facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Κίρκη» από το πρωί της Τετάρτης η Αττική

Επιδεινώνεται ραγδαία το σκηνικό του καιρού από την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις η Αττική αναμένεται να πληγεί από την κακοκαιρία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί τις πρωινές ώρες της Τρίτης στην Ιταλία, θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10 έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 29/10, θα προκαλέσει τη νέα κακοκαιρία Κίρκη, όπως «βαφτίστηκε» από το meteo.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η κακοκαιρία Κίρκη θα επηρεάσει με τοπικά έντονες βροχές και καταιγίδες τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10).

Παράλληλα, κατά το διήμερο επικράτησης της κακοκαιρίας, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως οκτώ μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παρότι η κακοκαιρία θα έχει σύντομο χαρακτήρα, το meteo προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Σε ανάρτησή του κάνει λόγο για σημαντική επιδείνωση που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα κατά τόπους.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας μοντέλα, σημαντικά ύψη βροχής αναμένεται να πέσουν και στο νομό Αττικής τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης που ίσως σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπεράσουν και τους 50 τόνους νερού ανά στρέμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμές κοντά στους 20 με 30 τόνους ανά στρέμμα σε διάστημα τριώρου, συνοδεύονται συνήθως και από πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Αττικής μιας και με τις υπάρχουσες δομές δύσκολα εκτονώνεται αυτός ο όγκος νερού», γράφει ο μετεωρολόγος.

Ανάλυση της κατάστασης

Ο κ. Μαρουσάκης συμπληρώνει πως η ύφεση που αναμένεται να μας επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας θα αρχίσει να οδηγείται προς το στάδιο της σύσφιξης καθώς αυτή θα μετατοπίζεται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Όταν λέμε ύφεση εννοούμε ένα βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από θερμό και ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας.

Το θερμό μέτωπο προηγείται του ψυχρού. Το ψυχρό μέτωπο καθώς κινείται γρηγορότερα από το θερμό (περίπου 2 φορές πιο γρήγορα), συναντάει το θερμό οπότε και ξεκινάει το στάδιο της σύσφιξης.

Αναμένεται μεγάλος όγκος νερού στην Αττική

Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει στην σύγκρουση της θερμής και της ψυχρής αέριας μάζας πάνω από την Αττική δημιουργώντας συνθήκες έντονης αστάθειας. Έτσι λοιπόν αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, μεγάλος όγκος νερού θα πέσει στο νομό Αττικής που πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μια ετοιμότητα από όλους μας. Ελέγχουμε φρεάτια και υδρορροές και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Κίρκη» από το πρωί της Τετάρτης η Αττική"

Περιστέρι: Εντοπίστηκαν 31 κρούσματα κορωνοϊού από τεστ του ΕΟΔΥ

Συναγερμός έχει σημάνει στο Περιστέρι εξαιτίας των 31 κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν από τις Κινητές Ομάδες Υγείας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες στην Πλατεία Περιστερίου, έξω από το Δημαρχείο.

Πραγματοποιήθηκαν 989 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν τριάντα ένα (31) θετικά δείγματα (14 άνδρες και 17 γυναίκες), από τα οποία είκοσι οκτώ (28) αφορούν σε Έλληνες και τρία (3) σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα στο Περιστέρι προήλθαν από τυχαίους ελέγχους και όχι κάποια γνωστή συρροή. Το ίδιο συνέβη και στις Σέρρες σήμερα, όπου από τα 31 κρούσματα, τα 30 προήλθαν από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστέρι: Εντοπίστηκαν 31 κρούσματα κορωνοϊού από τεστ του ΕΟΔΥ"

Τσεχία: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ - Περιορισμοί και στο εμπόριο

Η τσεχική κυβέρνηση θα διατάξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί και τον περιορισμό του χρόνου λειτουργίας καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές ως μέρος αυστηροποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των μολύνσεων COVID-19, ανακοίνωσαν  οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρομάν Πριμούλα μετά από κυβερνητική σύσκεψη.

Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους ή οικογενειακές επισκέψεις.

Τα καταστήματα λιανικής που εξακολουθούν να λειτουργούν υπό τους τρέχοντες περιορισμούς θα πρέπει επίσης να κλείνουν στις 20:00 και τις Κυριακές, με εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων βενζινάδικων ή φαρμακείων.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσεχία: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ - Περιορισμοί και στο εμπόριο"

Πλησιάζουν την Αττική: Η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας, Άνδρου & Χίου για πολεμικές ασκήσεις!

Η Άγκυρα όσο πάει πλησιάζει την... Αττική, καθώς λίγες ώρες μετά την ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων απέναντι από το Καστελόριζο για τις 28 & 29 Οκτωβρίου δέσμευσε με νέα NAVTEX περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 27 Οκτωβρίου, δείχνοντας πως δεν υπάρχει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης.

Μάλιστα το «πεδίο βολής» των τουρκικών πλοίων βρίσκεται στα 16 μίλια από τις ακτές της Εύβοιας και στα 8,8 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σκύρου, οι κάτοικοι της οποίας πιθανόν να δουν όπως εκείνοι της Ρόδου, τα τουρκικά πλοία έξω από τις παραλίες τους.

Ουσιαστικά με αυτή τη νέα NAVTEX η Τουρκία «εμπαίζει» την Ελλάδα και τις εκκλήσεις της Αθήνας για διάλογο. Την ίδια στιγμή πάντως το Oruc Reis έχει απομακρυνθεί από τις ακτές της Ρόδου με πορεία νότια προς Αίγυπτο και βρίσκεται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία:

TURNHOS N/W : 1339/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 26-10-2020 16:21)

TURNHOS N/W : 1339/20
AEGEAN SEA
1. FIRING EXERCISE, 27 OCT 20 FROM 0600Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
38 45.00 N - 025 21.00 E
38 45.00 N - 024 52.00 E
38 18.00 N - 024 52.00 E
38 18.00 N - 025 21.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 271400Z OCT 20.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλησιάζουν την Αττική: Η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας, Άνδρου & Χίου για πολεμικές ασκήσεις!"

Κόντε: Απαράδεκτα τα λόγια του Ερντογάν για τον Μακρόν – Πλήρης αλληλεγγύη στον Γάλλο πρόεδρο

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε γραπτή παρέμβασή του μέσω Twitter, καταδίκασε την φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προάξει με την Τουρκία αλλά, αντιθέτως, απομακρύνουν τις λύσεις».

«Πλήρης αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν» έγραψε, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντε: Απαράδεκτα τα λόγια του Ερντογάν για τον Μακρόν – Πλήρης αλληλεγγύη στον Γάλλο πρόεδρο"

Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρισαν αστυνομικούς που τους είπαν να φορέσουν μάσκα

Άναψαν τα αίματα το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ μιας ομάδας ατόμων που δεν φορούσε μάσκα και αστυνομικών.

Οι νεαροί περίπου στις 6 το απόγευμα έκαναν skate στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους με Μητροπόλεως. Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο, πλησίασαν τα άτομα και έκαναν σύσταση για μη χρήση μάσκας.

Τότε οι νεαροί, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασαν και άρχισαν να εξυβρίζουν τους αστυνομικούς. Προκλήθηκε ένταση μεταξύ των νεαρών και των αστυνομικών και λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων. Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, οι τέσσερις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις για απείθεια και αντίσταση.
 

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Νεαροί έβρισαν αστυνομικούς που τους είπαν να φορέσουν μάσκα"

Ένωση Φωτορεπόρτερ: Σταματάμε να διακινούμε τα δελτία τύπου του ΥΠΕΞ

Διαμαρτύρεται η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και ανακοινώνει πως τα μέλη της θα σταματήσουν να διακινούν τα δελτία τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη σημερινή επίσκεψη Λαβφρόφ. «Αποφασίσαμε να μην διακινήσουμε εικόνα που θα δώσει το υπουργείο ή το κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Η ΕΦΕ αντιδρά στον αποκλεισμό της από τα γεγονότα, με αιτιολογία την πανδημία. «Είμαστε, από την πολιτεία, καταδικασμένοι στην απραξία. Μας αποκλείουν από σχεδόν όλα τα γεγονότα – επικαλούμενοι την πανδημία του νέου κορωναϊου», αναφέρει η ανακοίνωσή της.

Η Ένωση προσθέτει πως είχε συστήσει μεγάλη προσοχή στα μέλη της και μάλιστα, ούτε ένα ως τώρα δεν έχει βρεθεί θετικό, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση πως δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στις εκδηλώσεις

«Για μία ακόμα φορά οι φωτορεπόρτερ θεατές και θύματα μίας κατάστασης που τείνει να γίνει συνήθεια. Εκπρόσωπος της αστυνομίας και εκπρόσωπος της Προεδρίας μεταφέροντας εντολές απέκλεισε τους φωτορεπόρτερ των πρακτορείων να καλύψουν την επίσκεψη της  ΠτΔ κ.Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για την καθιερωμένη δοξολογία».

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα, « πληροφορηθήκαμε κυριολεκτικά “στο παρά πέντε” από την Ένωση μας (ΕΦΕ) πως μετά από επικοινωνία με το γραφείο τύπου ζητούν κλήρωση με διαδικασία pool για την φωτογραφική κάλυψη της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογο του Λαβρόφ».

Στην ανακοίνωση της ΕΦΕ αναφέρεται πως όταν οι φωτογράφοι πήγαν στο υπουργείο διαπιστώνοντας πως υπήρχε λίστα εισόδου, στην οποία «συμπεριλαμβανόταν φωτορεπόρτερ του κρατικού πρακτορείου ΑΠΕ, σε όλα τα σημεία μαζί με τον φωτογράφο του Υπουργού, ενώ εμάς  μας ζητήθηκε πάλι τελευταία στιγμή (λίγο πριν την άφιξη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην πόρτα της πλαϊνής εισόδου) να αποφασίσουμε ποια σημεία θέλουμε (εξωτερική είσοδος ή γρ. υπουργού,ή δηλώσεις), για να μην γίνει ζήτημα, μετά και την χθεσινή μας επιστολή διαμαρτυρίας».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Φωτορεπόρτερ: Σταματάμε να διακινούμε τα δελτία τύπου του ΥΠΕΞ"

Βρετανία: Πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα - 102 θάνατοι

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν 20.890 κρούσματα μόλυνσης της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 19.790 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες.

Άλλοι 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Χθες είχαν ανακοινωθεί 151 νέοι θάνατοι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα - 102 θάνατοι "

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Χαλάει ο καιρός αύριο Τρίτη (27.10.2020) καθώς περιμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις βραδινές ώρες.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα δυτικά. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Μεταβολή του καιρού θα υπάρχει από το βράδυ στη δυτική χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες τη νύχτα στο Ιόνιο, κυρίως στο κεντρικό και το νότιο Ιόνιο και πιθανώς στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου. Η ΕΜΥ μάλιστα εξέδωσε και έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (27.10.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, μετά το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες από τις βραδινές ώρες στα δυτικά θα αυξηθούν.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 ως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και από το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που τη νύχτα στο Ιόνιο, κυρίως τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Ιονίου και πιθανώς στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου θα είναι κατά τόπους ισχυρές και ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, ενισχυόμενοι τη νύχτα σε 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος και από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις, οι οποίες τη νύχτα θα αυξηθούν.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία"

Γαλλία: Δεν σχεδιάζουμε μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων

Μετά την όξυνση της κόντρας ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν, το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL.

Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο  στη μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Δεν σχεδιάζουμε μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων "

Ερντογάν : ¨Χάσιμο χρόνου οι συζητήσεις περί ομοσπονδίας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέθεσε συνέντευξη τύπου μαζί με τον πρόεδρο της KKTC Ερσίν Τατάρ. Ο Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύουμε πως θα είναι χάσιμο χρόνου η έναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση μόνο της ομοσπονδίας ενώ ο Τατάρ δήλωσε πως “Η πρόταση για πενταμερή σύνοδο είναι η τελευταία ευκαιρία”.

…………..

O ΠτΔ Ερντογάν είπε :

“Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει μία δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. Σε αυτό το δρόμο με καλή βούληση πάντοτε έκανε τα βήματα που της αναλογούσαν. Αλλά δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για τη λύση. Ο μόνος λόγος για τον οποίον επί πάνω από 50 χρόνια αποτυγχάνουν κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις, είναι η ασυμβίβαστη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν με τον τουρκοκυπριακό λαό το κράτος που σφετερίστηκαν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που θέλει να τους βλέπει ως μία μειονότητα υπό τη δική τους διοίκηση.
Υπάρχουν ήδη δύο ξεχωριστοί λαοί και τα δύο ξεχωριστά κράτη που έχουν ιδρύσει στην Κύπρο. Στο σημείο που έχουμε φτάσει πιστεύουμε πως θα ήταν χάσιμο χρόνου μία έναρξη διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στη βάση της ομοσπονδίας. ……

Όπως προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι και διατηρούμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού ως ισότιμου εταίρου του νησιού. Η αιτία για την παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων που από το 2003 έως τώρα, δεν ακούει τις προειδοποιήσεις μας και δεν λαμβάνει υπόψη τις εποικοδομητικές προτάσεις μας. ….”

 tourkikanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν : ¨Χάσιμο χρόνου οι συζητήσεις περί ομοσπονδίας στην Κύπρο"

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος με 42.000 μέλη κάνει εκλογές εν μέσω πανδημίας!

Έκπληξη και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) να διενεργήσει εκλογές για τα 42.000 μέλη της –σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου της- εν μέσω πανδημίας.

Κι αν η ΕΝΕ έχει πάρει μέτρα για τη λειτουργία της –τα γραφεία της είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού και το συνέδριό της γίνεται διαδικτυακά και πάλι λόγω κορωνοϊού – διαφορετική είναι η αντιμετώπισή της για τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Νοεμβρίου, ήτοι την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, απίστευτη θεωρείται και η επιλογή του μέρους που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς οι εκλογές δεν θα γίνουν στα –ήδη κλειστά- γραφεία, αλλά στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Μόνο στην Αττική, όπου ο κορωνοϊός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, πάνω από 10.000 νοσηλευτές καλούνται να μετάσχουν στις αρχαιρεσίες, με τον συνωστισμό να μοιάζει αναπόφευκτος και μάλιστα να προέρχεται από λειτουργούς της δημόσιας υγείας.

Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού έχει ήδη αποστείλει δυο επιστολές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ζητά παρέμβαση για την αναστολή των εκλογών. Η Ομοσπονδία μάλιστα θέτει ζήτημα «απαξίωσης της αντιπροσωπευτικότητας των επαγγελματιών που κατ΄ ουσίαν, και όχι κατ’ επίφαση ασκούν Νοσηλευτικό έργο στα νοσηλευτικά ιδρύματα». Μέχρι στιγμής, το υπουργείο δεν έχει απαντήσει.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας προβλέπει με νόμο την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών, επικαλούμενο και την πανδημία του κορωνοϊού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος με 42.000 μέλη κάνει εκλογές εν μέσω πανδημίας!"

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Ταραξίας της περιοχής η Τουρκία – Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου

Συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

«Ρόλο ταραξία, ο οποίος καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, ναρκοθετώντας την ειρήνη σε πολλά ευαίσθητα σημεία του χάρτη», προσέδωσε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος το απόγευμα της Δευτέρας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως η συνάντησή του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ πραγματοποιείται «σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως εκείνο που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι «η Τουρκία περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».

«Πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, κύριε Υπουργέ, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας. Το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και πρέπει να σας πω ότι άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση, κύριε Υπουργέ, την πρόσφατη υπενθύμισή σας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον πρωθυπουργό, να επαναλαμβάνει την στάση της Ελλάδας ότι τάσσεται με τη μεριά του διεθνούς δικαίου.

O Σεργκέι Λαβρόφ,  τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης. «Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου.

Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Συνέχισε δε:

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Ταραξίας της περιοχής η Τουρκία – Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου"

Ιταλία: 17.012 νέα κρούσματα, με 141 νεκρούς

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 17.012 νέα κρούσματα, με 141 νεκρούς. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 124.686 διαγνωστικά τεστ, 37.000 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα. Το 13,6% των πολιτών που υποβλήθηκε σε τεστ, όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας της Ρώμης, προέκυψε θετικό.

Χθες, είχαν καταγραφεί 21.273 νέα περιστατικά και 128 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους.

Οι περιοχές στις οποίες σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Λομβαρδία (3.570), η Τοσκάνη (2.171) και η Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη (1.981).

Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι 1284, δηλαδή 76 περισσότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους έχουν μεταφερθεί 12.997 άτομα με συμπτώματα, που προέκυψαν θετικά στον ιό. Σε κατ΄οίκον απομόνωση έχουν τεθεί 222.403 πολίτες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 17.012 νέα κρούσματα, με 141 νεκρούς"

«Πέρασε» ο πτωχευτικός κώδικας – «Θα χρειαστεί χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του», λέει ο Σταϊκούρας

Υπερψηφίστηκε ο πτωχευτικός νόμος σήμερα στην Βουλή, καθώς 158 βουλευτές έδωσαν το «ΝΑΙ» ενώ 140 βουλευτές καταψήφισαν.

Αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο και επιχειρησιακά λειτουργικό χαρακτήρισε τον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας και επεσήμανε ότι ο νέος νόμος δεν θα ισχύσει άμεσα.

«Μπορεί ο νόμος να ψηφίζεται σήμερα, όμως θα χρειαστεί χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του, καθώς συνεκτιμώνται οι υφιστάμενες καταστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά και αναστολή εκπλήρωσης άλλων φορολογικών υποχρεώσεων», είπε ο υπουργός Οικονομικών κλείνοντας με την ομιλία του τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αποτέλεσε αφορμή για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Αποτελεί ένα μόνιμο πρόγραμμα. Δεν έχει διάρκεια ή προθεσμία λήξης», είπε και πρόσθεσε πως παρέχεται συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ θεσμοθετείται, πλέον, εξωδικαστικός μηχανισμός, με αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο.

«Παρέχουμε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη, ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «όσο εμείς θα στρέφουμε το βλέμμα μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον, θα αφήνουμε την αντιπολίτευση, να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Πέρασε» ο πτωχευτικός κώδικας – «Θα χρειαστεί χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του», λέει ο Σταϊκούρας"

Πέτσας για βίντεο ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα»

Την οξύτατη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα προκάλεσε το βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

«Αφού η συζήτηση που ανεύθυνα και καιροσκοπικά προκάλεσαν στη Βουλή κατέληξε σε μπούμερανγκ, αποφάσισαν να ριχτούν στη λάσπη και στις προσωπικές ύβρεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Κατρακύλησαν έτσι σε μια νέα πολιτική αθλιότητα.

Η αλήθεια όμως που ξέρουν όλοι οι πολίτες είναι ότι ο κ. Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες με το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα, κόστισε 40 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους και τους μικρομετόχους με την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έκανε πάνω από 25 χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών και θέσπισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Έπαιξε τη χώρα στα ζάρια τζογάροντας τη δημόσια περιουσία, τα εισοδήματα και τα σπίτια των Ελλήνων. Κι έχει τέτοιο θράσος ώστε ζητάει και τα ρέστα».

Δείτε το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας για βίντεο ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα»"

Δένδιας - Λαβρόφ: Δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στην Αθήνα, έγινε "ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας".

"Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση, εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια, τηρώντας την κοινή λογική και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Ο κ. Δένδιας ανέλυσε στον κ. Λαβρόφ την έξαρση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς "μόλις χθες η Τουρκία ανανέωσε για πολλοστή φορά τη βούληση της να διενεργήσει παράνομες σεισμικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας".

"Είναι φανερό ότι η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Αποδεικνύει καθημερινά ότι εκτός της καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων της, τα λόγια της στερούνται οποιασδήποτε αξιοπιστίας", τόνισε ο κ. Δένδιας.

"Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπίσει στο ακέραιο την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα", σημείωσε και προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι "πάντα προσηλωμένη σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά παράλληλα ότι δεν υφίσταται περιθώριο διαλόγου υπό το κράτος πιέσεων και απειλών".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι διαφορές και τα προβλήματα πρέπει να λύνονται "μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός" και "βάσει του Διεθνούς Δικαίου". Ανέφερε μάλιστα ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

"Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάσει του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου", τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

''Η Τουρκία έχει γίνει ταξιδιωτικός πράκτορας για τους τζιχαντιστές''

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως σε όλες τις περιπτώσεις που συζητήθηκαν με τον ομόλογό του "κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας και οι νεοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις της".

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε μάλιστα το ζήτημα των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία και του γεγονότος ότι ο εξοπλισμός αυτός αποσταθεροποιηθεί το σύνολο των χωρών της περιοχής.

Εξέφρασε ακόμη στον κ. Λαβρόφ την ανησυχία του "για τον ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Συρία, υπονομεύοντας τις επιτυχίες κατά του Daesh, και για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταστεί "γραφείο ταξιδιών" για τζιχαντιστές".

Αναφορικά με τη Λιβύη, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χαιρέτισε θερμά την ανακοίνωση μόνιμης εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ τόνισε πως "προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι όμως όλες οι πλευρές να σεβαστούν και να υλοποιήσουν το σύνολο των πτυχών της συμφωνίας της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ξένων μαχητών από το έδαφος της Λιβύης".

Όσον αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα με τη Ρωσία να παίζει κύριο ρόλο για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία η εκεχειρία να διαρκέσει, ενώ ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ερεβάν.

Συζητήθηκε ακόμη το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, "η Ρωσία έχει ειδικό βάρος σαν μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια τις σχετικές προσπάθειες που καταβάλλονται, κάτι που η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα".

Επιβεβαιώνονται οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας - Ρωσίας 

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι δύο χώρες και οι λαοί τους συνδέονται με μια μακροχρόνια, ισχυρή φιλία που εδράζεται στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό συνομιλητή της Ρωσίας.

"Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Ξεκίνησαν πριν από την ανεξαρτησία της χώρας μου και δεν λησμονούμε ότι η Ρωσία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον αγώνα της Ελλάδος για την ανεξαρτησία", σημείωσε και προσέθεσε: "Προσβλέπουμε στην εκπροσώπηση της Ρωσίας στο υψηλότερο επίπεδο στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης το 2021".

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα, κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επιθυμεί και εργάζεται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Οργανισμών αυτών και της Ρωσίας, μέσω των θεσμοθετημένων δομών.

"Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει ένα αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και παράλληλα αποτελεί διεθνή παράγοντα", ανέφερε.

Επισήμανε ότι σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδος- Ρωσίας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, στον οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα και ιδιαίτερα στα θέματα ενέργειας, όπου η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και στην επέκτασή της σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα "έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Ρωσίας με μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς φιλίας". Υπενθύμισε δε ότι κατά την έναρξη της πανδημίας η μία χώρα βοήθησε την άλλη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον επαναπατρισμό των πολιτών.

Επισήμανε ότι σε διμερές επίπεδο, υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον η μείωση του διμερούς εμπορίου να ξεπεραστεί το ταχύτερο δυνατόν, ενώ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί η μεικτή διυπουργική επιτροπή για την οικονομική βιομηχανική επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα που προεδρεύει στην επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και στις αρχές του Νοεμβρίου θα υπογραφούν πολύ σημαντικά έγγραφα, όπως η Διακήρυξη της Αθήνας και σημαντικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Ο Ρώσος υπουργός προσκάλεσε τον κ. Δένδια να επισκεφθεί για ακόμη μια φορά τη Ρωσία.

Τέλος, οι δύο πλευρές υπέγραψαν Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του "Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας" το 2021, το οποίο χαρακτήρισαν ενδεικτικό της κοινής μας βούλησης να προχωρήσουν τη σχέση ένα βήμα μπροστά και στον πολιτιστικό τομέα.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας - Λαβρόφ: Δικαίωμα της Ελλάδος η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια"

«Απολύτως απαράδεκτες» χαρακτήρισε το Βερολίνο τις δηλώσεις Ερντογάν για τον Μακρόν

«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών». Νωρίτερα ο Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το εάν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά επισήμανε ότι γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Απολύτως απαράδεκτες» χαρακτήρισε το Βερολίνο τις δηλώσεις Ερντογάν για τον Μακρόν"

Κορωνοϊός: Στα 715 τα νέα κρούσματα - 260 στην Αττική και 84 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 715 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Aναλυτικότερα:

- (48) νέα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- (6) είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
- (661) εγχώρια κρούσματα,

Συγκεκριμένα:

• 260 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
• 84 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 4 κρούσματα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Αργολίδας
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Αρκαδίας
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Άρτας
• 16 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας.
• 6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοια
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
• 4 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Θήρας
• 52 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, *εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων*.
6 κρούσματα από Π.Ε Καβάλας
• 7 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
• 8 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας
• 11 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
• 6 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
• 41 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Λέσβου
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
• 12 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Ξάνθης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Πρέβεζας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ροδόπης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ρόδου
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Σάμου
• 31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών (30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Σύρου
• 10 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Φλώρινας
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Χαλκιδικής
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Χανίων
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Χίου

(39) κρούσματα υπό διερεύνηση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3883 (12.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12194 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 32 (33.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα. 220 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 715 τα νέα κρούσματα - 260 στην Αττική και 84 στη Θεσσαλονίκη"

“Σύμμαχος” του Μακρόν το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας: Δεν διώκονται οι Μουσουλμάνοι στη Γαλλία

Ο κατεξοχήν συνομιλητής της δημόσιας διοίκησης της Γαλλίας για το Ισλάμ Μοχάμεντ Μουσαουί δήλωσε σήμερα ότι οι μουσουλμάνοι «δεν διώκονται» στη Γαλλία, την ώρα που οι διαδηλώσεις και οι φωνές για μποϊκοτάζ εντείνονται στη Μέση Ανατολή, μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, οι μουσουλμάνοι πολίτες δεν διώκονται, χτίζουν ελεύθερα τα τεμένη τους και ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά καθήκοντά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουσαουί, πρόεδρος του Συμβουλίου Μουσουλμανικής Θρησκείας της Γαλλίας (CFCM).

«Γνωρίζουμε ότι οι υποκινητές αυτών των εκστρατειών λένε ότι υπερασπίζονται το Ισλάμ και στους μουσουλμάνους της Γαλλίας απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν σοφία (…), όλες οι εκστρατείες δυσφήμησης της Γαλλίας είναι αντιπαραγωγικές και προκαλούν τον διχασμό», συμπλήρωσε ο Μουσαουί, που ζήτησε από τους «πιστούς» να «προασπιστούν το συμφέρον της χώρας».

Η ομιλία του Γάλλου προέδρου κατά τη διάρκεια μιας τελετής μνήμης στον καθηγητή που δολοφονήθηκε σε μια ισλαμιστική επίθεση τη 16η Οκτωβρίου, επειδή έδειξε στην τάξη τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, πυροδότησε την οργή στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοσίευση αυτών των σκίτσων στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Αναφορικά με τα σκίτσα, ο πρόεδρος του CFCM εξήγησε ότι ο νόμος «δεν υποχρεώνει κανέναν να του αρέσουν, δίνει ακόμα και το δικαίωμα να τα απεχθάνεται». Είπε επιπλέον, ότι στηρίζει τη θέση του προέδρου Μακρόν ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο «απευθύνει έκκληση να μην αποποιηθεί κανείς τα σκίτσα, όλα τα σκίτσα, υπό την πίεση των τρομοκρατών».

AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "“Σύμμαχος” του Μακρόν το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας: Δεν διώκονται οι Μουσουλμάνοι στη Γαλλία"

Η Ελλάδα ακύρωσε Navtex για ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος την 29η Οκτωβρίου

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με σημερινή Navtex ακυρώνει παλαιότερη Navtex, η οποία ενεργοποιούσε το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Τουρκία ακύρωσε τη NAVTEX για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο την 28η Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriyet, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν, μέσω διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ, να προχωρήσουν σε αμοιβαία ακύρωση των Navtex που είχαν εκδόσει (η Τουρκία για τις 28 Οκτωβρίου και η Ελλάδα για τις 29), σε μια κίνηση καλής θέλησης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα ακύρωσε Navtex για ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος την 29η Οκτωβρίου"

ΑΑΔΕ: Έως 31 Δεκεμβρίου η απόσυρση των ταμειακών μηχανών

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών, που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ, καθώς και η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η παράταση των προθεσμιών κρίθηκε απαραίτητη, λόγω τόσο των συνθηκών της πανδημίας, όσο και για να εναρμονιστεί η προθεσμία με τον χρόνο έναρξης της υποχρεωτικής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων – myDATA.

Με την ολοκλήρωση του πλάνου απόσυρσης ή αναβάθμισης, το σύνολο των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων θα είναι σε θέση να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ. Διευκρινίζεται ότι η ειδική προθεσμία, που έθεσε ο ν. 4174 για απόσυρση χωρίς κυρώσεις παλαιότερων μοντέλων ΦΗΜ, που έπρεπε να είχαν ήδη αποσυρθεί βάσει της ΠΟΛ1196/2017, δεν αλλάζει και παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2020.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Έως 31 Δεκεμβρίου η απόσυρση των ταμειακών μηχανών"

Τουρκικός εκνευρισμός για τον φράχτη στον Έβρο: Βρίζουν τους Έλληνες, χτυπάνε σειρήνες

Η κατασκευή του νέου φράχτη στην περιοχή των Φερών, στον Έβρο, προκαλεί εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Οι Τούρκοι δεν παρακολουθούν στενά μόνο την πρόοδο των εργασιών στην περιοχή του Mελισσοκομείου, που ήδη τοποθετούνται τμήματα του αποτρεπτικού φράκτη, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν στιγμές που χάνουν τη ψυχραιμία τους, προκαλώντας την ελληνική πλευρά.

Όπως αναφέρει η τοπική ενημερωτική πύλη evros-news.gr, οι γείτονες έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση σειρήνων προκειμένου να δημιουργήσουν εκκωφαντικό θόρυβο, ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά στα οποία από τα μεγάφωνα ακούγονταν υβριστικοί χαρακτηρισμοί κατά των όσων συμμετέχουν στην κατασκευή του -μήκους 27 χλμ φράκτη- στα σύνορα.

«Με κάποια μεγάφωνα που έχουν τοποθετήσει, βρίζουν τους Έλληνες που βρίσκονται από την άλλη μεριά των συνόρων και μάλιστα με τη γνωστή ελληνική λέξη. Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, όπως λένε στρατιώτες και αστυνομικοί που βρίσκονται στην ελληνική πλευρά, η φράση: ''Μαλ... Έλληνες'' πάει σύννεφο και μάλιστα σε άπταιστα ελληνικά από τους Τούρκους» γράφει συγκεκριμένα το evros-news.gr.

Όσον αφορά στο έργο της κατασκευής του νέου φράχτη, φτάνουν συνεχώς στην περιοχή νέα έτοιμα τμήματα, τα οποία κατασκευάζονται σ’ ελληνικά εργοστάσια και στη συνέχεια τα συνεργεία των τεσσάρων κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν αναλάβει το έργο, με τη συνεργασία υπεργολάβων της περιοχής του Έβρου, τα τοποθετούν στα σημεία που έχουν καθοριστεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικός εκνευρισμός για τον φράχτη στον Έβρο: Βρίζουν τους Έλληνες, χτυπάνε σειρήνες"

Ακυρώνονται οι Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις 28-29 Οκτωβρίου

Σε μια κίνηση που περιγράφεται ως «καλής θέλησης», τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι ακυρώθηκαν οι τουρκικές Navtex για ασκήσεις στη Μεσόγειο στις 28 Οκτωβρίου.

Όπως δε μεταδίδει το Anadolu, η ελληνική πλευρά ακύρωσε Navtex για ασκήσεις 29 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής στη γειτονική χώρα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώνονται οι Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις 28-29 Οκτωβρίου"

Χανιά: Ο 82χρονος σύντροφος της 79χρονης εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε βαλίτσα

Ανατροπή στην υπόθεση δολοφονίας μιας 79χρονης γυναίκας στα Χανιά η οποία βρέθηκε χθες στραγγαλισμένη στο σπίτι της στα Πασακάκι.

Μέχρι και σήμερα ο 82χρονος άνδρας με τον οποίο διέμενε μαζί στο σπίτι είχε εξαφανιστεί με το αυτοκίνητό του όμως να βρίσκεται έξω από το σπίτι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε σημάνει συναγερμός για την εξαφάνιση του ενώ σημειώνεται ότι είχε εκδοδεί silver alert. 

Σήμερα οι έρευνες της αστυνομίας αποκάλυψαν κάτι τραγικό! Ο 82χρονος βρέθηκε, αλλά όχι ζωνταντός.

Το άψυχο σώμα του 82χρονου βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα, σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της 79χρονης, το οποίο είναι δίπλα από το σπίτι, στο οποίο βρέθηκε στραγγαλισμένη η άτυχη γυναίκα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι ο 82χρονος εξαφανίστηκε πριν από την 79χρονη.

Μάλιστα, ο ηλικιωμένος άνδρας είχε βγει για περίπατο και αφού δεν επέστρεψε το βράδυ στο σπίτι, η 79χρονη βγήκε έξω και τον αναζήτησε. 

Τότε ήταν και η τελευταία φορά που η 79χρονη εθεάθη ζωντανή. 

Οι αρχές συλλέγουν στοιχεία από νωρίς το απόγευμα, από το σημείο που βρέθηκε ο 82χρονος ενώ η βαλίτσα με το άψυχο σώμα του ηλικιωμένου δεν έχει ανοιχτεί ακόμα. 

Πρόκειται λοιπόν για μια τεράστια ανατροπή στην υποθεση δολοφονίας των δυο πλέον ανθρώπων με το κουβάρι να περιπλέκεται περισσότερο για το τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από τη διπλή δολοφονία.

Να σημειωθεί ότι έχουν βρεθεί κοσμήματα στο σπίτι, κάτι που αποδυναμώνει το ενδεχόμενο να πρόκειται για ληστεία μετά φόνου.

Θυμίζουμε ότι το πτώμα της γυναίκας είχε βρεθεί χθες το πρωί σπίτι της, με τον θάνατό της να προέρχεται από ασφυξία. Ο στραγγαλισμός της ωστόσο φέρεται να έχει συμβεί περίπου δυο ημέρες πριν. 

Ο 82χρονος άνδρας με τον οποίο έμενε στο ίδιο σπίτι, είχε εξαφανιστεί και αναζητείτο με τις αρχές τελικά να εντοπίζουν το πτώμα του εντός μιας βαλίτσας σήμερα μέσα σε άλλο σπίτι. 

Σημειώνεται ότι η κηδεία της 79χρονης, θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης στις Μουρνιές. 

Φωτογραφία από το σπίτι στο οποίο βρέθηκε νεκρός ο 82χρονος



Εικόνες από το σημείο στο οποίο γίνονται οι έρευνες 

 




flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Ο 82χρονος σύντροφος της 79χρονης εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε βαλίτσα"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση άσκησε ο άφαντος Χρήστος Παππάς – Τι ζήτησε η πολιτική αγωγή

Σύσσωμη η πολιτική αγωγή στην δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στρέφεται κατά των ποινών που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ζητώντας από την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας να ασκήσει έφεση.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, καθώς και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κατέθεσαν σχετικό αίτημα στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών τους επισημαίνοντας ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Στην υπόθεση της δολοφονίας του άτυχου μουσικού ζητούνται μεγαλύτερες ποινές για τους συνεργούς της δολοφονίας οι οποίοι καταδικάστηκαν από 7 έως 10 έτη κάθειρξη ενώ στην περίπτωση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου Αμπουσίντ Εμπάρακ τόσο για το αδίκημα αυτό όσο και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, οι συνήγοροί του Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης επισημάνουν στο αίτημά τους ότι οι επιβληθείσες ποινές « υπολείπονται κατά των ορίων που προβλέπονται στα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα και δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση του άρθρου 79Π.Κ. για επιβολή δίκαιων και ανάλογων ποινών...».

«Ήδη το δικαστήριο με την τελευταία του απόφαση, η οποία απέρριψε τα αιτήματα ανασταλτικής δύναμης της έφεσης τριών εκ των πέντε κατηγορουμένων, των Αγριογιάννη, Ευγενικού και Πανταζή, αναγνώρισε έμπρακτα ότι οι ποινές τις οποίες επέβαλε είναι χαμηλές και γι’ αυτό το λόγο, εξισορροπεί το χαμηλό ύψος των ποινών με την άρνηση χορήγησης ανασταλτικής δυνάμεις, η οποία επίσης αναδεικνύει την βεβαιότητα του δικαστηρίου και την έλλειψη κάθε αμφιβολίας για την ενοχή των κατηγορουμένων και για την τύχη της έφεσης που θα ασκήσουν...» επισημαίνουν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Χάρης Στρατής σε δήλωση του ανέφερε πως με αίτησης τους ζητούν την μετατροπή της κατηγορίας. «Από την διαδικασία αναδείχθηκε η εγκληματική δράση της ΧΑ και η σχέση της εγκληματικής αυτής πράξης με την ηγεσία. Αν δεν γίνει μετατροπή θα επέλθει παραγραφή.»

Άσκησε έφεση και ο άφαντος Χρήστος Παππάς

Την ίδια ώρα, ο συνήγορος του Χρήστου Παππά, που παραμένει άφαντος, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«Ανοίγει ο δρόμος για το εφετείο» ανάφερε σε δήλωση του ο συνήγορος του Χρήστου Παππά , Περικλής Σταυριανάκης και συμπλήρωσε πως εξακολουθεί να αγνοεί που είναι ο εντολέας του. Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν ο Χρήστος Παππάς προτίθεται να παραδοθεί σύντομα ο συνήγορος του απάντησε: «Όλες οι αποφάσεις μπορούν να αναθεωρηθούν αλλά έως τώρα δεν έχω γνώση για αλλαγή προθέσεων» γεγονός που στην πράξη σημαίνει πως πρόθεσή του είναι να μην εμφανιστεί πριν την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση άσκησε ο άφαντος Χρήστος Παππάς – Τι ζήτησε η πολιτική αγωγή"

Αλλάζουν οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων

Αλλαγή στις αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων

«Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.67924 (ΦΕΚ Β ́4709/23-10-2020) οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων των χώρων εστίασης (εξαιρουμένων Κέντρων Διασκέδασης, χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ παραμένει το 1,8μ περιμετρικά) αλλάζει», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Όπως ενημερώνει τα μέλη της η ομοσπονδία πλέον ισχύει το εξής:

Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους:

– Εάν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα 0,90 εκ.

– Εάν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών 1,20 εκ.

– Εάν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών 1,80 εκ.

Επίσης μετά από σχετική ενημέρωση διευκρινίζουμε ότι σε όλους τους χώρους εστίασης και αναψυχής απαγορεύεται ο χορός.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων"

Προϋπολογισμός: Η πανδημία έφερε έλλειμμα 7 δισ. ευρώ

Έλλειμμα ύψους 7 δισ. ευρώ καταγράφηκε στον προϋπολογισμό στο 9μηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και του lockdown.

Καθώς, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, αφ' ενός μεν υπήρξε υστέρηση εσόδων, η οποία οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, τις φορολογικές διευκολύνσεις, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων.

Αφ' ετέρου δε, καταγράφηκε υπέρβαση στις δαπάνες, λόγω, μεταξύ άλλων, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, της επιστρεπτέας προκαταβολής, της επιδότησης των τόκων δανείων και της έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα εξής:

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,269 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.544 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,011 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,568 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33,497 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,722 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 8 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι» κατά τον Ιούλιο 2020. Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Η σημαντική αυτή υστέρηση εσόδων, παρά τα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, οφείλεται κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,584 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,011 δισ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 30,988 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,498 δισ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020 που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προϋπολογισμού 2021, το οποίο κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 8 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως αναφέρθηκε ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση αυτή από τον στόχο, εκτός από την επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, οφείλεται κυρίως: α) Στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19, β) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις (η τρίτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020) αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων που είχαν προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 (η δεύτερη διμηνιαία δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2020), γ) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί των 6 μηνιαίων δόσεων του στόχου, δ) Στην παράταση που δόθηκε για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού είχε προβλεφθεί ότι η πρώτη δόση θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

α) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 80 εκατ. ευρώ ή 8,2%, εκ των οποίων: Φόροι οχημάτων κατά 35 εκατ. ευρώ ή 24,5%,

β) Μεταβιβάσεις κατά 1,259 δισ. ευρώ ή 43,5%, γεγονός που οφείλεται αφενός στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, αφετέρου στην είσπραξη τον Ιούλιο 2020 ποσού ύψους 644 εκατ. ευρώ από ANFAs, το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2020,

γ) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 673 εκατ. ευρώ ή 49,7%, εκ των οποίων: Επιστροφές δαπανών κατά 774 εκατ. ευρώ ή 310,2% εξαιτίας των αυξημένων εσόδων ΠΔΕ.

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 408 εκατ. ευρώ ή 27,2%,

β) ΦΠΑ καπνικών προϊόντων κατά 31 εκατ. ευρώ ή 6,2%,

γ) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,793 δισ. ευρώ ή 15,7%,

δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 318 εκατ. ευρώ ή 9,9%,

ε) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 105 εκατ. ευρώ ή 6,4%,

στ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 126 εκατ. ευρώ ή 24,5%,

ζ) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 30 εκατ. ευρώ ή 12,6%,

η) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 62 εκατ. ευρώ ή 18,7%,

θ) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 60 εκατ. ευρώ ή 26,6%,

ι) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 205 εκατ. ευρώ ή 14,6%,

ια) Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 20 εκατ. ευρώ ή 36,6%,

ιβ) Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών κατά 53 εκατ. ευρώ ή 22,0%,

ιγ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 838 εκατ. ευρώ ή 50,8%, εκ των οποίων: ΕΝΦΙΑ κατά 827 εκατ. ευρώ ή 51,7%,

ιδ) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 33 εκατ. ευρώ ή 3,7%,

ιε) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα κατά 763 εκατ. ευρώ ή 9%,

ιστ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 593 εκατ. ευρώ ή 27,8%,

ιζ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 84 εκατ. ευρώ ή 9,3%,

ιη) Φόροι κεφαλαίου κατά 56 ή εκατ. ευρώ 29,5%,

ιθ) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 130 εκατ. ευρώ ή 25,9%,

κ) Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 314 εκατ. ευρώ ή 98,4%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 4,086 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 711 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3,375 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,831 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,158 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,342 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 2,422 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,097 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 2,217 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,898 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,948 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα μεγέθη που περιέχονται στο DBP, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για τον Σεπτέμβριο κατά 88 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19, καθώς και στη μεταβολή του αριθμού δόσεων και των καταληκτικών ημερομηνιών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η υστέρηση στα έσοδα για τον Σεπτέμβριο από τα ανωτέρω εκτιμάται στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ (παρά την παράταση που δόθηκε για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ έως το τέλος Οκτωβρίου, κατά τον Σεπτέμβριο εισπράχτηκε το ποσό των 228 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο σε καμία κύρια κατηγορία εσόδων δεν σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου.

Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Σεπτέμβριο κυρίως οι εξής βασικές κατηγορίες εσόδων:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 37 εκατ. ευρώ,

β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 207 εκατ. ευρώ,

γ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 11 εκατ. ευρώ,

δ) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 11 εκατ. ευρώ,

ε) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 12 εκατ. ευρώ,

στ) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 12 εκατ. ευρώ,

ζ) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 18 εκατ. ευρώ,

η) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 773 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων: ΕΝΦΙΑ κατά 769 εκατ. ευρώ,

θ) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 29 εκατ. ευρώ,

ι) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα κατά 426 εκατ. ευρώ,

ια) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 376 εκατ. ευρώ,

ιβ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 18 εκατ. ευρώ,

ιγ) Μεταβιβάσεις κατά 151 εκατ. ευρώ,

ιδ) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 122 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 755 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 206 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (549 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 44,766 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 5,002 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (39,764 δισ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών και επιστημόνων) ύψους περίπου 1,375 δισ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) η δαπάνη ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους περίπου 864 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών (κατηγορία μεταβιβάσεων),

γ) η δαπάνη έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη υστέρησης εσόδων από τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της πανδημίας, ύψους 420 εκατ. και 263 εκατ. ευρώ αντίστοιχα,

δ) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 2,416 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τη δράση ΤΕΠΙΧ ΙΙ και για τη σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, και

ε) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 160 εκατ. ευρώ.

Με αντίρροπο χαρακτήρα κινήθηκε η υποεκτέλεση σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 6,122 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο σκέλος του ΠΔΕ, το οποίο παρουσίασε αυξημένη δαπάνη κατά 4,018 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κυρίως λόγω των προαναφερόμενων αιτιών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο ανήλθαν στα 5,035 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 617 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4,418 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω της υπερεκτέλεσης του ΠΔΕ κατά 529 εκατ. ευρώ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Προϋπολογισμός: Η πανδημία έφερε έλλειμμα 7 δισ. ευρώ"

Πέτσας για ιερείς χωρίς μάσκα: “Κανείς δεν εξαιρείται από τα μέτρα”

Πολλά σχόλια έχει προκαλέσει σήμερα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, το γεγονός ότι κανείς από τους ιερείς δεν φορούσε μάσκα, την ώρα μάλιστα που όλοι οι πιστοί τηρούσαν το μέτρο της μάσκας όταν πήγαιναν στην εκκλησία λόγω της μεγάλης σημερινής εορτής.

Οι εικόνες έκαναν το γύρο των social media και μάλιστα, για το θέμα, ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν εξαιρούνται οι αρχιερείς από την χρήση μάσκας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων και είναι ευθύνη όλων μας να εφαρμόζουμε τις οδηγίες της κυβέρνησης”.

“Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο η προσέλευση στην εκκλησία αλλά σε οποιαδήποτε συνάθροιση” συμπλήρωσε.

 

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας για ιερείς χωρίς μάσκα: “Κανείς δεν εξαιρείται από τα μέτρα”"

Υπ. Προστασίας Πολίτη: 49.206 έλεγχοι χθες, 260 παραβάσεις μετακίνησης εκτός ωραρίου

Xθες, Κυριακή 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (49.206) έλεγχοι, στα πλαίσια των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(260) παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(179) στην Αττική,

(31) στη Θεσσαλονίκη,

(24) στη Δυτική Ελλάδα,

(12) στη Θεσσαλία,

(8) στην Ήπειρο,

(3) στην Κρήτη και

(3) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (780) σχετικές παραβάσεις.

(16) παραβάσεις και (1) σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (5) καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Θεσσαλία.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (981) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (80) άτομα.

(4) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, σε Αττική, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (218) σχετικές παραβάσεις.

(1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (234) σχετικές παραβάσεις.

(1.106) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(539) στην Αττική,

(205) στη Θεσσαλονίκη,

(77) στην Κεντρική Μακεδονία,

(61) στη Θεσσαλία,

(51) στη Στερεά Ελλάδα,

(37) στο Βόρειο Αιγαίο,

(26) στη Δυτική Ελλάδα,

(25) στην Κρήτη,

(24) στην Ήπειρο,

(15) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(14) στο Νότιο Αιγαίο,

(13) στην Πελοπόννησο,

(10) στα Ιόνια Νησιά και

(9) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (25.354) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (25.335) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (19) των (300) ευρώ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Προστασίας Πολίτη: 49.206 έλεγχοι χθες, 260 παραβάσεις μετακίνησης εκτός ωραρίου"

Κορωνοϊός: Πάνω από 1.500 άτομα μπήκαν σε καραντίνα στα Τρίκαλα

Εξαιρετικά βεβαρυμμένο φαίνεται πως είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα Τρίκαλα καθώς οι Τρικαλινοί που έχουν τεθεί υπό καθεστώς καραντίνας υπολογίζονται πάνω από 1.500.

Μάλιστα, μιλώντας στο Tv10.gr η υπεύθυνη του ΕΟΔΥ στα Τρίκαλα, τονίζει πως περισσότεροι από 800 υπολογίζονται οι μαθητές των σχολικών μονάδων που έχουν μπει σε καραντίνα μετά από επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού στο τμήμα ή το σχολείο τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως εντατικοί είναι οι έλεγχοι των αρμόδιων οργάνων για την τήρηση της καραντίνας.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα της επάρκειας των τεστ παρά το γεγονός ότι καθημερινά πραγματοποιούνται πολλά τεστ, υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια, ενώ η ιχνηλάτηση περιλαμβάνει τις στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πάνω από 1.500 άτομα μπήκαν σε καραντίνα στα Τρίκαλα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news