν τα κακουργήματα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, με ζημία που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (κακούργημα).

Ενας από τους επτά ο οποίος εργαζόταν σε υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης, με ομόφωνη (5-0) απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ απολύθηκε οριστικά για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, για αναξιοπρεπή συμπεριφορά και ανάξια υπαλλήλου συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας και χρησιμοποίηση της υπαλληλικής ιδιότητας.

Ο εν λόγω υπάλληλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 6 μηνών, καθώς οι Εφέτες αποφάνθηκαν ότι δεν συμμετείχε μεν στην εγκληματική οργάνωση, αλλά τον έκριναν ένοχο για πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού κατ’ εξακολούθηση. Επί της καταδικαστικής αυτής απόφασης έχει ασκήσει έφεση η οποία αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η σε βάρος του πειθαρχική απόφαση με την οποία απολύθηκε οριστικά, λόγω της ποινικής εμπλοκής του.

Επισημαίνει στην υπαλληλική προσφυγή του ότι η επικεφαλής της οργάνωσης του συστήθηκε ως διεκπεραιώτρια ασφαλιστικών υποθέσεων, η οποία τον επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά με «πελάτες της» και είχε αποκτήσει μαζί της οικειότητα. Μάλιστα του είχε δανείσει τρεις φορές χρήματα, που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, τα οποία και τα επέστρεψε.

Ισχυρίζεται ότι τους υπόλοιπους πέντε της ομάδας δεν τους γνώριζε. Ακόμη εξιστορεί ότι προσλήφθηκε το 2008 ως οδηγός και το 2014 μεταπήδησε στην υπηρεσία της Γραμματείας Υγειονομικών Επιτροπών και ειδικά στην εξυπηρέτηση κοινού. Δεν παραλείπει, τέλος, να αναφέρει ότι σε όλη την υπαλληλική του πορεία εκτελούσε νόμιμα τα καθήκοντά του, ενώ σε άλλο σημείο της προσφυγής του υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη πειθαρχική απόφαση είναι μη νόμιμη, καθώς παραβίασε και αλλοίωσε την αρχή της χρηστής διοίκησης, μαι και δεν έχει ειδική, συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Eστησαν 7μελή εγκληματική οργάνωση και μοίραζαν μέσω ΕΦΚΑ επιδόματα-μαϊμού από 1.200 έως 2.000 ευρώ"

Τουρκιά: Νέα πρόκληση με κάλεσμα στην Ελλάδα για συζήτηση «άνευ όρων»

Συνεχίζει την προκλητική στάση της η Τουρκία και λίγες ώρες μετά το διάβημα της Ελλάδας για τη νέα NAVTEX με την οποία επεκτείνονται οι έρευνες του Oruc Reis νότια της Ρόδου.

Με μία άκρως προκλητική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απάντησε στην διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζοντας μάταιη την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιδράσει και να εμποδίσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι μάταιη η προσπάθεια της Ελλάδας να διαμαρτύρεται στις δραστηριότητές μας μετά από κάθε NAVTEX, με βάση τις μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις. Η χώρα μας θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει.

Μάλιστα καλεί την Ελλάδα «σε διάλογο άνευ όρων».

«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να παραπονιέται σε τρίτες χώρες όπως κάνει πάντα, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», τονίζει ο Ακσόι και προσθέτει:

«Προσκαλούμε και πάλι την Αθήνα σε διάλογο ''άνευ όρων'' τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκιά: Νέα πρόκληση με κάλεσμα στην Ελλάδα για συζήτηση «άνευ όρων»"

Κορονοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στον Πειραιά – Βρέθηκαν 19 κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό 19 κρουσμάτων κορονοϊού σε οίκο ευγηρίας στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ θετικοί είναι 17 ηλικιωμένοι και δύο εργαζόμενοι της δομής, ενώ όλοι είναι ασυμπτωματικοί. Συνολικά έχουν διενεργηθεί στο γηροκομείο 220 τεστ.

Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Πειραιά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στον Πειραιά – Βρέθηκαν 19 κρούσματα"

ΗΠΑ: Σχεδόν 81.000 κρούσματα κορονοϊού και 823 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα 9.105,230 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 80.932 κρουσμάτων από την προηγούμενη καταμέτρησή τους, και δήλωσαν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 823 με αποτέλεσμα ο συνολικός να ανέρχεται σε 229.932.

Τα CDC ανακοίνωσαν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων της αναπνευστικής νόσου γνωστής ως COVID-19, που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό στις 23.00 ώρα Ελλάδας της 31ης Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη καταμέτρησή τους μια ημέρα νωρίτερα.

Τα στοιχεία των CDC δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρονται μεμονωμένα από τις Πολιτείες.

ΑΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Σχεδόν 81.000 κρούσματα κορονοϊού και 823 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Τουρκία: Ανέβηκαν στους 69 οι νεκροί από τον σεισμό, 949 οι τραυματίες

Στους 69 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας στον νεότερο απολογισμό της.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 949 και από αυτούς οι 220 παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία, ενώ 729 πήραν εξιτήριο.

Την Κυριακή, από τις 17.00 τοπική ώρα (18.00 Ελλάδας), 987 μετασεισμοί, με 43 από αυτούς να έχουν μέγεθος 4 βαθμών έχουν σημειωθεί στην περιοχή, ανακοίνωσε το AFAD.

Προσωρινά κέντρα διαμονής έχουν δημιουργηθεί για την κάλυψη της επείγουσας ανάγκης για στέγαση στη Σμύρνη, με 3.545 σκηνές, 57 σκηνές γενικής χρήσης, 24.382 κουβέρτες, 13.280 κρεβάτια, σημείωσε το AFAD.

Μέχρι στιγμής, έχουν εγκατασταθεί 1.040 σκηνές, ενώ 1.430 ακόμη βρίσκονται σε φάση εγκατάστασης.

ΑΜΠΕ, Anadolu/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ανέβηκαν στους 69 οι νεκροί από τον σεισμό, 949 οι τραυματίες"

Κύπρος: 197 νέα κρούσματα της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο

Ακόμα 197 κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 3.053 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 4.563.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 26 ασθενείς θετικοί στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων οι τέσσερις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πέντε ασθενείς, ενώ άλλα οκτώ άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Εν τω μεταξύ, τρόφιμοι του Σωκράτειου Μελάθρου Ευγηρίας στην Λεμεσό εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό μετά από διενέργεια, με πρωτοβουλία των υπευθύνων του χώρου, διαγνωστικής εξέτασης σε κλινικό εργαστήρι μη εγκεκριμένο από το υπουργείο Υγείας και με μεθοδολογία επίσης μη αναγνωρισμένη από το υπουργείο Υγείας. Λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αυτοί εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και θέλοντας να προφυλάξει την υγεία τους, αλλά και να διερευνήσει το εύρος της διασποράς εντός του συγκεκριμένου οίκου ευγηρίας, δόθηκαν οδηγίες ώστε κλιμάκιο αποτελούμενο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΟΚΥπΥ να μεταβεί σήμερα επιτόπου, ώστε να γίνει αξιολόγηση της κλινικής κατάστασης όλων των προσώπων που διαμένουν στο Μέλαθρο και να ληφθούν δείγματα για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης (PCR).

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που έχουν την ευθύνη για την επιτήρηση των οίκων ευγηρίας και των άλλων δομών, έτσι ώστε να διενεργηθεί από πλευράς τους έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν οι υπεύθυνοι συμμορφώνονται και τηρούν τις σχετικές οδηγίες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 197 νέα κρούσματα της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο"

Κορωνοϊός- Ιταλία: 29.907 νέα κρούσματα και 208 νεκροί – Τη Δευτέρα τα νέα περιοριστικά μέτρα

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 29.907 κρούσματα κορονοϊού και 208 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν 183.000 διαγνωστικά τεστ. Χθες τα περιστατικά ήταν 31.758 και οι νεκροί 297.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 96 νέοι ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 936. Στις πρώτες, νοσηλεύονται συνολικά 1.936 ασθενείς, και στους δεύτερους 18.902.

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε νέα μέτρα για τον περιορισμό των νέων μολύνσεων από τoν κορονοϊό. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θεωρείται πιθανή η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων, η επέκταση της τηλεκπαίδευσης και στους μαθητές του γυμνασίου και-ενδεχομένως- ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών άνω των 70 ετών.

Χθες και σήμερα συνεχίσθηκαν οι επαφές και ο (κάποιες στιγμές τεταμένος) διάλογος της κυβέρνησης Κόντε με τις διάφορες Περιφέρειες. Ο κύριος στόχος, συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, είναι να μπορέσει να αποφευχθεί ένα δεύτερο γενικό lockdown και κατά συνέπεια οι ολέθριες επιπτώσεις του στην οικονομίας της χώρας.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός- Ιταλία: 29.907 νέα κρούσματα και 208 νεκροί – Τη Δευτέρα τα νέα περιοριστικά μέτρα"

ΕΛ.ΑΣ: Συλλήψεις και πρόστιμα για παραβάσεις και μη χρήση μάσκας

Σε 12 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ, ενώ παράλληλα βεβαίωσε συνολικά 79 παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων, 601 για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες και 1.684 για μη χρήση μάσκας, κατά τη διάρκεια των 49.370 ελέγχων που πραγματοποίησε χθες, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ:

Συνελήφθησαν 12 άτομα και βεβαιώθηκαν 61 παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 18 καταστήματα, από τα οποία 7 στην Αττική, 4 στην Πελοπόννησο, 3 στο Νότιο Αιγαίο, 2 στη Στερεά Ελλάδα και από 1 σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Παράλληλα, 18 καταστήματα λειτουργούσαν μετά τις 24:00, ενώ τους επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας. Τα 4 είναι στην Αττική και Πελοπόννησο, 3 στην Κεντρική Μακεδονία, από 2 σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Κρήτη και από 1 σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 601 παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, ως εξής: 399 στην Αττική, 53 στη Θεσσαλονίκη, 50 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 50 στην Κεντρική Μακεδονία, 16 στη Θεσσαλία, 13 στη Δυτική Μακεδονία, 10 στην Ηπειρο και 10 στη Στερεά Ελλάδα.

Για για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης βεβαιώθηκαν 1.684 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 1.679 πρόστιμα των 150 ευρώ και 5 των 300 ευρώ, ως εξής: 680 στην Αττική, 183 στη Θεσσαλονίκη, 160 στην Κεντρική Μακεδονία, 138 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 112 στη Στερεά Ελλάδα, 90 στα Ιόνια Νησιά, 72 στη Θεσσαλία, 43 στην Κρήτη, 43 στη Δυτική Ελλάδα, 41 στο Νότιο Αιγαίο, 38 στη Δυτική Μακεδονία, 37 στην Πελοπόννησο, 36 στην Ηπειρο και 11 στο Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ακόμη, ότι βεβαιώθηκε και μια παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας Passenger Locator Form από ταξιδιώτη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: Συλλήψεις και πρόστιμα για παραβάσεις και μη χρήση μάσκας"

Ένταση σε Γαλάτσι και Νέο Ηράκλειο: 24 προσαγωγές από την Αστυνομία

Σε 24 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία στο Νέο Ηράκλειο και στο Γαλάτσι, στις 17.30 και στις 18.00 αντίστοιχα, για παραβίαση της απαγόρευσης συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματιστεί, με αφορμή τα επτά χρόνια απο την δολοφονία των μελών της "Χρυσής Αυγής" Γεώργιου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο.

Μέλη του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, «Έλληνες για την πατρίδα», πραγματοποίησαν τελικά τη συγκέντρωση που είχαν προαναγγήλει και έφτασαν μέχρι το νεκροταφείο του Νέου Ηρακλείου, όπου όμως επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και τους διέλυσαν, προχωρώντας ταυτόχρονα στις 10 προσαγωγές.

Λιγο αργότερσα, μέλη της συλλογικότητας «Αντιεξουσιαστική/αντιφασιστική Συνέλευση Νέας Ιωνίας/Ηρακλείου», πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Γαλάτσι, ενώ σημειώθηκε ένταση όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν για να τους διαλύσουν. Εκεί έγιναν 14 προσαγωγές.

Τα δέκα μέλη του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής και οι 14 αντιεξουσιαστές στην ΓΑΔΑ.

Στις 19.30 ομάδα αντιεξουσιαστών, ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα για συμπαράσταση στους προσαχθέντες, συγκεντρώθηκαν έξω από την ΓΑΔΑ, όπου παραμένουν στο απέναντι πεζοδρόμιο, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Σημειώνεται ότι χθες, με απόφαση του διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, είχαν απαγορευτεί και οι δύο συγκεντρώσεις επειδή, όπως αναφέρεται σε ανακόινωση της ΕΛ.ΑΣ, «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος διατάραξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ενώ απειλείται σοβαρά και η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στη συγκεκριμένη περιοχή, με την ταυτόχρονη πραγματοποίηση των δυο συναθροίσεων».

  ΑΠΕ ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση σε Γαλάτσι και Νέο Ηράκλειο: 24 προσαγωγές από την Αστυνομία "

Βρετανία - κορωνοϊός: 23.254 νέα κρούσματα και 162 θάνατοι

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι 23.254 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μια αύξηση 1.339 κρουσμάτων από το Σάββατο.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δείχνουν επίσης ότι άλλοι 162 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών από τότε που διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό, συγκριτικά με τους 326 θανάτους που καταγράφηκαν το Σάββατο.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία - κορωνοϊός: 23.254 νέα κρούσματα και 162 θάνατοι"

“Δεν κόλλησα στον Άγιο Δημήτριο” – Η απάντηση του Μητροπολίτη που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Η είδηση ότι ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος είναι “θετικός”, θορύβησε πολλούς νωρίτερα, καθώς ανήμερα του Αγίου Δημητρίου ήταν στην πανηγυρική θεία λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μετείχαν πολλοί ιεράρχες αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από την ανακοίνωση ότι ο Μητροπολίτης έχει κορονοϊό, ο ίδιος θέλησε να δώσει απαντήσεις.

Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, ανάρτησε προσωπική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κορονοϊός δεν τον επισκέφθηκε στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας.

Επίσης ο κ. Θεόκλητος, ζήτησε από όλους να σεβαστούν την προσωπική του δοκιμασία, και να πάψουν να εκμεταλλεύονται το εν λόγω γεγονός. 

Η δήλωση του Μητροπολίτη

Ως άνθρωπο και εμένα δεν με εξαίρεσε η πανδημία και ο κοροναϊός, όπως άλλωστε φαίνεται ότι δεν εξαιρεί κανέναν. Λυπάμαι όμως διότι έλαβαν αφορμή από την προσωπική μου αυτή δοκιμασία, εκείνοι οι οποίοι αναζητούν πάντοτε αιτίες για να στραφούν εναντίον της Εκκλησίας, να την πολεμήσουν και να της χρεώσουν ό,τι κακό συμβαίνει στην κοινωνία. 

Τους διαβεβαιώνω, λοιπόν και στα πλαίσια των προσωπικών δεδομένων, όπως επίσης διαβεβαιώνω και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ότι ο κοροναϊός δεν με επισκέφθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας. 

Παρακαλώ, λοιπόν, τους πάντες να σεβαστούν την προσωπική δοκιμασία που μου επέτρεψε ο Κύριος και να πάψουν να εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό στα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "“Δεν κόλλησα στον Άγιο Δημήτριο” – Η απάντηση του Μητροπολίτη που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό"

Σάμος: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε σήμερα τον 17χρονο Άρη που έχασε τη ζωή του από τον σεισμό

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Βαθύ Σάμου για να πει το τελευταίο αντίο στον 17χρονο 'Αρη που έχασε τη ζωή του μαζί με την 15χρονη Κλαίρη όταν καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση τοίχου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε το νησί. Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και καθηγητές βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για να αποχαιρετήσουν τον 17χρονο μαθητή. Λίγο προτού ξεκινήσει η τελετή ο διευθυντής του σχολείου, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε τη λύπη του. «Πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω τόσο άσχημα όπως αυτή τη στιγμή», είπε.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία από αυτό που σήμερα έπρεπε εμείς οι δάσκαλοί σου να κάνουμε, να αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια να σου μάθουμε τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και πώς να την χρησιμοποιείς και σήμερα να μην βρίσκουμε λόγια να σου πούμε. Να αγωνιζόμαστε χρόνια τώρα να σου μάθουμε μαθηματικά και σήμερα να μην βρίσκουμε δύναμη και τρόπο να μετρήσουμε ούτε εμείς πάνω από το 17. Να αγωνιζόμαστε τόσα χρόνια να σου μάθουμε τα μυστικά της ζωής και σήμερα να μην μπορούμε να εξηγήσουμε τι έγινε και η δική σου ζωή έπρεπε να τελειώσει τόσο σύντομα. Τόσα χρόνια δεν καταφέραμε τελικά να σου μάθουμε και πολλά ωστόσο όσο προσπαθούσαμε μαθαίναμε από εσένα τα πάντα. Μάθαμε το χαμόγελο που μας χάριζες απλόχερα πάντα, μάθαμε την αγνή ψυχή με την οποία κάθε φορά μας προσέγγιζες και στεκόσουν δίπλα στους φίλους και σε εμάς. Μάθαμε την αγάπη και το πραγματικό ενδιαφέρον για το σχολείο, και τι δεν μάθαμε από εσένα. Μόνο ένα πράγμα αγόρι μας δεν κατάφερες να μας κάνεις να μάθουμε, πως οι αγαθές ψυχές δεν φυλακίζονται σε αυτό τον κόσμο, πως οι αγαθές ψυχές μένουν για πάντα ελεύθερες και πάντα θα αναζητούν θάλασσες και ουρανούς να κατακτήσουν», ανέφερε καθηγητής του 17χρονου 'Αρη στον επικήδειό του.

«Σας ευχαριστούμε όλους από την καρδιά μας», είπε ο πατέρας του 'Αρη βγαίνοντας από την εκκλησία και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί συγκινημένος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν επίσης η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, όπως και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που βρήκε τα παιδιά καταπλακωμένα από τα ερείπια βρέθηκε.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε σήμερα τον 17χρονο Άρη που έχασε τη ζωή του από τον σεισμό"

Κορωνοϊός: Στα 1.678 τα νέα κρούσματα - 140 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1678 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές.

Αναλυτικά εντοπίστηκαν:

- 25 εισαγόμενα κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

• 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

• 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

• 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

• 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

 Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες.

4137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 1.678 τα νέα κρούσματα - 140 διασωληνωμένοι"

Θεσσαλονίκη: Οργισμένη ανάρτηση ασθενή για τους αρνητές του κορονοϊού

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε κλοιό κορονοϊού. Από το κρεβάτι του νοσοκομείου “Παπανικολάου” της συμπρωτεύουσας, ο δικηγόρος Γιάννης Πιτσιώρας, από την Καλαμαριά, περιγράφει την μάχη με την ασθένεια και στέλνει ισχυρό μήνυμα στους “ψεκασμένους…”.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Πιτσιώρας εξυμνεί τα αντανακλαστικά του ΕΣΥ, αναφέρεται στην πολυήμερη νοσηλεία του και απευθύνεται εναντίον όσων αμφισβητούν την επιδημία και περιφρονούν τα μέτρα που επέβαλε η Πολιτεία.

“Λυπάμαι για όλους εσάς που η ανεγκεφαλίτιδα ζώνη σας οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές, συνεχίστε έτσι και στείλτε κι άλλους εδώ που είμαστε εμείς, τα πάτε περίφημα”, γράφει, οργισμένος, για εκείνους που πιστεύουν σε συνωμοσίες και όχι στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση Γιάννη Πιτσιώρα:

Δώδεκα μέρες στο Παπανικολάου και ακόμη δεν ξέρω πώς κόλλησα. Ήμουν τόσο τυπικός νόμιζα σε όλα, μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, αποστάσεις. Και ξαφνικά πυρετός 40, το οξυγόνο να μειώνεται. Και φόβος. Φόβος απροσδιόριστος. Όποιος ασκεί κακή κριτική σήμερα στο ΕΣΥ δεν ξέρει τι του γίνεται. Σε χρόνο ρεκόρ μίλησα με τον ΕΟΔΥ, βρέθηκα στο ΕΚΑΒ, στο Παπανικολάου γιατροί και νοσηλευτές είναι συνέχεια από πάνω μας, οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, φροντίδα, καθαριότητα, φάρμακα, δεν έχω λόγια. Το σύστημα λειτουργεί εντυπωσιακά. Αισθάνεσαι ασφάλεια και προστασία αλλά και περηφάνια για το κράτος μας. Αλλά μην ακούτε εμένα, τι ξέρω εγώ, να δεις βαλτός θα είμαι, πανδημία δεν υπάρχει, όλα είναι συνομωσίες και 5G και καταπατώνται τα δικαιώματά μας και οι ελευθερίες μας (που τις έχουμε και όλοι πρόχειρες). Α και είναι και ώρα να αθροίσουμε ψηφαλάκια και να ζήσουνε διάφοροι ωραίοι τύποι το πεντάλεπτο της δημοσιότητάς τους. Λυπάμαι για όλους εσάς που η ανεγκεφαλίτιδα ζώνη σας οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές, συνεχίστε έτσι και στείλτε κι άλλους εδώ που είμαστε εμείς, τα πάτε περίφημα. Ενημερωτικά μόνο και πριν αρχίσετε την επανάσταση κατά του συστήματος ή μας αναπτύξετε την σωτήρια λύση που έχετε αλλά για κάποιο λόγο το ελληνικό κράτος δεν εφάρμοσε (μάλλον γιατί έχει μαζί σας προσωπικά από παλιά) έχω να σας πω έτσι για να γίνεται κουβέντα, ότι δεν υπάρχει πιο αδυσώπητη, πιο απόλυτη ισότητα από τον μακρύ,βραδινό ήχο των αναπνευστήρων στις κλινικές. Αλλά πάλι εγώ τι ξέρω, όλοι μας δεν γεννηθήκαμε σοφοί και μάγκες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Οργισμένη ανάρτηση ασθενή για τους αρνητές του κορονοϊού"

Λιόν: Αφέθηκε ελεύθερος ο ύποπτος που είχε προσαχθεί για την επίθεση εναντίον του Έλληνα ιερέα

Ο άνδρας που είχε συλληφθεί χθες ως ύποπτος για την επίθεση εναντίον του Ελληνορθόδοξου ιερέα Νικόλα Κακαβελάκη στη Λιόν, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

«Κανένα στοιχείο» δεν συνηγορεί υπέρ της εμπλοκής του ανθρώπου αυτού στην υπόθεση, εξήγησε η εισαγγελία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας του δεν δικαιολογεί την παράταση της κράτησής του. Ο γιατρός που τον εξέτασε έκρινε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Ο ύποπτος, ένας άστεγος άνδρας, συνελήφθη λίγο μετά τα πυρά που δέχτηκε ο ο ιερέας, σε άλλη συνοικία της Λιόν. Επάνω του ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

Ο ιερέας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιόν: Αφέθηκε ελεύθερος ο ύποπτος που είχε προσαχθεί για την επίθεση εναντίον του Έλληνα ιερέα"

Aντίδραση του σωματείου BARECA για τα νέα μέτρα στην εστίαση

Την αντίθεσή του για το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Επιχειρήσεων BARECA.

Το σωματείο επισημαίνει ότι τα μέλη του θα τηρήσουν, στο ακέραιο, τα μέτρα «σεβόμενα τους νόμους και τις επιταγές της πολιτείας, όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι η εστίαση αντιμετωπίζονται ως ο "συνήθης ύποπτος" και "καθολικά ένοχος" και μονίμως "ορφανός" κλάδος της οικονομίας που δεν εντάσσεται υπό την "ομπρέλα" κανενός συγκεκριμένου υπουργείου».

Το σωματείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ο κλάδος της εστίασης είναι στοχοποιημένος κι ενώ η απόφαση για νέα μέτρα σε αυτό τον κλάδο αποτελεί μια απόφαση ευθυγράμμισης και συστοίχησης της χώρας μας με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό "πακέτο" μέτρων αυτή αφορά μόνο στο κομμάτι που αφορά στους υγειονομικούς όρους και όχι και στους οικονομικούς.

«Τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, (δύο νέους γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, επέκταση επιδόματος 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, υποχρεωτική μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου) δεν επαρκούν για έναν "παγωμένο" κλάδο που δεν έχει καταφέρει να κάνει απόψυξη και να σταθεί όρθιος, ούτε καν από το πρώτο κύμα της πανδημίας» όπως σημειώνεται.

Τέλος υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι το σωματείο αριθμεί 350 επιχειρήσεις ενώ απασχολούν 24.000 εργαζομένους.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Aντίδραση του σωματείου BARECA για τα νέα μέτρα στην εστίαση"

Ερντογάν: Συνεχίζουμε έρευνες και με το Ορούτς Ρέις, και με το Κανουνί και με το Φατίχ

Στη γνωστή του προκλητική ρητορική απέναντι επέστρεψε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Παρασκευήςσυνεχίζουν να αυξάνονται στην Τουρκία.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι η Τουρκία συνεχίζει έρευνες με το Ορούτς Ρέις, και με το Κανουνί και με το Φατίχ, με την προοπτική να ενταχθεί στις πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη, πολιτικά και οικονομικά.

«Οταν πετύχουμε τον αγώνα μας η Τουρκία θα μπει στις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη πολιτικά και οικονομικά. Θα συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, θα συνεχίσουμε με το Ορούτς Ρέις, θα συνεχίσουμε με το Φατίχ, με το Κανουνί, με το Γιαβούζ. Με τη βοήθεια του Αλλάχ, θα είμαστε πολύ διαφορετικοί στο μέλλον χάρη στις σεισμικές μας έρευνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με την Hurriyet.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε νέα Navtex για το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις σχεδόν ένα 24ωρο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η οποία ακολούθησε το μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Σάμου. Η νέα NAVTEX, αφορά και τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν και έχει χρονική διάρκεια από σήμερα 1 Νοεμβρίου μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Τη νέα τουρκική Navtex που δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Συνεχίζουμε έρευνες και με το Ορούτς Ρέις, και με το Κανουνί και με το Φατίχ"

Σμύρνη: Στους 62 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό της Παρασκευής – Πλησιάζουν τους χίλιους οι τραυματίες

Στους 62 αυξήθηκαν οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 940 και από αυτούς οι 218 παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 8 κτίρια που κατέρρευσαν στην περιοχή της Σμύρνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σμύρνη: Στους 62 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό της Παρασκευής – Πλησιάζουν τους χίλιους οι τραυματίες"

Κορωνοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Κικίλιας με αεροδιακομιδές σε άλλες πόλεις

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο κ. Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής  Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε σήμερα ότι «στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ. 

Επίσης, σε μια ύστατη προσπάθεια να καρποφορήσουν οι προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ, εξετάζovται από το υπουργείο Υγείας τρόποι να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς, εντατικολογους, πνευμονολογίας, αναισθησιολογους. Το πρόβλημα της στελέχωσης των ΜΕΘ είναι χρόνιο, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία αναδεικνύεται δραματικά. Είναι ενδεικτικό ότι στο Σωτηρία, από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν με δωρεά της Βουλής, λειτουργούν σε πρώτη φάση οι 12, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό. Έχει εκδοθεί η σχετική προκήρυξη, αλλά όπως και σε προηγούμενες, η ανταπόκριση είναι χαμηλή.


Θλιβερή «πρωτιά» της Θεσσαλονίκης με 540 κρούσματα

Οι εκρηκτικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η διασπορά του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνεται στα 540 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή. Περίπου το ένα στα τρία από τα συνολικά 1.690 νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Χθες, έγιναν μαζικά rapid test στην παραλία της πόλης, το αποτέλεσμα των οποίων έδειξε ότι ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 7,4%, την ώρα που σε εθνικό επίπεδο, την Τρίτη, ο ίδιος δείκτης ήταν στο 4,4%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης είναι το ποσοστό των θετικών επί των διενεργούμενων τεστ.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο» από σήμερα το πρωί και ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ορισθεί για τις περιοχές σε τοπικό lockdown.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο Κικίλιας με αεροδιακομιδές σε άλλες πόλεις"

Η Τουρκία επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν έναντι της Ρωσίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν σήμερα, Κυριακή, εν μέσω διαφωνίας με την Αρμενία σχετικά με την περιοχή  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της χώρας του, μια μέρα μετά μετά το αίτημα της Αρμενίας για βοήθεια από τη Ρωσία, αναφέρει το αιγυπτιακό κανάλι Al Ghad.

«Είμαστε και πάλι στο Μπακού με τους αδελφούς μας, για να ανανεώσουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στο αγαπημένο Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», έγραψε ο Τσαβούσογλου σε ένα tweet

Το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει «επείγουσες» διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα παροχής ρωσικής βοήθειας για την ασφάλεια στην Αρμενία, επικαλούμενος τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας που δεσμεύει τις δύο χώρες.

Σε επιστολή προς τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι οι μάχες πλησιάζουν τα σύνορα της Αρμενίας και κατηγόρησε και πάλι την Τουρκία ότι υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ρωσία απάντησε, εκφράζοντας την προθυμία της να παράσχει την «αναγκαία βοήθεια» σε περίπτωση που οι μάχες επηρεάζουν τα εδάφη της Αρμενίας, καθώς η αμυντική συνθήκη δεν περιλαμβάνει την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξήγησε ότι θα συζητηθούν οι δράσεις βοήθειας.

Το αίτημα της Αρμενίας πυροδότησε φόβους για κλιμάκωση και συμμετοχή της Ρωσίας και της Τουρκίας σε αυτήν τη μακροχρόνια διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι συγκρούσεις, οι οποίες είναι οι χειρότερες μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.250 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ωστόσο, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν έναντι της Ρωσίας"

«Απέναντι», εισαγγελείς και δικηγόροι για την λειτουργία των δικαστηρίων

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για την λειτουργία των δικαστηρίων, κατά την διάρκεια των νέων μέτρων εναντίον της πανδημίας, έχουν η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος  και οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Οι μεν πρώτοι, με επιστολή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, και Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ζητούν να εκδικάζονται, μόνο, οι υποθέσεις κατεπείγοντος χαρακτήρα και τα αυτόφωρα. Οι δε, πλήρη λειτουργία, με την λήψη όλων τα απαραίτητων προφυλάξεων.

Η επιστολή της ΕΕΕ έχει ως εξής:

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού Covid-19, σε συνάρτηση με το γεγονός πως τα ποινικά δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή τήρηση των μέτρων διαφύλαξης του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας,

- Αιτείται από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας και της εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες, καθώς στις περισσότερες δικαστικές περιφέρειες της χώρας, ήδη παρατηρείται επιδημιολογικός κίνδυνος.

 - Η λειτουργία των δικαστηρίων να εξαντλείται στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα) τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία».

 Οι δικηγόροι

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας,  μετά την έκτακτη χθεσινή τηλεδιάσκεψη,υπό την προεδρία του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού χθες.

 «Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη τη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες προς τούτο διοικήσεις των δικαστηρίων για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει:

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία και να παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα κάθε είδους δικαστικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και με όλα τα δικαστήρια των ευρωπαϊκών χωρών.

«Εν όψει της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο 4ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, η συντονιστική ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων. Η λειτουργία ασφαλώς θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνεται δε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικών μέσων, διευκολύνσεις στις καταθέσεις κ.λπ.) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή.

  Παράλληλα, δεδομένου ότι ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των δικαστηρίων, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας έχει επηρεάσει καθοριστικά και δυσμενώς τους δικηγόρους, η συντονιστική επιτροπή χαιρετίζει την εκ νέου ένταξη του δικηγορικού λειτουργήματος στους πληττόμενους ΚΑΔ και ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να ληφθεί άμεσα μέριμνα για μέτρα στήριξης των συναδέλφων, όπως την ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήδη εξαγγέλθηκε, αλλά και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου, τη μείωση ενοικίου κ.λπ.». 

 Επίσης, η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους δικηγόρους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (χρήση μάσκας- αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.), διασφαλίζοντας κατά το δυνατό τη δημόσια υγεία και την απρόσκοπτη λειτουργία των δικαστηρίων.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "«Απέναντι», εισαγγελείς και δικηγόροι για την λειτουργία των δικαστηρίων"

Ρωσία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού – 28.235 συνολικά οι νεκροί

Στη Ρωσία συνολικά 245 θάνατοι και αριθμός ρεκόρ 18.665 νέων κρουσμάτων Covid19 αναφέρθηκαν το 24ωρο που πέρασε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή (01.11.2020) ότι μία ημέρα νωρίτερα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 18.665 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, από τα οποία 5.261 στη Μόσχα.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 στη Ρωσία ανήλθε σε 1.636.781.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι 245 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του Covid19 το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των θανάτων που οφείλονται στη νόσο αυτή ανήλθε σε 28.235 σε όλη τη χώρα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού – 28.235 συνολικά οι νεκροί"

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Θετικός στον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Ιερισσού

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, ενώ κάλεσε τους πιστούς να φοράνε μάσκα εντός και εκτός των Ιερών Ναών.

Ο κ. Θεόκλητος παρουσίασε συμπτώματα ίωσης και υποβλήθηκε σε τεστ Covid-19 το οποίο βγήκε θετικό.

Ο μητροπολίτης Ιερισσού θα μείνει σε καραντίνα ενώ και τα γραφεία της μητρόπολης δεν θα λειτουργήσουν για διάστημα 14 ημερών.

Στο βίντεο που ακολουθεί -και σχολιάζεται στα social media- ο Μητροπολίτης εξηγούσε προ καιρού γιατί ο κορωνοϊός δεν…κολλάει με την Θεία Κοινωνία και στην εκκλησία:





Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται μάλιστα ότι ο Σεβασμιότατος βρίσκεται ήδη σε καραντίνα.

Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού

«Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού ανακοινώνει ότι από χθες, Παρασκευή 30η Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος παρουσίασε συμπτώματα ιώσεως.

Υπεβλήθη, λοιπόν, στο τεστ του COVID – 19 και ευρέθη θετικός.

Κατόπιν τούτου ο Σεβασμιώτατος παραμένει σε καραντίνα καθώς οι ιατροί του τον συνεβούλευσαν, και φυσικά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς ο Ε.Ο.Δ.Υ. ορίζει για τον κορωνοϊό, θα παραμείνουν κλειστά επί δεκατετραήμερο, προς αποφυγή διασποράς του ιού.

Η έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού είναι η εξής: Να προσέχετε τους εαυτούς σας, να φοράμε μάσκα εντός και εκτός των Ιερών Ναών άπαντες και ὁ Μητροπολίτης μας παρακαλεί όλους να προσεύχεσθε υπέρ αὐτού, όπως και εκείνος δέεται υπέρ υμῶν».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Θετικός στον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Ιερισσού"

Από αλκοόλ έως ηχοσυστήματα σε κελιά φυλακών της Ελλάδας

Έκτακτες έρευνες στα κελιά κρατούμενων στις φυλακές Κορυδαλλού, Ναυπλίου και Δομοκού πραγματοποίησαν οι αρμόδιες σωφρονιστικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε κελιά και κοινόχρηστους χώρους της Α’ και Δ’ πτέρυγας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 4 κινητά τηλέφωνα
  • 4 φορτιστές
  • 2 ακουστικά, κάρτα sim, hands free 
  • 150 ευρώ

Στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου, η έρευνα εστίασε σε 17 κελιά, δύο θαλάμους και κοινόχρηστους – βοηθητικούς χώρους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6 κινητά τηλέφωνα,(4) φορτιστές
  • 2 ακουστικά (hands free)
  • 3 αυτοσχέδια σουβλιά
  • 3 αυτοσχέδιοι κλέφτες ρεύματος 
  • τράπουλα

Στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, τελος, η έρευνα αφορούσε κελιά και κοινόχρηστους χώρους της Β2 πτέρυγας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3 γραμμάρια χασίς και 5 χάπια
  • ζυγαριά
  • 3 αυτοσχέδια σουβλιά, κατσαβίδι και ψαλίδι
  • 3 μεταλλικοί λοστοί
  • κινητό τηλέφωνο, 2 usb, 2 hands free, καλώδιο φόρτισης και σκληρός δίσκος
  • 2 κουρευτικές μηχανές, 2 ακουστικά, βραστήρας, ηχοσύστημα και dvd
  • 1,5 λίτρο αυτοσχέδιου αλκοολούχου παρασκευάσματος 
  • 4 γυάλινα μπουκάλια και πλαστικό δοχείο

naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Από αλκοόλ έως ηχοσυστήματα σε κελιά φυλακών της Ελλάδας"

Σεισμός στη Σάμο: Τελευταίο αντίο στη 15χρονη Κλαίρη – Στα λευκά οι συμμαθητές της

Σπαραγμός στην κηδεία της 15χρονης Κλαίρης, του κοριτσιού που μαζί με τον 17χρονο φίλο της Άρη έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στη Σάμο. Στις 15:00 η κηδεία του 17χρονου.

Παιδιά με λευκά ρούχα και λουλούδια στα χέρια. Παιδιά θλιμμένα, καταρρακωμένα από τον πόνο όπως και η οικογένεια της Κλαίρης. Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο της στοίχισε τη ζωή. Σήμερα (01.11.2020) όλο το νησί της λέει το τελευταίο αντίο. Ο πόνος στην κηδεία του 15χρονου κοριτσιού “ραγίζει” καρδιές. 

Το μοιραίο απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (30.10.2020), όταν ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Σάμο, η Κλαίρη και ο Άρης επέστρεφαν από το σχολείο. Είχαν καθίσει σε ένα σκαλάκι, δίπλα από ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι. Ένας παλιό τοιχίο υποχώρησε από το σεισμό. Τους καταπλάκωσε. Τους σκότωσε. Και βύθισε στο πένθος ένα ολόκληρο νησί. 

Η 1η Νοεμβρίου θα μείνει στις μνήμες όλης της Σάμου ως μέρα πένθους. Η μέρα που κηδεύτηκαν η Κλαίρη και ο Άρης.

Οι συμμαθητές της Κλαίρης ντύθηκαν στα λευκά για της πουν το τελευταίο αντίο. Στην κηδεία της βρέθηκε και το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που βρήκε τα δυο παιδιά καταπλακωμένα από τα ερείπια του τοιχίου και τα ανέσυρε, δυστυχώς, νεκρά. 

Όλοι όσοι βρέθηκαν στην κηδεία της Κλαίρης, φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις. Βρέθηκαν όμως στο πλευρό της οικογένειάς της για να τους συμπαρασταθούν στην πιο δύσκολη μέρα της ζωής τους.

 

  

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: Τελευταίο αντίο στη 15χρονη Κλαίρη – Στα λευκά οι συμμαθητές της"

Σεισμός στην Τουρκία: Στους 51 οι νεκροί

Οι νεκροί στη Σμύρνη από τον ισχυρό σεισμό της Παρασκευής αυξήθηκαν στους 51, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα κατεστραμμένα κτίρια της περιοχής συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), στα συντρίμμια εντοπίστηκαν παγιδευμένοι και διασώθηκαν μέχρι στιγμής 104 άνθρωποι. Συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται στους 896 και το 76% από αυτούς είχε πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία σήμερα το πρωί.

Οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Στους 51 οι νεκροί"

Ένα σκίτσο κι ένα post του Ηλία Μόσιαλου για τους ψεκασμένους που τα… “λένε” όλα

Ο Ηλίας Μόσιαλος ξέσπασε κατά όσων υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας και αρνούνται να αναγνωρίσουν πως η μάσκα προστατεύει από τον κορονοϊό. Με δυο αναρτήσεις του, ένα σκίτσο κι ένα μακροσκελές κείμενο, θα έβαλε με τους… ψεκασμένους και τα τρολ που διασπείρουν fake news.

«Η ζωή έχει γίνει πιο εύκολη! Παλιά έπρεπε να συζητήσεις με κάποιον για να καταλάβεις αν είναι βλήμα. Τώρα κοιτάς απλά αν φοράει μάσκα». Είναι ο διάλογος στο σκίτσο που ανέβασε την Παρασκευή ο Ηλίας Μόσιαλος και δείχνει δυο άνδρες που φορούν μάσκα να συζητούν κι έναν πίσω τους, να τους… στραβοκοιτά, χωρίς να φορά μάσκα.

Και το… μεγάλο ξέσπασμα ήρθε με μια ανάρτηση το Σάββατο (31.10.2020), όταν ο Ηλίας Μόσιαλος τα έβαλε με τους κάθε λογής ψεκασμένους και τα ανώνυμα τρολ που «προσπαθούν να κυριαρχήσουν με την διακίνηση ψευδών ειδήσεων και έντονων επιθέσεων εναντίων όσων διαφωνούν μαζί τους».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αλλά τις προηγούμενες φορές το διακύβευμα δεν ήταν η υγεία μας και η υγεία των συμπολιτών μας», έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνοντας πως «η αντιπαράθεση με όσους διακινούν ψευδείς ειδήσεις πρέπει να είναι συστηματική και σθεναρή. Με τους ψεκασμένους και τα τρολ δεν υπάρχει διάλογος».

«Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η συστηματική και χυδαία επιθετικότητα στους επιστήμονες δεν είναι μέρος μιας πολυφωνικής και ανεκτικής κοινωνίας. Είναι η χειρότερη μορφή σκοταδισμού που υπονομεύει την υγεία μας,  τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς μας», σημειώνει και αφού δεν κρύβει πόσο χάρηκε για την αναφορά και του πρωθυπουργού στους… ψεκασμένους κατά το διάγγελμά του, καλεί τον κόσμο να αντιδράσει και να μην τους αφήσει να εκφοβίζουν και να κυριαρχήσουν. «Σε αυτούς που εκφοβίζουν, είμαστε αμείλικτοί», τόνισε.

Όλη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Μέχρι σήμερα κάθε λογής ψεκασμένοι και ανώνυμα τρολ προσπαθούν να κυριαρχήσουν με την διακίνηση ψευδών ειδήσεων και έντονων επιθέσεων εναντίων όσων διαφωνούν μαζί τους. Οι επιθέσεις είναι συνήθως μαζικές,  κατευθυνόμενες και μνημεία ασυναρτησίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αλλά τις προηγούμενες φορές το διακύβευμα δεν ήταν η υγεία μας και η υγεία των συμπολιτών μας.

Η αντιπαράθεση με όσους διακινούν ψευδείς ειδήσεις πρέπει να είναι συστηματική και σθεναρή. Με τους ψεκασμένους και τα τρολ δεν υπάρχει διάλογος. Διάλογος γίνεται με ορθολογιστές ανθρώπους που προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές προτάσεις πάντα μέσα στα πλαίσια της αναγνώρισης ότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη πανδημία.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η συστηματική και χυδαία επιθετικότητα στους επιστήμονες δεν είναι μέρος μιας πολυφωνικής και ανεκτικής κοινωνίας. Είναι η χειρότερη μορφή σκοταδισμού που υπονομεύει την υγεία μας,  τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς μας.

Από την αρχή της πανδημίας έχω κρατήσει μια σταθερή στάση απέναντι στους ψεκασμένους και στα τρολ. Χαίρομαι γιατί σήμερα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε διάγγελμα του στους ψεκασμένους. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε όλοι πλέον. Όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, όλοι οι πολίτες. Δεν μπορεί μια μικρή μειοψηφία να τρομοκρατεί και παραπληροφορεί συστηματικά.

Γνωρίζω ότι αρκετοί διστάζετε. Γράφετε ένα σχόλιο, πετάγονται δέκα ψεκασμένοι να σας ψέξουν και αισθάνεστε ότι πρέπει να απαντήσετε ορθολογικά σε μη ορθολογιστές  συμπολίτες μας. Δεν γίνεται. Ο σκοπός τους δεν είναι να κάνουν διάλογο. Είναι να σας εκφοβίσουν.

Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το φόβο και μια μικρή μειοψηφία να κυριαρχήσουν. Στους αγενείς δεν απαντάμε ευγενικά. Σε αυτούς που εκφοβίζουν είμαστε αμείλικτοι.

Θα σας βομβαρδίσουν με προκλητικά μηνύματα στα ινμποξ σας. Αυτό ξέρουν να κάνουν και το κάνουν καλά. Γιατί οι υπόλοιποι σιωπούμε. Καιρός πλέον να σταματήσει αυτό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα σκίτσο κι ένα post του Ηλία Μόσιαλου για τους ψεκασμένους που τα… “λένε” όλα"

Φοίβος Δεληβοριάς για τα νέα μέτρα: Στοχοποιήθηκαν ως εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι της τέχνης

Την ενόχλησή του για τα νέα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό του κορονοϊού εξέφρασε ο Φοίβος Δελιβοριάς, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου.

Σε μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο γνωστός τραγουδοποιός χαρακτήρισε «ακραία συκοφαντικό» το μήνυμα του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «προτιμούν να καταστρέψουν απόλυτα εμάς, παρά να χτυπήσουν τις αληθινές εστίες μετάδοσης».

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο:

«Δε μιλάω τελευταία.

Κι αυτό γιατί στην αρχή που μίλησα για στοχοποίηση και ελλιπή ενίσχυση ειδικά του καλλιτεχνικού κόσμου, μου επιτέθηκαν με τρόπο απίστευτο και ασυνήθιστο Υπουργοί και δημοσιογράφοι της κυβέρνησης. Δεν θα ζήσω όλη τη ζωή μου να σκουπίζω τρολ τους από τον τοίχο μου.

Σήμερα όμως έγινε κάτι ακραία συκοφαντικό στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Ενώ εξαιρέθηκαν από τα μέτρα (για σαφώς μικροπολιτικούς λόγους) οι κατ'εξοχήν εστίες υπερμετάδοσης , στοχοποιήθηκαν ως τέτοιες οι χώροι της Τέχνης που δεν σημείωσαν ως τώρα ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα.

Ο κοινωνικός χώρος που έδειξε μεγαλύτερο ζήλο στην εφαρμογή των μέτρων τιμωρείται και μένει αβοήθητος, με την πλέον επίσημη ανακοίνωση.

Δεν περιμένουμε τίποτα πια απ'αυτήν την κυβέρνηση -ξεχάστε αγαπητοί συνάδελφοι όλων των τεχνών τα περίφημα μέτρα στήριξης σαν κι αυτά που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι ομότεχνοί μας, 9 μήνες σχεδόν καθολικής ανεργίας πέρασαν και φάνηκε ότι δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ. Περιμένουμε μόνο ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση, δυσφήμηση και ανοιχτό πόλεμο εναντίον μας.

"When you got nothing, you got nothing to lose" έλεγε ο Ντίλαν κάποτε. Κι εγώ πια, όπως και όλες οι οικογένειες που ξέρω, δεν έχουμε τίποτα, δανειζόμαστε για τα στοιχειώδη. Άρα δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε.

Ας πούμε λοιπόν για ακόμα μια φορά την αλήθεια: προτιμούν να καταστρέψουν απόλυτα εμάς, παρά να χτυπήσουν τις αληθινές εστίες μετάδοσης.Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τα λοκντάουν θα φτωχοποιούν όλο και περισσότερο κόσμο και αυτοί θα ξοδεύουν λεφτά σε αναθέσεις σε εταιρείες ημετέρων, σε σαιτ που δεν υπαρχουν καν και σε Μεγάλους Περιπάτους.

Kουράγιο σε όλους τους φίλους της τέχνης, της εστίασης και όλων των άλλων χώρων που ετοίμαζαν με κόπο και έξοδα την χειμερινή προσφορά τους.

Το θέμα δεν είναι η ίδια η ματαίωση, που -αν δεν υπήρχαν και οι προκλητικές εξαιρέσεις άλλων χώρων- θα μπορούσε να είναι απολύτως σεβαστή ως ένα από τα μέτρα της αντιμετώπισης του ιού. Το θέμα είναι ότι το Γολγοθά μας θα τον ανέβουμε όχι μόνο αβοήθητοι, αλλά και δυσφημιζόμενοι και συκοφαντούμενοι».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φοίβος Δεληβοριάς για τα νέα μέτρα: Στοχοποιήθηκαν ως εστίες υπερμετάδοσης οι χώροι της τέχνης"

Δικηγόροι: Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δικαστήρια – Πλήττεται ο κλάδος

Απαραίτητη θεωρεί η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, τη λειτουργία των Δικαστηρίων της με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τις αρμόδιες για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των δικών και των κάθε είδους διαδικαστικών πράξεων.

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, η Δικαιοσύνη να βρίσκεται εν πλήρη λειτουργία και να παρέχεται στους πολίτες η δυνατότητα κάθε είδους δικαστικής προστασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους και με όλα τα Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών χωρών» τονίζει σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή.

Με αυτό το σκεπτικό και εν όψει της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας σε περιοχές που είχαν ενταχθεί στο 4ο επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας, η Συντονιστική Επιτροπή ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των Δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.

Παράλληλα, δεδομένου ότι ακόμα και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας των Δικαστηρίων, η ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της χώρας έχει επηρεάσει καθοριστικά και δυσμενώς τους δικηγόρους, η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την εκ νέου ένταξη του δικηγορικού λειτουργήματος στους πληττόμενους ΚΑΔ και ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία να ληφθεί άμεσα μέριμνα για μέτρα στήριξης των συναδέλφων, όπως την ένταξη στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ήδη εξαγγέλθηκε, αλλά και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου, τη μείωση ενοικίου κλπ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι: Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα δικαστήρια – Πλήττεται ο κλάδος"

Αναχώρησαν 1.000 πρόσφυγες από νησιά του Αν. Αιγαίου

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με δικαίωμα μετακίνησης αναχώρησαν χθες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με το ειδικά ναυλωμένο, από το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, πλοίο "Νήσος Σάμος".

Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν 310 άτομα, 220 από τη Χίο, 200 από τη Σάμο, 110 από την Κω και 160 από τη Λέρο. Προορισμός όλων ήταν το λιμάνι του Λαυρίου απ' όπου θα μοιράζοντας σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Από το λιμάνι της Χίου ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης σε δηλώσεις του σημείωσε:

«Αντιμετωπίσαμε για πολλά χρόνια τη μεταναστευτική κρίση. Βάλαμε τρεις στόχους: Τη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση των νησιών και τρίτον τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Μέσα σε λίγους μήνες οι ροές μειώθηκαν κατά 96%. Ο Οκτώβριος κλείνει με αφίξεις από τη θάλασσα μόλις 113 μεταναστών. Τέτοιο αριθμό αφίξεων έχουμε να δούμε πάνω από 15 χρόνια! Από τα νησιά αναχωρούν συνεχώς αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, για παράδειγμα, χθες και σήμερα έφυγαν περί τα 370 άτομα, έχουν φύγει οι μισοί από τους διαμένοντες σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ο τρίτος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα το καταφέρουμε και αυτό».

Στο λιμάνι της Χίου χθες, κατά την αναχώρηση προσφύγων με το πλοίο "Νήσος Σάμος", βρέθηκε και ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. Όπως είπε: «Πρόκειται για ευχάριστες εικόνες. Πλέον έχουμε υλοποιήσιμη και μετρήσιμη αποσυμφόρηση, ανακοπή ροών και ασφάλεια πολιτών. Το επόμενο διάστημα η αποσυμφόρηση θα φτάσει σε πολύ σημαντικό επίπεδο. Αυτό που γίνεται σήμερα γίνεται με πολύ κόπο. Όλοι εκείνοι που ανέξοδα βγάζουν κραυγές ας δουν το αποτέλεσμα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναχώρησαν 1.000 πρόσφυγες από νησιά του Αν. Αιγαίου"

Ήθελαν να «πετάξουν» έχοντας κορωνοϊό – Τουρίστες «έσπασαν» την καραντίνα

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο όταν ένας τουρίστας που νοσεί από κορωνοϊό πήρε την παρέα του και πήγε στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο 30χρονος τουρίστας από το Ισραήλ ήρθε στην Κρήτη μαζί με τέσσερις ακόμα φίλους του για διακοπές. Ωστόσο, υποβλήθηκε σε τεστ και διαπιστώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον ιό.

Αμέσως, ο ίδιος αλλά και οι τέσσερις νεαροί φίλοι του οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας που βρίσκεται στη Χερσόνησο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, θα έπρεπε να μείνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες και στη συνέχεια να υποβληθεί εκ νέου σε τεστ και αν έβγαινε αρνητικό να επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Εκείνοι όμως φαίνεται πως είχαν άλλα σχέδια καθώς την περασμένη Παρασκευή αποφάσισαν να φύγουν από την Κρήτη με προορισμό το Ισραήλ.

Η παρέα των πέντε τουριστών αποχώρησε από το ξενοδοχείο καραντίνας χωρίς να ενημερώσουν κανέναν.

Ωστόσο, η απουσία τους έγινε αισθητή και ειδοποιήθηκε η αστυνομία. Μετά από μεγάλη κινητοποίηση οι πέντε τουρίστες εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί «έσπασαν» την καραντίνα, απάντησαν πως ήθελαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους αφού νιώθουν καλά στην υγεία τους.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τους πέντε ενώ σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Παράλληλα, βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ (!) σε κάθε έναν επειδή «έσπασαν» την καραντίνα.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ήθελαν να «πετάξουν» έχοντας κορωνοϊό – Τουρίστες «έσπασαν» την καραντίνα"

Τουρκία: Ακόμα και τώρα βγάζει Navtex – Η ελληνική αντι-Navtex και η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για έρευνες του Όρουτς Ρέις νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η ελληνική Navtex σημειώνει ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex τονίζοντας ότι ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Νωρίτερα, ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας εξέδωσε αναγγελία για έρευνες του Όρουτς Ρέις και συνοδευτικών του πλοίων σε θαλάσσια περιοχή 16 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA34

312200 UTC OCT 20

IRAKLEIO RADIO NAVWARN 647/20 SOUTH EAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 142059 UTC NOV 20.

ΥΠΕΞ: Να ανακαλέσει άμεσα η Τουρκία την παράνομη Navtex

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Περαιτέρω, τονίζει πως η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ακόμα και τώρα βγάζει Navtex – Η ελληνική αντι-Navtex και η αντίδραση του ΥΠΕΞ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news