facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει lockdown ενός μήνα

Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή lockdown διάρκειας ενός μηνός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, με το γενικό απαγορευτικό να ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ανέφερε αργά σήμερα το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα αύριο βράδυ, τόνισε νωρίτερα το γραφείο του, αφού ο Γάλλος ηγέτης είχε σειρά συναντήσεων για να επανεξεταστεί η κατάσταση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη Γαλλία.

Το Ελιζέ δεν διευκρίνισε αν Μακρόν θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του ένα τέτοιο μέτρο.

Το BFM πρόσθεσε ότι το υπό εξέταση lockdown θα είναι «πιο ευέλικτο» από τους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία που επιβλήθηκαν στη Γαλλία τον Μάρτιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει lockdown ενός μήνα"

Έρχεται υποχρεωτική μάσκα και στις «κίτρινες» περιοχές μετά τα 1.259 κρούσματα

Τα νέα μέτρα που... φέρνει ο σημερινός αριθμός -ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων κορωνοϊού προανήγγειλαν οι επιστήμονες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Τρίτης - ενημέρωση που χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες που με εναν φορτισμένο απο στήθους λόγο μάς έθεσε όχι ενώπιον της ατομικής ευθύνης αλλά ενώπιον της συνείδησης και της ελευθερίας μας να επιλέγουμε πως θα προστατευτούμε και ποιους θα προστατεύσουμε από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, στις τοποθετήσεις τους οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφεραν πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εξετάσει την Πέμπτη τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού - με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.

Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στο «οπλοστάσιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών όπως έγραψε και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ την περασμενη Κυριακή, στη συντονισμένη επιχείρηση που διεξάγεται για την αναχαίτιση της σαρωτικής επιδημίας στη χώρα. Σήμερα το ποσοστό των θετικών στον κορωνοιό ανέρχεται στο 4,4% του πληθυσμού, ενώ τό όριο είναι 4%.

Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχη της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή αλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.

Στόχος οπως ανέφεραν στην ενημέρωση οι επιςτήμονες είναι να διακοπεί ή να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων που «οδηγούν» ξεκάθαρα την επιδημία ώστε να μη φτάσει στους ηλικιωμένους που απειλούνται δραματικά από μια πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί περίπου 500 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό ηλικίας 55 χρόνων και πάνω, και πλέον ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί. Αυτό κατά τους ειδικούς θεωρείται πολύ σημαντικό αποτύπωμα για την επίπτωση της επιδημίας στους μεγαλύτερους σε ηλικία η οποία θα προχωρά όπως τα ντόμινο, ρίχνοντας κάτω την επόμενη ηλικιακή ομάδα κοκ.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς κατά το διάστημα αυτό θα κριθεί αν η επιδημία μπορεί να μείνει σταθερή που είναι το ιδανικό σενάριο στην παρούσα συγκυρία ή αν θα μαίνεται εκτός ελέγχου.

Η τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι μείζον ζήτημα όπως επανέλαβαν και οι καθηγητές, κκ. Τσιόδρας και Μαγιορκίνης, και οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς. Όλοι έδωσαν έμφαση στην τήρηση των μέτρων, με τον κ. Τσιόδρα να δίνει τη διάσταση της πραγματικής ελεύθερης βούλησης και της συνείδησης μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.

Ο ίδιος ωστόσο έθεσε και το μη ορατό ακόμη όφελος από τη χρήση της μάσκας, λέγοντας ότι με τη χρήση της μάσκας θα μπορούσαν να κερδηθούν παγκοσμίως έως και 240.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr για το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη και απο πόλη παράδειγμα προς μίμηση για τον έλεγχο της επιδημίας έγινε αίφνης παράδειγμα προς αποφυγή, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι η μείωση της θερμοκρασίας επηρέασε έως και 30% τη μετάδοση της επιδημίας, καθώς αφενός οδήγησε σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και αφετέρου επιτρέπει την μεγαλυτερη επιβίωση του ιού. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων εχει βάση στη νεανική συμπεριφορά και διασκέδαση καθώς το 52% των κρουσμάτων αφορούσαν νέους.

Την πίεση του συστήματος υγείας που προκαλεί η επιδημία στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας ότι πριν από έναν μήνα στα νοσοκομεία της πόλης ήταν κατειλημμένες το 10% των κλινών ΜΕΘ και πλέον το ποσοστό αυτό έφτασε στο 50%. «Αντιλαμβάνεστε την πίεση που ασκείται, γιατι οι ΜΕΘ δεν μπορούν να νοςηλευουν μονο αςθενεις με κορωνοϊό. Επιπλέον, καλύπτουν τις ανάγκες τόσων περιοχών οι ΜΕΘ της Θεσσαλονικης και τόσων αλλων ασθενών» είπε ο καθηγητής, κάνοντας έκκληση στην τήρηση των μέτρων για να ανακοπεί η δυναμική του επιδημικού κύματος.

Τέλος, ερωτηθείς για την αναστολή των τακτικών χειρουργείων λόγω της πίεσης που ασκείται στο συστημα υγείας από την επιδημία, ο υφυπουργός, κ. Κοντοζαμανης ανέφερε πως η αναστολή των χειρουργείων βρίσκεται σε εξελιξη και εξαρτάται από τις επιδημιολογικές συνθήκες κάθε περιοχής και τον βαθμό συναγερμού που έχει ενεργοποιηθεί. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού και χρειάζονται κλίνες ΜΕΘ, τόσο μειώνεται ο αριθμός των τακτικών χειρουργείων και μόνο αυτών, όπως υπογράμμισε, στο ΕΣΥ.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται υποχρεωτική μάσκα και στις «κίτρινες» περιοχές μετά τα 1.259 κρούσματα "

Στα 10 τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές Κέρκυρας

Θετικά βρέθηκαν 8 από τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ΕΟΔΥ στις Φυλακές Κέρκυρας την προηγούμενη Πέμπτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού σε κρατούμενους στην πτέρυγα Ε, στα 10 συνολικά.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ έλεγχοι έγιναν μετά τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν την προηγούμενη Δευτέρα στη συγκεκριμένη πτέρυγα, έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέβηκε στους 10.

Ο ΕΟΔΥ, λόγω των δύο θετικών στον Covid19 κρατουμένων, διενήργησε τέστ σε όλους τους τροφίμους της συγκεκριμένης ακτίνας αλλά και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτή την πτέρυγα, ενώ από την πρώτη στιγμή έχουν ληφθεί μέτρα απομόνωσης για να μην διασπαρθεί ο ιός εντός της Φυλακής.

Τα τεστ όλων των εργαζόμενων που ελέγχθηκαν ήταν «καθαρά».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 10 τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές Κέρκυρας"

Άκρως προκλητικός Τσελίκ: Η Ελλάδα επιδιώκει ριζοσπαστικές θέσεις - Χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση

Σε εμπρηστική ρητορική επιδόθηκε για πολλοστή φορά η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα επιδιώκει μαξιμαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις και πως χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση.

Όσον αφορά στην κόντρα ανάμεσα σε Ερντογάν και Μακρόν, ο Ομέρ Τσελίκ έριξε νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης λέγοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος γράφει ένα σενάριο και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα.

Σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, έπειτα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Τσελίκ ανέφερε ότι οι πολιτικές θέσεις που εξέφρασε ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, «δείχνουν μια νέα και πολύ θετική περίοδο για την υπόθεση της Κύπρου».

«Η περίοδος των μηνυμάτων που έβλαψαν τους Τ/κ έχει τελειώσει. Το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ υπογραμμίσει μια λύση η οποία βασίζεται στις πραγματικότητες δείχνει ότι ξεκινά μια νέα εποχή όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του AKP.

«Το Ουρούτς Ρέις πραγματοποιεί έρευνες σε περιοχή που απέχει 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από Τουρκία»

Για τις επαφές με την Ελλάδα ανέφερε ότι ο μηχανισμός δεν λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Υποστήριξε ότι η χώρα μας «χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση. Εμείς όμως είμαστε ευαίσθητοι και δεν κάνουμε ασκήσεις σε εθνικές εορτές. Το Oruç Reis πραγματοποιεί σεισμική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου. Η περιοχή απέχει 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από Τουρκία», ανέφερε σε σαφώς προκλητικό τόνο.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δήλωσε ότι «ορισμένοι νομικοί στην Ελλάδα δηλώνουν επίσης ότι τα επιχειρήματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι έγκυρα», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «επιδιώκει μαξιμαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην γαλάζια πατρίδα μας».

«Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή αν η Ελλάδα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα»

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις από καιρό σε καιρό. «Εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις».

Ο Ομέρ Τσελίκ τόνισε, δε, πως όταν η Ελλάδα λέει ότι θα κάνει κάποιες έρευνες στα βόρεια της Κρήτης, «παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης».

Για τους S400, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και πως η χρήση του πυραυλικού αυτού συστήματος είναι υποχρέωση της Τουρκίας για την ασφάλειά της. Υποστήριξε ότι δεν είναι μια κατάσταση που είναι ασυμβίβαστη με την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Για τον Γάλλο Πρόεδρο ανέφερε ότι «από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε η Γαλλία χρησιμοποιεί την γλώσσα της ακροδεξιάς Λε Πεν εναντίον του προέδρου μας».

«Ο κ. Μακρόν γράφει ένα σενάριο και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα», ανέφερε ακόμη.

«Οι θέσεις του Τατάρ δείχνουν ότι ξεκίνησε μια νέα πολύ θετική περίοδος για το Κυπριακό», κατέληξε ο Τσελίκ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Άκρως προκλητικός Τσελίκ: Η Ελλάδα επιδιώκει ριζοσπαστικές θέσεις - Χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση "

Γαλλία: 33.417 νέα κρούσματα – 523 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

Η Γαλλία κατέγραψε 523 νέους θανάτους από κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, που αποτελεί τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μετά την 22α Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο σημερινός απολογισμός των θανάτων περιλαμβάνει τους θανάτους (288) στα νοσοκομεία, οι οποίοι ανακοινώνονται σε ημερήσια βάση, καθώς και 235 θανάτους σε οίκους ευγηρίας τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Σχεδόν 18.000 ασθενείς νοσηλεύονται απόψε και σχεδόν 3.000 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης 33.417 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες από 26.711 χθες, Δευτέρα και ένα ρεκόρ 52.010 κρουσμάτων την Κυριακή.

Συγκριτικά με την περασμένη Τρίτη, όταν η Γαλλία ανακοίνωσε 20.468 νέα κρούσματα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατέγραψε αύξηση μεγαλύτερη του 60%.

Για δεύτερη συνεχή ημέρα, περισσότεροι από 1.000 ασθενείς εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid-19, μετά τους 1.307 χθες, Δευτέρα και 148 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, συγκριτικά με 186 χθες.

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας θα μπορούσε να φθάσει σε δύο εβδομάδες στο ίδιο επίπεδο με αυτό κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος τον Απρίλιο χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε μοντέλα του Ινστιτούτου Pasteur. «Βλέπουμε μια εκθετική αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχαν μέλη του υπουργικού συμβουλίου με αρχηγούς κομμάτων και βουλευτές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 33.417 νέα κρούσματα – 523 νέοι θάνατοι από κορονοϊό"

Περιστέρι: 47 κρούσματα κορωνοϊού «έδειξαν» τα rapid τεστ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Περιστερίου έξω από το Δημαρχείο.

Πραγματοποιήθηκαν 1344 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν σαράντα επτά (47) θετικά δείγματα (3,49%).

Τα στοιχεία για τα 43 θετικά (19 άνδρες και 24 γυναίκες), αφορούν σε τριάντα επτά (37) Έλληνες και έξι (6) αλλοδαπούς με διάμεση ηλικία τα 31 έτη. Τέσσερα (4) άτομα δεν επέστρεψαν για επανέλεγχο με pcr.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστέρι: 47 κρούσματα κορωνοϊού «έδειξαν» τα rapid τεστ"

Διπλωματικές πηγές για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στο επίκεντρο η τουρκική επιθετικότητα - Το μήνυμα του Πάιατ

Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην τουρκική επιθετικότητα, επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισράηλ. Την τριμερή συνάντηση χαιρέτισε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

«Είναι θαυμάσιο να διαπιστώνω συνεχή δυναμική σε αυτήν τη στρατηγικά σημαντική τριμερή σχέση, και προσβλέπω σε έναν άλλον γύρο 3+1 συνομιλιών, με την προσθήκη των ΗΠΑ σύντομα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας σχετική ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, και Ισραήλ ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η συνάντηση, όπως σημειώνουν, αποτέλεσε την ευκαιρία για να εξετασθούν οι προοπτικές συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η τεχνολογία, οι φυσικές καταστροφές και η υγεία- ιδιαίτερα υπό το φως της πανδημίας.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές: 

«Καταρχήν συγκρατείται το ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες των τριών υπουργών. Σημειώνεται ότι οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να συνεχισθούν οι τακτικές επαφές και η επόμενη συνάντηση τους να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, δηλαδή σε λίγες μόνο εβδομάδες ενισχύοντας την περιοδικότητα του εν λόγω σχήματος.

Κατά τις συνομιλίες οι τρεις υπουργοί επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο βέβαια την τουρκική επιθετικότητα και αναθεωρητισμό, οι οποίες δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα στο σύνολο των κρατών της περιοχής. Ακόμα και η ισραηλινή πλευρά, αν και δημόσια απέφυγε να θίξει στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

Επίσης, συγκρατείται με ενδιαφέρον ότι ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής και σε άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες. Αν και δεν υπήρξε οριστική απόφαση για διεύρυνση του σχήματος στη φάση αυτή, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η προσθήκη ενός ή και περισσοτέρων χωρών ως προσκεκλημένων σε μια επερχόμενη συνάντηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά από την άλλη, η τουρκική συμπεριφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δημιουργεί νέες δυναμικές και συσπειρώσεις στην ευρύτερη περιοχή, στις οποίες η Ελλάδα είναι παρούσα.

Τέλος, σημειώνεται η δημιουργία μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, η οποία προσδίδει πλέον περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα σε μια άτυπη συνεργασία, αλλά αποτελεί παράλληλα επιβράβευση της Κύπρου, η οποία έχει παίξει ένα κομβικό ρόλο στη δημιουργία του σχήματος αυτού».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικές πηγές για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Στο επίκεντρο η τουρκική επιθετικότητα - Το μήνυμα του Πάιατ"

Βουλγαρία: 2.243 νέα κρούσματα - Κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα

Η Βουλγαρία κλείνει νυχτερινά κέντρα και ντίσκο και η παράδοση μαθημάτων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται εξ αποστάσεως για δύο εβδομάδες από τις 29 Οκτωβρίου, καθώς η βαλκανική χώρα προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ των μολύνσεων από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης την παρουσία θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις και ανέφερε πως κινηματογραφικές αίθουσες και θέατρα υποχρεώνονται να λειτουργούν στο 30% της χωρητικότητάς τους έως τις 12 Νοεμβρίου. Εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό καθήμενων σε τραπεζοκαθίσματα σε έξι, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Η χώρα ανακοίνωσε σήμερα 2.243 νέες μολύνσεις Covid-19, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό. Περίπου 40.143 Βούλγαροι έχουν διαγνωστεί με την νόσο από τον Μάρτιο και 1.146 έχουν πεθάνει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλγαρία: 2.243 νέα κρούσματα - Κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα"

Ο Αρκάς «χτύπησε» για τα 1.259 νέα κρούσματα κορονοϊού!

Επιστρέφει στα του… κορονοϊού ο Αρκάς με ένα νέο σκίτσο όλο νόημα για το θλιβερό ρεκόρ των 1.259 ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα την Τρίτη, 27.10.2020.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απεικονίζεται ως… τσουνάμι, έτοιμο να “καταβροχθίσει” έναν άνθρωπο ο οποίος φοράει βέβαια μάσκα, στο νέο σκίτσο που υπογράφει ο Αρκάς.

Το σκίτσο συνοδεύεται από τη λεζάντα «Δεν φοβόμαστε γιατί προσέχουμε», φράση που θυμίζει τη σημερινή έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα να μη χάνουμε την ελπίδα μας.

Αν μη τι άλλο, το σκίτσο δείχνει να έχει… διπλή ανάγνωση: Από τη μια, όπως τόνισε και ο κ. Τσιόδρας, η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή και όπλο απέναντι στην πανδημία. Από την άλλη, όμως, το μέτρο της μάσκας και γενικότερα η ατομική ευθύνη μοιάζει να ωχριά μπροστά στο μέγεθος της πανδημίας.

Δείτε το σκίτσο που υπογράφει ο Αρκάς
 
Αρκάς

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρκάς «χτύπησε» για τα 1.259 νέα κρούσματα κορονοϊού!"

Κομισιόν: Δεν θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια για όλο τον πληθυσμό της ΕΕ μέχρι το 2022

Μόνο ένα μέρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού πριν από το 2022, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση, καθώς τα εμβόλια που εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ ενδέχεται να μην αποδειχθούν αποτελεσματικά ή να μην παρασκευαστούν σε επαρκείς δόσεις.

Η Ένωση των 27, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις πιθανών εμβολίων κατά της Covid-19 από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες. Διαπραγματεύεται με άλλες εταιρείες την εκ των προτέρων αγορά ενός ακόμη δισεκατομμυρίου φιαλιδίων.

«Δεν θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό πριν από το τέλος του 2021», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διπλωμάτες κρατών μελών της ΕΕ σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χθες, ανέφερε στο Reuters ένα άτομο που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη δήλωση. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Η Επιτροπή είχε τονίσει νωρίτερα ότι τα εμβόλια θα είναι περιορισμένα «κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης», αλλά δεν είχε διευκρινίσει ποτέ πόσο θα διαρκούσε η αρχική φάση.

Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19, αλλά τα πρώτα εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους, είχε αναφέρει νωρίτερα τον Οκτώβριο η Κομισιόν.

Δεδομένης μιας πιθανής περιορισμένης προσφοράς, η Επιτροπή έχει παροτρύνει εδώ και μήνες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταρτίσουν σχέδια εμβολιασμού που θα δίνουν προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες και το απαραίτητο προσωπικό, όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι ηλικιωμένοι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Αλλά εκτός από τη συναίνεση για τον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, «δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τις άλλες ομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής στη χθεσινή συνεδρίαση.

Τον Ιούλιο, ένα κείμενο που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών υπογράμμιζε ότι τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Ένωσης θα πρέπει να εμβολιαστεί σε πρώτη φάση.

Ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ θέλουν να εξασφαλίσουν δόσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό τους με σκοπό να τις διανείμουν από τα μέσα του 2021.

Ένας τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτός ο τολμηρός στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν η ΕΕ επιτύχει συμφωνίες εφοδιασμού με τουλάχιστον επτά υποψήφιους για εμβόλια.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Δεν θα υπάρξουν αρκετά εμβόλια για όλο τον πληθυσμό της ΕΕ μέχρι το 2022"

Κορωνοϊός: Τετραψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σερβία - Πέντε νέοι θάνατοι

Αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία. Από χθες τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 1053 ενώ κατέληξαν πέντε ασθενείς. Αυξήθηκε και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 823 ασθενείς εκ των οποίων οι 38 είναι διασωληνωμένοι.

Ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ ανέφερε ότι το σύστημα υγείας άρχισε να δέχεται πιέσεις λόγω της αύξησης των προσβληθέντων από τον κορωνοϊό που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και πρέπει να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Στο κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι, που λειτουργεί ως προσωρινή νοσοκομειακή δομή για ήπια και μεσαία περιστατικά, νοσηλεύονται ήδη 34 ασθενείς.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον δήλωσε σήμερα ότι εξετάζονται νέα περιοριστικά μέτρα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της νόσου.

Ο κ. Κον ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται για την ώρα στην μη τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπως επίσης και τον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε κλειστούς χώρους κυρίως στα νυχτερινά κλαμπ. Αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται επίσης και στα σχολεία ωστόσο πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που αντιμετωπίζονται με την κατ οίκον απομόνωση των νοσούντων και δεν χρειάζεται να επιβληθεί το κλείσιμο σχολείων, ανέφερε ο επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες αφού όπως εκτιμάται η επιδημική καμπύλη θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία. 
Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν 40.880 κρούσματα και απεβίωσαν 798 άνθρωποι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τετραψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σερβία - Πέντε νέοι θάνατοι"

Εξώφυλλο στο Charlie Hebdo ο Ταγίπ Ερντογάν: Το προκλητικό σκίτσο του

Στο στόχαστρο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo μπαίνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Το περιοδικό παίρνει θέση στην κόντρα του Τούρκου προέδρου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και ετοιμάζει ένα εξώφυλλο που σίγουρα θα προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου και έντονες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το περιοδικό έχει αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter το σκίτσο το οποίο ήδη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από Τούρκους χρήστες.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώφυλλο στο Charlie Hebdo ο Ταγίπ Ερντογάν: Το προκλητικό σκίτσο του"

Κύπρος: 181 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο

181 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (27/10) το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3.589 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.817. Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 24 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τρεις ασθενείς, ενώ άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 181 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το τελευταίο 24ωρο"

«Χτύπησαν» και στην Κρήτη οι απατεώνες με τα SMS: Άρπαξαν €12.000 από τον λογαριασμό πολίτη

Ακόμη μια περίπτωση θύματος της απίστευτης απάτης μέσω sms φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr και αφορά πολίτη στο Ηράκλειο της Κρήτης, από τον οποίο χάκερ άρπαξαν 12.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο με εκείνη που «χτυπήθηκε» πολίτης στην Πιερία, «χάνοντας» 18.530 ευρώ.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας έλαβε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο με αποστολέα (να φαίνεται πως είναι) τράπεζα που τον ενημέρωνε ότι δήθεν η κάρτα του έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπήρχαν σε σύνδεσμο (link), να την ενεργοποιήσει και πάλι.

Το link τον οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοιαζόταν με την ιστοσελίδα της τράπεζας από την οποία είχε λάβει το sms. Το θύμα, πραγματοποίησε τα βήματα, εισάγοντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό χρήστη του τραπεζικού του λογαριασμού. Οι επιτήδειοι κατάφεραν να του αρπάξουν, έτσι, περίπου 12.000 ευρώ.

Σφακιανάκης: Τι πρέπει να προσέχει ο κόσμος

Το θύμα απευθύνθηκε στον αντιστράτηγο ε.α. Μανώλη Σφακιανάκη, ειδικό ερευνητή, αναλυτή ηλεκτρονικών εγκλημάτων, πρόεδρο και ιδρυτή του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε: «Του ήρθε sms που ήταν παραπλανητικό και του έλεγε 'βάλε τους κωδικούς για να ενεργοποιήσεις την κάρτα σου'. Βάζοντας τους κωδικούς στο λινκ οι κακοποιοί μετέφεραν 12.000 ευρώ. Ο χρήστης του διαδικτύου και ειδικότερα ο πελάτης των τραπεζών θα πρέπει να γνωρίζει δυο πράγματα, πρώτον ότι οι τράπεζες φυλάνε τα χρήματά μας αλλά οι χρήστες δεν έχουν γνώση να προφυλάσσονται από τους απατεώνες. Το πρόβλημα το έχουν οι πελάτες των τραπεζών και όχι οι τράπεζες. Για το λόγο αυτό κάθε πελάτης που έχει e-banking θα πρέπει να ξέρει ότι ποτέ καμία τράπεζα δεν θα του ζητήσει να βάλει κωδικούς στο διαδίκτυο ή μέσα από ένα μήνυμα. Η τράπεζα θα σε καλέσει. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Επίσης ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει γιατί ούτε από το τηλέφωνο δίνουμε κωδικούς ούτε μέσω emails. Ο κόσμος έχει πλήρη άγνοια, είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητος γιατί κανείς δεν τον εκπαίδευσε και αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τους κωδικούς τους εν λευκώ μέσα από ένα γραπτό μήνυμα ή email ή ακόμη και από το τηλέφωνο».

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, καθημερινά το CSI δέχεται τηλεφωνικές καταγγελίες, ενώ προ ημερών διαπιστώθηκε μια παρόμοια απάτη με θύμα μια υπάλληλο σούπερ μάρκετ, η οποία έβλεπε Netflix και της ήρθε μήνυμα στο οποίο της ζητούσε να πληρώσει το Netflix βάζοντας τα στοιχεία της πιστωτικής της κάρτας. «Η κοπέλα έβαλε την κάρτα της και της τράβηξαν το ημερήσιο πιστωτικό όριο που ήταν 650 ευρώ. Όμως η κοπέλα κατάλαβε πολύ γρήγορα την απάτη και μας πήρε τηλέφωνο και της είπα τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει και η τράπεζα πρόλαβε να μπλοκάρει τα χρήματα δυο ώρες μετά. Γιατί τα χρήματα αυτά δεν αποστέλλονται αμέσως από τον λογαριασμό του θύματος σε εκείνο του απατεώνα».

Για να μην πέσει θύμα απάτης ο χρήστης θα πρέπει, όπως επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης «να ενεργοποιήσει την υπηρεσία της τράπεζας που τον ενημερώνει μέσω μηνύματος και email για τις κινήσεις των λογαριασμών του έτσι ώστε να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή τι συμβαίνει με τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Αν δει ότι κάποιος άγνωστος έχει μπει στο λογαριασμό του να ενημερώσει άμεσα την τράπεζα ώστε να μπλοκάρει τις κινήσεις».

Επίσης, ο κ. Σφακιανάκης τονίζει ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις απάτης με sim swap. Όπως εξήγησε οι απατεώνες χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό υποκλέπτουν κωδικούς και προσωπικά στοιχεία με τα οποία στη συνέχεια πάνε σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και εξαπατώντας υπαλλήλους παίρνουν κάρτες SIM τις οποίες στη συνέχεια ενεργοποιούν και τότε «εμείς χάνουμε πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο και αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι κάποιος έχει πέσει θύμα απάτης. Αυτού του είδους οι απάτες πλέον όμως έχουν σταματήσει γιατί οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άμεσα κατάλαβαν το πρόβλημα και σταμάτησαν να δίνουν κάρτες sim με εξουσιοδοτήσεις αν δεν πιστοποιήσουν πρώτα τον άνθρωπο που θέλει να πάρει τη sim».

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο στην αντιμετώπιση των επιτήδειων όπως εξηγεί ο κ. Σφακιανάκης είναι το εξής: «Οι τράπεζες να εξετάσουν ένα σύστημα που έχει να κάνει με το να μην μπορεί κάποιος να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου και να πηγαίνουν τα μηνύματα της τράπεζας στον τηλεφωνικό αριθμό του απατεώνα. Να αλλάξει η διαδικασία αλλαγής τηλεφωνικού αριθμού μέσα στα στοιχεία του e-banking του κάθε χρήστη. Για να γίνει αλλαγή να γίνεται ταυτοποίηση του χρήστη από τις τράπεζες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "«Χτύπησαν» και στην Κρήτη οι απατεώνες με τα SMS: Άρπαξαν €12.000 από τον λογαριασμό πολίτη"

Ιταλία: Σχεδόν 22.000 νέα κρούσματα της Covid-19, μεγάλη αύξηση των νεκρών

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει σήμερα ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα.

Συνολικά, έγιναν 174.000 διαγνωστικά τεστ. Χθες, τα περιστατικά ήταν 17.012 και οι νεκροί 141. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, η Λομβαρδία αγγίζει, σήμερα, τα 5.035 κρούσματα, η Καμπανία τα 2.761 ενώ στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο διαγνώσθηκαν 2.468 θετικοί στον ιό, και στο Λάτιο -με κύρια πόλη την Ρώμη- 1.933.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας έχουν εισαχθεί 1.411 ασθενείς (127 περισσότεροι από χθες), 13.955 έχουν εισαχθεί στους νοσοκομειακούς θαλάμους (958 επιπλέον σε σχέση με την χθεσινή ημέρα). Στο μεταξύ, τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν μόνες τους, χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες», υπογραμμίζουν οι Ιταλοί γιατροί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Σχεδόν 22.000 νέα κρούσματα της Covid-19, μεγάλη αύξηση των νεκρών"

«Παρεμβάσεις» στην έρευνα της Novartis: Με Σαμαρά αρχίζει η ανάκριση για τυχόν ευθύνες Παπαγγελόπουλου

Στις 5 Νοεμβρίου, η κατάθεση του πρώην  πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί αφενός την έναρξη της ανάκρισης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους φερόμενους συμμέτοχους σε αξιόποινες πράξεις, αφετέρου την αντίστροφη μέτρηση για το αν θα στηθεί το 4ο Ειδικό Δικαστήριο μετά τη Μεταπολίτευση.

Η Αεροπαγίτης ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου αρχίζει την έρευνα της από τους μηνυτές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και των επίκουρων εισαγγελέων της. Πρώτος έχει κληθεί να καταθέσει στις 5 Νοεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς. Την επομένη θα καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στις 9 Νοεμβρίου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η υπόθεση με τα καταγγελλόμενα «μαγειρέματα» επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ για να εμπλακούν σε δωροδοκίες της Novartis κορυφαία πολιτικά πρόσωπα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαβιβάστηκε στην τακτική Δικαιοσύνη μετά την ποινική δίωξη που άσκησε η Βουλή σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για 8 αδικήματα. Μεταξύ αυτών της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, της απόπειρας εκβίασης, της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου και της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορία).

Με τη σύσταση του Δικαστικού Συμβουλίου που απαρτίζεται από 3 αρεοπαγίτες και 2 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον ορισμό της Αρεοπαγίτου ανακρίτριας, διαβιβάστηκαν στον Άρειο Πάγο και όσες συναφείς δικογραφίες εκκρεμούσαν σε εισαγγελείς ή ανακριτές. Μεταξύ αυτών και η δικογραφία για τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη, σε βάρος της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και για 5 πλημμεληματικές κατηγορίες.

Για τους δυο επίκουρους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί καθώς κατά την εισαγγελική έρευνα, δεν προέκυψαν ενδείξεις σε βάρος τους.

Ωστόσο, στο πόρισμα της Προανακριτικής της ΝΔ αναφέρεται ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Τότε ο ένας εκ των δύο επίκουρων εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς είχε υποβάλει αίτημα αποχής (το οποίο έγινε αποδεκτό) από τη συνεχιζόμενη έρευνα για τους δύο πρώην υπουργούς, διαμαρτυρόμενος διότι παρά την αρχειοθέτηση της σε βάρος του έρευνας από την Εισαγγελία, στο πόρισμα της ΝΔ περιγραφόταν ως συμμέτοχος σε παράνομες πράξεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Παρεμβάσεις» στην έρευνα της Novartis: Με Σαμαρά αρχίζει η ανάκριση για τυχόν ευθύνες Παπαγγελόπουλου"

Η Κεραμέως “τρόμαξε” τη Βουλή: Rapid test σε όλες τις επαφές της

Συναγερμός σήμανε στη Βουλή μετά τη γνωστοποίηση πως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, μετά από μοριακό έλεγχο PCR.

Όπως ενημερώνουν πηγές του Κοινοβουλίου ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της κυρίας Κεραμέως εντός της Βουλής των Ελλήνων και ήδη διενεργούνται σε αυτές τις επαφές rapid test.

Όσα πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα ήταν αρνητικά.

Σήμερα διενεργήθηκε επίσης -πάντα κατά τις ίδιες πηγές- απολύμανση σε χώρους του Μεγάρου της Βουλής (αίθουσα Ολομέλειας, περιστύλιο, κοινόχρηστοι χώροι του ισογείου, σε γραφεία του 2ου ορόφου κ.α.).

Υπενθυμίζεται πως η ίδια η κυρία Κεραμέως γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter πως βρέθηκε θετική.

Έγραψε επί λέξει η υπουργός Παιδείας: «Ο σύζυγός μου εμφάνισε συμπτώματα #covid19 και ελεγχθήκαμε και οι δύο. Τα αποτελέσματα και των δύο βγήκαν θετικά. Δεν έχω εμφανίσει καθόλου συμπτώματα και θα παραμείνω σε απομόνωση σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κεραμέως “τρόμαξε” τη Βουλή: Rapid test σε όλες τις επαφές της"

Μακρόν: Ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Αντίδραση βγάζει η Γαλλία στις επιθετικές και προσβλητικές δηλώσεις του Τουρκίας Ταγίπ Ερντoγάν, προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα η γαλλική προεδρία φαίνεται πως ζητά κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Ζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 22.885 νέα κρούσματα και 367 νεκρούς

Δραματικές διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει η πανδημία και στη Βρετανία, καθώς την Τρίτη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 22.885 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Στην ίδια ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι άλλοι 367 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η διασπορά της πανδημίας παρουσιάζει ανοδικές τάσεις ως προς τους αριθμούς τόσο των νέων περιπτώσεων, όσο και στους θανάτους.

Είναι το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό μετά τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βρετανία αυξάνεται αυτό το μήνα και ο σημερινός απολογισμός σηματοδοτεί ένα παρόμοιο ημερήσιο ποσοστό με τους 374 νεκρούς που καταγράφηκε στις 30 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά την επιβολή του lockodown.

Μία-μία οι βρετανικές πόλεις «κλείνουν», με τελευταία το Νότιγχαμ, όπου το lockdown θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Χθες είχαν ανακοινωθεί 102 νέοι θάνατοι.

Η κυβέρνηση επιβάλλει πλέον μια σειρά από απαγορεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανάλογα με την τοπική έξαρση της επιδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 22.885 νέα κρούσματα και 367 νεκρούς"

Σε κόκκινο συναγερμό Ιωάννινα και Σέρρες – Ανέβηκαν στο ανώτατο επίπεδο 4

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε ένα μόλις 24ωρο να έχουν εκτοξευτεί σε τετραψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα να ανέρχονται σε 1.259, ο Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε εκτάκτως στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της covid-19 στη χώρα το απόγευμα της Τρίτης.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εμφανίστηκε χωρίς χαρτιά μπροστά του και τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι.

Μετά τον κ. Τσιόδρα, τον λόγο πήρε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και θα είναι πλέον στο επίπεδο 4.

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και η Νάξος και η Ροδόπη οι οποίες από το δυο πάνε στο τρία.

Αλλά και η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο και από το ένα πάει στο επίπεδο συναγερμού δυο.

Η Αμοργός κατεβαίνει στο επίπεδο ένα.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως: «Η κατάσταση είναι οριακή. Τα μέτρα όπου τηρούνται, αποδίδουν. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες».

Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 30.782 κρούσματα, από τα οποία 7.134 είναι σήμερα ενεργά.

Την ίδια στιγμή 20.088 συνάνθρωποί μας έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον και 2.986 έχουν καταφέρει και πάρει το εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε κατά μέσο όρο 773 νέα κρούσματα την ημέρα, έναντι 430 κρουσμάτων την ημέρα μία εβδομάδα νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά τόσο στοχευμένα, όσο και από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο διεξήχθησαν πάνω από 25.000 τεστ. Και από τα σημερινά αποτελέσματα είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία είναι σε έξαρση, με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Άρα η κατάσταση, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω ξανά και ξανά, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Και πρέπει τώρα άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο Επίπεδο 4 και στο πορτοκαλί Επίπεδο 3.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με απόφαση της αρμόδιας για τον χάρτη Επιτροπής Επιδημιολόγων που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που διαπιστώθηκε, τόσο από τα τεστ του ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, όσο και από τα στοχευμένα τεστ που διενεργήθηκαν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή από υγειονομικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας σε μεγάλες μονάδες και επιχειρήσεις, και παρά τις όποιες άοκνες, πραγματικά άοκνες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων και των στελεχών της Αυτοδιοίκησης της περιοχής τις τελευταίες ημέρες, ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνά από το πορτοκαλί επίπεδο 3, στο κόκκινο επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου.

Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού. Παρά την πρόθεσή μας να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων από την προηγούμενη Παρασκευή, λαμβάνοντας υπόψη τη χθεσινή συρροή σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, τα σημερινά διάσπαρτα κρούσματα και τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των τελευταίων 48 ωρών που καταδεικνύουν μεγάλη μετακίνηση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους, εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας, οι Σέρρες περνούν από το επίπεδο 3 πορτοκαλί, στο επίπεδο 4 κόκκινο.

Δεν πρέπει να αφήσουμε το οποιοδήποτε περιθώριο στον ιό να εξαπλωθεί περαιτέρω και εντατικοποιούμε τα μέτρα για να προστατέψουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο.

Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το επίπεδο 2 κίτρινο, περνούν στο επίπεδο 3 πορτοκαλί. Να σημειωθεί ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2 κίτρινο στο επίπεδο 1 πράσινο. Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1 πράσινο  στο επίπεδο 2 κίτρινο.

Απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, ιδιαίτερα των Ιωαννίνων, των Σερρών, της Νάξου και της Ροδόπης αλλά κυρίως της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, που δείχνουν να πιέζονται από υψηλά επιδημιολογικά φορτία τις τελευταίες ημέρες, να παραμείνουν σε εγρήγορση, σε απόλυτο συναγερμό και να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Μια παράκληση, μια έκκληση που μας αφορά όλους, αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες σε όλη την επικράτεια. Γιατί τα πράγματα μπορούν να πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, ακόμα και στις περιοχές που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν καλή επιδημιολογική εικόνα.

Για αυτό και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, καμιά χαλάρωση όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η κάθε περιοχή.

Και θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, θα έλεγα είναι οριακή. Η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και αυτό τον επιδημιολογικό σκόπελο. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, δείχνει ότι τα μέτρα όπου τηρούνται αποδίδουν. Και τίποτα δεν το δείχνει αυτό πιο ξεκάθαρα, από τις 13 Περιφερειακές Ενότητες που κατέβηκαν επίπεδο συναγερμού, που από το πορτοκαλί πήγαν στο κίτρινο ή ακόμα και στο πράσινο, αποδεικνύοντας ότι η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζονται και γίνονται ακόμα πιο εντατικοί οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Από την 1 Ιουλίου, όταν ανοίξαμε τον τουρισμό μας, ως τις 25 Οκτωβρίου, δηλαδή, την Κυριακή, έχουν διεξαχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς 485.308 έλεγχοι, κατά τους οποίους έχουν διαπιστωθεί 15.268 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 19.375 πρόστιμα συνολικού ύψους 8.273.630 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 6.290 συνολικά ημερών.

Στόχος των ελέγχων είναι να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα εφαρμόζονται. Για αυτό επιβάλλει, αυτό απαιτεί η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Και όπως φαίνεται από τα στοιχεία, η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αντιλαμβανόμενη το διακύβευμα σέβεται και τηρεί τα μέτρων.

Δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα μαγαζιά που έκλειναν εικονικά, χωρίς να τηρούν τον περιορισμό του ωραρίου. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να κερδοσκοπούν θέτοντας σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Δεν είναι δίκαιο ούτε για τους επιχειρηματίες που με περισσό αίσθημα ευθύνης τηρούν τα μέτρα, αλλά ούτε και για τους πολίτες, για την προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλλουμε εδώ και εννέα μήνες.

Είμαστε αμείλικτοι στην κατεύθυνση των ελέγχων που πλέον γίνονται σαρωτικοί, με ειδικά μικτά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς. Και καλούμε και αυτούς τους λίγους ασυνείδητους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την Δημόσια Υγεία, να συνειδητοποιήσουν τις απαράδεκτες, σχεδόν εγκληματικές ευθύνες που έχουν όταν ακολουθούν τακτικές και συμπεριφορές, όπως αυτές των προηγούμενων ημερών σε Πειραιά, σε Περιστέρι, στη λεωφόρο Λιοσίων. Απευθύνουμε ισχυρή προειδοποίηση ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές.

Στην συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι δοξολογίες όπως και οι καταθέσεις στεφάνων σε όλη την χώρα πραγματοποιούνται κανονικά, με αυστηρή τήρηση, όμως, των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας-προστασίας.

Σκηνές και καταστάσεις συγχρωτισμού και συνωστισμού, επικίνδυνων για την εξάπλωση του ιού, πρέπει να αποφευχθούν. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Πόσω μάλλον που η ίδια η Εκκλησία μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας, τηρώντας όλες τις οδηγίες και υποδείξεις των υγειονομικών αρχών, όπως έχει αναφέρει ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, που μας καλεί να συμμετέχουμε φέτος στην δοξολογία για την εθνική επέτειο με έναν διαφορετικό τρόπο. Να τιμήσουμε τις ηρωικές θυσίες των προγόνων μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που έδωσαν την ζωή τους για τον τόπο μας, χωρίς να λάβουμε μέρος στις επίσημες τελετές.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, ξέρουμε ότι η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, καθώς οι εσωτερικοί χώροι συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού. Για αυτό και χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση, ακόμα πιο πιστή εφαρμογή των μέτρων, για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό, να σταματήσουμε τη μετάδοσή του.

Και αυτό δεν είναι υπόθεση της Αστυνομίας αλλά πρωτίστως, όπως είπε και ο κύριος Καθηγητής, θέμα ατομικής κοινωνικής ευθύνης και συνείδησης. Της συλλογικής συνείδησης που έχει δείξει μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία και που πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε.

Γιατί αυτό είναι το χρέος μας απέναντι σε όσους αγωνίστηκαν για την Πατρίδα μας, αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά μας, αυτή είναι η παρακαταθήκη που θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές».

«Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι»

Στην έκτακτη συμμετοχή στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στην κοινότητα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, η φωνή της συνείδησης.

Nομίζω ότι όλοι μας, θέλουμε με τον ηπιότερο τρόπο, να πούμε ότι δε χάνουμε την ελπίδα μας. Συνεχίζουμε να παλεύουμε. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, συνεχίζουμε να διατηρούμε τα μέτρα οριζόντιου τύπου χωρίς να φτάνουμε στο Lockdown. Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός.

Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας.  Είναι η ώρα της συνείδησης, το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές.

Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία. Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι.

Δεν ήρθα εδώ για να σας μιλήσω για φόβο. Ήρθα να σας μιλήσω για μια άλλη ελευθερία, αυτή που επιβάλλει ο εαυτός μας στον εαυτό μας.

Τι σημαίνει το επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου

Τα τέσσερα επίπεδα με τα οποία διαχωρίζονται οι περιοχές βάση της επιδημιολογικής τους εικόνας είναι τέσσερα. Το επίπεδο 1, επίπεδο 2, επίπεδο 3 και το επίπεδο 4.

Τι σημαίνει όμως το επίπεδο 4 το οποίο χαρακτήριζεται ως αυξημένου κινδύνου;

Μετακινήσεις: Απαγόρευση κυκλοφορίας* 00:30 έως 05:00. *Εξαιρούνται μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης (λόγοι υγείας)

Μάσκα: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Συναθροίσεις: Αναστολή

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ): Μάσκα στο προσωπικό Αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα: Μάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους Ένας συνοδός/ασθενή Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60% *Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

ΚΥΤ προσφύγων: Αναστολή εξόδου

Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές: Ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.): Τηλε-εκπαίδευση

Συνέδρια/Εκθέσεις: Αναστολή δραστηριότητας

Χώροι Λατρείας: Έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία: Αναστολή λειτουργίας

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι): ΑΝΑΣΤΟΛΗ προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση

Κινηματογραφικές προβολές: Αναστολή λειτουργίας

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων

Παιδότοποι (κλειστοί): Αναστολή λειτουργίας

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Αναστολή λειτουργίας

Μουσικές σκηνές: Αναστολή λειτουργίας

Εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, κυλικεία [πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών], αναψυκτήρια, καντίνες): Αναστολή λειτουργίας Λειτουργία μόνο take away – delivery

Μεταφορές (Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης): Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ 65% σε ΜΜΜΑπαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ στην οποία αφορούν τα μέτρα Μέχρι 1 επιβάτης σε taxi Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις): Μόνο ατομική άθληση

Γυμναστήρια: Αναστολή λειτουργίας

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό) 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια Λειτουργία Σαββατοκύριακο

Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων Λειτουργία παράλληλων αγορών Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους Περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ: Αναστολή λειτουργίας

Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλουςΠεριορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον) Ωράριο λειτουργίας

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτεςΜέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας Μόνο με ραντεβού

Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία

Δικαιοσύνη: Αναστολή λειτουργίας

ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Γήπεδο για 11x11: 80 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Γήπεδο για 7x7: 40 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

Γήπεδο για 5x5: 25 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

ΛΟΙΠΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στάδια στίβου: 150 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

Ανοικτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης/πετοσφαίρισης/χειροσφαίρισης: 30 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)

Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις: 1 άτομο ανά 12 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για άνω των 600 τ.μ.

Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια; 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για τα πρώτα 400 τ.μ. 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για τα άνω των 400 τ.μ.

Γυμναστήρια με όργανα: 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για στατικές ασκήσεις 1 άτομο ανά 15τ.μ. για κινητικές ασκήσεις

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

Διαστάσεις πισίνας 50x25: Έως 12 άτομα ανά διαδρομή ή 120 άτομα συνολικά.

Διαστάσεις πισίνας 50x20: Έως 12 άτομα ανά διαδρομή ή 96 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 33x25 ή 33x21: Έως 6 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ. Έως 8 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ. ή 80 άτομα συνολικά (χωρίς διαδρομές)

Διαστάσεις πισίνας 25x15 ή 25x12: Έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 36 άτομα συνολικά

Μικρότερες διαστάσεις: 1 άτομο ανά 5τ.μ. επιφάνειας νερού

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

Διαστάσεις πισίνας 50x25: Έως 10 άτομα ανά διαδρομή ή 100 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 50x20: Έως 10 άτομα ανά διαδρομή ή 80 άτομα συνολικά

Διαστάσεις πισίνας 33x25 ή 33x21: Έως 5 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ. Έως 7 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ. ή 65 άτομα συνολικά (χωρίς διαδρομές)

Διαστάσεις πισίνας 25x15 ή 25x12: Έως 5 άτομα ανά διαδρομή ή 30 άτομα συνολικά

Μικρότερες διαστάσεις: 1 άτομο ανά 8τ.μ. επιφάνειας νερού

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κόκκινο συναγερμό Ιωάννινα και Σέρρες – Ανέβηκαν στο ανώτατο επίπεδο 4"

Τσιόδρας: Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα - Είναι η ώρα της συνείδησης

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες  να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ χειρότερα από το πρώτο, και έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, αλλά τόνισε ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα που μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown το οποίο «έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».

 

Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με μια ψυχή και μια φωνή επιδιώκουμε να έχουμε ανεκτά μέτρα, προσπαθώντας να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και την τήρησή τους, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά των ανθρώπων, στην προσωπική τους επιλογή, υπογράμμισε όμως ότι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με την μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες» υπογράμμισε.

«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το Σύστημα Υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και λέμε που θα φτάσει όλο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις» είπε.

Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας.

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο είπε ο κ. Τσιόδρας αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία. Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε.

«Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό» δήλωσε. Μάλιστα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει να πάει σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο.

«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε. Προσωπικά, έχω να πάω σε καφέ και εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Το ξέρω και το κατανοώ, αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».

Η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, είπε.

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα υπάρχει και από τα αντίστοιχα εμβόλια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. «Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρώσικου εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα» δήλωσε.

«Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά του ιού». Όπως είπε «είμαστε εδώ παρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμό, να προχωρήσουμε προς τα εμπρός».

Τόνισε επίσης ότι «γίνεται μια τεράστια προσπάθεια ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, όσο περισσότερους ανθρώπους βρίσκουμε στα νέα κρούσματα, τόσο πιο πολύ θα μπορούμε να ελέγξουμε την επιδημία» είπε.

Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο»  συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα - Είναι η ώρα της συνείδησης"

Frontex: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων

Επί ποδός βρίσκεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, που καταγγέλλουν μέσα ενημέρωσης. «Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδοθεί.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί δηλώνει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ελλάδα, στα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με την εντολή μας και στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι νωρίτερα φέτος ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex είχε ζητήσει από τις ελληνικές αρχές «στο πλαίσιο του επιχειρησιακού διαλόγου» να διερευνήσουν δύο γεγονότα κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία «στο μεν ένα περιστατικό δεν βρήκαν καμία απόδειξη παράνομων πράξεων και εξακολουθούν να εξετάζουν το άλλο». Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι «η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει εντοπίσει άλλες ύποπτες περιπτώσεις από αυτές που έχουν ήδη αναφερθεί από τον εκτελεστικό διευθυντή στις ελληνικές αρχές».

Τέλος, ο ευρωπαϊκός οργανισμός χαρακτηρίζει «περίπλοκη» την κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο για τα πλοία της Frontex «λόγω διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους» και προσθέτει ότι «αυτό επηρέασε και τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων"

Κορωνοϊός: «Ψυχρολουσία» με 1259 νέα κρούσματα και 102 διασωληνωμένους

Νέο «αρνητικό ρεκόρ» κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ ενώ για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ξεπέρασε τους 100.  Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 1.259 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. Μετά το σοκ των 1.259 κρουσμάτων εκτάκτως στην ενημέρωση βρέθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. 

-  

62 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 295 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 291 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 5 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου

43 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Από το σύνολο των κρουσμάτων στην χώρα μας, τα  3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση τόνισε πως από τα 1.259 κρούσματα τα 295 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σαφείς οι ενδείξεις επέκτασης της νόσου είπε το μέλος της Επιτροπής και τόνισε με έμφαση ότι είναι προ των πυλών η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα μας. 

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφερόμενος στην αλλαγή του καιρού έδωσε ένα εξόχως ανησυχητικό δεδομένο. «Η θερμοκρασίας επηρεάζει το 20% του Rt», είπε και συμπέρανε πως όσο πέφτει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους θα αυξάνονται τα κρούσματα.

Συνεχίζοντας την τεκμηρίωση για το ρόλο των θερμοκρασιών και αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως η πτώση της θερμοκρασίας κάνει «την επιβίωση του ιού λίγο πιο μεγάλη. Επίσης κλεινόμαστε μέσα σε χώρους για τη διασκέδαση. Φαίνεται τα clusters στη Θεσσαλονίκη σχετίζονται με τη διασκέδαση».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε αναφορά και στην αυριανή εθνική επέτειο: «Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, η φωνή της συνείδησης». Υποστήριξε επίσης πως είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Αυτή τη στιγμή η προσωπική επιλογή του καθενός θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μπροστά μας έχουμε πολύ δύσκολους μήνες.

Ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι στο 58% η καλύψη των κλινών ΜΕΘ στην Αττική για τον κορωνοϊό. «Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Έχουμε χρόνο μπροστά μας αλλά όσο προετοιμασμένο και αν είναι το σύστημα υγείας αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα της Πολιτείας το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό».

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.

«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: «Ψυχρολουσία» με 1259 νέα κρούσματα και 102 διασωληνωμένους"

ΔΕΗ: Από 1η Νοεμβρίου το νυκτερινό τιμολόγιο - Τα ωράρια

Από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου 2021 θα ισχύσει το Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021.

Το ωράριο του του Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου διαμορφώνεται το παραπάνω χρονικό διάστημα ως εξής:

-02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών

-02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι το Οικιακό Νυκτερινό Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. Ισχύει για οικιακούς πελάτες που έχουν μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο πριν το έτος 1988 (εάν στο μεταξύ δεν ζήτησαν την αλλαγή του) ή διαμένουν σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνική υποδομή του δικτύου διανομής δηλαδή, μη ύπαρξη συστήματος ΤΑΣ (Τηλεχειρισμός Ακουστικής Συχνότητας).  

Τέλος επισημαίνεται πως οι καταναλωτές του ρεύματος που επιθυμούν να ενταχθούν στο Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση, τότε:
1. Θα πρέπει να επισκεφθούν το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί τους ένα λογαριασμό ρεύματος, την αστυνομική τους ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ τους, ώστε:
- Να υποβάλουν σχετική αίτηση.
-Να καταβάλουν 34 ευρώ πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή τους στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ΔΕΔΔΗΕ.
2. Να επισκεφθούν οποιοδήποτε Κατάστημά της ΔΕΗ, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ τους, ώστε να υπογράψουν νέα Σύμβαση Προμήθειας στο όνομά τους

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Από 1η Νοεμβρίου το νυκτερινό τιμολόγιο - Τα ωράρια"

Πολιτική Προστασία για κακοκαιρία «Κίρκη»: Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση

Νέα έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να μην διασχίζουν χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα έκανε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου με αφορμή την κακοκαιρία «Κίρκη» που αναμένεται να πλήξει την χώρα μας τις επόμενες δύο ημέρες.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία σημειώνει:

«Σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από αργά σήμερα το βράδυ (Τρίτη 27-10-20) που θα εκδηλωθούν κυρίως την Τετάρτη (28-10-20 ημέρα της Εθνικής Εορτής) σε πολλές περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Που θα χτυπήσει η «Κίρκη»

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι, από αργά το βράδυ της Τρίτης (27-10-20) το Ιόνιο, κυρίως τα νησιά του Κεντρικού και Νοτίου Ιονίου και πιθανώς τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (28-10-20 Εθνική Εορτή) η Πελοπόννησος, η Κρήτη, βαθμιαία η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Από τις μεσημβρινές ώρες, τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στα νότια τμήματα της Ηπείρου και στις Κυκλάδες. Στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται από το απόγευμα, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη από τις βραδινές ώρες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με το σύνολο των υπηρεσιών της βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Πλημμυρικά φαινόμενα https://bit.ly/2FpWn5k

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους https://bit.ly/3lCdFLR

Έντονα καιρικά φαινόμενα https://bit.ly/34RCaxI

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hnms.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία για κακοκαιρία «Κίρκη»: Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news