facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Συλλυπητήρια του Τζο Μπάιντεν σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά από τον σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο που σκότωσε τουλάχιστον 19 άτομα και στις δύο χώρες και τραυματίστηκε εκατοντάδες ακόμη.

"Η Τζιλ κι εγώ στέλνουμε τις προσευχές μας στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον σημερινό σεισμό", έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter, αναφερόμενος στη σύζυγό του.

"Είμαστε ευγνώμονες στους γενναίους διασώστες που σώζουν άλλους και στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας που αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους για να στηρίξουν η μία την άλλη", τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο αντίπαλός του στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αναφερθεί δημοσίως στον θανατηφόρο σεισμό.

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους δηλώνοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν Ελλάδα και Τουρκία.

ΑΜΠΕ, Anadolu/  naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλυπητήρια του Τζο Μπάιντεν σε Ελλάδα και Τουρκία"

Έξαλλοι Κεραμέως – Χρυσοχοΐδης με την αλήτικη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την αδιανόητη επίθεση αναρχικών εναντίον του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Δημήτρη Μπουραντώνη.

Η εικόνα προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό. Παραπέμποντας σε εποχές του… ’60, οι αναρχικοί έχουν κρεμάσει μια ταμπέλα στο λαιμό του πρύτανη, με τα μάτια του να τα “λένε” όλα. Η Νίκη Κεραμέως αντιδρά, λοιπόν, κάνοντας λόγο για “αποτρόπαια εικόνα” από “φασιστικές ομάδες”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νίκης Κεραμέως

“Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια.

Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο”.

Ξεσπά κι ο Χρυσοχοΐδης

Σε μια οργισμένη ανάρτηση στο Twitter προχώρησε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναφέρει πως “η Ελλάδα ανατριχιάζει”.

 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλοι Κεραμέως – Χρυσοχοΐδης με την αλήτικη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ"

ΗΠΑ: Συλλυπητήρια στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό για τα θύματα του σεισμού της Σάμου

Τα συλλυπητήρια τους στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό μετά τον θανατηφόρο σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο, εξέφρασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, δηλώνοντας την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν Ελλάδα και Τουρκία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Σμύρνη, τη Σάμο και τη Χίο από τον σεισμό στο Αιγαίο. Μας αναπτερώνει και στηρίζουμε τη συνεργασία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια αυτού του τραγικού γεγονότος», ανέφερε σε tweet της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Οι προσευχές μας βρίσκονται στον τουρκικό και ελληνικό λαό μετά τον σημερινό σεισμό. Είναι εξαιρετικό να βλέπουμε και τις δύο χώρες να βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους για να βοηθήσουν η μία την άλλη σε μια στιγμή ανάγκης. Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να βοηθήσουν», ανέφερε σε tweet του ο σύμβουλος ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού σε Ελλάδα και Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Συλλυπητήρια στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό για τα θύματα του σεισμού της Σάμου"

Γαλλία: Πάνω από 49.000 κρούσματα και 256 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι κατέγραψαν άλλα 49.215 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 47.637 που είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Το ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε την Κυριακή και ήταν 52.010 μέσα σε μία ημέρα.

Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 1.331.984.

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 256 και φτάνουν πλέον τους 36.565.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Πάνω από 49.000 κρούσματα και 256 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Κοροναϊός: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ισπανία

Οι μολύνσεις από τον κοροναϊό στην Ισπανία αυξήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες κατά 25.595, στην υψηλότερη ημερήσια αύξηση μετά την έναρξη της πανδημίας και το δεύτερο συνεχόμενο ρεκόρ μετά τα 23.580 κρούσματα της Πέμπτης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε κατά 239, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 35.878. Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων εντός 24 ωρών ήταν χαμηλότερος από εκείνον της Τρίτης (267), που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του δεύτερου κύματος και εξακολουθεί να απέχει πολύ από τα σχεδόν 900 θύματα που είχαν καταγραφεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.

Το επίσημο σύνολο των λοιμώξεων ανέρχεται πλέον σε 1.185.678, αλλά ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πάνω από 3 εκατομμύρια με βάση μελέτες και εκτιμήσεις.

Όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία καταφεύγει σε όλο και πιο δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, αν και λιγότερο αυστηρα από ό,τι στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέχει στις περιφερειακές αρχές την εξουσία να περιορίζουν την ελεύθερη της μετακίνησης μέσω επιβολής lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τράπεζα τροφίμων της Μαδρίτης κατακλύζεται από ένα νέο κύμα φτώχειας

Πριν από την πανδημία του νέου κορονοϊού, η τράπεζα τροφίμων του Κονράδο Χιμένεθ στη Μαδρίτη βοηθούσε περί τους 400 ανθρώπους τον μήνα. Τώρα, διανέμει 10 τόνους προμηθειών σε 3.500 ανθρώπους την ημέρα.

Από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από την επιδημία Covid-19, η οικονομία της Ισπανίας έχει περιέλθει σε δεινή θέση. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η χώρα έχει χάσει 450.000 θέσεις απασχόλησης σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και περίπου 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα φτώχειας», είπε ο Χιμένεθ, το ίδρυμα του οποίου βοηθάει κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά. «Αναμένουμε ότι εάν αυτό συνεχιστεί για άλλους τρεις έως έξι μήνες η κοινωνία θα καταρρεύσει».

Η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ παρουσίασε ένα πρόγραμμα βασικού εισοδήματος και στηρίζει σχεδόν 730.000 ανθρώπους μέσω ενός πανεθνικού σχεδίου προσωρινής αργίας, ωστόσο πολλοί είναι οι πολίτες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε αυτό.

Για παράδειγμα, η Ντολόρες Σαν Αντόνιο, 23 ετών, που ζει παράνομα σε ένα σπίτι με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της. Της είπαν ότι δεν πληροί της προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι το νοικοκυριό της συντηρείται με μόλις 422 ευρώ τον μήνα, πολύ κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού των 1.108 ευρώ.

«Το μόνο που ζητάω είναι μια ευκαιρία να εργαστώ, προκειμένου να μπορώ να πληρώσω το ενοίκιο μου και να ζήσω με αξιοπρέπεια», λέει η 23χρονη, η οικογένεια της οποίας κινδυνεύει με έξωση τον Δεκέμβριο. «Δεν θέλω τα κορίτσια μου να ζουν με αυτό το άγχος, ειδικά η μεγαλύτερη… Μου προσέφερε ακόμη και χρήματα από τον κουμπαρά της για να τα βγάλουμε πέρα», περιέγραψε, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της.

Έξω από την εκκλησία Σάντα Μαρία Μικαέλα και Σαν Ενρίκε, η οποία χρησιμοποιείται ως κέντρο διανομής της τράπεζας τροφίμων, γυναίκες σχηματίζουν ουρές για να παραλάβουν τις ημερήσιες προμήθειες που δικαιούνται, ψωμί, γάλα και πάνες. Πολλές ψάχνουν εναγωνίως για κάποια θέση απασχόλησης, αφότου έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας.

«Η μητέρα μου δεν έχει δουλειά και ο πατέρας μου έχει τεθεί σε προσωρινή αργία, δεν τον πληρώνουν, επομένως δεν γνωρίζω πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς αυτόν τον μήνα», λέει η 18χρονη Πάολα. Μητέρα δύο παιδιών, η νεαρή γυναίκα ψάχνει για δουλειά, όμως δεν βρίσκει. «Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ισπανία"

Σοκαριστική φωτογραφία του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ με κρεμασμένη ταμπέλα στον λαιμό του

Σοκάρει η φωτογραφία που του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη, ο οποίος την Πέμπτη δέχθηκε επίθεση στο γραφείο του από κουκουλοφόρους. 

Την Παρασκευή, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρτήθηκε φωτογραφία που δείχνει σοκαρισμένο τον πρύτανη να δέχεται τραμπούκικη επίθεση, ενώ οι βάνδαλοι του κρέμασαν από τον λαιμό ταμπέλα που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Οπως φαίνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία, ο ένας κουκουλοφόρος κρατά με το ζόρι τον πρύτανη στην καρέκλα και ο άλλος του περνάει την ταμπέλα στο λαιμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι έπιασαν τον Πρύτανη απo τον λαιμό απειλώντας ακόμα και τη ζωή του και στη συνέχεια διέλυσαν τα πάντα στο γραφείο του .

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης».

Η ΟΝΝΕΔ

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ που ζητά « να πέσουν οι μάσκες και οι εγκληματίες να οδηγηθούν στη φυλακή»

Στην ανακοίνωση η ΟΝΝΕΔ μεταξύ άλλων αναφέρει:.

Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε την εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενός από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας και ενός Ιδρύματος που έχει συμπληρώσει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, να πέφτει θύμα βίας από κοινούς φασίστες και τραμπούκους.

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οφείλουμε να σχολιάσουμε πως πράγματι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί το επόμενο βήμα της γενναίας μεταρρύθμισης που ξεκίνησε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό την αποκατάσταση του ακαδημαϊκού ασύλου στην πραγματική του έννοια. Η κάρτα εισόδου και η πανεπιστημιακή φύλαξη από ειδικό προς αυτό το σκοπό σώμα είναι αναμφίβολα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή τη φορά, όμως, η καταδίκη δεν αρκεί Η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να δράσουν. Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και οι εγκληματίες να οδηγηθούν στη φυλακή».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκαριστική φωτογραφία του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ με κρεμασμένη ταμπέλα στον λαιμό του"

Δήμαρχος Aν. Σάμου: Μεγάλη καταστροφή- Υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα

Τις πληγές της μετρά η Σάμος μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που ταρακούνησε το Αιγαίο. Για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί το νησί, τις δύσκολες αυτές ώρες, μίλησε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Οι σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί πάρα πολλές οικίες, αλλά και οι διαρκείς μετασεισμοί που σημειώνονται θα αναγκάσουν τους περισσότερους κατοίκους να διανυκτερεύσουν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ώρες ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συντονίζει τις ενέργειες για να οργανωθούν χώροι καταφυγής για τον κόσμο, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό πόσες σκηνές θα χρειαστούν.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εικόνα πλήρης, ακόμα δεν υπάρχει. Υπάρχουν ολόκληρα τετράγωνα επικίνδυνα και ακόμη δεν ξέρουμε πόσος κόσμος έμεινε χωρίς σπίτι», τονίζει στο GRTimes ο δήμαρχος.

Ο δήμαρχος επισημαίνει πως υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα κτίσματα, αλλά και πολλές καταρρεύσεις σε κατοικημένες περιοχές, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές σε υποδομές. Οπως λέει, σε ένα γυμναστήριο έπεσε ένας τοίχος, ζημιές εντοπίζονται σε πολλές εκκλησίες, και ένα σχολείο έχει «σκιστεί» στη μέση. «Είναι μεγάλη η καταστροφή. Έχουμε πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε», τονίζει.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρίσκεται από νωρίς στο νησί, κάνοντας αυτοψίες στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Το «στρατηγείο» της Πολιτικής Προστασίας έχει στηθεί στο προαύλιο του δημαρχείου Ανατολικής Σάμου και από εκεί θα συντονίζονται όλες οι κινήσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση της κατάστασης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Aν. Σάμου: Μεγάλη καταστροφή- Υπάρχουν πολλά ετοιμόρροπα"

Το Βέλγιο άρχισε να στέλνει ασθενείς με κορονοϊό στην Γερμανία

Το Βέλγιο άρχισε να στέλνει ασθενείς με Covid-19 στη Γερμανία λόγω του συνωστισμού στα νοσοκομεία της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων αρχίζει να οργανώνεται. Μόνο σήμερα, 16 ασθενείς από νοσοκομεία της Λιέγης στάλθηκαν σε φλαμανδικά νοσοκομεία και τέσσερις σε γερμανικά νοσοκομεία. Αυτοί είναι μικροί αριθμοί, αλλά κάθε ασθενής είναι μια εκδήλωση αλληλεγγύης, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Βαντενμπρούκε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Λίγο νωρίτερα, η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή ενός νέου lockdown, με αρχή ισχύος αυτού την ερχόμενη Δευτέρα. Τα νέα μέτρα έρχονται καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν χθες Πέμπτη τις 23.000.

Νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ καθιέρωσαν συνεργασία για πιθανή μεταφορά ασθενών με Covid-19 μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης ή εάν υπάρχει έλλειψη χωρητικότητας σε νοσοκομεία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βέλγιο άρχισε να στέλνει ασθενείς με κορονοϊό στην Γερμανία"

Κοροναϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και απαγόρευση μετακινήσεων στην Πορτογαλία

Σημεία ελέγχου στήθηκαν σε ολόκληρη την Πορτογαλία προκειμένου οι αρχές να σταματούν τις μη επιτρεπόμενες μετακινήσεις, κατά την πενθήμερη διάρκεια της απαγόρευσης των μετακινήσεων που ξεκίνησε σήμερα, σε μια προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν τη διασπορά του νέου κοροναϊού, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα καταγράφει ρεκόρ.

Οι μετακινήσεις μεταξύ των 300 και πλέον δήμων της Πορτογαλίας απαγορεύονται από σήμερα έως την 3η Νοεμβρίου με στόχο να περιοριστεί οι κίνδυνος της μετάδοσης κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής των Αγίων Πάντων, όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως, για παράδειγμα, για εκείνους που ταξιδεύουν για να πάνε και να επιστρέψουν από την εργασία τους.

Στο Μπεναβέντε, κοντά στη Λισαβόνα, η αστυνομία σταμάταγε τους οδηγούς και τους ρωτούσε τον λόγο του ταξιδιού τους. Οι περισσότεροι διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με την αστυνομία. «Η ώρα είναι 9 και βρίσκομαι ακόμη εδώ, εάν πρέπει να γίνει έτσι, ας γίνει έτσι», είπε η Κριστίνα Φιγκουέιρα, που μπορεί να ταξιδεύει λόγω της εργασίας της. «Ίσως να είναι ένα καλό μέτρο, καθώς δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος».

Η Πορτογαλία, που μετρά ήδη 137.272 κρούσματα και 2.468 θανάτους, κατέγραψε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, μετά την έναρξη της πανδημίας, 4.656. Συνολικά, 1.927 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 275 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περισσότεροι από την κορύφωση των 271 ασθενών στις ΜΕΘ τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει την επιβολή πιθανών νέων περιορισμών στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε για αύριο Σάββατο. «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και δεν είναι», είπε ο Ούγκο Φαρία, στον οποίο επίσης επετράπη να ταξιδέψει σε διαφορετικό δήμο σήμερα το πρωί για επαγγελματικούς λόγους. «Ορισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες, εξαιτίας των πράξεων άλλων».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοροναϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και απαγόρευση μετακινήσεων στην Πορτογαλία"

Γεννηματά: Απέραντη θλίψη για τα δύο αδικοχαμένα παιδιά μας στη Σάμο

Η σκέψη και η αγωνία μας είναι απόψε και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή της στο twitter.

«Απέραντη θλίψη για τα δύο αδικοχαμένα παιδιά μας στη Σάμο. Η σκέψη και η αγωνία μας είναι απόψε και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Στην καταστροφή, τα σύνορα και οι διαφορές υποχωρούν. Κουράγιο στους πληγέντες», αναφέρει η κ. Γεννηματά.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Απέραντη θλίψη για τα δύο αδικοχαμένα παιδιά μας στη Σάμο"

Τουρκόφιλος Σαρράζ: Άλλαξα γνώμη, δεν παραιτούμαι !


Ο τουρκόφιλος Σαρράζ, ο πρωθυπουργός (χωρίς κοινοβούλιο) της Λιβύης ανακοίνωσε πως  μετάνιωσε για την απόφαση της παραίτησης που είχε ανακοινώσει.

tourkikanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκόφιλος Σαρράζ: Άλλαξα γνώμη, δεν παραιτούμαι !"

Σεισμός στη Σάμο: Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν Γαλλία και Γερμανία σε Ελλάδα – Τουρκία

Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας μετά τον θανατηφόρο σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο, εξέφρασε σήμερα το απόγευμα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε την ετοιμότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ για αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Σάμου και της Σμύρνης.

«Ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την Τουρκία και ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Πλήρη αλληλεγγύη στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό. Είμαστε στο πλευρό τους και είμαστε έτοιμοι να κινητοποιηθούμε για να τους βοηθήσουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας με ανάρτησή του στο twitter.

Ο Μάας από την πλευρά του τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι για αποστολή βοήθειας στη Σάμο και στη Σμύρνη.

«Η σκέψη μας βρίσκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους και ελπίζουμε ότι η αναζήτηση επιζώντων θα είναι επιτυχής. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους εργάζονται στο πεδίο», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στο twitter.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν Γαλλία και Γερμανία σε Ελλάδα – Τουρκία"

Κορονοϊός: Lockdown από την Δευτέρα στο Βέλγιο

Η κυβέρνηση στο Βέλγιο αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής να βάλει τη χώρα και πάλι σε κατάσταση lockdown, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού ξεπέρασαν τις 23.000.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα και για ένα μήνα στο Βέλγιο

– τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.

– στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο

– σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα

– Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν

– η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός αυτό δεν είναι εφικτό

– τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν

– η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.

– τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια

– οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Lockdown από την Δευτέρα στο Βέλγιο"

Κύπρος: 166 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Εκατό εξήντα έξι νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας Κύπρου, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3.672 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 4.217. Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 22 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τρία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τέσσερις ασθενείς, ενώ άλλα οκτώ άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 166 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας"

Σεισμός: Η Αλβανία κοντά σε Ελλάδα και Τουρκία λέει ο πρόεδρος Μέτα

Η Αλβανία είναι δίπλα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τονίζει σε μήνυμά για τον σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο, ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα.

«Ο αλβανικός λαός και εγώ είμαστε δίπλα στους φίλους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας, και εύχομαι να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και να ανακουφιστεί ο πόνος των οικογενειών που έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η Αλβανία θα είναι κοντά στις φίλες χώρες μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός: Η Αλβανία κοντά σε Ελλάδα και Τουρκία λέει ο πρόεδρος Μέτα"

ΥΠΠΟΑ: Πρώτη εκτίμηση από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη Σάμο, Ικαρία, Χίο (pics)

Ζημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Σάμου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου».

Μεγάλες όμως είναι «οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά. Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε».

«Στη Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου
Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου


Κάστρο Πυθαγορειου
Κάστρο Πυθαγορειου
Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΠΟΑ: Πρώτη εκτίμηση από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στη Σάμο, Ικαρία, Χίο (pics)"

Τουρκία: Το «ευχαριστώ» του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν νωρίτερα το απόγευμα οι δύο ηγέτες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο πρόεδρο μετά τον θανατηφόρο, και για τις δύο χώρες, σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο.

Απαντώντας σε tweet του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

"Ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ. Προσφέρω τα συλλυπητήριά μου στην Ελλάδα εκ μέρους μου και εκ μέρους του τουρκικού λαού. Η Τουρκία, επίσης, είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να θεραπεύσει τις πληγές της. Το ότι δύο γείτονες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολους καιρούς είναι πολυτιμότερο από πολλά πράγματα στη ζωή", ήταν η ανάρτηση του προέδρου Ερντογάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Το «ευχαριστώ» του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη "

ΠΟΥ: Παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον θανατηφόρο σεισμό

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τον θανατηφόρο σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στην αρχή της διαδικτυακής ενημέρωσής του για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε: «Θέλω να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τον σημερινό σεισμό. Θα συνεργαστούμε με τις δύο χώρες για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη για όσους έχουν ανάγκη. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους που πλήττονται».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον θανατηφόρο σεισμό"

Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων στη Σάμο

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες του σεισμού, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι βόρεια της Σάμου, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που υπάγονται στη ΔΟΥ Σάμου, παρατείνονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι προθεσμίες:

  • Υποβολής της δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ, που εκπνέει σήμερα, 30/10/2020
  • Υποβολής δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, που εκπνέουν τη Δευτέρα, 2/11/2020.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων στη Σάμο"

Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη - Αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία εβδομάδα

Έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊού η Ευρώπη, μετά την εμφάνιση των πρώτων μολύνσεων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ήπειρος των 52 χωρών αποτελεί την τρίτη πληγείσα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,2 εκατομμύρια μολύνσεις) και την Ασία (10,5 εκατομμύρια).

Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό θανάτων από την αρχή της πανδημίας, η Ευρώπη βρίσκεται δεύτερη με σχεδόν 275.000 θανάτους, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (σχεδόν 399.000) και μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (239.000).

Η Ευρώπη είναι σήμερα η περιοχή στον κόσμο όπου η επιδημία εξαπλώνεται ταχύτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 41% σε μια εβδομάδα και οι μισές από τις νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στον κόσμο έχουν εντοπιστεί στη Γηραιά Ήπειρο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη - Αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία εβδομάδα "

Ιταλία: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ξεπέρασαν τις 31.000

Σήμερα στην Ιταλία σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού: καταγράφηκαν 31.084 νέα περιστατικά και έχασαν την ζωή τους 199 άνθρωποι. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 215.085 διαγνωστικά τεστ. Το 14,4% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε αυτά βρέθηκε θετικό. Χθες οι θετικοί στον ιό ήταν 26.831, και οι νεκροί 217.

Στην Λομβαρδία, τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώσθηκαν 8.960 νέα περιστατικά, στην Καμπανία 3.186, στο Βένετο 3.102 και στην Τοσκάνη 2.765. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί πλέον 1.746 ασθενείς και στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 16.994 ασθενείς. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 307.046 πολίτες. Σε σχέση με χθες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σχεδόν κατά 26.000.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει ένα νέο, γενικό lockdown το οποίο, όπως προβλέπουν πολλοί σχολιαστές, μπορεί να ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Σε τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας (της Νάπολης, του Μιλάνου και της Ρώμης) η κατάσταση θεωρείται «περισσότερο από κρίσιμη».

«Αν κριθεί αναγκαίο θα αναλάβουμε την υποχρέωση να κηρύξουμε νέο lockdown», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Έντσο Αμέντολα. Υπέρ της διακοπής πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων και του αυστηρού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών τάχθηκε και η επιτροπή ειδικών η οποία, από την αρχή της πανδημίας, συμβουλεύει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ξεπέρασαν τις 31.000"

Σεισμός στη Σάμο: Τα μηνύματα στήριξης από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε το Αιγαίο, δήλωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τα συλλυπήτηριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους», δήλωσε με ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Η ΕΕ έχει προσφέρει βοήθεια και είναι έτοιμη να στηρίξει όλες τις προσπάθειες», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει», τόνισε επίσης από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

«Είμαι βαθύτατα λυπημένος για τις αναφορές του σεισμού στο Αιγαίο. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλους εκείνους που πλήττονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter, τονίζοντας πως η βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία.


Την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βοήθεια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε πως το ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών είναι σε στενή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας.

Τα συλλυπητήριά τους και προσφορά βοήθειας προσέφεραν πολλές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: Τα μηνύματα στήριξης από ΕΕ και ΝΑΤΟ"

«Περίεργη» κίνηση Πούτιν: Συμπαράσταση για το σεισμό μόνο στην Τουρκία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε συλλυπητήρια στη Τουρκία, σχετικά με το σεισμό που σημειώθηκε στο Αιγαίο, αλλά προς το παρόν… δεν έχει στείλει στην Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα ανθρώπινα θύματα που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην επαρχία της Σμύρνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η συλλυπητήρια επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, δεχθείτε τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια σε σχέση με τα ανθρώπινα θύματα και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην επαρχία της Σμύρνης».

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζει την παράκληση του προς το Τούρκο πρόεδρο να μεταβιβάσει την συμπόνια και την συμπαράσταση του στους οικείους και συγγενείς των θυμάτων ευχόμενος ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Προς το παρόν όμως, αντίστοιχο μήνυμα δεν έχει έρθει στην Ελλάδα.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Περίεργη» κίνηση Πούτιν: Συμπαράσταση για το σεισμό μόνο στην Τουρκία"

Συντηρητική κατάσχεση του πλοίου που εμβόλισε το «Καλλιστώ» από το ελληνικό δημόσιο

Σε συντηρητική κατάσχεση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, "Maersk Launceston" το οποίο εμβόλισε το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” προχώρησε το ελληνικό δημόσιο με το αιτιολογικό της πρόκλησης βλάβης του Δημοσίου.

Υπήρξε συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το Υπουργείο Άμυνας που κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα.

Το πλοίο κατασχέθηκε προσωρινά μέχρι την 9η Νοεμβρίου όπου ορίστηκε η νέα δικάσιμος για την υπόθεση.

Η εγγυοδοσία που ορίστηκε από τη διαδικασία των ασφαλιστικών για να αφεθεί νωρίτερα το πλοίο νωρίτερα ανήλθε στο ποσό ρεκόρ για τα ναυτιλιακά δικαστικά χρονικά των 40 εκατ. δολαρίων.

Η υπόθεση βρίσκεται στη διαδικασία έρευνας με καταθέσεις αλλά και ελέγχει του υλικό που κατέγραψε το Vessels Traffic Services του Λιμενικού το οποίο ρυθμίζει την κυκλοφορία στο λιμάνι του Πειραιά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντηρητική κατάσχεση του πλοίου που εμβόλισε το «Καλλιστώ» από το ελληνικό δημόσιο"

Κοροναϊός: 252 θετικά κρούσματα από τα rapid tests στη Θεσσαλονίκη

Διακόσια πενήντα δύο θετικά δείγματα covid-19 βρέθηκαν σε σύνολο 3.402 ελέγχων στη Θεσσαλονίκη. Το ποσοστό θετικότητας αγγίζει το 7,4%.

Ειδικότερα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), πραγματοποίησαν, χθες, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πραγματοποιήθηκαν 3.402 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκαν 252 θετικά δείγματα (7,4%), με διάμεση ηλικία τα 32 έτη.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 252 θετικά κρούσματα από τα rapid tests στη Θεσσαλονίκη"

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 24.405 τα κρούσματα στη Βρετανία - 274 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν 24.405 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 274 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 46.229.

Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα πλησιάζει πλέον το εκατομμύριο: Συγκεκριμένα έφτασε τα 989.745.

Περισσότεροι από 560.000 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό στην Αγγλία.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων που παρατηρείται μεταξύ των παιδιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενθαρρυντικό είναι ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας R υποχώρησε ελαφρά για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και κυμαίνεται πλέον στο 1,3 - 1,4.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν κατά 24.405 τα κρούσματα στη Βρετανία - 274 θάνατοι σε ένα 24ωρο"

Δραματική κατάσταση στη Σμύρνη: 12 νεκροί, 522 τραυματίες – Μάχη με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους

Μάχη μα τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Σμύρνη, προκειμένου να απεγκλωβίσουν όσο περισσότερους πολίτες από τα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Σάμου.

Πλάι στα σωστικά συνεργεία, απλοί κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν και αυτοί να  βοηθήσουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 70 άτομα, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 12, ένας από τους οποίους παρασύρθηκε από το τσουνάμι. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 522.

Ο δήμαρχος της Σμύρνης ανέφερε στο CNN Turk ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τουλάχιστον 20 κτήρια κατέρρευσαν σε μια πόλη που κατοικούν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη γειτονιά Μαναβκουγιού, όπου επλήγη περισσότερο.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.    Στη Σμύρνη μεταβαίνει και ομάδα 150 ατόμων με 21 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, για να λάβει μέρος στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Ήδη, πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματική κατάσταση στη Σμύρνη: 12 νεκροί, 522 τραυματίες – Μάχη με τον χρόνο για τους εγκλωβισμένους"

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 νέα κρούσματα - 128 οι διασωληνωμένοι

Νέο αρνητικό ρεκόρ λοιμώξεων σημειώθηκε σήμερα στην χώρα μας καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.690 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Από αυτά τα 540 επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, που «άφησε πίσω» την Αττική όπου καταγράφηκαν 422 κρούσματα.

Ειδικότερα, τα 1.690 κρούσματα κατανέμονται ως εξής: 

Αναλυτικότερα:

35 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
422 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 21 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
540 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 34 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 89 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου
• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 60 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
 

Σημειώνεται ότι 4.083 (11.0%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.107 (35.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

128 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 37 (28.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 286 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 620 θανάτους συνολικά στη χώρα. 236 (38.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 νέα κρούσματα - 128 οι διασωληνωμένοι"

Ερντογάν: Προσφέρεται να βοηθήσει την Ελλάδα μετά το σεισμό -Τι είπε στον Μητσοτάκη

Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε μια ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του γραφείου του Τούρκου προέδρου, «η τραγωδία έδειξε πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει εντολές σε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης. Προσευχόμαστε να μην υπάρχουν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Τουρκία ή στην Ελλάδα και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά σε όλους όσους επλήγησαν στις δύο χώρες. Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα το χρειάζεται», δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών στη γείτονα χώρα.

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε την επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο και ανέφερε ότι ανεξαρτήτως διαφορών αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι και από τις δυο χώρες πρέπει να στέκονται μαζί.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Προσφέρεται να βοηθήσει την Ελλάδα μετά το σεισμό -Τι είπε στον Μητσοτάκη"

Κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στη Πολωνία - Να μείνουν στα σπίτια τους όσοι είναι πάνω από 70, λέει ο πρωθυπουργός

Οι πολίτες άνω των 70 ετών πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σήμερα η Πολωνία κατέγραψε για τέταρτη ημέρα ρεκόρ νέων περιστατικών κορωνοϊού, με 21.629 νέες μολύνσεις.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι στις αρχές του ερχόμενου έτους η κατάσταση όσον αφορά την πανδημία θα βελτιωθεί.

Είπε ακόμη ότι ελπίζει πως ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμο για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο στην Πολωνία τον Ιανουάριο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι τα κοιμητήρια θα παραμείνουν κλειστά την ημέρα του Αγίων Πάντων που εορτάζεται την Κυριακή, καθώς και αύριο Σάββατο και τη Δευτέρα, λόγω της αύξησης των περιστατικών COVID-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στη Πολωνία - Να μείνουν στα σπίτια τους όσοι είναι πάνω από 70, λέει ο πρωθυπουργός"

Μητσοτάκης: Πολύ φτωχές οι λέξεις να περιγράψουν τα αισθήματα για την απώλεια των παιδιών – Συλληπτήριο μήνυμα Τσίπρα

Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την θλίψης του για τον θάνατο των δύο παιδιών στην Σάμο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter για την απώλεια των δυο παιδιών:

«Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν όσα νιώθει κανείς απέναντι στην απώλεια παιδιών. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους και στον αβάσταχτο πόνο που βιώνουν στη δοκιμαζόμενη Σάμο. Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο από τον σεισμό, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Πολύ φτωχές οι λέξεις να περιγράψουν τα αισθήματα για την απώλεια των παιδιών – Συλληπτήριο μήνυμα Τσίπρα"

Σεισμός στη Σάμο: Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο

Δύο μαθητές, ηλικίας 17 και 15 ετών, καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στη διάρκεια του ισχυρού σεισμού των 6,7 ρίχτερ στη Σάμο. Το αγόρι  ανασύρθηκε νεκρό, ενώ λίγη ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε και το δεύτερο, ένα κορίτσι. Παράλληλα, έχει ζητηθεί αεροδιακομιδή, ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας ένα τρίτο παιδί, 14 ετών που έχει βαριά κατάγματα. Το τρίτο παιδί τραυματίσθηκε σε άλλο σημείο από εκείνο της τραγωδίας με τα δύο νεκρά παιδιά και θα διακομισθεί στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού.

Με C-130 μεταφέρεται στην Αθήνα και 62χρονη γυναίκα που επίσης έχει υποστεί βαριά κατάγματα. Τραυματίσθηκε από πτώση τοίχου στη διάρκεια του σεισμού και θα νοσηλευθεί στο ΚΑΤ.

 

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί συνολικά οκτώ τραυματίες και παραμένουν νοσηλευόμενοι εκεί 7, όλοι εκτός κινδύνου, ενώ στο Κέντρο Υγείας του Καρλοβασίου άλλοι 10 τραυματίες, που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο"

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Ερντογάν μετά τα 6,7 Ρίχτερ – Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός

«Μόλις τηλεφώνησα στον πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τις τραγικές απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες μας.

Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο» έγραψε μέσω twitter στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Ερντογάν μετά τα 6,7 Ρίχτερ – Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός"

Σεισμός στη Σάμο: «Αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό», λέει ο επικεφαλής ερευνών του Γεωδυναμικού

Κρίσιμες οι επόμενες 48ωρες για την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλά στο protothema.gr. και εξηγεί ότι θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί, ενώ αναμένουν και έναν ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Θα υπάρξει μια κατανομή των μετασεισμών η οποία ακολουθεί ένα γνωστό σεισμολογικό νόμο ,το νόμο του Οmori που θα έχουμε σεισμούς που θα αφήνουν με την πάροδο του χρόνου και επίσης θα έχουν μια κατανομή με τα μεγέθη. Δηλαδή, πολλούς μικρούς μετασεισμούς και κάποιους μετασεισμούς της τάξεως μεγέθους των 5 Ρίχτερ.

Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν θα σημειωθεί ο μεγάλος μετασεισμός που θα είναι περίπου της τάξεως των 6 ρίχτερ. Αυτό περιμένουμε να δούμε γιατί θέλουμε κι άλλα δεδομένα, είμαστε ακόμα στην αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε μια τέτοια εκτίμηση. Θέλουμε να δούμε που μπορεί να είναι τα επίκεντρα του μεγάλου μετασεισμού αν κι εφόσον γίνει αυτό».

Ο κ. Γκανάς μίλησε και για το τσουνάμι επισημαίνοντας ότι: «Λόγω του μεγέθους του σεισμού υπάρχουν δύο αιτίες που προκαλούν το τσουνάμι. Πρώτον να έχει μετατοπιστεί ο πυθμένας λόγω της δράσης του ρήγματος που έσπασε κι αυτό μετατόπισε τη στήλη του ύδατος και δεύτερον έχει προκληθεί υποθαλάσσια κατολίσθηση λόγω της επιτάχυνσης που προκλήθηκε από τη διαίρεση των σεισμικών κυμάτων. Θα σημειωθούν κι άλλα μικρά τσουνάμι μέχρι να ηρεμήσει εντελώς η στάθμη» λέει στο protothema.gr ο κ. Αθανάσιος Γκανάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: «Αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό», λέει ο επικεφαλής ερευνών του Γεωδυναμικού "

Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Ετοιμοι να στείλουμε δυνάμεις της ΕΜΑΚ

Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τη Σμύρνη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αποσταλούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, για να βοηθήσουν σε απεγκλωβισμό παγιδευμένων πολιτών.

«H σκέψη μας αυτή την ώρα είναι στους κατοίκους της Σάμου και σε όσους συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Νίκος Δένδιας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Ετοιμοι να στείλουμε δυνάμεις της ΕΜΑΚ"

Απίστευτος Βαρουφάκης: Η σκέψη και η αλληλεγγύη μας σε όσους επλήγησαν στη Σμύρνη και... αλλού!

Αίσθηση προκαλεί το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη στο Twitter για τον σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Σάμο και την Σμύρνη.

Σαν να μην... έμαθε ότι επλήγη το ελληνικό νησί, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 στέλνει την σκέψη και την αλληλεγγύη του σε όσους επλήγησαν στηγ Σμύρνη και... αλλού, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Πρόκειται, πιθανότατα, για ολίσθημα του κ. Βαρουφάκη, το οποίο ενδεχομένως θα διορθώσει στη συνέχεια.

Δείτε τα tweets:

tweets_Varoufaki



Νωρίτερα, πάντως, το ΜέΡΑ 25 είχε στείλει την σκέψη του σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό και στις δύο πλευρές των συνόρων.
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτος Βαρουφάκης: Η σκέψη και η αλληλεγγύη μας σε όσους επλήγησαν στη Σμύρνη και... αλλού!"

Σεισμός- Τουρκία: Κατέρρευσαν έξι κτίρια στη Σμύρνη-Δεκάδες εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο και έγινε αισθητός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, όπου κατέρρευσαν κτίρια στην παραλιακή επαρχία της Σμύρνης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, μετά τον σεισμό ο οποίο ήταν μεγέθους έως και 7 βαθμών.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Στο μεταξύ, δεκάδες πολίτες έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα κι έχει ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός από τους ίδιους τους πολίτες. Η πολιτεία κάνει έκκληση στον κόσμο να μη βγει με τα αυτοκίνητα στους δρόμους προκειμένου να φτάσουν γρήγορα τα σωστικά συνεργεία. 

Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών. Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 13:50 ώρα Ελλάδας και έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Το επίκεντρο ήταν περίπου 17 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ., σύμφωνα με την AFAD. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

«Όλες οι υπηρεσίες μας άρχισαν να μεταβαίνουν στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προσπάθειες», ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά).

Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός- Τουρκία: Κατέρρευσαν έξι κτίρια στη Σμύρνη-Δεκάδες εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα "

Σεισμός στη Σάμο: Δέκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί τέσσερις τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των  6,7 Ρίχτερ.  Τουλάχιστον ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματισθεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ υπάρχουν άλλοι έξι άνθρωποι που έχουν τραυματισθεί, στην περιοχή του Καρλοβασίου, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε στη Χίο, καθώς έπεσε από σκαλωσιά την ώρα της ισχυρής δόνησης των 6,7 Ρίχτερ.

Ηδη, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές μονάδες σε Σάμο και Ικαρία, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.


Τo Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών η μη μαζικών καταστροφών. Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης.

Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν γιατροί και πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών. Στα πλαίσια του σχεδίου Ξενοκράτης καλείται η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών από διαφόρων αντίξοες καταστάσεις με αίτιο φυσικές η τεχνολογικές καταστροφές, μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: Δέκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "

Σεισμός: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά (βίντεο)

Φόβους για μικρό τσουνάμι στην Σάμο ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας.

Μάλιστα σύμφωνα βίντεο που ανέβασε στο Facebook κάτοικος του νησιού η θάλασσα στην κυριολεξία βγήκε στη στεριά, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6, 7 Ρίχτερ στη Σάμο.

Ο σεισμός ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος προκάλεσε και παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει στην στεριά.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός: Η θάλασσα βγήκε στη στεριά (βίντεο)"

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο: Ζημιές στο νησί αλλά και στη Χίο – Δείτε τις πρώτες εικόνες

Ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι.

Το επίκεντρο εντοπίζεται βόρεια της Σάμου, σε θαλάσσιο χώρο και το εστιακό βάθος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι μικρότερο των 10 χιλιομέτρων, πρόκειται δηλαδή για επιφανειακό σεισμό.

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο άγνωστου ακόμα μεγέθους και έκτασης προκάλεσε ο ισχυρός σημερινός σεισμός. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές.

Έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω - Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτίρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Πηγή φωτογραφιών: samosvoice.

 

 

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός στη Σάμο: Ζημιές στο νησί αλλά και στη Χίο – Δείτε τις πρώτες εικόνες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news