facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμιο σοκ: Μισό εκατομμύριο κρούσματα σε 24 ώρες

Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 500.000 μέσα σε μία ημέρα, καθώς οι χώρες στο βόρειο ημισφαίριο ανακοίνωσαν αυξημένο αριθμό μολύνσεων.

Τα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 25% μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Μόλις την περασμένη Παρασκευή είχαν καταγραφεί, για πρώτη φορά, πάνω από 400.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα.

Πολλές κυβερνήσεις, εξαιρουμένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν σκληρά μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας, έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό 44,7 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 1,17 εκατομμύριο πέθαναν.

Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων (66%) και πάνω από τρεις στους τέσσερις θανάτους (76%) έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες και την Τετάρτη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 250.000 μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι στους 261.000. Στη Γαλλία, την Κυριακή, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 50.000.

Οι ΗΠΑ, με τα 8,9 εκατομμύρια κρούσματα και τους περίπου 228.000 θανάτους, έσπασαν το ρεκόρ μολύνσεων την Παρασκευή, όταν ανακοίνωσαν 84.169 θετικές διαγνώσεις, λόγω των συρροών σε σχεδόν όλη τη χώρα, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης. Κατά μέσο όρο οι ΗΠΑ ανακοινώνουν περίπου 75.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμη και το μισό εκατομμύριο μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός και αν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί αρχίσουν να φορούν μάσκα.

Η Ασία ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια μολύνσεις το Σάββατο, με την Ινδία να αναφέρει κατά μέσο όρο 48.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δεσμεύτηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε όλους τους κατοίκους, δηλαδή 1,3 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Οι αρχές ετοιμάζουν μια βάση δεδομένων με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να επιταχύνουν τη διαδικασία του εμβολιασμού, μόλις βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμιο σοκ: Μισό εκατομμύριο κρούσματα σε 24 ώρες"

Ο ΟΗΕ «καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση» στη Νίκαια της Γαλλίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες "καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση" που σημειώθηκε σήμερα στη Νίκαια, στη νοτιοανατολική Γαλλία, κατά την οποία τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

"(Ο Γενικός Γραμματέας) επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς τον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας" σε αυτή τη δοκιμασία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος κατά τη διαρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Σε ανακοίνωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών Μιγκέλ 'Ανχελ Μορατίνος καταδίκασε επίσης τη "βάρβαρη επίθεση" της Νίκαιας, υπενθυμίζοντας ότι μόλις χθες είχε απευθύνει έκκληση για "αμοιβαίο σεβασμό όλων των θρησκειών κι όλων των πεποιθήσεων".

Δύο εβδομάδες μετά τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή στην περιοχή του Παρισιού από έναν 18χρονο Τσετσένο γεννημένο στη Ρωσία, τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου σήμερα μέσα σε εκκλησία στη Νίκαια από έναν Τυνήσιο 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στο τέλος Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις έρευνες.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΟΗΕ «καταδικάζει έντονα την αποτρόπαια επίθεση» στη Νίκαια της Γαλλίας"

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή ευρωπαϊκή φόρμα, «λευκός καπνός» για το εμβόλιο, καταδίκη της Τουρκίας και έκκληση Μέρκελ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν υπέρ της δίκαιης διανομής στις χώρες της ΕΕ του εμβολίου κατά του κορονοϊού, μόλις είναι διαθέσιμο όπως γίνεται γνωστό καθώς η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, 29.10.2020.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. “Συμφωνήσαμε για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στις συμβάσεις που υπογράφονται από την Επιτροπή και εκείνων που ελπίζουμε ότι θα υπογραφούν τις επόμενες εβδομάδες”, τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου αμέσως αφότου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψη.
Η Σύνοδος Κορυφής και τα συμπεράσματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης Δέσμης Μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

Επιπλέον, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Στήριξη στην Γαλλία

Οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό και ανέφερε ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Καταδίκη της Τουρκίας!

Η Σύνοδος Κορυφής δεν είχε, ωστόσο, μόνο τον… κορονοϊό στην ατζέντα. «Η ΕΕ καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες» τόνισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών.

Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ προσέφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Τουρκία «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι».

Τονίστηκε δε η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν ξανά στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Κοινή ευρωπαϊκή φόρμα, «λευκός καπνός» για το εμβόλιο, καταδίκη της Τουρκίας και έκκληση Μέρκελ"

Η Μέρκελ κάλεσε τους ηγέτες να προχωρήσουν σε lockdown

Να προχωρήσουν άμεσα σε δραστικά μέτρα κάλεσε η Μέρκελ, συγκεκριμένα, τους ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής που επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της νόσου Covid-19 και στις προτεραιότητες όσον αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Politico στις Βρυξέλλες, David M. Herszenhorn, η Ανγκελα Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα -lockdown. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε.

Την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη» με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν η οποία συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών-μελών.

Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διεμήνυσε: «Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και έχουν κουραστεί δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού. Η Κομισόν εργάζεται σκληρά σε όλες τις πτυχές αυτής της κρίσης».

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μέρκελ κάλεσε τους ηγέτες να προχωρήσουν σε lockdown"

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καταδικάζει την επίθεση στη Γαλλία και δεσμεύεται να «εργαστεί με τους συμμάχους»

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε «τη φρικτή επίθεση» στη Γαλλία και δεσμεύτηκε να "εργαστεί με τους συμμάχους" εάν εκλεγεί.

«Η Τζιλ και εγώ προσευχόμαστε για τους Γάλλους μετά τη φρικτή επίθεση της Νίκαιας που είχε στόχο αθώους μέσα σε έναν χώρο λατρείας.

»Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις θα εργαστεί με τους συμμάχους και εταίρους μας για να εμποδίσει την εξτρεμιστική βία σε όλες τις μορφές της», δήλωσε ο Δημοκρατικός υποψήφιος σε μήνυμα στο Twitter, πέντε ημέρες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καταδικάζει την επίθεση στη Γαλλία και δεσμεύεται να «εργαστεί με τους συμμάχους»"

Κοροναϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία

Νέα αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού σημειώθηκε σήμερα στην Ιταλία, καθώς βρέθηκαν 26.831 θετικοί στον ιό και 217 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 201.452 διαγνωστικά τεστ, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας. Το 13,31% των πολιτών που υποβλήθηκε σε τεστ, προέκυψε θετικό. Χθες, τα κρούσματα ήταν 24.991 και 205 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 115, ενώ το περασμένο εικοσιτετράωρο έφτασαν τις 125. Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα 38.122 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Τα περισσότερα νέα κρούσματα, κατά τη σημερινή ημέρα καταγράφηκαν στη Λομβαρδία (7.339), στην Καμπανία (3.103), στο Πεδεμόντιο (2.585) και στο Βένετο (2.109).

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία"

Γαλλία: Σχεδόν 50.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες – Τι αλλάζει με το lockdown

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 47.637 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, σε σύγκριση με 36.437 χθες, Τετάρτη, και το ρεκόρ των 52.010 την Κυριακή.

Το σύνολο των μολύνσεων ανήλθε σε άνω του 1,28 εκατομμυρίου. Ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 235, στους 36.020 νεκρούς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία έχοντας προσβληθεί από τον ιό μειώθηκε σήμερα στους 976, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες με περίπου 1.200 εισαγωγές την ημέρα.

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 21.183 άνθρωποι με Covid-19, σε σύγκριση με το υψηλό άνω των 32.000 στα μέσα Απριλίου. Ο αριθμός των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 111, στους 3.156.

Τι αλλάζει στην Γαλλία με το lockdown

Όσοι κυκλοφορούν έξω θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα έγγραφο που να αναφέρει τον λόγο. Η αστυνομία θα μπορεί προχωρά σε ελέγχους.

Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μολονότι την άνοιξη, κατά το πρώτο κύμα της Covid-19, είχαν κλείσει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά άνω των 11 ετών. Τα πανεπιστήμια ωστόσο θα κλείσουν.

Ρολά θα κατεβάσουν επίσης τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα καταστήματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, τα γκαράζ, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα καθαριστήρια και τα καταστήματα οπτικών.

Οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες που δέχονται κοινό θα παραμείνουν ανοιχτές.

Οι χώροι λατρείας θα λειτουργούν επίσης, όμως στις τελετές (για παράδειγμα στους γάμους) θα επιτρέπεται μόνο περιορισμένος αριθμός ανθρώπων.

Η τηλεργασία δεν είναι προαιρετική αλλά θα είναι υποχρεωτική παντού, καθ’ όλη την εβδομάδα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που κάτι τέτοιο είναι τεχνικά αδύνατον, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Τα σύνορα μεταξύ της Γαλλίας και των άλλων χωρών της ΕΕ θα παραμείνουν ανοιχτά. Κανείς όμως δεν θα επιτρέπεται να μπαίνει στη Γαλλία από τρίτες χώρες, εκτός αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.

Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους.

Η καραντίνα θα ξεκινήσει στις 00.01 της Παρασκευής (τοπική ώρα) και τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Σχεδόν 50.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες – Τι αλλάζει με το lockdown"

Το τουρκικό τηλεχειριζόμενο επιθετικό σκάφος

Μετά την επιτυχία του Bayraktar TB 2 στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία φαίνεται να αποπερατώνει το μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα.

Είναι ένα προϊόν της τουρκικής εταιρείας Ares Shipyard Inc. που παρήχθη από κοινού με την Meteksan Defense.

Στις 28 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε το σχέδιο του θαλάσσιου drone ULAQ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θαλάσσιο drone θα είναι εξοπλισμένο με τέσσερις πυραύλους καθοδηγούμενους για χτύπημα σε θαλάσσιους στόχους και δύο αντιαεροπορικούς πυραύλους Roketsan.

Όπως είναι  φυσικό, ο οπλισμός ενός μη επανδρωμένου σκάφους μπορεί να διαφέρει - ανάλογα με τις εργασίες που εκτελούνται.

Με βάρος περίπου 2 τόνων, το drone θα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 65 km / h. με εμβέλεια  400 χλμ. Είναι επίσης εξοπλισμένο με οπτικοηλεκτρονικό σταθμό και σταθμό ραντάρ για την ανίχνευση και παρακολούθηση στόχων. Έχει εγκατασταθεί σύστημα νυχτερινής όρασης. Η επικοινωνία γίνεται μέσω ασφαλών καναλιών.

Το μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα μπορεί να καθοδηγηθεί από οποιονδήποτε από κάποιο πλοίο ή σταθερό σταθμό.

Το πρώτο drone αυτού του είδους θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, λένε οι προγραμματιστές, σύμφωνα με ουκρανικό δημοσίευμα.

 echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Το τουρκικό τηλεχειριζόμενο επιθετικό σκάφος"

Θεσσαλονίκη -νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Θετικοί 24 εργαζόμενοι & 5 ασθενείς

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκαν τουλάχιστον 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο TyposThes, πάνω από 24 γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου ενημέρωσαν οι ίδιοι σήμερα πως νοσούν από τον ιό, έχοντας μάλιστα παρουσιάσει συμπτώματα, ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με μεγάλη ανησυχία για την έκταση της διασποράς.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός πως θετικοί στον ιό βρέθηκαν και 5 ασθενείς στο Καρδιολογικό Τμήμα. Οι νοσηλευόμενοι αυτοί, μάλιστα, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη -νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Θετικοί 24 εργαζόμενοι & 5 ασθενείς"

Πάτρα: Έγκλειστοι 35 φοιτητές λόγω κορονοϊού – 5 κρούσματα

35 φοιτητές στην Πάτρα βρίσκονται σε καραντίνα εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού στην εστία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Live News.

Με τα χέρια σταυρωμένα, απομακρυσμένοι, απομονωμένοι ο καθένας στο μπαλκόνι του, με βλέμματα γεμάτα αγωνία και προσμονή και τα κορμιά να κρέμονται στα κάγκελα σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν φωνάζοντας, 35 φοιτητές στην Πάτρα βιώνουν την καραντίνα.

Η κάμερα του Live News καταγράφει την ώρα που σακούλες με τρόφιμα και μπουκάλια με νερό φτάνουν στην εστία για τους φοιτητές που είναι σε απομόνωση.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας φοιτητής που εργαζόταν σε κλαμπ της Πάτρας ανέβασε δέκατα. Προβληματισμένος πήγε στον γιατρό και το τεστ επιβεβαίωσε τον φόβο του. Είχε κορoνοϊό. Ακολούθησε «τσουνάμι» τεστ στην εστία και διαπιστώθηκε ότι 5 φοιτητές έχουν «χτυπηθεί» από τον ιό στην Πάτρα.

Συνολικά 35 φοιτητές θα μείνουν για 2 βδομάδες έγκλειστοι στην εστία τους. Οι ίδιοι ζητούν να μεταφερθούν μόνο οι θετικοί αλλού. Με την αγωνία μην χτυπήσει το τηλέφωνο οι φοιτητές περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ ενώ ο φόβος πως η διασπορά μπορεί να είναι μεγαλύτερη, ώρα με την ώρα μεγαλώνει.

Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε ο Παναγιώτης Κατσίμερος, ένας εκ των φοιτητών που βρίσκεται σε καραντίνα στη φοιτητική εστία της Πάτρας.

«Βρισκόμαστε σε καραντίνα για τρίτη ημέρα, έχουν βγει πέντε άτομα θετικά στον κορονοϊό. Εμείς λέμε ότι η καραντίνα από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση. Εμείς είμαστε σε καραντίνα, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ουσιαστικό μέτρο.

Πρέπει να μεταφερθούν τα θετικά κρούσματα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να έχουν και την κατάλληλη φροντίδα, να δοθεί λύση στο θέμα της απολύμανσης στην εστία, που το ζητάμε από τις 25 Μαΐου και τελικά θα γίνει αύριο. Το φαγητό έρχεται από το εστιατόριο σίτισης και δίνεται στους φοιτητές», εξήγηση περιγράφοντας την κατάσταση ο κ. Παναγιώτης Κατσίμερος

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Έγκλειστοι 35 φοιτητές λόγω κορονοϊού – 5 κρούσματα"

Θεσσαλονίκη: Eισαγγελική έρευνα για κρούσματα σε κέντρο αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για κρούσματα κοροναϊού στο παράρτημα του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία «Άγιος Δημήτριος», παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διεξαγωγή έρευνας, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Κέντρο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη έχει τεθεί σε 14ημερη καραντίνα (λήγει την 1/11), ύστερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 που διαπιστώθηκαν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Eισαγγελική έρευνα για κρούσματα σε κέντρο αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία"

Δερμιτζάκης: Σε μία εβδομάδα μπορεί να έχουμε μέχρι και 4.000 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού

Τη δραματική πρόβλεψη ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να αγγίξουν τα 3.000-4.000 έκανε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Υποστήριξε, μιλώντας στο κεντρικπό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ότι πρέπει να ληφθεί μια βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση με ισχύ πολλών μηνών, η οποία θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη τη χώρα, και όχι ανάλογα με το επίπεδο «συναγερμού», προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown. 

«Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα»

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και βρισκόμαστε σε καμπύλες αύξησης, οι οποίες θυμίζουν τις ευρωπαϊκές καμπύλες. Πάμε γρήγορα προς μεγάλους αριθμούς. Από τη στιγμή που βλέπουμε διπλασιασμό κρουσμάτων σε διάστημα 5-7 ημερών, σε μια εβδομάδα οι αριθμοί μπορεί να φτάσουν τα 3.000-4.000. Αυτό σημαίνει ότι είναι γρήγορη αύξηση και δεν μπορούμε να κάνουμε γύρους δοκιμών με μέτρα και να περιμένουμε να δούμε αν θα δουλέψουν για να πάρει τα επόμενα. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ώρες πρέπει να ληφθεί η τελευταία, η πιο βαριά δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση πριν το γενικό lockdown. Πρέπει να περάσουμε μπροστά από τον ιό», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης, καθώς και της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα, σε ολόκληρη τη χώρα. «Νομίζω ότι η πρόταση της επιτροπής να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και να υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στις κόκκινες περιοχές.  Παρόλο που υπάρχουν περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά, είναι τόσο μικρές οι περιοχές και τόσο γρήγορες οι αλλαγές που δεν μπορούμε να συζητάμε αν μια περιοχή είναι κόκκινη ή όχι. Τα πιο βαριά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια σε όλη τη χώρα». 

«Η λογική ότι κάνουμε ένα βαρύ lockdown, πέφτουν τα κρούσματα και μετά γιορτάζουμε Χριστούγεννα, όπως έγινε το καλοκαίρι, είναι λάθος»

Ο καθηγητής Γενετικής επισήμανε ότι είναι πρόβλημα η εφαρμογή μέτρων κάθε εβδομάδα, καθώς μειώνεται η ένταση που οι πολίτες αφομοιώνουν τα μέτρα, ενώ από την άλλη «είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη που δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Παράλληλα, τόνισε ότι «το να ανοιγοκλείνουν οι χώρες, για μένα, είναι λάθος. Θα πρέπει να βρούμε ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτό που συζητάμε τώρα, το οποίο θα εφαρμόσουμε για μήνες. Επειδή οι συνθήκες χειροτερεύουν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε όσο καλά και να πάμε. Για μένα, η λογική ότι κάνουμε ένα βαρύ lockdown, πέφτουν τα κρούσματα και μετά γιορτάζουμε Χριστούγεννα, όπως έγινε το καλοκαίρι, είναι λάθος». 

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι είναι προστατευμένα, καθώς δεν καταγράφεται μετάδοση μέσα από αυτά. Σημείωσε δε ότι έγινε μια μελέτη στην Ελβετία, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, για το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του κλεισίματος των σχολείων και της μείωσης των κρουσμάτων και διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν καταγράφηκε μείωση, αλλά αυξήθηκαν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δερμιτζάκης: Σε μία εβδομάδα μπορεί να έχουμε μέχρι και 4.000 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού"

Κοροναϊός: Νέες αεροπορικές οδηγίες για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Νέες notam που αφορούν περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από τον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων "Βασιλεύς Πύρρος" και από τα δύο πεδία προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών, "Χορτερό" και "Εμμανουήλ Παππάς" στις Σέρρες ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με ισχύ από σήμερα έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2020. Παράλληλα, η ΥΠΑ εξέδωσε συμπληρωματική notam για τα αεροδρόμια Κοζάνης "Φίλιππος" και Καστοριάς "Αριστοτέλης".

Όλες οι αεροπορικές οδηγίες εντάσσονται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19. Ειδικότερα:

Η αεροπορική οδηγία για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων προβλέπει ότι επιτρέπονται οι πτήσεις προς τα Γιάννενα με επιβάτες, επίσης επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις χωρίς επιβάτες, δηλαδή οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του.

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων "Βασιλεύς Πύρρος" ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

* Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)

* Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

Όσον αφορά στους περιορισμούς πτήσεων στα δύο πεδία προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών στις Σέρρες ισχύουν τα ακόλουθα:

Δεν επιτρέπονται οι πτήσεις από το πεδίο προσγείωσης στο Χορτερό Σερρών και από το πεδίο προσγείωσης Σερρών-Εμμανουήλ Παππάς εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Από τους περιορισμούς πτήσεων εξαιρούνται οι τοπικές εκπαιδευτικές πτήσεις μόνο εντός της ΠΕ Σερρών.

H συμπληρωματική αεροπορική οδηγία για τα αεροδρόμια Κοζάνης "Φίλιππος" και Καστοριάς "Αριστοτέλης" (οι οδηγίες ισχύουν έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2020) προβλέπει ότι επιτρέπονται οι πτήσεις επιβατών προς τους δύο περιφερειακούς αερολιμένες, ενώ όσον αφορά τις αναχωρήσεις από Καστοριά και Κοζάνη επιτρέπονται μόνο χωρίς επιβάτες, δηλαδή οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του. Οι εξαιρέσεις ισχύουν ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες και για τα δύο αεροδρόμια.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέες αεροπορικές οδηγίες για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων"

Κύπρος: 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού

121 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη (29/10) το υπουργείο Υγείας Κύπρου, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια και από σύνολο 2.530 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 4.051.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 27 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τέσσερις ασθενείς, ενώ άλλα εφτά άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία με κοινή δήλωσή τους.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.

Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες.

Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.

Καλούμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ κοινοτήτων και θρησκειών και όχι για το διχασμό».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες"

Μήνυμα αλληλεγγύης από Τραμπ στη Γαλλία: Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Γαλλία, μετά τη φονική επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία στη Νίκαια, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες «τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των Γάλλων. Η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό του παλαιότερο συμμάχου μας σε αυτήν τη μάχη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.

«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως», συμπλήρωσε.

«Καμία χώρα, είτε πρόκειται για τη Γαλλία είτε για μια άλλη χώρα, δεν μπορεί να τις ανεχθεί πλέον!».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα αλληλεγγύης από Τραμπ στη Γαλλία: Καμία χώρα δεν μπορεί να ανεχθεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις"

Γαλλία: Στρατό «κατεβάζει» ο Μακρόν για την προστασία εκκλησιών, σχολείων

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με τρεις νεκρούς.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Στρατό «κατεβάζει» ο Μακρόν για την προστασία εκκλησιών, σχολείων"

Κορονοϊός: Προσοχή! Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Ο κορονοϊός είναι… εδώ, “σφυροκοπά” τη χώρα και αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Τα πρώτα, ώστε να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός στην βόρεια Ελλάδα όπου και “καλπάζει”, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης, 29.10.2020, ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πως το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.211 νέα κρούσματα του ιού.

Τα… υπόλοιπα θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, 30.10.2020, όπως προανήγγειλε ο ίδιος νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Μέχρι τότε, οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι αυτές που “κοκκινίζουν” από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, 30.10.2020, δηλαδή η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη.

Κορονοϊός: Τι… δεν θα ισχύσει από όσα προβλέπονται στις “κόκκινες” περιοχές

Τα μέτρα που θα ισχύουν πια για αυτές τις περιοχές σας έχει ήδη παρουσιάσει αναλυτικά το newsit.gr, ωστόσο υπάρχει μια… εξαίρεση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από τις 06:00 το πρωί θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί. Ωστόσο, στις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Προσοχή! Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη"

ΣΟΚ: Νέο -μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς αγρότες και εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην Ευρώπη!

Πλέον, το μεταλλαγμένο στέλεχος αντιστοιχεί στην πλειονότητα των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με το ποσοστό να αγγίζει το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη αυξάνει και την παθογένεια του ιού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, διεθνής ομάδα ερευνητών που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού περιέγραψε την αξιοσημείωτη εξάπλωση του νέου στελέχους, το οποίο ονομάζεται 20A.EU1, σε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμη για έλεγχο και δημοσίευση στον επιστημονικό Τύπο, παρουσιάζεται, ωστόσο, ως προδημοσίευση στο αποθετήριο medRχiv.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν πως άτομα που επέστρεφαν από διακοπές στην Ισπανία μετέφεραν τον ιό, διασπείροντάς τον έτσι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ερώτημα που εγείρεται εδώ είναι αν το δεύτερο κύμα που σαρώνει ήδη την Ευρώπη θα μπορούσε να είχε περιοριστεί με καλύτερη παρακολούθηση τόσο στα αεροδρόμια, όσο και σε άλλους μεταφορικούς κόμβους.

Κάθε παραλλαγή του ιού διαθέτει και το δικό της γενετικό αποτύπωμα και άρα είναι δυνατόν να ιχνηλατηθεί η προέλευσή της.

Η Έμα Χοντκροφτ, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης δήλωσε σχετικά:

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 είναι ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που βρίσκονταν σε ισχύ συχνά, δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση ποικιλομορφιών αυτό το καλοκαίρι»

Οι ερευνητικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία σκοπεύουν τώρα να εξετάσουν τη συμπεριφορά του ισπανικού στελέχους με σκοπό να διαπιστώσουν εάν ο μεταλλαγμένος ιός είναι τελικά πιο θανατηφόρος ή μολυσματικός από άλλα στελέχη.

Η Χόντκροφτ επεσήμανε πάντως πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα». Τόνισε όμως επίσης πως ο 20A.EU1 δεν μοιάζει με καμία εκδοχή του Sars-Cov-2 – που έχει συναντήσει μέχρι στιγμής. «Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κοροναϊού στην Ευρώπη».

Ο Τζόζεφ Φάουερ, γενετιστής επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, τόνισε πως «χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες μελέτες για να βρούμε μεταλλάξεις που εμφανίζονται συχνά στον πληθυσμό, και στη συνέχεια να τις αντιστρέψουμε, για να δούμε αν κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η νέα μετάλλαξη πρωτοεμφανίστηκε σε αγρότες στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και εξαπλώθηκε γρήγορα στον τοπικό πληθυσμό,

Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτό που βοήθησε στην ταχεία εξάπλωση του νέου στελέχους, ήταν η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» των Ισπανών τουριστών, όπως η μη τήρηση των αποστάσεων και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας.

Η έρευνα φανέρωσε πως το συγκεκριμένο στέλεχος αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία.

H Ελλάδα δεν συμπεριλήφθηκε στις χώρες που κάλυψε η μελέτη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΟΚ: Νέο -μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη"

Βέμπερ: Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, δεν πάει άλλο

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μετά και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που απέδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Γάλλο ομόλογό του.

Το μήνυμα «δεν πάει άλλο» και ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, έστειλε σήμερα μέσω Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του EΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στην ανάρτησή του, η οποία συνοδεύεται από σύνδεσμο που παραπέμπει στη συνέντευξή του στο προτρέπει την ΕΕ να χρησιμοποιήσει την οικονομική δύναμη της για να το πράξει.

«Δεν πάει άλλο. Χρειαζόμαστε δράση, όχι άλλα λόγια κατά του Ερντογάν και των αμέτρητων προκλήσεων του. Δεν πρόκειται για ελληνικό, κυπριακό ή γαλλικό ζήτημα, αλλά για ευρωπαϊκό. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Ας χρησιμοποιήσουμε την οικονομική δύναμη της ΕΕ για να το πράξουμε» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Βέμπερ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, δεν πάει άλλο"

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε αγορά εργασίας, άδειες, απεργίες – Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το νέο εργασιακού νομοσχέδιο παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη (29.10.2020).

Για το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει τίτλο “Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας” εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Έτσι, λοιπόν, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

– Προωθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

– Διατηρεί και ενισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υιοθετεί τις συστάσεις του International Labour Organization (ILO). Είναι κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο.

Στόχος είναι:

-Να διευκολύνει τους εργαζομένους στην αναζήτηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, τις δε υγιείς επιχειρήσεις στην οργάνωση της παραγωγής κατά τρόπο που να επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ συγχρόνως αίρει βασικά αντικίνητρα κατά της πρόσληψης γυναικών.

-Να βάλει τάξη στην αγορά εργασίας να καταπολεμήσει τη “μαύρη εργασία”, τις αδήλωτες υπερωρίες και τις οργανώσεις -φαντάσματα, και να εξασφαλίσει ότι τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργασίας, της απεργίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης θα γίνονται σεβαστά από όλους.

-Να εκσυγχρονίσει το εργατικό μας δίκαιο, επιλύοντας προβλήματα που διαπιστώθηκαν τα τελευταία 38 χρόνια (συνδικαλιστικός νόμος).

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Πιο αναλυτικά περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέρη:

Το “ΜΕΡΟΣ Ι” επιφέρει μια ψηφιακή επανάσταση με το “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”, καταργείται πλήθος εγγράφων.

Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, την καταπολέμηση της “μαύρης εργασίας” και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.

Το “ΜΕΡΟΣ ΙΙ” ενσωματώνει την Οδηγία περί ισορροπίας προσωπικής – επαγγελματικής ζωής με:

* Άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες.

* Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

*Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

* Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως.

*Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ).

*Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες.

*Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Το “ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ” παρεμβαίνει στον συνδικαλιστικό νόμο, τον αναδιατάσσει και καταπολεμά χρόνιες υπερβολές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο και απεργίες 

α) καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο,

β) η Γ.Σ. των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν,

γ) το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%,

δ) αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη,

ε) απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας.

Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη.

Το “ΜΕΡΟΣ ΙV” ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ότι:

α) οι Μεσολαβητές – Διαιτητές του ΟΜΕΔ γίνονται αποκλειστικής απασχόλησης και πιστοποιούνται,

β) η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ,

γ) δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα,

δ) η αμφισβήτηση της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας κλπ των οργανώσεων επιλύεται πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ,

ε) θεσμοθετείται ειδική επιτροπή εκ των προτέρων ελέγχου της πληρότητας των αιτήσεων μεσολάβησης και διαιτησίας, στ) ορίζεται αναγκαίο περιεχόμενο όλων των αιτήσεων προς τον ΟΜΕΔ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η στοιχειοθέτηση και η τεκμηρίωσή τους,

ζ) καταργείται ο β ́ βαθμός διαιτησίας,

η) αναγνωρίζονται οι ΣΣΕ υποκλάδου,

θ) προβλέπεται ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων.

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Αμοιβές, υπερωρίες

Το “ΜΕΡΟΣ V” ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

i) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας,

ii) αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών,

iii) προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή,

iv) προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες,

v) κατάργηση της αναχρονιστικής διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών,

vi) θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε αγορά εργασίας, άδειες, απεργίες – Ψηφιακή κάρτα εργασίας"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πάνω από 23.000 κρούσματα και 280 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Στους 46.000 πλησιάζει ο αριθμός των Βρετανών που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωναϊό, καθώς άλλα 280 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια στιγμή, άλλα 23.065 άτομα βγήκαν θετικά στα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν.

Συνολικά, 45.955 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια από την επιβράδυνση του αριθμού των νέων λοιμώξεων.

Θυμίζεται πως χθες, καταγράφηκαν 310 νέοι θάνατοι, ενώ την Τρίτη, αναφέρθηκαν άλλοι 367, στον υψηλότερο αριθμό εδώ και πέντε μήνες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Πάνω από 23.000 κρούσματα και 280 νεκροί το τελευταίο 24ωρο"

Νίκος Χαρδαλιάς: Lockdown από αύριο σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα – Ποιες περιοχές ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί επίπεδο»

Στο «επίπεδο 4: Αυξημένου Κινδύνου» περνούν από το πρωί της Παρασκευής οι Περιφερειακής Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Λάρισας όπως ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, στο «επίπεδο 3» περνούν οι ΠΕ Πέλλας, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Κιλκίς, Πιερίας, Καβάλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.

Στο «επίπεδο 2» ανεβαίνουν οι ΠΕ Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η αντιμετώπιση και του δεύτερου κύματος της πανδημίας απαιτεί ετοιμότητα και εγρήγορση, προσθέτοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, με στόχο να προστατευτεί η υγεία όλων μας αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Υιοθετούμε δυναμικά μέτρα και κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, ακόμα και αυτήν την στιγμή», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις νέες περιοχές που ανεβαίνουν στο «επίπεδο 4», ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη καθώς παρατηρείται μια έξαρση τις τελευταίες ημέρες.

Όπως τόνισε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επί του παρόντος 1.955 ενεργά κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα 343 είναι τα ενεργά κρούσματα και 721 οι στενές επαφές, ενώ στη Ροδόπη τα ενεργά κρούσματα είναι 217 και 488 οι στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Χαρδαλιάς: Lockdown από αύριο σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα – Ποιες περιοχές ανεβαίνουν στο «πορτοκαλί επίπεδο»"

Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Ευρώπης: Απέναντι στις αμαρτίες σας υψώνεται η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου

Απέναντι στην αμαρτωλή Ευρώπη η μόνη φωνή που υψώνεται σήμερα είναι η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στα εγκαίνια της έκθεσης εθνικού αγώνα κατά την επέτειο της εθνικής εορτής της ίδρυσης του τουρκικού κράτους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η ύπουλη πολιτική εισβολής της Ευρώπης εδώ και αιώνες στα τουρκικά εδάφη εκδηλώνονταν πάντα με τον πλέον αδίστακτο τρόπο». «Η πολιτική της εισβολής στην Ευρώπη η οποία συνεχίζεται με ύπουλο τρόπο εδώ και αιώνες εκδηλώθηκε πάντα με τον πιο ασυνείδητο τρόπο στα εδάφη της Τουρκίας. Η Ευρώπη τελικά βρήκε αφορμή για να στείλει τον στρατό της για να εισβάλει. Είναι τόσο άσχημες και άθλιες οι αμαρτίες εκείνων που λένε τους Τούρκους τυράννους και αμαρτωλούς και που στήνουν δικαστήρια που οι απέραντες θάλασσες δεν θα μπορέσουν να ξεπλύνουν τους λεκέδες τους. Ορκίζομαι στους αδελφούς μουσουλμάνους εκ μέρους σας. Η υπόθεσή μας είναι αυτή: Δεν εξαντλείται στα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Οι Τούρκοι και η Τουρκία δεν θα προδώσουν τους προγόνους τους, τις σημαίες τους και τα αιώνια και ιερά δικαιώματα», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι «η μεγαλύτερη μας δύναμη είναι η εθνική μας κληρονομιά. Χωρίς να θυμόμαστε αυτή την κληρονομιά, ούτε η 15η Ιουλίου μπορεί να γίνει κατανοητή, ούτε η αξία της Δημοκρατία μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Με την ίδρυση της Δημοκρατίας μας ρίξαμε τη σπίθα της ανεξαρτησίας στις καρδιές πολλών καταπιεσμένων. Άλλωστε αυτός είναι ο φόβος των ιμπεριαλιστών. Η σπίθα της ελευθερίας που εξαπλώθηκε από τα Βαλκάνια μέχρι την νότια Ασία βγήκε από την Ανατολή».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «εκ μέρους αυτού το έθνους υποκλίνομαι μπροστά στα πνεύματα των μεγάλων προγόνων μας και ορκίζομαι: Το σημερινό έθνος που τα χέρια του είναι κομμένα έχει ψυχή όπως και στο παρελθόν. Ορκίζομαι ότι δεν θα προδώσουμε την ιερή τιμή των προγόνων μας».

Όπως είπε «θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στο 2023, στο 2053 στο 2071 με το ίδιο πνεύμα και ενθουσιασμό. Η ευθύνη που μας φόρτωσε ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι βαριά αλλά είναι και τιμή. Δεν υπάρχει έθνος με αδιάκοπη κρατική παράδοση και αρχαίο παρελθόν σαν εμάς. Δοκίμασαν κάθε είδους τρόπους για να καταστρέψουν τις πεποιθήσεις μας, τις αξίες και τον πολιτισμό μας και να μας κάνουν εχθρούς τον προγόνων μας. Δόξα τω Θεώ αυτές οι προσπάθειες δεν πέτυχαν».

 ΚΥΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επίθεση Ερντογάν κατά Ευρώπης: Απέναντι στις αμαρτίες σας υψώνεται η φωνή του μουσουλμανικού κόσμου"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Παρασκευή (30/10)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Τοπικές βροχές αναμένονται στα ανατολικά και στα βορειοανατολικά σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα έντονες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία και το βορειοδυτικό Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, γρήγορα 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους έντονες στα ανατολικά. Βελτίωση αναμένεται από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία και από το απόγευμα στα υπόλοιπα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, γρήγορα στην κεντρική Μακεδονία 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 ως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στις Σποράδες και την Εύβοια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, βαθμιαία στις Σποράδες και την Εύβοια τοπικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους στα βόρεια έντονες. Βελτίωση από το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Παρασκευή (30/10)"

Κορωνοϊός: Στα 1.211 τα νέα κρούσματα - 335 στην Αττική και 275 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1211 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

- 35 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 335 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 275 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 37 προέρχονται από δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
52 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.

4043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 1.211 τα νέα κρούσματα - 335 στην Αττική και 275 στη Θεσσαλονίκη"

Μεγαλύτερες ποινές για τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής ζητά ο εισαγγελέας

Μεγαλύτερες ποινές θεωρεί πως θα έπρεπε να επιβληθούν σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο αρμόδιος Εισαγγελέας με έφεση που άσκησε κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου.

Η εισαγγελική έφεση αφορά στις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής καθώς και σε εκείνους που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ.

Την έφεση άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος που ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι το δικαστήριο έπρεπε να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Όσον αφορά τους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο), ο εισαγγελέας σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει μεταξύ άλλων, στην έφεση ότι:

«Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα (ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ), αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν τον "εκτελεστή" ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν αντικαταστά».

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη ο κ.Κωσταρελλος αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού:

  1. Τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής
  2. Προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή
  3. Ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη Λαγό

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συνεπώς στην περίπτωση της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια όπως και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση όσον αφορά στους καταδικασθέντες ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία Φύσσα, ούτε για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ενώ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγαλύτερες ποινές για τον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής ζητά ο εισαγγελέας"

Κορωνοϊός: Πάνω από 10.000 κρούσματα στην Ολλανδία - Ρεκόρ νέων μολύνσεων στη Σουηδία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ολλανδία παρέμεινε επάνω από το όριο των 10.000 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου ανέρχονται σε 10.264, λίγο κάτω από το ρεκόρ των 10.343 που καταγράφηκε στις 26 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία της εξέλιξης της επιδημίας παρακολουθούνται στενά από την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων.

Απαγόρευση εισόδου - εξόδου στην Καταλονία

Στην Ισπανία, η επαρχία της Καταλονίας ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τα όρια της ισπανικής περιφέρειας για διάστημα 15 ημερών για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Η Καταλονία είναι ένα από τα hotspot της επιδημίας στην Ισπανία. Οι τοπικές αρχές έχουν επιβάλει ένα πακέτο σκληρών περιοριστικών μέτρων. Το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων παρατείνεται για ακόμη 15 ημέρες.

Ρεκόρ στη Σουηδία

Η Σουηδία κατέγραψε 2.820 νέα κρούσματα του κορωνοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν καταγραφεί 2.400 νέα κρούσματα. Η Υγειονομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια της άνοιξης στην κορύφωση της επιδημίας το πιθανότερο είναι ότι οι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι, αλλά δεν είχαν καταγραφεί λόγω της πραγματοποίησης περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ τότε.

Η σουηδική Υγειονομική Υπηρεσία ενίσχυσε επίσης τις συστάσεις για τήρηση μέτρων σε τρεις ακόμη περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ.

Πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα στην Πολωνία

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος την επόμενη εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων στην χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Πολωνία ανακοίνωσε 20.156 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο και 301 θανάτους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πάνω από 10.000 κρούσματα στην Ολλανδία - Ρεκόρ νέων μολύνσεων στη Σουηδία "

Θεσσαλονίκη: 10πλάσιος κορωνοϊός στα λύματα σε 20 ημέρες

Σε δεκαπλάσιες τιμές υπολογίζεται από το ΑΠΘ η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, από την 12η Οκτωβρίου 2020, όταν ξεκίνησε να αποτυπώνεται στις μετρήσεις μία δραματικά επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα για την πόλη.

Η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά, ανά δύο ημέρες, δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, στη μέτρηση της 27ης Οκτωβρίου 2020 υπολόγισε μία αύξηση του ιικού φορτίου, που επιβεβαίωσε την αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην πόλη και την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων, προκειμένου να ανασχεθεί η δυναμική μιας εκθετικής διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

«Η τελευταία μας μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μια τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Η ομάδα του ΑΠΘ πέρα από τις ημερήσιες μετρήσεις προχώρησε και στον υπολογισμό των μέσων εβδομαδιαίων τιμών της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, επιβεβαιώνοντας ότι τα αποτελέσματα της ποσοστιαίας αύξησης που εξήγαγε ταυτίζονται πλήρως με την ποσοστιαία αύξηση, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην πόλη, που έχουν ανακοινωθεί ανά εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ.

«Επιβεβαιώσαμε έτσι ότι οι μετρήσεις που κάνουμε μας δίνουν με ακρίβεια το προγνωστικό προφίλ των επόμενων 4-5 ημερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, με βάση τις τιμές που βρίσκουμε αυτές τις μέρες, τα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, που εξήγγειλε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και θα εξειδικευτούν τις επόμενες ώρες, είναι απολύτως επιβεβλημένα», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Μονόδρομος είναι και η ατομική ευθύνη και κοινωνική συνείδηση, ο καθένας μας ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα της μάσκας, της τήρησης αποστάσεων και της απολύμανσης. Με τη σημερινή κατάσταση, σε 15 μέρες ίσως φτάναμε σε δεκαπλασιασμό του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».

Διευκρίνισε, δε, ότι για τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ομάδας του ΑΠΘ είναι διαρκώς ενήμερες οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας και της Πολιτικής Προστασίας, όπως και η επιτροπή εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας.

«Η Πολιτεία είναι σε διαρκή εγρήγορση και λαμβάνει άμεσα τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως πανεπιστήμιο, ως επιστήμονες, χρέος έχουμε να συνδράμουμε το έργο της. Έγκυρα και τεκμηριωμένα, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και στοχευμένα», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: 10πλάσιος κορωνοϊός στα λύματα σε 20 ημέρες"

Τζιτζικώστας προς Μητσοτάκη: Έκτακτο σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλονίκη

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Θεσσαλονίκης ζήτησε προ ολίγου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Θεσσαλονίκη περνάει στο «κόκκινο» Επίπεδο 4 και μπαίνει σε lockdown με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Έτσι, ο κ. Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο πλαίσιο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, δήλωσε πως ζητά από την κυβέρνηση ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομική ενίσχυση της πόλης.

«Ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητώ από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία της Θεσσαλονίκης», τόνισε αναφερόμενος σε στήριξη των επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας και όλων των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Από την πλευρά του ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και έκανε λόγο για κρίσιμες εβδομάδες για τη Θεσσαλονίκη ώστε να αναχαιτιστεί η θεαματική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην πόλη. Όπως είπε, αυτή την ώρα δεν υπάρχουν ουρές στο Βασιλικό Θέατρο και ο κόσμος θα εξεταστεί με αναμονή που δεν ξεπερνά τα πέντε λεπτά. Μάλιστα, σημείωσε πως όπως αναμένεται ανεβαίνει ο απόλυτος αριθμός των θετικών κρουσμάτων αλλά είναι σαφέστατα κάτω από το 10%, με τη θετικότητα να είναι λίγο πάνω από 5%.

 

typosthes

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας προς Μητσοτάκη: Έκτακτο σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλονίκη"

«Καμπάνα» 300.000 ευρώ σε κέντρο αισθητικής

Μετά από διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών σε βάρος της επιχείρησης “COSMEDICAL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.”, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, επειδή, κατά το χρονικό διάστημα της διετούς λειτουργίας της, υιοθέτησε παραπλανητικές και επιθετικές εμπορικές πρακτικές και είχε παραλείψεις τόσο κατά τη διαφήμιση των υπηρεσιών της, μέσω, κυρίως, δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών όσο και κατά την παροχή υπηρεσιών στην έδρα της.

Επιπλέον, η επιχείρηση παρέλειψε να παραδώσει στους πελάτες της αντίγραφο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθώς και το έντυπο αναιτιολόγητης υπαναχώρησης, εισέπραξε προκαταβολικά το συμφωνηθέν τίμημα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν επέστρεψε τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά για τις μη παρασχεθείσες υπηρεσίες σε περιπτώσεις συμβάσεων από τις οποίες οι συμβαλλόμενοι υπαναχώρησαν.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενημερώνει τους καταναλωτές οι οποίοι θέλουν να λάβουν υπηρεσίες από ινστιτούτα αισθητικής ότι το ποσό της προκαταβολής που καταβάλλουν στις επιχειρήσεις, πριν αρχίσει η εκτέλεση της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν εγγραφής, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του συμφωνηθέντος συνολικού τιμήματος.

Επίσης, οι καταναλωτές που έχουν λάβει υπηρεσίες αλλά κατόπιν προέβησαν σε υπαναχώρηση ή καταγγελία της σύμβασης υποχρεούνται να καταβάλλουν μόνο το κόστος των υπηρεσιών που αποδεδειγμένα τους παρασχέθηκαν.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπάνα» 300.000 ευρώ σε κέντρο αισθητικής"

DW: Ανησυχία για τους μισθοφόρους της Τουρκίας

Μετά τη Συρία η Τουρκία στέλνει μισθοφόρους και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλάζοντας τις ισορροπίες στον Νότιο Καύκασο. Ο γερμανικός τύπος διαβλέπει μία νέα εστία κρίσης, αλλά και αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Τις φιλοδοξίες της Τουρκίας και τις πιθανές αντιδράσεις της Μόσχας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διερευνά η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος «ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ) Πούτιν έχει καθορίσει ως 'κόκκινη ζώνη' μόνο μία πιθανή επίθεση εντός της αρμενικής επικράτειας, στην οποία από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν ανήκει το μέτωπο των εχθροπραξιών. Στις τέσσερις εβδομάδες του πολέμου η Μόσχα απέφυγε να ασκήσει απευθείας κριτική στην Τουρκία και τους μισθοφόρους. Το άφησε αυτό στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εταίρο στην ηγεσία της 'Ομάδας του Μινσκ' που έχει συστήσει ο ΟΑΣΕ (...) Στις αρχές Οκτωβρίου ωστόσο ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, προειδοποιούσε ότι ο Νότιος Καύκασος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο πεδίο δράσης για διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις...»

Σε μία διαφορετική προσέγγιση η Handelsblatt υποστηρίζει ότι, παρά την πρόσκαιρη αδράνεια, το Κρεμλίνο θα αντιδράσει δυναμικά και υπενθυμίζει τις ρωσικές επιδρομές προ ημερών στο Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας εναντίον μισθοφόρων της Τουρκίας: «Η Ρωσία διστάζει να προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση με την Τουρκία στον Καύκασο. Πρώτον, γιατί με την Ουκρανία και τώρα με τη Λευκορωσία έχει ήδη αρκετά προβλήματα με την Ευρώπη. Δεύτερον, γιατί για στρατηγικούς αλλά και προσωπικούς λόγους ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, που είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα και μέλος της Κοινότητας Ανεξάρτητων Κρατών. Ωστόσο, με την αποστολή Σύρων μισθοφόρων στον Καύκασο παραβιάζεται μία κόκκινη γραμμή του Κρεμλίνου. Άλλωστε επί εποχής ο Πούτιν δικαιολογούσε τη ρωσική επέμβαση στη Συρία με το επιχείρημα ότι δεν θέλει να περιμένει την προέλαση των τρομοκρατών μέχρι τον Καύκασο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της φιλοκυβερνητικής Iswestija ο βομβαρδισμός των μαχητών στο Ιντλίμπ δεν είναι παρά ένα 'προειδοποιητικό σημάδι για το τι μπορεί να ακολουθήσει'. Και πράγματι, υπάρχει κίνδυνος για ραγδαία κλιμάκωση της σύγκρουσης.»

Συνεχίζεται ο πόλεμος των σκίτσων...

Νέα ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με αφορμή τα σκίτσα του Charlie Hebdo
Νέα ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας με αφορμή τα σκίτσα του Charlie Hebdo

Νέα ένταση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας προκαλεί η τελευταία γελοιογραφία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, που απεικονίζει τον πρόεδρο Ερντογάν ημίγυμνο, βυθισμένο στην πολυθρόνα, να σηκώνει το παραδοσιακό ρούχο μιας μουσουλμάνας. Σε ανταπόκριση από το Παρίσι, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Ο πόλεμος των σκίτσων δεν είναι παρά ένα ακόμη επεισόδιο της γαλλο-τουρκικής διαμάχης. Ο Μακρόν κατηγορεί τον Ερντογάν για επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα στις έρευνες για κοιτάσματα στη Μεσόγειο. Επιπλέον το Παρίσι επικρίνει τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, στη Συρία και τώρα και στις μάχες στον Καύκασο, μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Αλλά η επιδεικτικά σκληρή στάση του Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν έχει τις ρίζες της και στη γεωπολιτική στρατηγική του Γάλλου προέδρου, ο οποίος εμμένει σε μία πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική αυτονομία της ΕΕ με τη Γαλλία να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο.»

Η Tageszeitung, από την πλευρά της, σχολιάζει τα γεγονότα με κριτική διάθεση για τον Εμμανουέλ Μακρόν και την τακτική που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Σαμυέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή: «Ο Μακρόν γνωρίζει πως η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων στη Γαλλία καταδικάζει τη δολοφονία, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι Γάλλοι. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να αναγάγει το θέμα σε κρατική υπόθεση υψίστης σημασίας, προσφέροντας με τη σειρά του στους λαϊκιστές του ισλαμικού κόσμου τη δυνατότητα να αυτοπροβάλλονται ως υπερασπιστές ενός Ισλάμ, που υποτίθεται ότι δέχεται επίθεση. Με ευγνωμοσύνη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία.»

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Συνεχίζεται ο κατήφορος της τουρκικής λίρας
Συνεχίζεται ο κατήφορος της τουρκικής λίρας

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε πολιτικό επίπεδο, η τουρκική λίρα συνεχίζει στις διεθνείς αγορές έναν κατήφορο χωρίς τέλος. Όπως επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώησης Handelsblatt «σε ετήσια βάση οι απώλειές της ξεπερνούν το 44% απέναντι στο ευρώ και το 37% απέναντι στο (αμερικανικό) δολάριο. Η λίρα έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ υποτιμήσεων, από το οποίο οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν εύκολη διέξοδο.

'Δεν υπάρχει ορθολογική απάντηση στο ερώτημα, πόσο ακόμη μπορεί να πέσει η λίρα", λέει o Τάτα Γκοζ, αναλυτής της Commerzbank. Κατά την άποψή του, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δρομολογήσει μία μεγάλη πτώση επιτοκίων, ώστε να ανακόψει τη δυναμική της υποτίμησης, αλλά και αυτό ακόμη το εγχείρημα θα είχε αβέβαιη έκβαση. Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τη λίρα είναι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται θιασώτης των χαμηλών επιτοκίων. Πολλοί επενδυτές φοβούνται την επιρροή του στην κεντρική τράπεζα.»

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Ανησυχία για τους μισθοφόρους της Τουρκίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news