facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Τραμπ: Η νίκη της Ελλάδας σύμβολο ελπίδας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη

Μήνυμα για την 80ή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με ανακοίνωση που εξέδωσε η προεκλογική του εκστρατεία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τονίζει στο μήνυμά του ότι η νίκη της Ελλάδας εναντίον του Μουσολίνι παρείχε ένα σύμβολο ελπίδας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξαν ένας σταθερός σύμμαχος και υποστηρικτής της Ελλάδας από την ανεξαρτησία της το 1821. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν πολεμήσει από κοινού για την υπεράσπιση της ελευθερίας σε πολλούς πολέμους ενάντια στην τυραννία και τον κομμουνισμό, συμπεριλαμβανομένου του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και του Ψυχρού Πολέμου. Η Ημέρα του OXI γιορτάζει αυτήν την ημέρα του 1940, όταν η ελληνική κυβέρνηση απάντησε "Όχι" στο αίτημα των δυνάμεων του Άξονα για να καταλάβουν την Ελλάδα. Η ηρωική αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αγωνιστεί για την ελευθερία κορυφώθηκε με την νίκη εναντίον του Μουσολίνι στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο - την πρώτη νίκη των Συμμάχων ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα. Η νίκη της Ελλάδας παρείχε ένα σύμβολο ελπίδας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η Αμερική γιορτάζει την ιστορική, αξιόπιστη και στρατηγική της συμμαχία με την Ελλάδα και όλους τους πολίτες της».

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Η νίκη της Ελλάδας σύμβολο ελπίδας σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη"

Το μήνυμα Μπάιντεν στους Έλληνες για την 28η Οκτωβρίου

Με λιγότερο από μία εβδομάδα να απομένει για τις αμερικανικές εκλογές, ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έστειλε το δικό του μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι» επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να κάνουμε το καθήκον μας για να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία.

Αναλυτικά το μήνυμα Μπάιντεν:

«Σήμερα γιορτάζουμε την 80ή επέτειο του «Όχι». Οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι – και αυτό το θαρραλέο πνεύμα ζει σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει επίσης να σταθούμε όρθιοι και να κάνουμε το καθήκον μας για να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Το μήνυμα Μπάιντεν στους Έλληνες για την 28η Οκτωβρίου"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξετάζονται οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη χρήση του συστήματος των ρωσικών πυραύλων S-400 είναι «πολύ πραγματικός», δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Συνεχίζουν να θέλουν τους S-400», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος Αμυντικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Κλαρκ Κούπερ.

«Οι κυρώσεις φυσικά εξετάζονται», συμπλήρωσε κι ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία είχε δοκιμάσει τη 16η Οκτωβρίου το αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί ασύμβατο με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.

Ο Κούπερ διευκρίνισε πως η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει, από τον προηγούμενο χρόνο, την Τουρκία, στρατηγικό εταίρο της και μέλος του ΝΑΤΟ, ότι η κόκκινη γραμμή που δεν θα έπρεπε να παραβιάσει θα ήταν η ενεργοποίηση των S-400, που αγόρασε το 2017 η Άγκυρα, σε ένα πλαίσιο προσέγγισης της Μόσχας.

«Έχουμε ξεκάθαρα πει στην Άγκυρα ότι το να δοκιμάσει τους S-400 θα ήταν απολύτως απαράδεκτο», επισήμανε.

Σήμερα, οι προσπάθειες συνεχίζονται για να «πεισθεί η Τουρκία να μην καταστήσει λειτουργικούς τους S-400», συμπλήρωσε. «Αφήστε τους στην άκρη, απενεργοποιήστε τους. Όμως, μην τους ενσωματώσετε για να τους κάνετε λειτουργικούς».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποφύγει τη ρήξη με την Τουρκία.

«Είναι βέβαιο ότι κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο δυτικό στρατόπεδο», τόνισε.

«Το να αποκλείσουμε την Τουρκία δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, εκτός της Ρωσίας».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εξετάζονται οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας"

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και στη Βόρεια Μακεδονία

Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε απόψε η Βόρεια Μακεδονία τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 870 κρούσματα του νέου κορονοϊού, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στις 28.697.

Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι 14 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τη νόσο κατέληξαν κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται πλέον στους 963.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και στη Βόρεια Μακεδονία"

Γαλλία: 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ακόμα 244 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 37.785, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.

Η Γαλλία από την Παρασκευή επιστρέφει σε κατάσταση γενικευμένου lockdown, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Εμάνουελ Μακρόν. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υποχωρήσει ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων στο επίπεδο των 4.000 με 5.000 θετικών διαγνώσεων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ακόμα 244 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Σε γενικό lockdown η Γαλλία από την Παρασκευή, ανοικτά μόνο τα σχολεία

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να ξαναμπούμε σε  lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το Lockdown παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε διαγγελμά του πριν απο λίγο στον γαλλικό λαό.

Επιστρέφει επίσης η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης την οποία πρέπει να συμπληρώνουν οι Γάλλοι προκειμένου να βγουν από το σπίτι. Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από την Παρασκευή, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το δεύτερο lockdown. Συνεχίζουν να λειτουργούν όμως, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι εκκλησίες, ωστόσο η αίτηση μετακίνησης θα αφορά όπως και τον Απρίλιο την εργασία, ένα ιατρικό ραντεβού, για βοήθεια ατόμου που το έχει ανάγκη ή προκειμένου να κάνουν οι Γάλλοι πολίτες τα ψώνια τους.

Η στρατηγική μας ήταν από το καλοκαίρι να «ζούμε με τον ιό» προσπαθώντας να περιορίσουμε την διάδοση του κορονοϊού, σημείωσε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, που ωστόσο τόνισε πως εδώ και πολλές εβδομάδες είμαστε η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ για τον κορoνοϊό.

Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνουν. Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος. «Το β’ κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο» σημείωσε.

Πήραμε μέτρα δύσκολα, αλλά απαραίτητα. Παρόλα αυτά αποδείχτηκαν ανεπαρκή, παραδέχτηκε, σημειώνοντας ότι όλες πλέον οι περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο».

Είναι υποχρέωσή μου να προστατεύσω όλους τους Γάλλους και κυρίως τις πιο ευπαθείς ομάδες, τόνισε. Πρέπει να προστατέψουμε την οικονομία μας, βεβαίως, όμως για εμάς δεν είναι πιο σημαντικό από τις ζωές των ανθρώπων, συμπλήρωσε.

Το lockdown θα τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή και έως τουλάχιστον την 1η Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 15 ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να μετριαστούν και να ανοίξουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, εν όψει μάλιστα της περιόδου των Χριστουγέννων.

Το γενικό lockdown μέχρι πρόσφατα δεν αποτελούσε επιλογή στη Γαλλία, όμως η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα ανάγκασε σε αλλαγή πλεύσης.

Η χώρα κατέγραψε χθες 523 νέους θανάτους, που αποτελεί τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μετά τις 22 Απριλίου.

Σχεδόν 18.000 ασθενείς νοσηλεύονται (αυξάνονται πλέον με ρυθμό 1.000 την ημέρα) και σχεδόν 3.000 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, καταλαμβάνοντας τα μισά από τα διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής.

Στην κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα απανωτά συμβούλια, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και οι επιλογές.

Το αρμόδιο υγειονομικό συμβούλιο συνεδρίασε εκ νέου το πρωί, ρίχνοντας στο τραπέζι διάφορες εναλλακτικές, όπως επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ, ολική απαγόρευση το Σαββατοκύριακο, περιορισμούς για τις ευπαθείς ομάδες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε γενικό lockdown η Γαλλία από την Παρασκευή, ανοικτά μόνο τα σχολεία"

Πορτογαλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στον δρόμο

Οι Πορτογάλοι φαίνεται πως αποδέχονται, με εγκαρτέρηση, την υποχρέωση, που επιβλήθηκε από σήμερα, του να φορούν μάσκα στον δρόμο, στους εξωτερικούς χώρους, σε μια νέα προσπάθεια των αρχών να αναχαιτίσουν την επιδημία του νέου κορωνοϊού, κι ενώ η χώρα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά.

«Είναι μια καλή απόφαση. Πρέπει να φοράμε τη μάσκα για προληπτικούς λόγους. Πρέπει να το κάνουμε ειδάλλως δεν θα βγούμε ποτέ από αυτήν την κατάσταση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάνουελ Μπάστος Μεϊρέλες, ένας σερβιτόρος 66 ετών, σε εστιατόριο στη Λισαβόνα.

Λίγο πιο πέρα, ο Μιγκέλ Μέντες, διευθυντής σε ένα δημοφιλές για τους τουρίστες εστιατόριο, στηρίζει επίσης το μέτρο, ιδίως για οικονομικούς λόγους.

«Πιστεύω ότι η στιγμή είναι σωστή», κυρίως για να «σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων», λέει ο 44χρονος άνδρας.

Η χρήση της μάσκας κατέστη υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, όμως όχι για τα παιδιά κάτω των 10 ετών ούτε για τα μέλη της ίδιας οικογένειας ότανη κυκλοφορούν μόνοι τους σε έναν δημόσιο δρόμο.

Στους δρόμους, εντούτοις, της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, το μέτρο της χρήσης της μάσκας δεν τηρείτο ευρέως σήμερα, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα κινητοποιηθούν σε πρώτη φάση για να απευθύνουν συστάσεις, προτού αρχίσουν να επιβάλλουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ.

Η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων νέου κορονοϊού με 3.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πορτογαλία: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στον δρόμο"

Αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά Μακρόν για σκίτσα: Ηλιθιότητα να υποστηρίζεις προσβολές στον Μωάμεθ

Νέα πυρά δέχεται ο Εμανουέλ Μακρόν για τα σατυρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία. Μετά τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και τον Μεγάλο Ιμάμη του Σουνιτικού Ισλάμ, βολές κατά του Γάλλου Προέδρου εξαπέλυσε και ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Στον Μακρόν επιτέθηκε κι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ που είναι ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν λέγοντας: “Ηλίθια πράξη η υποστήριξη των σκίτσων που προσβάλλουν τον Μωάμεθ”. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε “ηλίθια πράξη” και “προσβολή” σε όσους τον ψήφισαν, την υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα σκίτσα που απεικονίζουν τον Προφήτη Μωάμεθ.

“Ρωτήστε τον Πρόεδρό σας γιατί υποστηρίζει την προσβολή του αγγελιοφόρου του Θεού στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. Η ελευθερία έκφρασης σημαίνει προσβολή, ειδικά σε ένα ιερό πρόσωπο;”, αναρωτήθηκε ο Χαμενεΐ, αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του.

“Δεν είναι αυτή η ηλίθια πράξη προσβολή για τον λόγο των ανθρώπων που τον εξέλεξαν;” πρόσθεσε.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά Μακρόν για σκίτσα: Ηλιθιότητα να υποστηρίζεις προσβολές στον Μωάμεθ"

Κύπρος-κορωνοϊός: 113 νέα κρούσματα, σε αυτοπεριορισμό ο υπ. Εξωτερικών

Σε αυτοπεριορισμό τέθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού στο στενό επαγγελματικό του περιβάλλον, ενώ σύμφωνα με το υπ. Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 113 από 3.122 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 26 άτομα, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τέσσερις ασθενείς, ενώ άλλα οκτώ άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο Covid-19.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.930.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος-κορωνοϊός: 113 νέα κρούσματα, σε αυτοπεριορισμό ο υπ. Εξωτερικών "

Αίγινα: Αψήφησαν την απαγόρευση και έκαναν παρέλαση χωρίς μάσκες (βίντεο)

Όχι μόνο “έγραψαν” την απαγόρευση αλλά οι περισσότεροι έκαναν παρέλαση δίχως μάσκες και δίχως να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Οι εικόνες από την Αίγινα προκαλούν συζητήσεις και προβληματισμό. Η 28η Οκτωβρίου γιορτάστηκε όπως παλιά. Σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός.

Οι εικόνες του newsit.gr, είναι αποκαλυπτικές. Στην καρδιά της Αίγινας, τα μέτρα για την έξαρση της πανδημίας πήγαν περίπατο. Με βηματισμό έκαναν την εμφάνισή τους, τα μέλη της μπάντας και ακολούθησαν οι σημαιοφόροι σχολείων. Μάσκα δεν φοράει κανείς, εκτός από τους αστυνομικούς που ακολουθούν με αργό και σταθερό βήμα. Ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί στο σημείο καταγράφει τα πάντα με τα κινητά του τηλέφωνα…


Για την ιστορία δείτε παρακάτω το ΦΕΚ για την απαγόρευση των παρελάσεων. Στο άρθρο 3 αναφέρεται η ανάγκη για αναστολή των καθιερωμένων παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου λόγω της έξαρσης του κορονοϊού…

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγινα: Αψήφησαν την απαγόρευση και έκαναν παρέλαση χωρίς μάσκες (βίντεο)"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πάνω από 24.000 νέα κρούσματα και 310 νεκροί

Άλλα 24.701 άτομα έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ 310 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία.

Πρόκειται για αύξηση 1.816 λοιμώξεων σε σύγκριση με τα στοιχεία της Τρίτης - αν και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 57 σε σύγκριση με τους 367 που καταγράφηκαν την Τρίτη, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τον Μάιο.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων ασθενών που υποβλήθηκαν σε τεστ στη Βρετανία, ανέβηκε στους 45.675  και ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων COVID-19 ανέρχεται τώρα σε 942.275.

Τα τελευταία στοιχεία προέκυψαν, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να επεκτείνει το lockdown σε ολόκληρη τη χώρα, με τις λοιμώξεις να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν 37 θάνατοι από κορωνοϊό στην Ουαλία την Τετάρτη - ο υψηλότερος αριθμός θανάτων σε μία μέρα από τον Απρίλιο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Πάνω από 24.000 νέα κρούσματα και 310 νεκροί"

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων για νέα μέτρα

Εκτάκτως συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά τον αριθμό – ρεκόρ των 1.547 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η επιτροπή συζητεί για το ενδεχόμενο να εισηγηθεί να περάσει η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), καθώς σήμερα δηλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη 384 νέα κρούσματα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να εισηγηθούν ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Στο «πορτοκαλί» βρίσκεται και η Αττική, όπου σήμερα δηλώθηκαν 419 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων για νέα μέτρα"

Ανακοινώσεις Μέρκελ: Σε μερικό lockdown έως τέλος Νοεμβρίου η Γερμανία

Μερικό «lockdown» από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε - και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.

Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, θα υπάρξει και νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με την BILD, αναφερθεί σε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70%. Το κόστος για το κράτος θα ανέλθει σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώσεις Μέρκελ: Σε μερικό lockdown έως τέλος Νοεμβρίου η Γερμανία"

Ισπανία: Σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο

Κατά 19.765 νέες μολύνσεις αυξήθηκε ο απολογισμός του νέου κορονοϊού στην Ισπανία, ένας αριθμός λίγο υψηλότερος σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα.

Tο σύνολο των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.136.503 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έγινε σήμερα γνωστό από το ισπανικό υπουργείο Υγείας.

Το σύνολο των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 168, στους 35.466, βάσει των στοιχείων, ένας αριθμός μικρότερος από τους 267 νεκρούς που καταγράφηκαν χθες, η μεγαλύτερη σε ένα 24ωρο αύξηση του αριθμού των θανάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο"

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια 32 νέων τορπιλών για το Πολεμικό Ναυτικό!

Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)η προμήθεια 32 τορπιλών αξίας 115 εκ. ευρώ. Όπως πληροφορείται το OnAlert, η έγκριση δόθηκε την περασμένη εβδομάδα και οι νέες τορπίλες αναμένονται στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Στην αγορά των νέων τορπιλών αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Σούδα και το Y/B Κατσώνης. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: «έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε έμπρακτα τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό ως τα υποβρύχια συγκεκριμένα σημαίνει και ενίσχυση ως προς τις υποδομές των αντιμέτρων αλλά φυσικά και την απόκτηση το συντομότερο δυνατό των τορπιλών βαρέως τύπου που χρειάζεστε για να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήτως τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια 32 νέων τορπιλών για το Πολεμικό Ναυτικό!"

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.547 κρούσματα - 419 στην Αττική και 384 στη Θεσσαλονίκη

Νέα εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη, που πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από το επίπεδο συναγερμού 4, που οδηγεί σε τοπικό lockdown. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να περάσει στο επίπεδο 4, ακόμη και την Παρασκευή. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας αναμένεται να επισκεφθεί άμεσα τη Θεσσαλονίκη. 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

-  52 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προαήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 419 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές 

-  384 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές 

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας 

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή 

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές 

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 34 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 57 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ  24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

52 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

4003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 
108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1718450 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 61784 δείγματα.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.547 κρούσματα - 419 στην Αττική και 384 στη Θεσσαλονίκη"

Ιταλία: Νέα αύξηση κρουσμάτων, ξεπέρασαν τις 24.000 το τελευταίο 24ωρο

Νέα σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19 καταγράφηκε στην Ιταλία, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές, καταγράφηκαν το  τελευταίο εικοσιτετράωρο 24.991 νέα περιστατικά θετικών στο κορονοϊό.

Παράλληλα 205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 198.952 διαγνωστικά τεστ, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Την Τρίτη, είχε ανακοινωθεί πως έχασαν τη ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα. Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν κατά 125. Συνολικά, στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων βρίσκονται 1.536 ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ιταλίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται και σήμερα στη Λομβαρδία, με 7.558, ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο με 2.800, η Καμπανία με 2.427 και το Βένετο με 2.123. Τη στιγμή αυτή, στην Ιταλία υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Νέα αύξηση κρουσμάτων, ξεπέρασαν τις 24.000 το τελευταίο 24ωρο"

Τούρκικός τύπος: «Ύψωσαν ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο για να μας προκαλέσουν»

Για προβοκάτσια κάνει λόγο ο τουρκικός Τύπος, αναφορικά με τη σημαία ύψους 40 μέτρων που κυματίζει από νωρίς το πρωί στο Καστελλόριζο.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Safak, σχολιάζοντας το γεγονός κάνει λόγο για νέα πρόκληση από πλευράς της Ελλάδας. «Και πάλι πρόκληση από την Ελλάδα: σήκωσαν γιγαντιαία ελληνική σημαία για να προκαλέσουν» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια μέρα πριν την εθνική εορτή της Τουρκία, ανυψώθηκε μια τεράστια ελληνική σημαία, η οποία ήταν ορατή με γυμνό μάτι, από την Τουρκία.

Μάλιστα, το κείμενο συνοδεύεται και από φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η ελληνική σημαία από τα τουρκικά παράλια.


Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκικός τύπος: «Ύψωσαν ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο για να μας προκαλέσουν»"

«Εμπρηστικοί» Καρανίκας και Παππάς γιορτάζουν το ΕΑΜ αντί του ΟΧΙ!

Με φόντο τη σημαία του ΕΑΜ και φωτογραφίες εποχής που απεικονίζουν μέλη του επέλεξαν να γιορτάσουν το έπος του 1940 οι Νίκος Καρανίκας και Νίκος Παππάς, με τους «πραιτωριανούς» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να προκαλούν με τις σημερινές αναρτήσεις τους κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στο ιστορικό «ΌΧΙ» απέναντι στο ιταλικό τελεσίγραφο, τα δύο δημοφιλή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησαν να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν το περιεχόμενο της εθνικής επετείου, διχάζοντας το ψηφιακό -και όχι μόνο- ακροατήριο.

Αναλυτικά, οι αναρτήσεις:

karanikas1 

karanikas2

pappasepos

Δείτε τις αντιδράσεις:

antidraseis1

antidraseis2antidraseis3 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εμπρηστικοί» Καρανίκας και Παππάς γιορτάζουν το ΕΑΜ αντί του ΟΧΙ!"

Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ για την Ελλάδα – 3.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο, πολλαπλάσιοι χωρίς τα μέτρα

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τσάκρη η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες.

Καθόλου ευοίωνες δεν είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας την ώρα που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορoνοϊού στη δημόσια υγεία ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ φιλοξενήθηκε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετικά με την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορονοϊό στην χώρα μας έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.

Αν τα μέτρα χαλαρώσουν τελείως ο αριθμός των θανάτων θα φτάσει στο τρομακτικό  νούμερο των 14.000 νεκρών σύμφωνα με την πρόβλεψη του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

Τόνισε επίσης ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα προτείνει πιθανώς κάποια επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι σύμφωνα με τον κ. Τσακρή η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ για την Ελλάδα – 3.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο, πολλαπλάσιοι χωρίς τα μέτρα"

Κορωνοϊός - Σερβία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.328 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η επιδημική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να επιδεινώνεται και σήμερα καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.328 νέα κρούσματα κορωνοϊού και κατέληξαν πέντε ασθενείς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μέσα σε μία ημέρα, που καταγράφεται από την εκδήλωση της πανδημίας.

Σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στο Βελιγράδι που αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία της νόσου Covid-19. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να δέχεται ήδη πιέσεις και ανήγγειλε την λειτουργία άλλων δύο καινούργιων νοσοκομείων στο Βελιγράδι και το Κρούσεβατς, η κατασκευή των οποίων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Στη Σερβία μέχρι σήμερα προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό 42.208 άνθρωποι και απεβίωσαν 803 ασθενείς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σερβία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.328 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Θετικός στον κορωνοϊό ο γιος της Φώφης Γεννηματά

Ο έφηβος γιος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής διεγνώσθη θετικός στο νέο κορωνοϊό. Ο γιος της Φώφη Γεννηματά που είναι μαθητής, ήρθε σε επαφή με κρούσμα στο σχολείο του. Είναι ασυμτωματικός και θα παραμείνει στο σπίτι σε καραντίνα. 

Η κ. Γεννηματά, η οποία υπεβλήθη επίσης σε τεστ το οποίο είναι αρνητικό, θα παραμείνει και ή ίδια μερικές μέρες στο σπίτι για προληπτικούς λόγους.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός στον κορωνοϊό ο γιος της Φώφης Γεννηματά"

Βαρβαρότητα Ερντογάν: Με ψευδοροφές κι αστάρι “εξαφανίζουν” τις τοιχογραφίες της Μονής Χώρας (Φωτό: Πριν/Μετά)

Οι εικόνες σοκάρουν και παραπέμπουν σε άλλους αιώνες, όταν το τσεκούρι έπεφτε πάνω σε αρχαία αγάλματα και ψηφιδωτά, η φωτιά έκαιγε περίτεχνα ξύλινα τέμπλα και ο ασβέστης κάλυπτε εικόνες και επιγραφές

H Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, διαθέτει 3.113 τζαμιά!

Σύντομα θα αποκτήσει άλλο ένα: Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όταν αναγγέλθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Αν όμως το καθεστώς του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO προστατεύει – σχετικά – το αριστούργημα του Ιουστινιανού από ακραίες και μόνιμες αρχιτεκτονικές βαρβαρότητες, δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τη Μονή της Χώρας, που κάτω από το ραντάρ της παγκόσμιας προσοχής μετατρέπεται άτσαλα σε τζαμί, με ταχύς ρυθμούς.

Ψευδοροφές και βιαστικό αστάρωμα, ξυσίματα, σοβατίσματα και ισοπεδωτικό βάψιμο, επιστρατεύτηκαν όλα για να καλύψουν τις φανταστικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά του ναού, να ακυρώσουν το παιχνίδι τους με το φως από τα ανοίγματα και τα παράθυρα των τρούλων και να σβήσουν κάθε σημάδι της ορθόδοξης πίστης που ενέπνευσε την ανέγερση του.

Η εικόνα του πριν και του μετά παγώνει – κι αποδεικνύει την αμέριμνη βεβήλωση της τέχνης από το καθεστώς Ερντογάν:

Ανακαίνιση σε “ρυθμό Ερντογάν”; Σύντομα ο Τούρκος ηγέτης θα παραβρεθεί για τα εγκαίνια του τζαμιού και θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα, κρυμμένο σίγουρα πίσω από εκατοντάδες σημαίες και προσκυνητές-χειροκροτητές που θα συνωστίζονται γύρω από τον “πρωταγωνιστή”.

Όσο για τη Μονή της Χώρας, του 16ου αιώνα με την ταραχώδη ιστορία, είναι η δεύτερη φορά που μετατρέπεται σε τζαμί. Μακάρι οι τοιχογραφίες και οι ψηφίδες που δε θα αντικρίζουν ανθρώπων μάτια στο προσεχές μέλλον, να αντέξουν σε άλλη μια μακρά σιωπή μέχρις ότου μια ή ένας πιο πολιτισμένος ηγέτης στη γειτονική χώρα αντιληφθεί την αξία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, “απ’ όπου κι αν προέρχεται”.

 Τη φωτογραφία δημοσίευσε ο τούρκος αναλυτής @canokar στο twitter, και συγκέντρωσε πλήθως σχολίων Τούρκων που καταδίκασαν την “πολιτιστική βαρβαρότητα”.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρβαρότητα Ερντογάν: Με ψευδοροφές κι αστάρι “εξαφανίζουν” τις τοιχογραφίες της Μονής Χώρας (Φωτό: Πριν/Μετά)"

Σίσι κατά Γαλλίας: «Η ελευθερία της έκφρασης σταματάει, όταν προσβάλει πάνω από 1,5 δισ.»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε σήμερα ότι η ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει να σταματήσει όταν προσβάλει περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μετά τη δημόσια παρουσίαση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία, κίνηση τη οποία, οι μουσουλμάνοι βλέπουν ως βλασφημία.

Ο Σίσι δήλωσε επίσης, ότι ο ίδιος απορρίπτει κάθε είδος βίας ή τρομοκρατίας από τον οποιονδήποτε στο όνομα υπεράσπισης της θρησκείας, των θρησκευτικών συμβόλων και των εικόνων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σίσι κατά Γαλλίας: «Η ελευθερία της έκφρασης σταματάει, όταν προσβάλει πάνω από 1,5 δισ.»"

Ισλαμικό... θράσος στη Λευκωσία: Μουσουλμάνοι κατέβασαν τη γαλλική σημαία από τη πρεσβεία

Περίπου 80 μουσουλμάνοι, κυρίως Σύροι και Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν χθες βράδυ εκδήλωση διαματυρίας έξω από τη Γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών κατέβασαν και την γαλλική σημαία αντιδρώντας στα μέτρα που πήρε ο Γάλλος Πρόεδρος για περιορισμό της ισλαμικής βίας στη Γαλλία, μετά την δολοφονία του 47χρονου καθηγητή.

Οι διαδηλωτές φώναξαν και συνθήματα κατά του Κύπριου προέδρου γιατί στήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα. Το ένα για επίθεση εναντίον αστυνομικού και τους άλλους τέσσερις για το κατέβασμα της γαλλικής σημαίας. Όλοι ηλικίας από 20 ως 31 ετών.

Αυτός που επιτέθηκε στον αστυνομικό αφέθηκε ελεύθερος και κλήθηκε να παρουσιαστεί αύριο στο δικαστήριο. Οι άλλοι τέσσερις Αιγύπτιοι και Σύροι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και προφυλακίστηκαν ενώ αναζητούνται και άλλοι.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισλαμικό... θράσος στη Λευκωσία: Μουσουλμάνοι κατέβασαν τη γαλλική σημαία από τη πρεσβεία"

Περνά στην αντεπίθεση η Τουρκία για το Charlie Hebdo – Μέτρα εναντίον της εφημερίδας

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει “δικαστικά και διπλωματικά” μέτρα μετά τη δημοσίευση από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου”, δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

“Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έρευνα κατά του επικεφαλής του Charlie Hebdo

Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο του τελευταίου φύλου της, στο οποίο δημοσιεύεται σκίτσο που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Η τουρκική προεδρία καταδίκασε σήμερα “με τον πλέον απερίφραστο τρόπο” το “άθλιο σκίτσο”, το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, μια “εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Περνά στην αντεπίθεση η Τουρκία για το Charlie Hebdo – Μέτρα εναντίον της εφημερίδας"

Δικαστήριο της ΕΕ: «Στοπ» στον αυθαίρετο υπολογισμό των διοδίων

«Φρένο» στον αυθαίρετο υπολογισμό των διοδίων στους γερμανικούς και κατ' επέκταση λοιπούς ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους για τα βαρέα φορτηγά οχήματα βάζει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς με σημερινή του απόφαση το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ένωσης κρίνει ότι το επίπεδο των διοδίων υπολογίζεται μόνο βάσει τους κόστους υποδομών και οποιεσδήποτε άλλες χρεώσεις είναι αντίθετες με το ενωσιακό δίκαιο.

Η απόφαση αφορούσε σε μια πολωνική εταιρεία η οποία ασκούσε δραστηριότητες οδικών μεταφορών, μεταξύ άλλων, στο γερμανικό έδαφος. Η συγκεκριμένη εταιρεία αναγκάστηκε να καταβάλει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 18 Ιουλίου 2011, το συνολικό ποσό των 12.420,53 ευρώ ως διόδια για τη χρήση των γερμανικών ομοσπονδιακών αυτοκινητοδρόμων. Το γερμανικό δίκαιο καθορίζει τα ποσά των διοδίων ανά χιλιόμετρο για τα οχήματα ή τα σύνολα οχημάτων που έχουν έως τρεις άξονες και εκείνα που έχουν τέσσερις ή περισσότερους άξονες, βάσει τεσσάρων κατηγοριών που αντιστοιχούν στον βαθμό της ρύπανσης που προκαλείται. Τα ποσά κυμαίνονται από 0,141 έως 0,288 ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Ωστόσο πολωνική η μεταφορική εταιρεία θεώρησε ότι οι χρεώσεις που επιβάλλονταν για τη χρήση των αυτοκινητοδρόμων ήταν υπερβολικές, καθώς μέσα στο συνολικό ποσό των διοδίων περιλαμβάνεται κόστος που συνδέεται με τις περιπολίες της τροχαίας αστυνομίας.

Η πολωνική μεταφορική εταιρεία προσέφυγε ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων ζητώντας την επιστροφή μέρους των διοδίων που κατέβαλε κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Κατόπιν εφέσεως το διοικητικό εφετείο του ομόσπονδου κράτους της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ρώτησε το Δικαστήριο της ΕΕ, αν το γεγονός ότι το κόστος που συνδέεται με την τροχαία αστυνομία και το οποίο ελήφθη υπόψη κατά τον υπολογισμό των επίμαχων διοδίων συνιστά παράβαση της οδηγίας περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα οδικής υποδομής.

Το Δικαστήριο της ΕΕ διαπίστωσε ότι το Δίκαιο της ΕΕ επιβάλλει στα κράτη μέλη που εισάγουν ή διατηρούν διόδια στο διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο τη σαφή και απαλλαγμένη αιρέσεων υποχρέωση να καθορίζουν το επίπεδο των διοδίων λαμβάνοντας υπόψη μόνον το κόστος των υποδομών, δηλαδή το κόστος κατασκευής, λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του σχετικού δικτύου υποδομής. Συνεπώς, ένας ιδιώτης μπορεί να επικαλεστεί απευθείας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων την υποχρέωση αυτή κατά κράτους μέλους, όταν το κράτος αυτό δεν έχει τηρήσει την εν λόγω υποχρέωση ή την έχει μεταφέρει πλημμελώς στο εσωτερικό δίκαιο.

Ακολούθως, όσον αφορά το ζήτημα αν το κόστος που συνδέεται με την τροχαία αστυνομία εμπίπτει στην έννοια του «κόστους λειτουργίας» και μπορεί, ως εκ τούτου, να ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό των διοδίων, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η έννοια αυτή καλύπτει το κόστος που απορρέει από τη λειτουργία της σχετικής υποδομής. Οι αστυνομικές δραστηριότητες υπάγονται, όμως, στην αρμοδιότητα του κράτους το οποίο ενεργεί στο πλαίσιο της άσκησης των προνομίων δημόσιας εξουσίας που διαθέτει, και όχι ως φορέας λειτουργίας της οδικής υποδομής. Συνεπώς, το κόστος που συνδέεται με την τροχαία αστυνομία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κόστος λειτουργίας κατά την έννοια της οδηγίας.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαστήριο της ΕΕ: «Στοπ» στον αυθαίρετο υπολογισμό των διοδίων"

Γονικές παροχές: Σε ποια περιπτώση φορολογούνται τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους

Σε δύο κατηγορείες κατατάσσει η Εφορία τις γονικές παροχές. Στην πρώτη περίπτωση η η γονική παροχή του χρηματικού ποσού φορολογείται με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ ενώ στην δεύτερη δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση κι αυτό γιατί αν τα παιδιά αποκτήσουν πρώτη κατοικία με «προίκα» ο φόρος μηδενίζεται για ποσά έως 150.000 ευρώ

Πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση που ο πατέρας δώσει στην κόρη του το ποσό των 5.000 ευρώ για την αγορά ενός αυτοκινήτου, τότε η συγκεκριμένη γονική παροχή θα επιβαρυνθεί με φόρο 500 ευρώ (5.000x10%). Αν όμως ο πατέρας βοηθήσει την κόρη του για να αγοράσει πρώτη κατοικία δίνοντάς της 50.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ.

Αφορολόγητες γονικές παροχές σε χρήμα

Σύμφωνα με τη νέα ισχύουσα διάταξη προβλέπεται μηδενικό φόρο για χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας για ποσά έως 150.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά, όταν μέχρι πρότινος χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνται με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ. Το κέρδος είναι τεράστιο. Σε μια τέτοια δωρεά 150.000 ευρώ έως τώρα ο φόρος που αναλογούσε ήταν 15.000 ευρώ, ενώ μετά τη νέα διάταξη θα είναι μηδέν. Και στο επόμενο κλιμάκιο όμως, για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι συγκριτικά ελάχιστος. Από τις 30.000 ευρώ πέφτει στα 1.500 καθώς για το τμήμα της δωρεάς από 150.000 έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1%.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών συνιστά χρυσή ευκαιρία για την αγορά ακινήτων, η οποία δοκιμάζεται - και αυτή - από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της αγοράς πρώτης κατοικίας από τα τέκνα ενώ οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογούν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.

Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφαρμόζεται η κλίμακα του Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5%, ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

Προϋποθέσεις

Συγκεκριμένα, για να μη φορολογηθεί αυτοτελώς με συντελεστή 10% η γονική παροχή χρημάτων θα πρέπει αυτός ή αυτή που αποκτά την κατοικία με δωρεά ή γονική παροχή, η σύζυγος ή ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας και βρίσκεται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Επίσης να μην κατέχουν, σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων, οικόπεδο οικοδομήσιμο, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες. Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε με το νέο Πτωχευτικό Κώδια, οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι δεν καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων που κατέχει ή μπορεί να ανεγείρει ο δικαιούχος είναι κάτω από 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου.  Επίσης διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Γονικές παροχές: Σε ποια περιπτώση φορολογούνται τα χρήματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους"

Αδιόρθωτοι! Ήθελαν να παρελάσουν στο Σύνταγμα παρά την απαγόρευση – Ένταση και προσαγωγές (pics)

Μπορεί να είχε ανακοινωθεί αναστολή των παρελάσεων και των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που εξαπλώνεται επικίνδυνα στη χώρα μας, αλλά κάποιοι δεν φαίνεται να συμμορφώνονται.

Περίπου 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος το πρωί της Τετάρτης με σημαίες στα χέρια με σκοπό να παρελάσουν και να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι φέτος απαγορεύτηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. 

Αστυνομικές δυνάμεις που ήταν εκεί τους σταμάτησαν και τους συγκέντρωσαν στο κέντρο της πλατείας αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τα σχέδιά τους.

Υπήρξε μάλιστα και μια ένταση μικρής έκτασης με συνέπεια η αστυνομία να προχωρήσει σε επτά προσαγωγές.

Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, αλλά όσοι αγνόησαν το μέτρο τους δεν γλίτωσαν την… καμπάνα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους. Υπολογίζεται ότι κόπηκαν πάνω από 10 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας.

Κάποιοι άλλοι έκαναν… παρέλαση με τα αυτοκίνητά τους στο Σύνταγμα με τις ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιόρθωτοι! Ήθελαν να παρελάσουν στο Σύνταγμα παρά την απαγόρευση – Ένταση και προσαγωγές (pics)"

Μητσοτάκης: Στο υποβρύχιο «Κατσώνης» - Το «ευχαριστώ» για τις αόρατες ασπίδες

Τη Σούδα και το υποβρύχιο «Κατσώνης» επισκέφθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα εθνικής ενότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του τόνισε ότι είναι «απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές», ενώ απευθυνόμενος στο πλήρωμα του υποβρυχίου, υπογράμμισε ότι «εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη μας, τις θερμές μας ευχαριστίες για τον μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους δύο μήνες».

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε και φωτογραφίες στο Twitter από την επίσκεψή του στο υποβρύχιο, σε μία από τις οποίες φαίνεται και η μία εκ των δύο γυναικών που υπηρετούν στο «Κατσώνης». 

«Είχα τη χαρά να βρεθώ στη Σούδα και να συνομιλήσω με το πλήρωμα του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Εκ μέρους όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη και τις θερμές μας ευχαριστίες για το μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους μήνες», έγραψε ο πρωθυπουργός. 


Αναλυτικά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Έπος του ‘40. Τότε οι Έλληνες ενωμένοι πολέμησαν τον φασισμό με τα όπλα. Ογδόντα χρόνια μετά, τον νίκησαν με κύρια δύναμη το κράτος δικαίου και την ισχύ της δημοκρατίας μας, στέλνοντας τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού στη φυλακή. Σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε πριν από 80 χρόνια. Απαιτείται, όμως, να επιστρατεύσουμε τις ίδιες αρετές που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε: Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύσουμε και τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να βρεθώ εδώ στη Σούδα και να συνομιλήσω με το πλήρωμα του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη μας, τις θερμές μας ευχαριστίες για τον μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους δύο μήνες. Τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σας διαβεβαιώνω ότι το κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό.

Θέλω αυτές τις στιγμές και καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θυμηθούμε λίγο τα λόγια του Γιώργου Θεοτοκά, ο οποίος πριν από 80 χρόνια, γράφοντας για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ενεργοποίηση του Ελληνικού φιλότιμου και από αυτό το πρωτοφανές αίσθημα εθνικής ενότητας. Καθώς αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις ας θυμηθούμε ξανά αυτά τα λόγια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».

Κατά την άφιξή του στον Ναύσταθμο Κρήτης, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια σύντομη στάση στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια επιθεώρησε άγημα αποδόσεως τιμών πριν να μπει στο «Κατσώνης».

 Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με το πλήρωμα του υποβρυχίου και στο πρόσωπό τους ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στην πατρίδα.

«Ήθελα αυτή τη σημαντική μέρα για τον Ελληνισμό να βρεθώ μαζί σας, να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες μου για ό,τι έχετε κάνει. Ξέρετε, πολλοί συμπολίτες μας αγνοούσαν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών υποβρυχίων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «έπρεπε να έρθει αυτή η πρόσφατη κρίση με την Τουρκία για να μάθουμε περισσότερα, όχι μόνο για τις πραγματικές δυνατότητες αυτών των υπερσύγχρονων υποβρυχίων, αλλά και για τον δικό σας ηρωισμό, την αυτοθυσία σας, το γεγονός ότι είστε μέρες- εβδομάδες κάτω από τη θάλασσα, απομονωμένοι, μόνοι, σιωπηλοί, όπως πρέπει να είστε, αθόρυβοι, αόρατοι, αλλά και πάρα πολύ ισχυροί, ταυτόχρονα. Οπότε θεώρησα πρέπον, σήμερα, να βρεθώ μαζί σας, να συνομιλήσω και με το πλήρωμα, να μάθω περισσότερα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του υποβρυχίου. Να καταλάβουμε όλοι μας, λίγο, τί σημαίνει να είναι κανείς τόσες μέρες, τόσες εβδομάδες, κάτω από την θάλασσα υπηρετώντας την πατρίδα και προασπιζόμενοι πάντα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η φωνή μου, η καρδιά μου και ο πολλαπλασιαστής της ισχύος μας είναι το προσωπικό του υποβρυχίου»

O Kυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη του υποβρυχίου, Πλωτάρχη Φ.Μαϊράγκα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και για τη λειτουργία του. Όμως, όπως είπε ο Κυβερνήτης: «η φωνή μου, η καρδιά μου και ο πολλαπλασιαστής της ισχύος μας είναι το προσωπικό του υποβρυχίου», για να προσθέσει πως όταν ξεκινά μια αποστολή οι σκέψεις μπορεί να είναι πίσω στην οικογένεια αλλά το μυαλό και η καρδιά είναι αφοσιωμένα στο καθήκον.

Το υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο με δυνατότητα παραμονής στην περιοχή της αποστολής πέραν των 50 ημερών και εκτελέσεως πληθώρας επιχειρήσεων. Ο κ. Μαϊράγκας προσέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αναμνηστικά της επίσκεψης, το μπουφάν και το καπέλο του υποβρυχίου καθώς και τον θυρεό του, ο οποίος, με τον σταυρό, το δελφίνι και τον πυρσό συμβολίζει τη διαχρονικότητα της δράσης των Χριστιανών ελλήνων ναυτικών και ιδιαίτερα της δράσης των ελληνικών υποβρυχίων στο θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Μας δίνετε τη δυνατότητα μέσα από την ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα να διαβούμε τον δύσκολο δρόμο της διπλωματίας»

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με το προσωπικό του υποβρυχίου που αποτελείται από 36 άτομα στο σύνολό τους, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και Επαγγελματίες Οπλίτες.

«Ήθελα και πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, αυτή τη σημαντική μέρα που γιορτάζουμε το Έπος της Αλβανίας να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Να σας πω πόσο υπερήφανοι είμαστε για τη δουλειά που κάνετε, να συγχαρώ ακόμα μία φορά τον Υπουργό, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι διαφυλάσσουν στο ακέραιο την εθνική κυριαρχία, μας δίνουν τη δυνατότητα μέσα από την ισχυρή αποτρεπτική τους δυνατότητα να διαβούμε τον δύσκολο δρόμο της διπλωματίας. Θέλω και πάλι να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, έμαθα πάρα πολλά πράγματα σήμερα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υποβρυχίων μας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Σαρρηγιάννης ΠΝ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Στο υποβρύχιο «Κατσώνης» - Το «ευχαριστώ» για τις αόρατες ασπίδες"

Καστελόριζο: Κρητικός ύψωσε την μεγαλύτερη ελληνική σημαία

Ένας κρητικός, ο Μανώλης Βουτσαλάς ύψωσε στο Καστελόριζο τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία σε ιστό, που είναι 745 τ.μ.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, υψώνοντας στο Καστελόριζο τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία σε ιστό, προχώρησε ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου ο δύτης από το Ηράκλειο Μανώλης Βουτσαλάς.

Ο κ. Βουτσαλάς ταξίδεψε μέχρι το Καστελόριζο όπου ύψωσε τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία.

Μιλώντας στο OPEN ο Μανώλης Βουτσαλάς είπε οτι «αυτή η σημαία δεν είναι δίκη μου, αλλά όλων μας . Έχουμε υποχρέωση σε όλους που έφυγαν να τους τιμούμε με το δικό μας τρόπο τουλάχιστον κάθε χρόνο τέτοια μέρα».

Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε ανήμερα της επετείου του «ΟΧΙ» θέλει να στείλει και την δική του απάντηση στις συνεχείς προκλητικές κινήσεις των Τούρκων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες όταν ο Κρητικός δύτης και οι συνεργάτες του μετέβησαν στο ακριτικό νησί. Οι αρχές του νησιού, σε συνεργασία με τον Μανώλη Βουτσαλά έψαξαν και βρήκαν το κατάλληλο σημείο για να υψώσουν τη σημαία, σε χώρο ακριβώς δίπλα στο χώρο του γηπέδου του νησιού, στην περιοχή Μανδράκι, ανατολικά του Καστελόριζου και σε απόσταση περίπου ενός ναυτικού μιλίου από τις Τουρκικές ακτές.

Η σημαία εμβαδού 745,5 τ.μ. ζυγίζει 200 κιλά, έχει κατασκευασθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ ως ιστός χρησιμοποιήθηκε γερανός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Καστελόριζο από τη Ρόδο, με έξοδα του κ. Βουτσαλά.

 

Δείτε βίντεο με ελληνικά F-16 να πετούν πάνω από τη σημαία; στο Καστελόριζο:

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καστελόριζο: Κρητικός ύψωσε την μεγαλύτερη ελληνική σημαία"

Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Τη σύλληψη του καπετάνιου του φορτηγού πλοίου ζήτησε η εισαγγελία

Τη σύλληψη του καπετάνιου του φορτηγού πλοίου, που συγκρούστηκε το πρωί της Τρίτης με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού, «Καλλιστώ», ζήτησε η εισαγγελία Πειραιά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πλοίαρχος κρατείται ήδη στο Λιμεναρχείο Κερατσινίου και θα οδηγηθεί αύριο στην εισαγγελία Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι το «Καλλιστώ» κόπηκε στα δύο, ενώ τραυματίστηκαν δύο άτομα.

Επιπλέον, στο φορτηγό πλοίο έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύγκρουση πλοίων στον Πειραιά: Τη σύλληψη του καπετάνιου του φορτηγού πλοίου ζήτησε η εισαγγελία"

Το ανατριχιαστικό μήνυμα Έλληνα πιλότου της «ΖΕΥΣ»: «ΟΧΙ», το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας

Συγκίνηση σκορπούν για άλλη μια φορά τα μέλη της ομάδας «Ζευς» με το μήνυμά τους, για άλλη μια χρονιά, για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Πιλότος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες «από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο».

Ο Έλληνας πιλότος χαρακτηρίζει το «ΟΧΙ» ως «το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας» τονίζοντας ότι «η Δηλλμοκρατία και η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάλυτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές Ψυχές».

Όλο το μήνυμα του πιλότου της «Ζευς» έχει ως εξής:

«Ελληνίδες Έλληνες, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, να θυμάστε το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές, ΟΧΙ. Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάλυτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές Ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα από τις δυνάμεις τους ριψοκίνδυνες εν γνώση τους και αισιόδοξες στις δυσκολίες. Χρόνια πολλά Ελλάδα»

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ανατριχιαστικό μήνυμα Έλληνα πιλότου της «ΖΕΥΣ»: «ΟΧΙ», το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας"

Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η παρέλαση- Μικροεπεισόδια με την αστυνομία- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η μηχανοκίνητη πορεία γαι την Εθνική Επέτειο, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά τις απαγορεύσεις λόγω covid-19. Η πορεία ξεκίνησε από την Αγίου Ανδρέου και Τριών Ναυάρχων, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η συγκέντρωση να πραγματοποιηθεί στη Veso Mare, σενάριο το οποίο εγκαταλήφθηκε καθώς εκεί είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς αντιεξουσιαστές. 

Μάλιστα, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν η πομπή έφτασε στη συμβολή των οδών Γούναρη και Αγίου Ανδρέου μεταξύ των πολιτών και των αστυνομικών οι οποίοι προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Οι πολίτες χωρίς μάσκες και με σημαίες στα χέρια, τα έβαλαν με τους αστυνομικούς, που δεν τους άφηναν να κάνουν παρέλαση, λόγω της φετινής απαγόρευσης.

Η παρέλαση τελικά συνεχίστηκε στην οδό Γούναρη, υπό την συνεχή εποπτεία των αστυνομικών δυνάμεων και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 13:00.

 

  

 

 
 

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ολοκληρώθηκε η παρέλαση- Μικροεπεισόδια με την αστυνομία- ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news